• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Jūs brīvās Latvijas vārdu vienmēr esat nesuši tālu plašajā pasaulē". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.2002., Nr. 176 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68973

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Viņiem bija vīra drosme un Latvijas mīlestība sirdī

Vēl šajā numurā

03.12.2002., Nr. 176

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Jūs brīvās Latvijas vārdu vienmēr esat nesuši tālu plašajā pasaulē”

Sestdien, 30.novembrī, Latvijas Nacionālajā operā notika Latvijas Nacionālo bruņoto spēku virsnieku balle

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga:

BALLE09.JPG (24054 bytes)Uzruna Nacionālo bruņoto spēku virsnieku ballē Latvijas Nacionālajā operā 2002.gada 30.novembrī

Ekselences, virsnieki! Dāmas un kungi!

Šodien Latvijas bruņotajiem spēkiem ir svētku diena. Mēs nesvinam tikai parasto virsnieku balli kā katru gadu, bet savā ziņā šodien visa Latvija ir pelnījusi dancot šajā savā ballē.

Mūsu zeme ir sasniegusi ievērojamu ceļa zīmi savā attīstībā un sasniegusi to, man šķiet, agrāk, nekā mēs to būtu cerējuši. Es vēlētos pateikties visiem, kas visās attīstības stadijās ir palīdzējuši Latvijas bruņotajiem spēkiem nodibināties, attīstīties, pilnveidoties un sasniegt to līmeni, kurā mēs šobrīd esam.

Jā, mēs vēl ne tuvu neesam perfekti. Bet ļoti garš ceļš jau ir nostaigāts, un mums ir jāprot arī priecāties par to, kas ir paveikts. Un šī ir arī tā diena, kad varam atskatīties uz paveikto ar prieku un lepnumu. Ar pelnītu lepnumu par visu, kas ir panākts, par atzinību, kas ir saņemta. Par visiem mūsu ļaudīm, kas ir ārzemēs strādājuši, par viņu darbu, par viņu spējām darboties blakus jebkuras citas zemes pārstāvjiem un it īpaši, protams, šajā novembra dienā par vēsturisko ielūgumu, ko Latvija saņēmusi Prāgā, kad mūs uzaicināja kļūt par NATO dalībvalsti.

Mūsu bruņotajiem spēkiem un īpaši to virsniekiem tā ir prieka diena, jo tas ir sasniegums, bet arī jauns posms, kas tagad tikai sākas. Tagad tiešām būs jāpaveic viss iepriekš vēl nepadarītais un turklāt paātrinātā tempā. Man šķiet, ka mēs Latvijā jau esam pieraduši pie šī paātrinātā tempa, un daudzviet pasaulē to apbrīno. Mēs paši varbūt nemaz nemanām, cik ātrs ir bijis mūsu skrējiens, cik strauji mūsu sasniegumi un cik tomēr ir būtiski tos atzīmēt un novērtēt. Es kā Latvijas prezidente esmu lepna uz mūsu bruņotajiem spēkiem, esmu lepna uz mūsu virsniekiem, es novēlu jums visiem, virsnieku kungi un arī kundzes, turpināt savu ceļu tikpat lepni, pašaizliedzīgi un atbildīgi. Es aicinu jūs arī turpināt audzināt mūsu nākamo paaudzi, jo mūsu bruņotajiem spēkiem ir jāturpina pilnveidoties un attīstīties kā vēl nekad līdz šim. Es sveicu visus Latvijas virsniekus! Lai jums slava, laime un veiksme!

Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre:

BALLE10.JPG (24238 bytes)Uzruna Nacionālo bruņoto spēku virsnieku ballē Latvijas Nacionālajā operā 2002.gada 30.novembrī

Augsti godātās ekselences! Cienījamie virsnieki! Balles viesi! Dāmas un kungi!

Jau desmit dienas mūsu valsti un mūsu tautu savā varā tur saviļņojums, ko izraisījis šis patiesi vēsturiskais notikums — Latvija ir saņēmusi uzaicinājumu sākt sarunas par iestāšanos NATO.

Tas ir panākums, ar kuru lepojamies un par kuru runājam ar gandarījumu. Latvija ir sasniegusi savu mērķi, un šobrīd mēs droši varam teikt, ka nekad vairs nebūsim vieni — ne mūsu centienos, ne mūsu rūpēs, ne priekos, ne arī bēdās.

Šo sasniegumu ar savu darbu ir veicinājuši visi mūsu zemes iedzīvotāji, kas godīgi katrs savā vietā pildījuši savus pienākumus un sekmējuši demokrātisko vērtību nostiprināšanos Latvijas sabiedrībā.

Es vēlos pateikt paldies mūsu valstsvīriem, mūsu diplomātiem, mūsu sabiedriskajiem darbiniekiem, mūsu ierēdņiem, mūsu tautiešiem ārzemēs, mūsu valsts sadarbības partneriem, bet īpašu pateicību esat pelnījuši

BALLE01.JPG (20999 bytes) BALLE08.JPG (24942 bytes)

30.novembrī Nacionālajā operā: aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un NBS komandieris brigādes ģenerālis Raimonds Graube

jūs, cienījamie virsnieki un Latvijas karavīri, kuri brīvās Latvijas vārdu vienmēr nesuši tālu plašajā pasaulē. Cik profesionāli, zinoši, pašaizliedzīgi un atbildīgi būs Latvijas virsnieki, tik stipra un profesionāla būs Latvijas armija. Jo virsnieks ir paraugs karavīram — tas var iedvesmot, un tas var likt arī vilties. No jums daudzējādā ziņā tagad ir atkarīgs Latvijas tēla spožums.

Runājot par NATO uzaicinājuma lielo nozīmi, ir svarīgi apzināties, ka esam sasnieguši tikai vienu no valsts prioritārajiem mērķiem. Ir laiks atbrīvoties no savas eiforijas un pašapmierinātības.

Mēs esam tur, kur esam gribējuši būt jau daudzu gadu garumā. Esam izpildījuši grūtus mājasdarbus, esam praksē apliecinājuši, ka Latvija ir demokrātiska, stabila un plaukstoša valsts. Tagad jāpierāda, ka spējam gudri rīkoties ar tiem instrumentiem, kurus smagā darbā esam ieguvuši.

Mēs esam īstenojuši virkni reformu, izdarījuši grozījumus likumos, bet Latvijas tauta un starptautiskā sabiedrība gaida daudz straujāku valsts izaugsmi. Un mums tā jāpanāk!

Taču viena lieta ir jāpatur prātā mūžīgi — valsts nākotne ir tās bērni. Ja cilvēki būs droši par savu rītdienu, tad ģimenes būs kuplas un bērni godās savu tēvuzemi. Mēs nedrīkstam pieļaut, ka neatrisinātas

BALLE07.JPG (21729 bytes) BALLE04.JPG (23676 bytes)
BALLE05.JPG (21407 bytes) BALLE06.JPG (21472 bytes)
Foto: Juris Krūmiņš
Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Imants Freibergs, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre un deputāts Rihards Pīks
(augšējos attēlos); Nacionālo bruņoto spēku komandieris brigādes ģenerālis Raimonds Graube un Baiba Graube, Vaira Vīķe–Freiberga un Lietuvas Bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Jons Kronkaitis (apakšējos attēlos)

sadzīves problēmas nomāc cilvēka garu, radot vilšanos un nihilistisku attieksmi pret norisēm valsts un globālā mērogā.

Mēs nedrīkstam izplūst frāzēs un tukšvārdībā, aizmirstot, ka esam pašā ceļa sākumā un vēl daudziem ērkšķiem būs jāiziet cauri, līdz sasniegsim atzīstamu labklājības līmeni un kļūsim par pilntiesīgi integrētu NATO dalībvalsti.

Godātie Nacionālo bruņoto spēku virsnieku balles dalībnieki!

Šī diena ir turpinājums skaistai tradīcijai — virsnieku balles pulcinājušas ļaudis jau pirmās Latvijas brīvvalsts laikā. Es novēlu jums izjust šīs tradīcijas burvību un kopt to vēl daudzus garus gadus.

Lai jūsu skats būtu droši vērsts nākotnē, bet sirds piederētu cilvēkam. Lai vienmēr un visur mūs pavada lepnums par savu tautu un valsti! Dievs, sargi mūsu karavīrus!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!