• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par muitas procedūru vienkāršošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.11.2002., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68746

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts jaunāko zinātņu doktori

Vēl šajā numurā

26.11.2002., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par muitas procedūru vienkāršošanu

Pagājušonedēļ, 22. novembrī, elektronikas ražošanas uzņēmums “Hanzas elektronika” un Rīgas muita parakstīja vienošanās līgumu par muitas procedūru atvieglošanu uz diviem gadiem. Šāds pilotprojekts būtiski palielinās uzņēmuma konkurētspēju pasaules tirgū.

Muitas procedūru vienkāršošanas izmēģinājumprojekta mērķis ir praktiski testēt vietējās muitošanas un vienkāršoto muitas deklarāciju piemērošanu, ko pieļauj ar ES prasībām saskaņotā Latvijas muitas likumdošana. Projekta laikā uzņēmums varēs piemērot vietējo muitošanu un vienkāršoto preču muitas deklarēšanu.

“Iecerēts, ka, balstoties uz pilotprojekta rezultātiem, turpināsies muitas procedūru vienkāršošana Latvijas Republikā, tādējādi samazinot uzņēmēju patērēto laiku un izmaksas. Projektu atbalsta Latvijas Attīstības aģentūra,” uzsvēra Latvijas Attīstības aģentūras ģenerāldirektors Māris Ēlerts. Šis ir otrais muitas procedūru vienkāršošanas projekts pēc šā gada sākumā sāktā projekta loģistikas kompānijā “Schenker”.

M.Ēlerts: “Uzņēmējdarbības vidē valstij jābūt draudzīgai pret uzņēmēju, tas nozīmē iespējami vienkāršas administratīvās procedūras, kā arī iespējami zemas izmaksas šīm procedūrām. Pieredze rāda, ka tiem uzņēmumiem, kuri savā darbībā izmanto lielu skaitu dažādu komplektējošo daļu, t.sk. elektronikas nozarē, ir ļoti sarežģīti kārtot preču ievešanas pārstrādes procedūras daudzo formalitāšu dēļ. Tādēļ būtu apsveicami šādi muitas procedūru vienkāršošanas pilotprojekti. Tos veiksmīgi realizējot, tiks radīti priekšnosacījumi vienkāršotu muitas procedūru režīmu ieviešanai arī citos Latvijas uzņēmumos.”

Uzņēmums “Hanzas elektronika”, kas darbojas Ogrē, pēdējos gados strauji audzis un nākamgad plāno atvērt jauno augstas pievienotās vērtības ražotni. Uzņēmums importē elektroniskās ražošanas izejvielas un materiālus, kā arī eksportē gatavos produktus. Muitas procedūru vienkāršošana ļaus uzņēmumam iegūt atzītā importētāja un eksportētāja statusu un pašam muitot preces savā teritorijā.

“Hanzas elektronika” direktors Ilmārs Osmanis ir gandarīts par muitas darbinieku pretimnākšanu un iespēju piedalīties šāda mēroga projektā. “Uzņēmumam, kura galvenais tirgus ir Baltijas jūras reģiona valstis, tas nozīmē būtisku laika un izmaksu ietaupījumu — kārtojot administratīvās procedūras, piegādājot produktus klientiem, kā arī saņemot izejvielas un materiālus. Saīsinot šo procesu par dažām dienām, būtiski palielināsies uzņēmuma konkurētspēja. Tādējādi mēnesī varēs ietaupīt 3—4 dienas, kas nozīmē laika un resursu ekonomiju par vismaz 10%,” savu viedokli pauda I.Osmanis.

Latvijas Attīstības aģentūras viens no prioritārajiem darbības virzieniem ir atbalsts industriālajiem uzņēmumiem, kas ražo augstas pievienotās vērtības produkciju, rada nozīmīgu valsts iekšzemes kopprodukta pieaugumu un jaunas darba vietas Latvijas iedzīvotājiem.

Latvijas Attīstības aģentūra

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!