• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nevalstiskajām organizācijām labvēlīgiem likumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.12.2002., Nr. 186 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69493

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ja vērtē pēc valstsizdevīguma

Vēl šajā numurā

19.12.2002., Nr. 186

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nevalstiskajām organizācijām labvēlīgiem likumiem

Saeimas deputātiem

Augsti godātie deputāti!

Nevalstisko organizāciju centrs to vairāk nekā simt divdesmit nevalstisko organizāciju (turpmāk tekstā — NVO), kā arī Latvijas uzņēmēju un starptautisko organizāciju pārstāvju vārdā, kuri ir izteikuši savu atbalstu NVO likumprojektiem, aicina jūs izšķirties par labu trīs nozīmīgu likumprojektu pieņemšanai Saeimā pirmajā lasījumā. Šie likumprojekti ir “Sabiedriskā labuma organizāciju likums”, “Biedrību un nodibinājumu likums” un “Biedrību un nodibinājuma likuma spēkā stāšanās kārtības likums”, un tie tiks skatīti Saeimas plenārsēdē šā gada 19.decembrī.

Ir svarīgi pieņemt šos likumprojektus, jo tie nostiprinās Latvijas sabiedrībai svarīgas vērtības: vienlīdzību organizāciju starpā; atklātību valsts atbalsta piešķiršanā; caurspīdīgumu organizāciju darbā.

Ņemot vērā to, ka valsts budžeta līdzekļi ziedotāju atbalstam ir ierobežoti, likumprojektos tiek piedāvāts izšķirt: skaidrus kritērijus nodokļu atlaižu piešķiršanā, nošķirot organizācijas, kas darbojas sabiedrības labā, no biedru interešu organizācijām. Likumdevējs, nosakot sabiedriskā labuma jomas, vienlaikus izvirza prioritātes, kurām nepieciešams valsts atbalsts.

Jautājums par politisko partiju finansēšanu ar sabiedrisko organizāciju starpniecību kļuvis īpaši aktuāls. Tādēļ likumprojekti: strikti nodala sabiedriskās organizācijas (biedrības un nodibinājumus) no politiskajām partijām; izslēdz savtīgu darījumu iespējamību; izslēdz politisko partiju finansēšanu no sabiedriskajām organizācijām ziedotajiem līdzekļiem.

Ņemot vērā to, ka sarūk starptautiskais finansējums sabiedriskajām organizācijām, likumprojekti dod iespēju: dibināt vietējos fondus (kas ir līdz šim neregulēta joma Latvijā); iegūt līdzekļus, veicot saimniecisko darbību; rada ziedotājiem labvēlīgus ziedošanas nosacījumus.

Likumprojekti uzlabo arī valsts administratīvo sistēmu, ieviešot organizācijām ērtu mehānismu ziedojumu atļauju saņemšanai — sabiedriskā labuma statusu.

Te vajag par nodokļu grozījumiem iekļaut rindkopu.Neatņemama NVO likumprojektu iedzīvināšanas daļa ir grozījumi šādos nodokļu likumos: “Par nekustamā īpašuma nodokli”, “Par pievienotās vērtības nodokli”, “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, “Par uzņēmuma ienākuma nodokli”, “Par humānās palīdzības sūtījumiem”, kā arī Civilprocesa likumā. Tādēļ vienlaikus aicinām Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju šos grozījumus virzīt tālāk izskatīšanai Saeimā.

Savu atbalstu NVO likumprojektiem pauda septītās Saeimas deputāti, pieņemot tos pirmajā lasījumā šā gada 24.oktobrī. Tādēļ aicinām arī jūs atbalstīt jaunā nevalstiskā sektora regulējuma apstiprināšanu pirmajā lasījumā šā gada 19.decembrī.

Ar cieņu,

Kaija Gertnere-Ozola, NVO centra direktore, likumprojektu grupas vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!