• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauno Pasaules iedzīvotāju fonda ziņojumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.12.2002., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69227

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

11.12.2002., Nr. 181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauno Pasaules iedzīvotāju fonda ziņojumu

Pasaules iedzīvotāju fonds ir izdevis jaunāko — nu jau 25. — ziņojumu par pasaules iedzīvotājiem. Ziņojumā prognozēts, ka iedzīvotāju skaits Latvijā 2050.gadā būs 1,7 miljoni, kas ir krietni mazāk nekā 2001.gadā (2,4 miljoni saskaņā Centrālās statistikas pārvaldes datiem). Līdz 2005.gadam Latvijā paredzams zemākais kopējais dzimstības koeficients Ziemeļeiropā — tikai 1,10. Jāatzīmē, ka Latvijā joprojām ir augsta bērnu mirstība vecuma grupā līdz 5 gadiem (mirst 19 meitenes un 15 zēni no ik gadu 1000 dzīvi dzimušajiem zīdaiņiem). Salīdzinot ar citām Austrumeiropas valstīm un Ziemeļvalstīm, Latvija bērnu mirstības ziņā ierindojas trešajā vietā aiz Rumānijas un Bulgārijas.

Šīgada ziņojums veltīts arī tam, kā nabadzība ietekmē iedzīvotāju skaita pieaugumu pasaulē. Ziņojumā uzsvērts, ka valdībām ir jānodrošina pietiekama informācija par reproduktīvo veselību un šo pakalpojumu pieejamība. Ziņojumā atzīmēts, ka reproduktīvās veselības veicināšana vienlaikus nodrošina arī ekonomikas attīstību un nabadzības mazināšanos valstī. Piemēram, dzimstības samazināšanās Rietumāzijā no 1960.gada līdz 1995.gadam ir būtiski palielinājusi darba produktivitāti, iedzīvotāju uzkrājumu veidošanos un nodrošinājusi labāku investīciju izmantošanu.

Visaugstākā dzimstība un straujākais iedzīvotāju skaita pieaugums ir paredzams 49 vismazāk attīstītajās valstīs. Prognozes liecina, ka šajās valstīs tuvākajos 50 gados iedzīvotāju skaits no 600 miljoniem pieaugs līdz 1,8 miljardiem. Pasaules iedzīvotāju fonda programmas šajās valstīs ir vērstas uz cilvēktiesību nodrošināšanu, kas sevī ietver arī vispārējās un reproduktīvās veselības, izglītības un dzimumu līdztiesības nodrošināšanu.

Ziņojumā minēts, ka nabadzība ir cieši saistīta arī ar HIV/AIDS izplatīšanos. Tieši nabadzīgākajiem ir lielākas iespējas inficēties, jo viņi visvairāk pakļauti visu slimību riskam. Informācijas, zināšanu un līdzekļu trūkuma dēļ šie cilvēki nespēj paši sevi aizsargāt, jaunieši no nabadzīgajām ģimenēm un jaunieši bez ģimenes atbalsta ir mazāk informēti, un viņiem ir mazākas iespējas nodrošināt sev HIV/AIDS profilaksi.

Ziņojumā tiek atgādināts, ka pusei no pasaules iedzīvotājiem — 3 miljardiem cilvēku — ienākumi dienā ir tikai divi ASV dolāri, viens miljards iedzīvotāju dzīvo ar ienākumiem, kas mazāki par vienu ASV dolāru dienā.

Nabadzība ir vairāk nekā tikai zemi ienākumi — tā ir vienlaikus arī nedrošība un nevienlīdzība. Slikta veselība, arī reproduktīvā, neizglītotība ir nabadzības pavadoņi. Nevienlīdzība starp bagātajiem un nabagajiem liecina, ka nākotnē aizvien lielāka uzmanība jāpievērš tieši sociālajām investīcijām, teikts Pasaules iedzīvotāju fonda ziņojumā.

Pasaules iedzīvotāju fonds joprojām ik gadu turpina sniegt arī atbalstu reproduktīvās veselības un jauniešu veselības programmām Latvijā. 2002.gadā šis atbalsts ir sasniedzis aptuveni 95 tūkstošus ASV dolāru.

3.decembrī oficiāli tiek paziņota pasaules Iedzīvotāju fonda korporatīvās identitātes maiņa. Tajā akcentēta fonda turpmākā darbība partnerības veidošanā, ģimenes un sabiedrības attīstībā un galvenais — nepārtraukta rūpe par cilvēces saglabāšanu.

ANO pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!