• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Studenti par NATO un pasaules drošību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.11.2002., Nr. 174 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68874

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

28.11.2002., Nr. 174

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Studenti par NATO un pasaules drošību

Dagnija Stuķēna, LATO ģenerālsekretāre, — “Latvijas Vēstnesim”

NATO.JPG (20874 bytes)
Prezidijā — NATO ģenerālsekretārs Džordžs Robertsons, ASV Atlantiskās padomes prezidents Kristofers Makinss, Atlantijas līguma asociācijas priekšsēdētājs Alans Viljamss, zālē — jaunieši no NATO atbalstošām nevalstiskām organizācijām

No 21. līdz 23. novembrim līdztekus NATO Prāgas sammitam notika arī Prāgas atlantiskais studentu sammits (Prague Atlantic Student Summit), kurā Latviju pārstāvēja pieci jaunieši no Latvijas transatlantiskās organizācijas (LATO) un Latvijas transatlantiskā jauniešu kluba (LTJK). Pasākumā piedalījās 180 studentu no vairāk nekā 40 pasaules valstu LATO radnieciskajām NATO atbalstošajām nevalstiskajām organizācijām.

Trijās dienās jauniešiem bija iespēja tikties ar NATO valstu līderiem un noklausīties jaunatnei īpaši adresētas ASV prezidenta Džordža Buša, NATO ģenerālsekretāra Džordža Robertsona, ģenerāļa Džozefa Ralstona, Čehijas prezidenta Vāclava Havela, kā arī Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas uzrunas. Studentu sammita ietvaros jauniešiem bija jāpiedalās arī “NATO simulācijas spēlē”. Tajā bija jāpanāk vienošanās par kopīga dokumenta – komunikē par NATO lomu 21. gadsimtā — izstrādi.

NATO diskurss

“NATO simulācijas spēles” galvenais uzdevums bija vienoties par NATO misiju un lomu 21. gadsimtā. Spēlē tika imitētas alianses darbības struktūras un lēmumu pieņemšanas process, tādējādi dodot iespēju izprast NATO darbības principus. No katras delegācijas tika izvēlēti ārlietu ministrs, aizsardzības ministrs un NATO vēstnieks, kam, sēžot pie viena apaļā galda savās pārstāvētajās komitejās, savstarpējas vienošanās – konsensa – rezultātā vajadzēja pieņemt lēmumus par organizācijas nākotnes uzdevumiem.

Diskusiju strīdus ābols bija jautājums par NATO lomu ārpus tās dalībvalstu teritorijām un tas, cik lielā mērā NATO var iesaistīties globālo problēmu risinājumā. Izskanēja visdažādākie viedokļi, tomēr laika trūkuma dēļ gala komunikē vienprātīgi netika pieņemts. Spēle studentiem deva lielisku ieskatu NATO lēmumu pieņemšanas procesā, pievēršot uzmanība konsensa principam kā šīs organizācijas spēka liecībai – visiem lēmumiem jāiegūst visu NATO dalībvalstu piekrišana, tādējādi leģitimizējot visus NATO pieņemtos stratēģiskos un taktiskos lēmumus.

Nākamā pietura — NATO

Studentu sammitā Prāgā tika prezentēts arī projekts “Baltijas jauniešu NATO autobuss uz Prāgu” un tā gaitā izveidotais sešus metrus garais Baltijas plakāts “Nākamā pietura – NATO”, kurā savus roku atveidus atstājuši vairāk nekā 200 NATO atbalstītāju no Baltijas valstīm. Arī Prāgas sanāksmē jaunieši varēja apskatīt šo simbolisko plakātu un atstāt savus roku nospiedumus līdzās mūsu valsts augstāko amatpersonu nospiedumiem.

Dagnija Stuķēna, LATO ģenerālsekretāre,  — “Latvijas Vēstnesim”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!