• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Vācijas atbalstu Latvijas ekonomikas pārveidei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.12.2002., Nr. 182 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69308

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Etniskās saskaņas veicināšanai - mūsu un ES finansējums

Vēl šajā numurā

12.12.2002., Nr. 182

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Vācijas atbalstu Latvijas ekonomikas pārveidei
VAC2.JPG (17925 bytes) VAC1.JPG (19373 bytes)

Pasākuma laikā: Vācijas vēstniecības padomnieks Ulrihs Grīnebergs, Latvijas finanšu ministrs Valdis Dombrovskis, Vācijas Ekonomiskās sadarbības un attīstības ministrijas nodaļas vadītājs Leo Kroics, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras ģenerāldirektors Voldemārs Gavars, Vācijas Attīstības bankas Eiropas nodaļas vadītāja vietnieks Kurts fon Rābenaus un Vācijas vēstniecības tulks Anda Šveide
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Vācija ir viena no nozīmīgākajām Latvijas ekonomiskajām partnerēm. Taču svarīgi uzsvērt, ka šī valsts ir ne tikai aktīva tirdzniecības partnere, bet straujo pārmaiņu laikā, kopš Latvija atguva neatkarību, ir arī daudz darījusi, lai mūsu valsts ekonomika šādai sadarbībai būtu gatava. Spilgts šāda atbalsta paraugs ekonomikas pārveidei — no sociālistiskās plānveida uz sociālu tirgus tautsaimniecību — ir Vācijas valdības finansētā programma “Transform”. Pagājušajā nedēļā, 5. decembrī, Vācijas vēstniecībā Rīgā svinīgi tika atzīmēta desmitgade, kopš šī programma darbojas Latvijā.

“Transform” programma tika izveidota, iesaistoties vairākām VFR ministrijām, lai atbalstītu ekonomiskās pārveides procesus Viduseiropas un Austrumeiropas valstīs, kā arī Krievijā, Ukrainā un Baltkrievijā. Pašlaik šīs programmas gaitu koordinē Vācijas Ekonomiskās sadarbības un attīstības, Ekonomikas un darba, kā arī Ārlietu ministrija.

Latvija “Transform” programmā desmit gados palīdzību aptuveni 27 miljonu eiro vērtībā. Projekti un pasākumi tika īstenoti atbilstoši prioritātēm, par kādām vienojās Vācijas puse un Latvijas valdības pārstāvji. Sākotnēji konsultācijas, kuras bija galvenais programmas sniegtā atbalsta veids, aptvēra ļoti dažādas jomas, svarīgākās no tām — valdības darbība un likumdošanas harmonizācija, integrācija Eiropas Savienībā un privatizācija, lauksaimniecība, mežsaimniecība, vides aizsardzība un sociālie jautājumi. Kopš 1999. gada galvenokārt akcentēts atbalsts Latvijas integrācijai ES un privātās uzņēmējdarbības veicināšanai. Īpaša uzmanība tika veltīta reģionu attīstībai. Daži no “Transform” ietvaros īstenotajiem projektiem: Latvijas Privatizācijas aģentūras konsultācijas; biznesa konsultācijas vairāk nekā 75 Latvijas uzņēmumos (Rīgas piena kombinātā, elektroaparātu būves uzņēmumā “Rebir”, kokapstrādes uzņēmumā “Flora”, tekstiluzņēmumā “Larelini” u.c.); Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Dienvidvestfālenes Rūpniecības un tirdzniecības kameras sadarbība; Latvijas Amatniecības kameras un Frankfurtes pie Oderas Amatniecības kameras sadarbība; Profesionālās rehabilitācijas centrs Jūrmalā cilvēkiem ar īpašām vajadzībām; Vidzemes reģionālais profesionālās izglītības centrs Valmierā; Vidzemes reģionālās attīstības projekts; Baltijas vides forums u.c.

Kā programmas desmitgades svinībās atzīmēja par to atbildīgās nodaļas vadītājs Vācijas Ekonomiskās sadarbības un attīstības ministrijā Dr. Leo Kroics, kopš programmas izveides Latvija ir veikusi tik nozīmīgas reformas, kas vērtējamas kā stabils valsts ekonomiskās un politiskās nākotnes pamats. Nozīmīga loma šajā procesā ir bijusi arī “Transform” ietvaros realizētajiem projektiem. Otrs svarīgais ieguvums ir šajos gados izveidotā ciešā Latvijas un Vācijas sadarbība — gan valsts institūciju, gan uzņēmēju, gan sabiedrisko organizāciju līmenī.

Līdzīgs bija arī Latvijas Republikas finanšu ministra Valda Dombrovska atzinums – “Transform” ietvaros sniegtais Vācijas atbalsts Latvijai ir bijis ļoti nozīmīgs valsts ekonomiskās un politiskās pārveides procesā, turklāt ne mazāk svarīgi ir arī pamati, kas tādējādi likti tālākajai – valstiskajai un privātajai – sadarbībai.

Līdz ar “Transform” programmas desmitgades svinībām un darbības izvērtējumu tika noslēgts arī zināms tās posms. Patlaban, kad lielākā daļa Viduseiropas un Austrumeiropas valstu atrodas uz Eiropas Savienības sliekšņa, Vācijas valdība ir iecerējusi programmas darbību šajās valstīs gandrīz pilnībā beigt, tādējādi atzīstot, ka šis Eiropas reģions reformu ceļā jau ir sasniedzis ievērojamus rezultātus. Arī Latvijā tiks turpināti vai sākti vairs tikai nelieli projekti – īstermiņa konsultācijas, piedāvājot vācu pieredzi atsevišķos jautājumos. Lielākā daļa programmas līdzekļu turpmāk tiks novirzīta tādām valstīm kā Krievija, Ukraina, Baltkrievija u.c.

Dina Gailīte,  “LV” tieslietu nozares virsredaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!