• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par gatavošanos Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.11.2002., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68754

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Ir jārēķinās ar katru politisko spēku"

Vēl šajā numurā

26.11.2002., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par gatavošanos Eiropas Parlamenta vēlēšanām

“Lai Latvijas vēlētāji varētu piedalīties 2004. gadā paredzamajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās, Latvijā ir steidzami jāuzsāk Eiropas Parlamenta vēlēšanu likuma izstrāde,” tāds ir galvenais Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Arņa Cimdara secinājums pēc pagājušās nedēļas nogalē Briselē notikušās Eiropas Savienības dalībvalstu ekspertu sanāksmes vēlēšanu jautājumos.

CVK priekšsēdētājs uzskata, lai gan vēl nav zināms, kā vēlētāji nobalsos tautas nobalsošanā par iestāšanos Eiropas Savienībā, brīdī, kad Latvijas vēlētājs pateiks galavārdu, sākt gatavoties vēlēšanām būs par vēlu. Lai tehniski sagatavotu Eiropas Parlamenta vēlēšanas, vēlēšanu rīkotājiem nepieciešami vismaz 10 mēneši. Tas nozīmē, ka Eiropas Parlamenta vēlēšanu likums būtu jāizstrādā un jāpieņem jau līdz nākamā gada rudenim. “Diemžēl šobrīd mums nav skaidrs pat tas, kad un kā notiks tautas nobalsošana par iestāšanos Eiropas Savienībā,” piebilda A.Cimdars.

Saskaņā ar Eiropas Savienības direktīvām svarīgākie uzdevumi, kas vēlēšanu rīkotājiem būs jāveic, sagatavojot Eiropas Parlamenta vēlēšanas Latvijā, ir vēlētāju reģistra ieviešana un vēlētāju informācijas kampaņa par Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Sarežģītākais no šiem uzdevumiem būs vēlētāju reģistra ieviešana, kas paredzētu nepieciešamību vēlētājiem reģistrēties noteiktu laiku pirms vēlēšanām, nevis tikai vēlēšanu iecirknī vēlēšanu dienā, kā tas bijis līdz šim notikušajās nacionālajās vēlēšanās. Salīdzinoši vieglāks uzdevums būtu vēlētāju informācijas kampaņas izstrāde un īstenošana, jo tās veidošanā CVK jau ir laba pieredze un iestrādes.

Tuvākajās nedēļās CVK priekšsēdētājs A.Cimdars iecerējis Latvijas gatavošanos Eiropas Parlamenta vēlēšanām pārrunāt arī ar Tieslietu un Ārlietu ministrijas atbildīgajām amatpersonām un par šiem jautājumiem informēt Ministru prezidentu un Saeimas deputātus.

Nākamās Eiropas Parlamenta vēlēšanas, kurās pēc iestāšanās Eiropas Savienībā varētu piedalīties arī Latvijas vēlētāji, paredzētas 2004. gada jūnijā.

Kristīne Bērziņa, CVK priekšsēdētāja palīdze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!