• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.12.2002., Nr. 188 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69607

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopsavilkumā

Vēl šajā numurā

24.12.2002., Nr. 188

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju viedokļi

Pēc 2002.gada 19.decembra sēdes

Latvijas Radio tiešajā raidījumā

I.Emsis (Zaļo un Zemnieku savienības frakcija): Vispirms es gribētu jūs apsveikt tuvojošos Ziemassvētkos un novēlēt jums priecīgus un mierīgus šos Ziemassvētkus, lai tie atnes laimi visām ģimenēm un katram personīgi.

Šodien tika pieņemti četrpadsmit likumprojekti pēdējā un galīgajā lasījumā, un iemesls šādai šķietamai steigai ir saprotams, jo vēlējāmies, lai šis gads beigtos tā, lai budžetā neparādītos neaprēķināmi un negaidīti robi, lai, nākamo gadu sākot, mēs varētu sabalansēt valsts ienākumus ar valsts izdevumiem. Tādēļ steidzami vajadzēja izdarīt grozījumus vairākos likumos, kuros tēriņi ievērojami pārsniedza prognozējamos ienākumus. Šajā sakarībā es gribētu apstāties pie grozījumiem likumā par akcīzes nodokli naftas produktiem, jo šī nodokļa izmaiņas skar vides sektoru, kas zaļajiem un zemniekiem, protams, ir viens no prioritārajiem sektoriem. Nodokļa grozījumi paredz, ka akcīzes nodoklis par kurināmo vairs neieies vides aizsardzības speciālajā fondā, bet gan valsts budžetā. Šajā sakarībā mums ir jāraugās uz to, lai iecere, ka naudas summa, kas sastāda apmēram 630 tūkstošus latu gadā, tiktu novirzīta vides programmu realizācijai, īpaši katlumājas rekonstrukcijas programmām. To mēs gribam izdarīt tā — kā būs valsts budžeta dotācija, kura tika novirzīta vides investīciju fondam, kurš savukārt par šiem līdzekļiem varētu izsniegt labvēlīgus kredītus pašvaldībām, kas varēs reorganizēt katlumājas rekonstrukcijas projektus.

Es gribu pievērst uzmanību vēl tam, ka ļoti svarīgs, manuprāt, bija likumprojekts “Biedrību un nodibinājuma likums”, tātad sabiedrisko organizāciju likuma izmaiņas. Tas tika apstiprināts pirmajā lasījumā, bet laiks sagatavot priekšlikumus otrajam lasījumam būs līdz 1.maijam. Es gribu aicināt visas sabiedriskās organizācijas ļoti aktīvi iesaistīties šī likumprojekta apspriešanā un izvērtēt visus plusus un mīnusus, jo bez sabiedriskajām organizācijām Latvijā dzīve nebūs pietiekami laba.

A.Kalvītis (Tautas partijas frakcija): Šodien man gribētos akcentēt vienu ļoti būtisku jautājumu, kas patiesībā nedaudz pārsteidza opozīciju. Līdz šim nebija vērojama prakse, ka valdība kaut kādā veidā savu mazspēju mēģina risināt ar likuma grozījumu palīdzību. Mainot likumu par budžetu un finanšu vadību, šodien tikai mainīts termiņš, kad valdībai jāiesniedz budžets Saeimā. Līdz šim tas bija divi mēneši pēc savas darbības uzsākšanas, respektīvi, budžets bija jāiesniedz 7.janvārī. Valdošā koalīcija nolēma grozīt likumu, un šobrīd nākamā gada budžets Saeimā būs pieejams tikai marta mēnesī. Tas patiesībā nozīmē to, ka tiks apdraudēti ļoti daudzi investīciju projekti, jo, zinot visu valsts pasūtījumu, pašvaldību pasūtījumu procedūras, ir sarežģīti veikt darbības, lai laikā iegūtu līdzekļus, lai laikā realizētu lielākus vai mazākus investīciju projektus. Patiesībā tas nozīmēs to, ka nākamgad valsts neinvestēs naudu infrastruktūrā, tautsaimniecībā un daudzās citās lietās. Ar to arī apsveicam valdošo koalīciju, un es ceru, ka tā tomēr būs spējīga iesniegt budžetu pēc četriem mēnešiem. Bet kas zina? To mēs vēl redzēsim.

Tāpat arī jāizsaka savs gandarījums par to, ka valdošā koalīcija ir vairākos jautājumos tomēr respektējusi opozīcijas viedokli. Piemēram, jautājumā “Grozījumi Militārā dienesta likumā”, kur tomēr tika atrisinātas šīs lietas un turpmāk tiks saglabātas tradīcijas, ka armijā dienējošie cilvēki tiek apglabāti par valsts naudu, nevis tā, kā ierosināja jaunā valdība. Tātad to mums izdevās aizstāvēt.

Tāpat arī grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kur beigu beigās tomēr valdība ieklausījās opozīcijas aizrādījumos un spēra pretimnākošus soļus.

Kopumā Saeimas sēde ar šo vienīgo pārsteigumu, ka valdība nav spējīga budžetu iesniegt laikā, noritēja ļoti konstruktīvi un labi.

Ņemot vērā, ka šobrīd ir Ziemassvētku laiks un ka šī ir pēdējā plenārsēde šajā gadā, man gribētos apsveikt gan Saeimas darbiniekus, gan Saeimas deputātus un novēlēt viņiem priecīgus Ziemassvētkus un laimīgu Jauno gadu. Tautas partijas frakcijas vārdā apsveicu arī Latvijas iedzīvotājus šajos divos svētkos. Lai jums priecīgi Ziemassvētki, sniegaini Ziemassvētki, saulaini Ziemassvētki un laimīgs un bagāts Jaunais gads!

V.Orlovs (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā frakcija): Es nerunāšu par to, kas pieņemts šodien pēdējā plenārsēdē, bet runāšu par savu darbu Sociālo un darba lietu komisijā. Mēs savu darbu redzam tajā, lai nesamazinātu un nepasliktinātu mazturīgo un pensionāru dzīvi nākamajā gadā. Un mēs varam konstatēt, ka sākas jauni taupīšanas laiki, un taupīšana iet no mazturīgo un pensionāru naudiņas.

Ar grozījumiem Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā samazināta tiks par 320 tūkstošiem latu naudiņas, kas tika paredzēta, lai pensionāri un represētie varētu saņemt sociālo rehabilitāciju. Un savus darbus turpināsim kopā ar pensionāru sabiedrību, lai tomēr palielinātu šo budžetu līdz līmenim, kurš bija pagājušajā gadā.

Un nobeigumā es gribu apsveikt jūs ar Ziemassvētkiem un novēlēt, lai Jaunajā gadā dzīve būtu labāka nekā bija līdz šim!

J.Stalidzāne (Latvijas Pirmās partijas frakcija): Šodien pēdējā šīs sesijas plenārsēdē tika izskatīti daudzi būtiski jautājumi. Un, kā jau pārējie kolēģi runāja, viens no tādiem bija jautājums par termiņa pagarināšanu, lai iesniegtu valsts budžetu Saeimā. Šeit, protams, nevar būt runa par to, kā šeit tika minēts, ka tā ir valdības mazspēja vai nevarēšana budžetu sagatavot. Protams, mēs esam visi ieinteresēti, lai budžets tiktu nodots Saeimā, lai tas tiktu pieņemts precīzi tā, kā tas ir sagatavots, un lai nebūtu nevajadzīgu lieku labojumu arī pārējā periodā, kamēr budžetam ir jādarbojas. Tieši tāpēc es gribu atzīmēt arī to, ka termiņa pagarināšana nebūt nav tik ļoti kritiski vērtējama. Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas tika sākti Sociālo un darba lietu komisijā, ir saistīti ar to, ka Latvijas Pensionāru federācija bija pamanījusi, ka viņi tiek izslēgti no to cilvēku skaita, kuri var saņemt sociālo rehabilitāciju. Tikai tāpēc, ka netika pareizi un precīzi lasīts likums par sociālo palīdzību un pakalpojumiem. Un tāpēc, lai nebūtu šādu domstarpību un lai sociālās palīdzības fonds nevarētu tulkot šo jautājumu pēc sava prāta, mēs sagatavojām grozījumus pārejas noteikumos, kur ir precīzi noteikts, ka invalīdiem, pensionāriem un represētajiem pienākas sociālā rehabilitācija vēl 2003.gadā. Ļoti labi saprotam, ka ar sociālo rehabilitāciju invalīdiem, pensionāriem ir par maz un ka ir tomēr jāorientējas uz ārstniecisko rehabilitāciju šim kontingentam, jo praktiski pilnīgi vesela pensionāra vai invalīda nav.

Šodien pirmajā lasījumā tika arī pieņemti likumprojekti “Sabiedriskā labuma organizāciju likums” un “Biedrību un nodibinājumu likums”. Jā, šie likumprojekti varbūt šobrīd nav tādā gatavībā, lai tos bez labojumiem pieņemtu, bet šobrīd tiem ir noteikts pietiekami garš priekšlikumu iesniegšanas termiņš. Šie likumi mums Latvijā ir ļoti vajadzīgi, lai varētu valstī sakārtot sabiedrisko organizāciju darbību.

Šodien no dienas kārtības tika izņemts likumprojekts “Grozījumi Enerģētikas likumā”, kas, protams, ir ļoti pozitīvi tāpēc, ka divas organizācijas nevar pareizi un vienādi izlasīt vienu likuma pantu, nevar tik nopietnai nozarei kā enerģētikai, kas ir infrastruktūras nozare, mainīt likumu tikai tāpēc, lai iemācītu vienu vai otru no šīm organizācijām pareizi izlasīt šo likumu. Tāpēc arī šis jautājums šodien tika izņemts, un valdībai sesiju starplaikā šis jautājums starp “Getliņiem” un “Latvenergo” ir jāatrisina.

Es gribētu apsveikt visus radioklausītājus Ziemassvētkos! Lai jums katram mājās ir gaiša eglīte, lai ir silta liesmiņa, lai jums katram ir radinieki, kuriem jūs labprāt pasniegtu dāvanas un no kuriem jūs arī savas dāvanas saņemtu! Un īpaši gribu apsveikt enerģētiķus šajos svētkos sakarā ar to, ka diemžēl tā ir iekārtota pasaule, ka tieši pirms svētkiem parasti ir vislielākie puteņi un vētras. Lai šos Ziemassvētkus jums izdodas patīkami un mierīgi sagaidīt mājā pie savām ģimenēm! Gribu arī novēlēt laimīgu Jauno gadu visiem radioklausītājiem! Lai nākamajā gadā tās problēmas, kuras mēs Saeimā risināsim, atnestu jums tikai pārliecību, ka Saeima un valdība strādā jūsu labā!

A.Seile (frakcija “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK): Novēlu, lai katrā mājā Ziemassvētkos smaržotu pašcepti pīrāgi un lai zirņu bļodiņas būtu izēstas līdz pēdējai, tad Jaunajā gadā asaru nebūs! Sagaidot jauno, 2003.gadu, man šķiet, ka visiem tādas cerības arī ir. Lai šīs cerības saglabājas, un mēs tās cenšamies arī saglabāt, veidojot jauno budžetu nākošajam gadam. Mēs gan Saeimā esam tikai septiņi deputāti, kas ievēlēti no apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK. Bet jāsaka, ka mēs esam iekļāvušies šajā komandā, kas tiecas Latvijai atnest jaunos laikos, un palīdzam, cik varam, jo mēs visi esam pieredzējuši Saeimas darbā un cenšamies arī šo pieredzi nodot tālāk.

Protams, ka mūsu partijā ir bijušas lielas izmaiņas. Mums ir notikusi vadības maiņa, bet tas nenozīmē, ka mēs mainīsim savas prioritātes, mēs tās tikai pastiprināsim. Joprojām mūsu prioritāte ir nacionālie jautājumi, kuriem it īpaši jāpievērš uzmanība, ieejot Eiropas Savienībā, Eiropas valstu saimē, lai mēs saglabātu savu nacionālo kultūru, savas tiesības uz zemi un citas tiesības. Un, protams, mūsu atbalsts vienmēr būs politiski represētajiem un mazajiem un vidējiem uzņēmējiem.

Bet, ja mēs runājam par to, kā šodien Saeima diskutēja par jaunpieņemtajiem likumiem, tad jāsaka, ir piepildījusies tā vēlme, kuru nevarēja iepriekšējā valdība piepildīt, ka nauda netiek noslēpta speciālajos budžetos, bet tiek atklāti ievirzīta budžetā kopējās izdevumu pozīcijās, un nu tas beidzot arī piepildās. Ja mēs šodien esam saklausījuši, ka Tautas partija, kura nonākusi opozīcijā, tā nikni dūc, aizmirsusi, ka pati ieviesa savus “stingrās rokas” principus pret pensionāriem un visiem pārējiem, tad jāsaka, ka tāds jau ir tas liktenis, gan jau varbūt arī šeit opozīcija sāks savā turpmākajā darbībā strādāt konstruktīvi.

Es priecājos, ka presē parādījies tāds viedoklis un Leona Bojāra lielās runāšanas tradīcijas pārmanto arī tagadējie Saeimas deputāti. Un par tādu acīmredzot kļūst Gundars Bērziņš — bijušais finanšu ministrs. Un viņam tik tiešām šī loma piestāv.

Es īsumā vēl gribētu pateikt, ka, manuprāt, tas ir cerīgi, ka šodien tika ievēlēta arī Centrālā zemes komisija, kuras galvenais mērķis ir aizsargāt Latvijas zemi, ieejot Eiropas Savienībā, un tiešām pievērsties šīs zemes politikas veidošanai, nevis tikai pieņemt zemes apmaiņas un zemes dalīšanas lēmumus.

Lai jums visiem veicas Jaunajā gadā!

A.K.Kariņš (frakcija “Jaunais laiks”): Šodien pirmais posms ir noiets. Ar šodienas plenārsēdi beidzās rudens sesija. Pirmā, varētu teikt, “Jaunā laika” sesija jeb sesija, kur frakcija “Jaunais laiks” arī piedalās.

Ko mēs līdz šim esam izdarījuši? Mēs esam pieņēmuši virkni likumu grozījumu, kuri sagatavo augsni budžeta pieņemšanai. Kā kolēģe Seiles kundze pareizi teica, grozījumos daudz kas ir atrodams, tajā skaitā tas, kas parādīsies ilgākā laikā kā nelikumīgas darbības ierobežošana, proti, šie speciālie budžeti un speciālie fondi ir viens no tiem avotiem, kas reizēm tiek izmantoti ne tiem nolūkiem, kam vārdos ir domāti. Virzot naudu taisni caur budžetu, šāda iespēja piesavināt valsts līdzekļus ne tam mērķim mazināsies. Tātad mēs esam sagatavojuši likumdošanas augsni budžetam. Un arī šodien mēs pieņēmām likuma grozījumu, kas atļaus mūsu valdībai iesniegt budžetu, pārdomātu budžetu, nevis 7.janvārī, bet 7.martā. Un nolūks tam ir ļoti elementārs. Pareizi, kā kolēģi teica, ka mēs vēlamies, ka budžets, kas nonāk Saeimā, ir jau izstrādāts un izdiskutēts. Tagad sāksies Ziemassvētku un Jaunā gada brīvdienas, bet darbs pie budžeta turpināsies. Bet janvārī, kad mēs atkal sanāksim visi kopā plenārsēdē, es domāju, ka tad diskusijas arī turpināsies, protams, par topošo budžetu. Un līdz tam laikam, kad budžets pēdīgi nonāks balsošanā, tas jau būs izdiskutēts. Tātad mēs cenšamies visu pakāpeniski darīt. Tātad vispirms ielikt vietā vajadzīgo likumdošanu un tad pārdomāt un izstrādāt budžetu Saeimas nobalsošanai.

Noslēgumā es gribētu novēlēt jums visiem savā un frakcijas “Jaunais laiks” vārdā priecīgus Ziemassvētkus, laimīgu Jauno gadu. Lai mums visiem veicas!

Saeimas preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!