• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mūsu zemi, mūsu cilvēkiem, mūsu laiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.12.2002., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69208

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas Vēstnesis. Dokumenti" - iznākusi 31. un 32. burtnīca

Vēl šajā numurā

11.12.2002., Nr. 181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mūsu zemi, mūsu cilvēkiem, mūsu laiku

Atverot 21.gadsimta Latvijas pirmās enciklopēdijas 1.sējumu

EN06.JPG (20692 bytes) EN05.JPG (23493 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
Projekta direktore Irina Tastevena, izdevējs Valērijs Belokoņs; Imants Freibergs, Valērijs Belokoņs un “Latvijas Vēstneša” galvenais redaktors Oskars Gerts

Vakar, 10. decembra pēcpusdienā, Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē sanākušos svētku noskaņā ievadīja salonansambļa “Optimisti” atskaņotās dzīvespriecīgās melodijas. Tomēr pirmā vijole šajā gaisotnē tika atvēlēta nevis mūzikai, bet gan grāmatai – svinīgi tika atvērts “Latvijas enciklopēdijas” 1. sējums.

Sarunu par enciklopēdijām Latvijā ievadīja akadēmiķis Viktors Hausmanis, to turpināja izdevējs Valērijs Belokoņs, akadēmiķis Jānis Stradiņš, enciklopēdijas galvenais redaktors Heinrihs Jubels, Rīgas Latviešu biedrības priekšsēža vietnieks Edgars Mucenieks, laikraksta “Latvijas Vēstnesis” galvenais redaktors Oskars Gerts, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Kreituss un citi.

Jānis Stradiņš, apsveicot izdevējus, ka tie sarūpējuši līdz šim Latvijā skaistāko enciklopēdiju, atzīmēja, ka turklāt tā ir pirmā enciklopēdija mūsu valstī 21. gadsimtā.

Jaunajā izdevumā apkopota informācija par Latvijas dabu, tās iedzīvotājiem, vēsturi, tautsaimniecību, zinātni, kultūru, reliģiju, sportu. Valērija Belokoņa apgādā sagatavotā enciklopēdija iecerēta kā plašs, precīzi dokumentētu faktu krājums par Latviju. Atšķirībā no universālajām rokasgrāmatām “Latvijas enciklopēdijā” paredzēts ievietot iespējami maz vispārīga satura rakstu, netiks dots arī specifisku profesionālu jēdzienu un terminu skaidrojums, kas interesentiem pieejams nozaru enciklopēdijās. 1. sējumā, kas

EN09.JPG (20152 bytes) EN04.JPG (18171 bytes)
EN07.JPG (13325 bytes) EN08.JPG (14401 bytes)

Vakar enciklopēdijas atvēršanas svētkos: Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Jānis Stradiņš, Viktors Hausmanis, enciklopēdijas galvenais redakors Heinrihs Jubels un izdevējs Valērijs Belokoņs Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

EN01 COPY.GIF (16276 bytes) EN01.GIF (40375 bytes)

vakar tika nodots lasītājiem, kopumā ir 5238 raksti, no tiem 2034 ir biogrāfijas. Tekstu papildina 31 karte, 59 tabulas, 1200 attēli. Darbs pie enciklopēdijas aizsākts 2000. gadā, paredzēts, ka izdevums iekļausies 5 sējumos ar rādītāju. 1. sējums sākas ar šķirkli “A. Augsburgs” – kuģniecības sabiedrība un beidzas ar Cēsu kaujas.

(Papildus: enciklopēdijas galvenā redaktora Heinriha Jubela infor-mācija un LZA prezidenta Jāņa Stradiņa ceļavārdi–“LV”, 10.12.2002., nr. 180)

Andris Sproģis, “LV” nozaru virsredaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!