• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidenta vēstule: Par precizējumiem Militārā dienesta likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2002., Nr. 187 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69581

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Spānijas vēstnieces atvadu vizītēm

Vēl šajā numurā

20.12.2002., Nr. 187

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidenta vēstule:

Par precizējumiem Militārā dienesta likumā

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar, 19.decembrī, nosūtīja vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Ingrīdai Ūdrei, ierosinot likumdošanas precizējumus Militārā dienesta likumā:

Militārā dienesta likuma 32.pantā tiek reglamentēta dienesta pakāpju piešķiršanas kārtība. Minētā panta otrās daļas 1.punktā noteikts, ka virsnieku dienesta pakāpes piešķir Valsts prezidents pēc aizsardzības ministra ieteikuma. Tajā pašā laikā dienesta pakāpes pazemināšanas vai atņemšanas, kā arī atjaunošanas kārtības noteikumi saskaņā ar Militārā dienesta likuma 34.panta pirmo daļu bija jānosaka Karavīru disciplīnas reglamentā.

Ministru kabinets, pamatojoties uz Militārā dienesta likuma 34.panta pirmo daļu un 75.panta pirmās daļas septīto punktu, 2002.gada 23.jūlijā apstiprināja Karavīru militārās disciplīnas reglamentu. Norādītā reglamenta 36. un 37.punktā tiesības pazemināt dienesta pakāpē arī virsniekus tiek deleģētas aizsardzības ministram un Nacionālo bruņoto spēku komandierim.

Līdz ar to ir izveidojusies pretrunīga kārtība attiecībā uz virsnieku dienesta pakāpes piešķiršanu un šīs pakāpes pazemināšanu.

Karavīri un īpaši virsnieki pazemināšanu dienesta pakāpē uztver kā uzticības, karavīra goda un cieņas zaudēšanu. Disciplinārsoda mērķis nav pazemināt karavīra cieņu, bet panākt, lai vainīgais, kā arī citi karavīri neizdarītu jaunus pārkāpumus.

Uzskatu, ka izmantot pazemināšanu dienesta pakāpē kā disciplinārsodu būtu nelietderīgi un nepamatoti. Manuprāt, dienesta pakāpi var atņemt, bet tikai tad, ja karavīrs ir notiesāts par nozieguma izdarīšanu.

Lai novērstu iepriekš norādīto pretrunīgo situāciju, pamatojoties uz Latvijas Republikas Satversmes 47.pantā noteiktajām Valsts prezidenta tiesībām, ierosinu:

pirmkārt, izteikt Militārā dienesta likuma 34.pantu šādā jaunā redakcijā:

 

“34.pants. Dienesta pakāpes atņemšana un atjaunošana

Karavīram dienesta pakāpi atņem tad, ja viņš ir notiesāts par smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu. Šādā gadījumā virsnieka dienesta pakāpi atņem Valsts prezidents, virsniekvietnieku sastāva dienesta pakāpi – Nacionālo bruņoto spēku komandieris, kareivju un instruktoru sastāva dienesta pakāpi – vienības komandieris (priekšnieks), un to var atjaunot tikai saskaņā ar karavīru reabilitējošu tiesas spriedumu.”;

otrkārt, Militārā dienesta likuma 75.panta 1.daļas 7.punktu izteikt šādā redakcijā:

“7) atbrīvošana no amata;”.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!