• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas jūras valstu enerģētikas ekspertu tikšanos Viļņā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.11.2002., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68648

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ceļu no uzaicinājuma līdz faktiskai dalībai NATO

Vēl šajā numurā

22.11.2002., Nr. 171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas jūras valstu enerģētikas ekspertu tikšanos Viļņā

19. un 20. novembrī Viļņā notika Baltijas jūras valstu par enerģētiku atbildīgo ministru tikšanās, ko organizēja Eiropas Komisija, Baltijas jūras valstu Ministru padome un Ziemeļvalstu Ministru padome. Vienlaikus notika arī Baltijas jūras reģiona valstu enerģētikas sadarbības (BASREC Baltic Sea Region Energy Co-operation) ekspertu seminārs.

Latvijas oficiālajā delegācijā bija Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Andris Liepiņš, kurš šajā pasākumā pārstāvēja ekonomikas ministru, jo sakarā ar saspringto darbu pie valsts budžeta sagatavošanas ministrs pats uz tikšanos nevarēja ierasties, un Enerģētikas departamenta direktora vietnieks Ansis Teteris. Seminārā piedalījās Enerģētikas departamenta pārstāvji Dainis Dravnieks un Jānis Akmens.

Uz ministru tikšanos bija ieradušies pārstāvji no vienpadsmit valstīm: Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Dānijas, Islandes, Krievijas, Polijas, Somijas, Vācijas, Zviedrijas un Norvēģijas, kā arī no Eiropas Komisijas. Tikšanos vadīja Somijas tirdzniecības un rūpniecības ministre Sinika Monkare.

Ministru tikšanās laikā tika pārrunātas sešas galvenās tēmas, kas aktuālas visām šā reģiona valstīm: elektrības un gāzes tirgus; kopējā elektrības tirgus izveide; energoefektivitāte, bioenerģija un koģenerācija; energoresursu apgādes drošība; ES un Krievijas dialogs enerģētikas jomā; ES enerģētikas politikas mērķi Baltijas jūras reģionā un Ziemeļu dimensijas politika enerģētikas sektorā.

Šo sarunu tēmu ietvaros galvenokārt tika diskutēts par Baltijas jūras reģiona valstu kopējiem projektiem enerģētikas jomā, tika analizēta iespējamā sadarbība šo projektu ietvaros un spriests, kādu efektu var sniegt projektu realizācija katrā valstī.

Tikšanās laikā katras valsts pārstāvis uzstājās ar runu par kādu no minētajām tēmām. Latvijas delegācijas pārstāvji referēja par tēmu “Energoresursu apgādes drošība”, sniedzot arī informāciju par šī gada 26. un 27. septembrī Ventspilī notikušajā konferencē “Enerģijas piegādes drošība Baltijas jūras reģionā Eiropas Savienības paplašināšanās kontekstā” nolemto.

Ministru sanāksmē piedalījās arī Lietuvas premjerministrs Aļģirds Brazausks, kurš uzsvēra enerģētikas sektoru lomu ekonomikas attīstībā, pieaugošo energoresursu patēriņu Eiropā, kā arī Ignalinas atomelektrostacijas slēgšanas ietekmi uz Lietuvas elektroenerģijas bilanci un nepieciešamību šīs jaudas aizstāt ar jaunām vai ar elektrības importu. Šajā kontekstā tika uzsvērta arī iespējamā Lietuvas — Polijas elektropārvades savienojuma projekta nozīme.

Darba kārtībā svarīgs jautājums bija Baltijas jūras reģiona kā testēšanas reģiona izvēle Kioto protokola elastīgo mehānismu ieviešanai. Šo tēmu prezentēja Zviedrijas delegācija.

Tikšanās laikā tika pieņemts par enerģētiku atbildīgo vecāko amatpersonu sagatavots pārskats un komunikē par sadarbības tālāko attīstību 2003. gadā.

Evita Urpena, Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību un informācijas nodaļas vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!