• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Katrai valstij ir jāspēj savas robežas nosargāt. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.11.2002., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68748

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mēs visi esam kopā, lai Eiropa un visa pasaule kļūtu drošāka un labāka

Vēl šajā numurā

26.11.2002., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Katrai valstij ir jāspēj savas robežas nosargāt

Vakar, 25.novembrī, Somijas valdība Latvijas robežsardzei dāvināja vieglo helikopteru

DAVANA2.JPG (19168 bytes) DAVANA.JPG (20001 bytes)

Somijas robežsardzes priekšnieks Hannu Ahonens, Latvijas Valsts robežsardzes priekšnieks Gunārs Dāboliņš; Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Somijas robežsardzes gaisa eskadras komandieris Eiki Uiti
Foto: A.F.I.

Vakar, 25. novembrī, svinīgā ceremonijā starptautiskajā lidostā “Rīga” Somijas valdība dāvināja Latvijas Valsts robežsardzei vieglo helikopteru “Agusta Bell”. Pasākumā piedalījās Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Somijas Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Latvijas Republikā Kirsti Eskelinena, kā arī Latvijas un Somijas iekšlietu ministriju, robežsardžu vadošās amatpersonas un citas atsevišķu tiesībsargājošo un civilo iestāžu amatpersonas.

Šis ir pirmais helikopters, kas aizsāk Latvijas Iekšlietu ministrijas dienesta aviācijas izveidi Valsts robežsardzes sastāvā. Lidaparāta galvenais uzdevums būs robežas patrulēšana, kā arī atbalsts citām Iekšlietu ministrijas struktūrām gan policijas darbā, gan glābšanas un meklēšanas darbos. Helikoptera bāzēšanās vieta būs Latvijas austrumu reģions tiešā austrumu robežas tuvumā.

Helikopters izgatavots 1971. gadā, tā darbības rādiuss – 600 km, ātrums – līdz 200 km/h ar kopējo lidošanas laiku apmēram 3,5 stundas. Paredzēts pilota un 4 pasažieru pārvadāšanai. Ar helikopteru iespējams nolaisties uz ūdens, var celt kravu līdz 680 kilogramiem.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga:

Ekselences! Dāmas un kungi!

Es vēlos pateikties Somijas valdībai par Latvijai kārtējo reizi sniegto pabalstu, kā arī par ilggadējo sadarbību, kuras dēļ Latvija ir spējusi izveidot savus robežsardzes spēkus atbilstoši tiem standartiem, kas mums būs nepieciešami gan tagadnē, gan nākotnē.

Katrai valstij robežu integritāte ir nepieciešams savas suverenitātes garants. Ir jāspēj savas robežas noturēt un nosargāt. Robežsardze tamdēļ ir viens neatņemami svarīgs elements valsts drošībā, un ir svarīgi, lai valstij būtu profesionāli sagatavoti, augsti kvalificēti un arī pieklājīgi atalgoti robežsargi, kas uzskatītu, ka viņu profesija ir ne tikvien godpilns pienākums, bet arī viņiem kā profesionāļiem sniedz izaugsmi, lepnumu un gandarījumu par labi paveiktu darbu.

Mēs sava ģeogrāfiskā novietojuma dēļ atrodamies tādā situācijā, kurā mums ir, varētu teikt, trīskārši pienākumi – mēs esam atbildīgi paši par savas zemes robežu nodrošināšanu. Šīs ārējās robežas reizē būs arī Eiropas Savienības ārējās robežas, tās būs arī NATO ārējās robežas. Lai godam pildītu šo trīskāršo pienākumu nastu, ir labi, ka citas valstis nāk mums palīgā, ņemot vērā, cik nesena tomēr ir mūsu atjaunotā neatkarība un cik daudz to vajadzību, kas valstij ir bijis un būs jāuzņemas.

Somija visus šos gadus ir bijusi nozīmīgs Latvijas draugs, sabiedrotais un atbalstītājs. Es vēlreiz pateicos Somijas valdībai, Somijas Iekšlietu ministrijai, it īpaši Somijas robežsardzei par

ļoti profesionālo, draudzīgo sadarbību ar atbilstošām Latvijas struktūrām, es pateicos par viņu uzticību mums, un es novēlu, lai arī nākotnē šī draudzīgā sadarbība turpinātos un būtu pat intensīvāka, nekā tā bijusi līdz šim. Paldies Somijai par šo dāvinājumu!

Uzruna Somijas robežsardzes dāvinājuma svinīgajā saņemšanā lidostā “Rīga” 2002. gada 25. novembrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!