• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas cenām mūsu iekšējā tirgū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2002., Nr. 189 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69707

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jauniem soļiem darba likumdošanā

Vēl šajā numurā

28.12.2002., Nr. 189

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas cenām mūsu iekšējā tirgū

Pārtikas produktu cenas pēc iestāšanās ES varētu palielināties vidēji par 10–15% – prognozē Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs. Tomēr strauja mazumtirdzniecības cenu celšanās netiek prognozēta sakarā ar patērētāju pirktspējas lēno pieaugumu – uzskata Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra direktore Ingūna Gulbe.

Cenas varētu pieaugt akcizētajām precēm – tabakas izstrādājumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un alum.

Tāpat cenu pieaugums tiek prognozēts pienam un piena produktiem. Piena iepirkuma cena pašreizējo 100 latu vietā varētu pieaugt līdz 150 Ls/t, kas savukārt novedīs pie gatavās piena produkcijas cenas sadārdzināšanās, kas varētu sasniegt pat 50%. Pēc I. Gulbes paustā, piena nozarē kvotu sistēmas ieviešana kombinācijā ar piena iepirkuma cenu ievērojamu palielinājumu radīs konkurenci attiecībā uz piena izejvielu. Sakarā ar caurmērā augstākām piena iepirkuma cenām esošajās ES valstīs iespējams piena importa pieprasījuma pieaugums. Importa ievedmuitu atcelšana var samazināt no ES valstīm ievestā sviesta un siera cenas par vienu trešdaļu. Tādējādi izejvielu cenu palielinājums kombinācijā ar stabilām vai nedaudz augošām gala produktu cenām paātrinās piena pārstrādes uzņēmumu koncentrācijas procesu – uzskata I. Gulbe.

Runājot par liellopu un cūkgaļu, ievedmuitu atcelšana palielinās lētu izejvielu pieejamību pārstrādes uzņēmumiem. Taču svaigas gaļas un gaļas pārstrādes cenas nesamazināsies sakarā ar pārstrādes izmaksu palielināšanos, veicot ES kvalitātes prasību nodrošināšanai nepieciešamos uzlabojumus – uzskata I. Gulbe. Netiek prognozēts cenu palielinājums olām un putnu gaļai.

I. Gulbe prognozē, ka cukura cenas nedaudz samazināsies no esošā līmeņa, kurš pārsniedz dažu Eiropas valstu cenas. Brīva cukura izejvielu kustība dos iespēju samazināt izmaksas konditorejas un bezalkoholisko dzērienu ražotājiem. Savukārt cukura cenas lielā mērā būs atkarīgas no valsts atbalsta cukurbiešu ražotājiem.

Konditorejas izstrādājumu cenas pēc iestājas ES nemainīsies. Visu pārtikas produktu cenas atsevišķos sektoros nedaudz palielināsies ar ES tieši nesaistītu faktoru ietekmē – energoresursu sadārdzināšanās, inflācijas, nodokļu politikas dēļ. Savukārt, no otras puses, cenu pieaugumu bremzēs importa tarifu atcelšana, līdz ar to būs vērojams cenu samazinājums vairākiem nozīmīgiem pārtikas produktiem – augļiem un ogām, sieram un sviestam.

“DIENAS BIZNESS”; pēc S. Dieziņas raksta “Pēc iestāšanās ES dzīve būs dārgāka”

Sekojot citiem: “LV” informācijas redaktors Gints Moors

Par pārņemto publikāciju faktoloģiju atbild informācijas avoti, Pārpublikācijas šeit, “Latvijas Vēstnesī”, – saīsinājumā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!