• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vakar, 9.decembrī, Ministru kabineta ārkārtas sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.12.2002., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69141

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiesas un tiesneši ir viens no demokrātiskas valsts pamatiem

Vēl šajā numurā

10.12.2002., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vakar, 9. decembrī, Ministru kabineta ārkārtas sēdē

Akceptēts rīkojums “Par Ministru kabineta Apbalvošanas padomi”.

Saskaņā ar Ministru kabineta 1995.gada 22.aprīļa noteikumu Nr.116 “Ministru kabineta Atzinības raksta nolikums” 3.punktu apstiprināta Ministru kabineta Apbalvošanas padome šādā sastāvā: Apbalvošanas padomes priekšsēdētājs Ainars Šlesers, Ministru prezidenta biedrs; Apbalvošanas padomes priekšsēdētāja vietniece Inguna Rībena, kultūras ministre; Apbalvošanas padomes locekļi: Elmārs Grēns, Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis; Sandra Kalniete, ārlietu ministre; Kārlis Šadurskis, izglītības un zinātnes ministrs; Gunta Veismane, Valsts kancelejas direktore; Pēteris Vinķelis, Ministru prezidenta padomnieks.

 

Akceptēts likumprojekts “Grozījumi Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā”.

Grozījumi paredz, ka tiks ieviests “vienotās licences” princips, kas dos iespēju pastiprināt apdrošināšanas uzraudzību un līdz ar to veicinās apdrošinājuma ņēmēju interešu aizsardzību.

Tiks ieviests “vienotās licences” princips Eiropas Savienības vai Eiropas ekonomiskās telpas dalībvalstīm (dalībvalsts). Dalībvalsts apdrošinātājs varēs sniegt apdrošināšanas pakalpojumus Latvijā, atverot filiāli vai izmantojot pakalpojumu sniegšanas brīvību. Atsevišķa licence dalībvalsts apdrošinātājiem savas darbības sākšanai Latvijā vairs nebūs jāsaņem.

Ar mērķi nodrošināt t.s. caurspīdīguma principu, lai saņemtu licenci apdrošināšanas veikšanai, apdrošinātājam turpmāk komisijai būs jāiesniedz ziņas par apdrošinātāja akcionāriem un īpašniekiem – fiziskajām personām. Papildus jau likumā paredzētajai informācijai apdrošinātājam būs jāiesniedz iekšējās kontroles sistēmas pamatelementu apraksts un iekšējās kontroles sistēmas politikas un procedūras apraksts.

Likumprojekta mērķis ir pastiprināt apdrošinātāju uzraudzību, paredzot komisijai tiesības neatļaut ciešu attiecību izveidošanos starp apdrošinātāju un kādu fizisko vai juridisko personu, kas varētu apdraudēt apdrošinātāja stabilitāti un komisijas uzraudzības funkciju veikšanu.

Likumprojekts precizē normas par būtiskas līdzdalības iegūšanu, paredzot, ka fiziskai vai juridiskai personai būs jāinformē komisija par būtiskas līdzdalības iegūšanu, nevis jāsaņem atļauja, kā to paredz spēkā esošais likums.

Likumprojekts, ņemot vērā Eiropas Kopienas direktīvu prasības, paredz nosacījumus, kurus ievērojot drīkstēs attiecināt likumā norādītos aktīvus uz tehnisko rezervju segumu, kā arī diversifikācijas noteikumus, kas jāievēro, veidojot aktīvu struktūru tehnisko rezervju segumam.

Likumprojekts paredz gadījumus, kuros komisija varēs noteikt lielāku maksātspējas normu, kā arī precizē normu par apdrošinātāja finansiālā stāvokļa uzlabošanas plānu.

Lai aizsargātu apdrošinājuma ņēmēju intereses, likumprojekts paredz, ka apdrošināšanas brokeru sabiedrības turpmāk varēs veikt tikai apdrošināšanas starpnieka darbību un cita veida komercdarbību, kas tieši saistīta ar apdrošināšanas starpnieka darbību.

 

Akceptēti “Noteikumi par Latvijas Republikas valdības, Igaunijas Republikas valdības un Lietuvas Republikas valdības līgumu par grozījumiem līgumā starp Latvijas Republikas valdību, Igaunijas Republikas valdību un Lietuvas Republikas valdību par savstarpējo bezvīzu ieceļošanas kārtību”, kuru mērķis ir Baltijas valstīs savstarpēji atzīt par derīgām ceļošanai identifikācijas kartes/personas apliecības, lai atbilstoši Eiropas Savienības dalībvalstu praksei atvieglotu pilsoņu savstarpējo ceļošanu, vienkāršojot robežšķērsošanas procedūras. Papildus minētajam Latvijas pilsoņu izmantoto ceļošanas dokumentu saraksts papildināts arī ar dienesta pasēm.

 

Akceptēts likumprojekts “Darba aizsardzības prasības, lietojot darba aprīkojumu un strādājot augstumā”, kuri nosaka darba aizsardzības prasības, lietojot darba aprīkojumu un strādājot augstumā, lai neradītu risku nodarbināto drošībai un veselībai, kā arī darba devēja pienākumus šo prasību īstenošanā.

 

Noteikumi attiecas uz jebkuru darbību ar darba aprīkojumu - palaišanu (iedarbināšanu), apstādināšanu, lietošanu, pārvietošanu, labošanu, pārveidošanu, tehnisko apkopi (uzturēšanu), apkalpošanu, tīrīšanu, izņemot specifiskas darbības ar darba aprīkojumu bruņotajos spēkos, policijā, ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, kā arī citās līdzīgās jomās, ja attiecīgo specifisko darbību raksturs ir pretrunā ar darba aizsardzības vispārīgajiem principiem.

Noteikts, ka par šo noteikumu ievērošanu ir atbildīgs darba devējs, šo noteikumu ievērošanu kontrolē Valsts darba inspekcija.

 

Akceptēts rīkojums “Par maksātnespējīgo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) darbinieku prasījumu apmierināšanu”.

Saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju” 6.panta trešo daļu un Ministru kabineta 2002.gada 16.jūlija noteikumu Nr.310 “Maksātnespējīgo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) darbinieku prasījumu apmierināšanas kārtība” 8.punktu atļauts Privatizācijas aģentūrai no valsts īpašuma objektu privatizācijā gūtajiem ienākumiem piešķirt 16 457,09 latus maksātnespējīgās likvidējamās akciju sabiedrības “Aurora” un maksātnespējīgās likvidējamās Rīgas sabiedrības ar ierobežotu atbildību transporta firmas “ALFARDS” darbinieku prasījumu apmierināšanai.

 

Akceptēts rīkojums “Par maksātnespējīgās likvidējamās sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Latgales piensaimnieks” darbinieku prasījumu apmierināšanu”.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2002.gada 16.jūlija noteikumu Nr.310 “Maksātnespējīgo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) darbinieku prasījumu apmierināšanas kārtība” 8.punktu un likuma “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju” 6.panta trešo daļu atļauts Privatizācijas aģentūrai no valsts īpašuma objektu privatizācijā gūtajiem ienākumiem piešķirt 712,15 latu maksātnespējīgās likvidējamās sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Latgales piensaimnieks” darbinieku prasījumu apmierināšanai (valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām).

 

Akceptēti trīs noteikumi par novadu izveidošanu: “Noteikumi par Dobeles rajona Tērvetes novada izveidošanu”; “Noteikumi par Ogres rajona Ogres novada izveidošanu”; “Noteikumi par Ludzas rajona Zilupes novada izveidošanu”.

Noteikts, ka tiek apvienoti Dobeles rajona Tērvetes pagasts, Bukaišu pagasts un Augstkalnes pagasts un izveidots Dobeles rajona Tērvetes novads. Dobeles rajona Tērvetes novada administratīvās robežas attiecīgajos plāna kartogrāfiskajos materiālos iezīmē Valsts zemes dienests. Valsts kasei atbilstoši finansēšanas plānam uzdots pārskaitīt Dobeles rajona Tērvetes novada pašvaldībai vienreizēju dotāciju 19503 latus no valsts budžetā 2002.gadam Administratīvi teritoriālās reformas likuma izpildei paredzētajiem līdzekļiem.

Noteikts, ka tiek apvienoti Ogres rajona Ogres pilsēta un Ogresgala pagasts un izveidots Ogres rajona Ogres novads. Ogres rajona Ogres novada administratīvās robežas attiecīgajos plāna kartogrāfiskajos materiālos iezīmē Valsts zemes dienests. Valsts kasei atbilstoši finansēšanas plānam uzdots pārskaitīt Ogres rajona Ogres novada pašvaldībai vienreizēju dotāciju 164630 latus no valsts budžetā Administratīvi teritoriālās reformas likuma izpildei paredzētajiem līdzekļiem: 2002.gadā pārskaita 108855 latus, 2003.gadā — 55775 latus.

Noteikts, ka tiek apvienoti Ludzas rajona Zilupes pilsēta un Zaļesjes pagasts un izveidots Ludzas rajona Zilupes novads. Ludzas rajona Zilupes novada administratīvās robežas attiecīgajos plāna kartogrāfiskajos materiālos iezīmē Valsts zemes dienests. Valsts kasei atbilstoši finansēšanas plānam uzdots pārskaitīt Ludzas rajona Zilupes novada pašvaldībai vienreizēju dotāciju 11163 latus no valsts budžetā 2002.gadam Administratīvi teritoriālās reformas likuma izpildei paredzētajiem līdzekļiem.

 

Akceptēti noteikumi “Par Saprašanās memorandu starp Latvijas Republiku un Eiropas Kopienu par Latvijas dalību Kopienas nodarbinātības veicināšanas aktivitātēs”.

Ar Ministru kabineta noteikumiem tiek apstiprināts Saprašanās memorands starp Latvijas Republiku un Eiropas Kopienu par Latvijas dalību Kopienas nodarbinātības veicināšanas aktivitātēs un Andrim Piebalgam, ārkārtējam un pilnvarotam vēstniekam Latvijas Republikas pastāvīgā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā, tiek dotas pilnvaras minēto dokumentu parakstīt Latvijas Republikas valdības vārdā.

Iesaistoties Kopienas nodarbinātības veicināšanas aktivitātēs, Latvijas pārstāvji piedalīsies mācību programmās, kas būs saistītas ar nodarbinātības dienestu modernizēšanas un attīstības jautājumiem, starptautisko darba tirgus mobilitāti, gatavošanos dalībai Eiropas vakanču informācijas tīklā (EURES), nodarbinātības dienestu nozīmi Eiropas nodarbinātības stratēģijas īstenošanā. Tiks veikti arī pētījumi un labās prakses apmaiņa. Dalība programmā ir viens no priekšnosacījumiem sekmīgai Latvijas integrācijai Eiropas Savienībā.

 

Akceptēts likumprojekts “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju””.

Grozījumi paredz noteikt, ka apdrošināšanas sabiedrību un apdrošināšanas brokeru sabiedrību maksātnespējas procesā piemērojami šā likuma noteikumi, ievērojot tos izņēmumus un papildu noteikumus, kas norādīti Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā.

 

Akceptēti četri rīkojumi par pastāvīgo uzturēšanās atļauju piešķiršanu.

Saskaņā ar likuma “Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā” 24.pantu, nolemts piešķirt Henriham Kotelovičam un Veronikai Kotelovičai pastāvīgās uzturēšanās atļaujas. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei uzdots izsniegt H.Kotelovičam un V.Kotelovičai pastāvīgās uzturēšanās atļaujas.

Saskaņā ar likuma “Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā” 24.pantu piešķirt Tamārai Siņicinai pastāvīgās uzturēšanās atļauju. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei uzdots izsniegt T.Siņicinai pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

Saskaņā ar likuma “Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā” 24.pantu nolemts piešķirt Vladimiram Guzenko pastāvīgās uzturēšanās atļauju. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei uzdots izsniegt V.Guzenko pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

Saskaņā ar likuma “Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā” 24.pantu nolemts piešķirt Vasīlijam Djačukam pastāvīgās uzturēšanās atļauju. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei uzdots izsniegt V.Djačukam pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

 

Akceptēts rīkojums “Grozījums Ministru kabineta 2001.gada 8.augusta rīkojumā Nr.385 “Par fondiem un starptautiskajām izglītības un sadarbības programmām””. Saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9.panta pirmās daļas 8.punktu sarakstā papildus iekļauts atklātais sabiedriskais fonds “Vītolu fonds”.

Rīkojums izstrādāts, pamatojoties uz atklātā sabiedriskā fonda “Vītolu fonds” Finanšu ministrijā un Izglītības un zinātnes ministrijā iesniegto lūgumu. Vītolu fonds ir paredzējis atbalstīt maznodrošināto jauniešu no lauku rajoniem studijas, piešķirot viņiem stipendijas. Finanšu ministrija uzskata, ka šī fonda iekļaušana Ministru kabineta apstiprinātajā fondu sarakstā būtu atbalstāma.

Valsts kancelejas  Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!