• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Mēs strādāsim ciešā sadarbībā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2002., Nr. 179 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69096

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par NATO iestāšanās sarunu pirmo posmu

Vēl šajā numurā

06.12.2002., Nr. 179

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Mēs strādāsim ciešā sadarbībā”

Pēc ASV bruņoto spēku otras augstākās amatpersonas vizītes

AM.JPG (20313 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”
Vakar, 5.decembrī, Rīgas lidostā: Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris brigādes ģenerālis Raimonds Graube, ASV Jūras kājnieku ģenerālis, Pentagona Apvienoto štābu vadītāja vietnieks Pīters Peiss un ASV vēstnieks Braiens Karlsons

4. un 5. decembrī Rīgā vizītē uzturējās ASV Jūras kājnieku ģenerālis, Pentagona Apvienoto štābu vadītāja vietnieks Pīters Peiss. Vakar, 5. decembrī, starptautiskajā lidostā “Rīga” notika ģenerāļa P. Peisa preses konference, kurā piedalījās arī Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālis Raimonds Graube un ASV vēstnieks Latvijā Braiens Karlsons.

 

Raimonds Graube: — Šī ir ļoti nozīmīga vizīte, jo Peisa kungs ir otra ASV bruņoto spēku augstākā amatpersona. Tā ir arī pirmā šāda līmeņa vizīte pēc Prāgas sammita. Es gribu pateikt paldies Amerikas bruņoto spēku komandieriem, virsniekiem un instruktoriem, visiem, kas palīdzēja mūsu valstij izpildīt NATO uzdotos uzdevumus. Šodien mēs informējām ģenerāli par mūsu bruņoto spēku attīstības plāniem, guvām atbalstu redzējumam, kā piedalīties NATO spēkos, īpaši runājot par specializāciju. Es lūdzu arī turpināt veiksmīgo sadarbību izglītības jomā, lai mūsu karavīri varētu gūt izglītību dažādās militārās iestādēs ASV. Es gribētu pateikties ģenerālim par ierašanos vizītē.

Pīters Peiss: — Es ļoti priecājos apmeklēt vizītē Latviju. Es gribētu izteikt pateicību Latvijas valstij par tās atbalstu Amerikai 11. septembra notikumos, par tās sirsnību un līdzjūtību, par svecītēm un ziediem pie Amerikas vēstniecības. Es gribētu arī izteikt pateicību Latvijas valdībai un bruņotajiem spēkiem par Latvijas ieguldījumu miera uzturēšanas operācijās, īpaši Bosnijā un Kosovā. Es gribētu izteikt atzinību par to lielo darbu, ko Latvija ir izdarījusi, lai tiktu uzaicināta NATO. Es priecājos par sadarbību starp Latvijas un ASV bruņotajiem spēkiem. Mēs strādāsim ciešā sadarbībā gan ar ASV vēstnieku Latvijā, gan ar ģenerāli Graubes kungu.

— Jūs rīkojat angļu valodas kursus Latvijas militārajām personām. Cik svarīgas ir viņu angļu valodas zināšanas?

Pīters Peiss: — Angļu valodas zināšanas ir ļoti nozīmīgas. Angļu un franču valodas ir galvenās NATO valodas. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai jūsu militārpersonas varētu saprasties ar saviem kolēģiem.

AM2.JPG (18611 bytes)
ASV Jūras kājnieku ģenerālis, Pentagona Apvienoto štābu vadītāja vietnieks Pīters Peiss

— Kādu jūs redzat Latvijas militāro specializāciju? Kādas ir jūsu domas par obligāto militāro dienestu un rezervistiem?

P. Peiss: — Vislabāk uz šiem jautājumiem varētu atbildēt Latvijas valdība, jo tie skar Latvijas valsts suverenitāti. Mazas specializētas vienības var dot lielu ieguldījumu cīņā pret globālo terorismu. Valsts, kas ir apmācījusi 10, 20, 50 vai 100 karavīrus kādiem specializētiem uzdevumiem, var būt ar ļoti lielu ietekmi. Tā varētu būt militārā policija vai vienība, kas likvidē bīstamos atkritumus. Vairs viena valsts necīnās pret otru, bet gan pret globāliem draudiem, piemēram, terorismu.

— Vai vēl aizvien pastāv bažas par klasificētās informācijas drošību Latvijā?

P. Peiss: — Man šādu bažu nav. Kā darboties ar klasificētu informāciju, tas ir svarīgs jautājums visām valstīm, ne tikai Latvijai. Arī Amerikā to vienmēr nedara ideāli.

— Audriņos grib uzstādīt lokatoru, pret kuru protestē vietējie iedzīvotāji. Vai tas atbilst NATO standartiem?

P. Peiss: — Tā pilnībā ir Latvijas iekšējā lieta.

— Vai Latvijā uzturēsies kādas ASV militārās vienības pēc iestāšanās NATO?

P. Peiss: — Es ceru, mums būs sadarbība mācību jomā. Latvijas militārpersonas mācīsies Amerikā — un otrādi.

Rūta Kesnere, “LV” informācijas redaktore

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!