• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atvērto Dainu skapja elektronisko versiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.11.2002., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68151

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nesēja atlīdzību

Vēl šajā numurā

07.11.2002., Nr. 162

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atvērto Dainu skapja elektronisko versiju

Informācijas tehnoloģiju uzņēmums “Lursoft IT” sadarbībā ar Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuvi 30. oktobrī Latvijas Zinātņu akadēmijā prezentēja Dainu skapja elektronisko versiju internetā. Jaunā sistēma tika atklāta par godu gadskārtējai Krišjāņa Barona konferencei, kura tiek rīkota, atzīmējot viņa dzimšanas dienu.

Sistēma jau nodrošina pieeju internetā 35 000 dainu tekstu, 64 000 dainu variantu un 119 000 dainu variāciju. Vairāk nekā divām trešdaļām dainu dati pieejami arī grafiskā attēla veidā, blakus tekstam ļaujot apskatīt ieskanētās dainu kartītes.

Ar “Lursoft” izstrādāto meklēšanas sistēmu ikviens var piekļūt Dainu skapja virtuālajai kopijai internetā, meklēt tajā konkrētas dainas pēc vārdiem vai teksta fragmentiem, grupēt un atlasīt dainas pēc satura, tēmām, formas, vārdu izlokšņu pieraksta formām un dialektiem, dainu iesūtītājiem, teicējiem un to pieraksta vietām.

Dainu skapja elektroniskās versijas izveidi Latviešu folkloras krātuves darbinieki sāka 1994.gadā, kad šī iecere pirmo reizi tika apspriesta ar profesoru Imantu Freibergu. Viņš aktīvi atbalstīja šo darbu, un Latviešu fonds Amerikā sniedza finansiālu palīdzību. Vēl nesen tika plānots, ka šis darbs tiks pabeigts tikai 2004. gadā.

Šovasar, saņemot Latvijas Zinātņu akadēmijas un a/s “Dati” piemiņas medaļu par nozīmīgu informācijas sistēmu izstrādi, “Lursoft” vadība izteica piedāvājumu iesaistīt savus speciālistus, kā arī finansiālos un tehniskos resursus Latviešu folkloras krātuves fondu datorizācijas gaitas paātrināšanai. Iecere tika realizēta, un tagad ikviens interneta lietotājs var šķirstīt Barontēva Dainu skapja lapiņas sava datora ekrānā. Meklēšanas sistēmā ir iekļauti visi Dainu sējumi, arī 6.sējums jeb tā sauktās nerātnās dainas.

Dainu skapja sistēma tehniski izvietota un darbojas “Lursoft” datu centrā ar diviem serveriem. Kopējais datu apjoms šobrīd ietverts 80 gigabaitos. Datu centram ir dublēts ātrgaitas optiskais pieslēgums internetam 100 megabiti sekundē. Virtuālā Dainu skapja interneta versijas radīšanai “Lursoft” izmantoja principiāli jaunu meklēšanas tehnoloģiju “Siets”, kas izstrādāta uzņēmumā. Šī tehnoloģija nodrošina dainu datu uzglabāšanu un apstrādi universālajos XML un UTF-8 standartos. Galvenā šīs tehnoloģijas priekšrocība ir iespēja kombinēt pilnteksta meklēšanu ar precīziem datu atlases nosacījumiem. Sistēma nodrošina informācijas ātru sameklēšanu ļoti lielos datu apjomos – 8 līdz 12 reizes ātrāk, salīdzinot ar profesionālām SQL bāzētām sistēmām.

Interneta adrese virtuālajam Dainu skapim ir www.dainuskapis.lv. “Lursoft” ir apmaksājis arī šīs domēna adreses reģistrāciju un nodod to kā dāvanu Latvijas folkloras krātuvei.

“Lursoft” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!