• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par servisa institūciju represīvas vietā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.11.2002., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68424

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par stabilitāti un drošību ekonomikā

Vēl šajā numurā

15.11.2002., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par servisa institūciju represīvas vietā

Diez vai daudzi paspējuši pamanīt, ka Uzņēmuma reģistra vadītājs ticis apstiprināts par jauno iekšlietu ministru. Māris Gulbis, kas sešos gados pārveidojis reģistru par mūsdienīgu servisa iestādi, vēlas pārmaiņas arī ministrijā. «Ir jānāk filozofijas maiņai – no represīvas institūcijas iekšlietu sistēmai jākļūst par servisa institūciju indivīdam,» saka ministrs, ar kuru tiekamies viņa jaunajā kabinetā piecas dienas pēc valdības apstiprināšanas.

«Jāpanāk, lai policija ir servisa institūcija kā Skandināvijā, bet tajā pašā laikā nežēlīgi skatās, lai netiktu pārkāpts likums. Ja likumu pārkāpj, vienalga, vai tas ir oligarhs vai kādas partijas biedrs, vai ierindas pilsonis, attieksmei pret visiem ir jābūt vienādai.» Gulbis vēlas pielikt punktu tā sauktajām izņēmuma tiesībām, kad policistiem no augšas norādīts – to tu neaiztiec, te tev jāierosina krimināllieta, bet te labāk no tās atsakies.

«Mums jāpanāk situācija, ka policijas darbinieks ir labi apmaksāts specializētais ierēdnis ar citiem uzskatiem un citu domāšanu. Attieksme ir jālauž. Mēs nevaram runāt par melnajām mapītēm un biedēt iedzīvotājus,» saka ministrs.

Sakramentālais jautājums – vai sistēma jauno ministru pieņems, kas paklupinājis ne vienu vien iekšlietu ministru, Gulbi neuztrauc. «Mēs neesam sistēma – valsts valstī, mēs esam sistēma, kas ir radīta indivīda un iedzīvotāju drošībai. Līdz ar to cilvēkiem ir jāmainās. Ja tas neizdosies – katru gadu Policijas akadēmiju beidz ļoti daudz jauniešu, un arī no tiem var izveidot profesionāļus,» uzsver Gulbis. «Visiem ir iespēja. Nebūs nekādu raganu medību un nevienam nav jāsēž uz čemodāniem.»

No informācijas apjoma, kas ministram «ienāk» katru brīdi, viņam mati ceļoties stāvus. Arī ciemiņi jau piesakās. «Pirmās divas dienas mani meklē nevis policija, bet ekonomiskie grupējumi. Visi pēkšņi grib nākt ciemos, visi pēkšņi izrāda interesi, visi mani kaut kur aicina. Tas liecina par to, ka tāda sistēma te ir radīta – tiklīdz esi amatā, visi kaut ko grib – viens nāk ar gleznu, otrs vēl ar kaut ko un sāk te kārtot visas lietas,» jautri stāsta Gulbis. «Kur ir glezna?» prasu. «Gleznas nav,» atbild ministrs, jo šādi ciemiņi netiek pieņemti. «Mana prioritāte ir policisti,» viņš saka.

Ministru uztrauc lielais autokatastrofās bojāgājušo skaits – 300–400 cilvēku gadā, kas proporcionāli ir visaugstākais rādītājs Eiropā. «To ir baismīgi lasīt. Šodien pat – cietuši septiņi bērni, viens gājis bojā,» viņš saka, rādot apkopoto aizvadītās diennakts noziegumu un negadījumu sarakstu.

“DIENA”; pēc Ilzes Arkliņas raksta “Attieksme ir jālauž”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!