• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai iedibinās īsts tiesiskums un aug tiesas prestižs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.11.2002., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68220

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Ministru kabinets,
kam Latvijas Republikas 8. Saeima 2002. gada 7. novembrī izteikusi uzticību

Vēl šajā numurā

08.11.2002., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai iedibinās īsts tiesiskums un aug tiesas prestižs
LA1.JPG (20109 bytes)
Vakar, 7.novembra pēcpusdienā, Tieslietu ministrijā: Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Aivars Maldups, bijusī tieslietu ministre Ingrīda Labucka un jaunais tieslietu ministrs Aivars Aksenoks
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Vakar, 7.novembra pēcpusdienā, Ministru kabineta Zaļajā zālē valdīja svinīgs noskaņojums: bija sapulcējušies daudzi Tieslietu ministrijas un to struktūru darbinieki, kā arī plašsaziņas līdzekļu pārstāvji. Sakarā ar jaunās valdības izveidošanu notika tieslietu ministra maiņa — līdzšinējā tieslietu ministre Ingrīda Labucka nodeva darba stafeti jaunā tieslietu ministra Aivara Aksenoka rokās.

Atklājot šo ceremoniju, Tieslietu ministrijas ilggadējais un pieredzējušais valsts sekretārs Aivars Maldups minēja zīmīgu faktu: Ingrīda Labucka kopumā, divreiz vadīdama Tieslietu ministriju, nostrādājusi tajā vairāk nekā trīs gadus. Pēc tam vārdu deva I. Labuckai. Viņa teica, ka nu jau trešo reizi stāv daudzu šeit klātesošo priekšā: vispirms, kad saņēma stafeti no Dzintara Rasnača, tad to nodeva Valdim Birkavam un atkal atkārtoti saņēma no viņa, bet šodien savukārt noliek savas pilnvaras, novēlēdama iesākto turpināt Aivaram Aksenokam. I. Labucka īsumā pastāstīja par paveikto šajā laikā, atzīdama gan veiksmes un labos darbus, gan vēl nepadarīto, ko būtu vēlams turpināt jaunajam ministram un ministrijas kolektīvam. Kā vienu no labajiem darbiem viņa minēja sabiedrības integrācijas programmas izstrādi un īstenošanu, sabiedrības, nevalstisko organizāciju piesaisti nozīmīgu jautājumu risināšanā, sadarbību ar Eiropas un citām starptautiskajām institūcijām. Vissāpīgākā problēma, viņasprāt, ir korupcija, lai gan par tās apkarošanu un novēršanu bijušas diskusijas, semināri un konferences. Sakārtota gan likumdošanas bāze, top jaunais Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, taču šajā jomā ļoti daudz darāmā. Trešais jautājums, kam uzrunā tika veltīta uzmanība, bija tiesu reforma, kas turpinās, pilnveidojas, īpaši krimināltiesiskajā sfērā. Pašlaik plašākai apspriešanai tiek gatavots jauns likumprojekts par tiesu varu; ar nākamā gada 1. jūliju jāsāk darboties Administratīvā procesa likumam. Nostiprinājies Tieslietu ministrijas vadošo darbinieku kodols, taču nākotnē vajadzētu panākt, lai tiktu palielinātas darbinieku algas, pieaugtu un nostabilizētos valsts budžets tieslietām. Kā uzsvēra nu jau eksministre, diemžēl līdz šim nav bijusi jūtama valdību politiska griba tieslietām un Tieslietu ministrijai pievērst vajadzīgo uzmanību. I. Labucka pateicās ministrijas kolektīvam par darbu, par to, ka nereti, ja pienākums to prasīja, darbinieki neskatījās pulkstenī, lai arī darba diena ieilga.

Valsts sekretārs A. Maldups pateicībā par kopīgi darīto darbu dāvināja Ingrīdai Labuckai ziedus un novēlēja sekmes turpmāk. Kā kļuva zināms, viņa pildīs 8. Saeimas deputātes pienākumus.

Un nu pienāca kārta jaunajam tieslietu ministram Aivaram Aksenokam: “Vispirms gribu pateikties Labuckas kundzei par laipno sagaidīšanu, par to lielo veikumu, likumdošanā pārejot no sociālisma tiesību sistēmas. Tam apliecinājums — sarunu sadaļas slēgšana šajā jomā pirms iestāšanās Eiropas Savienībā. Izstrādāti daudzi likumi, tostarp Administratīvā procesa likums, grozījumi Kriminālprocesa kodeksā, tiesām ir

LA5.JPG (17916 bytes) LA3.JPG (22043 bytes)
Ingrīda Labucka pie sava portreta Tieslietu ministru galerijā; bijusī tieslietu ministre un tieslietu ministrs Aivars Aksenoks savās sienās

jaunais Tiesu nams, bet par tiem labajiem veikumiem jau šeit tika minēts. Mūs tomēr gaida smags darbs, lai likumus iedarbinātu, lai tie tiktu pildīti. Diemžēl valstī tiesiskums vēl nav iedibināts, kā tas būtu vajadzīgs demokrātiskā sabiedrībā. Līdz šim tiesu joma nav bijusi politiķiem interesanta, nozīmīga. Jaunajai valdībai tieslietas un tiesu sistēmas nostiprināšana būs viens no pašiem svarīgākajiem uzdevumiem.”

A.Aksenoks uzskata, ka ministra darbs nav tikai politisks, tas ir arī vadītāja amats, jo nepieciešams pārzināt finanses un citus svarīgus jautājumus. Jaunais ministrs vēl piebilda: lai gan viņam kā vadītājam ir liela pieredze, viņš uzklausa un uzklausīs citu viedokļus, centīsies turpināt iepriekšējās ministres iesāktos labos darbus un nedomā veikt kādas īpašas kadru maiņas, bet cer kopā strādāt ar vēl lielāku atdevi.

Nobeigumā daudzi klātesošie teica labus vēlējumus, pasniedza ziedus un simboliskas piemiņas veltes gan Ingrīdai Labuckai, gan Aivaram Aksenokam. Stafete nonākusi vīrišķīgās rokās, lai ir veiksmīgs jaunais darba cēliens!

Jau pēc iedibinātas tradīcijas Tieslietu ministrijas telpās bijušo tieslietu ministru portretu galerijai tika pievienots vēl viens — Ingrīdas Labuckas fotogrāfija.

Rita Belousova, “LV” tieslietu redaktore

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!