• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Ziemeļu krāsām, skaņām, izjūtām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.11.2002., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68074

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Daudz ir tēva novadiņu, katrs diženi turas

Vēl šajā numurā

06.11.2002., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Ziemeļu krāsām, skaņām, izjūtām

No 1. līdz 24. novembrim Latvijā notiek Ziemeļvalstu autonomo apgabalu — Grenlandes, Farēru un Ālandu salu — kultūras dienas

GRENLANDE6.JPG (8393 bytes)

Grenlandes latvieša Ivara Sīļa sveiciens “Latvijas Vēstneša” lasītājiem

Ziemeļu reģionu veido Dānija (Farēru salas un Grenlande), Zviedrija, Norvēģija, Somija (Ālandu salas) un Islande. Tās ir valstis ar dažādu ģeogrāfisko stāvokli un dažādiem vēsturiskās attīstības ceļiem, kas noteicis arī atšķirīgu tradīciju un kultūru veidošanos. Lai Latvijas ļaudis labāk iepazīstinātu ar attālākajiem Ziemeļvalstu sadarbībā iesaistītajiem reģioniem, to mākslas un kultūras izpausmēm mūsdienās, Ziemeļu Ministru padomes informācijas birojs rīko Ziemeļvalstu autonomo apgabalu kultūras dienas “Ziemeļu Salas”.

Ziemeļvalstu kultūras svētki 1. novembrī tika atklāti Latvijas Mākslinieku savienības galerijā, kur iekārtota grenlandiešu mākslas izstāde “Jaunie sākumi” un latviešu fotomākslinieka Ivara Sīļa fotogrāfiju izstāde “Mana baltā pasaule — 30 gadi ar kameru Grenlandē”. Svētkos piedalās arī pats autors, un šī nav viņa pirmā atkalredzēšanās ar dzimteni.

Ivars Sīlis dzimis Rīgā 1940. gadā. Uzaudzis Dānijā, kur ieguvis inženiera izglītību. Strādājis Ziemeļgrenlandē ģeofizikas jomā, bet 1967. gadā devies kopā ar eskimosiem lāču medībās, līdz ar medību bisi paņemdams līdzi arī fotoaparātu. Turpmākajos gados piedalījies polārajās ekspedīcijās, arī vadījis vairākas zinātniskās ekspedīcijas gan Grenlandē, gan Kanādā un Svalbardā. 1976. gadā viņš par savu dzīvesvietu izvēlējies Kakortoku salas dienvidos, no kurienes bieži dodas arktiskos ceļojumos un sūta fotogrāfijas tādiem starptautiskiem preses izdevumiem kā “National

GRENLANDE3.JPG (19273 bytes)
Foto: Agris Samcovs
Ivars Sīlis vērtē Zandas fotouzņēmumus no Grenlandes

Geographic Magazine”, GEO un “Stern”, kā arī producē dokumentālās filmas un raksta grāmatas. Ar dažām no tām var iepazīties arī pašlaik Mākslinieku savienības galerijā.

Kad Ivaru Sīli aicināja atbraukt uz izstādes atklāšanu, viņam bija tikai divi jautājumi — kad un kur. Piektdien svētku atklāšanas brīdī galerijas lielajā zālē nebija kur ābolam nokrist. Patīkami pārsteigts par rīdzinieku lielo interesi, viņš sacīja: “Izstāde tika gatavota Meksikai. Tā kā meksikāņu zināšanas par Grenlandi varētu būt diezgan ierobežotas, izstādei ir arī zināms pedagoģisks akcents. Kad mani aicināja uz Latviju, domāju, ka te arī par Grenlandi pārāk daudz nav zināms, bet tagad redzu, ka interese ir ļoti liela. Šī gan nav mana pirmā izstāde. Pirms kādiem piecpadsmit gadiem Vecrīgā kādā pagrabiņā bija izstādīti manas sievas grafikas darbi un manas fotogrāfijas. Toreiz esot bijuši 11 tūkstoši apmeklētāju. Tā kā rekordi ir jāpārsniedz, jācer, ka šoreiz būs vēl vairāk.”

Galerijā “Bastejs” savukārt iekārtota akvareļu izstāde “Salas”. Tās autors Šels Ekstrēms dzimis 1961. gadā Jumalā, Ālandu salās. Viņš ir plaša profila mākslinieks, piedalījies arī Ālandu salu pastmarku un pasta zīmogu izstrādē, ilustrējis žurnālu “Radar” un izdevis mākslas grāmatas. Viņa darbi ir vairāku muzeju un daudzu privātpersonu kolekcijās. Šels Ekstrēms ievēlēts Ziemeļu akvarelistu biedrības valdē un ir Ālandu salu pārstāvis Ziemeļvalstu Mākslinieku savienībā. Izstādes atklāšanas svētki paredzēti 7. novembrī. Tās pašas dienas vakarā klubā “Depo” Vaļņu ielā 32 notiks Farēru salu rokmūzikas grupas “Tyr” koncerts. 8. novembrī šī grupa koncertēs Jelgavas klubā “Tonuss”. Tas ir rokmūziķu kvintets, kura repertuārā atbalsojas senskandināvu folklora un mitoloģija. Vispopulārākā ir balāde par karali Olavu Trigvasonu, ko Svētā Olava dienā 29. jūlijā ik gadu dzied tūkstošiem farēriešu.

Kinoteātra “Rīga” Jaunajā zālē, kur no 15. līdz 24. novembrim notiek Eiropas filmu mantojuma nedēļa “Eurokino Panorama”, 15. un 20. novembrī tiks rādītas režisores Katrinas Otaršdotiras (Farēru salas) filmas:

“Atlantijas rapsodija - 52 ainas no Torhavnas”, “Paliec sveiks, zilais putn!” un “Vīrs, kuram ļāva iet”. Katrina Otaršdotira dzimusi Torhavnā 1957. gadā un ir pirmā farēriete, kas absolvējusi Nacionālo filmu skolu Dānijā.

Ziemeļu salas ir tālu, taču ir ne mazums rīdzinieku, kam vismaz ar vienu no tām laimējies iepazīties dabā. Tā, Mākslinieku savienības galerijā Grenlandes latvietim Ivaram Sīlim bija interesanta saruna ar Rīgas Tehniskās universitātes maģistranti Zandu Sproģi, kas pagājušajā vasarā piedalījās Eiropas tehnisko augstskolu studentu apvienības Kopenhāgenas grupas vasaras kursos “Grenlande: tehnisko problēmu risināšana Arktikas reģionā”. Tiesa, Zandai ceļā uz to bija jāiztur milzu konkurss, bet bez uzņēmības jau pasaules izzināšana nav

GRENLANDE5.JPG (20125 bytes) GRENLANDE1.JPG (17466 bytes)
Zanda un rumāņu izcelsmes zviedru students Zoltans. Tie punktiņi lejā ir studentu teltis
Foto: Zanda Sproģe — “Latvijas Vēstnesim”

iedomājama.

Aina Rozeniece, “LV” nozares redaktore

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!