• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šajā vēsturiskajā un Latvijai liktenīgajā dienā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.11.2002., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68647

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Šī ir trešā nozīmīgākā diena visas mūsu Latvijas vēsturē"

Vēl šajā numurā

22.11.2002., Nr. 171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šajā vēsturiskajā un Latvijai liktenīgajā dienā

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga:

Es apsveicu visu Latvijas tautu! Mums šodien ir vēsturiska diena un vēsturisks uzaicinājums — mēs esam oficiāli uzaicināti kļūt par NATO alianses dalībvalsti.

Dāmas un kungi, šī mums ir vēsturiska diena, un tā ir priecīga diena! Latvijai nekas vairs nebūs tā kā agrāk. Mums vairs nedraud tādi draudi, kādus esam daudzkārt savā pieredzē pārdzīvojuši un kuru rezultātus vēl ilgi esam manījuši. Šī ir jauna lappuse ne vien Latvijai, bet arī mūsu kaimiņiem igauņiem un lietuviešiem, tā ir jauna lappuse arī pārējām valstīm. Mēs visas septiņas kopā tagad pavirzām uz priekšu to Eiropas miera, stabilitātes un drošības areālu, par kuru jau gadu desmitiem stāv pārējās NATO dalībvalstis. Mēs pievienosimies tām Viduseiropas valstīm, kas agrāk bija Varšavas pakta dalībnieces un kas ir bijušas mūsu dedzīgas un stingras atbalstītājas. Un te īpaša pateicība jāizsaka Čehijas prezidentam Vāclavam Havelam, kas tik ļoti ir izcēlis šīs NATO paplašināšanās morālo dimensiju, ne tikai militāro un politisko. Tāpat īpašu pateicību vēlētos izteikt Džordžam Bušam, ASV prezidentam, par to, ka ASV ir īpaši aizstāvējušas politisko nepieciešamību, lai šī paplašināšanās notiktu gan kā pagātnes netaisnību izdzēšanas nepieciešamība, gan arī kā īstens drošības garants nākotnei. Mēs šodien tiešām varam priecāties, jo Latvijai tā ir liela diena. Visi, kas esam šeit klāt, varam sajust to kā retu privilēģiju – būt aculieciniekiem šādiem vēsturiskiem brīžiem.

Tas ir bijis garš un grūts ceļš, lai sasniegtu šo brīdi, mums bija daudz jāpūlas, un mums būs jāpūlas arī nākotnē. Prasības būs ļoti augstas. Tās ir tās pašas, kas patlabanējām dalībvalstīm, un tur ir ļoti daudz elementu, kuri mums līdz šim vēl nebija nepieciešami. Mums nebija nepieciešams tādā līmenī nodrošināt gan savu dokumentu plūsmu, gan daudz ko citu, kas mums kā dalībvalstij būs nepieciešams. Tas prasīs līdzekļus, tas prasīs personālu. Mums jāturpina izglītot savus cilvēkus, kuriem būs jādodas, piemēram, uz Briseli, stāties dažādos atbildīgos amatos. Tātad aicinu jaunus cilvēkus saskatīt šeit karjeras izdevības, mācīties valodas, mācīties dažādas mākas un spējas, jo mums ļoti būs vajadzīgs augsti kvalificēts darbaspēks, kas spēs īstenot visu to, lai mēs pilnam varētu izpildīt savas saistības.

Es gribu pateikties NATO dalībvalstīm par to, ka ir pieņemts lēmums, kas nodrošina taisnību – gan vēsturisko netaisnību izlīdzināšanu, gan arī taisnību tagad un nākotnei. Es vēl gribu viņus apsveikt par to, ka šis lēmums bija gudrs, katrā ziņā pragmatisks, ka viņi pareizi darīja, šīs valstis pieaicinot savai saimei, jo tās ir pierādījušas ar savu sagatavošanās darbu, cik nopietni viņas ņem visas tās prasības un cik ļoti viņas aizstāv tās pašas vērtības, par kurām iestājas patlabanējās dalībvalstis, un es arī pateicos viņiem visiem par to, ka tas mums dod cerību – cerību, ka nākotnē Eiropa un Ziemeļamerika mūs atbalstīs un ka nekad vairs neatgriezīsimies pie tām šausmām, ko mūsu tauta ir piedzīvojusi, un pateicos par to, ka mēs ieejam tagad pilnīgi jaunā vēstures ērā. Tā būs jauna Eiropa uz jauniem pamatiem, kurā katra tauta, mūsu latviešu tauta un tāpat visas citas, varēs raudzīties nākotnē ar pilnu paļāvību, zinot, ka viņu pūliņi un cerības var tikt piepildītas bez brutālas iejaukšanās no citu puses.

Mēs arvien vairāk iesaistīsimies pasaules procesos, mēs būsim laikus par visu brīdināti, mums būs arī savs vārds tur sakāms. Tie izaicinājumi, kas tagad ir pasaulei priekšā, tie arī mums nepaiet garām, tāpēc ir labi, ja mēs esam to pulkā, kas rūpējas un strādā, lai mēs tos varētu risināt.

Valsts prezidenta preses dienests

Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre:

Godātā Latvijas tauta!

Šodien Latvijas sabiedrība sagaidīja Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) ģenerālsekretāra lorda Džordža Robertsona uzaicinājumu Latvijai pievienoties aliansei.

Latvijas Republikas 8. Saeimas Prezidija vārdā izsaku pateicību Latvijas Valsts prezidentei, visiem bijušajiem un esošajiem Latvijas parlamenta deputātiem, bijušo valdību locekļiem, ministriem, sabiedriskajiem darbiniekiem, valsts ierēdņiem, Latvijas karavīriem, tautiešiem ārzemēs, katram mūsu valsts iedzīvotājam, kas ar savu darbu ir sekmējis šā nozīmīgā lēmuma pieņemšanu.

Prāgas sammita rezultāti ir mūsu kopīgā darba nopelns!

2002. gada 21. novembrī

NATO ģenerālsekretārs — Latvijas Valsts prezidentei

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakarrīt saņēma vēstuli no NATO ģenerālsekretāra lorda Džordža Robertsona, kurā NATO ģenerālsekretārs sveic Vairu Vīķi-Freibergu sakarā ar Latvijas uzaicināšanu dalībai NATO. Viņš uzsver, ka tagad kopīgi ir jārisina tālākās integrācijas process aliansē, kā arī izsaka savu personīgo pārliecību par valsts sekmīgu tālāko integrāciju NATO.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!