• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Plenārsēdes stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.12.2002., Nr. 182 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69288

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas Prezidijā:
Par 2002. gada 2. decembra sēdi

Vēl šajā numurā

12.12.2002., Nr. 182

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Plenārsēdes stenogramma:

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.

Sēdes vadītāja. Labrīt, cienījamie deputāti! Sākam 5.decembra sēdi.

Pirms mēs izskatām darba kārtības jautājumus, ir ienākuši vairāki priekšlikumi par izmaiņām darba kārtībā.

Ministru prezidents ir iesniedzis iesniegumu saskaņā ar Saeimas Kārtības ruļļa 51.panta pirmo daļu un lūdz papildus iekļaut 5.decembra sēdē likumprojektu “Grozījumi Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā”. Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsauciens: “Jābalso!”) Ja ir iebildumi, tad mums būtu jābalso. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 73, pret — 6, atturas — 2. Likumprojekts ir iekļauts darba kārtībā. Darba kārtības beigās.

Ministru prezidents ir iesniedzis arī lūgumu saskaņā ar Saeimas Kārtības ruļļa 51.panta pirmo daļu papildus iekļaut Saeimas 5.decembra sēdē likumprojektu “Grozījumi likumā “Par policiju””. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav.

Ir saņemts desmit deputātu iesniegums ar lūgumu iekļaut 5.decembra sēdes darba kārtībā sadaļā “Par saņemtajiem patstāvīgajiem priekšlikumiem” lēmuma projektu “Par Baltijas asamblejas Latvijas delegācijas sastāva un delegācijas vadītāja apstiprināšanu”. Deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Iekļauts darba kārtībā.

Ir saņemts desmit deputātu iesniegums ar lūgumu — iekļaut 5.decembra sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Parlamentu asamblejas Latvijas delegācijas sastāva un delegācijas vadītāja apstiprināšanu”. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav.

Ir saņemts desmit deputātu priekšlikums ar lūgumu iekļaut 5.decembra sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par Starpparlamentu savienības Latvijas nacionālās grupas sastāva un nacionālās grupas vadītāja apstiprināšanu”. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Iekļauts darba kārtībā.

Ir saņemts desmit deputātu iesniegums ar lūgumu iekļaut 5.decembra sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par Eiropas Savienības un Latvijas Apvienotās parlamentārās komitejas Latvijas delegācijas sastāva un delegācijas vadītāja un vadītāja vietnieka apstiprināšanu”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Iekļauts darba kārtībā.

Ir saņemts desmit deputātu iesniegums ar lūgumu iekļaut 5.decembra sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas sastāva un delegācijas vadītāja apstiprināšanu”. Deputātiem iebildumu nav. Iekļauts sēdes darba kārtībā.

Ir saņemts desmit deputātu lūgums iekļaut 5.decembra sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par Rietumeiropas savienības asamblejas Latvijas delegācijas sastāva apstiprināšanu”. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Iekļauts darba kārtībā.

Ir saņemts desmit deputātu lūgums iekļaut 5.decembra sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par Rietumeiropas savienības asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja apstiprināšanu”. Deputātiem iebildumu nav. Iekļauts darba kārtībā.

Ir saņemts desmit deputātu lūgums iekļaut 5.decembra sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par NATO Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas sastāva un delegācijas vadītāja apstiprināšanu”. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Iekļauts darba kārtībā.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības ruļļa 51.pantu pieci deputāti lūdz Saeimu izslēgt no šī gada 5. decembra sēdes darba kārtības likumprojektu “Grozījums Enerģētikas likumā” un minēto likumprojektu lūdzu iekļaut šā gada 12.decembra Saeimas sēdes darba kārtībā. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Izslēgts no darba kārtības.

Kā arī Aizsardzības un iekšlietu komisija saskaņā ar Saeimas Kārtības ruļļa 51.pantu lūdz izdarīt grozījumu šā gada 5.decembra Saeimas sēdes darba kārtībā un atcelt darba kārtības 52.punktā ietvertā likumprojekta “Grozījumi Krimināllikumā” izskatīšanu uz vienu nedēļu. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Tātad atliekam likumprojekta izskatīšanu uz 12.decembri.

Sākam izskatīt darba kārtību. Un pirmais darba kārtības punkts ir par iesniegtajiem likumprojektiem.

Tātad Saeimas Prezidijs ir saņēmis Ministru prezidenta iesniegumu nosūtīt izskatīšanai... tātad akceptēt likumprojektu “Par Latvijas Republikas un Zviedrijas Karalistes līgumu par militāro sadarbību un personāla statusu”.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Ārlietu komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija.

Vai ir iebildumi deputātiem? Deputātiem iebildumu nav. Tātad nododam Ārlietu komisijai kā atbildīgajai komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina deputāta Jurkāna, Kabanova, Maksimova, Ribakova, Turlā iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

“Pret” runās deputāte Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamā priekšsēdētāja, cienījamie deputāti! Likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” 6.prim pants par nodokļa 9% likmes piemērošanu... šis nodoklis, kam deputāti ir iesnieguši grozījumus, stājas spēkā jau ar nākošā gada 1.janvāri. Atbilstoši likuma pārejas noteikumu 23.punktam jau ir izstrādāti un valsts sekretāru sanāksmē atbalstīti pieņemšanai Ministru kabinetā šie te grozījumi līdz 31.decembrim. Tātad tas paredz, ka atbilstoši 6.prim panta 5. punktam nodokļa 9% likme piemērojama arī komerciālo televīziju un komerciālo radio abonentmaksai, kas attiecas arī uz kabeļtelevīzijas abonentmaksu. Šīs normas par 9% likmes piemērošanu nosaka arī Eiropas Savienības direktīvas.

Attiecīgi deputātu iesniegtajā likumprojektā nav noteikts, ko ietver sevī jēdziens — kabeļtelevīzijas pakalpojumi, jo no autora iesniegtās redakcijas var saprast, ka šī te 9% likme būtu attiecināma arī uz tiem citiem kabeļtelevīzijas pakalpojumiem, uz kuriem saskaņā ar PVN likumu attiecas 18% likme.

Līdz ar to arī ietekme uz valsts budžetu varētu būt savādāka nekā ir minēts iesniegtajā anotācijā. Paldies!

Sēdes vadītāja. “Par” pieteicies runāt deputāts Urbanovičs.

J.Urbanovičs (PCTVL). Godātā priekšsēdētāja, cienītie deputāti! Paldies Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājai par augsto vērtējumu, ka mēs strādājam gandrīz tikpat labi, varbūt drusku ātrāk nekā valdība, bet tieši tāpēc es nācu šeit tribīnē, jo šis te gadījums nav pirmais jau mūsu īsajā darba laikā un droši vien nav pēdējais, ka opozīcija saņem uzslavas par pareizu domāšanas veidu, bet viņas priekšlikums tiek noraidīts tāpēc, ka šis priekšlikums nav nācis no pozīcijas. Manuprāt, tas nedara godu mūsu parlamentārajam darbam, un, protams, šodien vairs neko nevar izmainīt, bet uz priekšu katrā ziņā vajadzētu arī domāt par mūsu sadarbības ētiku, neskatoties uz to, cik lielā mērā ir bailes, vai arī, taisni otrādi, tīksme pazemot opozīciju. Paldies!

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsojam par likumprojekta nodošanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 41 deputāts, pret — 49, atturas — 4. Likumprojekts nav nodots komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Nolīgumā starp Latvijas Republikas valdību un Igaunijas Republikas valdību par valsts robežas šķērsošanas vietām” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Ārlietu komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija.

Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Likumprojekts nodots Ārlietu komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par Latvijas Republikas un Slovēnijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma Apvienotās komitejas lēmumu nr.1/2002 attiecībā uz Latvijas Republikas un Slovēnijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma B protokolu” nodot Ārlietu komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija.

Deputātiem iebildumu nav. Nodots komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija.

Lūdzu ieslēgt mikrofonu Brigmanes kundzei.

B.Brigmane (JL). Lūdzu nozīmēt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju kā pirmo.

Sēdes vadītāja. Vai ir iebildumi deputātiem? Ir? Tad balsojam par likumprojekta nodošanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Tad balsojam par Brigmanes kundzes izteikto priekšlikumu: nozīmēt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju kā atbildīgo komisiju. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 53 deputāti, pret — 37, atturas — 4. Likumprojekts nodots Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai kā atbildīgajai komisijai. Ar šo balsojumu ir mainīta atbildīgā komisija, un likumprojekts tiek nodots arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Ūdens apsaimniekošanas likumā” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija.

Vārds deputātei Baibai Brigmanei.

B.Brigmane (JL). Lūdzu nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai kā pirmajai komisijai.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi? Tad deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts tiek nodots kā atbildīgai komisijai Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, tā arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Darba likumā” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Sociālo un darba lietu komisija ir atbildīgā komisija. Kā arī saņemts Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas iesniegums, kas lūdz nodot šo likumprojektu arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai.

Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu... Jā, deputātiem ir iebildumi...

Vārds Baibai Brigmanei, lūdzu.

B.Brigmane (JL). Lūdzu nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai kā pirmajai komisijai.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi par to, ka par atbildīgo komisiju tiek nozīmēta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. Viens deputāts var runāt “par”, viens “pret”. Bērziņa kungs, jūs runāsiet ... (Kaut ko saka no vietas.) Jūs varat ieslēgt mikrofonu, lūdzu?

G.Bērziņš (TP). Tātad Sociālo un darba lietu komisijas vakardienas lēmums par to, ka Darba likumu nodod Sociālo un darba lietu komisijai kā atbildīgajai par šo likumu, kā pirmajai komisijai.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātei Jevgenijai Stalidzānei. Ieslēdziet mikrofonu, lūdzu!

J.Stalidzāne (LPP). Jā, vakar Sociālo un darba lietu komisija šos likumprojektus apskatīja. Sakarā ar to, kādām komisijām tos izskatīt, tiešām komisijas lēmums bija, ka vajadzētu kā atbildīgo Sociālo un darba lietu komisiju, bet man arī kā komisijas priekšsēdētājai ir pienākums to paziņot, bet kā deputāte es gribētu šoreiz tomēr aicināt deputātus atbalstīt...

Sēdes vadītāja. No vietas nedrīkst runāt, Stalidzānes kundze! Tad jums ir jāpiesakās debatēs. “Pret” runāsiet? Stalidzānes kundze!

Jevgenija Stalidzāne runās pret likumprojekta nodošanu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai? Sociālo darba lietu komisijai. Paldies!

J.Stalidzāne. Jā, tiešām vakar Sociālo un darba lietu komisijā, kad mēs skatījām šos jautājumus, tad par šiem likumprojektiem, kas ir punktā 7, 8, 9, 19 un 23, komisijā vēlējās, lai atbildīgā komisija būtu Sociālo un darba lietu komisija, bet, ņemot vērā šo situāciju, kāda šobrīd ir, ka pats galvenais, lai valdība varētu no 2003.gada 1.janvāra normāli strādāt, ka es zinu, ka vajadzīgs sakārtot šīs budžeta lietas, tad šoreiz es kā deputāte aicinātu tomēr nobalsot par to, ka šoreiz piekrist, ka šie visi pieci likumprojekti kā atbildīgajai komisijai tiktu nodoti Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, bet ar to netiek izslēgts tas, ka Sociālo un darba lietu komisija kā otrā komisija ļoti nopietni izskatīs visus savus priekšlikumus, iedos Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai, un mūsu neviens priekšlikums arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā nedrīkst pazust, jo tad, kad šie priekšlikumi nāks uz balsojumu kā Sociālo un darba lietu komisijas, kā Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumi, kā arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikumi, visi būs šajos grozījumos, un mums būs tiesības izvēlēties, kuru vienu vai otru priekšlikumu mēs atbalstīsim. Bet šodien, lai veiklāk varētu veidot valsts budžetu, es aicinātu nobalsot par to, ka šos likumprojektus nodot kā atbildīgai komisijai Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai.

Sēdes vadītāja. Deputāt Zunda, jūs vēlaties runāt? Tad jums jānāk no šejienes. Jūs runājat par vai pret likumprojekta nodošanu? Jā, lūdzu, no tribīnes.

Ē.Zunda (TP). Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Bez daudzām citām praksēm, kas mums ir iedibinājušās un kuras nav ar demokrātisku normu, es domāju, ka arī šī prakse nav laba prakse. Tad mums nav jāveido Saeimā citas komisijas, lai ir tikai viena komisija un izskata visus jautājumus.

Es lūdzu pārdomāt šo jautājumu un atteikties no šādas prakses.

Sēdes vadītāja. Viens deputāts ir runājis “par”, viens deputāts ir runājis “pret”. Balsosim par deputātes Brigmanes priekšlikumu — mainīt atbildīgo komisiju un nozīmēt kā atbildīgo komisiju likumprojekta izskatīšanai Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 55, pret — 39, atturas — 1. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija nozīmēta kā atbildīgā komisija.

Nākamais balsojums ir papildināt izskatāmo komisiju skaitu šim likumprojektam arī ar Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts ir nodots Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai kā atbildīgajai komisijai, Sociālo un darba lietu komisijai un arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Sociālo un darba lietu komisija ir atbildīgā komisija.

Viens deputāts var runāt “par”, viens deputāts var runāt “pret”.

Šķēles kungs, jūs runāsiet par nodošanu komisijai? Pret, ja?

A.Šķēle (TP). Cienījamo priekšsēdētāj! Godātie kolēģi! Šodien mums jālemj par likumprojekta “Grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā” nodošanu komisijām. Tik tikko ir pagājis nedaudz vairāk kā mēnesis, kopš strādā valdība, un divi mēneši, kopš parlaments, kā visi atceramies, varbūt vēl neesat aizmirsuši tos solījumus, tos priekšvēlēšanu lozungus, tās asaras, kas tika lietas, runājot par bērnu pabalstiem. Iepriekšējā valdība atturējās šo likumprojektu, kurš bija vairāk nekā divarpus gadus debatēts Andra Bērziņa vadītajā Ministru kabinetā, pieņemt pirms vēlēšanām, lai šeit nebūtu nevienam jārunā par vēlētāju balsu “zvejošanu”.

Šis likumprojekts tika skatīts vienā no pēdējām iepriekšējās Saeimas sēdēm, rūpīgi izvērtējot arī situāciju valsts sociālajā budžetā. Likums “Par valsts sociālo budžetu” atļāva iepriekšējai valdībai pieļaut deficītu uz 1.decembri, nu šobrīd jau tas skar daļēji arī jauno valdību, līdz pat mīnus 29 miljoniem latu. Deficīts uz šo brīdi, pateicoties valdības iepriekšējam darbam, sastāda tikai 3 miljonus latu. Tātad tas izaicinājums, ko sev bija stādījusi iepriekšējā valdība, tā piesardzīgā pieeja un tomēr uzdrīkstēšanās vienreiz mainīt to gadiem ilgi iedibināto un visus cilvēkus neapmierinošo situāciju ar bērnu pabalstiem, tāda uzdrīkstēšanās tika darīta.

Likumprojekts skar divas lietas. Viena lieta, viens jautājums, kas manā uztverē ir ļoti svarīgs, — iepriekšējā parlamentā, nobalsojot šos labojumus, mēs atteicāmies no tās netaisnās prakses, ka bērniem pabalsta lielums bija atkarīgs no tā, kurā gadā bērns ir dzimis. Bērni, kas bija dzimuši līdz vienam gadam, saņēma mazāku sociālo pabalstu, un tie, kas bija dzimuši vēlāk, saņēma lielāku. Parlaments novienādoja kārtību, un neatkarīgi no tā, kad šis mazulis ģimenē ir nācis, visiem bērniem, ja tas ir pirmais, otrais vai trešais, attiecīgi tiek paredzēts vienāds pabalsta lielums. Šeit notiek atkāpšanās un atgriešanās pie zināmas bērnu dalīšanas pēc dzimšanas gada, kas nav mūsu uztverē pareizi.

Otra ļoti svarīga lieta ir par bērniem invalīdiem. Par bērniem invalīdiem no dzimšanas. Vēl šogad turpina saņemt bērni invalīdi kopš dzimšanas divu veidu pabalstus, kuri nepārsniedz 35 latus uz vienu bērnu. Parlaments, izvērtējot gan fiskālo situāciju, gan ļoti rūpīgi izdebatējot šo jautājumu ar visām bērnu tiesību aizsardzības iestādēm, nevalstiskām organizācijām, uzskatīja par iespējamu un nepieciešamu šo pabalstu bērniem invalīdiem kopš dzimšanas pacelt līdz 75 latiem. Tas, ko jūs piedāvājat, nozīmē atteikties no tā. Tātad jūs valdošā koalīcija, nestādāt sev, nekādus izaicinājumus. Nekādas apņemšanās. Viss tas ir bijis priekšvēlēšanu laiks, 400 miljoni, kurus jūs tā arī esat aizmirsuši, un tā tālāk.

Kādēļ es par šo runāju? Tādēļ, ka man bija tas gods darboties Sociālo un darba lietu komisijā, un šie jautājumi tiešām divarpus gadu laikā tika ļoti rūpīgi izdebatēti. Es vēlreiz aicinu jūs apdomāt un stādīt augstākus izaicinājumus sev, un atcerieties tās asaras, ko viens otrs “Jaunā laika” deputāts televīzijā lēja. Paldies!

Sēdes vadītāja. “Par” runās Kļementjevs Andrejs. Lūdzu!

A.Kļementjevs (PCTVL). Labdien! Es runāšu “par” tāpēc, ka, izlasot šo avīzi vēl septembrī, es domāju, ka atnāks jauni spēki un būs bērniem pabalsts un viss pārējais. Bet šodien tas nav vajadzīgs. Labāk izdosim ne pirmās ziņas, otrās ziņas, kur parādīsim, ka atņemsim invalīdiem 40 latus... bērniem invalīdiem un atdosim jaunajam ministram, lai viņš nopirktu jaunu mašīnu, lai viņam būtu iespējas veidot jaunas štata vienības un tā tālāk, un strādās viņš godīgi un rūpēsies par tiem cilvēkiem, kuri saņems pēc šā balsojuma 35 latus. Un bērni invalīdi... es nezinu, kā var izdzīvot bērni invalīdi ar 35 latiem, bet es domāju, ka atņemsim pēc tam vēlāk arī viņiem. Priekš kam viņiem tas vajadzīgs! Ja mēs šodien atņemam 40 latus, rīt var atņemt arī 35. Balsosim lūdzu par atņemšanu! Paldies!

Sēdes vadītāja. Baiba Brigmane.... Ieslēdziet, lūdzu, mikrofonu!

B.Brigmane (JL). Es lūdzu nodot šo likumprojektu Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai kā galvenajai.

Sēdes vadītāja. Tātad viens ir runājis “par”, viens ir runājis “pret”. Balsosim par deputātes Brigmanes priekšlikumu nodot likumprojektu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai kā atbildīgajai komisijai.

Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 41, atturas — 1. Likumprojekts nodots Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai kā atbildīgajai komisijai.

Ir saņemts arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums šo likumprojektu nodot arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai. Vai deputātiem ir iebildumi? Tātad deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts nodots Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai kā atbildīgajai komisijai, kā arī Sociālo un darba lietu komisijai un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Sociālo un darba lietu komisija ir atbildīgā komisija.

Deputāts Gundars Bērziņš runās “pret”.

G.Bērziņš (TP). Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja, godājamie deputāti! Tas, ka valdošā koalīcija ir aizmirsusi savus sākotnējos solījumus: 400 miljonu vietā, kas tika solīti, vairs šobrīd ir pieaugums tikai 65 miljoni, kas ir divas reizes mazāks, kā bija šogad. Tātad tiek plānots strādāt ievērojami sliktāk.

Par sociālo budžetu. Sociālais budžets, kā Šķēles kungs pareizi teica, praktiski šogad paliks bezdeficīta stāvoklī. Šis gads tiks pabeigts bez deficīta, jo šobrīd ir deficīts 3 miljoni 60 tūkstoši, pieļaujamais ir ievērojami lielāks, un decembra mēnesis parasti sociālā budžeta ieņēmumos ir labs.

Otra lieta. Nākamgad sociālais budžets tiek atslogots no vairākiem sev neraksturīgiem maksājumiem. 9 miljonu apmērā par represētajām personām, kas tiek maksāts no budžeta, un citām lietām.

Otra lieta. Katru gadu pēdējos gados, arī samazinot sociālā nodokļa likmi, ir izdevies nodrošināt fiskālo pieaugumu vismaz par 4—5 procentiem. Sociālais budžets kopumā ir 500 miljonu. Parēķiniet paši: 20—25 miljonu pieaugums, no kuriem apmēram daļa ir vajadzīga pensiju indeksācijai, bet tā ir mazākā daļa, pārējā daļa ļauj risināt šīs te problēmas.

Un tas, ka valdošā koalīcija ķērās klāt varbūt pie bērniem invalīdiem, pie bērnu pabalstiem, mani pārsteidz, bet šis jau ir vēl trakāk. Šobrīd jau jūs ķeraties pie apbedīšanas pabalstiem. Pat šī lieta jums vairs nav svēta, jo no sociālajām iemaksām, piemēram, cilvēks, kas ir maksājis apdrošināšanas iemaksas, kuram bija noteikts, kurš ir apdrošināts pret šo veidu, ka viņš varētu saņemt, teiksim, minimālus... pārejas noteikumu 2.punktā 210 latu jūs sakāt — 150, 60 latu nost. Apgādniekam vēl trakāk — 210 latu vietā jūs dodat tikai 100 latus. Un tā ekonomija ir smieklīga — daži desmiti tūkstoši latu! Vai tiešām tas ir tas, ko solīja? Vai tā ir šī tā sauktā ekonomijas programma? Trīs jaunas mašīnas vienam ministrijas sekretariātam! Pusmiljons katram ministrijas sekretariātam, ne mazāk ... maksās. ... Katrs jaunais jūsu izveidotais ministrs maksās no pusmiljona līdz pusotram miljonam papildus nodokļu maksātājiem. Un tā vietā jūs atņemat naudu bērniem invalīdiem un vēl apbedīšanas pabalstiem, kas vispār, manuprāt, neiet nekādos rāmjos.

Kā jūs aizbrauksiet uz vietām, cienījamie kungi! Uz Jēkabpili, piemēram, deputāt cienījamais, un paskatīsities acīs par šo balsojumu, un ko jūs solījāt pirms vēlēšanām? Jūs varēsiet paskatīties acīs tiem cilvēkiem vai tiem bērniem invalīdiem, kas tur ir? Vai bērnu mātēm, kurām jūs esat solījis pabalstu? Izlasiet savus dokumentus, kurus jūs esat solījuši!

Tā kā es aicinātu... Šāda politika neved ne pie kā laba.

Otrs. Nekad budžets nav skatīts atrauti. Budžeta pakete paredz iesniegt budžetu pavadošos dokumentus, makroekonomisko scenāriju un budžetu, kur mēs parādītu, kur arī ir iespējams ņemt papildu naudu. Piemēram, viens no nākamajiem likumiem paredz atteikties no bezskaidras naudas norēķiniem alkohola akcīzes apritē, kas ir milzīgs solis atpakaļ. Tas ir milzīgs, neiedomājams solis atpakaļ, kad nodokļus alkohola akcīzē varēs maksāt skaidrā naudā, staigāt un maksāt, kas Latvijā nav jau 4—5 gadi! No tā jūs atsakāties, un tur pazudīs arī miljons, tāpēc ka bezskaidras naudas norēķinu sistēma ir kontrolējama un tā tika ieviesta un efektīvi strādāja. Mēs jums parādīsim, kur atrast naudu, lai finansētu šīs te programmas, un sociālais budžets būs bez deficīta.

Es aicinu neiet šādu prettautisku politiku, jo tai nav nekāda izskaidrojuma, un apdomāties, ko jūs darāt.

Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītāja. Deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Cienījamie Tautas partijas deputāti! Es gribu jautāt: kur tad jūs bijāt visu 7.Saeimas laiku (No zāles deputāts A.Šķēle: “Šeit pat!”), ja mēs paskatījāmies, ka 7.Saeima savu darbu sāka tieši ar šādu pašu problēmu. Ir bērni, ir ģimenes, kuras nespēj uzturēt sevi, un ir jāpalielina pabalsti invalīdiem, ir jāpalielina pabalsti mazajiem bērniem. Bet jautājumi tika skatīti nepārtraukti. Kā mēs pārliecinājāmies Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, Labklājības ministrija pagājušajā periodā trīs gadu laikā ir iesniegusi Ministru kabinetam, ir iesniegusi komisijām 5 priekšlikumus par bērnu pabalstu un citu pabalstu palielināšanu. Nekā nebija! Šodien mēs esam nonākuši pie tā, ka mums ir jāmaina 31.oktobra, tas ir, pēdējās sēdes, lēmumi, kurus iepriekšējā Saeima iebalsoja. Tātad šos pabalstus palielināt visās sociālās dzīves sfērās — gan bērniem, gan invalīdiem, gan tātad visām pārējām iedzīvotāju grupām.

Kas notiek? Notiek, ka jaunā Saeima tagad ir spiesta skatīties, kā iziet no šīs situācijas, jo, nešaubīgi, valdošai koalīcijai, visām partijām kā viena no galvenajām prioritātēm ir iedzīvotāju dzīves līmeņa celšana, attiecīgi arī palīdzot, izmaksājot sociālos pabalstus. Mēs dzirdam, mēs dzirdam: jā, ir gailis nodziedājis. Tas gailis, kurš stāvēja uz salmu kaudzes, un 31.oktobrī teica: būs! Protams, būs jauna diena, viss notiks, bet kā notiks? Vai tas gailis pakasīsies un pameklēs kādus graudus, kas tur apslēpti, vai sameklēs to vistu baru un spēs pieaicināt, lai viņi arī palīdz atrast graudu, ar kuru var pabarot gan sevi, gan tos cālēnus, kuri skraida apkārt.

Tagad Ministru kabinets ir paņēmis, uzsācis kursu, lai atrastu līdzekļus, lai varētu reāli, ne tikai gaiļa dziesmas veidā paziņot, ka būs pabalsti, bet piešķirt, un piešķirt no 1.janvāra. Un piešķirt tiem bērniem, kuri dzimuši no 1.janvāra 1994.gadā, šos 6 latus, un pārējiem vienu gadu tagad 5, un no nākamā gada arī 6 latus pabalstu. Un tāpēc es domāju, ka beidzot mēs redzam reālos rezultātus, reālo iespēju, kā tad jaunā valdība nodrošinās šo sociālo pabalstu izmaksas. Un ir atrasti un tiks atrasti, un tiks palielināti šie pabalsti arī uz priekšu nepārtraukti, jo šis ir tikai sākums. Un koalīcijas partijas nodarbosies ar to, lai visu laiku sekotu līdzi budžeta izmantošanai un lai pirmie palielinājumi tieši skartu mūsu vismazāk nodrošināto iedzīvotāju grupu. Paldies! Un lūdzu kā galveno nozīmēt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju šajā jautājumā.

Sēdes vadītāja. Viens deputāts ir runājis “par”, viens deputāts ir runājis “pret”. Pirms balsošanas ...

Par procedūru Bērziņa kungam vārds. Lūdzu!

G.Bērziņš (TP). Priekšsēdētājai būtu lūgums ievērot Kārtības rulli, jo iepriekšējais runātājs runāja par 7.punktu, nevis 8., kur ir runa par maternitātes pabalstiem un apbedīšanas pabalstiem. Un pieturēties pie dienas kārtības, jo tas, ko runāja iepriekšējais runātājs bija 7. darba kārtības punkts dienas kārtībā, kur debates jau bija beigušās.

Sēdes vadītāja. Pirms balsošanas mums ir jālemj par deputātes Brigmanes priekšlikumu — mainīt atbildīgo komisiju un noteikt Budžeta un finansu (nodokļu) komisiju kā atbildīgo komisiju.

Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem ir iebildumi. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 42, neviens neatturas. Tātad Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir noteikta kā atbildīgā komisija šim lēmuma projektam. Likumprojektam.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija arī lūdz šo likumprojektu nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts tiek nodots Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai kā atbildīgajai komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija.

“Pret” pieteicies runāt deputāts Ābiķis.

Dz.Ābiķis (TP). Augsti godātā priekšsēdētāja! Cienījamie kolēģi! Cienījamie kolēģi no valdību veidojošajām frakcijām, es parasti esmu diezgan tolerants savos spriedumos, un tāpēc piedodiet man, ja es varbūt būšu nedaudz ass savos izteikumos.

Ko jūs gribat izdarīt ar šiem grozījumiem? Es paskaidrošu tiem, kuri varbūt nav tajos iedziļinājušies. Jūs gribat svītrot no likuma 19.panta normu, kas paredz, ka puse no 6% no akcīzes nodokļa tabakas izstrādājumiem tiek ieskaitīta Kultūrkapitāla fondā tā atbalstīto projektu finansēšanai un puse sporta spēļu atbalsta fondam tā atbalstīto programmu atbalstīšanai. Jūs šai lietai gribat pārvilkt krustu, jo jūs ierosināt šo 19.pantu no likuma izslēgt.

Kāpēc tika izveidots Kultūrkapitāla fonds? Kāpēc Kultūrkapitāla fonda tapšanā tik milzīgu ieinteresētību izrādīja radošie cilvēki? Pirmkārt, līdztekus virzībai uz Eiropas Savienību, virzībai uz NATO kultūras attīstīšana ir vienīgais, es atkārtoju — vienīgais Latvijas kā nacionālas, pilnvērtīgas valsts eksistences veids. Ko paredz Kultūrkapitāla fonds? Kultūrkapitāla fonds paredz, ka ir garantēts no atsevišķām politiķu mirkļa iegribām neatkarīgs kultūras norišu finansējums. Un to paredz arī šī norma, ko jūs gribat no likuma svītrot. Šis likums ir daļa no šīm garantijām. Es atgādinu arī to, ka Šķēles pēdējās valdības laikā, neskatoties uz nesalīdzināmi smagāku finansiālo situāciju kā šodien, šie grozījumi likumā “Par tabakas akcīzi” tika ieviesti un tie paredz garantētu, no politiķu mirkļa iegribām neatkarīgu kultūras norišu finansēšanu.

Otrkārt, cienījamie kolēģi. Es gribētu jums paskaidrot, ka Kultūrkapitāla fonds paredz, ka naudu kultūras projektu finansēšanai un mūsu izcilāko kultūras darbinieku atbalstīšanai nesadala ierēdņi vai politiķi. Es atkārtoju — nesadala ierēdņi vai politiķi, bet attiecīgo kultūras nozaru attiecīgās... nevis attiecīgās, bet atzītākās autoritātes. Kultūrkapitāla fonda naudiņu nesadala politiķi. To sadala demokrātiskās vēlēšanās ievēlēti kultūras darbinieki, atzītākās autoritātes kultūras jomā. Un jūs, cienījamie kolēģi, es esmu dzirdējis no izteikumiem, atsakoties no šīs normas akcīzes nodokļa likumā, gribat atgriezties pie situācijas, kad naudu sadalīs nevis kultūras darbinieki paši, attiecīgo nozaru speciālisti, bet sadalīs politiķi, sadalīs Kultūras ministrijas ierēdņi.

Cienījamā Kantānes kundze! Vai jūs uzskatāt, ka labāk pabalstus, mūža pabalstus izciliem teātra aktieriem piešķirs nevis attiecīgās nozares speciālisti, kas paši nāk no teātra, kas ar asinīm jūt šīs te lietas, bet ka tos sadalīs Kultūras ministrijas ierēdņi? Kā to izdarīs politiķi — to mēs redzējām valdības sēdē. Kad valdības sēdē Ministru prezidents uzdeva jautājumu: “Cik jūs esat redzējuši oriģinālfilmas pēdējā gada laikā?” Tad viens ministrs — izglītības ministrs Šadurska kungs — atzinās, ka viņš ir redzējis. Kā tad politiķi sadalīs naudu kino, ja viņi nepārzina šo nozari? Un man ir aizdomas, ka, ja līdzīgu jautājumu Ministru prezidents būtu uzdevis cienījamiem ministriem, cik jūs pēdējā gada laikā esat apmeklējuši simfoniskās mūzikas koncertus, cik jūs pēdējā gada laikā esat izlasījuši oriģinālliteratūras grāmatas, cik jūs pēdējā gada laikā esat apmeklējuši mākslas izstādes, tad atbilde, visticamākais, arī būtu stipri līdzīga. Un kā tad, pēc jūsu uzskata, politiķi sadalīs šo naudu, ka viņi nepārzina šo procesu? Vai tas būs labāk nekā šobrīd, kad to izdara attiecīgo jomu atzītas autoritātes, atzīti mūziķi, atzīti teātra kritiķi, atzīti mākslinieki...

Sēdes vadītāja. Deputāta kungs! Jūsu laiks ir beidzies.

Dz.Ābiķis. Ja drīkstu, vienu... vēl burtiski vienu lietu. Ja drīkstu, kolēģi, atļausiet vienu minūti?

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumi?

Dz.Ābiķis. Jā. Otra lieta.

Sēdes vadītāja. Ir iebildumi deputātiem?

Ir iebildumi? Tad ir jābalso.

Dz.Ābiķis. Vienu minūti vēl.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsojam par pagarinājumu uz vienu minūti!

Dz.Ābiķis. Vienu minūti jau nu varējāt dot...

Sēdes vadītāja. Lūdzu rezultātu! Par — 42, pret— 32, atturas — 2.

Lūdzu, Ābiķa kungs, viena minūte jums.

Dz.Ābiķis. Paldies, kolēģi! Cienījamā Pirmā partija! Pirms vēlēšanām jūs pieskandinājāt pilnu ēteru par narkomāniem, par uz ielas atstātiem bērniem. Kas tad attur bērnus no kaitīgām nodarbēm? Vai no kaitīgām nodarbēm atturēs jaunā integrācijas ministra organizētās konferences? Vai no kaitīgām nodarbēm atturēs jaunā ministra Baštika sprediķi? Tiem jums un viņa pakļautībā strādājošajiem ierēdņiem naudas nav žēl... Bet sporta spēlēm, cienījamie kolēģi, jo sports ir tieši tas, kas īpaši zēnus attur no kaitīgām nodarbēm, tam jūs gribat naudu atņemt šajā gadījumā.

Kam tad šie jaunie puiši grib līdzināties? Vai iepriekš nosauktajiem ministriem, vai Irbem, Ozoliņam, Paharam, Kambalam? Kam viņi grib līdzināties?

Sēdes vadītāja. Laiks...

Dz.Ābiķis. Tāpēc, cienījamie kolēģi, es saprotu, ka jūs varbūt savas nepietiekamās pieredzes dēļ vēl neesat iedziļinājušies visās šajās niansēs. Bet man ir jāsaka atklāti, ka, ja jūs šobrīd nobalsosiet “par”, tad faktiski taisnība ir tai pazīstamajai kinorežisorei, kura teica, ka laikam jūs skatāties joprojām mutē... es atvainojos... tiem, kas dzīvojuši tikai bankā un pa spundi ir baroti.

Es, cienījamie kolēģi, aicinu tiešām balsot “pret”..

Sēdes vadītāja. Deputāta kungs... Jūsu laiks...

Dz.Ābiķis. ... lai nenojauktu lietas, kas ir izsāpētas ļoti ilgā un pamatīgā darbā.

Sēdes vadītāja. Deputāte Brigmane runās “par”.

B.Brigmane (JL). Cienījamā priekšsēdētāja, cienījamie deputāti! Es gribētu gan lūgt pievērst jūsu uzmanību šī te likumprojekta būtībai, jo tas paredz sakārtot... vispirms sakārtot akcīzes nodokli atbilstoši Eiropas Savienības normām, un tātad šeit, ja jūs iedziļinātos, ir tieši galvenais jautājums par to, kā palielināt akcīzes nodoklim, kādā periodā tabakas izstrādājumiem, un neviens nav neko rakstījis, ka tagad pēkšņi kultūrai tiek samazināti līdzekļi, vai arī, ka tiek likvidēts šis Kultūrkapitāla fonds... Tas tāpat turpinās strādāt, un mēs pat centīsimies nodrošināt to, lai neatkarīgi no tā, vai vairāk pīpē, vai mazāk pīpē, ka Kultūrkapitāla fonds pastāv un realizē savas programmas, jo tas gan būtu absurdi, ja no tā, ka vairāk tiek lietota tabaka, mēs vairāk varam attīstīt kultūru.

Tāpēc es lūdzu nodot šo te likumprojektu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai.

Sēdes vadītāja. Pirms balsošanas ir jālemj par deputātes Brigmanes priekšlikumu mainīt atbildīgo komisiju. Vai deputātiem ir iebildumi mainīt atbildīgo komisiju? Ir. Tātad balsošanas.... Zvanu lūdzu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 42, neviens nav atturējies. Tad par atbildīgo komisiju ir noteikta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Tātad Saeimas Prezidijs ierosina likumprojektu “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem”” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija.

Tad Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, Juridiskajai komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija.

Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts ir nodots atbildīgajai komisijai un komisijām.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts nodots komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Šķēles kungs runās “pret”?

A.Šķēle (TP). Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Man ir tas gods darboties šobrīd Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, un vakardien, kad mēs apspriedām šo jautājumu par nodošanu, minētā likumprojekta skatīšanu komisijām, mēs atzīmējām daudzas ļoti labas lietas. Un tiešām daudz kas, kas ir piedāvāts šajā likumprojekta grozījumā, ir gatavots jau iepriekšējās valdības laikā, ar ierēdņiem vairākkārtīgi izrunāts, un prieks, ka Ministru kabinets šai sadaļā ir gatavs mūs atbalstīt. Taču, kas mums rada izbrīnu, un man arī personīgi, un es aicinātu apdomāt, vai nu vajag tā darīt un vai nu vajag nodot šo likumprojektu šādā redakcijā skatīšanai komisijās, ir tas, ka tiek paredzēts izslēgt no minētā likumprojekta 11.panta otro apakšdaļu. Par cik šad tad es dzirdu, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja, atsaucoties citos likumprojektos, nesaka mums godīgi, kas tad tur ir rakstīts, jo pilns teksts nav mums kopā. Man ir līdzi šeit, Brigmanes kundze, man ir līdzi, lai jums nevajadzētu pēc tam stāstīt varbūt nepilnīgu informāciju. Un šeit ir ļoti skaidri rakstīts. Tātad 11.pants saucas “Nodokļa maksāšana”. Otrais apakšpunkts šajā pantā šobrīd saka: “Nodokļa maksāšanai drīkst izmantot tikai bezskaidras naudas norēķinus.” Tas nebija viegls darbs — Latvijas valstī iedibināt, ka visos posmos, līdz pat mazumtirdzniecībai, drīkst norēķināties par alkoholiskajiem dzērieniem, spirtu tikai bezskaidras naudas veidā. Mēs esam panākuši, ka pēdējo četru, varbūt nedaudz vairāk gadu laikā vairs nav redzami pilsoņi ar pilnām somām skaidras naudas, kas dodas uz vairumtirdzniecības noliktavām, uz alkohola ražošanas uzņēmumiem, uz muitas noliktavām un ar šīm skaidrām naudas lietām kārto norēķinus.

Ko ierosina valdošā koalīcija? Valdošā koalīcija ierosina atgriezties atkal pie skaidras naudas norēķiniem. Tātad parādīsies atkal šie tipi ar maisiem, kuros būs nauda, un kārtos šo alkoholisko dzērienu iepirkšanu un tā tālāk. Es nezinu, kas motivē jūs, kāpēc jūs to gribat darīt.

Es aicinu vēlreiz apdomāt. Ja arī jūs tomēr lemsiet ar vairākumu, ar savu balsu skaitu, ka tas šobrīd ir pareizi, es šodien uzturēšu arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā šo priekšlikumu un aicināšu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju vēlreiz apdomāt. Nekāpsimies atpakaļ 90.gadu sākumā! Mēs arvien vairāk ieviešam visās jomās, arī mazumtirdzniecībā mēs pazīstam jau tādus norēķinu veidus kā bezskaidra nauda, kā kredītkarte. Kāpēc jāatļauj alkohola apritē atgriezties pie skaidras naudas norēķiniem? Es ceru, ka varbūt par šo paskaidros Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja.

Paldies jums!

Sēdes vadītāja. Neviens deputāts nav pieteicies runāt “par”. Tātad Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret —22, atturas — 20. Likumprojekts nodots atbildīgajai komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

“Pret” ir pieteicies runāt deputāts Šķēle. Lūdzu!

A.Šķēle (TP). Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Man ir tas gods strādāt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, un tādēļ, tā kā Saeima lēmusi mani sodīt un itin bieži sūtīt debatēt, tādēļ arī es šodien runāšu par šo likumprojektu, kas pirmajā brīdī šķiet ļoti cēls, un es pieļauju, ka jūs ļoti daudzi dosieties uz ielām pie saviem vēlētājiem un teiksiet: “Mēs atcēlām 9% likmes piemērošanu zālēm!”

Es aicinātu šo jautājumu jums savās frakcijās vēlreiz ļoti rūpīgi izrunāt ar farmaceitiem, it sevišķi ar Zāļu ražotāju asociāciju. Tā situācija, kāda ir šobrīd, kad mēs nepiemērojam 9% likmi zālēm, noved pie tā, ka no Latvijas tirgus tiek izstumtas ārā Latvijas farmaceitu ražotās zāles, jo jebkuram zāļu ražotājam Polijā, Lietuvā, Igaunijā ir izdevīgi ievest Latvijā un gūt nodokļa priekšrocību līdz pat 18% savām zālēm attiecībā pret Latvijas farmācijas rūpnīcām. Kāpēc? Tādēļ ka, izvedot no savas valsts, piemēram, no Lietuvas, zāles uz Latviju, Lietuvas valdība atbilstoši pieņemtajai starptautiskajai praksei atmaksā šiem zāļu ražotājiem samaksāto pievienotās vērtības nodokli atpakaļ. Savukārt Latvijas zāļu ražotājs šobrīd nav tiesīgs atskaitīt priekšnodokli, ko viņš ir samaksājis... Latvijas zāļu ražotājs, ko ir samaksājis, iepērkot izejvielas, maksājot par elektrību, ūdeni, kanalizāciju utt., utt. Latvijas farmaceiti ar katru dienu paliek nekonkurētspējīgāki. Tas ir novedis pie kā? Tas ir novedis pie tā, ka arvien mazāk Latvijas aptiekās ir pieejamas lētas zāles. Jo tie paši analogi, kas ir ražoti Polijā vai Vācijā, vai Latvijas farmaceitiskajās rūpnīcās, kā “Grindex” un “Olainfarm”, ir nekonkurētspējīgāki. Šī ir politiska izšķiršanās, kur vienīgais labums šķiet īstermiņā pateikt: “Mēs kaut ko atcēlām.” Ilgtermiņā nenoliedzami tas noved pie lieliem, lieliem zaudējumiem.

Jūsu zināšanai. Šobrīd, neesot šim nodoklim, 9% nodoklim neesot, vienalga, ārzemju zāļu sadārdzinājums pagājušajā gadā vien sastādīja aptuveni 23%. Ja mēs vēlamies, lai mūsu farmācijas nozare, nozare, kurā ir viena no visaugstākajām pievienotajām vērtībām, nozare, kurā ir vislielākais īpatsvars augsto tehnoloģiju, nozare, kura ļoti lielu īpatsvaru arī zāļu un unikālu medicīnas preparātu spēj piedāvāt gan vietējā tirgū, gan ārpus, mums šis nodoklis ir nepieciešams.

Ko tas nozīmē fiskāli? Tas nozīmē fiskāli, ka valsts kompensējamās zāles sadārdzināsies kopumā aptuveni par 5—6 miljoniem latu. Savukārt 9% likmes ieviešana pilnībā ieņēmumu daļā kompensē šo sadārdzinājumu, un tīri no fiskālā viedokļa nekas nemainās. Un, kā mums paskaidroja, es gan nezinu, es atvainojos, precīzi viņa amatu tagad, ministrs Audera kungs, ka viņš saprot, ka taisnība ir manis teiktajā. Bet, lūk, neesot kāda tur gatavība, neesot iespējams to izdarīt, un to vajagot tādēļ atlikt uz gadu.

Kad mēs debatējām vēl padziļinātāk, Audera kungs jau palika nedaudz pielaidīgāks, viņš saka: “Varbūt atliksim uz pusgadu tikai”, jo tas ir pareizais solis, kas jādara. Nu tad, protams, deputātu vairākums, pieturoties, kā Ābiķa kungs teica, pie vienas autoritātes teiktā, nobalsoja ar vairākumu “nē”. Neieklausīsimies arī Audera kunga aicinājumā par pusgadu. Es aicinu vēlreiz apdomāt! Jūs varat nopelnīt vienas dienas priekus un nodarīt kaitējumu ilgtermiņā uz daudziem gadiem. Paldies!

Sēdes vadītāja. “Par” pieteicies runāt deputāts Viesturs Šiliņš.

V.Šiliņš (JL). Godātā priekšsēdētāja! Godātie deputāti! Gribu teikt tā, ka šajā jautājumā ir mūsu un ekonomistu spriedumi, bet, neapšaubāmi, 28 gadus strādājot šajā sfērā, gribu teikt, ka jebkuram cilvēkam ir pirmā vēlme iegūt labu veselību ar kvalitatīvu medikamentu. Un šeit mēs nevaram spriest attiecībā par to, kuras farmācijas ir labākas, kuras sliktākas. Šajā mirklī sociālā spriedze ir tik liela, un šie jautājumi ir jāatrisina vispirmām kārtām, lai mēs pēc tam varētu tiešām pēc gada likt šos 9% klāt. Bet pagaidām tas ir pāragri. Paldies!

Sēdes vadītāja. Viens ir runājis “par”, viens ir runājis “pret”. Lūdzu balsojam par likumprojekta nodošanu atbildīgajai komisijai. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 73, pret — 19, neviens neatturas. Likumprojekts nodots atbildīgajai komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi invalīdu biedrību uzņēmumiem, uzņēmējsabiedrībām 1998., 1999., 2000. 2001. un 2002.gadā”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts nodots atbildīgajai komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. “Par” un “pret” deputāti pieteikušies runāt nav. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Likumprojekts nodots atbildīgajai komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija. Deputāte Brigmane.

B.Brigmane (JL). Lūdzu nozīmēt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju par atbildīgo komisiju.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi? Ir. Pirms balsošanas par likumprojekta nodošanu atbildīgajai komisijai mēs balsojam par deputātes Brigmanes priekšlikumu — mainīt atbildīgo komisiju. Tātad nevis Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisiju, bet kā atbildīgo komisiju nozīmēt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 40, atturas — 2. Likumprojekts kā atbildīgajai komisijai tiek nodots Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai.

Vai deputātiem ir iebildumi par likumprojekta nodošanu arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai? Iebildumu nav. Likumprojekts nodots komisijām.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Militārā dienesta likumā” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka Aizsardzības un iekšlietu komisija ir atbildīgā komisija. Deputāts Dalbiņš ir pieteicies runāt pret likumprojekta nodošanu?

J.Dalbiņš (TP). Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja, cienījamie kolēģi! Redzot, kādā veidā šeit tiek mēģināts taupīt līdzekļus, man jāsaka, ka Militārā dienesta likumā tie panti, kuri ir šeit likti priekšā izņemt no šī likuma, ir sekojoši: viens ir par to, ka mēs uz šo brīdi vairs neparedzēsim mūsu Nacionālo bruņoto spēku komandierim reprezentācijas izdevumus periodā, kad ir ļoti būtiski turpināt šīs sarunas ar NATO un nopietni pieaugs šo vizīšu skaits šeit, Latvijā, un mums ir jāspēj izskatīties. Nu labi, liksim, lai šie kungi, ierodoties šeit, varbūt paņem arī tēju un sviestmaizes līdzi. Ieguvumi nebūs sevišķi, kā saka, lieli, ierobežojot šo summu.

Bet, ja mēs runājam par 59.panta 3. daļu, tad mēs skaidri un gaiši pasakām saviem karavīriem, kuri šajā valstī būs nodienējuši 35 gadus un vairāk vai arī, pildot savus dienesta pienākumus, būs guvuši slimību vai savainojumus, vai sakropļojumus, ka viņu aiziešanas gadījumā no šīs pasaules, tātad nāves gadījumā, mēs viņus neapglabāsim par valsts līdzekļiem. Vai jūs zināt, cik uz šobrīdi šādi gadījumi ir bijuši, kad ir bijusi šī nepieciešamība? To vienkārši pagājušā gadā nav bijis un nākošajā it kā neplānojas. Bet nu, varētu būt.

Bet šinī gadījumā es gribu teikt, ka tas ir pavisam nenopietns, pavisam slikts signāls jebkuram karavīram, kurš mēģina uzsākt savu dienestu, jo valsts atsakās pat pēc 35 gadu dienesta parādīt viņam pat vajadzīgo godu. Un jāsaka tā, ka šie vīri noteikti ir pelnījuši, ka viņi drīkst atbildēt “Gods kalpot Latvijai”, jo to saka katrs vīrs, kas ir devis militāru zvērestu šai valstij, nevis kā kāds cits to izmanto citos pasākumos, bet mēs viņiem šo prieku liegsim.

Es aicinātu balsot “pret”.

Sēdes vadītāja. Deputāte Baiba Brigmane... Jūs nerunāsiet? Ieslēdziet mikrofonu.

B.Brigmane (JL). Es gribu lūgt nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai šo likumprojektu kā pirmajai komisijai, bet Klausa kungs ir pieteicies runāt.

Sēdes vadītāja. Deputāt Klaus, jūs runāsiet par likumprojekta nodošanu komisijām? Lūdzu!

U.M.Klauss (JL). Es gribētu teikt, ka iepriekšējais runātājs nerunāja precīzi par lietu, un es ierosinu šo lietu nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai izskatīšanai.

Sēdes vadītāja. Paldies! Tātad... Pirms balsošanas mums ir jālemj par deputātes Brigmanes priekšlikumu — mainīt atbildīgo komisiju un noteikt kā atbildīgo komisiju Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju.

Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 41, neviens neatturas. Tātad kā atbildīgā komisija ir noteikta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Tātad likumprojekts “Grozījumi Militārā dienesta likumā” tiek nodots Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikts, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. Deputātiem iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Sociālo un darba lietu komisija ir atbildīgā komisija.

“Pret” pieteikusies runāt deputāte Golde. Lūdzu!

S.Golde (TP). Cienījamā priekšsēdētāja, godājamie kolēģi! Es gan domāju, ka runāt “pret” būs pieteikušies citi cilvēki. Es domāju, ka būs pieteicies godājamais narkologs Jānis Strazdiņš vai Bērnu fonda prezidents Andris Bērziņš, vai kāds cits no Latvijas Pirmās partijas deputātiem.

Šodien, cienījamie kolēģi, valdība aicina mūs, deputātus, atcelt likumā noteikto valsts pienākumu nodrošināt palīdzību un atbalstu tiem nelaimīgajiem bērniem, kuri nonākuši narkotisko, toksisko un citu apreibinošo vielu atkarībā. 2003.gadā šo bērnu rehabilitācijai būtu nepieciešami 313 000 latu. Valdība mūs aicina šodien šo valsts pienākumu atcelt. Atcelt brīdī, kad narkoloģiskā dienesta uzskaitē valstī ir 800 bērnu, kad 96 procenti no šiem bērniem ir ar pamatskolas vai nepabeigtas pamatskolas izglītību, kad narkoloģiskā dienesta uzskaitē jau ir ņemta pirmā meitene 7 gadu vecumā, zēns — 9 gadu vecumā, brīdī, kad 2001.gada nāves bilancē reģistrēti 16 bērni narkomāni. Es tā varētu vēl turpināt. Šī sērga gaida nekavējošu risinājumu, par ko ļoti rūpīgi strādājusi Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisija iepriekšējā Saeimā godājamā Andra Bērziņa vadībā.

Tā nav tikai šo bērnu nelaime. Tā ir viņu māmiņu, tētu, visas mūsu sabiedrības nelaime. Likumprojekta anotācijā rakstīts, ka tikai mazāk kā viena trešdaļa pašvaldību ir sniegušas palīdzību šiem bērniem sociālajā rehabilitācijā. Tas nozīmē, ka šie bērni un viņu vecāki lielākoties palikuši vieni — vieni ar šo savu problēmu, ar sērgu, ar šo izmisumu. Tas nemaz nebija tik sen, tikai pāris mēnešus atpakaļ, kad visa Latvija skumjās raudāja. Raudāja kopā ar Latvijas Pirmo partiju un citiem par dzīves pabērnu, īpaši bērnu narkomānu, drausmīgo likteni. Skanēja vārdi: “Mēs to pārtrauksim, mēs to nepieļausim. Vīrs un vārds!” Un Latvija, birdinot asaras, noticēja, laikam arī es. Tas bija trāpīgi, tas izdevās. Par to liecina arī šodienas Saeimas sastāvs. Bet vēlēšanu kampaņas laiks, reklāmu laiks ir aiz muguras. Šodien jāseko darbiem, lai šo drausmīgo likteni uzlabotu.

Nav man pamata teikt, ka darbi neseko. Es katru dienu dzirdu vārdus “taupību, taupību, taupību”, ko, protams, ar lielu prieku atbalstu. Bet kā saprast šo daudzināto taupību, ja atver jaunas ministrijas, kamēr reāliem darbiem naudas nav? Īpaši kuriozu, pat traģikomisku šo situāciju vērš tieši Ģimenes un bērnu lietu ministrijas izveidošana, kam nepieciešams vairāk nekā pusmiljons latu, kamēr pašu bērnu vajadzībām naudas vairs nepaliek. Tā būtu tikai puse no šīs ministrijas budžeta.

Domāju, ka visneērtāk par šo valdības iesniegto likumprojektu šodien jūtas tieši Latvijas Pirmās partijas deputāti, par ministru, godājamo Baštika kungu, es domāju, vispār nerunājot. Šāds priekšlikums ir izsmejošs no valdības puses tieši pret jauno ministru. Kā viņam argumentēt savu un, iespējams, savas, es domāju — labi iecerētās, ministrijas esamību sabiedrības priekšā šādā situācijā, kad pats tērēs pusmiljonu, bet bērniem narkomāniem naudas nebūs? Domāju, būs grūti.

Likumprojekta anotācijā, ko parakstījusi labklājības ministre Staķes kundze, rakstīts: “Bērnu narkomānu sociālo rehabilitāciju uzskatīt par vidēja termiņa budžeta prioritāti, kas īstenojama vēlāk.”

Skumji! Bet es tomēr vēlos uzrunāt ikvienu deputātu no jums personīgi, jo īpaši godājamo Strazdiņa kungu, jo īpaši Bērnu fonda prezidentu Andri Bērziņu, kura darbs ir ieguldīts šā likuma tapšanā. Atļausim piepildīties solītajam pirmsvēlēšanu kampaņā. Šodien mēs to varam izdarīt, un tāpēc es aicinu balsot pret iesniegto valdības likumprojektu!

Un vēl. Es vakar klausījos televīzijā raidījumu par narkoloģijas problēmām, kurā piedalījās arī mūsu kolēģi, tajā skaitā arī deputāts Jānis Strazdiņš. Un viņš teica tādus vārdus: “Politiķiem jāgādā nauda, lai realizētos programmas.” Tas ir par narkomāniju. Darīsim to šodien, tūlīt!

Sēdes vadītāja. Deputāts Kļaviņš Paulis runās “par”.

P.Kļaviņš (LPP). Protams, es aicinu balsot par šā likumprojekta nodošanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai. Tas ir pats par sevi saprotams.

Bet es gribēju šinī sakarā beidzot, man nervi tādi drusciņ vājāki, tomēr atļauties izteikt apsveikumus mūsu cienījamiem deputātiem Tautas partijā par viņu laimīgo stāvokli šodien. Iedomājieties, kas jums būtu par problēmu, ja jūs būtu tagad varas koalīcijā, ja jums būtu jāpiepilda tie solījumi un jāizdara tas, ko jūs nolēmāt beidzamajās savas varas dienās. Iedomājiet, cik jūs būtu grūtā stāvoklī! Tagad jūs taču esat atklājuši savu lomu. Jūs runājat faktiski pie loga, lai tauta dzird, cik jūs esat ārkārtīgi ieinteresēti par bērniem, par invalīdiem, par kultūru, nu absolūti par visu. Un tikai šī niknā koalīcija tagad, nu tie tagad nezin ko, tikai ministriem dos naudu un tā tālāk. Kausieties, tā demagoģija ir pārāk rupja, lai inteliģenti cilvēki to ņemtu pretī. Vai to jūs nesaprotat? Tik rupjā veidā “dzīt” demagoģiju, kā šeit no otras puses atkal no kreisā spārna piesakās “par” un runā “pret”, nu ko... tad tur vairs nav ko teikt. (Starpsauciens: “Pareizi!”)

Tā kā es saprotu jūsu lomu, citas iespējas nav. Bet jūs esat laimīgi cilvēki, jo jums jau šodien jāatbild par to, par ko jums būs laika gaitā jāatbild. Proti, kas notika jūsu valdīšanas laikā, kā aizgāja līdzekļi garām valsts kasei, kāpēc nevarēja atklāt īsto kapitālo kontrabandu. Neviens no jums par to nerūpējās.

Vispirms un lai būtu skaidrība, mūsu politika...

Sēdes vadītāja. Es aicinātu deputāta kungu pieturēties pie temata, lūdzu!

P.Kļaviņš. ... vērsta uz to, lai vispirms mucai aizbāztu caurumus ciet. Maisu aizlāpītu ciet valsts kasei. Un tad, kad tur ir iespējams uzkrāties līdzekļiem, tad mēs piepildīsim visus solījumus. Par to jūs nešaubieties! Mēs neko neesam aizmirsuši no iepriekšteiktā. Viss tiks izpildīts, bet pareizā un loģiskā kārtībā. Vispirms ir jānovērš zaudējumi, vispirms ir jāpadzen blēži no saviem amatiem! Tie, kas ir korumpējami, vispirms tie ir jāatklāj. Un tad, kad mums būs sācis regulēties mūsu valsts ienākumu dienests, tad jūs redzēsiet, un mēs tagad nebaidāmies par to, ka mēs kritīsim reitingā, jo mēs, lūk, taupām uz visām pusēm. Tas nekas, tas nekas! Mūsu vēlētāji un mūsu pilsoņi pratīs novērtēt no tā brīža, kad viņi skaidri redzēs. Un pēc pusgada, es jums varu solīt, cienījamie deputāti, pēc pusgada varēs skaidri redzēt, uz kuru pusi šis kuģis iet. Tad varēs skaidri redzēt, un tad jūsu skaistās runas izbeigsies. Bet tagad, lūdzu, turpiniet tādā pašā garā! Tālāk manis pēc, mūsu klausītāji ir pietiekami inteliģenti, lai viņi varētu izšķirt, kas ir lietišķi teikts, kas ir demagoģiski teikts. Un cik viegli ir runāt tad, kad paši ir piešķīruši visādus ienākumus, un uzlabojumus un nezin ko, zinot un jūtot, ka par to vairs nebūs jāatbild. Tā kā, nu, darīsim, kā nu katrs spējam.

Man ir prieks atrasties šinī mūsu valdības koalīcijā un darīt lietišķu darbu, un sākt no pareizā gala, un gan jau tad mēs uz priekšu arī tiksim.

Sēdes vadītāja. Es aicinu deputātus uzstājoties pieturēties pie konkrētā temata!

Deputāte Baiba Brigmane, jums bija paziņojums?

B.Brigmane (JL). Es lūdzu nodot šo likumprojektu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai.

Sēdes vadītāja. Kā atbildīgajai komisijai? Tad pirms balsošanas mums ir jālemj par deputātes Brigmanes priekšlikumu — mainīt atbildīgo komisiju. Vai deputātiem ir iebildumi, nozīmējot kā atbildīgo komisiju Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju? Ja deputātiem ir iebildumi, lūdzu balsojam par Baibas Brigmanes priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 42, neviens neatturas. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir noteikta kā atbildīgā komisija.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija arī lūdz nodot šo likumprojektu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Ministru kabineta iesniegtais likumprojekts tiek nodots Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, Sociālo un darba lietu komisijai un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, un nosaka, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Ja deputātiem ir iebildumi, lūdzu balsojam par šā likumprojekta nodošanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai kā atbildīgajai komisijai, Sociālo un darba lietu komisijai un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 40, atturas — 2. Likumprojekts ir nodots komisijām un atbildīgajai komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās laiku un kārtību”” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka Aizsardzības un iekšlietu komisija ir atbildīgā komisija.

“Pret” pieteicies runāt deputāts Pietkevičs. Lūdzu!

M.Pietkevičs (TP). Cienījamā priekšsēdētājas kundze! Godātie kolēģi! Šodien koalīcija un valdība piedāvā mums balsot par nodošanu izskatīšanai grozījumus likumā “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās laiku un kārtību”. Īsumā runājot, galvenā šo grozījumu jēga un būtība: šajā modernajā un ļoti eiropeiskajā Krimināllikumā ietvertās normas — soda mērs — “arests” atlikšana uz laiku līdz 2007.gada 1.martam. Tādēļ, ka pēc pašreizējās likuma redakcijas šo soda veidu bija jāsāk piemērot un izpildīt, sākot ar 2003.gada 31.martu.

Es gribētu pavisam īsi tikai faktiski runāt par tiem argumentiem un mēģināt izdarīt neiespējamo tādēļ, ka faktiski tāpat jau ir skaidrs, ka valdošā koalīcija ir vienojusies par visu, tajā skaitā arī par balsojumiem par to, lai arī opozīcijas saprātīgie viedokļi un piedāvājumi netiktu ņemti vērā un tamlīdzīgas lietas, lai arī cik tie vilinoši būtu. Bet tajā pašā laikā es vēlētos parunāt tikai tīri no profesionālā viedokļa. Šis soda veids — arests — ir ļoti moderns un ļoti nepieciešams šobrīd piemērošanai. Tieši tāpat kā ir nepieciešams un tiek piemērots tāds soda veids kā piespiedu darbs. Arī ar piespiedu darbu bija tāda lieta, ka no sākuma tiesa baidījās to piemērot, un tie argumenti bija tādi, ka tātad to nevarēs izpildīt, nav naudas, nav cilvēku, nav iespēju. Taču var. Var gan piemērot, var izpildīt, un ir tam visam viss.

Tajā pat laikā, ja mēs runājam par šo arestu, kāds cits soda veids varētu būt alternatīva, alternatīva ir apcietinājums vai ieslodzījums. Viena ieslodzītā uzturēšana dienā Latvijas valstij maksā 3,78 lati jeb 1360 lati gadā. 1360 lati gadā... ieklausieties... Un jūs piedāvājat šodien atcelt šo soda veidu — arestu, kurš ļoti atvieglotu faktiski daudzas problēmas, tajā skaitā arī budžeta problēmas, tiek šodien piedāvāts atlikt šāda soda veida ieviešanu par četriem gadiem.

Šeit es varētu runāt par ļoti daudzām lietām. Es tikai minēšu vēl dažus kuriozus, kurus vislabāk sapratīs tie cilvēki, kuriem ir kaut kādas juridiskās zināšanas. Šobrīd Krimināllikumā ir paredzēti tādi soda veidi kā piespiedu darbs un naudas sods. Un, ja cilvēki neizpilda šos soda veidus, tie ir jāaizstāj ar bargākiem. Ņemot vērā to, ka nav iespējams aizstāt šos soda veidus ar to, kas ir paredzēts likumā, — ar arestu, tie tiek aizstāti ar ieslodzījumu. Tātad atkal uz šī paša nelaimīgā valsts budžeta rēķina, par kura naudas ekonomiju jūs runājat, jūs piedāvājat atlikt uz četriem gadiem, nevis uz gadu, nevis uz diviem, pat ne uz trijiem — uz četriem. Un kur ir garantija, ka pēc četriem gadiem šāds soda veids vispār sāks tikt piemērots un ka šie aresta nami būs izveidoti? Bez tam tie ir būtībā... sabiedrība tiek maldināta ar to, ka pašvaldības vai valsts policija nav gatava šāda soda veida piemērošanai. Ir gatava, un Rīgas pilsēta jau konkrēti ir uzrādījusi šīs pazīmes, un būtībā tie ir maldi.

Tā kā, cienījamie kolēģi! Es jūs lūgtu tomēr, ja jūs tiešām runājat par budžetu un uztraucaties par valsts interesēm un esat par valsts līdzekļu ekonomiju un par to, ka Latvijai ir jākļūst modernai visās jomās, arī krimināltiesību jomā un jāvirzās uz Eiropas Savienību un jāpiemēro mūsu likumdošanas akti šīm prasībām, es tiešām jūs lūgtu balsot “pret”, lai šobrīd viss paliktu tā, kā tas ir, tātad lai soda veids — arests — sāktu tikt piemērots no 2003. gada 31. marta, un šī gatavība mums ir . Paldies!

Sēdes vadītāja. Cienījamie deputāti, sēdi mēs turpināsim pēc pārtraukuma.

Lūdzu reģistrācijas režīmu!

Kamēr tiek gatavota reģistrācijas izdruka, vārds paziņojumam Jēkabsona kungam.

Ē.Jēkabsons (LPP). Godātie deputāti! Pēc plenārsēdes beigām notiks Latvijas un divpadsmit valstu parlamentu sadarbības grupu dibināšana. Tātad pēc plenārsēdes Dzeltenajā zālē apmēram ar triju minūšu intervālu.

Kā pirmā tiks dibināta Latvijas un Ēģiptes sadarbības grupa, pēc tam seko Latvijas un Dānijas, Latvijas un Indijas, Latvijas un Itālijas, Latvijas un Kanādas, Latvijas un Kuveitas, Latvijas un Marokas, Latvijas un Norvēģijas, Latvijas un Polijas, Latvijas un Somijas, Latvijas un Taivānas, Latvijas un Tibetas.

Sēdes vadītāja. Lūdzu Saeimas sekretāra biedram nolasīt reģistrācijas rezultātus.

A.Bartaševičs (8.Saeimas sekretāra biedrs). Cienījamie deputāti! Nav reģistrējušies: Valērijs Agešins, Ainars Latkovskis, Leopolds Ozoliņš, Aigars Pētersons, Rihards Pīks, Andris Tolmačovs. Paldies!

Sēdes vadītāja. Paldies!

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.

Sēdes vadītāja. Sākam plenārsēdi! Vārds deputātei Brigmanei. Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātei Brigmanei!

B.Brigmane (JL). Es lūdzu arī šo likumprojektu nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai kā atbildīgajai komisijai.

Sēdes vadītāja. Pirms balsošanas deputātiem jālemj par deputātes Brigmanes priekšlikumu — mainīt atbildīgo komisiju. Vai deputātiem ir iebildumi? Tātad deputātiem ir iebildumi. Tātad balsojam par atbildīgās komisijas maiņu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 32 deputāti, pret — 33 deputāti, deputāti, kas atturas, nav. Tātad atbildīgā komisija nav mainīta. Vai ir iebildumi par likumprojekta nodošanu komisijām? Deputātiem ir iebildumi par nodošanu komisijām. Tātad lūdzu balsojam par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās laiku un kārtību”” nodošanu Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka Aizsardzības un iekšlietu komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 1 deputāts, pret — 73 deputāti, atturas — 3 deputāti. Tātad likumprojekts komisijām nav nodots.

Pirms mēs turpinām tālāk sēdi, Saeimas Prezidijs ir saņēmis piecu deputātu iesniegumu par grozījumiem Saeimas 5.decembra sēdes darba kārtībā ar lūgumu iekļaut darba kārtībā likumprojektu “Grozījumi Radio un televīzijas likumā”. Prezidijs ir saīsinājis priekšlikumu iesniegšanas termiņu, tādēļ tas būtu iespējams, ja deputāti balsotu par to. Vai deputātiem ir iebildumi papildināt darba kārtību? Ja deputātiem ir iebildumi, lūdzu, balsojam par piecu deputātu priekšlikumu — papildināt darba kārtību. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 50 deputāti, pret — 16, atturas — 21. Likumprojekts “Grozījumi Radio un televīzijas likumā” iekļauts darba kārtības beigās. Paldies!

Turpinām izskatīt darba kārtību.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka Aizsardzības un iekšlietu komisija ir atbildīgā komisija.

“Pret” ir pieteicies runāt deputāts Cilevičs.

B.Cilevičs (PCTVL). Cienījamie kolēģi! Jaunā Krimināllikuma norma, kas paredz jaunu soda veidu — arestus, stājās spēkā 1999.gada 1.aprīlī. Un patiešām šī norma pārvērtās par tādu 1.aprīļa joku vien, jo katru gadu šīs normas piemērošana tika atlikta uz vienu gadu. Katru reizi Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija uzstāja uz to, ka tomēr šī norma būtu jāīsteno, jo tas ir ļoti būtiski. Bet vecā valdība diemžēl to izdarīt neuzdrošinājās nekad.

Tagad jaunie laiki ir klāt, bet jaunā valdība dara to pašu, bet daudz pārliecinošāk. Tagad mums piedāvā atlikt šīs normas piemērošanu nevis uz vienu gadu, kā tas bija pirms tam, bet uzreiz uz četriem gadiem. Tātad faktiski vai mēs labi apzināmies, ko mēs darām? Kāpēc šī norma tika iestrādāta? Vai patiešām mēs uzskatām, ka mums cietumos ir pārāk maz cilvēku? Viena no galvenajām problēmām cilvēktiesību jomā Latvijā ir patiešām stāvoklis cietumos un ieslodzīto stāvoklis. Viens no galvenajiem iemesliem ir ļoti vienkāršs. Cietumi ir pārpildīti, tāpēc arī tika ievesta šī norma par arestu, ka par mazāk nozīmīgiem kriminālnodarījumiem varētu nevis likt cilvēku cietumā, bet piemērot kādus citus līdzekļus, tādus kā arestu, jo cietums diez vai kādam nāk par labu. Diemžēl cietumi — tā ir recidīva kaltuve. Jā, mums jāpārdomā, kāpēc mēs to darām? Patiešām būtu jāiegulda zināma naudas summa, lai tomēr aprīkotu pienācīgi šīs arestu vietas, bet Rīgā, kā jau Pietkeviča kungs minēja, lielu problēmu nav, un Rīga ir, teiksim, viena no visblīvāk apdzīvotajām vietām Latvijā šajā ziņā, bet kādas būs izmaksas, ja mēs šobrīd šo naudu neieguldīsim? Vai patiešām mēs esam ieinteresēti, lai cilvēki, kas pirmo reizi izdarījuši noziegumus, mazāksvarīgus noziegumus, tiktu tajā “labajā kriminālajā skolā” — cietumos? Viņi atgriezīsies mūsu sabiedrībā. Tātad tā nav tikai šo cilvēku un viņu ģimeņu problēma.

Es aicinu jūs padomāt par jūsu pašu likteņiem, par jūsu bērnu drošību. Jaunā valdība izsludināja, ka drošība ir viena no galvenajām prioritātēm. Bet kas ir drošība? Vai jūs patiešām domājat, ka, pārveidojot mūsu armiju saskaņā ar NATO standartiem, mēs varēsim justies drošāki pret ielas noziedzību? Diez vai. Es patiešām...

Kļaviņa kungs teica, sūdzas, cik grūta dzīve ir koalīcijā. Patiešām, es jums ļoti jūtu līdz, jo ļoti grūti ir veikt darbu, ko neproti darīt. Bet vai tad vajadzēja šo darbu uzņemties? Un varbūt vajadzētu ieklausīties vārdos, ko saka cilvēki ar lielāku pieredzi un ar zināmu profesionālismu šajā jomā, nenoraidot uzreiz tikai tāpēc, ka šie cilvēki pārstāv nepareizu partiju.

Tātad es vēlreiz aicinu jūs padomāt un nesteigties iesniegt tikko noraidītu likumprojektu vēlreiz. Un varbūt noraidīsim šo likumprojektu, jo cik tad var atlikt, jo cietumu problēma ir ļoti nopietna. Un ne tikai Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, bet visai Saeimai būs joprojām ļoti nopietni ar to jānodarbojas. Stāvoklis ir jau uzlabots, bet šis uzlabojums vēl nav pietiekams.

Tā ka es aicinu jūs vēlreiz pārdomāt šo lēmumu un noraidīt šo likumprojektu. Paldies!

Sēdes vadītāja. “Par” pieteicies runāt deputāts Klauss. Lūdzu!

Piedodiet, jūs runāsiet “par”? Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Klausam!

U.M.Klauss (JL). Lūdzu šo lietu nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai.

Sēdes vadītāja. Kā atbildīgajai komisijai? Paldies!

U.M.Klauss. Jā.

Sēdes vadītāja. Vai Baiba Brigmane runās “par”? Paldies!

Pirms balsošanas mums ir jālemj par deputāta Klausa priekšlikumu — mainīt atbildīgo komisiju. Vai deputātiem ir iebildumi, ka atbildīgā komisija ir Budžeta un finansu (nodokļu) komisija? Ir.

Tātad balsosim par deputāta Klausa priekšlikumu — mainīt atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu!

Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 40, atturas — 1. Kā atbildīgā komisija ir noteikta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Likumprojektu “Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā” Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija aicina arī nodot un izskatīt Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem ir iebildumi? Ja deputātiem iebildumu nav, tad grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā tiek nodoti Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, nosakot, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. (Starpsaucieni: “Ir!”) Ja deputātiem ir iebildumi, lūdzu balsojam! Balsošanas režīmu, lūdzu! Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 41. Likumprojekts ir nodots komisijām un atbildīgajai komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Robežsardzes likumā” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka Aizsardzības un iekšlietu komisija ir atbildīgā komisija.

“Pret” pieteicies runāt deputāts Dalbiņš. Lūdzu!

J.Dalbiņš (TP). Cienījamā priekšsēdētāja! Cienījamie kolēģi deputāti! Robežsardzes likumā tiek piedāvāts izslēgt 46.panta pirmo daļu, kas skan, ka robežsargs ir pakļauts obligātai valsts apdrošināšanai Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Jāsaka, ka tas ir atkal kārtējais signāls no valdības puses šai struktūrai, šiem ierēdņiem, specializētiem ierēdņiem, ka netiek domāts par viņu veselību, drošību un tās garantēšanu. Šinī gadījumā mēs šādā veidā varam panākt tikai vienu — nevis uzlabot situāciju, bet pasliktināt. Un es pilnīgi skaidri apzinos, ka priekšvēlēšanu kampaņā nevienai no partijām, kas sēž šajā Saeimā, tādas vēlmes nebija. Kāpēc tās ir tagad parādījušās, man nav skaidrs. Es ieteiktu nenodot šo, balsot “pret”!

Sēdes vadītāja. Vārds deputātei Brigmanei.

B.Brigmane (JL). Es lūdzu nodot arī šo likumprojektu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai kā galvenajai komisijai.

Sēdes vadītāja. Pirms balsošanas par nodošanu komisijām mums jālemj par deputātes Brigmanes priekšlikumu — mainīt atbildīgo komisiju. Vai deputātiem ir iebildumi? Ja deputātiem ir iebildumi, lūdzu balsojam par deputātes Brigmanes priekšlikumu — mainīt atbildīgo komisiju un noteikt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju kā atbildīgo komisiju. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 39, atturas — 2. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir noteikta kā atbildīgā komisija.

Tātad likumprojekts “Grozījums Robežsardzes likumā” tiek nodots Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, un ir noteikts, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. Deputātiem iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par invalīdu medicīnisko un sociālo aizsardzību”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Sociālo un darba lietu komisija ir atbildīgā komisija.

“Pret” pieteicies runāt deputāts Šķēle. Lūdzu! Nē? Es atvainojos. Jūs atsaucat savu...

Vārds deputātei Baibai Brigmanei. Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātei!

B.Brigmane (JL). Lūdzu tātad arī šo likumprojektu nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai kā galvenajai komisijai.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsauciens: “Ir!”) Ja deputātiem ir iebildumi, lūdzu, mums jālemj par deputātes Brigmanes priekšlikumu mainīt atbildīgo komisiju un noteikt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju kā atbildīgo komisiju.

Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 38, atturas — 3. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir noteikta kā atbildīgā komisija.

Tātad likumprojekts “Grozījumi likumā “Par invalīdu medicīnisko un sociālo aizsardzību”” tiek nodots Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai, un ir noteikts, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija.

Deputātiem iebildumu nav... Ir? Tad balsojam par likumprojekta nodošanu komisijām un atbildīgajai komisijai.

Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 39, atturas — 2. Tātad likumprojekts ir nodots komisijām un atbildīgajai komisijai.

Pirms turpinām tālāk Saeimas sēdes darba kārtības izskatīšanu, ir desmit deputātu priekšlikums papildināt darba kārtību sadaļā “Amatpersonu ievēlēšana” ar vairākiem priekšlikumiem.

Tātad ir saņemts desmit deputātu priekšlikums iekļaut darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Jāņa Urbanoviča atsaukšanu no Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas”.

Vai deputātiem ir iebildumi? Tātad balsojam. Lūdzu zvanu! Balsojam par deputāta Jāņa Urbanoviča atsaukšanu no Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas... par iekļaušanu darba kārtībā. Es atvainojos... Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 43, pret — 35, atturas — 17. Lēmuma projekts nav iekļauts darba kārtībā.

Tātad arī nākamais lēmuma projekts “Par deputāta Jāņa Urbanoviča ievēlēšanu Sociālo un darba lietu komisijā” nav balsojams.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Saeimas Ārlietu komisijas lūgumu izdarīt izmaiņas 5.decembra Saeimas sēdes darba kārtībā un izslēgt no tās 36.darba kārtības jautājumu — likumprojektu “Par Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas līgumu par teritoriālās jūras ekskluzīvās ekonomiskās zonas un kontinentālā šelfa robežas noteikšanu Baltijas jūrā”. Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsauciens: “Nav!”) Deputātiem iebildumu nav. 36. darba kārtības punkts ir izslēgts no darba kārtības.

Turpinām Saeimas darba kārtību.

Izskatām lēmuma projektu “Par Saeimas pārstāvja apstiprināšanu Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda padomē”. Apstiprināt deputātu Vilni Edvīnu Bresi par Saeimas pārstāvi Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda padomē.

Vai ir kāds referents par šo jautājumu? Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas pārstāvis? Jā, lūdzu, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas pārstāvis — deputāte Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie deputāti! Atbilstoši lēmuma projektam “Par Saeimas pārstāvja apstiprināšanu Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda padomē” Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija nolēma 26.novembra komisijas sēdē kā pārstāvi šajā komisijā izvirzīt Vilni Edvīnu Bresi. Atbilstoši likumam “Par pašvaldību finanšu izlīdzināšanu” 15.panta otrajai daļai šajā komisijā ir jābūt pārstāvim no Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas un šim pārstāvim ir jāsaņem apstiprinājums Saeimā.

Tāpēc lūdzu balsot par Viļņa Edvīna Breša kandidatūru šajā komisijā!

Sēdes vadītāja. Debatēs neviens nav pieteicies. Lūdzu zvanu! Balsojam par Saeimas pārstāvja apstiprināšanu Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda padomē — Vilni Edvīnu Bresi. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 92 deputāti, pret un atturas — nav. Vilnis Edvīns Bresis apstiprināts kā Saeimas pārstāvis Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda padomē.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis desmit deputātu priekšlikumu “Par deputāta Andreja Aleksejeva atsaukšanu no Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas”. Vai deputātiem ir iebildumi? Tad lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 42 deputāti, pret — 1, atturas — 52 deputāti. Lēmuma projekts nav pieņemts. Tādēļ arī nākamais lēmuma projekts “Par Andreja Aleksejeva ievēlēšanu Aizsardzības un iekšlietu komisijā” nav izskatāms.

Pirms izskatām tālāk darba kārtību, Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātes Silvas Goldes iesniegumu par sava paraksta atsaukšanu... par Silvas Goldes atsaukšanu no Ārlietu komisijas sastāva un ievēlēšanu Aizsardzības un iekšlietu komisijas sastāvā. Tā kā deputāte Golde ir atsaukusi savu parakstu, turpmākie darba kārtības punkti nav izskatāmi.

Turpinām Saeimas darba kārtību un sākam likumprojektu izskatīšanu.

Tātad izskatām likumprojektu “Grozījumi Krimināllikumā”. Lūdzu Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Laksas kungs.

A.Laksa (LPP). Tātad, cienījamie deputāti, mums jāizskata dokuments nr.12 un 71 — likumprojekts “Grozījumi Krimināllikumā”. Tātad likumprojekts ir nepieciešams, lai saskaņotu mūsu nacionālo likumdošanu ar Eiropas prasībām un tieši attiecībā uz noziedzīgiem darījumiem ar viltotu naudu. 26.novembra Aizsardzības un iekšlietu komisijas sēdē komisija konceptuāli atbalstīja augstākminēto likumprojektu, neskatoties uz dažām nepilnībām, kuras mēs otrajā lasījumā Kārtības ruļļa 95.panta kārtībā iesniegsim kā labojumus. Es gribētu arī atgādināt, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija arī ir izskatījusi šo likumprojektu un ir atbalstījusi, un es ceru, ka jums ir klāt pievienots attiecīgs dokuments.

Līdz ar to es aicinātu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Debatēs neviens nav pieteicies. Lūdzu, balsojam par likumprojekta izskatīšanu pirmajā lasījumā. Balsošanas režīmu, lūdzu! Lūdzu rezultātu! Par — 90, pret un atturas — nav. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu priekšlikumu iesniegšanas termiņu!

A.Laksa. Es ierosinātu iesniegšanas termiņu 5.janvāri.

Sēdes vadītāja. Vai ir kādi citi priekšlikumi? Citu priekšlikumu nav. Deputātiem iebildumu nav. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 5.janvāris.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi Dzelzceļa likumā” pirmajā lasījumā.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā runās deputāte Seile.

A.Seile (TB/LNNK). Godātie deputāti! Izskatām likumprojektu, kura dokumenta nr. ir 13. Neskatoties uz to, ka grozījumi Dzelzceļa likumā ir ļoti nepieciešami, jo tie precizē kārtību, īpašu kārtību, kādu vajadzētu noteikt, ievērojot sabiedrības vajadzības pasažieru pārvadājumos un kravas pārvadājumus. Un tāpēc ir nepieciešami īpaši Ministru kabineta noteikumi, kuri precizētu šo pārvadājumu kārtību gan atbilstoši likumam par iepirkumu valsts un pašvaldību vajadzībām, gan arī nosakot varbūt stingrākas un vēl specifiskākas normas. Tāpēc aicinu atbalstīt šo likumprojektu, kuru jau ir izskatījusi un atbalstījusi Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Debatēs deputāti pieteikušies nav. Lūdzu balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 91, pret un atturas — nav. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

A.Seile. Būtu vēlams noteikt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu 12.decembri.

Sēdes vadītāja. Vai ir citi priekšlikumi? Citu priekšlikumu, iebildumu nav. Tad priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 12.decembris.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi Lauku atbalsta dienesta likumā” pirmajā lasījumā.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā runās deputāts Dzintars Zaķis.

Dz.Zaķis (JL). Cienījamo Prezidija priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Likumprojekts “Grozījumi Lauku atbalsta dienesta likumā”. Šie grozījumi galvenokārt paredz divas lietas. Pirmkārt, tas ir izveidot vienotu maksājumu aģentūru. Un otrkārt, tas ir, ieviest atbildību par cukura un labības importa un eksporta licencēs paredzēto apjoma izpildi.

Vienotas aģentūras izveide pēc būtības ir tirgus intervences aģentūras funkciju nodošana Lauku atbalsta dienestam. Šādu rīcību nosaka gan iespēja efektivizēt tirgus intervenci, gan ir Eiropas Savienības prasības par vienotu šādu maksājumu aģentūru. Galvenais tas, ka pret šo lietu neiestājas nedz Tirgus intervences aģentūra, nedz Lauku atbalsta dienests.

Runājot par atbildību licenču apjoma izpildē, situācija ir sekojoša: šāda atbildība dotu iespēju mums precīzāk prognozēt importa apjomus, sastādot cukura un labības bilanci Latvijā.

Ņemot vērā to, ka šie grozījumi Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā tika apstiprināti bez iebildumiem, es lūgtu atbalstīt šā likuma tālāku virzību Saeimā. Paldies!

Sēdes vadītāja. Debatēs deputāti pieteikušies nav. Lūdzu balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 91, pret un atturas — nav. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu priekšlikumu iesniegšanas termiņu!

Dz.Zaķis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš varētu būt 15.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Iebildumu deputātiem nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 15.decembris.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi likumā “Par privatizējamo valsts un pašvaldību īpašumu objektu novērtēšanas kārtību”” pirmajā lasījumā.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — runās deputāts Škapara kungs.

Ē.Škapars (JL). Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie deputāti! Šis likums “Par privatizējamo valsts un pašvaldību īpašumu objektu novērtēšanas kārtību” ir pretrunā ar likumu “Par valsts un pašvaldības kapitāldaļām un kapitālsabiedrībām”. Un, ņemot vērā to, ka šis likums stājas spēkā 2003.gada 1.janvārī, es vispirms gribētu komisijas vārdā ierosināt šo likumu atzīt par steidzamu.

Sēdes vadītāja. Pirms mēs balsojam par likumprojekta izskatīšanu pirmajā lasījumā, būtu jābalso par komisijas ierosinājumu — atzīt šo likumprojektu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 90, pret un atturas — nav. Likumprojekts atzīst par steidzamu.

Debatēs pieteikušies deputāti nav. Lūdzu balsojam par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 91, pret un atturas — nav. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu, Škapara kungs, nosakiet priekšlikumu iesniegšanas termiņu!

Ē.Škapars. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš varētu būt 12.decembris. Jā, un izskatīšanas datums komisijā — 17.decembris un nākamajā plenārsēdē — 19.decembris.

Sēdes vadītāja. Vai ir citi priekšlikumi? Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 12.decembris. Izskatīšanai nākamajā plenārsēdē — 19.decembris. Paldies!

Ē.Škapars. Paldies!

Sēdes vadītāja. Ir piecu deputātu priekšlikumi par izmaiņām darba kārtībā. Ar lūgumu pārcelt likumprojektu “Grozījumi likumā “Par policiju””, kā arī likumprojektu “Grozījumi Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā” pēc 32. likumprojekta izskatīšanas Saeimas sēdē. Vai deputātiem ir iebildumi par darba kārtības grozīšanu? Deputātiem iebildumu nav. Tātad likumprojekti izskatāmi pēc 32. darba kārtības punkta.

Izskatām nākamos darba kārtības jautājumus. Tagad ir Prezidija ziņojumi par diviem likumprojektiem.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par policiju”” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka aizsardzības un iekšlietu komisija ir atbildīgā komisija.

Deputāte Baiba Brigmane, lūdzu!

B.Brigmane (JL). Lūdzu kā atbildīgo komisiju nozīmēt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsauciens: “Ir!”) Deputātiem ir iebildumi. Jūs neesat pieteicies debatēs. Jūs runāsiet “pret”?

Deputāts Dalbiņš runās pret likumprojekta nodošanu.

J.Dalbiņš (TP). Cienījamā priekšsēdētāja! Cienījamie kolēģi! Šis ir tieši tāds pats jautājums kā saistībā ar Robežsardzes likumu, tāda pati situācija būs attiecībā ar Ugunsdzēsības likumu. Jo visām šīm ierēdņu profesijām uz šo brīdi mēs, laižot šos likumus apritē, esam paredzējuši noņemt obligāto apdrošināšanu... no šiem likumiem izņemt. Es uzskatu, ka tas nav pieļaujams, un aicinātu balsot “pret”.

Sēdes vadītāja. “Par” neviens deputāts pieteicies runāt nav. Pirms balsošanas par nodošanu komisijām mums būtu jālemj par deputātes Brigmanes priekšlikumu mainīt atbildīgo komisiju. Vai deputātiem ir iebildumi, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija? Deputātiem ir iebildumi.

Lūdzu, balsojam par Brigmanes priekšlikumu mainīt atbildīgo komisiju. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 37, atturas — 2. Kā atbildīgā komisija ir noteikta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Tātad likumprojekts “Grozījumi likumā “Par policiju”” tiek nodots Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikts, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija.

Vai deputātiem ir iebildumi? Tātad balsojam par likumprojekta nodošanu komisijām! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 36, atturas — 1. Likumprojekts komisijām un atbildīgajai komisijai ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka Aizsardzības un iekšlietu komisija ir atbildīgā komisija.

Lūdzu deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Es lūdzu arī šo likumprojektu nodot kā atbildīgajai komisijai Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai.

Sēdes vadītāja. “Par” un “pret” deputāti nav pieteikušies.

Pirms balsošanas mums jālemj par deputātes Brigmanes priekšlikumu mainīt atbildīgo komisiju. Deputātiem ir iebildumi.

Lūdzu zvanu un balsošanas režīmu par atbildīgās komisijas maiņu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 37, atturas — 2. Tātad atbildīgā komisija ir noteikta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Tātad likumprojekts “Grozījumi Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā” tiek nodots Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, un ir noteikts, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem ir iebildumi,

Lūdzu balsojam par likumprojekta nodošanu komisijām un atbildīgajai komisijai. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 38, atturas — 2. Likumprojekts nodots komisijām un atbildīgajai komisijai.

Turpinām izskatīt Saeimas sēdes darba kārtību.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli naftas produktiem”” pirmajā lasījumā.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā runās deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Godājamā priekšsēdētāja! Godājamie deputāti! Izskatām likumprojektu ar dokumenta nr.105 — “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli naftas produktiem””.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir izskatījusi šo likumprojektu un lūdz to noteikt kā steidzamu.

Sēdes vadītāja. Pirms mēs uzsākam jebkādas debates, būtu jābalso par komisijas ierosinājumu atzīt likumprojektu kā steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! 86 deputāti — par, pret — 1 deputāts, 2 deputāti atturas. Likumprojekts ir atzīts par steidzamu, likumprojekts “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli naftas produktiem””.

B.Brigmane. Komisija lūdz izskatīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā, jo pilnībā atbalsta tās izmaiņas, kādas ir paredzētas. Tātad mēs līdz ar šo grozījumu īstenošanu varētu nodrošināt degvielas konkurētspēju Baltijas valstīs un iegūto akcīzes nodokli no naftas produktiem mēs varētu ieskaitīt pamatbudžetā un attiecīgi tālāk varētu sadalīt un novirzīt Vides aizsardzības fonda darbības nodrošināšanai un pārējām nepieciešamajām lietām.

Sēdes vadītāja. Neviens deputāts nav pieteicies debatēs. Lūdzu balsojam par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli naftas produktiem”” pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 91 deputāts, pret un atturas — nav. Likumprojekts ir pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu, Brigmanes kundze, nosakiet priekšlikumu iesniegšanas laiku, arī izskatīšanas laiku sēdē.

B.Brigmane. Priekšlikumu izskatīšanas laiks...

Sēdes vadītāja. Iesniegšanas laiks.

B.Brigmane. ... iesniegšanas laiks, jā, 9.decembris līdz pulksten 14.00. 9.decembris līdz pulksten 14.00. Un otro lasījumu — 12.decembrī.

Sēdes vadītāja. Tad vai ir citi priekšlikumi? Deputātiem citu priekšlikumu nav. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 9.decembris līdz pulksten 14.00, nākošā, otrā lasījuma izskatīšana 12.decembra sēdē. Paldies!

Izskatām likumprojekta “Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli”” pieņemšanu pirmajā lasījumā.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie deputāti! Izskatām dokumentu nr.59, likumprojektu “Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli””. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir izskatījusi savā sēdē arī šo likumprojektu un lūdz atzīt par steidzamu.

Sēdes vadītāja. Balsojam par komisijas ierosinājumu — atzīt likumprojektu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 91 deputāts, pret un atturas — nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

B.Brigmane. Tātad komisija, izskatot šo likumprojektu, virza to pirmajā lasījumā, jo ir nepieciešams tagad... likumprojekts ir izstrādāts, lai novērstu 2003.gadā paredzamo ievērojamo pašvaldību ieņēmumu samazinājumu no nekustamā īpašuma nodokļa. Tāpēc arī tiek mainīts šis te gads no 2003. uz 2004.gadu.

Lūdzu atbalstīt pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu, balsojam par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 90 deputāti, pret un atturas — nav. Likumprojekts ir pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku Saeimas sēdē!

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 9. decembris pulksten 14.00. Un otrais lasījums 12.decembris.

Sēdes vadītāja. Vai ir citi priekšlikumi? Citu priekšlikumu deputātiem nav. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš 9.decembris pulksten 14.00 un izskatīšanas 12.decembra Saeimas sēdē.

Tad Ministru kabinets ierosina turpināt izskatīt likumprojektu “Par Latvijas Republikas valdības un Kuveitas valsts valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību”. 7.Saeimas likumprojekta reģistra numurs bija 1401.

Tātad lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 86, pret un atturas — nav. Tad ir pieņemts lēmums izskatīt likumprojektu 8.Saeimā.

Lūdzu priekšlikumu par atbildīgās komisijas noteikšanu! Lūdzu, Vaideres kundze! Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātei Vaiderei!

I.Vaidere (TB/LNNK). Paldies! Es ierosinu par atbildīgo komisiju noteikt Ārlietu komisiju.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu, priekšlikumu iesniegšanas termiņu?

I.Vaidere. Es ierosinu noteikt kā priekšlikumu iesniegšanas termiņu 15.decembri.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Tātad atbildīgā komisija ir Ārlietu komisija. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš 15.decembris.

Ministru kabinets ierosina turpināt izskatīt likumprojektu “Grozījumi Latvijas Republikas Advokatūras likumā”. 7.Saeimas likumprojekta reģistra nr.578.

Lūdzu balsosim par likumprojekta tālāku izskatīšanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 88, pret un atturas — nav. Pieņemts lēmums izskatīt tālāk likumprojektu.

Kādi ir priekšlikumi par atbildīgo komisiju? (No zāles deputāti A.Šķēle un G.Bērziņš: “Budžeta... “) Lūdzu ieslēgt mikrofonu Mellupes kundzei!

S.Mellupe (JL). Atbildīgā komisija Juridiskā komisija. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš...

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi? Tātad ir divi priekšlikumi: atbildīgo komisiju noteikt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju un atbildīgo komisiju noteikt Juridisko komisiju.

Balsosim par priekšlikumiem priekšlikumu iesniegšanas secībā. Tātad noteikt par atbildīgo komisiju Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 36, pret — 44, atturas — 10 deputāti. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija nav noteikta par atbildīgo komisiju.

Lūdzu balsosim par priekšlikumu — noteikt par atbildīgo komisiju Juridisko komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 89, pret — 1, atturas — nav. Tātad Juridiskā komisija ir noteikta kā atbildīgā komisija.

Lūdzu priekšlikumu iesniegšanas termiņu! Lūdzu ieslēgt deputātei Mellupei mikrofonu!

S.Mellupe. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš 10.janvāris.

Sēdes vadītāja. Vai ir citi priekšlikumi? Citu priekšlikumu nav. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 10.janvāris.

Ministru kabinets ir iesniedzis tālākai izskatīšanai likumprojektu “Grozījumi Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā”, 7.Saeimas likumprojekta reģistra nr.844. Lūdzu balsojam par likumprojekta tālāku izskatīšanu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 91, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Lūdzu priekšlikumu par atbildīgās komisijas noteikšanu! Cienījamie deputāti! Lūdzu, Emša kungs! Lūdzu, ieslēdziet deputātam Emsim mikrofonu!

I.Emsis (ZZS). Lūgums nozīmēt Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisiju par vadošo komisiju.

Sēdes vadītāja. Vai ir kādi citi priekšlikumi? Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātei Mellupei!

S.Mellupe (JL). Es piedāvāju Juridisko komisiju kā otro komisiju. Es atbalstu priekšlikumu — Juridiskā komisija kā otrā. (No zāles deputāti A.Šķēle un G.Bērziņš: “Budžeta kā trešo...”)

Sēdes vadītāja. Tātad par atbildīgo komisiju nosakot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisiju, kā arī nodot likumprojekta izskatīšanu Juridiskajai komisijai un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav.

Lūdzu priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

Emša kungam mikrofonu ieslēdziet, lūdzu!

I.Emsis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 15.decembris.

Sēdes vadītāja. Ir citi priekšlikumi? Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 15.decembris.

Ir saņemts Ministru kabineta iesniegums par 7.Saeimas likumprojekta tālāku izskatīšanu 8.Saeimā — likumprojekts “Grozījums Ventspils brīvostas likumā”, 7.Saeimas likumprojekta reģistra nr.1303. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 88, pret un atturas — nav. Likumprojekts pieņemts tālākai izskatīšanai.

Lūdzu priekšlikumu par atbildīgo komisiju.

Deputāte Baiba Brigmane, lūdzu!

B.Brigmane (JL). Lūdzu nozīmēt kā atbildīgo komisiju Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir citi priekšlikumi? Citu priekšlikumu nav. Atbildīgā komisija ir Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Lūdzu priekšlikumu iesniegšanas termiņu!

B.Brigmane. 15.decembris.

Sēdes vadītāja. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 15.decembris. Vai ir citi priekšlikumi? Citu priekšlikumu nav. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 15.decembris.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Ministru kabineta priekšlikumu — tālākai izskatīšanai virzīt likumprojektu “Grozījums Rīgas Brīvostas likumā”. 7.Saeimas likumprojekta reģistra nr.1304. Lūdzu balsojam par likumprojekta tālāku izskatīšanu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 70, pret — nav, atturas — 21. Likumprojekts pieņemts tālākai virzībai.

Lūdzu priekšlikumu par atbildīgo komisiju.

B.Brigmane. Iesaku...

Sēdes vadītāja. Deputāte Baiba Brigmane, lūdzu!

B.Brigmane. Lūdzu nozīmēt par atbildīgo komisiju Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju.

Sēdes vadītāja. Vai ir citi priekšlikumi? Citu priekšlikumu nav. Par atbildīgo komisiju ir nolemta Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš, lūdzu!

B.Brigmane. 15.decembris.

Sēdes vadītāja. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 15.decembris. Citu priekšlikumu nav. Tātad — 15.decembris paliek.

Ministru kabinets ir iesniedzis likumprojekta tālāku izskatīšanu 8.Saeimā — likumprojektu “Grozījumi likumā “Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās””.

Lūdzu balsojumu par likumprojekta tālāku izskatīšanu 8.Saeimā. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 72, pret — 1, atturas — 20. Likumprojekts ir pieņemts tālākai izskatīšanai.

Lūdzu priekšlikumus par atbildīgo komisiju. Lūdzu, deputāts Indulis Emsis.

I.Emsis (ZZS). Lūdzu nozīmēt arī Tautsaimniecības komisiju šā likumprojekta izskatīšanai, bet par vadošo komisiju mēs ierosinām šeit Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju.

Sēdes vadītāja. Deputāte Baiba Brigmane arī vēlas ko teikt? Lūdzu ieslēgt deputātei mikrofonu.

B.Brigmane (JL). Šis pats priekšlikums. (Starpsauciens: “Pietiks ar vienu... Tikai Budžeta...”)

Sēdes vadītāja. Tātad par atbildīgo noteikt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju, un otra komisija — Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija.

Ja deputātiem ir iebildumi, tad mums ir jābalso. Lūdzu! Tātad lūdzu balsojam par priekšlikumu nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai kā atbildīgajai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai arī.

Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 73, pret un atturas — nav. Likumprojekts komisijām un atbildīgajai komisijai ir nodots.

Ministru kabinets ir iesniedzis tālākai virzībai likumprojektu “Grozījums Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā”, 7.Saeimas likumprojekta reģistra numurs 1324.

Lūdzu balsojam par likumprojekta tālāku virzīšanu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 69, pret — 22, atturas — 1. Likumprojekts tālākai izskatīšanai ir pieņemts.

Lūdzu priekšlikumus par atbildīgo komisiju.

Lūdzu, deputāte Baiba Brigmane. Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātei Baibai Brigmanei.

B.Brigmane (JL). Tātad lūdzu arī nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai kā atbildīgajai komisijai.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Kā atbildīgā komisija noteikta Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Lūdzu priekšlikumu iesniegšanas termiņu!

B.Brigmane. 15.decembris.

Sēdes vadītāja. Vai ir citi priekšlikumi? Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 15.decembris.

Ministru kabinets ir iesniedzis tālākai izskatīšanai likumprojektu “Grozījums Reģionālās attīstības likumā”, 7.Saeimas likumprojekta reģistra numurs 1429.

Lūdzu balsojam par likumprojekta tālāku izskatīšanu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 89, pret un atturas — nav. Likumprojekts ir pieņemts tālākai izskatīšanai.

Lūdzu priekšlikumus par atbildīgo komisiju! (No zāles deputāts Šķēle: “Budžeta... “)

Tad, lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Šķesteram.

S.Šķesters (ZZS). Liels paldies! Es iesaku par atbildīgo komisiju Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju.

Sēdes vadītāja. Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Indulim Emsim!

I.Emsis (ZZS). Paldies! Es ierosinu arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai šo likumprojektu uz izskatīšanu.

Sēdes vadītāja. Un atbildīgā komisija būtu Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija?

I.Emsis. Jā, mēs neiebilstam.

Sēdes vadītāja. Tātad balsojam par katru priekšlikumu! Tad balsojam par to, ka Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ir atbildīgā komisija, kas izskata šo likumprojektu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 88 deputāti, pret — 2, atturas — 1. Atbildīgā komisija ir Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Tad nākošais priekšlikums — nodot šo likumprojektu arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai. Deputātiem iebildumu nav? Deputātiem iebildumu nav. Un arī nodot šo likumprojektu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai. Deputātiem ir iebildumi? Ja deputātiem ir iebildumi, lūdzu balsojam par to, ka šis likumprojekts tiek nodots arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 37 deputāti, pret — 41, atturas — 13. Likumprojekts netiks nodots Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai.

Ministru kabinets ir iesniedzis tālākai izskatīšanai likumprojektu “Grozījumi likumā “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem””, 7.Saeimas likumprojekta reģistra numurs 314. Lūdzu balsojam par likumprojekta izskatīšanas turpināšanu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 72 deputāti, pret — nav, atturas — 22. Likumprojekts pieņemts tālākai izskatīšanai.

Lūdzu priekšlikumus par atbildīgās komisijas noteikšanu.

J.Lagzdiņš (TP). Jā. Es lūgtu nodot šo likumprojektu...

Sēdes vadītāja. Lūdzu, deputāts Lagzdiņš Jānis, lūdzu. Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Lagzdiņam.

J.Lagzdiņš (TP). Godātie kolēģi deputāti! Es ierosinātu tāpat kā iepriekšējā Saeimā noteikt atbildīgo komisiju Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju un otrām komisijām nodot Juridiskajai komisijai un Valsta pārvaldes un pašvaldības komisijai, šīm komisijām ir iestrādes.

Es aicinātu atbalstīt šādu priekšlikumu!

Sēdes vadītāja. Tātad vārds deputātam Strazdiņam Jānim, lūdzu!

J.Strazdiņš (ZZS). Par nākošām — Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju, lūdzu... par autortiesību... Ā, es atvainojos...

Sēdes vadītāja. Vārds deputātei Druvietei Inai! Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātei Druvietei!

I.Druviete (JL). Lūdzu kā otrajai komisijai nodot šo likumprojektu arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai. Kā pirmajai ierosinu nodot likumprojektu Valsts pār...

Sēdes vadītāja. Lūdzu, Staņislavs Šķesters!

S.Šķesters (ZZS). Es gribētu precizēt savu pirmo uzstādījumu šajā jautājumā. Vienkārši par atbildīgo komisiju nozīmēt Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju.

Sēdes vadītāja. Jūs runājat par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem””?

S.Šķesters. Jā, tieši tā.

Sēdes vadītāja. Tad Strazdiņš Jānis. Jūs vēlreiz pieteicāties?

J.Strazdiņš. Nē, paldies!

Sēdes vadītāja. Tad izslēdziet mikrofonu! Lūdzu, deputāts Lagzdiņš.

J.Lagzdiņš (TP). Godātie kolēģi! Es atvainojos! Es atsaucu savu priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Paldies! Vai deputātiem ir iebildumi, ka atbildīgā komisija tiek noteikta Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija? Deputātiem iebildumu nav.

Vai deputātiem ir iebildumi, ka šis likumprojekts tiek izskatīts arī Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā, kā arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts nodots tālākai izskatīšanai.

Lūdzu priekšlikumu iesniegšanas termiņu! Lūdzu ieslēgt deputātam mikrofonu!

S.Šķesters. Noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu 15.decembri.

Sēdes vadītāja. Vai ir citi priekšlikumi? Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 15.decembris.

Tad pirms mēs turpinām izskatīt tālāko darba kārtību, 44.darba kārtības punktam — likumprojekts “Grozījumi Reģionālās attīstības likumā” — nav noteikts priekšlikumu iesniegšanas termiņš. Lūdzu atbildīgajai komisijai noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu!

Lūdzu ieslēgt mikrofonu Šķestera kungam!

S.Šķesters (ZZS). Paldies! Priekšlikumu iesniegšanas termiņš arī 15.decembris.

Sēdes vadītāja. Vai ir citi priekšlikumi? Citu priekšlikumu nav. Paldies! Priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 15.decembris.

Ministru kabinets ir iesniedzis tālākai izskatīšanai likumprojektu “Grozījums Autortiesību likumā”, 7.Saeimas likumprojekta reģistra nr.1318.

Lūdzu balsosim par likumprojekta tālāku izskatīšanu 8. ... Tā. Nav neviens pieteicies. Nav.

Tad lūdzu balsosim par likumprojekta tālāku izskatīšanu 8.Saeimā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 91, pret — 1, neviens neatturas. Likumprojekts tiek izskatīts... tiek virzīts tālāk izskatīšanai 8.Saeimā.

Lūdzu priekšlikumus par atbildīgo komisiju? Lūdzu, deputāts Jānis Strazdiņš!

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Jānim Strazdiņam!

J.Strazdiņš (ZZS). Lūdzu iesniegt Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai līdz 15.decembrim.

Sēdes vadītāja. Vai ir citi priekšlikumi par atbildīgo komisiju? Lūdzu, Druvietes kundze!

I.Druviete (JL). Atbalstu Strazdiņa kunga priekšlikumu, bet lūdzu šo likumprojektu nodot arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai!

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi, ka atbildīgā komisija ir Izglītības, kultūras un zinātnes komisija? Un likumprojekts tiek nodots arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai? Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu atbildīgās komisijas priekšlikumus par priekšlikumu iesniegšanas termiņu!

Tad priekšlikumu iesniegšanas termiņš 15.decembris. Citu priekšlikumu nav. Paldies!

Ministru kabinets ir iesniedzis tālākai izskatīšanai 8.Saeimā likumprojektu “Fizisko personu īpašuma sākumdeklarēšanas likums”. 7.Saeimas likumprojekta reģistra nr.1174.

Lūdzu balsosim par likumprojekta tālāku izskatīšanu 8.Saeimā! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 91, pret un atturas — nav. Likumprojekts tiek izskatīts... tiek virzīts tālāk izskatīšanai 8.Saeimā.

Lūdzu priekšlikumu par atbildīgo komisiju.

Lūdzu, Lagzdiņa kungs!

J.Lagzdiņš (TP). Godātie kolēģi! Tāpat kā iepriekšējā Saeimā noteikt atbildīgo komisiju Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju un kā otrās komisijas — Juridisko komisiju un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju.

Sēdes vadītāja. Vai ir citi priekšlikumi? Citu priekšlikumu nav. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir noteikta kā atbildīgā komisija. Un likumprojekts tiek nodots arī Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai.

Vai Baiba Brigmane vēlas ko teikt?

B.Brigmane (JL). Es biju ieslēgusi mikrofonu, pirms mēs pieņēmām... pirms jūs paziņojāt šo lēmumu, bet Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija uzskata, ka mums ir jābūt otrai komisijai, nav jābūt atbildīgajai komisijai par šī likumprojekta izstrādāšanu.

Sēdes vadītāja. Tātad ir divi priekšlikumi. Viens ir Lagzdiņa kunga priekšlikums par to, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija, un otrs priekšlikums ir deputātes Brigmanes priekšlikums, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija nav atbildīgā komisija. Lūdzu balsojam par deputāta Lagzdiņa priekšlikumu — noteikt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju kā atbildīgo komisiju likumprojekta tālākai izskatīšanai. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 40, pret — 48, atturas — 6. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija nav atbildīgā komisija.

Kādi ir citi priekšlikumi par atbildīgās komisijas noteikšanu?

Lūdzu, Dobeļa kungam vārds!

J.Dobelis (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Es iesaku par atbildīgo komisiju noteikt Juridisko komisiju.

Sēdes vadītāja. Vai ir citi priekšlikumi par atbildīgās komisijas noteikšanu?

Lūdzu, Mellupes kundze!

S.Mellupe (JL). Kā atbildīgo noteikt Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju un Juridisko komisiju kā otro.

Sēdes vadītāja. Vārds Jānim Urbanovičam, lūdzu!

J.Urbanovičs (PCTVL). Es domāju, nevajag spēlēt kumēdiņus. Dosim Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai.

Sēdes vadītāja. Diemžēl deputāti jau ir nobalsojuši par to, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija nav atbildīgā komisija.

Lūdzu balsojam priekšlikumu iesniegšanas kārtībā. Noteikt par atbildīgo komisiju Juridisko komisiju likumprojekta tālākai izskatīšanai. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 68, pret — 21, atturas — 2. Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija likumprojekta “Fizisko personu īpašuma sākumdeklarēšanas likums” tālākai virzībai 8.Saeimā.

Lūdzu priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

Lūdzu, Mellupe Solvita!

S.Mellupe (JL). 3.janvāris.

Sēdes vadītāja. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 3.janvāris. Tātad likumprojekts “Fizisko personu īpašuma sākumdeklarēšanas likums” tiek nodots Juridiskajai komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, un noteikts, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija. Deputātiem iebildumu nav. Paldies!

Ministru kabinets tālākai virzībai 8.Saeimā ir iesniedzis likumprojektu “Par Latvijas Republikas un Austrālijas līgumu par izdošanu”, 7.Saeimas likumprojekta reģistra nr.627. Lūdzu balsojam par likumprojekta tālāku izskatīšanu 8.Saeimā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu!

Lūdzu rezultātu! Par — 95, pret un atturas — nav. Likumprojekts tiek izskatīts 8.Saeimā.

Lūdzu priekšlikumus par atbildīgo komisiju!

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātei Inesei Vaiderei.

I.Vaidere (TB/LNNK). Ja deputāti neiebilst, es ieteiktu par atbildīgo komisiju noteikt Ārlietu komisiju.

Sēdes vadītāja. Vai ir citi priekšlikumi? Citu priekšlikumu nav. Atbildīgā komisija tiek noteikta Ārlietu komisija. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš? Lūdzu!

I.Vaidere. Mēs varētu aicināt iesniegt priekšlikumus līdz 31. janvārim.

Sēdes vadītāja. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 31.janvāris. Vai ir citi priekšlikumi? Citu priekšlikumu ... 2002.gada... 2003.gada 31.janvāris. Tātad citu priekšlikumu nav? Likumprojekts nodots komisijai.

Tad Ministru kabinets ir iesniedzis tālākai izskatīšanai 8.Saeimā likumprojektu “Grozījums likumā “Par likumu un citu Saeimas, Valsts prezidenta un Ministru kabineta pieņemto aktu izsludināšanas, publicēšanas, spēkā stāšanās kārtību un spēkā esamību””. 7.Saeimas likumprojekta reģistra numurs 1204.

Lūdzu balsojumu par likumprojekta tālāku izskatīšanu 8.Saeimā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 95, pret un atturas — nav. Likumprojekts tiek izskatīts 8.Saeimā.

Lūdzu priekšlikumus par atbildīgo komisiju! Lūdzu, Mellupes kundze. Lūdzam ieslēgt mikrofonu Mellupes kundzei.

S.Mellupe (JL). Atbildīgā — Juridiskā komisija.

Sēdes vadītāja. Vai ir citi priekšlikumi? Tātad citu priekšlikumu nav. Kā atbildīgā komisija tiek noteikta Juridiskā komisija.

Kādi ir priekšlikumi par priekšlikumu iesniegšanas termiņu?

S.Mellupe. 3.janvāris.

Sēdes vadītāja. 3.janvāris 2003.gads. Vai ir citi priekšlikumi? Citu priekšlikumu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu nav. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 3.janvāris 2003.gads.

Ministru kabinets tālākai virzībai 8.Saeimā ir iesniedzis likumprojektu “Grozījums Valsts civildienesta likumā”, 7.Saeimas likumprojekta reģistra numurs ir 1173.

Lūdzu balsojam par likumprojekta tālāku izskatīšanu 8.Saeimā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 93, pret un atturas — nav. Likumprojekts tiek turpināts izskatīt 8.Saeimā.

Lūdzu priekšlikumus par atbildīgo komisiju!

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Šķesteram.

S.Šķesters (ZZS). Jā... par atbildīgo komisiju es iesaku Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju.

Sēdes vadītāja. Vai ir citi priekšlikumi par atbildīgās komisijas noteikšanu?

Lūdzu, Mellupes kundze! Ieslēgt mikrofonu Mellupes kundzei.

S.Mellupe (JL). Es piedāvāju kā otro Juridisko komisiju... atbalstu priekšlikumu par Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju kā pirmo.

Sēdes vadītāja. Vai ir citi priekšlikumi par atbildīgo komisiju un nodošanu arī Juridiskajai komisijai kā otrai? Iebildumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš? Šķestera kungs?

S.Šķesters. Iesniegšanas termiņš varētu būt 15.decembris šī gada.

Sēdes vadītāja. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 15.decembris 2002.gads. Vai ir citi priekšlikumi? Citu priekšlikumu nav.

Tātad likumprojekts tiek nodots Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai kā atbildīgajai komisijai un Juridiskajai komisijai, un priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 15.decembris.

Ministru kabinets tālākai izskatīšanai 8.Saeimā iesniedz likumprojektu “Par 1961.gada 21.aprīļa Eiropas konvenciju par Starptautisko komercšķīrējtiesu”. 7.Saeimas likumprojekta reģistra numurs 962.

Lūdzu balsojumu par likumprojekta tālāku izskatīšanu 8.Saeimā! Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 90 deputāti, pret un atturas — nav. Likumprojekts tiek izskatīts 8.Saeimā.

Lūdzu priekšlikumus par atbildīgo komisiju! Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātei Vaiderei!

I.Vaidere (TB/LNNK). Es aicinu noteikt kā atbildīgo Ārlietu komisiju.

Sēdes vadītāja. Vai ir citi priekšlikumi par atbildīgo komisiju? Tad citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš, lūdzu?

I.Vaidere. Varētu būt 15.decembris.

Sēdes vadītāja. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 15.decembris 2002.gads. Citu priekšlikumu nav. Paldies!

Ministru kabinets ir iesniedzis tālākai izskatīšanai 8.Saeimā likumprojektu “Par Konvencijas par cilvēktiesību un cieņas aizsardzību bioloģijā un medicīnā Papildprotokolu par cilvēku klonēšanas aizliegumu”, 7.Saeimas likumprojekta reģistra numurs 653. Lūdzu balsojam par likumprojekta tālāku izskatīšanu 8.Saeimā! Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 91 deputāts, pret un atturas — nav. Likumprojekts tiek izskatīts 8.Saeimā. Lūdzu priekšlikumus par atbildīgo komisiju! Lūdzu ieslēdziet mikrofonu deputātei Vaiderei!

I.Vaidere (TB/LNNK). Es ierosinu par atbildīgo komisiju nozīmēt Ārlietu komisiju.

Sēdes vadītāja. Vai ir citi priekšlikumi? Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātei Druvietei!

I.Druviete (JL). Lūdzu kā otro komisiju noteikt Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju!

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija un likumprojekts tiek nodots arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai? Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu, priekšlikumu iesniegšanas termiņš. Deputāte Vaidere, lūdzu!

I.Vaidere. Ja deputātiem nav iebildumu, tad es ierosinu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu 31.janvāri, un pēc deputāta Bērziņa īpaša lūguma tātad 2003.gadā.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi par priekšlikumu iesniegšanas termiņu? Tātad iebildumu nav.

Pirms mēs izskatām tālāko darba kārtību, ir saņemts piecu deputātu priekšlikums: “Pamatojoties uz Saeimas Kārtības ruļļa 55.pantu, lūdzam izdarīt izmaiņas šā gada 5.decembra Saeimas sēdes darba kārtībā un nosūtīt komisijām likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās laiku un kārtību”” pēc 54.darba kārtības punkta.” Vai deputātiem ir iebildumi? Ja deputātiem ir iebildumi, tātad balsojam. Lūdzu zvanu! Par darba kārtības izmaiņām. Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 73 deputāti, pret — 22, neviens neatturas. Tātad iekļauts darba kārtībā.

Tad turpinām izskatīt darba kārtību. Ministru kabinets tālākai izskatīšanai 8.Saeimā ir iesniedzis likumprojektu “Par Konvenciju par cilvēktiesību un cieņas aizsardzību bioloģijā un medicīnā: Konvenciju par cilvēktiesībām un biomedicīnu”, 7.Saeimas likumprojektu reģistra numurs 654. Lūdzu balsojam par likumprojekta tālāku izskatīšanu 8.Saeimā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu!

Lūdzu rezultātu! Par — 92, pret — nav, atturas — 2. Likumprojekts tiek izskatīts 8.Saeimā. Lūdzu, priekšlikumus par atbildīgo komisiju!

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātei Vaiderei!

I.Vaidere (TB/LNNK). Paldies! Es lūgtu nozīmēt par atbildīgo Ārlietu komisiju.

Sēdes vadītāja. Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātei Druvietei!

I.Druviete. Lūdzu nodot šo likumprojektu arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai!

Sēdes vadītāja. Vai ir citi priekšlikumi? Vai ir iebildumi pret deputātu priekšlikumiem? Tad iebildumu nav. Ārlietu komisija tiek nozīmēta kā atbildīgā, un likumprojekts tiek nodots arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai.

Lūdzu priekšlikumu par priekšlikumu iesniegšanas laiku!

I.Vaidere. Ja nav iebildumu, tad priekšlikumu iesniegšanas termiņš varētu būt nākamā gada 31.janvāris.

Sēdes vadītāja. Tad priekšlikumu iesniegšanas termiņš 2003.gada 31.janvāris. Citu priekšlikumu deputātiem nav.

Tad Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Baibas Brigmanes, Solvitas Mellupes, Alda Kušķa, Inas Druvietes un Ērika Škapara iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās laiku un kārtību”” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka Aizsardzības un iekšlietu komisija ir atbildīgā komisija.

Lūdzu, vārds Baibai Brigmanei!

B.Brigmane (JL). Lūdzu noteikt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju kā atbildīgo komisiju!

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi pret atbildīgās komisijas maiņu? Ja deputātiem ir iebildumi pret atbildīgās komisijas maiņu, lūdzu, balsosim par deputātes Brigmanes priekšlikumu!

Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 55, pret — 37, atturas — 2 deputāti tātad. Tad likumprojekts komisijām ir nodots.

Tad atbildīgā komisija ir noteikta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Tātad likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās laiku un kārtību”” tiek nodots Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai. Un ir noteikts, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija.

Deputātiem ir iebildumi. Lūdzu balsosim par likumprojekta nodošanu atbildīgajai komisijai un komisijām! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 38, atturas — 2 deputāti. Likumprojekts komisijām ir nodots.

Sēdi turpināsim pēc pārtraukuma. Lūdzu, deputātiem reģistrēties ar identifikācijas kartēm. Lūdzu reģistrācijas režīmu!

Kamēr tiek gatavoti reģistrācijas rezultāti, lūdzu, vārds paziņojumam deputātei Vaiderei!

I.Vaidere (TB/LNNK). Cienījamie deputāti! Es aicinu Ārlietu komisijas locekļus pulcēties tagad, pārtraukumā, uz sēdi Ārlietu komisijas sēžu zālē!

Sēdes vadītāja. Vārds paziņojumam deputātei Baibai Brigmanei.

B.Brigmane (JL). Uzmanību, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas locekļi! Pulcējamies pulksten 12.40 Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas telpās uz kārtējo sēdi.

Sēdes vadītāja. Vārds paziņojumam deputātam Šķesteram.

S.Šķesters (ZZS). Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju lūgtu pulksten 12.45 komisijas sēdes telpās.

Sēdes vadītāja. Vārds paziņojumam deputātam Albertam Krūmiņam.

A.Krūmiņš (JL). Uzmanību Saimnieciskā komisija! Lūdzu sanākam Jēkaba ielā 16, 118.sēžu zāle. Tas ir, caur 2.stāvu jāiet. Vecie deputāti atceras. Bijušās kafejnīcas telpās.

Sēdes vadītāja. Deputāt Krūmiņ, cikos nozīmēta sēde?

A.Krūmiņš. Uzreiz pēc sēdes ejam. Pēc desmit minūtēm sākam.

Sēdes vadītāja. Lūdzu Saeimas sekretāra biedru reģistrācijas rezultātu nolasīšanai.

A.Bartaševičs (8.Saeimas sekretāra biedrs). Godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Valērijs Agešins, Aldis Kušķis, Aigars Pētersons, Ēriks Škapars, Jānis Strazdiņš, Andris Šķēle, Staņislavs Šķesters, Pēteris Tabūns, Andris Tolmačovs. Paldies!

Sēdes vadītāja. Lūdzu vārds paziņojumam deputātei Stalidzānei!

J.Stalidzāne (LPP). Cienījamie deputāti! Sociālo un darba lietu komisijas lūgums ir pulcēties savās telpās uz nelielu apspriedi un arī uz apakškomisijas veidošanu.

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.

Sēdes vadītāja. Nākamais darba kārtības jautājums ir lēmuma projekts “Par Baltijas asamblejas Latvijas delegācijas sastāva un delegācijas vadītāja apstiprināšanu”.

Saeima nolemj apstiprināt Latvijas republikas Saeimas deputātu delegāciju Baltijas asamblejā šādā sastāvā: Pēteris Ontužāns, Ināra Ostrovska, Uldis Mārtiņš Klauss, Jānis Reirs, Ainars Latkovskis, Valērijs Agešins, Jakovs Pliners, Igors Solovjovs, Aleksejs Vidavskis, Juris Dalbiņš, Silva Golde, Mareks Segliņš, Mihails Pietkevičs, Leopolds Ozoliņš, Indulis Emsis, Jevgēnija Stalidzāne, Paulis Kļaviņš, Inese Šlesere, Anna Seile, Pēteris Tabūns.

Par delegācijas vadītāju apstiprināt Jāni Reiru. Lūdzu balsojam par Saeimas lēmuma projektu. Lūdzu rezultātu! Par — 75, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Parlamentu asamblejas Latvijas delegācijas sastāva un delegācijas vadītāja apstiprināšanu”. Saeima nolemj apstiprināt Latvijas Republikas Saeimas deputātu delegāciju Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas parlamentārajā asamblejā šādā sastāvā: Aldis Kušķis, Andrejs Klementjevs, Ēriks Jēkabsons. Par delegācijas vadītāju apstiprināt Ēriku Jēkabsonu. Lūdzu balsojam par Saeimas lēmumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts ir lēmuma projekts “Par Starpparlamentu savienības Latvijas nacionālās grupas sastāva un nacionālās grupas vadītāja apstiprināšanu”.

Tātad apstiprināt Latvijas Republikas Saeimas deputātu nacionālo grupu Starpparlamentu savienībā šādā sastāvā: Jānis Reirs, Oļegs Deņisovs, Vineta Muižniece, Ingrīda Ūdre, Ēriks Jākabsons, Inese Vaidere.

Par nacionālās grupas vadītāju apstiprināt Ingrīdu Ūdri.

Lūdzu balsojam par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 86, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums ir lēmuma projekts “Par Eiropas Savienības un Latvijas Apvienotās parlamentārās komitejas Latvijas delegācijas sastāva, delegācijas vadītāja un vadītāja vietnieka apstiprināšanu”.

Apstiprināt Latvijas Republikas Saeimas deputātu delegāciju Eiropas Savienības un Latvijas Apvienotajā parlamentārajā komitejā šādā sastāvā: pastāvīgie pārstāvji — Solvita Mellupe, Arturs Krišjānis Kariņš, Sarmīte Ķikuste, Andrejs Aleksejevs, Martinjans Bekasovs, Nikolajs Kabanovs, Anta Rugāte, Ēriks Zunda, Arnolds Laksa, Oskars Kastēns, Inese Vaidere, Guntars Krasts.

Pastāvīgo pārstāvju aizstājēji: Aigars Pētersons, Liene Liepiņa, Anatolijs Mackevičs, Juris Sokolovskis, Elita Šņepste, Aigars Kalvītis, Inese Šlesere, Juris Dobelis.

Par delegācijas vadītāju apstiprināt Guntaru Krastu, par delegācijas vadītāja vietniekiem apstiprināt Arturu Krišjāni Kariņu un Oskaru Kastēnu.

Lūdzu balsojam par Saeimas lēmuma projektu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret un atturas — nav. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas sastāva un delegācijas vadītāja apstiprināšanu”.

Apstiprināt Latvijas Republikas Saeimas deputātu delegāciju Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā šādā sastāvā: pastāvīgie pārstāvji — Ina Druviete, Boriss Cilevičs, Andris Bērziņš.

Pastāvīgo pārstāvju aizstājēji: Atis Slakteris, Ingrīda Labucka, Juris Dobelis.

Par delegācijas vadītāju apstiprināt Andri Bērziņu.

Lūdzu balsojam par lēmuma projekta pieņemšanu! Lūdzu rezultātu!

Par — 89, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākošais darba kārtības jautājums ir lēmuma projekts “Par Rietumeiropas savienības asamblejas Latvijas delegācijas sastāva apstiprināšanu”.

Apstiprināt Latvijas Republikas Saeimas deputātu delegāciju Rietumeiropas savienības asamblejā šādā sastāvā: Jānis Strazdiņš, Dainis Turlais.

Lūdzu balsojam par lēmuma projektu! Zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 90, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākošais darba kārtība jautājums — lēmuma projekts “Par Rietumeiropas savienības asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja apstiprināšanu”.

Par Latvijas delegācijas Rietumeiropas savienības asamblejā vadītāju apstiprināt deputātu Jāni Strazdiņu.

Lūdzu balsojam par lēmuma projektu! Balsošanas režīmu!

Lūdzu rezultātu! Par — 84 deputāti, pret — 1, atturas — 1. Lēmuma projekts ir pieņemts.

Nākošais darba kārtības jautājums ir lēmuma projekts “Par NATO Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas sastāva un delegācijas vadītāja apstiprināšanu”: “Apstiprināt Latvijas Republikas Saeimas deputātu delegāciju NATO Parlamentārajā asamblejā šādā sastāvā: Aleksandrs Kiršteins, Guntis Bērziņš, Guntars Krasts. Par delegācijas vadītāju apstiprināt Gunti Bērziņu.” Lūdzu balsojam par lēmuma projektu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 70 deputāti, pret — 17, atturas — 1. Lēmuma projekts... Lēmums ir pieņemts.

Pirms mēs turpinām izskatīt darba kārtību, Saeimas Prezidijs ir saņēmis Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumu papildināt dienas kārtību. Tad, pamatojoties uz Saeimas kārtības ruļļa 51.pantu, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūdz izdarīt izmaiņas šā gada 5.decembra Saeimas sēdes darba kārtībā: iekļaut un izskatīt pirmajā lasījumā sekojošus likumprojektus: likumprojekts “Grozījums likumā “Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām””, likumprojekts “Grozījums Ūdens apsaimniekošanas likumā”, likumprojekts “Grozījumi Darba likumā”, likumprojekts “Grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā”, likumprojekts “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu””, likumprojekts “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem””, likumprojekts “Grozījumi likumā “Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli””, likumprojekts “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem””, likumprojekts “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””, likumprojekts “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi invalīdu biedrību uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) 1998., 1999., 2000., 2001. un 2002.gadā””, likumprojekts “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām””, likumprojekts “Grozījums likumā “Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu””, likumprojekts “Grozījumi Militārā dienesta likumā”, likumprojekts “Grozījums Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā”, likumprojekts “Grozījums Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā”, likumprojekts “Grozījums likumā “Par policiju””, likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās laiku un kārtību””, likumprojekts “Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā”, likumprojekts “Grozījums Robežsardzes likumā” un likumprojekts “Grozījumi likumā “Par invalīdu medicīnisko un sociālo aizsardzību””.

Vai deputātiem ir iebildumi par darba kārtības papildināšanu? (Starpsauciens: “Balsot!”) Ja deputātiem ir iebildumi, lūdzu balsojam par Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 53 deputāti, pret — 39, atturas — 2 deputāti. Darba kārtība ir papildināta ar iepriekšminētajiem likumprojektiem.

Tad turpinām izskatīt darba kārtību. Un Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi Radio un televīzijas likumā” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir atbildīgā komisija.

“Pret” pieteikusies runāt deputāte Rugāte. Lūdzu!

A.Rugāte (TP). Augsti godātā Saeima! Nacionālās apraides licence pašlaik Latvijā ir četrām raidorganizācijām. Divas no tām ir sabiedriskās — LTV1 un LTV2 — un divas ir privātas. Viena no tām LNT, otra — TV3. Šobrīd apraide, un tieši par šo apraides procentu ir iesniegtais likumprojekts, apraide nodrošina LTV1 98,6% apjomā, ja mēs izmantojam to terminu un to daļu, ko sauc par iedzīvotājiem, un nevis par teritoriju. Un tas aptver 94,9% teritorijas, Latvijas teritorijas.

LTV2 raida 94,07% iedzīvotājiem un 85% aptveramību teritorijai.

LNT šobrīd raida 83,4% iedzīvotāju aptveramībai un 53,6% teritorijas aptveramībai. Ja izejam no 80% normatīva, tad ir nepieciešams mazāk par 50% teritorijas noklāt ar labi redzamu signālu apraidei, lai būtu pilnīgi pietiekami, ka tas ir atzīstams par nacionālas apraides televīzijas kanālu.

Atbildiet, lūdzu, godātie deputāti, kas esat iesnieguši šo likuma grozījumu, kāds privātām kompānijām ir stimuls un motivācija ieguldīt savā attīstībā, ja likums to neprasa un neparedz, ja pietiek ar to, ka viņi samazinās savu apraides apjomu, un nevis viņiem būs nepieciešams palielināt Latvijas nacionālo interešu labā un vārdā?

Pašlaik likums, kas ir spēkā, nosaka 85% teritorijas apraidi. Un šeit arī sākas tās manipulācijas ar skaitļiem un terminiem. Taču, godātie deputāti, 85% teritorijas, tas ir, 98,6% iedzīvotāju. Kādēļ ir nepieciešama norma 80% iedzīvotāju? Nav atbildes uz šo jautājumu. Ja mēs ņemam teritoriju, tad Rīgas teritoriju un vēl 100 km ar cirkuli apvelciet uz riņķi, un jums būs visa tā teritorija, kura būs nodrošināma ar 80% iedzīvotāju apraides normatīvu. Tādā gadījumā visas tās nomales, kurās šobrīd jau ir problēmas, neskatoties, ka ir ļoti neliels procents iedzīvotāju un teritorijas, kuri nesaņem latviešu valodā raidītās sabiedriskās un arī privātās raidorganizācijas raidījumus. Tas tiek skaidrots it kā Eiropas prasībām.

Godātie kolēģi! Tā ir maldināšana! Sarunu sadaļa kultūras un audiovizuālajā politikā ir slēgta 2001.gada 30.martā. Pēc tam, kad ir izdarīti grozījumi Radio un televīzijas likumā un pieņemti tie normatīvi, par kuriem es runāju kā par lielajiem, par šiem pāri 90 procentiem apraidei. Tad pēc kārtējā ziņojuma, Eiropas Komisijas ziņojuma 2002.gadā, 20.sadaļa “Kultūra un audiovizuālā politika” vispārējais novērtējums ir: Latvijas likumdošana šajā jomā atbilst AKI prasībām. Un secinājums no tā, ka Latvija kopumā ir izpildījusi tās saistības, kas izriet no iestāšanās sarunām šajā sektorā.

Jā, ir piebilde par to, ka ir nepieciešams turpināt pilnveidot likumdošanu. Taču, kā liecina arī citu Eiropas valstu un pasaules valstu prakse un šobrīd konkrēti arī Latvijas prakse, tādai vajadzētu būt. Tā ir Latvijas izvēle, kad un kā mainīt. Taču nekādā gadījumā nav atbalstāma likuma grozīšana, samazinot to iedzīvotāju skaitu, kuriem ir iespējams saņemt televīzijas raidījumus latviešu valodā.

Kāda var būt ietekme uz sabiedrības un tautsaimniecības attīstību, anotācijā ir atbilde, ka normatīvā akta projekts šo jomu neskar.

Godātie kolēģi, tā ir atkal maldināšana! Tas pilnīgi konkrēti pasliktina apmēram 300 000 iedzīvotāju iespējas, reāli tā ir diskriminējoša norma, jo tā nedod iespēju viņiem sasniegt šo informāciju un iegūt, un tādā gadījumā ir vēl viens pakārtots jautājums — kur paliek reģionālā attīstība, ja reiz reģionos dzīvojošie cilvēki nevar iegūt informāciju valsts valodā, savā dzimtajā valodā par to, kas notiek valstī.

Vēl varētu piebilst tādu varbūt diezgan absurdu secinājumu. Bet ja jau privātajām raidorganizācijām, izdarot šādu grozījumu, nebūs stimula attīstīt savas raidīšanas spējas un kapacitāti, lai palielinātu apraides teritoriju, tad Latvijas televīzijai 1 un Latvijas televīzijai 2 šobrīd ir iespējas samazināt budžetu. Jo kādēļ gan tām atstāt šobrīd iespēju raidīt 94,7% iedzīvotāju, ja likums paredzēs 80%? Tādā gadījumā patiešām tur būs rezerve budžeta formēšanai. Cepuri nost! Labi atrasta izeja!

Vēl lielākas bažas, un par to liecināja mūsu komisijas debates, kas bija ļoti gara un pamatīga, ko darīsim tad, ja tiks iesniegti grozījumi arī citos pantos? Un viens no pantiem ir 19.pants, kas nosaka valsts valodas vai latviešu valodas izmantošanu raidorganizāciju gatavotajos raidījumos. Ja šīs proporcijas tiks mainītas vai kādā citādā veidā grozītas, būs ļoti grūti pārliecināt mūsu iedzīvotājus, ka mēs šeit aizstāvam Latvijas nacionālās intereses.

No TB/LNNK partijas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā nav neviena deputāta. Tādēļ es vēlos īpaši uzrunāt jūs, Tabūna kungs, jūs, Dobeļa kungs, un jūs, Vaideres kundze, un pārējos. Es gribētu jūs uzrunāt un vaicāt, vai tiešām jums ir mainījušās prioritātes? Nacionālo interešu sašaurināšanā. (no zāles deputāts J.Dobelis: “Nekādā gadījumā!”)

Sēdes vadītāja. Cienījamā deputātes kundze! Jūsu laiks ir beidzies. Es atvainojos.

A.Rugāte. Paldies! Es aicinu neatbalstīt šo likumprojektu!

Sēdes vadītāja. “Par” pieteicies runāt deputāts Aldis Kušķis. Lūdzu!

A.Kušķis (JL). Cienījamā priekšsēdētājas kundze! Godājamie kolēģi! Godājamie radioklausītāji un televīzijas skatītāji! Šajā gadījumā mēs visi esam viņu lomās. Mums tajās ir arī jāiejūtas. Un man jāatvainojas Rugātes kundzei par to, ka daļa manu kolēģu nesaprata, par ko jūs savas runas pirmajā daļā runājāt. Jo tās izmaiņas, kas šeit ir iesniegtas kā likuma grozījumi, attiecas uz Latvijas sabiedrībā īpaši svarīgiem notikumiem, par kuru pārraides noteikumiem šie te likuma grozījumi piedāvā veikt izmaiņas. Piedāvā veikt izmaiņas viena vienkārša iemesla dēļ. Tāpēc, ka televīzijas skatītāji esam mēs, televīzijas skatītāji ir Latvijas iedzīvotāji, nevis hektāri, kvadrātkilometri vai kaut kādi procenti no Latvijas teritorijas. Latvijas teritoriju 100% praktiski fiziski un tehniski nekad nav iespējams noklāt. Jo tā nu ir nācies dzīvot mums Latvijā ļoti kalnainā zemē. Bet gadās arī purvi. Un, lai šajā purvā mēs neieslīktu, likuma grozījums piedāvā pāriet nevis uz hektāru un kvadrātkilometru uzskaitīšanu, bet uz cilvēku, mūsu televīzijas skatītāju uzskaitīšanu. Vai tie ir 80% vai 85%, vai 90%, vai 95%. Tie varētu būt nākošie iesniegumi vai nākošajos lasījumos apskatāmie jautājumi. Bet šajā gadījumā runa ir par principa, par uzskaites principa maiņu. Nevis procenti no teritorijas, bet procenti no iedzīvotājiem. Jo televīziju neskatās hektāri un kvadrātkilometri. Televīziju skatās, un runa ir par Latvijas sabiedrībai īpaši svarīgiem notikumiem, kurus skatās mūsu Latvijas iedzīvotāji.

Otrs jautājums, kuru kolēģi šeit neaizskāra, ir runa par otro labojumu, kas ir 18.pantā, kur pirms tam tika citēts: Latvijas autori. Un tagad ir piedāvāts formulējums: Latvijas kultūras identitāti atspoguļojošu mūziku. Latvijas autori — saskaņā ar Eiropas Savienības norādījumu ir diskriminējošs formulējums, kurš norāda ierobežojumu, balsoties uz pilsonības piekritību. Lai gadījumā kāds latvietis ārzemēs vai lietuvietis vai igaunis, kurš rūpējas par latviešu kultūras identitāti un komponē mūziku, kas ir latviska, vai dzied mūziku, kas ir latviski, līdz ar to viņš šeit neiekļaujas. Izklausās tā diezgan jokaini.

Un trešais jautājums par tēmu: atvērt kādu likumu var baidīties tikai tie, kuri baidās šajā likumā zaudēt jau iegūto. Katrā ziņā mēs esam pārliecināti, ka, atverot šo likumu, mēs varam veikt tās izmaiņas, kuras ir loģiskas, un neaiztikt un būt pārliecināti par to, ka mēs varam aizstāvēt iepriekš gūtās uzvaras.

Tā ka es aicinātu godājamos deputātus balsot par šī likuma grozījumiem! Paldies!

Sēdes vadītāja. Viens deputāts ir runājis “par”, viens deputāts ir runājis “pret”.

Lūdzu balsojam par likumprojekta “Grozījumi Radio un televīzijas likumā”” nodošanu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 71, pret — 15, atturas — 3. Likumprojekts nodots komisijām.

Turpinām izskatīt Saeimas sēdes darba kārtību.

Un izskatām likumprojektu “Grozījums likumā “Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām”” pirmajā lasījumā.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā, lūdzu, deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie deputāti! Izskatām dokumentu nr.109 — “Grozījums likumā “Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām””.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija izskatīja savā sēdē šo likumprojektu un atzina to par steidzamu.

Sēdes vadītāja. Ne par, ne pret steidzamību deputāti nav pieteikušies runāt.

Lūdzu balsojam par steidzamības piešķiršanu likumprojektam.

Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 36, atturas — 2. Likumprojektam ir piešķirta steidzamība.

B.Brigmane. Komisija izskatīja...

Sēdes vadītāja. Pirms jūs turpināt tālāk komisijas viedokļa izteikšanu, debatēs ir pieteicies deputāts Andris Ārgalis. Nē... jūs neesat? Tad ir tehniska kļūda acīmredzot bijusi.

Lūdzu, Brigmanes kundze!

B.Brigmane. Komisija izskatīja šo likumprojektu un nodod to pirmajā lasījumā.

Likumprojekts paredz pārejas noteikumu 2.punktā 2003.gada 1.janvāri aizstāt ar 2004.gada 1.janvāri.

Lūdzu balsot par likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Debatēs neviens deputāts nav pieteicies.

Lūdzu balsojam par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Balsošanas režīmu, lūdzu! Lūdzu rezultātu! Par — 69 deputāti, pret — 4, atturas — 18. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu priekšlikumu iesniegšanas termiņu!

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš 9.decembris pulksten 14.00.

Sēdes vadītāja. Un izskatīšana?

B.Brigmane. Izskatīt otrajā lasījumā 12.decembrī.

Sēdes vadītāja. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 9.decembris pulksten 14.00, izskatīšana 12.decembra Saeimas sēdē.

Turpinām sēdes darba kārtības izskatīšanu. Un izskatām likumprojektu “Grozījums Ūdens apsaimniekošanas likumā” pirmajā lasījumā.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie deputāti! Izskatām dokumentu nr.110 — “Grozījums Ūdens apsaimniekošanas likumā”. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē tika izskatīts šis likumprojekts un tika atzīts par steidzamu.

Sēdes vadītāja. Debatēs pieteicies neviens... ne “par”, ne “pret” neviens nav pieteicies runāt par steidzamību. Lūdzu balsojam par steidzamības piešķiršanu likumprojektam! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 36, atturas — 3 deputāti. Likumprojekts ir atzīts par steidzamu.

B.Brigmane. Komisija lūdz izskatīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā, jo tas ir saistīts ar Eiropas Parlamenta direktīvas pārņemšanu Latvijas likumdošanā, un mēs nenonākam pretrunā, ja šīs attiecīgās institūcijas izveidojam līdz 2004.gada 1.janvārim.

Sēdes vadītāja. Debatēs deputāti pieteikušies nav. Lūdzu balsojam par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Balsošanas režīmu, lūdzu! Lūdzu rezultātu! Par — 70 deputāti, pret — 4, atturas — 19. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

Izskatām...

B.Brigmane. Nē, priekšlikumu...

Sēdes vadītāja. Piedošanu... Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš 9.decembris pulksten 14.00 un otrais lasījums — 12.decembris.

Sēdes vadītāja. Paldies!

Turpinām izskatīt sēdes darba kārtību, un izskatām likumprojektu “Grozījumi Darba likumā” pirmajā lasījumā.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija savā sēdē izskatīja šo likumu, un tagad tāpēc sameklējam dokumentu nr.111 — “Grozījumi Darba likumā”, un atzina šo likumprojektu par steidzamu.

Sēdes vadītāja. “Par” vai “pret” deputāti pieteikušies runāt nav. Tādēļ lūdzu balsojam par steidzamības atzīšanu šim likumprojektam! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 50 deputāti, pret — 38, atturas — nav. Tātad likumprojekts atzīts par steidzamu.

B.Brigmane. Komisija nodod šo likumprojektu pirmajā lasījumā, jo tas ir izstrādāts, lai novērstu atsevišķos pantos konstatētās nepilnības, un tas atvieglos arī to praktisko lietošanu un panāks valsts budžeta izdevumu samazināšanos.

Sēdes vadītāja. Debatēs deputāti pieteikušies nav. Tātad balsojam par likumprojekta “Grozījumi Darba likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 73 deputāti, pret — 18, atturas — nav. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi Valsts... Priekšlikumu iesniegšanas termiņš.

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 9.decembris pulksten 14.00, otrais lasījums — 12.decembris.

Sēdes vadītāja. Paldies!

Izskatām likumprojektu “Grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā” pirmajā lasījumā. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Tātad izskatām dokumentu nr.112. Likumprojekts “Grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā”. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija izskatīja savā sēdē šo likumprojektu un atzina par steidzamu.

Sēdes vadītāja. “Par” vai “pret” deputāti pieteikušies runāt nav. Lūdzu, balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 52, pret — 36, atturas — 2. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

B.Brigmane. Tātad Saeimas komisija savā sēdē nolēma virzīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā. Šis likumprojekts novērsīs tās nepilnības, kuras tika iekļautas iepriekšējās 7.Saeimas pēdējā darbdienā 31. oktobra sēdē pieņemtajā likumā. Likumprojekts paredz ģimenes valsts pabalsta apmēra pakāpenisku paaugstināšanu, nosakot to, sākot no 2003.gada 1.janvāra, pakāpeniski nākamajiem gadiem.

Sēdes vadītāja. Vai deputāts Gundars Bērziņš vēlas piedalīties debatēs? Jā, lūdzu! Atklājam debates.

G.Bērziņš (TP). Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Godātie deputāti! Runājot par šo likumprojektu, jārunā... Nu es nezinu, kādā veidā tas tiek nosaukts par nepilnībām, (Nerunā mikrofonā, nav sadzirdams).

Sēdes vadītāja. Mēs runājam par likumprojektu “Grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā”. Dokuments nr.112.

G.Bērziņš. Jā, tātad šobrīd ir iesniegts šis likumprojekts par pabalstiem bērniem un pabalstiem invalīdiem kopš bērnības. Komisijas vadītāja to nosauca par nepilnību. Nu, ja tā ir nepilnība, tad nu grūti pateikt, kas ir pilnība. Tātad tiek piedāvāts samazināt no 75 latiem uz 30 latiem pabalstu invalīdiem no dzimšanas, kas budžetā maksā pēc šiem aprēķiniem 3 miljoni 921 latu.

Es gribu pateikt vēlreiz par to situāciju, kāda ir budžetā, jo it kā šie likumprojekti nav kā budžeta pakete, un tādā veidā viņi nevar tikt skatīti, jo nav ne makroekonomiskā scenārija, nav ne budžeta, nav ne ieņēmumu daļas, un īstenībā tā ir pirmā reize, kad šādā veidā tiek skatīts budžets, jo vienmēr budžets tika iesniegts atbilstoši likumam “Par finansu un budžeta vadību”, un tad arī, teiksim, redzot skaitļus, gan ieņēmumu prognozes, bija iespējams redzēt, kur tā nauda paliek, kāpēc neatliek naudas neatliekamām vajadzībām. Jo šobrīd situācija šā gada budžetā ir tāda, ka, noslēdzoties novembrim, kas šobrīd ir noslēdzies, un valsts pamatbudžetā un speciālajos budžetos fiskālais deficīts ir tikai 17 miljoni 911 lati, kas ir 0,3% no kopprodukta. 0,3% deficīts šobrīd valsts budžetā un valsts konsolidētajos budžetos. Protams, tas summēsies, vēl līdz 15. decembrim tiks iesniegtas pašvaldību atskaites, kur arī ir deficīts. Un valsts konsolidētais deficīts būs nedaudz lielāks. Bet praktiski tas ir daudz tuvāk nullei nekā jebkuram citam skaitlim.

Sociālais budžets, kā es jau minēju, deficīts šobrīd ir uz 1.decembri 3 miljoni 60 tūkstoši latu, ja būtu procentos, tātad kopējais sociālā budžeta lielums ir ap 500 miljonu latu. Tas ir 0,61% no kopējā sociālā budžeta apjoma. Un situācija ir būtiski uzlabojusies. Kāpēc valdība un iepriekšējais parlaments jau pēc vēlēšanām pieņēma šos lēmumus? Tāpēc, ka bija skaidri redzams, ka situācija ir uzlabojusies iepriekšējās valdības laikā. Situācija ir stabilizēta, un var, ja turpinās ieņēmumu pieaugums tāds, kā bija iepriekš, var šīs problēmas un neatliekamās vajadzības finansēt. Protams, ir jautājums, un es teicu vēl, ka nākamgad sociālais budžets vēl tiek atslogots par vairākām daļām. Viena no tām ir neraksturīgie maksājumi, kas neizriet no sociālās apdrošināšanas, tātad ap 9 miljoni no budžeta tiek dotēts, politiski represēto pensiju piemaksas, un citas lietas.

Arī kredītlikmes par iepriekš uzkrāto deficītu, kas ir apmēram 84 miljoni latu, šī gada laikā, pamatojoties uz finansiālo stabilitāti, ir mainījušās no 9,2 uz 5,88%, kas arī ļaus ietaupīt 4—5 miljonus latu nākamajā gadā par šiem te maksājumiem.

Tāpēc, protams, ir neskaidrs, kāpēc pirmais, kam jāķeras klāt, ir šie te bērnu pabalsti, jo, pieņemot jau pēc vēlēšanām, neviena no partijām tanī brīdī pret šo te lēmumu neiebilda. Un cilvēki un ģimenes gaida šos pabalstus ar 1.janvāri. Šobrīd ir sācies decembris, un neviens nav pateicis un neteica līdz šim, ka viņiem šos pabalstus atņems. Bērni invalīdi, kam, protams, ar šiem 30 latiem izdzīvošana ir neiespējama, arī zina, ka būs ar 1.janvāri 75 lati, un arī neviens līdz šim nebija teicis un nebija paudis, ka tam neatradīsies nauda. Tā vietā, lai atrastos nauda jaunām ministrijām un citiem nevajadzīgiem tēriņiem, jaunām mašīnām un citām lietām.

Tāpēc es aicinātu izvērtēt un komisijā ļoti rūpīgi izskatīt vēlreiz šo jautājumu. Uzskatu, ka budžets ļauj, sociālais budžets atļauj finansēt šīs te lietas, un neredzu pamatu noraidīt. Tad ir jautājums — kur paliks nauda budžetā? Kāpēc pieaugums nākamgad ir plānots divas reizes mazāks nekā ir šogad? Kāds tam ir izskaidrojums? Ja šogad, kā jau ir minēts, pasaules ekonomikā valda krīze un kopējais pasaules tirdzniecības apjoms šogad ir palielinājies tikai par 2%, iepriekšējā gadā tas bija 12,6%, nākamgad plānots pasaules tirdzniecības apjoma palielinājums 6,5%. Tātad aktivitāte pasaules tirdzniecībā uzlabosies dinamikā par trijām reizēm. Kāpēc ir plānoti mazāki ieņēmumi, divas reizes mazāki pieauguma tempi, kā tie bija šogad? Kas ļautu risināt visas šīs lietas? Un, protams, nerunājot par tām lietām, kas ir saistītas ar solītajiem 400 miljoniem, jo deficīts šobrīd, jūs redzējāt, ir daži desmiti tūkstoši, un Saeimai kaut daļa no tā, kas tika solīts, piepildītos, nebūtu jāņem nost bērnu pabalsti, nebūtu jāņem nost bērniem invalīdiem pabalsti, nebūtu jāņem nost apbedīšanas pabalsti, nebūtu jāņem nost karavīriem apbedīšanas pabalsti, kas praktiski nav nevienā valstī. Un būtu jautājums par to, kādas programmas papildus mēs varam atļauties finansēt.

Tāpēc, ņemot vērā to, ka skaitļi un finanses ir diezgan bezkaislīgi, un skaitļi šobrīd rāda, ka šīgada situācija ir labāka, ievērojami labāka, nekā bija sagaidāms, jautājums ir — kāpēc nākamgad koalīcija Repšes vadībā, kas solīja brīnumus un atrast milzīgus līdzekļus, taisās un gatavojas strādāt ievērojami sliktāk. Ievērojami sliktāk nekā šogad, kaut gan visi ārējie faktori būs labvēlīgāki, nekā bija šogad. Tāpēc es, protams, nevaru atbalstīt, un es aicinu deputātus vēlreiz apdomāt par lietderību sākt ekonomiju uz invalīdiem un bērniem.

Sēdes vadītāja. Nākamā debatēs ir pieteikusies deputāte Jevgenija Stalidzāne. Lūdzu!

J.Stalidzāne (LPP). Jā, cienījamie deputāti! Tiešām šie likumprojekti nav varbūt no tiem vieglākajiem, par kuriem mums šodien ir jāizšķiras. Bet es tikai gribētu, Bērziņa kungs, teikt, ka šobrīd jau nevienam nekas netiek noņemts, ja vēl nevienam nekas nav bijis iedots. Ir bijis tikai pēdējā plenārsēdē pieņemts lēmums... pieņemts šis balsojums un pateikts, ka mēs kaut kad jums kaut ko iedosim. Diemžēl es esmu strādājusi arī 7.Saeimā... jā, un... nebalsojām “pret”... nebalsojām “pret”, jo arī šodien piekrītam tam, ka tas ir jāizdara, bet pie tā budžeta portfeļa, kādu šodien mūsu valdība ir saņēmusi, diemžēl tas šodien uz karstām pēdām uz brokastlaiku nav iespējams. Bet mūsu esošā valdība nav nevienu brīdi teikusi, ka par šiem jautājumiem nerunās, ka par šiem jautājumiem neplānos, un es ļoti ceru, ka šī valdība nesagaidīs ceturtā gada pēdējo dienu, kad sākt par šiem jautājumiem runāt un šos likumus pieņemt. Es ļoti ceru, ka mēs šos visus likumprojektus varēsim atkal skatīt un paaugstināt šos pabalstus vismaz pēc gada, ja ne ātrāk, bet, paldies Dievam, mēs jau šodien tomēr bērnu pabalstiem nedaudz vairāk varam iedot, un arī invalīdiem mēs nenoņemam, un arī, piedaloties šajā Pasaules invalīdu biedrības organizētajā pasākumā, tur arī tad, kad es par šiem jautājumiem uzstājos, cilvēki ļoti labi saprata, ka no šīs valdības šajā brīdī, šajā stundā nevar to prasīt, ko varētu varbūt prasīt no mums pēc diviem vai pēc trīs gadiem. Un tas mums, protams, ir jāapzinās, bet šodien es domāju, ka visi šie pārmetumi nav pārāk solīdi.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Borisam Cilevičam. Lūdzu!

B.Cilevičs (PCTVL). Cienījamie kolēģi! Nu varbūt tomēr nodalīsim lietas būtību no sabiedriskajām attiecībām. Nav runa par pārmetumiem.

Protams, tas ir ļoti labi, ka jaunā valdība patiešām runā par šīm problēmām un par pabalstiem, ka jaunā valdība domā par šiem pabalstiem, bet ļoti slikti, ka valdība neko nedara. Gluži otrādi, valdība tieši dara, tieši atņem un samazina šos pabalstus, un sauksim lietas īstajā vārdā.

Tas... varam atcerēties vēsturi, kā tas viss bija 7.Saeimā, un tā varētu ilgi turpināt. Bet šobrīd situācija ir ļoti vienkārša. Šobrīd likums šos pabalstus paredz, un jaunā valdība ierosināja šos pabalstus atņemt. Un viss pārējais ir jau reklāma un mēģinājumi labi to visu pārdot.

Kļaviņa kungs pilnīgi pareizi pateica. Jūs neuztrauc reitingi. Protams, ka ne. Jūs esat ievēlēti, un nākamās vēlēšanas vēl nebūs tik drīz. Tagad jūs varat aizmirst visus savus populistiskos sludinājumus pirms vēlēšanām un rīkoties tā, kā jūs uzskatāt par pareizu. Nu nevajag teikt, ka nav naudas! Nauda ir! Un naudas ir diezgan daudz. Te ir runa par prioritātēm. Un jūs vienkārši parādāt, ka tieši pabalsti, tieši sociālajā jomā, maznodrošināto cilvēku intereses, bērnu intereses jums nemaz nav augstākā prioritāte. Jums ir citas prioritātes. Un tas ir viss. Paldies!

Sēdes vadītāja. Debatēs neviens deputāts pieteicies vairs nav. Debates slēdzam.

Vai Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā ir vēl kas sakāms deputātei Brigmanei?

Tātad balsojam par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 40, neviens neatturas. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku Saeimas sēdē!

B.Brigmane (JL). Priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 9.decembris pulksten 14.00 un otrais lasījums — 12.decembris.

Sēdes vadītāja. Paldies! Turpinām izskatīt sēdes darba kārtību. Un izskatām pirmajā lasījumā likumprojektu “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu””. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Izskatām dokumentu nr.113 — “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu””. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija izskatīja savā sēdē šo likumprojektu un atzina par steidzamu.

Sēdes vadītāja. “Par” vai “pret” pieteikušies deputāti runāt... Vai deputāts Orlovs Vitālijs ir pieteicies runāt pret steidzamību? Lūdzu!

V.Orlovs (PCTVL). Tā, godājamā priekšsēdētāja! Godājamie deputāti! Tagad es saprotu, kāpēc Saeimai tik zems reitings valstī. 31.oktobrī 7.Saeimas deputāti jau nobalsoja par šo likumu, pagāja tikai mēnesis, un mēs jau gribam to mainīt. Es domāju, ka mums nevajag iedot iespēju žurnālistiem rakstīt par to, ka Saeimas deputāti nevar pieņemt konsekventus likumus. Jā, es gribu aicināt jūs nobalsot pret šo likumu.

Sēdes vadītāja. Paldies! “Par” nav pieteikušies deputāti runāt. Tātad lūdzu balsojam par steidzamības piešķiršanu likumprojektam “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu””. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54 deputāti, pret — 40, neviens neatturas. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

B.Brigmane. Cienījamie deputāti! Komisija nolēma šo likumprojektu nodot pirmajā lasījumā. Grozījumi jāveic likumā, kurš arī ir pieņemts 2002.gada 31.oktobra 7.Saeimas pēdējā sēdē.

Sēdes vadītāja. Atklājam debates. Lūdzu, deputāts Gundars Bērziņš.

G.Bērziņš (TP). Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Godājamie deputāti! Pirmais, es gribētu pievērst uzmanību uz to nopietnību, ar kādu valdošā koalīcija ir piegājusi šiem jautājumiem, ko apliecina šinī dokumentā daži skaitļi. Paņemiet dokumentu nr.61, un anotācijā, kādēļ normatīvais akts ir vajadzīgs, ceturtā, piektā rindkopa. Ir vajadzīgs tāpēc, ka šis likums, kas ir pieņemts 2002.gada 31.oktobrī, stāsies spēkā 2002.gada 1.janvārī. Izlasiet, lūdzu, un padomājiet, vai ir loģiski šinī tekstā vai nav! Un es domāju, ka tādas pašas muļķības, kā acīmredzami redzamas sākumā, ir arī tālāk, jo nav uzrādītas ne aprēķinu metodikas, ne metodoloģijas, un par dokumenta nopietnību var spriest kaut vai pēc šī... pašiem iepazīstoties ar šo dokumentu.

Jā, šobrīd varu pateikt, ka valsts kasē brīvais resursu atlikums, kas ir uz pirmo datumu rīcībā, ir pārsniedzis 180 miljonus latu. Tas ir tanī jautājumā, ko valdība saka, ka budžets ir palicis sliktā stāvoklī un cik mums ir grūti, un tagad kāpēc... kam būs jāatņem. Šoreiz pateikšu, ko tad valdība un valdošā koalīcija katra par sevi, kaut gan arī šeit es redzu gan ministrus, gan Stalidzānes kundzi, kas par to visu ir balsojusi “par”, un nevis nosacījuma formā, ka tur varbūt stāsies vai nestāsies, bet ļoti precīzi, ka 1.janvārī būs tas un tas. Jūsu balsojums arī ir, Stalidzānes kundze! Un, protams, var mainīt šo te kaut kādā ietekmē, kādi motīvi jūsu viedokļa šībrīža maiņai, arī citi deputāti, kas ir stingri balsojuši par to, nodūruši acis, varbūt šobrīd sēž un kaunas par to, ko dara, bet, nu, tas šoreiz neattaisno to rīcību. Jo šobrīd ir, neskatoties uz to, ka sociālā nodoklī ir... tiek maksāts un ir paredzēta arī apdrošināšana dažādos gadījumos, tiek samazināts apbedīšanas pabalsts. Apbedīšanas! Tātad bērniem “nogriezām”, samazinājām naudu, samazinājām naudu bērniem invalīdiem no dzimšanas. Tagad tiek samazināti apbedīšanas pabalsti, kas tika piešķirti un būtu stājušies spēkā. Pie kam summas ir tādas, kas tiešām budžetam šķiet tik bīstamas un graujošas, ka budžets noteikti trīc šādu summu priekšā, kā, piemēram, 128 tūkstoši... 128,1 tūkstotis latu, un dēļ tā valdība ir gatava ... Zinot to, piemēram, ka viena sekretariāta izveidošana maksā 0,5 miljonus latu. Tātad šīs lietas varētu finansēt, vienu sekretariātu neveidojot, trīskārši.

Tāpēc es aicinātu šo lietu neatbalstīt, jo, manuprāt, šeit nav ne fiskāla, ne makroekonomiska pamata to darīt, jo nav redzams ne makroekonomiskais scenārijs, kādu tad valdība piedāvā, kādu tad piedāvā sociālā budžeta pieaugumu, kā tas tiks sadalīts, cik aizies indeksācijai, cik citām vajadzībām. Vai arī sociālais budžets, tiks pārpalikums veidots, un tā pārpalikums virzīts jaunu ministriju veidošanai. To mēs neredzam, jo mums nav budžeta. Un tā diemžēl skaitļi rāda, ka situācija šogad budžetā būs sabalansēta, un neredz pamata tam, lai nākamgad situācija pasliktinātos. Jo, ja valdība strādās sliktāk, nu katrai valdībai jāstrādā labāk, uz ko daudzi cer vēl šobrīd, bet nu manas cerības katrā ziņā ir mazinājušās par to.

Tāpēc aicinu šo likumprojektu neatbalstīt, jo atņemt vēl apbedīšanas pabalstus gan ģimenes locekļiem, jo sevišķi apgādājamiem otrajā daļā, samazinot vairāk nekā divas reizes un izjaucot apdrošināšanas sistēmas principu kā tādu, jo, maksājot tikai 50% no maksimālās summas, neskatoties uz to, kādas ir bijušas šā cilvēka apdrošināšanas iemaksas, principā tiek stimulēts tas, lai cilvēki nemaksātu šo sociālās apdrošināšanas iemaksu tāpēc, ka viņu garantijas tiek ierobežotas ar 50%, piemēram, šinī gadījumā.

Tāpēc, manuprāt, šis likumprojekts nav... Tas ir tikpat kļūdains, cik anotācijas 5.rindkopa, un arī efekts no tā nav nekāds. Es ceru, ka tam, protams, būs politiskais efekts, jo kā pamatot šādu te ... nu sociālo garantiju samazināšanu, tas būs valdošās koalīcijas jautājums. Es domāju, ka neviens pamatojums šeit netiek sniegts, tāpēc aicinu neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātei Jevgenijai Stalidzānei. Lūdzu!

J.Stalidzāne (LPP). Visi šie skaitļi, Bērziņa kungs, ļoti jauki skan un ļoti labi skan, ko jūs saucat, un arī tās jaunveidotās ministrijas, ko jūs piesaucāt. Tikai šeit varbūt vajadzēja nosaukt arī tās summas, kādas tika ... kuriem uzņēmumiem atļāva nenomaksāt sociālo nodokli. Ļoti daudziem. Ir uzņēmumi, kur 16 miljoni nav nomaksāti, kur kopā par valsti pat gandrīz 100 miljonu nav šis nodoklis valstij nomaksāts. Un tas bija vienīgais nodoklis, kuru visbiežāk atļāva nenomaksāt. Un uz kā rēķina tas bija? Tas bija uz to pašu bērnu, uz to pašu veco cilvēku, uz to pašu pensionāru un uz to pašu invalīdu rēķina.

Tā ka nesvaidīsimies šeit tik viennozīmīgi ar skaitļiem, bet runāsim no abām pusēm par šiem skaitļiem!

Sēdes vadītāja. Gundars Bērziņš ir pieteicies otro reizi? Nē. Tātad debatēs neviens deputāts vairs nav pieteicies. Debates slēdzam.

Vai deputātei Brigmanei Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā ir kas vēl sakāms?

B.Brigmane. Paldies, nē.

Sēdes vadītāja. Tātad, lūdzu balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 40, neatturas neviens. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

Turpinām izskatīt darba kārtību. Ā, priekšlikumu iesniegšanas termiņš, lūdzu!

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš 9.decembris pulksten 14. Otrais lasījums 12. decembris.

Sēdes vadītāja. Paldies! Turpinām izskatīt darba kārtību. Un izskatām likumprojektu “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem””. Pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie deputāti! Izskatām dokumentu nr.114. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem””. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija savā sēdē izskatīja šo likumprojektu un atzina par steidzamu.

Sēdes vadītāja. “Pret” pieteicies runāt deputāts Dzintars Ābiķis.

Dz.Ābiķis (TP). Augsti godātā priekšsēdētāja! Cienījamie kolēģi! Protams, ir labi, ka jaunā valdība ir darbu uzsākusi enerģiski. Un to var tikai apsveikt. Bet es gribētu šobrīd jaunās valdības un arī jaunās koalīcijas darbu nedaudz salīdzināt ar malkas cirtēja darbu. Un tā ciršana notiek ļoti intensīvi. Bet man šobrīd ir tāda sajūta, ka tas atlikums, tās pagales būs mazāk nekā tās skaidas, ko izmantot būs ļoti sarežģīti vai pat neiespējami.

Kāpēc es esmu pret steidzamību šajā jautājumā? Es jau minēju savā iepriekšējā uzstāšanās reizē, Kultūrkapitāla fonda likums tapa ļoti spraigā, sarežģītā diskusijā ar radošo savienību pārstāvjiem, ar radošiem cilvēkiem. Un faktiski, kā jau es teicu iepriekš, tika respektēta viņu griba. Pirmkārt, ka Kultūrkapitāla fondam būs garantēts finansējums, kas būs ielikts likumos, bet kas nebūs atkarīgs no deputātu iegribas vienā vai otrā budžeta apspriešanas reizē. Un otrkārt, ka par to, kā nauda tiks sadalīta dažādu kultūras nozaru vajadzībām, lems nevis politiķi, nevis ministriju ierēdņi, bet lems pašu radošo savienību demokrātiski ievēlēti pārstāvji, autoritātes kultūras jomā. Tā tas ir šobrīd.

Kāpēc es esmu pret steidzamību? Cienījamie kolēģi! Es saprotu to, ka pozīcija, opozīcija un pozīcija grib lietas ātrāk risināt, un varbūt liekas, ka tā opozīcija tikai bremzē. Bet tomēr šajā gadījumā, ka tiek jaukts, ka tiek principā izjaukts, tiek izjaukti tie principi, kas tika ielikti, veidojot Kultūrkapitāla fondu, kāpēc nevar nedaudz pagaidīt, un varētu uzaicināt uz Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas, uz Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdi vai apvienoto sēdi radošo savienību pārstāvjus, Kultūrkapitāla fonda pārstāvjus, lai viņi izvērtē šo situāciju. Varbūt tiešām jūs spēsiet pierādīt, ka jums ir taisnība. Gluži tāpat ar sporta finansēšanu. Šobrīd mēs esam sporta finansēšanā ielikuši tās pamatlietas, ka sports tiek finansēts no tām kaitīgām nodarbēm, kas kaut kur ir loģiski. Ka no tiem kaitniekiem mēs paņemam, no pīpētājiem, no dzērājiem, no tiem, kas nodarbojas ar azartspēlēm, un ieguldām naudu veselības uzlabošanā, sportā, jaunatnes attīstībā. Šī te naudiņa, šie 3%, kas ir likumā paredzēts sporta spēlēm, ja tā nebūs, tad tas apdraud pirmkārt mūsu, protams, jaunatnes sportu, jo sporta spēlēs ir vislielākā masveidība, kur jaunieši nodarbojas. Un tas apdraud nepārprotami arī mūsu valsts izlašu startu starptautiskajās sacensībās. Jo, piemēram, Volejbola federācija nav bagāta, un viņi ar šo naudiņu ir rēķinājušies, lai var aizbraukt uz starptautiskām sacensībām. Basketbola federācija rēķinās, ka mūsu vīri ir tikuši Eiropas finālā, Eiropas čempionāta finālā, ka viņi varbūt par šo naudiņu varēs aizbraukt uz šo finālu. Un tagad jūs gribat vienā balsojumā tam pārvilkt krustu.

Es aicinu nobalsot pret steidzamību! Un vismaz uzklausīt arī sporta federāciju pārstāvjus, sporta vadības pārstāvjus. Varbūt tiešām jums izdosies pierādīt, ka jums kādos citos likumos vai citos lēmumos būs tās garantijas, ka jūs atvēlēsiet šīm lietām naudu. Bet šobrīd, kad ir tāda steiga, ka jūs negribat... Es saprotu, jūs negribat ieklausīties opozīcijā. Bet, ja jūs negribat ieklausīties kultūras un sporta pārstāvjos, vismaz viņus uzklausīt, tas nav labi, cienījamie kolēģi! Mēs taču visas Saeimas frakcijas saņēmām 13 radošo savienību vadītāju parakstītas vēstules, kur viņi pauž bažas par šīm lietām. Nu tad vismaz uzklausiet viņus!

Es aicinu neatbalstīt steidzamību!

Sēdes vadītāja. Par steidzamību neviens deputāts pieteicies runāt nav. Lūdzu balsojam par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 42, neatturas neviens. Likumprojekts atzīts par steidzamu. Uzsākam debates. Lūdzu, vārds deputātam Jānim Strazdiņam.

J.Strazdiņš (ZZS). Cienījamā priekšsēdētāja, cienījamie kolēģi! Savos pirmsākumos zināma daļa ienākumu, kas iegūti no akcīzes nodokļa, bija paredzēti veselības stiprināšanai, slimību profilaksei, kur paši smēķētāji, būdami atkarīgi, nodarīja sev ļaunumu, saviem apkārtējiem, tie bija milzīgs slogs mūsu veselības aizsardzības sistēmai. Lai to mazinātu, tad šo ļaunumu novirzīja tur. Es domāju, ir nedaudz amorāli vienas iedzīvotāju daļas, kā saka, izdotos līdzekļus par savas veselība sagandēšanu — balstīt uz šiem līdzekļiem sportu, kultūru. Es arī ļoti gribētu, lai mūsu kultūra plauktu un zeltu, tā ir ļoti svarīga mūsu tautai. Es pilnīgi atbalstu Ābiķa kunga rūpi šajā virzienā, bet šo netīro naudu, kas ienāk mūsu kasē, kur daudzi pēc tam mirst, mēs gadā zaudējam pāri par 5000 cilvēkiem, daudzi kļūst invalīdi un tā tālāk, viņu veselība pasliktinās, pasliktinās demogrāfija, uz to balstīt mūsu valsts svarīgākās nozares, nu nav tas gudrākais gājiens. Es domāju, ka, ja mēs palielinām ar šo akcīzes nodokli cigarešu cenas, tas nozīmē, ka arī samazināsies smēķēšana, un tādējādi samazināsies arī ieguldījums gan sportā, gan kultūrā. Tā ka te nebūs tā īstā ādere, kura finansēs šīs nozares. Piedodiet. Paldies!

Sēdes vadītāja. Deputāts Aleksandrs Kiršteins.

A.Kiršteins (TP). Godājamais Prezidij! Godājamie deputāti! Mēs dzīvojam interesantā laikā, kā teica Ministru prezidents, kad gaismas spēki cīnās ar tumsas spēkiem. Un tāpēc mums ar saviem lēmumiem acīmredzot vajadzētu palīdzēt gaismas spēkiem, un, ja nu galīgi ir jāpieņem tumsonīgs lēmums, tad varbūt no tā var izmest kādu pantu ārā, un tāds jau arī ir mans uzdevums.

No vienas puses, es gribētu izteikt gandarījumu, ka mums ir beidzot Ministru prezidents, kuru tiešām interesē kultūra, jo, kā mēs zinām, viņš ne tikai lido ar helikopteru, bet ir arī mācījies vakara kursos zīmēt Mākslas akadēmijā. Un līdz ar to viņa spriedumi ir dziļi, un nav ko ironizēt par vārdiem Ministru kabineta sēdē, piemēram: “A kurš no jums ir vispār redzējis kādu latviešu filmu pēdējā laikā?”

Protams, kultūras ministre tur kaut ko kautri iebilda, ka viņa kaut ko gan esot redzējusi, bet es domāju: priekš kā tad beigu beigās ir video filmas, kur ir kolosālas cīņu filmas par Honkongu, kā jūs zināt, tur ir tūkstošos, un tur var smelties visādas idejas par Honkongas birojiem, par pārējām lietām.

Bet, ja runā par šo likumprojektu, es atcerējos, ka cīņa pret Kultūrkapitāla fondu bija no 1995.gada decembra. Ļoti ilgi mums to neļāva izveidot, bija dažādi iemesli, un es arī piekrītu Strazdiņa kungam... Ļoti pareizi, tiešām, ka vajadzētu arī lielāku varbūt naudu piešķirt šai profilaksei un cīņai ar smēķēšanu, bet es gribētu arī atgādināt, ka tomēr par kultūru ir primārs jautājums, jo, ja jau būs tās izglītotās ģimenes, tad jau varbūt arī tā dzeršana un smēķēšana tik ļoti neattīstīsies.

Es jau vienreiz teicu, ka šis Kultūrkapitāla fonds, es tagad konkrēti runāšu par to pantu, kas paredz izslēgt finansējumu sporta un kultūras attīstībai, Kultūrkapitāla fonds ir reāls integrācijas fonds, un es varbūt divus piemērus tikai pateikšu.

Jūs zināt, ka no 28. novembra līdz 1. decembrim Visbijā Ziemeļvalstis finansēja ar Ziemeļu padomes atbalstu Baltijas jauno literātu tulkotāju semināru. Tur piedalījās 18 tulkotāji, no viņiem 7 strādā ar latviešu literatūru. Pašreiz ļoti lieli līdzekļi tiek piešķirti arī ārvalstīs, ne tikai šeit, Latvijā, tieši latviešu kultūras izplatībai.

Otrs piemērs, kas ir ļoti pozitīvs. Rītdien sāks darbu Latvijas Literatūras centrs, ko ir nodibinājušas arī privātpersonas, tātad desmit literāti un tulkotāji, un šim Literatūras centram galvenais uzdevums būs popularizēt ne tikai latviešu un lībiešu, bet arī Latvijā dzīvojošo citu tautību rakstnieku darbus, tulkojumus veidot, ja, tātad piešķirt stipendijas varbūt... panākt, lai šīs stipendijas tiktu piešķirtas jaunajiem autoriem, kā tas ir Dānijā. Tur, teiksim, jaunie autori var saņemt trīs gadu vidējās algas lielumā trīsgadu stipendiju. Protams, tur ir arī mūža stipendijas rakstniekiem un citiem kultūras darbiniekiem. Bet šeit sākumam es gribētu izteikt atbalstu varbūt tieši mūsu jaunajiem censoņiem, jo, ja mēs varam pusmiljonu, teiksim, piešķirt, lai izveidotu kaut kādu jaunu ministra posteni, nu, teiksim, tajos pašos integrācijas jautājumos, tad šeit tiešām šis kultūrkapitāls ir reālā integrācija.

Tagad kāda ir atšķirība starp to, ka piešķirs budžets, un starp iezīmētā akcīzes nodokļa daļu? Es domāju, ka tieši šis tabakas nodoklis jau pieaugs visstraujāk nākamajos gados, tātad ļoti strauji. Es nedomāju, ka samazināsies smēķētāju skaits, es domāju, ka tieši pieaugs ienākumi. Man nav īsta ticība, ka valdība visu laiku, teiksim, procentuāli arī pieliks šim Kultūrkapitāla fondam, uzskatīt, ka tur naudas ir par daudz, nevarētu, jo es domāju, ka tur nevis 5 miljoni, bet tur būtu jābūt kādiem 10 miljoniem vismaz, lai varētu dzīvot no kaut kādiem procentiem, lai varētu maksāt šiem cilvēkiem kaut kādas gan stipendijas, gan darīt visu pārējo.

Es pateikšu divas lietas varbūt, kas mani ļoti izbrīnīja, jo es jau nešaubos, ka šeit vairākums nobalsos par nodošanu, teiksim, par otro lasījumu, par priekšlikumu iesniegšanu. Bet es tomēr ceru, ka “Jaunais laiks” padomās vēlreiz par šo pantu un to atstās. Un kāpēc? Es divas lietas gribu uzsvērt. Nākošā gadā Kanādas literārais žurnāls vienu numuru veltīs latviešu literatūrai. Un Francijā, piemēram, iznāk vairāki literārie žurnāli, kuri pieprasa tulkotus latviešu autoru darbus, Latvijā dzīvojošo autoru darbus, ne tieši latviešu, bet tulkojumus no latviešu valodas. Un mums ir ļoti lielas problēmas Latvijā, lai mēs varētu veicināt šo Latvijas kultūru. Un ar šiem līdzekļiem, kas ir pašreiz, tas ir daudz par maz, daudz par maz. Tā nauda, kas tiek iztērēta reklāmai, teiksim, dažam labam lielam uzņēmumam gadā, jau ir lielāka, nekā mēs varam, piemēram, piešķirt vispār kaut kādai filmu attīstībai. Nu kas ir 600 000 latu kā tādi! Neskatoties uz to, es gribētu tomēr uzsvērt, ka pēdējos gados mēs esam saņēmuši godalgas ne tikai Kannās, teiksim, bet arī citās vietās, ja, es varētu Kairišu nosaukt, Pakalniņu, veselu rindu citu autoru, kas strādā. Un es domāju, ka tā — ar vienu rāvienu — apturēt un solīt, ka, teiksim, valdība katru gadu ieliks budžetā kaut kādu summu, tā ir ļoti liela, ļoti liela kļūda. Es saprotu, jā, ka varbūt tās iezīmētās akcīzes nodokļa daļas nav tas labākais, bet ir arī tradīcijas. Mēs zinām daudzas valstis, kurās vispār nav Satversmes, bet tradīcijas ir svēta lieta, un šeit bija... viens runātājs šodien teica, neesot īsti ētiski ņemt naudu, ziniet, no tabakas un dot to kultūrai. Es domāju, ka vēl neētiskāk būtu ņemt no lauksaimniecības un dot kultūrai. Tieši, man liekas, ka tas tā ir, kā rakstīja Remarks: “Ja tu esi izdzēris glāzi konjaka, tad uzēd vienu ābolu otrā dienā, lai tas viss līdzsvarotos.” Un tad būtu arī tas, ko mums saka ārsti.

Tāpēc es aicinu pēdējo reizi vēl tomēr pārdomāt. Un, ja tiešām pats likums ir jāmaina, tad šo pantu gan nevajadzētu izslēgt par šo, jo es aizmirsu arī pateikt, jā, mūža stipendijas. Mums ir jāpiešķir daudz vairāk cilvēkiem mūža stipendijas. Es domāju, ka Latvijas neatkarība nemaz nebūtu 1990.gadā, ja mums nebūtu... Man jau nav jāsauc šeit šie uzvārdi, bet nu kaut vai Andrejs Eglītis vai Vizma Belševica, vai citi cilvēki, kuri uzturēja šo ideju. Un mums jau ir simtos, varbūt pat tūkstošos tādi cilvēki, kuri ir cietuši, kuri ir bijuši gan franču literatūras tulkotāji, gan rakstnieki, gan dzejnieki un kuriem mēs vēl nevaram izmaksāt šīs te mūža stipendijas tikai tāpēc, ka nav pietiekami līdzekļu šai Kultūrkapitāla fondā. Jo latviešiem tas tomēr ir bijis primārs.

Un pēdējais, ko es gribētu pateikt. Jau pirms kara bija sociāldemokrātiem ļoti lielas debates, vai vajag, teiksim, celt Brīvības pieminekli nabadzīgā valstī vai varbūt kādu tiltu uzbūvēt vai vēl kādu skolu, vai vēl kaut ko. Un tomēr šis Brīvības piemineklis tika uzcelts. Un es atcerējos, ka vissmagākajā laikā, kad nebija ko ēst, Pirmā pasaules kara laikā, strēlnieku cīņu laikos, strēlnieki nekad, latviešu karavīri nekad neaizmirsa iestudēt teātra izrādes visgrūtākajos laikos. Nekad latvieši neatteicās no kultūras. Un šis lēmums, ja tiešām koalīcijas partneri izlems — valdošās koalīcijas partneri —, atteikties no šī Kultūrkapitāla fonda uzturēšanas pašu kultūras darbinieku ziņā, bet nolems, ka valsts ierēdņi ar savu žēlastību noteiks, ko finansēt un ko nefinansēt, tas ļoti smagi rikošeta veidā atgriezīsies, protams, pret jums pašiem.

Man jau it kā nevajadzētu jums to teikt, bet es domāju, ka tas ir pārāk nopietns jautājums, lai mēs te tā vieglprātīgi un ar vieglu roku mainītu to, kas ir pierādīts ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs un arī pirmskara Latvijā kā veiksmīgi darbojoša, veiksmīgi strādājoša institūcija.

Tāpēc es vēlreiz aicinu neatbalstīt, bet, ja arī likums tiek nobalsots otrajam lasījumam, tad tomēr pārskatīt šo pantu. Paldies!

Sēdes vadītāja. Deputāts Juris Dobelis.

J.Dobelis (TB/LNNK). Ļoti cienītā priekšsēdētāja! Kolēģi! Šīsdienas mūsu sēdei ir dziļi filozofiska jēga. Tādas daudz mums laikam nebūs. Un, klausoties visu to, kas šodien notiek, un domājot līdzi, neapšaubāmi, man prātā nāk Budas aplis. Virzība pa šo apli un atgriešanās atpakaļ sākumstāvoklī. Jo šādas runas, kas šodien skan, ir bijušas jebkurā Saeimā. Tēmas ir bijušas aptuveni tādas pašas. Vieni ir mīlējuši bērnus, nabagus, kultūras darbiniekus, sportistus un citi it kā nemīlējuši. Tēma ir tikpat veca kā dažas citas profesijas. Pozīcija un opozīcija cenšas godprātīgi pildīt savas lomas. No opozīcijas nāk smaga kritika, nāk smagi salīdzinājumi. Un tas ir normāli. Es ceru, ka visi tam sen ir gatavi. Notiek apelēšana pie sirdsapziņas, pie visādiem morāles kritērijiem, pie pīpētājiem un nepīpētājiem, pie apbedīšanas lietām un tā tālāk.

Pozīcija mierīgi klausās, ceru, saprātīgi uzklausa kritiku, visu atzīmē, izņem no tā lietderīgo, atmet to ūdentiņu, ko te lej, un cenšas kaut kur to pakāpeniski izmantot. Šajā scenārijā mainās, protams, uzvārdi, mainās partiju nosaukumi, bet princips paliek tas pats. Pie tam, man, atrodoties daudzās Saeimās, jākonstatē, ka vieni un tie paši cilvēki vienā Saeimā runā no vienām pozīcijām un citā Saeimā runā pavisam no citām. Iesaku pastudēt mūsu stenogrammas, palūgt balsojumu izdrukas par konkrētu runātāju balsošanu. Jums atklāsies ļoti interesanta aina.

Tā ka viss tas ir ļoti patīkami. Jūs dzirdat satraukumu dažu cilvēku mutēs. Acīmredzot vainīgie jau sāk uztraukties.

Redziet, šādu diskusiju galvenais uzdevums ir ļoti skaidrs. Tas būtu tas labākais. Šīm visām diskusijām, kam šeit ir vieta, būtu uzdevums virzīt Latvijas valsti, uzdrošināšos izteikt, ceru, ka 18.novembra Latviju, uz to pusi, uz kuru mēs visi vēlamies virzīties.

Un tagad par pašu izskatāmo likumprojektu kopu. Šeit jau ir iecere veidot kaut kādu noteiktu tādu sistēmu ekonomikā, kaut ko, no kā iesākt veidot valsts budžetu šogad, un neviens necer, ka tas būs ārkārtīgi jauks, patīkams un ideāls. Bet ir par to jāvienojas. Un ja mēs izraujam no visas kopas vienalga kuru likumu un ja mēs īpaši cenšamies sagraut kopu, tad turpinājuma taču nebūs. Un tieši jau jārunā ir vairāk par ko? Jāskatās ir ne tikai uz šo brīdi. Jāskatās vismaz dažus gadus uz priekšu, ja mēs esam nonākuši pie kaut kāda budžeta veidošanas principa. Jāuzņemas, protams, atbildība ir par to, kas notiks tālāk. Un ja mēs iesākam no diezgan tādām, nu, es teikšu, apšaubāmām it kā pozīcijām, sākumā tas nav tas sliktākais. Bet ir jāredz, kā pakāpeniski šis stāvoklis uzlabosies, pirmkārt, runājot par ieņēmumu daļu, un tālāk, runājot par sakarīgu izdevumu daļas palielināšanu. Es piekrītu tiem, kas izcēla dažus atsevišķus gadījumus, vai nu runājot par kultūras jautājumiem, vai par sportu, varbūt arī par zinātni.

Es kā izbijis zinātnieks ar nelielu grādu ar satraukumu klausos, ka pīpmanis Ābiķis uztraucas par sportu, bet neuztraucas par zinātni. Lai gan viņš vadīja Izglītības, zinātnes un kultūras jautājumus pagājušajā Saeimā. Tā ka varat arī to klāt pielikt. Neapšaubāmi, bet es domāju, varbūt ka mums visiem kopā izdosies pierādīt Latvijas Republikas pilsoņiem vienu lietu, ka nākamgad būs labāk nekā šogad un aiznākamgad būs vēl labāk. Un varbūt... Varbūt, ka mēs iemācīsimies sastrādāties. Jo tā asā uzstāšanās, asā jautājumu uzstādīšana ir jāuzņem svētā mierā. Jānosēžas, jābalso tā, kā vajadzētu šobrīd strādāt valdībai ar to likumu kopu, kas viņai ir svarīgi, un tālāk jau paskatīsimies. Salīdzināsim ar pagājušās Saeimas darbu, kurš jautājums virzās uz priekšu un kurš stāv uz vietas. Bet tas, ka te būs daiļrunāšana priekš radioklausītājiem, tas taču ir pilnīgi saprotami! Tie taču ir nākotnē atkal vēlētāji, tie ir cilvēki, kurus var patracināt, savā brīdī lai viņi iziet un papiketē. Varbūt ka kaut kas sanāks. Tā ka šobrīd es skatos uz šo jautājumu kopumā. Un šī uzstāšanās varētu būt pie jebkura no šiem 20 izskatāmajiem jautājumiem. Jo to visu jēga ir vienāda. Un kopa ir vesela. Un līdz ar to tas, ko jūs runājāt par šiem atsevišķiem gadījumiem, priekš tam ir budžetā paredzēta daļa “neparedzētie izdevumi”, no kurienes ārkārtas gadījumos var īpašiem šādiem gadījumiem atrast naudu. Lūk, es tā domāju. Ja mums kāds īpašs darbinieks ir... nu, ir kaut kas tāds noticis, ļoti vajadzīgs ir valsts un, teiksim tā, tautas labklājības vārdā kādu stimulēt, tad lūdzu, varētu izmantot arī šādu paņēmienu, bet nesagraut to sistēmu, ko šodien ir iecerējuši tie, kas veido valsts budžetu.

Sēdes vadītāja. Deputāts Andris Šķēle.

A.Šķēle (TP). Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Es pārāk ilgi neaizkavēšu jūsu uzmanību, jo mūs vēl šodien gaida daudzi svarīgi balsojumi. Tomēr dažas neprecizitātes es gribētu novērst iepriekšējo runātāju teiktajā, it sevišķi pēdējā.

Tautas partija vienmēr ir balsojusi par Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Šis Kultūrkapitāla fonds tika iedibināts 1996.gadā, man esot pie partijām nepiederošam Ministru prezidentam, sākot darbu ļoti liela budžeta deficīta apstākļos. Ne tādā komfortablā situācijā, kāda tā ir šobrīd, kad valsts kases atlikumi uz valdības izveides brīdi bija pāri par 180 miljoniem. Likviditāte bija divreiz lielāka, nekā tā ir nepieciešama. Šeit neiet runa par divu dienu likviditāti, kāda bija 1996.gadā, kad iedibinājām Kultūrkapitāla fondu. Mēs vienmēr to esam aizstāvējuši, vienmēr tas ir bijis, un arī pirmajai pēc ilgāka laika toreiz Latvijas neatkarības gados uzņemtai latviešu filmai mēs toreiz arī atradām naudu, kaut arī lēmumi bija vissmagākie un nepatīkamākie. Nevajadzētu tādēļ šeit mēģināt rast tādu it kā ieskatu, ka Tautas partija šajā sakarā būtu balsojusi kaut kā atšķirīgi.

Ja mēs atskatāmies, jūs piesaucāt tos kolēģus, kas ir balsojuši varbūt iepriekš tā un šobrīd tā, tad man jāsaka, ka Tēvzemes frakcija arī vienmēr ir balsojusi par Kultūrkapitāla fondu, un skatīsimies, kā jūs balsosiet šodien.

Tāpat nedaudz cita jautājuma sakarā es izdaru nelielu atkāpi. Iepriekš cienījamā Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja, pieminot bērnu pabalstus, teica, ka Tautas partija, iespējams, ir balsojusi kaut kā savādāk 7.Saeimas sākumā. (No zāles deputāts J.Dobelis: “Es taču neminēju Tautas partiju!”) Nē... arī 7.Saeimas sākumā Tautas partija sēdēja opozīcijā, un visus šos labojumus, kurus mums nācās galu galā divarpus gadu laikā pēc tam iestrādāt un panākt attiecībā par bērniem un invalīdiem, izdarīja arī toreiz valdošā koalīcija bez Tautas partijas. Tieši tāpat, kā tas notiek šodien. Pilnīgi viens pret vienu.

Tādēļ es aicinu šo likumu skatīt ļoti rūpīgi un šajā sadaļā uz otro lasījumu varbūt atteikties no minētā panta svītrošanas. Te neiet runa par viena budžeta gadu, te neiet runa par vienu filmu, te neiet runa par kaut ko viendienīgu. Tas ir ilgtermiņa projekts, kas sevi ir pierādījis, tie ir kultūras cilvēki ar lielu autoritāti sabiedrībā, kas savas idejas spējuši materializēt pēc tam, veiksmīgi vairojot mūsu kultūras vērtības, stāstot par Latviju pasaulē, un visnotaļ arī Kultūrkapitāla fonds ir darbojies kā integrējošs fonds, jo šeit nav šķirots tikai, vai tās būtu latviešu kultūras vērtības, tur ir bijušas visas Latvijas vērtības, gan krievu, gan citu mazākumtautību.

Es aicinu jūs vēlreiz apdomāt un, debatējot par šīm lietām, kolēģi, būt precīziem par to, kad un kur, kas un kā ir balsojis. Paldies!

Sēdes vadītāja. Paldies!

Debatēs neviens deputāts vairs pieteicies nav. Debates slēdzam.

Vai deputātei Baibai Brigmanei ir kas sakāms Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā?

B.Brigmane. Es gribētu tikai piebilst to, cienījamie deputāti, lūdzu pavērojiet, kas ir rakstīts šajā likumprojektā. Te ir rakstīts, ka likumprojekts paredz ieviest kombinēto akcīzes nodokļa likmi cigaretēm Latvijā un palielināt to līdz Eiropas Savienības direktīvās noteiktajam minimālajam līmenim, kā arī palielināt akcīzes nodokļa likmi smēķējamajai tabakai. Šeit nekur nav rakstīts, ka tiks noņemti līdzekļi Kultūrkapitāla fondam, ka tiks noņemti līdzekļi sportam. Šeit ir parādīts dabā mehānisms... ir cits mehānisms, kā novirzīt šos līdzekļus līdz Kultūrkapitāla fondam un līdz sporta organizācijām. Un kur ir teikts, ka šie līdzekļi nebūs vai būs vēl mazāki? Varbūt tie būs vēl lielāki. (No zāles deputāts A.Šķēle: “Tam piekrītu.”)

Tāpēc es lūdzu iepazīties ar šo likumprojektu pilnībā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu balsojam par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 41, neviens neatturas. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu priekšlikumu iesniegšanas termiņu!

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 9.decembris pulksten 14.

Sēdes vadītāja. Un izskatīšanas laiks?

B.Brigmane. 12. decembris.

Sēdes vadītāja. 12. decembris. (Starpsauciens: ”Citi piedāvājumi!”)

Lūdzu, vārds deputātam Dzintaram Ābiķim.

Dz.Ābiķis (TP). Kolēģi, es tiešām jūs aicinu respektēt gan kultūras darbinieku viedokli, gan sporta darbinieku viedokli... Nu vismaz rast iespēju viņus uzklausīt. To varētu izdarīt nākamnedēļas sākumā. Tāpēc es lūdzu pagarināt vismaz par vienu dienu šo iesniegšanas termiņu un noteikt, ka iesniegšanas termiņš ir nevis 9., bet 10. decembris pulksten 16.

Sēdes vadītāja. Ir divi priekšlikumi.

Tātad balsojam par tālāko priekšlikumu, tas ir, Dzintara Ābiķa priekšlikumu: iesniegt priekšlikumus līdz 10.decembrim pulksten 16. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 42 deputāti, pret — 43, atturas — 9 deputāti. Priekšlikums nav pieņemts. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 9.decembris līdz pulksten 14 un izskatīšanas laiks ir 12.decembra Saeimas sēde.

Cienījamie deputāti! Sēdi mēs turpināsim pēc pārtraukuma pulksten 15. Paldies! Piedošanu, 15.30.

 

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.

Sēdes vadītāja. Turpinām izskatīt 5.decembra sēdes darba kārtību. Un nākošais ir likumprojekts “Grozījumi likumā “Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli””, izskatīšana pirmajā lasījumā.

Lūdzu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie deputāti! Izskatām dokumentu nr.116 — “Grozījumi likumā “Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli””. Šo likumprojektu Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija izskatīja savā sēdē un atzina par steidzamu.

Sēdes vadītāja. Neviens deputāts “par” vai “pret” pieteicies nav. Lūdzu balsojam par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 51 deputāts, pret — 32, neviens neatturas. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

B.Brigmane. Komisija nodod šo likumprojektu pirmajā lasījumā un grib paziņot, ka grozījumu mērķis ir azartspēļu nodokļa palielināšana ruletes, kāršu un kauliņu spēles galdiem, tādējādi gūstot papildu ienākumus budžetā.

Sēdes vadītāja. Debatēs neviens deputāts nav pieteicies. Lūdzu balsojam par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 85 deputāti, pret — 1, atturas — 1 deputāts. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu, priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

B.Brigmane. Priekšlikums iesniegšanas termiņš 9.decembris pulksten 14, otrais lasījums — 12.decembrī.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Paldies!

Turpinām izskatīt darba kārtību un izskatām likumprojektu “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem””, pirmais lasījums.

Lūdzu, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Lūdzu, cienījamie deputāti, izskatām dokumentu nr.117 — “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem””. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija izskatīja savā sēdē šo likumprojektu un atzīst par steidzamu.

Sēdes vadītāja. “Par” vai “pret” deputāti pieteikušies runāt nav. Tad balsojam par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54 deputāti, pret — 41, neviens neatturas. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

B.Brigmane. Komisija nodod šo likumprojektu pirmajā lasījumā, un likumprojektā ir norādīts, ka ar akcīzes nodokli jāapliek jebkura veida alkoholisko dzērienu ražošana, arī nelegāla, vai jebkurš imports, arī nelegāls.

Sēdes vadītāja. Tad debatēs neviens deputāts pieteicies nav. Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 48, atturas — 1. Likumprojekts atzīts par steidzamu. Likumprojekts ir pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu, priekšlikumu iesniegšanas termiņš!

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš 9.decembris pulksten 14.00. Otrais lasījums — 12.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Paldies!

Turpinām izskatīt darba kārtību.

Nākamais ir likumprojekts “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””. Izskatīšana pirmajā lasījumā.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie deputāti! Izskatām dokumentu nr.118. Tātad likumprojekts “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija izskatīja šo likumprojektu savā sēdē un nolēma, ka tam jāpiešķir steidzamība.

Sēdes vadītāja. “Par” un “pret” deputāti pieteikušies runāt nav. Lūdzu, balsosim par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Balsošanas režīmu, lūdzu! Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 42, neviens neatturas. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

B.Brigmane. Tātad komisija nodod šo likumprojektu pirmajā lasījumā, un tas nosaka, ka netiks piemērots pievienotās vērtības nodoklis no 2003.gada medikamentiem, medicīniskajām ierīcēm un medicīnas preču piegādēm.

Sēdes vadītāja. Debatēs deputāti pieteikušies nav. Tātad balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 77 deputāti, pret — 19, neviens neatturas. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu, priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku!

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 9.decembris pulksten 14.00. Otrais lasījums — 12.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Turpinām izskatīt dienas kārtību.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi invalīdu biedrību uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) 1998., 1999., 2000., 2001. un 2002.gadā””.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie deputāti! Izskatām dokumentu nr. 119. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi invalīdu biedrību uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) 1998., 1999., 2000., 2001. un 2002.gadā””. Komisija, izskatot šo likumprojektu, atzina to par steidzamu.

Sēdes vadītāja. “Par” un “pret” runāt pieteikušies nav. Balsosim par likumprojekta atzīšanu par steidzamu.

Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 38, atturas — 1. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

B.Brigmane. Komisija nodod šo likumprojektu pirmajā lasījumā. Likumprojekts izstrādāts, lai radītu iespēju turpināt piemērot invalīdu biedrību uzņēmumiem nodokļu atlaidi.

Sēdes vadītāja. Debatēs deputāti pieteikušies nav. Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 93 deputāti, pret un atturas — nav. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu, priekšlikumu iesniegšanas termiņu un nākamās sēdes izskatīšanas laiku!

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš 9.decembris pulksten 14.00.

Nākamais — otrais lasījums — 12.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Turpinām izskatīt darba kārtību.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām”” pirmajā lasījumā.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Izskatām dokumentu nr.120. “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām””. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija izskatīja šo likumprojektu un atzina par steidzamu.

Sēdes vadītāja. “Par” un “pret” runāt deputāti pieteikušies nav. Tādēļ balsojam par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 51, pret — 40, atturas — nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

B.Brigmane. Komisija nodod šo likumprojektu pirmajā lasījumā, un tātad, piemērojot šo te likumu, būs iespējams, pamatparāda summu samaksājot, kura iekrājusies no 2001.gada 31.decembra, dzēst soda naudas un soda maksas, kuras ir pieaugušas šajā laikā.

Sēdes vadītāja. Debatēt deputāti pieteikušies nav. Tādēļ lūdzu balsojam par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 94, pret — 1, atturas — neviens. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku otrajam lasījumam.

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 9.decembris pulksten 14.00 un otrais lasījums 12.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav.

Turpinām izskatīt darba kārtību. Izskatām likumprojektu “Grozījumi likumā “Par tabakas izstrādājumu realizācijas reklāmas un lietošanas ierobežošanu”” pirmajā lasījumā.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Izskatām dokumentu nr.121. “Grozījumi likumā “Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu””. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija savā sēdē izskatīja šo likumprojektu un atzina par steidzamu.

Sēdes vadītāja. “Par” un “pret” runāt deputāti nav pieteikušies. Tādēļ balsojam par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 39, neviens neatturas. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

B.Brigmane. Komisija izskatīja šo jautājumu un nodod pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Debatēs deputāti pieteikušies nav. Lūdzu balsojam par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 74, pret — 20, neviens neatturas. Likumprojekts ir pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku otrajam lasījumam.

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš 9.decembris pulksten 14.00, un otrais lasījums 12.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Paldies!

Izskatām likumprojektu “Grozījumi Militārā dienesta likumā” pirmajā lasījumā.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Izskatām dokumentu nr.122 — likumpojekts “Grozījumi Militārā dienesta likumā”. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija izskatīja savā sēdē šo likumprojektu un atzina par steidzamu.

Sēdes vadītāja. “Par” un “pret” pieteikušies deputāti nav. Tādēļ balsojam par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 39, neviens neatturas. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

B.Brigmane. Komisija izskatīja savā sēdē šo likumprojektu un nodod to tālāk pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Debatēs deputāti pieteikušies nav.

Balsojam par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 21, atturas — 18. Likumprojekts ir pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku otrajam lasījumam.

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 9. decembris pulksten 14.00.

Otrais lasījums — 12. decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav.

Turpinām izskatīt sēdes darba kārtību. Nākošais ir likumprojekts “Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā””. Pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Izskatām dokumentu nr. 123 — likumprojekts “Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā”.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šo likumprojektu atzina par steidzamu.

Sēdes vadītāja. “Par” vai “pret” steidzamību deputāti nav pieteikušies runāt.

Balsojam par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 40, neviens neatturas. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Atklājam debates. Lūdzu, vārds deputātam Jānim Strazdiņam.

J.Strazdiņš (ZZS). Cienījamā priekšsēdētāja! Cienījamie kolēģi! Es gribētu izmantot iespēju, lai atbildētu deputātei Goldes kundzei uz viņas ļoti izjusto runu, arī es domāju, ka mūsu partiju un arī visus pārējos deputātus uztrauc narkomānijas problēma, un es ceru, ka visi Saeimā ievēlētie deputāti realizēs savus priekšvēlēšanu solījumus. Jo valstī tiešām narkomānijas izplatība ir kritiska, un līdz šim iepriekšējā Saeima, iepriekšējās valdības nav atradušas līdzekļus šīs nopietnās sociālās nelaimes ārstēšanai, bet sākt tās ārstēšanu no otra gala, no pēdējā posma, no rehabilitācijas kopienām, nav pareizi, jo valstī jāatjauno ambulatorā narkoloģiskā palīdzība, jāatjauno stacionārā narkoloģiskā palīdzība, jāpagarina ārstēšanas kursi, valstij jāizveido valsts programma, kuru pašreiz veidot mums palīdz spāņu speciālisti, jo Latvijā, redziet, izrādās, ka nav pietiekami speciālistu, kas to var izdarīt. Es ceru, ka programma drīz būs pabeigta un ka, veidojot jauno budžetu, mēs spēsim visiem šiem posmiem atvēlēt nepieciešamos līdzekļus, un tad arī būs līdzekļi vajadzīgi šīm rehabilitācijas kopienām, kuras, es vēlreiz pasvītroju, ir tikai viens no posmiem, lai ārstētu atkarīgos.

Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītāja. Paldies! Debatēs neviens deputāts vairs pieteicies nav. Debates slēdzam.

Vai Brigmanes kundzei ir kas sakāms Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā? Tad lūdzu balsojam par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 41, neviens neatturas. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu priekšlikumu iesniegšanas termiņus un izskatīšanas laiku otrajam lasījumam.

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 9. decembris pulksten 14.00. Otrais lasījums — 12.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Paldies!

Turpinām izskatīt Saeimas sēdes darba kārtību.

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekta “Grozījumi Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā” izskatīšana pirmajam lasījumam.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie deputāti! Izskatām dokumentu nr. 124 — likumprojektu “Grozījumi Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā”.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija savā sēdē izskatīja šo likumprojektu un atzina par steidzamu.

Sēdes vadītāja. “Par” un “pret” deputāti pieteikušies runāt nav. Balsojam par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 52 deputāti, pret — 40, neviens neatturas. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

B.Brigmane. Komisija izskatīja šo likumprojektu un nodod Saeimai pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Debatēs deputāti pieteikušies nav. Lūdzu balsojam par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 49 deputāti, pret — 39, neviens deputāts neatturas. Likumprojekts ir pieņemts pirmajā lasījumā. Lūdzu priekšlikumus par priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku otrajam lasījumam!

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 9.decembris pulksten 14.00, otrais lasījums — 12.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Tad turpinām izskatīt Saeimas darba kārtību.

Nākošais darba kārtības punkts ir likumprojekts “Grozījumi likumā “Par policiju””. Pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie deputāti! Izskatām dokumentu nr.125 — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par policiju””. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija savā sēdē izskatīja šo likumprojektu un atzina par steidzamu.

Sēdes vadītāja. “Par” un “pret” deputāti pieteikušies runāt nav. Balsojam par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54 deputāti, pret — 40, neviens neatturas. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

B.Brigmane. Komisija nodod šo likumprojektu Saeimai pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti debatēs pieteikušies nav. Lūdzu balsojam par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 51 deputāts, pret — 40, neviens neatturas. Likumprojekts ir pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku otrajā lasījumā!

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 9.decembris pulksten 14.00, otrais lasījums — 12.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Tad turpinām izskatīt Saeimas darba kārtību. Un nākošais darba kārtības jautājums ir likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās laiku un kārtību””. Pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie deputāti! Izskatām dokumentu nr.126 likumprojektu — “Grozījumi likumā Par Krimināllikuma spēkā stāšanās laiku un kārtību””. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija savā sēdē izskatīja šo likumprojektu un atzina par steidzamu.

Sēdes vadītāja. “Par” un “pret” deputāti pieteikušies runāt nav. Tātad balsojam par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 52 deputāti, pret — 36 deputāti. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Vai Mareks Segliņš gribēja uzsākt debates? (No zāles deputāts M.Segliņš: “Nē, nē!”) Nē.

B.Brigmane. Komisija izskatīja šo likumprojektu un nodod Saeimai pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Debatēs deputāti pieteikušies nav. Tādēļ balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54 deputāti, pret — 40, neviens neatturas. Likumprojekts ir pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu, priekšlikumu iesniegšanas laiku un izskatīšanas termiņu otrajam lasījumam!

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas laiks — 9.decembris pulksten 14.00. Otrais lasījums — 12.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Turpinām izskatīt Saeimas darba kārtību.

Nākamais darba kārtības jautājums ir likumprojekts “Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā”. Pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie deputāti! Izskatām dokumentu nr. 127 — likumprojektu “Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā””. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija savā sēdē izskatīja šo likumprojektu un atzina par steidzamu.

Sēdes vadītāja. “Par” vai “pret” pieteikušies runāt deputāti nav. Tātad balsosim par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54 deputāti, pret — 41, neviens neatturas. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

B.Brigmane. Komisija nodod šo likumprojektu Saeimai izskatīšanai pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Debatēs deputāti pieteikušies nav. Lūdzu, balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54 deputāti, pret — 41, neviens neatturas. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu, priekšlikumu iesniegšanas laiku un izskatīšanas laiku otrajam lasījumam!

B.Brigmane. Priekšlikumus iesniegt līdz 9.decembrim pulksten 14.00. Un otrais lasījums 12.decembrī.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Turpinām izskatīt darba kārtību. Nākamais darba kārtības punkts ir likumprojekts “Grozījums Robežsardzes likumā”. Pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie deputāti! Izskatām dokumentu nr. 128. — likumprojektu “Grozījums Robežsardzes likumā”. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija savā sēdē izskatīja šo likumprojektu un atzina par steidzamu.

Sēdes vadītāja. “Par” vai “pret” deputāti pieteikušies runāt nav. Tādēļ balsojam par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54 deputāti, pret — 40, neviens deputāts neatturas. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

B.Brigmane. Komisija nodod šo likumprojektu Saeimai pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Debatēs deputāti pieteikušies nav. Lūdzu balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā... Ā! Par vēlu! Nē, nav par vēlu. Nav par vēlu.

Tad tomēr debatēs ir pieteicies deputāts Gundars Bērziņš.

G.Bērziņš (TP). Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Godātie deputāti! Tā kā tas ir pēdējais darba kārtības jautājums, ilgi nekavēšu jūsu uzmanību, bet norādīšu uz dokumentu kvalitāti, kādi šeit ir iesniegti. Es aicinātu atšķirt šī te dokumenta, 129.dokumenta numurs, paskaidrojuma raksta 3. un 4.lappusi, kur ir analizēta fiskālā ietekme. Un pirmais — budžeta ieņēmumos tātad nav paredzētas izmaiņas. Izdevumos ir paredzēts 106,4 miljoni, un ieņēmumos ir mazāk — 39,9 miljoni latu. Un fiskālais efekts tātad, nāksies izdot...

Sēdes vadītāja. Es atvainojos, deputāta kungs! Jūs runājat par dokumentu nr.129? Mēs izskatām dokumentu nr.128. Lūdzu! (Zālē aplausi.) Debates par šo dokumentu slēdzam.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane. Komisija iesniedz šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Debatēs neviens vairs nav pieteicies, un balsojam par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 52, pret — 39, neviens neatturas. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku otrajam lasījumam.

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 9.decembris pulksten 14.00. Un otrais lasījums — 12.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav.

Turpinām izskatīt darba kārtību. Nākošais darba kārtības jautājums ir likumprojekts “Grozījumi likumā “Par invalīdu medicīnisko un sociālo aizsardzību””. Pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie deputāti! Izskatām dokumentu nr.129 — likumprojektu “Grozījumi likumā “Par invalīdu medicīnisko un sociālo aizsardzību””.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija savā sēdē izskatot šo likumprojektu, atzina to par steidzamu.

Sēdes vadītāja. “Par” un “pret” pieteikušies deputāti runāt nav. Tādēļ balsojam par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 39. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Vai deputāts Gundars Bērziņš vēlas piedalīties debatēs? Lūdzu!

G.Bērziņš (TP). Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Es atvainojos, ka nedaudz pasteidzos, jo ļoti strauji rit apspriešana. Bet es domāju, ka tas bija pozitīvi, jo, pievēršot uzmanību, deputātiem bija iespējas atrast šo dokumentu un paskatīties šī 129.dokumenta pielikumā, pamatojumā 3., 4.lappusē, kur ir analizēta šī dokumenta fiskālā ietekme.

Fiskālā ietekme ir tāda. Lai izveidotu šo institūciju, atkal jaunu institūciju, pastiprinātu, gadā tiek paredzēts tērēt 106,4 tūkstošus latu. 106,4 tūkstošus latu! Tās ir 3.sadaļā izmaiņas budžeta izdevumos. Tātad naudu vajadzēs tērēt vairāk. Ieguvums, kas ir sagaidāms, ko grasās izdarīt, ir vienam procentam bērnu, tas ir apmēram 100—102 bērni — 2002.gadā pēc statistikas, atņemt invaliditāti. Un ieguvums, neizmaksājot šos invaliditātes pabalstus, varētu būt 39,9 tūkstoši latu. Fiskālā ietekme ir negatīva. Šis budžeta grozījums palielina izdevumus par 66,5 tūktošiem latu 2003., gan 2004., gan 2005.gadā. Vai šeit nav tāda pati analoģija, ka nu, lai siltāk būtu, sakurina ugunskuru no naudas, nostiprina institūciju, kura maksā trīsreiz dārgāk nekā ir ieguvums no fiskālā efekta. Tā ka man ir pilnīgi nesaprotams. Un šādi, ja jūs rūpīgi izlasītu visu to paketi, ko jums lika priekšā, ko jūs varbūt, skatoties uz kartiņu, esat nobalsojuši, šādu brīnumu šinīs likumos, ir pietiekami daudz. Tā ka es aicinu to neatbalstīt, jo tas ir pilnīgs absurds, kas ir parādīts tieši šeit un kuru jūs varat apskatīties. 66 tūkstoši latu vairāk. Lai varētu ārstēt no narkotikām atkarīgus bērnus, bija vajadzīgi 130 tūkstoši. Kāpēc šāds likumprojekts ir vajadzīgs, kas to var paskaidrot, lai institūcija maksā trīsreiz dārgāk, nekā atņemtie invaliditātes pabalsti bērniem. Es to pilnīgi nesaprotu! Šeit, ja jau, teiksim, ņēma kaut ko nost, tad fiskālais efekts vismaz bija, bet šeit, vēl lai iztērētu vairāk... nu, tas ir absurda kalngals, man liekas.

Sēdes vadītāja. Vairāk debatēs pieteikušos deputātu nav. Debates slēdzam.

Lūdzu, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane. Tātad Saeimas komisija nodod šo likumprojektu pirmajā lasījumā, un ir iespējams iesniegt šos priekšlikumus un labojumus līdz otrajam lasījumam.

Sēdes vadītāja. Lūdzu balsojam par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 40. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu priekšlikumus par priekšlikumu iesniegšanas laiku un izskatīšanas laiku otrajam lasījumam.

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš 9.decembris pulksten 14.00, otrais lasījums — 12.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Tātad paldies, likumprojekts ir pieņemts un priekšlikumu laiks ir noteikts. Paldies, Brigmanes kundze!

Pirms tālāk turpinām izskatīt Saeimas sēdes darba kārtību, ir ienākuši desmit deputātu priekšlikumi — papildināt Saeimas darba kārtību ar lēmuma projektu “Par deputātes Ineses Šleseres atsaukšanu no Baltijas asamblejas”. Vai deputātiem ir iebildumi?

Un ir ienācis vēl viens desmit deputātu priekšlikums — par darba kārtības papildināšanu ar lēmuma projektu “Par deputāta Krišjāņa Petera ievēlēšanu Baltijas asamblejā”. Vai deputātiem ir iebildumi?

Deputātiem iebildumu nav.

Tātad lūdzu turpinām izskatīt Saeimas sēdes darba kārtību, un izskatām lēmuma projektu “Par deputātes Ineses Šleseres atsaukšanu no Baltijas asamblejas”.

Tātad Saeima nolemj atsaukt deputāti Inesi Šleseri no Baltijas asamblejas.

Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 89, pret — 1, atturas — 2. Deputāte Inese Šlesere ir atsaukta no Baltijas asamblejas.

Izskatām nākošo darba kārtības jautājumu — lēmuma projektu “Par deputāta Krišjāņa Petera ievēlēšanu Baltijas asamblejā”.

Tātad Saeima nolemj ievēlēt deputātu Krišjāni Peteru Baltijas asamblejā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret — 1, atturas — 5. Deputāts Krišjānis Peters ir ievēlēts Baltijas asamblejā.

Saeimas Prezidijs ziņo, ka šodien sēdes starplaikā bija kopējā Prezidija un Frakciju padomes sēde, un Frakciju padomē ir pieņemts priekšlikums slēgt rudens sesiju šā gada 20.decembrī un atsākt ziemas sesiju 2003.gada 9.janvārī.

Vai deputātiem ir priekšlikumi?

Deputāts Indulis Emsis. Lūdzu! Ieslēgt deputātam Emsim mikrofonu.

I.Emsis (ZZS). Godātie kolēģi! Mans priekšlikums ir, ka mēs varētu beigt rudens sesiju 24.decembrī, bet atsākt darbu ziemas sesijā 13.janvārī, ņemot vērā, ka ir vairāki šie svētki, ne tikai latviešiem, bet arī citām nācijām arī, un viņiem... konfesijām arī, jā.

Sēdes vadītāja. Deputāts Urbanovičs Jānis. Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Urbanovičam!

J.Urbanovičs (PCTVL). Man ir daļēji atbalstošs priekšlikums — otrajā sadaļā atbalstīt Emsi, bet pirmajā — Ūdri. No 20. līdz 13. (Smiekli, aplausi.)

Sēdes vadītāja. Deputāt Urbanovič, diemžēl tas nav priekšlikums.

Deputāts Golubovs, lūdzu!

A.Golubovs (PCTVL). Kādreiz tradicionāli bija tā, ka Saeima atsāk ziemas sesiju pēc vecā jaunā gada. Un vecais jaunais gads ir no 13. uz 14.janvāri. Tā ka atsākt 14.janvārī, bet sākt brīvdienas no 20.decembra.

Sēdes vadītāja. Tad vispirms mēs balsojam par to, kad slēgt rudens sesiju. Balsojam no tālākā priekšlikuma, tātad slēgt rudens sesiju 24.decembrī 2002.gadā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 48 deputāti, pret — 35 deputāti, atturas — 7 deputāti. Priekšlikums ir pieņemts. Tātad slēdzam rudens sesiju 24.decembrī 2002.gadā. Vai deputāts Andris Ārgalis vēlas izteikt savu priekšlikumu?

Tālāk. Balsojam par deputātu priekšlikumu par ziemas sesijas sākšanu. Tātad ir divi priekšlikumi: uzsākt 13.janvārī un 14.janvārī. Tātad balsojam par tālāko priekšlikumu — sākt ziemas sesiju 14.janvārī 2003.gadā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 91 deputāts, pret — neviens, atturas — 1 deputāts. Saeima sāk ziemas sesiju 14.janvārī.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Turlā, Urbanoviča, Plinera, Maksimova, Fjodorova, Cileviča, Ribakova, Orlova, Vidavska, Klementjeva jautājumu Latvijas Republikas Ministru prezidentam Repšes kungam par jaunu ministru posteņu ieviešanas izmaksām. Jautājumu nododam Ministru prezidentam.

Visi darba kārtības jautājumi ir izskatīti. Lūdzam deputātus reģistrēties ar identifikācijas kartēm! Lūdzam reģistrācijas režīmu!

Kamēr tiek gatavota reģistrācijas izdruka, lūdzu, vārds Jēkabsona kungam.

Ē.Jēkabsons (Saeimas priekšsēdētājas biedrs). Godātie deputāti! Atgādinu, ka uzreiz pēc plenārsēdes Dzeltenajā zālē notiks Latvijas un jau iepriekšminēto valstu parlamentu sadarbības grupu dibināšana, bet sakarā ar to, ka vairāki deputāti, triju sadarbības grupu iniciatori, vairs nav klātienē, Latvijas—Kuveitas, Latvijas—Taivanas un Latvijas—Tibetas sadarbības grupu dibināšana tiek atlikta uz nākošo plenārsēdi.

Paldies!

Sēdes vadītāja. Reģistrācijas rezultātus lūdzu nolasīt Saeimas sekretāra biedram!

A.Bartaševičs (Saeimas sekretāra biedrs). Godātie kolēģi! Nav reģistrējušies: Ēriks Jēkabsons, Pēteris Kalniņš, Oskars Kastēns, Alberts Krūmiņš, Sarmīte Ķikuste, Arnolds Laksa, Linda Mūrniece, Aigars Pētersons, Mihails Pietkevičs, Rihards Pīks, Andrejs Radzevičs, Anna Seile, Jānis Strazdiņš, Baiba Brigmane, Viesturs Šiliņš, Andris Tolmačovs un Dainis Turlais. Paldies!

Sēdes vadītāja. Saeimas 5.decembra sēde ir slēgta.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!