• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Plenārsēdes stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.11.2002., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68021

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas Prezidijā

Vēl šajā numurā

05.11.2002., Nr. 160

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Plenārsēdes stenogramma:

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Sāksim 31.oktobra Saeimas sēdi.

Ir saņemti daudzi priekšlikumi par izmaiņām darba kārtībā.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija lūdz izskatīt darba kārtības 9.punktu — likumprojektu “Grozījums Valsts civildienesta likumā” — pēc darba kārtības 22.jautājuma. Vai ir iebildumi? Nav.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz izslēgt no sadaļas “Likumprojektu izskatīšana” 14.punktu — likumprojektu “Grozījums Enerģētikas likumā”.

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam… Deputāts Modris Lujāns vēlas runāt. Lūdzu!

M.Lujāns (PCTVL). Cienījamie kolēģi! Šis ir nopietns jautājums, un es aicinātu tomēr Saeimu, protams, aizejošo Saeimu, uzņemties atbildību. Es aicinu tomēr, kaut jel komisija to neizskatīja, tomēr šinī gadījumā izskatīt plenārsēdē šo likumdošanas aktu par enerģētiku. Es saprotu, ka šinī brīdī Ekonomikas ministrija iedeva daudzus papildu priekšlikumus. Galvenais jautājums, kāpēc Tautsaimniecības komisija atvēra šo likumu, ir sakarā ar to, ja netiek veikts grozījums 40.panta piektajā sadaļā, kur ir jautājums par Getliņu ekoloģisko projektu, kas ir saistīts ar Pasaules banku, mēs to nopietni paliekam “zem sitiena”. Jo tā vietā, lai maksātu vidējo tarifu, kas bija paredzēts un kas bija ieplānots, un ko arī komisija vienmēr ir atzinusi, diemžēl šodien gan regulators, gan “Latvenergo” atsakās. Katru dienu tas nes Getliņu projektam 3000 dolāru zaudējumus. Es nezinu, vai mēs gribam panākt to, lai beigās šis projekts bankrotētu, lai mēs izkristu gan Pasaules bankas, gan starptautisko institūciju acīs. Protams, mēs varam atdot to nākošajai valdībai, nākošajiem laikiem. Bet es neticu, ka tuvākā pusgada vai gada laikā kādu interesēs Latvijā ekoloģiskie projekti. Es aicinu uzņemties atbildību, izskatīt šo projektu un neslēpties smiltīs. Es saprotu to, ka tur ir papildu iemesli, ļoti daudz no Ekonomikas ministrijas jautājumi, kas nākotnē būtu jāizskata.

Es aicinātu Saeimu, ja mēs izskatīsim šo likumprojektu, noraidīt, bet neizgāzt Pasaules bankas biogāzes ieguves projektu.

Sēdes vadītājs. “Par” vēlas runāt deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Dāmas un kungi! Komisija sēdē, kur saņēma šo likumprojektu, kas patiesībā ir šī likumprojekta iniciatore un kas radās tāpēc, ka komisija uzskatīja, ka “Latvenergo” juristi šobrīd nepareizi interpretē attiecīgi likuma, ja nemaldos, 40.panta piekto daļu. Komisija lūdza steidzamību, un es biju iniciators tam, lai šo likumprojektu izskatītu vienā dienā, svītrojot no likuma tikai vienu pašu vārdu, līdz ar to tas būtu uzskatāms par tehnisku labojumu. Šobrīd ir likumprojektā iesniegti 29 priekšlikumi no Ekonomikas ministrijas. Starp priekšlikumiem ir arī priekšlikums, kas noņem pēc būtības referenduma rezultātus jeb neprivatizējamā uzņēmuma statusu. Es būtu ārkārtīgi priecīgs, ja mēs visi varētu vienoties kompromisā izskatīt šo likumprojektu vienas dienas laikā. Šobrīd iekļaut darba kārtībā, Lujāna kungs, un es arī balsoju par iekļaušanu šīsdienas sēdes darba kārtībā, nevis pret, par izņemšanu komisijas sēdē. Es būtu ārkārtīgi priecīgs. Bet saskaņā ar Satversmi un Kārtības rulli Saeima nevar izskatīt nevienu priekšlikumu, kuru nav izskatījusi komisija. Līdz ar to iekļaušana šīsdienas sēdes darba kārtībā būtu antikonstitucionāla. Šeit gan jāteic… tieši tā, Lujāna kungs, diemžēl tā ir. Jo komisija pirms priekšlikumu izskatīšanas nobalsoja par likumprojekta atsaukšanu. Šeit gan jāteic, ka likumprojekts ir pieņemts pirmajā lasījumā un pāriet uz nākamo Saeimu. Un nākamā Saeima, nenoņemot steidzamību, var lemt par šī likumprojekta tālāku virzību, un, es domāju, šis jautājums ir atrisināms kā likumdošanā, tā arī, es domāju, jau sen Getliņu menedžmentam ir tiesības vērsties tiesā par attiecīgā līguma nenoslēgšanu ar “Latvenergo”. Es vienīgi nezinu, kāpēc Getliņi to nav darījuši. Parlaments ir tikai viens no risinājumiem, un tas ir ārkārtīgi grūts, smags un politisks risinājums. Ir arī tiesiskie risinājumi. Tā ka es uzskatu, ka mēs pat nevaram spriest šodien par iekļaušanu vai neiekļaušanu. Nevaram iekļaut, jo nevar izskatīt Saeimas sēdē nevienu priekšlikumu, kuru nav izskatījusi komisija.

Paldies!

Sēdes vadītājs. Viens ir runājis “par”, viens — “pret”.

Deputāts Lujāns uztur balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegumu — izslēgt 14.likumprojektu “Grozījums Enerģētikas likumā”. Lūdzu rezultātu! Par — 62, pret — 14, neviens neatturas. Likumprojekts izslēgts no darba kārtības.

Aizsardzības un iekšlietu komisija lūdz iekļaut darba kārtībā likumprojektu “Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā” izskatīšanai trešajā lasījumā. Iebildumu nav. Iekļauts darba kārtības beigās.

Aizsardzības un iekšlietu komisija lūdz iekļaut darba kārtībā likumprojektu “Grozījumi Krimināllikumā” izskatīšanai trešajā lasījumā. Nav iebildumu? Iekļauts darba kārtības beigās.

Juridiskā komisija lūdz iekļaut likumprojektu “Grozījumi likumā “Par dzīvokļa īpašumu”” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Iekļauts darba kārtības beigās.

Parlamentārā izmeklēšanas komisija “Latvijas kuģniecības” un citu stratēģiski svarīgu objektu privatizācijas jautājumā iesniedz komisijas sagatavoto galaziņojumu par komisijas veikto darbu un lūdz iekļaut to šīs sēdes darba kārtībā pēc otrā darba kārtības jautājuma. Vai ir iebildumi? Nav. Iekļauts.

Aizsardzības un iekšlietu komisija saskaņā ar Kārtības ruļļa 51.pantu lūdz iekļaut darba kārtībā izskatīšanai trešajā lasījumā likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts noslēpumu””. Nav iebildumu.

Juridiskā komisija pēc trešās sadaļas lēmuma projekta izskatīšanas lūdz iekļaut lēmuma projektus par vairāku zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu apstiprināšanu. Vai ir iebildumi? Nav. Iekļaujam.

Juridiskā komisija lūdz pārcelt 28.darba kārtības punkta — likumprojekta “Grozījumi Zemesgrāmatu likumā” — izskatīšanu pēc 36.darba kārtības punkta. Iebildumu nav.

Izskatām Saeimas deputātu Jevgenijas Stalidzānes, Leona Bojāra, Aijas Barčas, Oskara Grīga, Jāņa Čevera, Pētera Salkazanova, Jāņa Lejas, Helēnas Soldatjonokas, Arņa Kalniņa un Gunāra Freimaņa pieprasījumu Ministru prezidentam Andrim Bērziņam par attiecībām starp Labklājības ministriju un slimnīcām un citām ar veselības aizsardzību saistītām problēmām.

Pieprasījuma ierosinātāji ierosina atzīt šo pieprasījumu par steidzamu. Bet motivēt neviens nevēlas? Kā, lūdzu? Lūdzu zvanu! Balsosim par deputātu grupas pieprasījuma atzīšanu par steidzamu. Lūdzu rezultātu! Par — 27, pret — 48, atturas — 6. Steidzamība noraidīta. Pieprasījumu nododam Pieprasījumu komisijai.

Uzklausīsim Parlamentārās izmeklēšanas komisijas, lai noskaidrotu faktus un apstākļus, kas saistīti ar 1991.gada 29. augustā Latvijas Republikas Augstākās padomes Prezidija īpaši pilnvarotā deputāta Pētera Simsona un PSRS Valsts drošības komitejas pārstāvju parakstīto slepeno protokolu, kā arī izvērtētu tā nozīmi, darba apkopojuma ziņojumu.

Komisijas vārdā — deputāts Juris Dobelis.

J.Dobelis (TB/LNNK). Laiks man nav nekāds? Cik man tur ir?

Sēdes vadītājs. Stunda.

J.Dobelis. Paldies! Cienītie kolēģi! Vispirms es gribētu pateikties tiem, kas piedalījās komisijas darbā: pirmkārt, 7.Saeimas deputātiem, kas tieši strādāja komisijā, tātad — Ingrīdai Ūdrei, bijušajiem Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātiem Jānim Lagzdiņam un Linardam Muciņam, kā arī 7.Saeimas deputātiem Rišardam Labanovskim un Romānam Mežeckim. Gribētu pateikties arī tiem Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātiem un ministriem, kas sniedza mums vērtīgas liecības, pateikties Latvijas vēstniecību darbiniekiem Lietuvā, Igaunijā, Lielbritānijā, Krievijā, kas sniedza visu nepieciešamo, ko komisija viņiem lūdza.

Paša ziņojuma teksts ir visiem jums, un līdz ar to es to nepārstāstīšu. Es centīšos izteikt varbūt dažas pārdomas, kas ir saistītas ar komisijas darbu.

Uzsveru, ka Latvijas sabiedrība nav vērtējusi un šobrīd arī nedomā nopietni vērtēt padomju okupācijas laikā notikušo. Līdzās tīri miermīlīgi sānu pie sāna dzīvo un darbojas bijušie komunisti, čekisti, politiski represētie. Tā nu tas ir! Un līdz ar to kaut kādi acumirklīgi pieskārieni vēsturei — tā ir drīzāk darbības imitācija, bet nevis nopietna darbība.

Šodienas sabiedrībai Latvijā vispār nav nopietnas attieksmes pret pagātnes izzināšanu. Tāpēc būtu interesanti pajautāt lielākajai sabiedrības daļai, ko viņai izsaka nu kaut vai daži vārdi — kā Vilis Olavs, Marģers Skujenieks, Voldemārs Ozols, brīvības cīņu varonis ģenerālis Radziņš un daudzi citi. Vienīgais, ik pa brīdim parādās kaut kāda mākslīga sakāpināta interese par kādu atsevišķu notikumu vai personu, kas tiek izrauts no vispārējās vēstures ainas.

Un tāpēc komisija centās dot iespēju visiem, kas to vēlas, bezkaislīgi vērtēt 1991.gada rudeni Latvijā un savu darbu balstīt uz dokumentu, dokumentu projektu un liecību pamata. Jo šodien mēs ļoti daudz lasām (pat pārāk daudz lasām) dažādus atmiņu stāstus par šo neseno pagātni. Tikai šajos atmiņu stāstos parasti dominē kā galvenais varonis stāstītājs, kas, protams, ir pozitīvais tēls, un viņam nepatīkamie cilvēki apkārt bieži vien skaitās tie nevēlamie un negatīvie. Līdz ar to mums nācās rūpīgi šķirot dokumentus, salikt tos attiecīgajās vietās, tāpat uzklausīt aculiecinieku stāstīto un to fiksēt. Tas viss paliks nākamajai paaudzei.

1991.gadu Latvijā cilvēki redzēja ļoti dažādi, un arī notikušo tajā laikā sabiedrība vērtē ļoti atšķirīgi. Tāpēc komisija ar savu darbu centās šo vērtējumu padarīt pēc iespējas tuvāku patiesi notikušajam, cenšoties iedziļināties tajā gaisotnē, kāda valdīja 1991.gada nogalē. Un toreiz bija cilvēki, kas vēlējās kaut ko patiesi darīt. Protams, pieredzes nebija, tā ka daudzas no šīm darbībām bija haotiskas. Toreiz bija daudzi vienaldzīgie, kas stāvēja, sēdēja vai gulēja un gaidīja, ar ko tas viss beigsies. Tātad attieksme pret saviem pienākumiem bija ārkārtīgi dažāda. Un tāpēc agrāk vai vēlāk būs kādi, kas vēlēsies nopietni pēc zināma laika iedziļināties patiesi notikušajā. Un labākās liecības reizēm ir skaidri dokumenti. Skaitļi un fakti. Protams, ja šos skaitļus un faktus rūpīgi analizē. Tāpēc darba apkopojuma ziņojums nav domāts lētu sensāciju meklētājiem. Ne jau velti interese par mūsu komisijas darbu ir stingri noplakusi. Šis ziņojums ir domāts galvenokārt tiem cilvēkiem, kam ir nopietna vēlme izprast tā laika posmu, jo šis posms, paldies Dievam, deva Latvijai vēlreiz iespēju ieņemt cienīgu vietu pasaules valstu vidū. Ja mēs, latvieši, gribam saglabāt savu tautu, tad mums ir arī tikpat nopietni jāpadomā, kāda ir bijusi mūsu pagātne un ko tas dod mums, domājot par savu nākotni.

Ar to es savu ieskatu beigšu. Lūdzu, ņemiet par labu visu to, kas ir darīts. Un, ja kādam no deputātiem ir lielāka interese par padarīto, mums ir vesels dokumentu klāsts. Šos dokumentus mums ir devuši gan komisijas pārstāvji, gan Jānis Lagzdiņš, gan Linards Muciņš. Šos dokumentus mums ir devuši arī liecinieki — bijušie Augstākās padomes deputāti. Tā ka, laipni lūdzu! Es domāju, ka būs vispatiesāk, ja jūs paši priekš sevis noskaidrosiet kaut cik to, kas tiešām ir noticis. Paldies!

Sēdes vadītājs. Paldies! Jautājums izskatīts.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegumu ar lūgumu iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par valsts meža zemes gabala maiņu pret Valerijam Čeprovam piederošo mežu zemi”. Priekšlikums iekļauts pēc 3.darba kārtības punkta.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projekta iekļaušanu darba kārtībā pēc 3.darba kārtības punkta. Lūdzu rezultātu! Par — 50, pret — 5, atturas — 13. Lēmuma projekts iekļauts pēc 3.darba kārtības jautājuma.

Uzklausīsim Parlamentārās izmeklēšanas komisijas a/s “Latvijas kuģniecība” un citu stratēģiski svarīgu objektu privatizācijas jautājumā galaziņojumu.

Komisijas vārdā — deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (TB/LNNK). Godātais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Parlamentārā izmeklēšanas komisija akciju sabiedrības “Latvijas kuģniecība” un citu stratēģiski svarīgu objektu privatizācijas jautājumā tika izveidota 1999.gada 4. novembrī. Komisiju ir vadījuši četri priekšsēdētāji, un komisija savas darbības laikā sanākusi uz 142 sēdēm. Komisija par savas darbības mērķi izvirzīja stratēģiski svarīgu objektu privatizācijas procesa izpēti, šā procesa likumības un efektivitātes izvērtēšanu, kā arī likumdošanas iniciatīvu virzīšanu, kas novērstu konstatētos trūkumus privatizācijas procesā. Tā kā vairāku lielo uzņēmumu privatizācija notikusi komisijas darbības laikā, tad komisija veica arī privatizācijas procesa uzraudzības funkciju.

Jau savas darbības sākumā komisija publiski vērsās pie deputātiem un sabiedrības ar aicinājumu sniegt informāciju par iespējamām nelikumībām privatizācijas procesā un sniegt komisijai datus, kas apstiprinātu faktus par iespējamām nelikumībām. Atbilstoši komisijas izveidošanas galvenajam uzdevumam komisija lielāko sava darba daļu veltīja privatizējamās akciju sabiedrības “Latvijas kuģniecība” privatizācijas jautājumiem. Par “Latvijas kuģniecības” privatizāciju komisija Saeimai iesniegusi divus starpziņojumus.

Vēl komisija skatījusi valsts akciju sabiedrības “Dauteks”, akciju sabiedrības “Toleram un Faibers” privatizāciju, valsts uzņēmuma sanatorijas “Ķemeri” privatizāciju, tāpat vairāku citu mazāk nozīmīgu objektu privatizācijas jautājumus. Skatīti ar privatizāciju būtiski saistīti jautājumi, tādi kā maksāšanas līdzekļu maiņa privatizējamos uzņēmumos, Privatizācijas aģentūras ieņēmumu apjomi, Privatizācijas aģentūras likvidācijas jautājumi, speciālas institūcijas izveidošana uzņēmumu maksātspējas un maksātnespējas uzraudzībai, privatizācijas sertifikātu izmantošanas jautājumi un daudzi citi. Nepārskaitīšu tos visus, jo galaziņojumam pievienoti seši pielikumi, kas detāli apskata komisijas paveikto.

Nedaudz par komisijas galvenajiem secinājumiem un priekšlikumiem, kas apkopoti uz desmit lappusēm. Minēšu tikai galvenos.

Par valsts privatizējamās valsts akciju sabiedrības “Latvijas kuģniecība” privatizāciju. Analizējot Augstākās tiesas senāta 2002.gada 15.maija spriedumu, kas pēc būtības ir atstājis spēkā Valsts kontroles padomes 2001.gada 17.decembra lēmumu revīzijas lietā par privatizējamās valsts akciju sabiedrības “Latvijas kuģniecība” tankkuģa iegādes darījuma likumību un lietderību, kurā izdarīti secinājumi, ka privatizējamās valsts akciju sabiedrības “Latvijas kuģniecība” amatpersonu darbības veiktas, neievērojot likuma “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju” 15.panta un citu normu un aktu prasības.

Valsts akciju sabiedrības “Privatizācijas aģentūra” valde nav veikusi pastāvīgu pilnvarnieku darbības kontroli. Noslēgtie kredītlīgumi satur nosacījumus, kas ierobežo privatizējamās valsts akciju sabiedrības “Latvijas kuģniecība” privatizāciju. Tankkuģu flotes atjaunošana sakarā ar ieilgušo privatizāciju uzskatāma par lietderīgu, bet ekonomiski izdevīgāk būtu tankkuģus pasūtīt kuģu būvētavās, nevis pirkt par darījumu cenu. Komisija uzskata, ka Ministru kabinetam nekavējoties jāizvērtē Valsts kontroles atzinums par “Latvijas kuģniecības” tankkuģu iegādes darījuma lietderību un nepieciešamības gadījumā jāsoda attiecīgās amatpersonas, kā arī jāierosina prasība par šo amatpersonu vainas dēļ nodarīto zaudējumu piedziņu.

Komisija savas darbības laikā vairākkārt saskārusies ar grūtībām saņemt informāciju no privatizējamās valsts akciju sabiedrības “Latvijas kuģniecība”, tajā skaitā par kuģu iegādi un citiem būtiskiem lēmumiem sabiedrības darbībā.

Komisija konstatēja, ka privatizējamās valsts akciju sabiedrības “Latvijas kuģniecība” vadība nespēj novērtēt risku. To parādīja uzņēmuma menedžmenta nespēja aplēst uzņēmuma saistības, paredzot nepietiekamus uzkrājumus Gdaņskas kuģu būvētavas prasībām pret “Latvijas kuģniecību” tiesvedības negatīvu iznākuma gadījumam. Tāpat uzņēmuma vadība prognozēja citu tiesvedības gaitu un termiņus lietā par Gdaņskas kuģu būvētavas pretenziju pret “Latrifer” un “Latvijas kuģniecību”. Komisija uzskata, ka Lielbritānijas apelācijas tiesas pieņemtais “Latvijas kuģniecībai” nelabvēlīgais spriedums īsi pirms akciju izsoles varēja pazemināt iespējamo pretendentu interesi par piedalīšanos izsolē, kā arī pazemināt akciju cenu izsolē. Savlaicīgi “Latvijas kuģniecības” vadības sniegtā informācija par iespējamo tiesas dienu un varbūtējo tās iznākumu, arī riska pakāpi, tātad būtu pietiekams pamats tam, lai izvēlētos citu izsoles datumu, kas mazinātu iespējami nelabvēlīgo ietekmi uz izsoles rezultātiem. Komisija secina, ka valsts uzņēmuma un uzņēmumu sabiedrības esošās pārvaldes daudzpakāpju struktūru apgrūtina uzņēmējsabiedrību uzraudzību.

Par valsts uzņēmuma sanatorijas “Ķemeri” privatizāciju. Jau 2000.gada 20.jūnijā komisija nosūtīja vēstuli Privatizācijas aģentūras ģenerāldirektoram Naglim, kurā ierosināja izvērtēt valsts uzņēmuma sanatorijas “Ķemeri” privatizācijas noteikumu izpildi. Privatizācijas noteikumu neizpildes gadījumā komisija ierosina Privatizācijas aģentūrai uzsākt darbības nomaksas uz pirkuma līguma atcelšanai ar privatizētāju SIA “Ominasis Latvija”. Tikai 2002.gada 19.jūlijā Privatizācijas aģentūras padome uzdeva Privatizācijas aģentūras valdei uzsākt līguma laušanas procedūru.

Komisija konstatēja, ka objekta privatizācijas noteikumi izstrādāti nepilnīgi, tajā skaitā nepieprasot stingri noteiktas garantijas privatizācijas noteikumos paredzētajiem 10 miljonu latu ieguldījumiem, neizstrādājot investīciju ieguldīšanas grafiku pa gadiem, kā arī investīciju mērķizlietojumu. Neprecizējot, no kura laika privatizētājam jāveic kūrorta ārstnieciski profilaktiskā darbība, jāsāk sniegt rehabilitācijas un citi medicīniskie pakalpojumi.

Šajā sakarā komisija ierosināja Ministru kabinetam un ekonomikas ministram Kalvītim izvērtēt Privatizācijas aģentūras ģenerāldirektora Ozolnieka atbilstību ieņemamajam amatam. Komisija atzina, ka Ekonomikas ministrijai jāpastiprina uzraudzība pār privatizācijas noteikumu izpildi gan šajā, gan citos uzņēmumos.

Par valsts akciju sabiedrības “Dauteks” privatizāciju. Komisija konstatēja, ka Privatizācijas aģentūra akciju pirkuma līgumā nav konkretizējusi un savlaicīgi kontrolējusi nosacījumus par paredzēto valsts akciju sabiedrības “Dauteks” investīciju ieguldījumu.

Komisija kārtējo reizi konstatēja, ka Privatizācijas aģentūra neveic privatizācijas noteikumu izpildes kontroli, tajā skaitā pirkuma līgumā paredzēto investīciju ieguldījumu kontroli.

Par privatizācijas procesā pensiju fondam nodoto kapitāla daļu pārvaldīšanu. Komisija secināja, ka līdzšinējā darbība, pārvaldot pensiju fondam nodotās kapitāldaļas, nav devusi gaidītos finansu rezultātus, jo kapitāldaļu atdeve ir bijusi zema. Tā 2001.gadā tikai 22 no 161 statūtsabiedrības, kurām ir pensiju fondam nodotās kapitāldaļas, izmaksāja dividendes. No kapitāldaļām ar nominālvērtību vairāk nekā 8 miljoni ieņēmumi dividendēs bija tikai 94 tūkstoši latu, kas nozīmē, ka kapitāldaļu atdeve bija 1,1%, tātad zem inflācijas līmeņa.

Komisija ierosina Ministru kabinetam izskatīt jautājumu, kā efektīvāk apsaimniekot privatizācijas procesā pensiju fondam nodotās kapitāldaļas, lai paaugstinātu ieņēmumus valsts sociālās apdrošināšanas budžetā, izvērtējot nepieciešamās izmaiņas likumos.

Par īpašās institūcijas izveidošanu uzņēmējsabiedrību maksātnespējas procesa uzraudzīšanai. Komisija ierosina Ministru kabinetam izstrādāt priekšlikumus izmaiņām likumos, kas veicinātu maksātnespējīgo uzņēmumu sanāciju, un ļaut reāli saukt pie atbildības par ļaunprātīgu bankrotu un tātad izstrādāt ļaunprātīga bankrota pazīmes.

Par maksāšanas līdzekļu maiņu privatizējamos uzņēmumos. Analizējot Valsts kontroles kolēģijas 2000.gada 5.septembra lēmumu revīzijas lietā par maksāšanas līdzekļu maiņas tiesisko pamatojumu valsts īpašuma objektos, kuri ir nodoti privatizācijai saskaņā ar 1992.gada 16.jūnija likumu “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizācijas kārtību”, komisija konstatēja, ka līdz 1.jūlijam 1997.gadā Privatizācijas aģentūra bez tiesiska pamatojuma veikusi izmaiņas maksāšanas līdzekļu attiecībās 153 privatizējamos objektos, tā samazinot apstiprinātajos privatizācijas projektos noteikto naudā maksājamo daļu par 11,7 miljoniem latu. Komisija konstatēja, ka privatizācijas aģentūra, veicot maksāšanas līdzekļu maiņu, nav vadījusies pēc vienotiem kritērijiem.

Par Privatizācijas aģentūras ieņēmumiem. Komisija secina, ka ir nepieciešams veikt neatkarīgu auditu Privatizācijas aģentūrā, un ierosina Ministru kabinetam norīkot neatkarīgu auditoru Privatizācijas aģentūras darbības audita veikšanai, lai būtu iespējas izvērtēt privatizācijas ieņēmumus un izdevumus laikā no aģentūras dibināšanas 1994.gadā līdz 2003.gada 1.janvārim.

Par Privatizācijas aģentūras likvidāciju. Komisija uzskata, ka nepieciešams izvērtēt Privatizācijas aģentūras darbību un privatizācijas procesa ekonomisko efektu.

Par sabiedrisko izdevumu uzraudzības komisiju. Komisija secināja, ka nepieciešams Saeimā izveidot pastāvīgo komisiju, kas regulāri strādātu ar svarīgākajiem Valsts kontroles ziņojumiem un atzinumiem, tādējādi nodrošinot atgriezenisko saiti starp revīziju un likumdošanas procesiem.

Komisija izstrādāja un iesniedza Saeimā likumprojektu “Grozījumi Saeimas Kārtības rullī”, kas paredz izveidot Saeimā pastāvīgo komisiju — Sabiedrisko izdevumu uzraudzības komisiju. Likums par šīs komisijas izveidošanu, kā zināms, tika pieņemts 24.oktobrī šajā gadā.

Nobeigumā vēlos pateikties visiem tiem deputātiem, kas aktīvi piedalījās komisijas darbā, un

komisijas vārdā vēlos izteikt pateicību Valsts kontrolei par ciešo sadarbību ar komisiju un arī visiem tiem, kas palīdzēja un sekmēja komisijas darbu. Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies. Debatēs pieteicies deputāts Leons Bojārs. Lūdzu!

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Paldies komisijai par darbu! Darbs tik tiešām ir veikts liels.

Bet kas tad tā bija — privatizācija? Protams, vēsture to vēlāk novērtēs. Tā bija nepārdomāta un kaitīga darbība Latvijas Republikas ekonomikai, kura noveda pie kolosāliem zaudējumiem un kurus jutīs Latvija vēl desmitiem gadu. Trīs miljardi latu nodotā vērtība privatizācijai, 200 miljoni kaut kur ieņemts un 100 no tiem izlietots pašu vajadzībām. “Latvijas kuģniecība”, “Latvijas gāze”. Cik bija solīts par “Latvijas gāzes” privatizāciju, kādi brīnumi tikai nenotiks? Diemžēl mēs redzam, ka pacelsies gāzes cena, ir speciāli ieviesta 1997.gadā abonenta maksa un pakāpeniski cenu augšana, kura pacels cenas arī citiem produktiem.

Bet tagad par “Latvijas kuģniecību”. Ļoti daudz bija runāts, un Latvijai kā jūras valstij bija vislielākā tirdzniecības flote Eiropā un viena no lielākajām pasaulē — 102 kuģi uz 1991.gadu un plus 16. Diemžēl ko mēs tagad redzam? Nu kādi 60 ir palikuši it kā. Un var iedomāties šo kolosālo uzņēmumu, kurš varēja Latviju apzeltīt, un Latvijas budžets būtu katru gadu pildījies vismaz uz saviem 60—70 miljoniem dolāru, pat vairāk.

Un, ja mēs ieskatāmies nedaudz vēsturē, tad “Neatkarīgā Avīze” 1996.gadā rakstīja, un to bija rakstījis ministra vietnieks: “Ārzemēs reģistrētie kuģi un uz tiem strādājošie jūrnieki nodokļus Latvijai nemaksā.” Tātad šīs valsts īpašums Latvijai nedod praktisku labumu. Jūs saprotiet, to rakstīja ministra vietnieks! Un, ja mēs arī paskatāmies apgrozībā un peļņā, tad redzam, ka 1992.gadā peļņa bija 57 miljoni, bet 1995.gadā peļņa bija mīnus 6 miljoni. Kur tad palika tā nauda? Un var piekrist Mārim Gailim, bijušajam Ministru prezidentam, kurš “Dienā” 1995.gadā rakstīja: “Zīmīgi, ka “Latvijas kuģniecība” ir pilnīgi pārstājusi maksāt peļņas nodokli. Kuģi brauc zem dažādu valstu karogiem.”

Tātad, cienījamie kolēģi, tika ieplānota speciāla operācija, kuras rezultātā mēs pazaudējām ievērojamu avotu Latvijas valsts budžeta papildināšanā, darba vietu uzturošu nozari, jo uz kuģiem strādāja ļoti daudz, ja 116 kuģi un pa 30 vismaz ekipāžā, nu tad varat saskaitīt, kas bija. Latvijas prestižs, jo katram kuģim bija jābrauc ar Latvijas karogu, bet ne ar Maltas vai Kipras, vai Libērijas karogu. Latvijas rūpniecības attīstība: kuģu remonts, kuģu būve un citi darbi, kas saistīti ar kuģu apkalpi, tie nesa ļoti labus rezultātus. Diemžēl tos tagad saņem ārzemju firmas. Kuģu apgāde ar lauksaimniecības produktiem (redziet, kur varēja lauksaimniecību attīstīt!). Diemžēl tas nenotika. Elektrosistēmu, radiosistēmu un citu sistēmu izgatavošana, apkalpošana, remonts un viss pārējais.

Tātad Latvija pazaudēja vienu no savām ievērojamākajām ekonomiskajām un peļņu nesošām nozarēm. Un kas no tā ieguva labumu? Diemžēl ieguva pavisam citas firmas un citi uzņēmumi, kuri tik tiešām bija speciāli dibināti ārvalstīs. Un tātad, ja jau Ministru prezidents Māris Gailis tad varēja pateikt, ka pārstāj peļņu maksāt Latvijā un kuģi aizgājuši zem citu valstu karogiem, tad kā tas varēja notikt? Un kāpēc tas notika? Un arī šinī zālē sēdošie viens otrs deputāts bija valsts pilnvarnieki uz tām ārvalstu kompānijām, kuras nemaksā ne centu, ne santīmu valsts kasē. Tā mēs pazaudējām vienu savu nozari, un cena, kura uz 1991.gadu bija pāri par miljardu dolāru, bija nokritusi kaut kur zem 200 miljoniem latu. Un, man liekas, arī to nesaņems. Es jau nemaz nerunāju par tām tiesu prāvām, kuras notika Polijā ar Gdaņskas kuģu būvētavas rūpnīcu. Visi tie jautājumi, kas notika ar tankkuģiem, kas notika ar unikāliem tankkuģiem, un viss pārējais.

Tā ka, cienījamie kolēģi, šinī ziņojumā arī iekļauti citi jautājumi, tā ir arī Ķemeru sanatorija, viss tas norāda uz to izsaimniekošanas principu, kurš tika īstenots desmit gadu laikā un kurš Latviju noveda, nu, Eiropā, noliekot kā vienu no nabadzīgākajām valstīm. Un tas ir kauns visām mūsu valdībām, kuras bija un kuras tagad aizies vēsturē.

Tāpēc, cienījamie kolēģi, es domāju, ka nākamā Saeima arī padarbosies šajā jautājumā un noskaidros, jo zem sitiena jau ir nolikta “Latvenergo” privatizācija, kur arī trin rokas. Es nemaz nerunāju par Latvijas mežiem, kuri arī jau sagatavoti izpārdošanai. Es nerunāju par visām upēm un ezeriem, kurus arī grib nopirkt. Nu vienīgi jūras līci neviens vēl nav iedomājies noprivatizēt, bet arī jau uz to droši vien būs kādi brīnumi izstrādāti.

Sēdes vadītājs. Laiks!

L.Bojārs. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Jautājums izskatīts.

Izskatīsim lēmuma projektu “Par piekrišanu Saeimas deputāta Linarda Muciņa saukšanai pie administratīvās atbildības”.

Mandātu un iesniegumu komisijas vārdā — deputāte Vineta Muižniece.

V.Muižniece (TP). Godātie Saeimas deputāti! Strādāsim ar dokumentu nr. 5150. Saeimas Mandātu un iesniegumu komisija izskatīja saņemto Ceļu policijas pārvaldes iesniegumu, kā arī Administratīvo protokolu par pārkāpumu, kuru ir izdarījis 7.Saeimas deputāts Linards Muciņš. Jums ir izdalīts arī Administratīvais protokols, kurā jūs varat redzēt, ka šā gada 5.oktobrī — vēlēšanu dienā, Linards Muciņš krustojumā nav ņēmis vērā luksoforā degošo aizliedzošo signālu, un rezultātā ir izraisījis avāriju, sadursmi.

Mandātu un iesniegumu komisija, esot klāt deputātam Muciņam, izskatīja šo jautājumu. Deputāts iebildumus par protokolā uzrādīto necēla, līdz ar to komisija vienbalsīgi atbalstīja sagatavoto lēmuma projektu “Par piekrišanu Saeimas deputāta Linarda Muciņa saukšanai pie administratīvās atbildības”. Aicinu jūs atbalstīt komisijas iesniegto projektu!

Sēdes vadītājs. Debatēt neviens nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Piekrist 7.Saeimas deputāta Linarda Muciņa saukšanai pie administratīvas atbildības par administratīvā pārkāpuma protokolā norādīto pārkāpumu”. Lūdzu rezultātu! Par — 65, pret — 1, atturas — 2. Lēmums pieņemts.

Izskatām lēmuma projektu “Par Liānas Liepiņas apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK). Labrīt, godātie deputāti! Tieslietu ministre Ingrīda Labucka iesaka apstiprināt Liānu Liepiņu Rīgas pilsētas Zemesgrāmatu nodaļas tiesneša amatā. Līdz šim Liāna Liepiņa ir strādājusi jau ilgus gadus pēc iecelšanas amatā. Komisija atbalsta tieslietu ministres priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Apstiprināt Liānu Liepiņu par Rīgas pilsētas Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”. Lūdzu rezultātu! Par — 69, pret — nav, atturas — 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts “Par Māras Balodes apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā — Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK). Arī Māra Balode ir iecelta tiesneša amatā pirms turpat vai desmit gadiem, un arī šajā gadījumā pēc iecelšanas seko apstiprināšana. Juridiskā komisija atbalsta tiesneses Māras Balodes apstiprināšanu Rīgas pilsētas Zemesgrāmatu nodaļas tiesneša amatā bez pilnvaru termiņa ierobežojuma tāpat kā iepriekšējo.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmumprojekta — apstiprināt Māru Balodi par Rīgas pilsētas Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi. Lūdzu rezultātu! Par — 64, pret — nav, atturas — 3. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts “Par Ilgas Neimanes apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK). Arī tiesnese Ilga Neimane strādājusi tiesneša amatā pēc iecelšanas daudzus gadus iepriekš. Šobrīd tuvojas laiks, kad vajadzētu lemt par apstiprināšanu amatā. Arī šo tieslietu ministres priekšlikumu Juridiskā komisija vienprātīgi atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu — apstiprināt Ilgu Neimani par Rīgas pilsētas Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi. Lūdzu rezultātu! Par — 64, pret — nav, atturas — 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts “Par Dzintras Zitmanes apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”. Juridiskās komisijas vārdā — Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK). Arī tiesnese Dzintra Zitmane tāpat kā iepriekšējā tiesnese ir iecelta amatā pirms laba laika, tātad 1993.gadā. Un arī šai tiesnesei tuvojas apstiprināšanas… lēmuma pieņemšanas termiņš. Šajā gadījumā arī Juridiskā komisija vienprātīgi atbalstīja tieslietu ministres Ingrīdas Labuckas priekšlikumu — apstiprināt Dzintru Zitmani par Rīgas pilsētas Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi amatā bez pilnvaru termiņa ierobežojuma.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu — apstiprināt Dzintru Zitmani par Rīgas pilsētas Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi. Lūdzu rezultātu! Par — 65, pret — nav, atturas — 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts “Par Ilzes Ieviņas apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK). Šajā gadījumā, tāpat kā iepriekšējos, tiesnese ir ar Augstākās padomes lēmumu 1993.gadā iecelta šajā amatā, un arī šai tiesnesei tuvojas laiks, kad vajadzētu lemt par viņas apstiprināšanu amatā bez pilnvaru termiņa ierobežojuma. Juridiskā komisija atbalsta šādu priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projekta — apstiprināt Ilzi Ieviņu par Rīgas pilsētas Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi. Lūdzu rezultātu! Par — 64, pret — nav, atturas — 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts “Par Līgas Eglītes apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā — Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK). Arī šī tiesnese, līdzīgi kā iepriekš jau izskatītajos lēmuma projektos minētās tiesneses, pretendē uz apstiprināšanu amatā bez pilnvaru termiņa ierobežojuma. Arī šajā gadījumā Juridiskā komisija vienprātīgi atbalstīja Līgas Eglītes apstiprināšanu amatā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu — apstiprināt Līgu Eglīti par Rīgas pilsētas Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi. Lūdzu rezultātu! Par — 69, pret — 1, neviens neatturas. Lēmums pieņemts.

Ir saņemts desmit deputātu ierosinājums — saīsināt uzstāšanās laiku debatēs līdz trīs minūtēm pirmo reizi un vienai minūtei, uzstājoties otro reizi visā šodienas Saeimas sēdē, sākot no sadaļas “Likumprojektu izskatīšana”. Vai ir iebildumi? Iebildumu nav. Akceptējam.

Izskatām lēmuma projektu “Par valsts meža zemesgabala maiņu pret Valērijam Čeprovam piederošo meža zemi”.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Priekšsēdētāja kungs! Dāmas un kungi! Darba dokuments, ar kuru mēs strādājam, ir 5199. Lēmuma projekts, kas ir sagatavots saskaņā ar Saeimas Kārtības ruļļa 117.pantu un Meža likuma 44.panta piekto daļu, kas, neapšaubāmi, šobrīd ir ieguvis ārkārtīgi lielu publicitāti. Šajā gadījumā parlamenta komisijā ir vērsies saskaņā ar likumu ne Čeprovs pats, bet viņa pilnvarotā persona, kas, manuprāt, bija Lagzdiņa kungs, bet tas nav arī būtiski.

Komisija izskatīja šo jautājumu. Šeit nebija vienbalsīgs balsojums. No desmit deputātiem 6 atbalstīja minēto zemes maiņu, ņemot vērā un galvenokārt balsoties uz Slīteres dabas parka — rezervāta direktora atzinumu, kurā viņš teica, ka esošajā zemes gabalā, kas atrodas Zilā kalna kraujā, atrodas pats labākais vai lielākais īvju stādījums Latvijā. Un arī iesniedzēju pretenziju uz zemesgabalu, kas kaut nākotnē varētu būt izmantojams.

Tā kā parlamenta komisija var balstīties tikai uz likumu un tiešām nevar balsot attiecībā par tirgus vērtībām, kas bieži vien ir pašnosauktas cenas, komisijas vairākums ir atbalstījis un es lūdzu jūs šo priekšlikumu šodien izskatīt un komisijas vārdā aicinu arī atbalstīt minētā zemesgabala maiņu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Atklājam debates. Ilmārs Geige.

I.Geige(LC). Godātie kolēģi! Vispirms es gribēju runāt pret šo iekļaušanu dienas kārtībā. Es biju nospiedis godīgi podziņu, bet to neviens neredzēja. Tāpēc es ņēmu vārdu un pateikšu lietas būtību.

Vakar un šodien es esmu saņēmis ļoti daudz zvanu no Lībiešu krasta, no Kolkas un Dundagas pagastiem, kuri izsaka savu nesapratni par to, ka šāds jautājums, šāds darījums ir kārtots.

Kā man ir teikuši Nacionālā parka darbinieki, tad viņi paši būtu bijuši ar mieru par 2 tūkstošiem nopirkt zemesgabalu, lai palielinātu savus zemesgabalus tiem cilvēkiem…. nu tiem cilvēkiem, kas Mazirbē dzīvo. Skaidrs, ka šeit… es to citādi nevaru nosaukt kā par darījumu, jo tiešām pēc tam, 18 hektārus iegūstot ciema teritorijā, to var sadalīt un pārdot vismaz par 5 latiem kvadrātmetrā. Es zinu, ko es runāju, man arī ir tur zeme, es tur esmu dzimis tanī pusē. Brālis mans līdz šai dienai nav dabūjis zemi atpakaļ Slīteres rezervāta meža teritorijā, viņam vienkārši nedod vai piedāvā kaut kur projām no ciema, kaut kur Dundagā un vēl tālāk.

Es aicinu šodien šo jautājumu tālāk neizskatīt un atdot to atpakaļ komisijā. Bet, ja tas tiks balsots, tad es aicinu un griežos pie visiem, lai noraidītu šo jautājumu. Es arī zinu, kura partija par šo ir ieinteresēta, bet es to neteikšu skaļi.

Sēdes vadītājs. Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Nu nav jau brīnums, ka notiek kārtējā afēra. To citādi nevar nosaukt. Protams, ka lībiešu krasts, lībiešu viss… tā Kurzemes jūrmala ir jāpārdod ārzemniekiem, ir jāpārdod citiem, latviešiem jau tā nav vajadzīga. Tāpēc Latgalē jau tūkstošiem hektāru iepērk zemes un plāno Vidzemes un Kurzemes krastā mainīt to zemi… nu, purvus Latgalē apmainīt pret krastu Kurzemē. Vai tad nav izdevīgi? Ļoti izdevīgi. Un jūs nesen bijāt liecinieki, kā viens no lieliem speciālistiem, Gaujas nacionālajā parkā nopērkot kādus zemesgabalus, kuri tur bija kaut kur ap 100 tūkstošiem latu vērtībā, gribēja Lilastes rajonā iegūt zemesgabalu pāri par 100 hektāriem, kura vērtība ir 6 miljoni.

Nu kas tad notiek? Vai tad jūs nesaprotat, ka mūs māna? Mūs māna un muļķo! Un arī dotajā momentā es Geiges kungam pilnīgi piekrītu, ka ļoti daudziem lībiešiem un tiem, kas dzīvo simtiem gadu šinī krastmalā, patiesībā kur ir mantojumi, viņiem zemi neatdod, jo tā tiek gatavota kaut kādā veidā apmaiņai un pēc tam tālākpārdošanai. Un pēc tam veikt tirdzniecību. Arī šinī gadījumā. Un jūs ievērojat, ka, beidzoties 7.Saeimai, visas šīs zemes apmaiņas parādās tikai uz plenārsēdi. Tas ir speciāli gatavots jautājums, lai tas nebūtu izskatīts, lai tas nebūtu izskatīts presē un lai varētu kārtējo reizi apmuļķot mūs, Saeimas deputātus.

Diemžēl citādi to nevar saprast. Tas ir pirmais.

Un otrais. Varbūt mēs beigsim šo tirgošanu un Latvijas izzagšanu un izpārdošanu! Un vēl mūsu rokām to dara! Jūs paskatieties, kas notika ar kuģniecību! Kādas nelietības notiek ar Ķemeru sanatoriju!

Vai tad tur latvietis tagad var ārstēties?

Ja pirmās brīvvalsts laikā uzbūvēja šo celtni, sakopa šo parku, izveidoja kurortoloģijas vietu, tad kas tad ir noticis desmit gadu laikā? Vienīgi, ka muļķo mūs!

Vai ir attīstīta mūsu kūrortu programma, uz kuras var labi Latvija pelnīt? Nē! Jo, redziet, noteiktas personas nevarēja uzreiz visu sagrābt un iekļaut savās interesēs, un tāpēc to iznīcina.

Un tagad ir zeme. Jā, tur ir ļoti labi meži, ļoti labs krasts, skaists, un tam ir ļoti liela vērtība. Un tagad visdažādākā veidā latvieti no turienes izdzen laukā.

Kas attiecas uz Slīteres rezervāta ģenerāldirektora... nu, kā saka attaisnošanos, ka tur par augiem un viss... Viss tas ir tādā veidā. Es ļoti labi zinu, kas notiek šinī rezervātā un kā prominentas personas izšauj tur briežus un citus dzīvniekus. Un, ja to vēl var nosaukt par kaut kādu īpaši aizsargājamo objektu kā nacionālo parku vai rezervātu, tad tas ir tikai uz papīra. Bet patiesībā ir pavisam cita darbība...

Sēdes vadītājs. Laiks!

L.Bojārs. Tāpēc, cienījamie kolēģi, nevar atbalstīt šo priekšlikumu. Un lai netaisa te brīnumus! Un es nedomāju pielikt kaut vienu, kā saka, pirkstu...

Sēdes vadītājs. Laiks!

L.Bojārs. ...pie tā, lai balsotu par šo rezultātu. Ja kurš vēlas Latviju izpārdot, nu tad balsojiet!

Sēdes vadītājs. Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Priekšsēdētāja kungs! Dāmas un kungi! Tikpat karstas debates bija tad, kad Latvijas Republikas Saeima pieņēma Meža likumu, arī šī 44.panta piekto daļu. Šajās debatēs es uzstājos divas vai trīs reizes, sakot, ka parlaments nedrīkst pieņemt šādus lēmumus, ka šādi lēmumi ir jāpieņem izpildvarai, ka tas jautājums ir jālemj izpildvarai. Un, ja jūs vēlētos iegūt šādu zemesgabalu caur izpildvaru, tad jums tas aizņem vismaz 7 mēnešus, Bojāra kungs! Jūs, protams, balsojāt par to, ka šādus lēmumus pieņems parlaments, un es balsoju pret to, ka parlamentam šādi lēmumi būtu jāpieņem, jo parlamentam — viens no maniem argumentiem — nav pietiekošas kompetences. Parlaments nevar izvērtēt lietderību. Parlaments rīkojas sausi, formāli, saskaņā ar likumu. Un, ja Latvijas Republikas parlamentā, šai gadījumā — Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā — ir vērsies kāds cilvēks ar lūgumu izskatīt viņa jautājumu, tad man tas ir jāiekļauj dienas kārtībā un jāizskata. Un es nevaru nekādā veidā bremzēt, nobāzt to cilvēku, pateikt, ka viņa jautājumu neizskatīsim, bet Garkalnes izskatīsim. Ja cilvēks vēršas parlamentā ar priekšlikumu, kas ir neadekvāts, tad, protams, emocionālais balsojums, kā bija Tīles gadījumā, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā neviens no deputātiem i nemēģināja pacelt roku par 54 hektāru vai 58 hektāru maiņu pret 102 hektāriem piejūrā. Tā komisijā neatradās neviens deputāts, kas šo būtu atbalstījis.

Šis gadījums, kurā ir arī jūsu, jāteic, nolamātā direktora vēstule, ir pilnīgi cits. Šeit ir līdzvērtīgi gabali — no lietderības, no tirgus vērtības es nevaru tos izvērtēt. Es varu izvērtēt tikai no cilvēka vērtības. Un, ja cilvēks saka, ka tur viņam ir perspektīva un šeit zaļos tikai īves, par kurām viņš maksās nodokli, tas jau ir pavisam cits jautājums. Es uzskatu, ka nu jau nākamajam parlamentam jāatgriežas pie Meža likuma, “jāizravē” no likuma šī dalīšana pēc deguniem, pēc acīm, pēc sava subjektīvā viedokļa, un nekādi pēc... bet cilvēkiem ir tiesības iekļaut.

Vēl vairāk, Bojāra kungs! Ja jūs būtu būtiski pret šo priekšlikumu, jums ir Latvijas Republikas Satversmē un Kārtības rullī noteiktās tiesības. Jums šodien bija jāpieceļas un skaļi jāpasaka: “Es pret šo iebilstu!” Jums tas bija jāpasaka, un šo jautājumu nevarēja iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā, ja jūs būtu cēlis iebildumus, kā patstāvīgo priekšlikumu. Atkal — jūs nezināt kārtību, kādā lietas ir virzāmas tālāk. Es vēlreiz saku: es atbalstīju šo priekšlikumu, jo es šeit neredzu ļaunprātību. Jūs redzat ļaunprātību visur, es mēģinu saskatīt ļaunprātību tur, kur tā ir. Es neredzu šeit ļaunprātību, es redzu, ka cilvēks grib uzlabot savus apstākļus.

Geiges kungs minēja citus piemērus. Un šeit man jāpiebilst, jā, ka šī zeme tiek dota no kompensācijai paredzētās platības. Bet tas ir lēmums, kas ir jāpieņem citur, nevis parlamentā, jo es nevaru zināt, kam katrs zemesgabals ir paredzēts attiecīgajā pašvaldībā. Es nevaru šādā veidā ar jums ne strīdēties, ne debatēt, ne kaut ko pieteikt, ne uzteikt.

Sēdes vadītājs. Paldies! Laiks.

K.Leiškalns. Es rīkojos stingrā saskaņā ar likumu, un esmu gatavs vēlreiz apgalvot, ka likums šeit ir muļķīgs, subjektīvs un nav izvērtējams pēc būtības. Zemesgabali... Ministru kabinetā jums būtu jāmaina 7 mēnešus, pats mazākais.

Sēdes vadītājs. Laiks! Paldies. Anna Seile.

A.Seile (TB/LNNK). Godātie deputāti! Šodien ir pēdējā Saeimas sēde. Un tāpēc es domāju, ka ir jāvalda taisnībai. Un es gribu iebilst tam teicienam, ko nupat teica Kārlis Leiškalns par grozījumiem Meža likumā. Par vienu vai divām balsīm, precīzi neatceros, tika nobalsots tas, ka Saeima lemj tajos gadījumos, ja no valsts mežu zemes, kura 1940.gadā piederēja Zemkopības ministrijas Meža departamentam, ka no šīs zemes varētu atdalīt kādu zemesgabalu, to privatizējot vai nododot pašvaldībai. Ja būtu cita kārtība, ja Ministru kabinets būtu lēmis par šiem zemesgabaliem, tad tie nebūtu vis 20, kā tas ir mūsu komisijā iesniegts, tad tie būtu vairāki simti. Es uzskatu, ka šeit, Saeimā, izskatot jautājumus, ir lielāka publicitāte. Bet kļūdu mēs esam pieļāvuši visā šajā izskatīšanas laikā. Manuprāt, kā es esmu arī konsultējusies ar Juridisko biroju, bija jāgatavo nevis lēmums, bet Saeimas nolēmums ir arī likums. Un tāpēc tam vajadzēja būt atsevišķam likumam, kurā var noteikt aprobežojumus. Ja tā ir kāpu zona, tad paredzēt visus aprobežojumus, kādi tur ir iekšā, protams, ir cerība, ka zemesgrāmatās tos ierakstīs, bet mūsu lēmums ir tukšs. Šeit nekādu aprobežojumu nav. Un tāpēc es domāju, ka tas, ka Saeima lemj un piešķir jautājumam publicitāti, un pat tik lielu, ka arī šajā gadījumā vakar zvanīja no Ģenerālprokuratūras un pieprasīja visus materiālus par šo zemes lietu. Es domāju, ka ir pareizi, ka mēs nevis noraidījām šo lēmuma projektu, vienam deputātam formāli iebilstot, lai izskan šīs debates un lai Saeimas balsojums parāda, kāds tad īsti ir šis viedoklis.

Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs. Leons Bojārs — otro reizi.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Jūs ļoti labi zināt, ka daudzi likumi ir izstrādāti ar perspektīvu gūt labumu. Un to izstrādāts ir ļoti daudz, arī 7. Saeimā tas tika veikts.

Kas attiecas par līdzvērtīgiem zemesgabaliem. Nav tie līdzvērtīgi! Geiges kungs to pareizi pateica, un tā tas arī ir. Tie cilvēki, kas to dara, viņi ļoti labi saprot, ko viņi grib, ko viņi vēlas un cik tas maksās pēc pieciem, desmit gadiem.

Tāpēc, cienījamie kolēģi, tādā steigā pieņemt šo likumu nevar. Tas nav nekāds steidzams. Ugunsgrēku tur nekādu nav, un nav ko mums steigties! Un tāpēc tas ir jānoraida, un jābeidz ir visi šie jandāliņi, lai prominentas personas gūtu labumu. Vieni paliek par ļoti tādiem bagātiem, kuri esot ļoti veikli. Un otri tiek apmuļķoti. Nu Latvijā varbūt latvietis latvieti ...

Sēdes vadītājs. Laiks!

L.Bojārs. ... tā nerīkosimies, un tāpēc tas nav atbalstāms. Paldies!

Sēdes vadītājs. Ilmārs Geige — otro reizi.

I.Geige (LC). Es tikai gribēju sniegt informāciju. Man šorīt bija saruna ar Kolkas pagasta padomes priekšsēdētāju, kura teica, ka viņa tikai uzzināja par šādu darījumu vakar, kad viņai zvanīja no radio. Tas arī par kaut ko runā! Es nesaprotu, kāpēc šāds jautājums vispār tika izskatīts komisijā. Nu, it kā jau Kārlis pateica, ka visi dokumenti ir iesniegti un jums ir jāizskata. Bet es savā runā teicu. Es aicinu šodien to tālāk neizskatīt un atdot atpakaļ komisijā. Un neskatīt. Un neizdarīt tādu kļūdu vēl pēdējā dienā! Paldies!

Sēdes vadītājs. Kārlis Leiškalns — otro reizi.

K.Leiškalns (LC). Grūtā dzīve ar Saeimas lēmuma projektu. Un šeit šobrīd, Seiles kundze, Meža likuma 44.pantā ir tikai un vienīgi runa par lēmuma projektiem, nevis par atsevišķiem likumiem. Ja šeit būtu ierakstīts: “Ministru kabineta sagatavotos lēmuma projektus par zemesgabala, valsts meža zemes, atsavināšanu ikreiz apstiprina Saeima,” tad būtu kaut kas pareizi ierakstīts. Mēs esam trešajā lasījumā iebalsojuši muļķīgu normu, un tagad gribat, lai es karoju ar šīm normām. Es nekarošu ar šīm normām. Ja es redzu ļaunprātību, es balsoju “pret”. Cilvēks vēršas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā, un cilvēkam šobrīd ir divas iespējas: vai nu sameklēt desmit deputātus, kas paraksta viņa iesniegumu un sagatavo patstāvīgo priekšlikumu Saeimas lēmuma projekta izskatā, otrs priekšlikums ir pa tiešo vērsties atbildīgajā komisijā, kas šajā gadījumā ir Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija. Un man ir jāiekļauj dienas kārtībā, un, kamēr vien es te esmu, es strādāšu, es visus saņemtos likumprojektus, visus priekšlikumus, visas saņemtās deputātu vēstules, pat ja tās… iedzīvotāju vēstules, pat ja tās raksta grafomāns, atbildēšu.

Sēdes vadītājs. Laiks!

K.Leiškalns. Bet neuzveliet problēmu no slimās galvas, Bojāra kungs, uz veselo!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu! Vai komisijas vārdā arī vēlaties ko piebilst?

K.Leiškalns. Komisijas vārdā man ir jāaicina kā komisijas priekšsēdētājam balsot par komisijas atbalstīto lēmuma projektu, jo neviens nav atkal iesniedzis desmit deputātu parakstītu papīru, prasot nodot komisijai. Atkal nezina procedūru! Bet runāt grib.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par valsts meža zemesgabala maiņu pret Valērijam Čeprovam piederošo meža zemi”. (Dep. K.Leiškalns: “Kā gribat!”) Lūdzu rezultātu! Par — 34, pret — 19, atturas — 18. Lēmuma projekts noraidīts.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā”. Otrais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Vents Balodis.

V.Balodis (TB/LNNK). Augsti godātie Prezidija locekļi! Godātie deputāti! Strādājam ar dokumentu nr.5043b.

1. ir precizējošs Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 2. ir Juridiskā biroja priekšlikums, kurš ir ņemts vērā un iestrādāts Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā nr.3.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 4. — Ministru kabineta priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. Tāpat ir atbalstīts arī 5. — Ministru kabineta priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Arī tiek atbalstīts.

V.Balodis. 6. un 7. — Ministru kabineta priekšlikumi. Ir atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Ir atbalstīts arī 8. — Ministru kabineta priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. Ir atbalstīts arī 9. — Ministru kabineta priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Ir atbalstīts 10. — Ministru kabineta priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Un ir atbalstīts 11. — Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. Lūdzu atbalstīt deputātus arī galīgajā lasījumā šo likumprojektu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 68, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi likumā “Par budžetu un finansu vadību””. Otrais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Vents Balodis.

V.Balodis (TB/LNNK). Godātie deputāti! Strādājam ar dokumentu nr.5044b. 1. ir Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Tāpat komisija ir atbalstījusi arī 2., 3. un 4. — Juridiskā biroja priekšlikumus.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Balodis. Komisija ir atbalstījusi arī 5. un 6. — Juridiskās biroja priekšlikumus.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Komisijas ir atbalstījusi 7. — Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Un komisija ir atbalstījusi 8. un 9. — Juridiskā biroja priekšlikumus.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. 10. — Juridiskā biroja priekšlikumu — komisija ņēmusi vērā.

Tāpat komisija ņēmusi vērā arī 11. — Ministru kabineta alternatīvo priekšlikumu — un iestrādājusi Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā ar nr.12.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. 13. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. Tāpat ir atbalstīts 14. un 15. — Juridiskā biroja priekšlikumi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. 16. — deputātu Cileviča un Urbanoviča priekšlikums — nav guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 16. — deputāta Cileviča un Urbanoviča priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 17, pret — 35, atturas — 26. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. Komisija ir atbalstījusi 17. un 18. — Juridiskā biroja… 17.priekšlikumu — Juridiskās komisijas — nav atbalstījusi. Es atvainojos.

Sēdes vadītājs. Un 18.priekšlikums tiek atbalstīts.

Tālāk, lūdzu!

V.Balodis. 19. — deputātu Cileviča un Urbanoviča priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 19. — deputātu Cileviča un Urbanoviča priekšlikumu.

Lūdzu rezultātu! Par — 17, pret — 26, atturas — 25. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. 20. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Nav komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 21. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 22 — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 23. — deputātu Cileviča, Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 24. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. Lūdzu deputātus atbalstīt arī galīgajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par budžetu un finansu vadību”” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 76, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Iekšējā audita likums”. Otrais lasījums. Budžeta un finansu (nodokļu) komisijās vārdā — deputāts Vents Balodis.

V.Balodis (TB/LNNK). Godātie deputāti! Strādājam ar darba dokumentu ar numuru 5045b.

1. — Ministru kabineta iesniegtais priekšlikums — ir iestrādāts Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā ar numuru 2.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 3. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un iestrādāts Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā ar numuru 4.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 5. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 6. — Juridiskā biroja priekšlikums. Iestrādāts Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā ar numuru 7.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Ministru kabineta 8.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 9. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 10. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 11. — Ministru kabineta iesniegtais priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 12. — Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāra Ziedoņa Mauliņa priekšlikums — komisijas atbalstu nav guvis.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 13. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 14. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 15. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 16. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 17. — Ministru kabineta iesniegtais priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 18. — Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāra Ziedoņa Mauliņa priekšlikums — nav guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Balodis. 19. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 20. — Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāra Ziedoņa Mauliņa priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

V.Balodis. 21. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 22. — Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāra Ziedoņa Mauliņa priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Tāpat arī 23.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 24. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 25. — Ziedoņa Mauliņa iesniegtais priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

V.Balodis. Tāpat arī nav atbalstīts 26. priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek noraidīts.

V.Balodis. 27. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Balodis. 28. — Mauliņa kunga priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 29. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 30. — Mauliņa kunga priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Un 31. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Lūdzu atbalstīt arī galīgajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Iekšējā audita likums” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 72, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Sāksim izskatīt likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2002.gadam””. Otrais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā deputāts Vents Balodis.

V.Balodis (TB/LNNK). Godātie deputāti! Darba dokumenti mums būs trīs — ar numuru 5042c, 5042d un 5042e. Darba gaitā es arī lūgšu jums šīs papildu tabulas ņemt vērā.

Šoreiz budžeta grozījumi ir sastādīti tā, ka pirmie priekšlikumi ir par izmaiņām ieņēmumos un izdevumos, mēs balsosim par tabulām, kur tiek piedāvāti priekšlikumi piešķirt līdzekļus, un tikai pēc tam mēs balsosim par teksta daļu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu!

V.Balodis. Un tā 1. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Komisija ir atbalstījusi. Tas saistīts ar Saeimas darbības nodrošināšanu par kompensācijām deputātiem.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Balodis. 2. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums, kas paredz 12 500 izdevumus 1991.gada barikāžu dalībnieku piemiņas zīmes izpildē.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 3. — deputāta Jāņa Straumes priekšlikums — ir ņemts vērā un iestrādāts 2. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā, tāpēc nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk, lūdzu!

V.Balodis. 4. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Otrais pasaules karš paņēma vismaz pusotra simta tūkstoša dzīvības, un tās dzīvības zaudēja Latvijas karavīri, Latvijas vīrieši, jo patiesībā bija izsists viss latviešu genofonds. Un tāpēc, atceroties piemiņu tiem kritušajiem cilvēkiem, kuri bija ievilkti šinī kara... nejēdzīgā karadarbībā, mums tomēr ir jāatzīmē viņu piemiņas vietas. Ir jāatceras tie cilvēki un jāatbalsta arī tie, kā saka, kas tika mānīti, kas visdažādākā veidā tika represēti, un visi.

Seši tūkstoši latu — tas nav nekas liels, ja mēs norakstām uzņēmumiem, teiksim, “Olainfarm”, 2,6 miljoni, tad es domāju, ka 6 tūkstošus noziedot mūsu tautiešu atmiņai — tā ir kauna lieta, ja to neatbalsta. Un es nevaru saprast Ministru kabinetu, kurš tā patriotiski iestājas par latviešiem un tajā pašā laikā neatbalsta latviešu piemiņu.

Es aicinu atbalstīt priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā — Vents Balodis.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 4. — deputāta Bojāra priekšlikumu! (No zāles deputāts V.Balodis: “Balsojam!”) Lūdzu rezultātu! Par — 14, pret — 16, atturas — 45. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. 5. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 6. — Ministru kabineta priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 7. — Ministru kabineta priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Tāpat ir atbalstīts 8., 9. un 10. — Ministru kabineta priekšlikumi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. 11. — Ministru kabineta iesniegtais priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 12. un tāpat arī 13., 14. un 15. — Ministru kabineta priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. Ir atbalstīts arī 16. un 17. — Ministru kabineta priekšlikumi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 18. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Balodis. 19. un 20. — Ministru kabineta priekšlikumi. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 21. — Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 22. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 23. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 24. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 25. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 26. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 27. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 28. — Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neatbalsta.

V.Balodis. 29. — Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 30. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 31. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 32. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 33. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 34. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 35. — Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 36. — Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšlikums. Neatbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 37. un 38. — Ministru kabineta priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīti.

V.Balodis. 39. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 40. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 41. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 42. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 43. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 44. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Balodis. 45. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 46. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 47. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 48. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 49. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. — 50. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 51.priekšlikums. Es lūdzu skatīt papildu tabuliņu, un tur ir izteikts kā Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums ar nr. 51.a. Un mēs paredzam Izglītības un zinātnes ministrijai dotācijai Latvijas Jaunatnes padomei lielāku finansu piešķīrumu. Tas ir, 8000 latu, 286, kas ir nepieciešami, lai piedalītos ar dalības maksu starptautiskajās organizācijās. Lūdzu atbalstīt!

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Balodis. 52. — deputāta Estas kunga priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 53. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 54. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 55. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 56. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 57. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 58. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 59. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Tāpat ir atbalstīts 60. un 61. — Ministru kabineta priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. Un atbalstīts 62., 63., 64. un 65. — Ministru kabineta priekšlikumi. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Balodis. 66. — deputāta Baldzēna un Birkava kunga priekšlikums. Nav guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Egils Baldzēns.

E.Baldzēns (SDS). Godājamie Saeimas deputāti! Divu frakciju deputāti — no Sociāldemokrātu savienības un “Latvijas ceļa” — ir piedāvājuši atbalstu tieši Zemkopības ministrijai 26 000 lauku uzņēmējdarbības apmācības programmas izstrādei un ieviešanai. Tas ir saistīts ar to, ka laukos, kā mēs zinām, ir pietiekami daudz nopietnu problēmu ar nodarbinātību, ar bezdarbu un jaunas darba vietas ir nepieciešamas. Līdz ar to tās ir nepieciešamas ne tikai lauksaimnieciskajai ražošanai, bet vispār uzņēmējdarbībai laukos. Aicinu deputātus atbalstīt un, manuprāt, arī finansējuma avots, uzņēmumu ienākuma nodoklis — ir pozitīvi vērtējams, jo tas ir pārpildīts.

Sēdes vadītājs. Paldies. Debates slēdzu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 66. — deputātu Baldzēna un Birkava priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 28, pret — 3, atturas — 44. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. 67. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 68. — Ministru kabineta priekšlikums. Vienīgais priekšlikums, kas paredz deficīta palielināšanu par 3 miljoniem latu un novirzīt naudu nelauksaimnieciskās uzņēmējdarbības attīstības programmai. Komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Balodis. 69. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 70., 71. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 72. — deputāta Imanta Burvja priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 73. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 74. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 75. — deputāta Valda Birkava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 76. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 77. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 78. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 79. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums . Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 80. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 81. — apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 82. — Ministru kabineta — un 83. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 84. — deputāta Andreja Požarnova priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 85. — deputāta Andreja Požarnova priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 86., 87.un 88. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 89. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 90. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 91. — apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 92. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 93. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 94. — deputāta Venta Baloža priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 95. — apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 96. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 97. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 98. — deputāta Egila Baldzēna priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Egils Baldzēns.

E.Baldzēns (SDS). Godājamie Saeimas deputāti! Esmu ierosinājis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai tieši pagastu informācijas, tūrisma uzņēmējdarbības centra projekta izstrādei 29 000 un ienākuma avots ir uzņēmuma ienākuma nodoklis, kas ir pārpildīts. Aicinu

Atbalstīt!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 98. — deputāta Baldzēna priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 21, pret — nav, atturas — 51. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. 99. — deputāta Pētera Salkazanova priekšlikums — komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 100. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 101. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Ja mēs izvērtējam šīs izmaiņas, tad tur vismazāk noziedots ir naudiņas, kuru dalīja valdību sastādošās partijas, Latgalei un Zemgalei. Visvairāk Vidzemei ticis un Kurzemei.

Un tagad, kas attiecas uz Piedrujas pagastu. Ir tāds attāls pagasts Latgalē, un šajā gadā tur bija ļoti dramatiski, jo bija ugunsgrēki un vistrakākais bija tas, ka izsīka nelielās ūdens krātuves un izkalta akas. Tāpēc pagastā nolēma izveidot sistēmu — ūdens artēzisko aku rakšanu un ierīkošanu. Diemžēl ministrijas pagastu izstrādātos projektus, tur trīs pagasti bija kopā, neatbalstīja. Un vai tad tagad 14 000 latu ir baigi lielā naudas summa no tiem miljoniem, kurus mēs norakstām tiem draudzīgajiem uzņēmumiem, kuri ir sadarbībā ar valsti, nevaram atrast? Jūs saprotiet, ja cilvēki atnāk mājās un viņam nav ūdens, ar ko sagatavot ēdienu, viņam nav ūdens, ar ko padzirdīt lopiņus, un tagad mēs nevaram atrast 14 000. Latgale vienmēr ir bijusi no Saeimas apdalīta! Un to dala speciāli, un arī šajos priekšlikumos šīs niecīgās summas netiek atbalstītas. Toties mums ir atbalstīti visdažādākie sporta centri. Man liekas, ka tie nebaro iedzīvotājus. Tas ir, personīgo īpašumu, kuri pēc tam būs privatizēti un gūs noteiktas personas labumu, tos mēs atbalstām. Un tur ir simtiem tūkstošu. Un visdažādākie apbalvojumi. Un te 14 000 mēs neatrodam. Tā mēs cienām cilvēkus, tā mēs rūpējamies par cilvēkiem, un tā mēs saprotam cilvēku izpratni, ko nozīmē dzīvot bez ūdens. Jūs saprotiet, cilvēki dzīvoja bez ūdens. Un tagad nav autotransporta cisternas, kas atved uz mājām ūdeni. Un tagad 14 000 mēs uztaisām par problēmu. Un diemžēl to dara Ministru kabinets. Un arī Saeimas Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā arī nebija izpratnes, jo visiem ir labi iekārtoti dzīvokļi, ļoti labi aprīkotas mājas, un, protams, ka cilvēki, kuriem ūdens nebija, tas jau neinteresē, vai viņiem labi ir dzīvot vai slikti. Tāpēc es aicinu atbalstīt šo priekšlikumu. Naudas ir pietiekoši! Mazāk lai valdība šķiež citām vajadzībām. To, ko ir darījusi veselus četrus gadus. Paldies.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu.

Vai vēlaties ko piebilst komisijas vārdā? Lūdzu zvanu! Balsosim par 101. — deputāta Bojāra priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 27, pret — nav, atturas — 51. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. 102., 103. — Ministru kabineta priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 104., 105., 106. un 107. — Ministru kabineta priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīti.

V.Balodis. 108. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 109. — Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Neiebilst deputāti.

V.Balodis. 110. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 111. — deputāta Pētera Salkazanova priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 112. — deputāta Gunta Damberga priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 113. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 114. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 115. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Nu, par cik mēs gatavojamies Dziesmu svētkiem un kultūras pasākumi, kas saistīti ar to, tie jau ir jāsagatavo, un jābūt ir speciālistiem, kas laukos, it sevišķi pagastos, nodarbojas ar koru un deju kolektīvu organizāciju.

Un kā pagastos man paskaidroja, patiesībā tas viss ir uzvelts uz pagasta pleciem. Tātad, ja pagastā ir kāda naudiņa, tad viņi šos deju kolektīvus atbalsta, ja naudiņas nav, nu tad, ja tie cilvēki piekrīt vai vadītāji, nu tad viņi strādā. Tātad uz entuziasma pamata.

Kas notiek ar centralizētajiem naudas līdzekļiem, kas tiek iedalīti no valsts? Diemžēl tie paliek Rīgā. Un lauku rajonos un attālajos pagastos tie neparādās. Tas jau nav nekāds brīnums, tas notiek veselības aprūpes līmenī, ka lauku ļaudis neko nesaņem, tas notiek arī kultūrā. Kultūrkapitāla fonds arī, kuram tā kā to vajadzētu atbalstīt, arī mierīgi tērē līdzekļus savām vajadzībām. Tur ir 5 ar pusi miljoni, tiešām liela summa, bet vadītāji neko nesaņem.

Tāpēc, protams, šī summa nav ļoti liela — 60 000, bet vismaz kaut kas tiks tiem koru vadītājiem, deju kolektīvu vadītājiem, lai vismazākā summa ir.

Un tāpēc tā nav liela summa — 60 000 — un to vajag atbalstīt. Tas ir viens.

Otrs. Mums arī jāsaglabā kultūrvēsturiskais mantojums. Un ja uz vietām… tātad visattālākajos Latvijas rajonos neatbalstītu šos cilvēkus, kas nodarbojas tik tiešām ar svētu darbu, saglabājot mūsu kultūru, tā būtu ne visai laba lieta.

Tāpēc es aicinu atbalstīt šo priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 115. — deputāta Bojāra priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 30, pret — 1, atturas — 53. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

Likumprojekta izskatīšanu turpināsim pēc pārtraukuma. Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm!

Kamēr tiek gatavoti rezultāti, vārds paziņojumam deputātam Linardam Muciņam.

L.Muciņš (LC). Juridiskās komisijas sēde Juridiskās komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Violai Lāzo.

V.Lāzo (LSDSP). Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde pulksten 10.45 komisijas telpā lūdzu.

Sēdes vadītājs. Aleksandram Bartaševičam lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus.

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs). Godātie kolēģi! Nav reģistrējušies: Imants Burvis, Pēteris Apinis, Tadeušs Ketlers, Edvīns Inkēns, Ainārs Šlesers, Raimonds Pauls, Imants Stirāns, Romāns Mežeckis, Anna Seile. Paldies!

Sēdes vadītājs. Pārtraukums līdz pulksten 11.00.

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Turpinām izskatīt likumprojektu. 116.priekšlikums.

V.Balodis. Godātie deputāti! 116. — Ministru kabineta priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 117. — deputātu Baloža, Bunkša, Spurdziņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 118. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 119. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 120. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 121. — Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšlikums — ir atbalstīts nākamajā — 122. — deputāta Venta Baloža priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. 123. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 124. — deputāta Valda Birkava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 124. — deputāta Birkava priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 44, pret — nav, atturas — 10. Priekšlikums atbalstīts.

V.Balodis. 125. — deputāta Valda Birkava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 126. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 127., 128., 129. un... Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 130. — Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Vai deputāts Zvejsalnieks vēlas debatēt par 130.priekšlikumu? Lūdzu!

O.Zvejsalnieks (LSDSP). Kolēģi! Es ļoti lūgtu tos, kuri var, atbalstīt šo priekšlikumu. Paldies.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 130. — Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 22, pret — nav, atturas — 35. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. 131., 132., 133. — Ministru kabineta priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīti.

V.Balodis. 134. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 135. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 136. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 137. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Nav atbalstīts, bet ir iestrādāts Ministru kabineta priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 138. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 139. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 140. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 141., 142. — Ministru kabineta priekšlikumi. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 143. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 144. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 145., 146. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikumi. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 147., 148., 149. un 150. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikumi. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 151., 152. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikumi. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 153. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 154. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 155. — deputātes Kezikas kundzes priekšlikums. Nav atbalstīts, bet tas ir atbalstīts 154.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. 156. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 157. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts... Nav atbalstīts, es atvainojos, iestrādāts Ministru kabineta priekšlikumā nr.156.

Sēdes vadītājs. Paldies, nav iebildumu.

V.Balodis. 158. — deputāta Jāņa Bunkša priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs.Ttiek atbalstīts.

V.Balodis. 159. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 160. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 161. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 162. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 163. — deputāta Andreja Požarnova priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 164. — deputāta Jāņa Bunkša priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 165. — deputāta Valda Birkava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 166. — deputāta Valda Birkava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

V.Balodis. 167. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 168. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 169. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 170. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 171., 172. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 173. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 174. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Nav atbalstīts, bet ir atbalstīts 174. — līdzīgai tēmai deputāta Bojāra priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Balodis. 175. — deputāta Antona Seiksta priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 175.priekšlikumu!

O.Zvejsalnieks (LSDSP). Kolēģi, es saprotu, ka nav liela jēga te jūs aicināt, protams, bet vienkārši informācijai. Runa ir par summu, kura nu nekādi nespēj ietekmēt valsts budžetu. Tas viens.

Otrkārt, tēlniecības darbnīcā, par kuru ir runa, jau ir viens piemineklis uztaisīts — tas ir Nikodemam Rancānam. Un tagad šajā darbnīcā tūlīt taisīs arī Franča Trasuna pieminekli. Nu darbnīca ir tādā stāvoklī, ka var strādāt tikai vasarā un siltā laikā, tai nav apkures. Nu ja mēs varam izdarīt šo balsojumu, nu tad vienkārši būs ērtāk strādāt. Tos pieminekļus jau taisīs vienalga. Nu taisīs pa vasaru, pavasari. Tāpēc jau mēs esam, lai to darītu. Paldies.

Sēdes vadītājs. Leons Bojārs. (No zāles deputāts O.Zvejsalnieks: “Nevajag, Leon! Atsauc!”)

L.Bojārs(LSDSP). Cienījamie kolēģi! Var tikai saprast triju partiju — “Latvijas ceļa”, Tautas partijas un apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK vēlmi — tikai mēs varam noteikt, kam ir vajadzīga nauda. Un tad tā, kā bija pirms vēlēšanām, kad valsts iedalīto naudu, kura bija sadalīta pie budžeta līdzekļu pārdalīšanas, kad pieņēma budžetu 2002.gadam, pateica, ka es jums iedevu šo naudu.

Cienījamie kolēģi! Tā ir visas Latvijas iedzīvotāju nauda, un mēs to pārdalām, kura ir savākta no nodokļiem un citiem maksājumiem. Un nevajag vienmēr uzrādīt, kā tas tika uzrādīts, ka tā ir it kā personīgā nauda. Personīgās naudas nav.

Kas attiecas uz Rēzeknes mākslas vidusskolu un tēlniecības darbnīcu. Tik tiešām, vidusskola tur strādā ļoti labi. Audzēkņi ir centīgi un labi apgūst specialitāti, kā saka, kurš kuru vēlas. Bet ir taču jābūt telpām. Nevar taču ziemas laikā skolnieks strādāt kažokā apģērbies un ar kādiem dūraiņiem rokā. Un tātad darbnīca, kura neprasa lielus naudas līdzekļus, ne tādus līdzekļus, ko mēs atdodam sporta centriem miljoniem. 400 miljonus vēlējās noziedot hokeja hallei. Te ir runa par 7000, un tas ir jāatbalsta! Lai mācās bērni! Un visiem ir jāiegūst izglītība, bet ne tā, kā mēs vienu otru reizi pieņemam lēmumus un nedomājam par to, kas būs turpmāk.

Leiškalna kungs pateica, ka ļoti daudz lēmumu arī par zemi un par mežu ir pieņemti aplam. Bet kas tad par viņiem balso, cienījamie pozīcijas deputāti? Jūs balsojat! Jā!

Tāpēc, cienījamie kolēģi, es aicinu atbalstīt Rēzeknes Mākslas vidusskolai priekš tēlniecības darbnīcas piešķirt 7000 latu. Paldies.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 175. — deputāta Seiksta priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 35, pret — nav, atturas — 36. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

Tālāk, lūdzu!

V.Balodis. 176. — apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 177. un 178. — apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 179.un 180. — apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 181. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 182. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 183. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 184. — deputāta Jāņa Bunkša priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 185. un 186. — apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 187. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 188. — deputāta Andreja Požarnova priekšlikums. Nav atbalstīts.

V.Balodis. 189. — deputāta Valda Birkava priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 190. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 191. — deputāta Valda Birkava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neatbalsta.

V.Balodis. 192. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 193. — apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 194. — deputāta Valda Birkava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Balodis. 195. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Balodis. 196. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Nav atbalstīts, jo ir atbalstīts iepriekšējais — Tautas partijas frakcijas priekšlikums — par lielāku summu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 197. — apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 198. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 199. — apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 200. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 201. — deputāta Venta Baloža priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 202. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 203. un 204. — apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 205. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 206. — apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 207. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Balodis. 208. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 209. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 210. — Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšlikums. Nav guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 211. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 212. — Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšlikums. Nav atbalstīts, jo ir līdzīgi atbalstīts 11.priekšlikumā jau.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 213., 214. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 215. — deputāta Valda Birkava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neatbalsta.

V.Balodis. 216. un 217. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 218., 219. — Tautas partijas frakcijas priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 220. — deputātu Deņisova un Salkazanova priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 221. un 222. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 223., 224. — Tautas partijas frakcijas priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. 225. — deputātu Birkava un Salkazanova priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 226. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 227. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 228. — deputātes Kezikas priekšlikums. Nav atbalstīts, jo ir atbalstīts jau 227.priekšlikumā

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Balodis. 229. — deputātes Kezikas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 230., 231., 232. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikumi Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 233. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 234. — deputāta Venta Baloža priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 235. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 236. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 237. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 238., 239. un 240. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 241. un 242. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 243. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 244. un 245. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 246. — deputāta Pētera Salkazanova priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Ir atbalstīts.

V.Balodis. Atbalstīts. Es atvainojos.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 247. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 248. — deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Daļēji atbalstīts citā priekšlikumā. (Dep. K.Leiškalns: “Paldies!”)

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk, lūdzu!

V.Balodis. 249. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 250. un 251. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 252. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 253. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 254. — deputāta Pētera Salkazanova priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Balodis. 255. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 256. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Atašienes vidusskola rādiusā 20—25 kilometri savāc skolniekus, kuri mācās šinī vidusskolā. Pēdējais remonts kaut cik liels ir veikts tikai 60.gados. Pēc tam nekas tur nav darīts. Un tagad telpu apkure ir galīgi sagrauta. Tas ir viens. Un kas attiecas uz kapitālo remontu, tā skola ir drausmīgā stāvoklī. Tā arī jumts nav labākā stāvoklī. Un diemžēl kā vienmēr Vidzemes skolām, protams, ir jābūt apkurinātām, tām ir jābūt saremontētām, bet, kas attiecas uz Latgales skolām, tad tur jau var arī skolnieki dzīvot šķūņos un mācīties. Un tāpēc arī te 60 000 nekādi nevar atrast. Un cik projektu bija iesniegts no Atašienes vidusskolas visdažādākām ministrijām, jo viņi meklēja, kā atrast līdzekļus, lai varētu veikt remontu. Diemžēl vienmēr viņi tika noraidīti.

Tā ir klaji nicinoša attieksme pret šo attālo vidusskolu, kuru nekādi negrib atbalstīt trīs partijas, kuras sastāda valdību. Arī izglītības ministrs ir bijis atbraucis, paskatījies un solījis, ka tiks atbalstīts, bet diemžēl nekāda atbalsta no Izglītības un zinātnes ministrijas arī nebija.

Cienījamie kolēģi! 60 000 ir jāiedod, jo citādi ziema ir pienākusi un vismaz tagad paspēs kaut ko izdarīt līdz janvāra mēnesim, lai tie skolnieki nesalst vai nav jāpārtrauc vispār mācības skolā, kas būtu šausmīgi.

Un tāpēc es aicinu atbalstīt šo priekšlikum!.

Sēdes vadītājs. Oļegs Tolmačovs. Nevēlas runāt? Debates slēdzu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 256. — deputāta Bojāra priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 29, pret — nav, atturas — 48. Priekšlikums nav atbalstīts. Tālāk, lūdzu!

V.Balodis. 257. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 258. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 259. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 260. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 261. — deputāta Egila Baldzēna priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Egils Baldzēns.

E.Baldzēns. (SDS). Godājamie kolēģi! Esmu iesniedzis priekšlikumu mērķdotācijas — pašvaldībām vienreizējiem pasākumiem, kas attiecas uz Krāslavas rajona bērnu sociālās rehabilitācijas centra “Mūsmājas” katlumājas rekonstrukciju pārejot uz vietējo kurināmo. Ja būs šī rekonstrukcija, varēs izmantot vietējo kurināmo tātad, un katlumājas rekonstrukcijas rezultātā varēs ietaupīt līdzekļus, kas nepieciešami kurināmā iegādei, un tādā veidā palielināsies līdzekļi tieši bērnu uzturēšanas vajadzībām un jaunu darba vietu radīšanai.

Paldies par uzmanību. Aicinu deputātus atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 261. — deputāta Baldzēna priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 22, pret — nav, atturas — 38. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. 262. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 263. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Daļēji atbalstīts citā priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Leiškalna kungs! Jūs jau Latgali nekad neatbalstiet. Tā ka tur arī jūsu iebildumi ir tādi interesanti…

Cienījamie kolēģi! Jautājums ir par Krāslavas muzeja remontu. Nu Krāslava ir viena no vecākajām Latvijas pilsētām, un, starp citu, arī tur bija pirmā un viena no vecākajām augstākajām mācību iestādēm. Tas ir viens.

Otrs. Krāslavas rajonā ir vislielākais bezdarbs.

Un trešais. Latgalei, protams, arī Krāslavai, nekādus līdzekļus jau nedod. Tur pat tiltus nevar saremontēt Satiksmes ministrija, un tilti ir kritiskā stāvoklī.

Šogad kaut kā vismaz sāka ceļus kaut kā saremontēt. Un Krāslavas muzejs ir ļoti interesants, tas ir izvietots vienā no palīgtelpām, kas ir piederējušas Krāslavas muižniekiem, grāfiem Plāteriem un tāpēc tā telpa ir jāremontē. Tur ir jāmaina jumts un, protams jānodarbojas ar grīdu remontiem un citiem. Durvis vismaz jāieliek, jo tām jau katrām ir pa kādiem 150 gadiem.

Kas attiecas par ienākuma avotu, tad, cienījamie pozīcijas deputāti, jūs izmantojiet to pašu ienākumu avotu — uzņēmumu ienākumu nodokli. Un 5000 — tas, kas būs noziedots Krāslavas muzejam, tā nav liela summa. Muzeja darbinieki un Krāslavas pilsēta un tie tūristi, kas vienmēr atbrauc uz Krāslavu paskatīties, jo tik tiešām ir krāšņa apkaime, pati pilsēta ir interesanta, interesē arī muzejs. Un tāpēc telpas ir jāsaved kārtībā, un diemžēl pilsētai līdzekļu nav, un 5000 — tā ir ļoti maza summa, un nevajag būt skopiem līdz pēdējam.

Sēdes vadītājs. Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Bojāra kungs, es atbalstu Krāslavu. Iepriekšējā balsojumā nr.262 frakcija “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK ir piešķīrusi Krāslavas muzejam, es piekrītu — ne pārāk lielu summu , bet 3000, par to es nobalsoju. Tā kā dokumentus, ar kuriem mēs strādājam, vajag izlasīt, Bojāra kungs! Atnākt pusdeviņos uz darbu, izlasīt katru priekšlikumu un samērot budžeta tēriņus ar budžeta iespējām. “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK to ir izdarījusi, jūs neesat pat dokumentu izlasījis!

Tā ka es atbalstu jūs un Latviju, un Krāslavu kopumā! Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 263. — deputāta Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 21, pret — nav, atturas — 35. Priekšlikums nav atbalstīts.

V.Balodis. 264. — deputāta Egila Baldzēna priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 264. — deputāta Baldzēna priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 18, pret — nav, atturas — 41. Priekšlikums nav atbalstīts.

V.Balodis. 265. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs. (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Indras pagasta ūdensapgādes sistēmas ierīkošana. Tik tiešām, vasarā arī viņiem bija bēdīgs stāvoklis. Mūsu ministrijas neatbalstīja un nepalīdzēja, un visi tie projekti, kuri tika iesniegti no šiem pagastiem, tika noraidīti, ka tie neesot aktuāli. Cienījamie kolēģi, ja cilvēkam mājās nav ūdens, tad tas ir aktuāli vai nav aktuāli? Un līdz kādam līmenim ir nonākuši mūsu ministri, ministrijas darbinieki un tie, kas atbild par projektiem, ka viņi var ierakstīt dokumentā, ka tas ūdens — tas nav aktuāli. Un jūs saprotiet, ka cilvēki bija spiesti lietot ūdeni no visdažādākajām...no ezeriem vest, ja bija izdevība, vai no upes. Diemžēl tie ūdeņi nav no tīrajiem. Tāpēc arī nav brīnums, ka cilvēkiem bija arī slimības. Un ierīkot pagastā ūdensvadu, ierīkot artēziskās akas — tas ir svēts pienākums valdībai, un par to ir jārūpējas. Diemžēl Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija par to nav nekad rūpējusies un neko nedara. Viņa tikai izstrādā tos projektus, kur ir kaut kāda izdevība, un vienmēr, protams, interesē 10%. Tāpēc es aicinu atbalstīt šo priekšlikumu, lai cilvēki varētu turpmāk lietot kvalitatīvu ūdeni, kā to mēdz teikt, ka tiek ierīkotas visdažādākās ierīces Rīgas rajonā vai Vidzemē, vai Kurzemē — tur, kur tiek sagatavotas labas ūdens iegūšanas vietas.

Cienījamie kolēģi, šis priekšlikums ir jāatbalsta, jo tas arī attiecas uz cilvēku veselību. Paldies.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 265. — deputāta Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 21, pret — nav, atturas — 46. Priekšlikums nav atbalstīts.

V.Balodis. 266. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 267. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 268. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Satiekoties ar Robežnieku pagasta iedzīvotājiem un ar pagasta deputātiem, viņi man izteica pretenzijas par to, ka ir notikuši ugunsgrēki Latvijā, jo sausa tā vasara bija, un diemžēl palīdzība no valsts nebija saņemta nekāda — ne tehnikas apmaksai, ne degvielas iegādei, ne arī cilvēkiem maksāt. Nu, par cilvēku darbu jau neviens neinteresējās! Tātad viss bija novelts uz pagastu. Un tagad diemžēl Zemkopības ministrija arī neko nav kompensējusi. Viens tūkstotis latu — to, ko viņi ir izlietojuši, patiesībā tur nav ieskaitīta cilvēku darba apmaksa. Tā ir ļoti niecīga naudas summa, un jūs, cienījamie deputāti, arī tagad droši vien noraidīsiet to tā, kā jūs dariet visu! Uz latgaliešiem jums ir... nu, tā kā nevarētu pateikt rupji, bet jūs attiecaties ļoti slikti. Un visi noraidītie priekšlikumi, tie attiecas tieši uz cilvēku dzīvi. Un šie 1000 latu, kurus Zemkopības ministrija izlieto visdažādākajām citām vajadzībām, neatrada par vajadzīgu samaksāt Krāslavas pagastam. Tāpēc es aicinu iestrādāt budžeta izmaiņās, lai viņi saņemtu šo kompensāciju. Paldies.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā — deputāts Vents Balodis.

V.Balodis. Godātie deputāti! Te tiešām ir runa par ugunsgrēkiem, kas plosījās pagājušajā sausajā vasarā, un daudzi pagasti piedalījās ugunsgrēku dzēšanā. Un Finansu ministrija no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem arī šiem pagastiem atlīdzināja izdevumus, kuri bija iesnieguši dokumentus Finansu ministrijā.

Bet nevar piekrist Leonam Bojāram, kas paredz noņemt šo finansējumu no Valsts meža dienesta, jo tieši Valsts meža dienests bija pamatā tas, kas organizēja ugunsgrēku dzēšanu. Lūdzu neatbalstīt šo priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 268. — deputāta Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 11, pret — 1, atturas — 45. Nav atbalstīts priekšlikums.

V.Balodis. 269. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs. Ļoti vitāls vīrs.

L.Bojārs. (LSDSP). Baloža kungs! Jūsu zināšanai: Meža dienests diemžēl tur neko nedarīja tāpēc, ka viņiem nav ar ko strādāt. Cilvēki ir atlaisti no darba.

Kas attiecas uz “Robežnieku” pagasta ūdens sistēmas apgādi, tad viņi bija tādā pašā bēdīgā stāvoklī šinī vasarā un vispār vasarās, kad izkalst. Pagastam nekādu ienākumu nav. Vienīgi tas, ko saņem no dotāciju pārdalīšanas, tāpēc ierīkot ūdens sistēmu ir vajadzīgs, un 18 000 ir niecīga naudas summa. Cilvēkiem ir jālieto kvalitatīvs ūdens! Un, ja jūs domājat, ka latgalieši var dzert ūdeni tikai no upēm vai no kāda dīķa vai ezera, tā ir ņirgāšanās par mūsu tautiešiem. Un neaizmirstiet, ka ļoti daudziem saknes, arī mūsu deputātiem, nāk no Latgales. Tad vismaz saprotiet tos cilvēkus, kuriem vasarā bija ...

Jā, Kiršteina kungs, jūs atcerieties, kā jūs saņēmāt no ārvalstu kompānijām apmaksu par to, ka jūs esat kuģu kompānijas valsts pilnvarotais. Un ūdens ir vajadzīgs šiem cilvēkiem. Tāpēc es aicinu atbalstīt šo priekšlikumu, lai viņi varētu iekārtot ūdens iegūšanas sistēmu un nākamā vasara, ja būs tāda sausa, lai nebūtu tādu nepatikšanu, kādas bija šinī vasarā.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 269. — deputāta Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 21, pret — nav, atturas — 48. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. 270. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 271. — deputāta Valda Birkava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 272. — deputāta Birkava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 273. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 274. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 275. — deputāta Valda Birkava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Balodis. 276. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 277. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 278. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu...

Atklājam debates. Leons Bojārs. (Starpsauciens: “Leon, beidz!”)

L.Bojārs(LSDSP). Cienījamie kolēģi! Jūs tikko noraidījāt priekšlikumu par mācību grāmatu iegādi. Nu kā tad var tajās skolās, kur mācās lielākā daļa krievu skolēnu, apgūt latviešu mācību priekšmetus latviešu valodā, ja viņiem nav mācību grāmatu? Jūs varat iedomāties, kādu absurdu jūs, kā saka, nobalsojāt!

Bet tagad, kas attiecas uz Kuldīgas rajona Gudenieku pagasta Basu pamatskolas telpu jumta remontu. Telpas arī ir ļoti vecas, un jumti pēdējo reizi ir remontēti kaut kur 25 gadus atpakaļ. Nu ir taču jāsaprot, ka tur ir jāveic remonts. Un jāveic tas remonts! Un 4800 latu, kuri viņiem ir nepieciešami, pati mazākā summiņa, tā nav liela. Un ir jāatbalsta šī pamatskola. Nu, varbūt jūs esat vienaldzīgi, kā saka, tās skolas vajag iznīcināt, lai mazāk būtu izglītotu jauniešu. Nav jau nekāda brīnuma, ka savā laikā jūs pieņēmāt likumu par to, ka armijā nevar iesaukt jauniešus, kuriem nav izglītības. Vai tad mēs iesim uz to, lai mūsu jaunatne nebūtu izglītota, lai tiktu avārijas dēļ slēgta šī skola? Nevar to pieļaut. Skola ir ļoti skaista, ļoti labā vietā, ļoti iecienīta un pedagogi arī strādā ļoti labi. Tāpat 4800 latu — tā nav liela naudas summa, un šis priekšlikums ir jāatbalsta.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 278. — deputāta Leona Bojāra priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 21, pret — nav, atturas — 44. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis piecu deputātu iesniegumu, kurā deputāti lūdz pārbalsot 175. — deputāta Seiksta priekšlikumu, jo atbilstoši Kārtības rullim deputāts Egils Baldzēns piedalījies balsošanā, bet balsojuma izdrukā tas nav parādījies. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo deputātu ierosinājumu — pārbalsot 175.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 36, pret — 18, atturas — 32. Priekšlikums netiks pārbalsots.

Tālāk, lūdzu!

V.Balodis. 279. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu

V.Balodis. 280. — deputāta Valda Birkava priekšlikums. Daļēji atbalstīts citā priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 281. — deputāta Valda Birkava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Balodis. 282. — deputāta Valda Birkava priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 283. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti… Lūdzu zvanu! Balsosim par 283. — deputāta Bojāra priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 30, pret — 2, atturas — 47. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. 284. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 285. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 286. — deputāta Birkava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 287. — deputāta Birkava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 288. — deputāta Imanta Burvja priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 289. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 290. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Atvainojiet! Atklājam debates par 289.priekšlikumu. Leons Bojārs.

L.Bojārs(LSDSP). Cienījamie kolēģi! Durbes luterāņu baznīca ir ļoti veca. Pēc vēsturiskiem datiem, kā man pastāstīja tie cilvēki, kas apmeklē šo baznīcu, tai ir pāri par 350 gadiem, un viņa ir saglabājusies tāda, kāda ir bijusi uzcelta tad, kad ir bijusi nodibināta draudze. Bet visa lieta ir tā, ka tur ir jāsaremontē jumts un ir jāsaremontē tornis. Jo viņa ir kritiskā stāvoklī. Draudzei tādas naudas nav, un šinī mazajā pilsētiņā, apdzīvotajā vietā arī līdzekļu nav, lai varētu atremontēt. Tāpēc tie 6900 lati, viņi ir visdažādākā veidā un dažādākās vietās meklējuši to naudu. Diemžēl viņi nav saņēmuši. Un tāpēc draudze lūdza, lai Saeimas deputāti atbalsta, jo tas remonts ir jāveic, un viņi arī gatavojās lieliem svētkiem nākošajā gadā, un tāpēc baznīca ir jāsakārto. Bet, ja tai ir ļoti sliktā stāvoklī jumts un īpaši tornis, kurš var tik tiešām nonākt avārijas stāvoklī, tad tas nav pieļaujams.

Tāpēc, cienījamie kolēģi, par cik daudzi no jums ir ticīgie, jo apmeklē baznīcas, šī izmaiņa likumprojektā neprasa daudz naudas — 6900 latu. Un tas ir jāatbalsta. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 289. — deputāta Bojāra priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 23, pret — nav, atturas — 50. Priekšlikums noraidīts.

V.Balodis. 290. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 291. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 292. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 293. — deputāta Valda Birkava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 294. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 295., 296., 297. — “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 298. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 299. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 300. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 301. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Deputāta Birkava 302.priekšlikums. Daļēji atbalstīts citā priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis.303., 304. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikumi Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 305. — deputāta Valda Birkava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 306. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 307. — Ministru kabineta iesniegtais priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 308., 309. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 310. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 311. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Balodis. 312. un 313. — Tautas partijas frakcijas priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 314. un 315. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 316. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 317. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Balodis. 318., 319. — Tautas partijas frakcijas priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 320. — deputāta Birkava priekšlikums. Daļēji atbalstīts citā priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Balodis. 321. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 322., 323. — Tautas partijas frakcijas priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 324. — Sociāldemokrātu savienības frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 325. — frakcijas “Latvijas ceļš’ priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 326. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 327. — deputāta Andreja Požarnova priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Balodis. 328. — deputāta Pētera Salkazanova priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 329. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 330. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 331., 332. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 333. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates.

Leons Bojārs.

L.Bojārs(LSDSP). Cienījamie kolēģi! Te bija atbalstīti ļoti daudzi priekšlikumi, un arī tālāk būs par tūrisma attīstību Latvijā. Diemžēl Jāņa Raiņa muzejs Jasmuižā ir Latgalē iecienīta vieta, kuru apmeklē tūristi ne tikai no Latvijas, bet arī no citām valstīm, un jo sevišķi bija neapmierināti ārzemnieki, ka viņi pateica, ka viņi ir ziedojuši naudu Latvijai, diemžēl tas muzejs atrodas diezgan tādā… nu, nevarētu pateikt, ka pārāk sliktā stāvoklī, bet viņam ir jābūt remontam, ir viņš jāpilnveido, un lai tomēr tas izskats būtu labāks.

5000 latu — tā nav liela naudas summa, un mūsu ievērojamajam Latvijas cilvēkam, kurš bija ne tikai dzejnieks, bet arī politisks darbinieks un kurš nodarbojās ar Latvijas valsts veidošanu, kā saka, tā skeleta veidošanu vēl 1898., 1900.gadā, viņš ir pelnījis to, lai viņa vienu no dzīvesvietām mēs sakārtotu, un tik tiešām būtu lepnums, ko varētu parādīt. Un tās vietas, kur ir dzīvojuši ievērojami politiskie darbinieki vai citi, ir sakārtotas visās valstīs, diemžēl Latvijā mēs Raini ne visai mīlam tāpēc, ka viņš bija ass un viņš kategoriski iestājās pret ļoti daudzām netaisnībām, kuras parādījās.

Un arī tagad mēs redzam to, ka Raini dažiem tā kā negribētos cienīt. Un 5000 lati šī muzeja uzturēšanai, tā labiekārtošanai ir jāatrod. Paldies.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 333.priekšlikumu — deputāta Bojāra piekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 26, pret — nav, atturas — 42. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. 334. — Sociāldemokrātu savienības frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. — 335. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 336. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 337. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 338. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 339. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 340., 341. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Balodis. 342. — deputāta Pētera Salkazanova priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 343. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 344. — deputāta Pētera Salkazanova priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 345. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 346. — deputāta Egila Baldzēna priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 347. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 348. — deputāta Pētera Salkazanova priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 349. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 350. — Sociāldemokrātu savienības frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 351. — Sociāldemokrātu savienības frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 352. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 353. — Sociāldemokrātu savienības frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 354. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 355. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 356. — Sociāldemokrātu savienības frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 357. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 358. — deputātu Baldzēna un Salkazanova priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 359. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 360. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 361. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 362. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 363. — deputāta Egila Baldzēna priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Balodis. 364. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 365. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 366. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 367. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 368. , 369. — Tautas partijas frakcijas priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 370., 371., 372. — Tautas partijas frakcijas priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 373. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 374., 375. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 376. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 377. — deputāta Geiges priekšlikums par 5000 piešķiršanu mērķdotācijai Lībiešu tautas namam — ir iestrādāts komisijas priekšlikumā nr.376, kas paredz 6000 piešķiršanu Lībiešu tautas namam Mazirbē.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 378. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 379. — deputāta Valda Birkava priekšlikums. Nav atbalstīts, daļēji atbalstīts citā priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu. Tālāk.

V.Balodis. 380. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

381. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 382., 383. — Tautas partijas frakcijas priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 384. — deputāta Baloža priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 385. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 386. un 387. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 388. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 389. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 390. un 391. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 392. — deputāta Baloža priekšlikums — ir iestrādāts komisijas priekšlikumos.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 393. — apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Balodis. 394. 395., 396. un 397. — apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 398. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 399. — deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 400. — deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 400. — deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 73, pret — nav, atturas — 10. Priekšlikums guvis atbalstu. (No zāles deputāts K.Leiškalns: “Paldies!”)

V.Balodis. 401. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 402. — apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 403. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 404. un 405. — Tautas partijas frakcijas priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 406., 407. un 408. — Tautas partijas frakcijas priekšlikumi. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 409. — deputāta Birkava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 410. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Balodis. 411. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 412. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts un iestrādāts komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 413. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Iestrādāts komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 414. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 415. — deputāta Birkava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 416. — deputāta Imanta Burvja priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 417. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Balodis. 418. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 419. — apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 420. — frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 421. — apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 422. — Tautas partijas frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 423. — apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 424. — deputāta Valda Birkava priekšlikums. Daļēji atbalstīts citā priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. 425. — deputāta Valda Birkava priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 426. — apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. Tālāk, kolēģi, ir priekšlikumi par 20. pielikumu. Un tie ir izsniedzamie galvojumi.

Sēdes vadītājs. 221.lappuse. 427.priekšlikums.

V.Balodis. 427. — Ministru kabineta priekšlikums — ir izteikt 12. pielikumu šādā redakcijā. Komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. Nākamais ir 428. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums — izsniegt galvojumu SIA “Silvanols” 350 000 latu apmērā. Komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. 429. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums paredz galvojumu valsts akciju sabiedrībai “Olaines ķīmiskā farmaceitiskā rūpnīca”. Komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs(LSDSP). Cienījamie kolēģi! Protams, ir patīkami, ka mēs atbalstām uzņēmumus. Bet, ja mēs atbalstām uzņēmumus visā Latvijā, tad ir jābūt vienādiem uzņēmumiem un vienādam atbalstam. Pagājušajā gadā iznīcināja zivju pārstrādes kompleksu “Jūras līcis”. Astoņu gadu laikā viņi nomaksāja valstij nodokļos 19 miljonus latu. 19 miljonus latu! Un tajā pašā laikā “Latvenergo” par 35 000 parādu — viņi paņēma un nolaida bankrotā. Viņu neviens neatbalstīja. Nenorakstīja parādus, kā “Olainfarm” šogad tika norakstīti parādi 2,6 miljonu latu apmērā. Un ne tikai parādi par nodokli, sociālo nodokli un viss pārējais, bet arī bankas parāds. Tad kāpēc vienu uzņēmumu, kurš patiesībā strādā ne tik daudz Latvijas labā, jo lētus medikamentus viņi Latvijas iedzīvotājiem diemžēl neražo. Jūs neredzat, ka aspirīns būtu par 10 santīmiem viens iepakojums. Jūs to varētu atrast tikai par latu. Tad kāpēc šis uzņēmums, kuram ir dotas visdažādākās privilēģijas, un katru gadu tiek norakstīti parādi, kuri uzkrājas, un patiesībā viņš, kā saka, pilnveidojas uz to, ka saņem pilnīgu valsts atbalstu, viņam mēs dodam visdažādākās atlaides. Citiem Latvijas uzņēmumiem tādu nav. Kāpēc tā ir izdarīts? Un kāpēc notiek valdības lobēšana šinī jautājumā? Uz kāda pamata bankas kredītus noraksta uzņēmumam? Viņi raksta, ka nodarbina 400 cilvēkus. Bet “Jūras līcī” strādā 1200, un par to neviens nerunāja, kā tad tie cilvēki tagad ierīkosies.

Otrs. “Jūras līcis” vienmēr iztīrīja Lielupes gultni, un tajā pašā laikā Jūrmala neslīka un nebija ledus iestrēgumi. Tad tas netika ņemts vērā. Jo vieni tīkoja saņemt viņu teritoriju, otriem bija vienalga, ka tas var iet arī bankrotā. Tātad redziet, vienlīdzības Latvijā starp uzņēmumiem nav. Vieniem Finansu ministrija dara visu, un tālāk jūs redzēsiet vēl uzņēmumus, par kuriem ir iesniegti dokumenti. Pat nav uzrādīts, kā ir uzkrājušies tie parādi, no kura gada. Ierosina norakstīt pat tīri svaigus parādus — šī gada nodokļus ierosina norakstīt. Vai tad tā nav bezkaunība? Diemžēl ir bezkaunība. Un no Finansu ministrijas. Un, ja mēs tā arī tālāk darīsim, tad, protams, ka vidējiem un maziem uzņēmējiem attīstības Latvijā nebūs. Tāpēc es aicinu padomāt par šito balsojumu. Bet diemžēl atbalstīt es viņu nevaru.

Sēdes vadītājs. Modris Lujāns.

M.Lujāns (PCTVL). Cienījamie kolēģi! Klausoties Bojāra kungu šodien — pēdējās sēdes laikā, es atcerējos, kā man stāstīja viens uzņēmējs. Viņš sāka savu uzņēmējdarbību padomju laikā. Un viņš bija nopircis sev baltas bikses un saka: “Es staigāju priecīgs!” Un tad izrādījās, ka par viņu kaimiņš bija tieši par to uzrakstījis, kā var uzņēmējs Padomju Savienībā staigāt priecīgs. Bojāra kungs, patiešām es varu piekrist. Vajadzēja gan “Jūras līcim”, gan visiem arī atbalstīt. Vajadzēja patiešām, ja viņi vēl kāds eksistē, iesniegt pieprasījumus, un gan jau varbūt arī atrastu līdzekļus. Bet, Bojāra kungs, šodien nevajag atteikt tiem uzņēmumiem, kas ir noturējušies konkurences tirgū. Es personīgi uzskatu, ka šo gadu laikā vajag maksimāli subsidēt un palīdzēt uzņēmumiem noturēties, lai tie spētu ieiet Eiropas tirgū. Un tās ir tās darba vietas, kas šodien bieži vien Latvijā trūkst. Neskaudīsim! Es neesmu nekāds “Kalceka” lobētājs. Bet, ja mēs runājam par tautsaimniecību, tad domāsim uzmanīgi, ko mēs varam panākt, ko mēs gribam panākt un kāpēc tas notiek.

Bojāra kungs! Šeit patiešām var pateikt paldies, ja ministrs ir atradis līdzekļus, ja valsts budžetā ir šī nauda. Ja šī ražotne noturēsies… konkurence tuvāko gadu laikā būs ļoti smaga. Un tā ir viena no tām jomām, kas ir jaunās tehnoloģijas, kurā Latvija var konkurēt. Es neaicinu… es nevaru saprast, kādēļ jūs aicināt šo jomu sagraut. Pat pēdējā sēdē. Ja runā, vajag domāt, ko runā un kam tas ir nepieciešams.

Sēdes vadītājs. Leons Bojārs. Otro reizi.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Cienījamais Lujāna kungs! Es runāju par to, ka visiem uzņēmējiem ir jābūt vienādam atbalstam. Nevar būt tā, ka viens ir labāks, otrs ir sliktāks. Visos uzņēmumos strādā Latvijas Republikas pilsoņi vai Latvijas Republikas iedzīvotāji. Un visiem ir jābūt darbam. Un, ja mēs radām tikai atbalstu noteiktiem uzņēmumiem, diezgan daudz nav — kādi pieci, septiņi, bet pārējiem nedodam nekādu labklājību, bet tos visdažādākā veidā ar nodokļiem nospiež, tad kas tad tas ir? Tas ir atbalsts rūpniecībai? Kā tad ar zemkopību? Arī jūs atrodiet atbalstu, kad vajadzēja vismaz 7 miljonus iedalīt nelauksaimniecības attīstībai. Iedalīja tikai 3. Kur tad tie četri palika? Vajag taču skatīties! Ja jau mēs atbalstām visus, tad visus. Ja neatbalstām, tad neatbalstām. Jā… jaunākā tehnoloģija. Bet kas runā par to, ka pārtikas rūpniecībā nav jaunākās tehnoloģijas? Jūs taču paši ēdat konservus! Un nezin kāpēc nevarat pateikt, ka tie ir slikti. Un ja viņi iet uz eksportu… gāja šinī rūpnīcā līdz 97% un tur veica attiecīgas analīzes un atrada, ka ir laba produkcija… tad arī to vajadzēja atbalstīt. Diemžēl tur atbalsta nebija.

Tātad vieni ir labāki, otri — sliktāki. Vieniem var visu norakstīt, visdažādākos parādus un atlaides darīt, citiem to nevar. Kāpēc ir tāda nevienlīdzība?

Sēdes vadītājs. Laiks! Debates slēdzu. Komisijas vārdā deputāts Vents Balodis.

V.Balodis. Godātie deputāti! Uzņēmumam galvenais ir vajadzīgs, lai varētu izpildīt mūsu “Ministru kabineta pieņemtos noteikumus “Zāļu ražošanas un kontroles noteikumi un Eiropas Ekonomiskās kopienas Farmaceitiskās inspekcijas 1992.gada 13.maija konvencijā noteikto prasību izpildei, kas ir nepieciešams ražošanas modernizācijai. Un te nav tā kā Bojāra kungs teica, ka netiek dots citiem uzņēmumiem. Vienkārši citi Zāļu ražošanas uzņēmumi neprasa šobrīd galvojumu, bet visi zāļu ražošanas asociācijā esošie uzņēmumi atbalsta šos galvojumus Olainei un SIA “Silvanols”. Nav tā, ka citi nedabūtu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 429.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 64, pret — nav, atturas — 3. Priekšlikums atbalstīts.

V.Balodis. Godātie kolēģi! Tagad mums ir jāstrādā ar papildu dokumentu ar numuru 5042d. Tā ir teksta daļa, un 430. ir Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums, un ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 431. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 432. — Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Balodis. Un tagad jāsaka, ka ir frakcijas “Latvijas ceļš” priekšlikumi par dažādu nodokļu parādu dzēšanu slimnīcām, tie ir priekšlikumi Nr. 433., 434., 435., 436., un ir iestrādāti Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā ar numuru 439.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. 437. — Ministru kabineta priekšlikums par nodokļu dzēšanu dažādām uzņēmējsabiedrībām, arī slimnīcām un citām valsts institūcijām — ir iestrādāts komisijas priekšlikumā ar numuru 438.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Godātie kolēģi! Tā kā mums ir gadījusies maza kļūda un no pamatdokumenta ir izkritis ārā par nodokļu parādu dzēšanu, par ko komisija ir atbalstījusi diviem linu pārstrādes uzņēmumiem, tad lūdzu paņemiet dokumentu ar numuru 5042—e, kur ir 438. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums, kurā jūs redzat veselu virkni uzņēmumu, kuriem tiek dzēsti parādi, par pamatu gan ir ņemts Ministru kabineta iesniegtie priekšlikumi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Balodis. 439. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts...

Sēdes vadītājs. Ir atbalstīts.

V.Balodis. … kur mēs dzēšam parādus visām mūsu slimnīcām un poliklīnikām, kur ir bijuši nodokļu parādi līdz šī gada 1.janvārim.

440. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 441. priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Godātie kolēģi! Mēs esam pabeiguši izskatīt visus priekšlikumus, un lūdzu jūs atbalstīt budžeta grozījumus galīgajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2002.gadam”” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 74, pret — nav, atturas — 8. Likums pieņemts.

V.Balodis. Liels paldies jums par darbu un pacietību. (Starpsauciens: “Ņem par labu!”)

Sēdes vadītājs. Izskatām likumprojektu “Grozījums likumā “Par 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi””. Otrais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā — deputāts Jānis Lagzdiņš.

J.Lagzdiņš (TP). Godātie kolēģi deputāti! Izskatot un sagatavojot otrajam lasījumam šos svarīgos grozījumus likumprojektā, atbildīgā komisija tomēr nav saņēmusi nevienu priekšlikumu. Tādēļ es aicinu pieņemt otrajā, galīgajā, lasījumā grozījumus likumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 74, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Par Dmitrija Bekkera pilsonību”. Otrais lasījums.

Pilsonības likuma izpildes komisijas vārdā — deputāte Anta Rugāte.

A.Rugāte (TP). Godātie kolēģi! Pilsonības likuma izpildes komisija otrajam lasījumam nevienu priekšlikumu minētajam likumprojektam nav saņēmusi. Tādēļ lūdzu atbalstīt otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 51, pret — 12, atturas — 13. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi Latvijas Republikas Augstākās padomes lēmumā “Par nacionālās sporta bāzes statusa piešķiršanu””. Otrais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā — deputāts Dzintars Ābiķis.

Dz.Ābiķis (TP). Augsti godātais priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Uz otro lasījumu komisija ir saņēmusi vairākus priekšlikumus, kuri tika izskatīti gan Sporta apakškomisijā, piedaloties Olimpiskās komitejas priekšsēdētājam Baltiņa kungam, Sporta pārvaldes direktoram Fogeļa kungam. Abi šie priekšlikumi guva atbalstu gan Sporta apakškomisijā, gan Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā. Un tāpēc es aicinu arī Saeimu atbalstīt komisijas viedokli.

Tātad 1. — deputātu Damberga un Gaigala priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Ābiķis. 2. arī ir atbalstīts. Un abi šie priekšlikumi ir izteikti atbildīgās komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Ābiķis. Tātad, ja deputātiem nav iebildumu, es aicinu balsot par likumu kopumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 74, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Dz.Ābiķis. Paldies, kolēģi, par izpratni un par atbalstu sportam!

Sēdes vadītājs. Nākamais — likumprojekts “Grozījums Publisko aģentūru likumā”.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā — deputāts Guntis Dambergs.

G.Dambergs (LC). Augsti godātais Prezidij! Cienījamie kolēģi deputāti! Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrajam lasījumam izskatīja grozījumus Publisko aģentūru likumā. Un izskatīšanai tika iesniegts viens priekšlikums no mūsu kolēģa deputāta Linarda Muciņa. Uzklausot ekspertus no Valsts civildienesta pārvaldes, uzklausot pašu priekšlikuma iesniedzēju, kā arī ņemot vērā Saeimas Juridiskā biroja speciālistu viedokli, komisija nolēma noraidīt un neatbalstīt šo priekšlikumu, līdz ar to paturot spēkā pirmajā lasījumā atbalstīto grozījumu par termiņa pārcelšanu viena gada garumā attiecībā par publisko aģentūru pārveidi.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par deputāta Muciņa priekšlikumu. Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Atbildīgajā komisijā, kā es saprotu, domas dalījās. Es negribētu tagad sakarā ar mūsu balsojumu par īso debašu laiku tagad argumentēt visus šos “par” un “pret”. Es vienkārši tikai atgādināšu likumu, ko mēs pieņēmām par Latvijas Nacionālo operu. Kultūras darbinieki izsaka nu, kā jurists es varu teikt — nepamatoti, bet no psiholoģiskā viedokļa acīmredzot diezgan pamatotu iebildumu, ka, nu, vārds “aģentūra”, kas tiek izmantots šīs iestādes apzīmēšanai, īsti neiederas tālākai lietošanai visu šo institūciju nosaukumos. Un tāpēc mans priekšlikums ir saistīts ar to, ka mēs dodam iespēju atkarībā no konteksta izmantot vai nu vārdu “aģentūra” šīs iestādes apzīmējumam, vai arī vārdus “autonoma iestāde”. Un līdz ar to šis priekšlikums būtu iestrādājams visā likumā attiecīgajā locījumā, ja nepieciešams, varbūt nedaudz rediģējot tā novietojumu. Nu, ekspertu iebildumi man likās diezgan nepamatoti, jo visādā ziņā tas ir tikai terminoloģisks un labskanības jautājums, un tas neizslēdz nevienu iepriekšējo terminu, kas tiek lietots, bet tas paplašina šā vārda “iestāde” lietošanu.

Es atzīmēšu, ka vārdi “autonoma iestāde” mūsu likumdošanā tiek lietoti. Arī pašā likumā ir teikts, ka aģentūra ir attiecīga valsts vai pašvaldības iestāde. Tātad tas tikai paskaidro un precizē šos jautājumus.

Es tomēr uzskatu, ka tas palīdzēs mūsu valsts pārvaldes reformā, jo, kā jau es teicu, ir gan kultūras darbinieku vidū, es pieņemu, arī izglītības darbinieku vidū varbūt uzskats, ka, nu, “aģentūra” iestādes nosaukumā īsti nav labskanīgi. Es tomēr aicinu atbalstīt manu priekšlikumu! Paldies!

Sēdes vadītājs. Andrejs Požarnovs.

A.Požarnovs (TB/LNNK). Augsti godātais Prezidij! Cienītie kolēģi! Publisko aģentūru likums jau ir pieņemts, jau ir spēkā, un tātad atbilstoši šim likumam atsevišķās aģentūrās jau ir notikusi reorganizācija, ir apstiprināti statūti. Gadījumā, ja reiz mēs mainām visā likumā šo nosaukumu, mainām arī pašu virsrakstu, tādā gadījumā tas nozīmē, ka jau reorganizētajiem uzņēmumiem būs jāpārveido, jāpārreģistrē savi statūti. Tas ir viens.

Otrs jautājums. Attiecībā uz šo psiholoģisko momentu. Jā, es piekrītu, ka ir atsevišķas iestādes, kuras negrib akceptēt šo vārdu “aģentūra”. Bet es gribu minēt, ka ir atsevišķas aģentūras, kurām tieši tādā pašā veidā no psiholoģiskā viedokļa būtu kaitīgi lietot šos vārdus “autonomā iestāde”, iedomājieties, šobrīd Valsts obligātā veselības apdrošināšanas aģentūra, kas ir ministrijas pārraudzībā. Ja gadījumā mēs nomainīsim šo nosaukumu un nosauksim to par autonomo iestādi, šobrīd medicīna tiek ļoti kritizēta, un kāds būs sabiedrības spiediens, ka, lūk, ja reiz agrāk bija dažādas neskaidras lietas, tad tagad visu veselības aprūpi pārvaldīs autonoma iestāde. Viens.

Otrs. Sociālās apdrošināšanas aģentūra. Cilvēki maksā nodokļus. Nodokļi caur budžetu nonāk šajā aģentūrā. Un tagad būs autonoma iestāde. Tā ka es gribu teikt, ka šis psiholoģiskais moments, no otras puses, ir tieši tikpat nopietns. Un tāpēc iespējams, ka turpmāk nopietni jāizdebatē un konceptuāli jāpiemēro varbūt nosaukumu divas dažādas formas, dažādas pieejas vienām institūcijām, teiksim, kultūras, izglītības sfērā, kas darbojas. Un otrām institūcijām, kas jau šobrīd darbojas kā aģentūras. Un manā skatījumā ir galīgi nepareizi steidzamības kārtībā uz otro lasījumu neizdebatētu jautājumu pieņemt šeit, Saeimā, kas ir konceptuālas dabas jautājums. Tādēļ aicinu neatbalstīt šo pirmo priekšlikumu, pagarināt tikai pārejas noteikumus. Un tad, kad pienāks jaunie laiki, tad lai izdebatē šo jautājumu.

Sēdes vadītājs. Linards Muciņš — otro reizi.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Cienījamais Požarnova kungs! Neviens nepiedāvā vardarbīgi aizvietot vārdu “aģentūra” ar vārdiem “autonoma iestāde”. Vārds “aģentūra” tiek atstāts iekavās, ja institūcija uzskatīs, ka tā ir jāsauc par aģentūru, tad tā lietos savā nosaukumā vārdu “aģentūra”. Ja viņi uzskatīs, ka tai nebūtu īsti labskanīgs vārds — lietot šo vārdu “aģentūra”, tad viņa lietos vai nu vārdu “iestāde”, vai kaut kā savādāk. Tieši tas ir vērsts pret to, lai nevajadzētu visos gadījumos lietot šo vārdu “aģentūra”. Tā ka mans priekšlikums, manuprāt, ir diezgan loģisks un saprotams. Pie tam, pieņemot likumu, šis jautājums konceptuāli tika diskutēts. Bet nu kaut kādu apsvērumu dēļ, arī varbūt lai likumu pieņemtu, jo arī valdības viedoklis bija, un šie ārzemju konsultanti no Anglijas runāja tikai par aģentūrām, mēs it kā nosvērāmies apakškomisijā un komisijā, ka šoreiz lietot tikai vārdu “aģentūra”. Bet tas acīmredzot ir bijis kļūdaini. Paldies.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā vēlaties ko piebilst?

G.Dambergs. Kolēģi! Es aicinu balsot par šo vienīgo priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par deputāta Linarda Muciņa priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 13, pret — 2, atturas — 65. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

G.Dambergs. Paldies.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 81, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

G.Dambergs. Paldies, kolēģi!

Sēdes vadītājs. Saeimas Prezidijs ir saņēmis Juridiskās komisijas lūgumu — izdarīt izmaiņas darba kārtībā un pēc darba kārtības 18.punkta iekļaut lēmuma projektus par trīs tiesnešu apstiprināšanu. Vai ir iebildumi? Nav. Paldies. Iekļaujam darba kārtībā.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi Lauksaimniecības likumā”. Otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Aivars Tiesnesis.

A.Tiesnesis (TP). Cienījamais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Darba dokuments nr.5122. Komisija saņēma sekojošus priekšlikumus.

1. — deputāta Freimaņa. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 1.priekšlikumu. Māris Sprindžuks. Sprindžuka nav.

Anna Seile. Pirms sākam izskatīt šos priekšlikumus, ir jāizskata desmit deputātu ierosinājums: saskaņā ar Kārtības ruļļa 93.pantu lūdzam noņemt steidzamību likumprojekta “Grozījumi Lauksaimniecības likumā”.

“Par” šo priekšlikumu runās Anna Seile.

A.Seile (TB/LNNK). Godātie deputāti! Grozījumi Lauksaimniecības likumā Saeimas komisijā parādījās tikai vienā no pēdējām sēdēm. Tie nebija izsniegti iepriekš komisijas deputātiem. Sagatavojusi acīmredzot bija Zemkopības ministrijas darba grupa, un komisija tika lūgta iekļaut kā komisijas iesniegtu likumprojektu šos grozījumus Saeimai. Komisijas vairākums par to nobalsoja. Bet es gribu vērst uzmanību, kāpēc desmit deputāti ir iesnieguši iesniegumu — atlikt steidzamību šim likumprojektam, jo likumprojektā ir vairākas strīdīgas normas. Pie tam šo normu aizstāvēšanā Tautsaimniecības komisijas sēdē neatrada par vajadzīgu piedalīties ne parlamentārais sekretārs, ne ministrs. Un es uzskatu, ka komisija nevar uzņemties atbildīgus grozījumus pēdējā plenārsēdē steidzamības kārtībā. Mēs jau mēģinājām šo steidzamību noraidīt, arī izskatot pirmajā lasījumā.

Bet kāpēc šis likumprojekts ir diskutabls? Pēkšņi parādās likumprojektā atšķirīgi no Komerclikuma un citām likumu normām, kurās tiek regulēta uzņēmējdarbība, kaut kādas ražotāju grupas, kuru atzīšanas kritērijus noteiks Ministru kabinets, un šo grupu atzīšanu veiks Lauku atbalsta dienests. Nu tas ir apmēram pēc tā principa — kā lemsim, tā būs! Es uzskatu, ka tik strauji mainīt kaut kādus nosacījumu nav iespējams, un arī tirgus intervences nosacījumos ir izveidoti pilnīgi jauni kritēriji, kuri daļēji tiek skaidroti ar Eiropas Savienības prasībām, bet, manuprāt, ir par agru piemēroties Eiropas Savienības prasībām un piemērot tikai atsevišķām produktu grupām šo intervences politiku, jo Latvijas valstī var būt arī vēl citas nepieciešamas darbības , un iepriekšējais likuma teksts paredzēja, ka cenu stabilitātes nodrošināšanai Ministru kabinets katru gadu nosaka tirgus intervences noteikumus, un tātad var arī noteikt šos produkcijas veidus, kuriem intervence tiek piemērota. Bez tam pats bīstamākais, manuprāt, ir tas, ka likumprojekta sagatavotāji ir ierosinājuši, ka tos līdzekļus, kas līdz šim no valsts budžeta un Privatizācijas fonda bija paredzēts ieskaitīt kā hipotekāros kredītus zemes tirgus veicināšanai, un tos ieskaitīja Latvijas Hipotēku un zemes bankā, pēkšņi šī norma tiek svītrota. Kur tad tos ieskaitīs? Kas par tiem rūpēsies? Kas tos dalīs? Kāpēc pēdējā plenārsēdē vajadzīgi šādi kardināli labojumi? Es ierosinu noņemt likumprojektam steidzamību, lai jaunā Saeima skata tālāk nākošajos lasījumos.

Sēdes vadītājs. “Pret” desmit deputātu ierosinājumu runās deputāts Aivars Tiesnesis.

A.Tiesnesis (TP). Cienījamie kolēģi! Visu cieņu tēvzemiešiem, bet šoreiz to nevar pieņemt, jo likums ir jālaiž cauri, šodien tas ir jāsakārto. Tas ir ļoti vajadzīgs tieši pie šo kvotu aprēķināšanas un pie šī mehānisma ieviešanas, un pēc tam, ja ir kādi jautājumi vēlāk, to var vērt vaļā un var sakārtot. Uz šobrīdi tur viss ir normālā kārtībā. Likums jālaiž cauri, lai sāk darboties.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par desmit deputātu ierosinājumu — noņemt steidzamību likumprojektam “Grozījumi Lauksaimniecības likumā”. Lūdzu rezultātu! Par — 31. pret — 32, atturas — 24. Steidzamība netiek noņemta.

Lūdzu… 1.priekšlikums.

A.Tiesnesis. Tā… 1.priekšlikums ir no deputāta Freimaņa. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. — deputāta Freimaņa priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 38, pret — 1, atturas — 39. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

Tālāk, lūdzu!

A.Tiesnesis. 2.priekšlikums — deputāts Freimanis. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 3.priekšlikums — Juridiskais birojs. Ir daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 4.piekšlikums — Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Sprindžuks. Atbalstīts daļēji…

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. … un komisijas variantā ir iestrādāts 5.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 6.priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 7.priekšlikums — deputāts Freimanis. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Tiesnesis. 8.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Atvainojiet, atklājam debates par 7.priekšlikumu.

Gunārs Freimanis.

G.Freimanis (LSDSP). Cienītie kolēģi! Šī priekšlikuma jēga nav prasīt no budžeta naudu, neko, bet tikai nodrošināt vai dot iespēju zemniekiem veidot savu biznesu, biznesa plānus veidot uz kaut kādiem noteiktiem nosacījumiem. Un tā būtība ir tāda, ka Ministru kabinetam, ja viņš katru gadu nosaka konkrētās intervences cenas produktiem, tad ilgākā periodā, konkrēts priekšlikums — trim gadiem, uz trim gadiem noteikt minimālās intervences cenas. Tas nozīmē cenu, kura pie jebkādiem apstākļiem nebūs zemāka par to, jo pretējā gadījumā lauksaimniecība un tieši zemnieku saimniecības nevar darboties uz kaut kādiem ekonomiskiem pamatiem, jo vienkārši nav pieturas punkta, pie kā turēties.

Lūdzu jūs atbalstīt!

Sēdes vadītājs. Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Dāmas un kungi! Par visu var strīdēties, bet tad jau pazūd pati intervences jēga šajā tirgū. Jūs, Freimaņa kungs, patiesībā piedāvājat noteikt kaut kādas fiksētas valsts noteiktas cenas. Tā vairs nav intervence, tas jau ir sociālisms. Nu mēs nevaram šādā veidā strādāt. Intervence ir katru gadu ikreizējs pasākums. Nu mēs nevaram… Es saprotu, ka jūs gribat aizstāvēt tos zemniekus, kas grib izdomāt, kādas kaņepes viņi audzēs trīs gadus uz priekšu. Bet nekas šeit neiznāk. Intervence ir intervence, un kaut kādas fiksētas cenas piekrīt citam ekonomikas veidam. Paldies!

Sēdes vadītājs. Gunārs Freimanis. Runās otro reizi.

G.Freimanis (LSDSP). Leiškalna kungs, es brīnos, visu laiku jūs ļoti labi izpratāt priekšlikuma būtību. Šoreiz ir pilnīgi aplam. Šeit nav fiksētās cenas. Šeit ir minimālā intervences cena. Minimālā… tas nenozīmē, ka tā nevar būt augstāka cena. Un tā nav kaut kāda fiksētā cena. Tā ir minimālā, par kuru nevar būt zemākas. Un šeit nav runas par kaņepēm. Šeit ir runa, piemēram, par piena lopkopību, lai gūtu pirmos rezultātus, paies trīs līdz četri gadi. Cūkkopībā — pusotra gada, divi gadi… Un nevar, teiksim, sākt vai turpināt piena lopkopību, ja tu nezini, kas notiks vismaz trīs gadu periodā. Pats minimālākais… Paldies!

Sēdes vadītājs. Kārlis Leiškalns. Otro reizi.

K.Leiškalns (LC). Freimaņa kungs! Visu cieņu! Un es saprotu, kādā veidā un kāpēc jūs iesniedzāt priekšlikumus. Man jūsu domāšanas tips ir saprotams, un es to cienu. Bet atšķirībā no daudziem es nevienu no jūsu priekšlikumiem neatbalstīju šajā komisijas redakcijā. Nevienu pašu un arī šo. Es saprotu, ko jūs gribat teikt. Bet tas, ko jūs gribat teikt, nav šī likuma jautājums. Jūs gribat noteikt ilglaicīgas minimālās cenas vienam produktam, un, tikko tās būs noteiktas, jūs gribēsit noteikt, ka par šīm cenām — vienalga, kāda ir pārprodukcija, vienalga, kāda ir situācija tirgū, vienalga, kā mainās piedāvājums tirgū — šis produkts būs arī obligāti vēl jānopērk no valsts. To jūs gribat, es saprotu jūsu domāšanas veidu! Diemžēl neviena valsts to nevar atļauties — vai tā būtu Amerika, vai Eiropas Savienība, neviens cits. Mums nav jānosaka intervence, ir ikreizēji pasākumi, skatoties uz tirgus konjunktūru, un to jūs arī labi saprotat. Jūs intervences vietā gribat ieviest likumu kā kolhozu sistēmu.

Sēdes vadītājs. Laiks.

K.Leiškalns. Nu nevajag to! Paldies!

Sēdes vadītājs. Paldies! Debates slēdzu. Komisijas vārdā vēlaties ko piebilst?

A.Tiesnesis. Cienījamie kolēģi, arī komisijā bija šīs karstās debates, un tomēr komisija nobalsoja par neatbalstīšanu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 7. — deputāta Freimaņa priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 8, pret — 26, atturas — 55. Priekšlikums nav atbalstīts.

A.Tiesnesis. 8. — deputāta Freimaņa priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts. Lūdzu zvanu! Balsosim par 8. — deputāta Freimaņa — priekšlikumu!

A.Tiesnesis. Jāatbalsta, jāatbalsta!

Sēdes vadītājs. Lūdzu rezultātu! Par — 50, pret — 8, atturas — 11. Priekšlikums guvis atbalstu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 73, pret — nav, atturas — 7. Likums pieņemts.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis desmit deputātu ierosinājumu — izslēgt no šīsdienas darba kārtības likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Latvijas valsts ģerboni””. Vai ir iebildumi?

Lūdzu zvanu! Balsosim par 10 deputātu ierosinājumu — izslēgt no šīsdienas sēdes darba kārtības likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Latvijas valsts ģerboni””. Lūdzu rezultātu! Par — 34, pret — 22, atturas — 16. Priekšlikums nav atbalstīts, likumprojekts paliek darba kārtībā.

Sākam izskatīt likumprojektu “Grozījums likumā “Par privatizācijas sertifikātiem””. Otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Priekšsēdētāja kungs! Dāmas un kungi! Mēs izskatām šobrīd likumu “Par privatizācijas sertifikātiem” otrajā, steidzamības kārtā galīgajā, lasījumā. Minētajā likumprojektā komisijai neviens nav iesniedzis nevienu priekšlikumu. Tāpēc komisija aicina atbalstīt likumprojektu galīgajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par privatizācijas sertifikātiem”” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 89, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Grozījums Radio un televīzijas likumā”. Trešais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā — deputāts Ilmārs Geige.

I.Geige (LC). Strādājam ar dokumentu nr.5157 — “Grozījumi Radio un televīzijas likumā” trešajā lasījumā, par 9.1.pantu — “Ciparu formāta aparātu ieviešana”. Priekšlikumi nav iesniegti, es aicinu pieņemt trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā!

Lūdzu rezultātu! Par — 85, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Likumprojekta izskatīšanu turpināsim pēc pārtraukuma. Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm! Kamēr tiek gatavoti reģistrācijas rezultāti, paziņojumu vēlas sniegt deputāts Modris Lujāns.

M.Lujāns (PCTVL). Cienījamie Vides apakškomisijas deputāti! Pulksten 12.40 Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas telpās ir Vides apakškomisijas sēde.

Sēdes vadītājs. Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (TB/LNNK).

Aizsardzības un iekšlietu komisijas sēdē tūlīt, komisijas telpās. Paldies.

Sēdes vadītājs. Saeimas sekretāres biedram lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus!

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs). Cienījamie deputāti! Nav reģistrējušies: Imants Burvis, Pēteris Apinis, Tadeušs Ketlers, Mareks Segliņš, Dzintars Ābiķis, Ainārs Šlesers, Imants Stirāns, Romāns Mežeckis un Dzintars Rasnačs. Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies. Pārtraukums līdz pulksten 13.30.

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Turpināsim izskatīt likumprojektus.

Nākamais izskatāmais likumprojekts “Imigrācijas likums”. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā ... Referenta nav.

Nākamais — likumprojekts “Elektronisko dokumentu likums”. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā... Referenta nav.

Nākamais ir lēmuma projekts “Par Santas Bernhardes iecelšanu par Rīgas rajona tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas ... Nav iebildumu, ja sāksim izskatīt Imigrācijas likumu?

Likumprojekts “Imigrācijas likums”. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Paldies. Cienījamais priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Trešajam lasījumam Juridiskā komisija ir sagatavojusi Imigrācijas likumu. Dokumenta nr. 5155. Likumprojekta nr. 1298. Saņemti sekojoši priekšlikumi:

1. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 4. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 5. — iekšlietu ministra pienākumu izpildītāja Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 6. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 7. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 8. — ārlietu ministra priekšlikums. Atbalstīts daļēji 9. — Juridiskās komisijas priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 10. — iekšlietu ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 11. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 12. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 13. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 14. — ārlietu ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 15. — ārlietu ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 16. — ārlietu ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 17. — priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 18. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 19. — ārlietu ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 20. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts daļēji 21. — iekšlietu ministra Kristovska priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 22. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 23. — deputāta Urbanoviča priekšlikums. Atbalstīts daļēji 24. — Juridiskās komisijas priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 25. — deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 26. — Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 27. — Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 28. — Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 29. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 30. — Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 31. — deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 31. — deputāta Urbanoviča priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 19, pret — 9, atturas — 41. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

L.Muciņš. 32. — deputāta Urbanoviča priekšlikums. Atbalstīts daļēji 33. — Juridiskās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 34.priekšlikums — Juridiskais birojs. Priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 35. — Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 36. — Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 37. — Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 38. — deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

L.Muciņš. 39. — Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 40. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 41. — Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 42. — deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 43. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 44. — Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 45. — Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 46. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 47. — Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 48. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 49. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 50. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 51. — Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 51a. — deputāta Kiršteina priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 53. — deputāta Kiršteina priekšlikums. Daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 54. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 55. — deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 56. — deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 57. — Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 58. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 59. — deputāta Kiršteina priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Atvainojiet! Atklāsim debates par 58., jūs vēlējāties?

Lūdzu! Boriss Cilevičs.

B.Cilevičs (PCTVL). Cienījamie kolēģi! Tas ir unikāls lēmums Saeimas vēsturē. Protams, var prasīt oficiālās valodas zināšanas gadījumos, kad cilvēks pretendē uz valsts pilsonību. Šeit ir runa par to, ka valsts valodas zināšanas tiek prasītas, lai iegūtu pastāvīgās uzturēšanās atļauju. Un tas principā neatbilst Eiropas praksei un pasaules praksei. Paskatīsimies, par kādām personu kategorijām šeit ir runa. Par Latvijas pilsoņu vai pastāvīgo iedzīvotāju vecākiem, kam, lai iebrauktu Latvijā un saņemtu termiņa uzturēšanās atļauju, jāsasniedz pensijas vecums. Pēc Latvijas likumiem. Un tikai pēc desmit gadiem viņi var lūgt pastāvīgās uzturēšanas atļauju. Tātad runa ir par ļoti veciem cilvēkiem. Mums jau tāpat pārmeta, ka vajadzētu mīkstināt valodas prasības attiecībā uz vecāka gadagājuma cilvēkiem. Mēs šeit ievedam jaunas prasības, un tieši attiecībā uz ļoti veciem cilvēkiem.

7.punkts. Tātad tie ir cilvēki, kas desmit gadus nostrādāja Latvijā ar termiņa uzturēšanās atļauju. Tātad kas var nostrādāt desmit gadus ar termiņa uzturēšanās atļauju? Es domāju, ka pārsvarā te tomēr ir runa par augstas klases speciālistiem, kas strādā pārsvarā starptautiskās kompānijās, un šeit ir runa par to, vai mēs gribam, lai šie cilvēki turpinātu strādāt Latvijā, saņemtu pietiekoši lielas algas un maksātu lielus nodokļus. Tā ka es saprotu deputātu vairākuma vēlmi veicināt valsts valodas zināšanas un panākt, lai visi, kas dzīvo Latvijā, tomēr runātu labi latviešu valodā. Bet es domāju, ka ar šādiem līdzekļiem mēs diez vai to panāksim. Jo mēs pieņēmām sabiedrības integrācijas programmu un man šķita, ka mēs tomēr vienojāmies par to, ka jābeidz tā koka politika un drīzāk jāizmanto burkāns, lai veicinātu valsts valodas apguvi. Manā skatījumā šis priekšlikums nav šajā kontekstā un atgriež mūs atpakaļ tajā posmā, kad mēs vēl īsti nezinājām, kā rīkoties šajā jomā. Tāpēc es aicinu jūs neatbalstīt šo priekšlikumu! Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā vēlaties ko piebilst, Muciņa kungs?

L.Muciņš. Aicinu izteikt attieksmi balsojot!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 58. — Juridiskās komisijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 47, pret — 16, atturas — 2. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 59. — deputāta Kišteina priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 60. — deputāta Kiršteina priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 61. — deputāta Kiršteina priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 62. — deputāta Kiršteina priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildumu.

L.Muciņš. 63. — deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

L.Muciņš. 64. — deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 65. — Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk.

L.Muciņš. 66. — deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 67. — deputāta Kiršteina priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 68. — deputāta Kiršteina priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 69. — deputāta Kiršteina priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 70. — deputāta Kiršteina priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildumu.

L.Muciņš. 71. — deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts. (starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 71. — deputāta Urbanoviča priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 14, pret — 8, atturas — 43. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

L.Muciņš. 72. — Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 73. — deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 74. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 75. — deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 76. — deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

L.Muciņš. 77. — Juridiskā biroja priekšlikums. Tiek atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 78. — Juridiskā biroja priekšlikums. Tiek atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 79. — Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 80. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 81. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 82. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 83. — Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 84. — deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

L.Muciņš. 85. — deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 86. — iekšlietu ministra pienākumu izpildītāja Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 87. — deputāta Urbanoviča priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 88. — Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 89. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 90 priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 91. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 92. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 93. — Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 94. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 95. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 96. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 97. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 98. — deputāta Urbanoviča priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 99. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 100. — Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 101. — Kristovska priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 102. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Aicinu atbalstīt likumu trešajā un galīgajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 61, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Elektronisko dokumentu likums”. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj, cienījamie deputāti! Dokumenta nr.5164, likumprojekta reģistra numurs 1017 Elektronisko dokumentu likumam. Juridiskā komisija ir sagatavojusi, kā arī ir saņēmusi sekojošus priekšlikumus.

1. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 2. — Juridiskā biroja priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neatbalsta.

L.Muciņš. 3. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 4. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 5. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 6. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 7. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 8. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu

L.Muciņš. 9. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 10. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 11. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

L.Muciņš. 12. — Juridiskā biroja priekšlikums. Tiek atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 12. — Juridiskā biroja priekšlikums. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 13. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 14. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 15. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 16. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 17. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 18. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 19. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 20. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 21. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 22. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu. Lūdzu zvanu!

L.Muciņš. Aicinu atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītājs. Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 74, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Izskatīsim lēmuma projektu “Par Santas Bernhardes iecelšanu par Rīgas rajona tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK).

Godātie deputāti! Saeimas Juridiskā komisija šodien vēl paspēja izskatīt trīs tieslietu ministres Ingrīdes Labuckas ieteikumus. Šis ir pirmais tātad — par Santas Bernhardes iecelšanu Rīgas rajona tiesas tiesneša amatā.

Juridiskā komisija izvērtēja šo priekšlikumu un aizklātā balsojumā secināja, ka vienprātīgi šis lēmuma projekts ir atbalstāms.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Santas Bernhardes iecelšanu par Rīgas rajona tiesas tiesnesi”. Lūdzu rezultātu! Par — 76, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts “Par Guntas Gultnieces apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK). Kurzemes rajona tiesas tiesnese Gunta Gultniece iecelta tiesneša amatā 1998.gadā. Kad pirmo reizi tuvojās termiņš apstiprināšanai, Kvalifikācijas kolēģija ieteica iecelt atkārtoti. Tagad ir pagājis zināms laiks, un Tieslietu ministrija un arī Tiesnešu kvalifikācijas kolēģija ir secinājuši, ka Gunta Gultniece ir apstiprināma tiesneša amatā bez termiņa ierobežojuma.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par šo lēmuma projektu! Lūdzu rezultātu! Par — 61, pret — nav, atturas — 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts “Par Kārļa Stārasta apstiprināšanu par Liepājas tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK). Arī šajā gadījumā tiesnesis — konkrēti Liepājas tiesas tiesnesis Kārlis Stārasts — pēc divkāršas iecelšanas amatā, tātad kas notika 1998.gadā un 2000.gadā, — šoreiz šajā lēmuma projektā jau tiek ieteikts apstiprināšanai amatā bez pilnvaru termiņa ierobežojuma.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par izskatāmo lēmuma projektu! Lūdzu rezultātu! Par — 67, pret — nav, atturas 2. Lēmums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likums”. Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Priekšsēdētāja kungs! Dāmas un kungi! Strādājam ar darba dokumentu nr.5165. Atbildīgā komisija trešajam lasījumam sagatavojusi Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likumu, reģistrācijas numurs 1267.

Manuprāt, likumā ir 85 priekšlikumi. Mums jāstrādā raiti. Vēl iepriekš gribu izteikt jums pateicību par atbalstu 400.priekšlikumam budžetā, sevišķi Grīga kungam. Paldies!

Tātad pie 2.panta komisija izdarījusi redakcionālu precizējumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 1.priekšlikums ir no Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra — turpmāk Pūķa kunga. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 3.pantā redakcionāls precizējums.

Sēdes vadītājs. Paldies.

K.Leiškalns. Aizstājums no Pūķa kunga 4.pantā. Komisija atbalsta, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts. Tālāk!

K.Leiškalns. 3. — Pūķa kunga priekšlikums. Komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī neatbalsta.

K.Leiškalns. 4. — Pūķa kunga priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts, iestrādājot 5. — atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. 6. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to nepārprotami atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 7. — Pūķa kunga priekšlikums. Šoreiz guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Arī 8. — Pūķa kunga priekšlikums. Ir guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

K.Leiškalns. 9. — parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 10. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 11. joprojām pie 5.panta ir neatbalstīts Pūķa kunga priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

K.Leiškalns. 12. priekšlikums ir iestrādāts 13. — atbildīgās komisijas priekšlikumā. Iesniedzējs ir Pūķa kungs. Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Tālāk redakcionāls precizējums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Pūķa kungs pie 6.panta ir komisijas atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

K.Leiškalns. Pūķa kungs pie šā panta ar 15. priekšlikumu ir guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Bet šā panta pirmajā daļā Pūķa kungs nav no komisijas atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

K.Leiškalns. 17. — parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums pie 6.panta. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 18. — 6.panta pirmās daļas 18.priekšlikums. Iesniedzis Pūķis. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 19. — aizstājums no Juridiskā biroja. Šoreiz nav guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

K.Leiškalns. Bet redakcionāli precizēta panta redakcija.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk, lūdzu!

K.Leiškalns. 20. — izslēgums 7.pantā — no Juridiskā biroja. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 21. — Pūķa kunga priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot viņa tekstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 22. — Pūķa kunga priekšlikums. Ir atbalstīts, redakcionāli precizējot tekstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 23. — izslēgums 8.pantā. Iesniedzis Pūķa kungs. Komisija piekrīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. 24. — Juridiskā biroja priekšlikums par 11.panta pirmo daļu. Guvis komisijas atbalstu

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 26. — Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. 25. priekšlikums.

K.Leiškalns. 25. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 26. priekšlikums — izslēgums no Juridiskā biroja. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

K.Leiškalns. 27. — parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 28. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu

K.Leiškalns. 29. — parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums pie tā paša 11. panta. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

K.Leiškalns. 30. — parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums pie šā paša panta. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

K.Leiškalns. 31. — parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums. Atkal atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 32 . — parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums. Guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 33 . — parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums. Ir atbalstīts, bet redakcionāli precizēts. Patiesībā viņa priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 34. — parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums par 11.panta ceturto daļu. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

K.Leiškalns. 35. — parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums par 11.panta ceturto daļu. Guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 36. priekšlikums — izslēgums 11.pantā. Iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija aicina atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 37. — vēl joprojām 11.pants. Parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums. Komisija atbalsta, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta sekretāru Pūķi.

K.Leiškalns. 38. priekšlikums — papildinājums 11.pantam. Ir guvis komisijas atbalstu, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 39. pie 12.panta trešās daļas — parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 40. — parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums. Komisija neatbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī neatbalsta.

K.Leiškalns. 41. — pie 13. panta — Juridiskā biroja priekšlikums. Guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 42. — parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 43. — Juridiskā biroja priekšlikums, pie 15.panta izslēgums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Tālāk lūdzu pievērst uzmanību redakcionāliem precizējumiem diviem pēc kārtas pie 18. un 19.panta. Paldies!

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

K.Leiškalns. 44. — parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums ir atbalstīts par 19.panta otro daļu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Par 20. pantu — parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums nr.45. Nav atbalstīts no komisijas.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

K.Leiškalns. 46. — Juridiskā biroja priekšlikums 22.pantā. Guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. 23.pantā redakcionāls precizējums.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk, lūdzu!

K.Leiškalns. Tālāk 23.pantā iesniedzis sekretārs Pūķis. Komisija atbalsta daļēji, iestrādājot 48.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

K.Leiškalns. Redakcionāls precizējums 26.pantā.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

K.Leiškalns. 49. — parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums. Guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 50. — Juridiskā biroja priekšlikums par 27.pantu. Ir atbalstīts no komisijas.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 51. — papildinājums 27.pantam — no Juridiskā biroja. Guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

K.Leiškalns. Parlamentārais sekretārs 27.pantā iesniedzis priekšlikumu, kuru komisija atbalsta, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Visu piekto daļu lūdz izslēgt Juridiskais birojs 27.pantā. Komisija piekrīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Parlamentārais sekretārs papildina pantu ar sesto daļu. Komisija atkal piekrīt.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 55.priekšlikums — apvienot 29.panta divas daļas. Komisija nav atbalstījusi. Iesniedzis Pūķis.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 56.— parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums par 32. panta otrās daļas redakciju. Negūst atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 57. — aizstājums 33.pantā no Juridiskā biroja. Iegūst atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 58. — 33.panta jauna septītā daļa Pūķa redakcijā. Netiek atbalstīta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 59.priekšlikums — izslēgums. Pūķis iesniedz. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Redakcionāls precizējums ceturtajā daļā.

Sēdes vadītājs. Paldies!

K.Leiškalns. 60. priekšlikums — Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Pēterkops. Gūst atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 61.priekšlikums — parlamentārais sekretārs Pūķis par 35.pantu. Nav komisijas atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 62. priekšlikums — Juridiskais birojs par 35.panta otro daļu. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

K.Leiškalns. 63. priekšlikums — Juridiskā biroja papildinājums. Likumā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 36.panta redakcija, ko iesaka parlamentārais sekretārs Pūķis. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 65.priekšlikums tāpat no Pūķa par 36.panta trešo daļu. Ir atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. 66. priekšlikums. — parlamentārais sekretārs Pūķis. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

K.Leiškalns. 67.priekšlikums. Un atkal Pūķis. Un atkal atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 68. — Juridiskā biroja izslēgums attiecas uz datumiem. Ir komisijas atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

K.Leiškalns. Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Pēterkops par 46.panta otro daļu. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Tāpat ir 70.priekšlikums par šī paša panta trešo daļu no parlamentārā sekretāra Pēterkopa. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

K.Leiškalns. 71. priekšlikums par 46.panta sesto daļu — parlamentārais sekretārs. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Un sestās daļas redakcija — 72.priekšlikums. Atbildīgā komisija aicina atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Paldies.

Redakcionāls precizējums 50.pantā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 73. priekšlikums. — 51.panta redakcija no Pūķa. Ir guvusi komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Šajā pantā ir redakcionāls precizējums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 51.pantā parlamentārais sekretārs piedāvā izslēgumu. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 75.priekšlikums. Operators ar operatoriem. Daudzskaitlī. Komisija atbalsta Pūķa kungu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Redakcionāls precizējums.

Sēdes vadītājs. Paldies.

K.Leiškalns. 53.pantā redakcionāls precizējums.

77. priekšlikums — izslēgums 53.pantā. Parlamentārais sekretārs Pēterkops. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. 76. un 77. priekšlikums ir atbalstīts..

K.Leiškalns. Paldies!

78. — 53.panta redakcija no atbildīgās komisijas. Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 79. priekšlikums. — par 54.pantu. Juridiskais birojs. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Šajā pantā ir redakcionāls precizējums.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk!

K.Leiškalns. 80. — Juridiskā biroja priekšlikums par datuma izslēgšanu no konvenciju nosaukumiem. Komisija atbalsta

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 81. priekšlikums. — atkal datuma izslēgšana no nosaukumiem. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Tālāk ir 56.pantā redakcionāls precizējums.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk!

K.Leiškalns. 56.panta redakcija otrajai daļai. Iesaka Pūķis. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. 82. atbalstīts.

K.Leiškalns. Tālāk ir redakcionāls precizējums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 83. priekšlikums — parlamentārais sekretārs Pūķis. Aizstājums, kuru komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

K.Leiškalns. 84. priekšlikums. — parlamentārais sekretārs Pūķis. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

K.Leiškalns. 85. priekšlikums — Juridiskais birojs. Aizstājums 59.pantā. Atbildīgā komisija Juridisko biroju atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 86. — parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums. Nav atbalstīts.

K.Leiškalns. 87. priekšlikums — Pūķis ir atbalstīts pie pārejas noteikumiem, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Juridiskais birojs pārejas noteikumu ievaddaļā tiek atbalstīts no komisijas.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Un aizstājums pārejas noteikumos, kurus iesniedz parlamentārais sekretārs Pūķis, ir guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

K.Leiškalns. Aicinu nobalsot trešajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 73, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Grozījums likumā “Par atbilstības novērtēšanu””. Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Tautsaimniecības komisija, sagatavojot likumprojektu “Par atbilstības novērtēšanu” trešajam lasījumam, kura darba numurs ir 5116, nav saņēmusi nevienu deputāta iesniegumu, un tāpēc komisijas vārdā es aicinu jūs atbalstīt galīgajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 67, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi Civillikumā”. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Saeimas sēdē izskatamā dokumenta numurs ir 5168, likumprojekta reģistra numurs 1300, kurā iekļauti arī likumprojekti nr.1010, 566, 950 un 1319.

Juridiskā komisija, ļoti rūpīgi strādājot pie Civillikuma, izskatīja un akceptēja sekojošus priekšlikumus trešajam lasījumam.

1. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 4. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 5. ir deputātu Bērziņa, Seiksta, Jurdža, Goldes un citu priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 5. — deputātu grupas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 20, pret — nav, atturas — 32. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

L.Muciņš. 6. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu...

Lūdzu zvanu! Balsosim par 6. — tieslietu ministres priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 22, pret — 6, atturas — 43. Priekšlikums nav atbalstīts.

L.Muciņš. 7. — deputāta Šlesera priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 8. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 9. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 10. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 11. — deputāta Šlesera priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 12. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 13. — deputāta Šlesera priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 14. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 15. — deputāta Šlesera priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 16. — deputāta Šlesera priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

L.Muciņš. 17. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 18. — deputāta Šlesera priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 19. — tieslietu ministres priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 20. — deputāta Šlesera priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 21. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 22. — deputāta Šlesera priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 23. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 24. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 25. — deputāta Šlesera priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 26. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 27. — deputāta Šlesera priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 28. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 29. — deputāta Šlesera priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 30. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 31. — deputāta Šlesera priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 32. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 33. — deputāta Šlesera priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 34. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 35. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 36. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 37. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 38. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 39. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 40. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 41. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 42. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 43. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 44. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 45. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 46. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 47. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 48. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 49. — deputātes Lībanes priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

L.Muciņš. Tabulā, kas pievienota likumam, priekšlikumu nav.

Aicinu atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Civillikumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 75, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Ieslodzījuma vietu pārvaldes likums”. Trešais lasījums. Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Izskatāmā dokumenta numurs 5169, likumprojekta reģistra numurs 1139.

Trešajam lasījumam Juridiskā komisija izskatīja un lēma sekojošus priekšlikumus.

1. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 4. — Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 4., 5., 6. un 7.priekšlikumu.

L.Muciņš. Paldies, priekšsēdētāja kungs!

8. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 9. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 10. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 11. — Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 12. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 13. — Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra Gaigala priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 14. — Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 15. — Juridiskā biroja priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

L.Muciņš. 16. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 17. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 18. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 19. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 20. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 21. — Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 22. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 23. — Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 24. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 25. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 26. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 27. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 28. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 29. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 30. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 31. — Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 32. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 33. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 34. — Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 35. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 35.a — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 36. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 37. — Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra Gaigala priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 38. — Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 39. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 40. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 41. — Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 42. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 43. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. Aicinu atbalstīt likumu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 68, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Grozījums Valsts civildienesta likumā”. Otrais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā — deputāts Guntis Dambergs.

G.Dambergs (LC). Godājamais Saeimas Prezidij! Cienījamie deputāti! Izskatām grozījumus Valsts civildienesta likumā otrajā, galīgajā, lasījumā.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija iepazinās ar vienīgo iesniegto iekšlietu ministra pienākumu izpildītāja Krūmiņa kunga priekšlikumu, kas paredz papildināt 3.panta otro daļu ar vairākām institūcijām, kuras arī tiek uzskatītas par valsts specializētā civildienesta iestādēm. Un tās ir: Iekšlietu ministrijas sakaru centrs un Iekšlietu ministrijas informācijas centrs.

Tātad līdz ar pirmajā lasījumā atbalstīto Valsts tiesu ekspertīžu biroja iekļaušanu Valsts civildienesta likumā komisija atbalstīja arī Krūmiņa kunga priekšlikumu.

Komisijas vārdā aicinu paust attieksmi balsojot.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Dambergs. Vairāk priekšlikumu iesniegti nav. Aicinu balsot par likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 69, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

G.Dambergs. Paldies, kolēģi!

Sēdes vadītājs. Nākamais likumprojekts “Grozījums Mēslošanas līdzekļu aprites likumā”. Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Dāmas un kungi! Strādāsim ar likumprojektu, kura numurs ir 5167. Trešajam lasījumam atbildīgajā komisijā sagatavotais likumprojekts “Grozījumi Mēslošanas līdzekļu aprites likumā”.

Deputāti nav devuši nevienu priekšlikumu. Un es aicinu, atbalstot trešajā lasījumā, pārvērst likumā. Paldies!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 72, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Grozījums likumā “Par 1971.gada 2.februāra Konvenciju par starptautiskas nozīmes mitrājiem, īpaši kā ūdensputnu dzīves vidi”. Trešais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Līdz pēdējam lasījumam priekšlikumi nav saņemti. Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 80, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Valsts sociālo pabalstu likums”. Trešais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā — deputāts Valdis Ģīlis.

V.Ģīlis (TP). Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr. 1276.

1. — deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! (Leiškalns kaut ko sauc no vietas.) Balsosim par 1. — deputāta Leiškalna priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 19, pret — 2, atturas — 47. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Ģīlis. 2. arī ir deputāta Leiškalna priekšlikums, kuru tāpat komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 2.— deputāta Leiškalna priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 5, pret — nav, atturas — 58. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Ģīlis. Arī 3. un 4. ir deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Abi priekšlikumi nav atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 3.— deputāta Leiškalna priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 8, pret — nav, atturas — 59. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 4. — deputāta Leiškalna priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 5, pret — nav, atturas — 68. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Ģīlis. 5. — labklājības ministra V.Jaksona priekšlikums, kuru komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 6. — Sociāldemokrātu savienības frakcijas priekšlikums, kurš ir atbalstīts, iestrādājot to 18.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 7. — labklājības ministra V.Jaksona priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī...

V.Ģīlis. 8. — arī labklājības ministra V.Jaksona priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Atvainojos! Par 7.priekšlikumu? Atgriežamies pie 6.priekšlikuma. Jūs vēlaties debatēt?

Vents Balodis par 6. priekšlikumu. Lūdzu!

V.Balodis (TB/LNNK). Godātie deputāti! Ir ļoti labi, ka mēs pēdējā Saeimas plenārsēdē pieņemtu tik svarīgu lietu un runājam par valsts pabalstu bērniem invalīdiem. Būtiski palielinām tos. Es tomēr liktu deputātiem pievērst uzmanību tam, ka, atbalstot 6. un 18. priekšlikumu, mēs uzliksim zināmas saistības jau nākamajai valdībai, jo ievērojami palielināsies valsts pamatbudžeta izdevumi konkrēto pasākumu realizēšanai. Tā piemaksai pie ģimenes valsts pabalsta par bērniem invalīdiem 2003.gadā papildus būs nepieciešami 4,4 miljoni latu, bet valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu invalīdiem kopš bērnības paaugstināšanai — 4,2 miljoni latu. Tas kopā ir 8,6 miljoni latu.

Deputāti, kad jūs pieņemat lēmumu, domājiet, ka jūs atstājat lielas saistības uz nākamā gada budžetu. (No zāles deputāts A.Šķēle: “Mums būs 400 miljoni.”)

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā vēlaties ko piebilst?

V.Ģīlis. Tātad 7. ir labklājības ministra Jaksona priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Es atvainojos. Lūdzu zvanu! Balsosim par 6. — Sociāldemokrātu savienības frakcijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 62, pret — nav, atturas — 11. Priekšlikums atbalstīts.

Tālāk, lūdzu! 7.priekšlikums ir atbalstīts.

V.Ģīlis. 8. — arī labklājības ministra Jaksona priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 9. — deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 9. — deputāta Leiškalna priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 26, pret — nav, atturas — 46. Priekšlikums nav atbalstīts.

V.Ģīlis. 10. ir labklājības ministra priekšlikums, ko komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. Arī 11. ir labklājības ministra priekšlikums, ko komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 12. ir Kārļa Leiškalna priekšlikums, ko komisija nav atbalstījusi. (Starpsauciens: “Jābalso!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 12. — deputāta Leiškalna priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 25, pret — nav, atturas — 39. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Ģīlis. 13. ir labklājības ministra Jaksona priekšlikums, ko komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 14. ir Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 15. ir Sociāldemokrātu savienības frakcijas priekšlikums, ko komisija atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 16. ir labklājības ministra Jaksona priekšlikums, ko komisija atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 17. — Juridiskā biroja priekšlikums, ko komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 18. ir Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 19. ir deputātu Cileviča un Klementjeva priekšlikums, kas ir daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 19., 20. un 21.priekšlikumu.

Tālāk, lūdzu!

V.Ģīlis. 22. ir Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 23. — Juridiskā biroja priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 24. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 25. ir labklājības ministra Jaksona priekšlikums, ko komisija atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Valsts sociālo pabalstu likums” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 81, pret — nav, atturas — 1. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Izglītības inovācijas fonda likums”, Trešais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā — deputāts Jānis Esta.

J.Esta (TP). Godātie deputāti! Dokumenta nr.5179.

1.priekšlikums — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 2. — deputāta Gaigala priekšlikums. Komisija neatbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Esta. 3. — deputāta Gaigala priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

J.Esta. 4. — deputāta Gaigala priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

J.Esta. 5. — deputāta Gaigala priekšlikums. Atbalstīts daļēji, tāpat kā Juridiskā biroja 6.priekšlikums, un izteikts 7. — atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Esta. 8. — deputāta Gaigala priekšlikums — atbalstīts daļēji un izteikts atbildīgās komisijas priekšlikumā ar redakcionāliem labojumiem.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Esta. 10. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. Redakcionāli labojumi 4.panta 4.punktā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

J.Esta. 11. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atbalstīts.

J.Esta. 12. — deputāta Gaigala priekšlikums. Atbalstīts daļēji un izteikts atbildīgās komisijas 13.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Esta. Redakcionāli labojumi 5.panta 3.daļā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 14. — deputāta Gaigala priekšlikums. Atbalstīts daļēji un izteikts atbildīgās komisijas 15.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Esta. 16. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Esta. 17. — deputāta Gaigala priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

J.Esta. 18. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 19. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 20.priekšlikums — deputāta Bartaševiča, tāpat kā 21.priekšlikums. Atbalstīti daļēji un izteikti atbildīgās komisijas 22.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. Redakcionāls labojums par 11.panta otro daļu.

Sēdes vadītājs. Paldies. Tālāk.

J.Esta. 23. — deputāta Gaigala priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 23.priekšlikumu.

Jānis Esta.

J.Esta (TP). Godātie kolēģi! Deputāts Gaigals savos priekšlikumos piedāvā jeb iesaka fonda struktūru veidot paralēli Izglītības un zinātnes ministrijas esošajām struktūrām. Tas ir, Profesionālās izglītības departaments, Vispārējas izglītības departaments. Šeit fonda iecere jeb nozaru padomju uzbūves iecere ir pilnīgi cita, lai nedublētu šīs paralēlās struktūras, bet veidotu jaunu struktūru, kur strādātu profesionāļi, līdzīgi kā tas ir Kultūrkapitāla fondā.

Un šeit būtu jānodarbojas nevis ar izglītības sistēmas administrēšanu, bet gan ar inovācijām, lietišķi pētnieciskiem projektiem. Un tādējādi mums ir grūti iedomāties, kā profesionālajā izglītībā mēs varēsim izvērtēt projektus, ja profesionālā izglītība ir pakļauta četru ministriju pārziņā. Sāksim kaut vai ar medicīnu, kultūrizglītību, ar daudzām citām lietām, cik vajadzēs speciālistu un ekspertu, lai varētu nozaru padomē šādas lietas izvērtēt.

Tātad mēs piedāvājam pilnīgi citu priekšlikumu, kurš ir nobalsots divos lasījumos, tas ir, ka šīs nozaru padomes tiek veidotas pa vertikāli, t.i., no sākumizglītības līdz augstākajai izglītībai — humanitārais virziens, eksaktais, sociālais un kultūrizglītība.

Es aicinu kolēģiem neatbalstīt šo Gaigala priekšlikumu tā iemesla pēc, ka tas ir iesniegts uz trešo lasījumu.

Un neatbalsta arī šo priekšlikumu vesela rinda sabiedrisku organizāciju tādu kā Pedagogu dome. Vakar es tikos ar Mūzikas skolu vadītāju asociāciju, kuri kategoriski noraida, noraida LIVA šo priekšlikumu, tāpat to noraida arī Profesionālās izglītības iestāžu vadītāju asociācija. Aicinu neatbalstīt!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 23.. — deputāta Gaigala priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 26,. pret — 3, atturas — 49. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

J.Esta. Paldies.

24. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 25. — deputāta Gaigala priekšlikums. Atbalstīts daļēji un iekļauts 26. — atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 27. — deputāta Gaigala priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 28. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 29. — deputāta Gaigala priekšlikums. Atbalstīts un izteikts precizētā 30. — atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Esta. 31. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. 32. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Esta. Aicinu nobalsot trešajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 69, pret — nav, atturas — 14. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi Vispārējās izglītības likumā”. Trešais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā — deputāte Silva Golde.

S.Golde (TP). Godājamais Prezidij! Mīļie kolēģi! Šodien pēdējā 7.Saeimas plenārsēdē izskatīsim trešajā lasījumā likumprojektu “Grozījumi Vispārējās izglītības likumā”.

Un tā viena no galvenajām būtībām ir pastiprināta prasība skolēnu zināšanu kvalitātei, beidzot skolu, tas ir, skolas beigšanas dokumenta saņemšanai.

1. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

S.Golde. 2. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

S.Golde. 3. — deputātu Goldes, Ābiķa, Zommeres, Estas un Spurdziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

S.Golde. 4. — deputātu Goldes, Ābiķa, Zommeres, Estas un Spurdziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

S.Golde. 5. — deputātu Goldes, Ābiķa, Zommeres, Estas un Spurdziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

S.Golde. 6. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts ar redakcionāliem labojumiem.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

S.Golde. 7. — deputātu Goldes, Ābiķa, Zommeres, Estas un Spurdziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

S.Golde. 8. — deputātu Goldes, Ābiķa, Zommeres, Estas un Spurdziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

S.Golde. 9. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

S.Golde. 10. — deputātes Monikas Zīles priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

S.Golde. 11. — izglītības un zinātnes ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

S.Golde. 12. — deputātes Monikas Zīles priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

S.Golde. 13. — izglītības un zinātnes ministra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

S.Golde. 14. — deputātu Goldes, Ābiķa, Zommeres, Spurdziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

S.Golde. 15. — deputātes Monikas Zīles priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

S.Golde. 16. — Kārļa Greiškalna priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

S.Golde. 17. — Kārļa Greiškalna priekšlikums nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Jābalso!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 17. — izglītības un zinātnes ministra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 17, pret — nav, atturas — 47. Priekšlikums noraidīts.

S.Golde. 18. — deputātu Goldes, Ābiķa, Zommeres, Spurdziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

S.Golde. 19. — deputātes Monikas Zīles priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

S.Golde. 20. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

S.Golde. 21. — deputātu Goldes, Ābiķa, Zommeres, Estas un Spurdziņa priekšlikums. Atbalstīts ar redakcionāliem labojumiem.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

S.Golde. Un 22. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

S.Golde. Paldies visiem Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputātiem par pieņemtajiem grozījumiem! Paldies!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 78, pret — nav, atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likums”. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Strādājam ar sēdē izskatāmo dokumentu nr.5182, kā arī ņemam vērā papildu dokumentu nr.5182a.

Juridiskā komisija trešajam lasījumam likumprojektam “Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likums”, likumprojekta reģistra numurs 1289, saņēmusi sekojošus priekšlikumus.

4.lappuse tiek aizvietota ar 4.a lappusi.

1. — Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra Sprindžuka priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Anna Seile.

A.Seile (TB/LNNK). Godātie deputāti! Tomēr ir nelielas problēmas ar šo likumprojektu, kur ir iestrādāta jauna kārtība, kā apsaimniekot valsts mežus. Un, tā kā “Valsts meži” ir paredzējuši un jau gūst lielākus ienākumus no mežu izstrādes, manuprāt, varētu atbalstīt Sprindžuka priekšlikumu, bet to vajadzētu sadalīt divās daļās un ar balsojumu izņemt laukā to daļu, kas runā par iespējami augstāko cenu. Citādi Sprindžuka priekšlikums, tik tiešām būtu atbalstāms un zināmā mērā tas ir pat labāk sagatavots nekā Juridiskās komisijas priekšlikums, jo šajā gadījumā varētu balstīties uz Civillikuma attiecīgajiem pantiem, bet nav iespējams realizēt, kā saka speciālisti, šo koksnes pārdošanu vienmēr un visos gadījumos par iespējami augstāko cenu. Tirgus nosaka dažādus nosacījumus, un tāpēc es ierosinu šo daļu par iespējami augstāko cenu balsot atsevišķi un svītrot to no likumprojekta teksta. Citādi būs jābalso pret visu priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā — Linards Muciņš.

L.Muciņš. Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Sprindžuka kunga priekšlikums un attiecīgs Juridiskās komisijas priekšlikuma atsaukums notika pēc ļoti rūpīgām, garām, plašām un ilgstošām debatēm. Tas nenotiek tā, kā varbūt žurnālistiem liekas, kuri nekad neapmeklē komisijas sēdes, ka visur kaut kā tiek vienā mirklī pieņemts vai kaut kādu apšaubāmu motivāciju vai radniecības, vai kāda cita iemesla dēļ, tad es šeit pasvītrošu, ka Juridiskā komisija sanāca šim priekšlikumam veltītās trīs sēdes un ļoti rūpīgā diskusijā izsvērti iestrādāja un atbalstīja šo Sprindžuka kunga priekšlikumu. Tātad pirmām kārtām mēs konstatējām, ka šis likums nav piemērojams mežos noplūcamās jeb atdalāmās produkcijas realizācijai. Tātad tie ir augļi, kas tiek gūti no valsts īpašuma. Tātad no zemes kopā ar augošajiem kokiem. Kā šie koki un citi augļi tiek atdalīti no zemes, tad attiecīgi tajā brīdī tie kļūst par šo produkciju, un tai vairs nevar piemērot tos principus, kas tiek piemēroti, teiksim, realizējot kaut kādas mašīnas vai kaut kādus traktorus dažādām valsts iestādēm vai pat šai pašai akciju sabiedrībai “Latvijas valsts meži” piederošu tehniku vai kaut kādus galdus nevajadzīgus vai kaut kā savādāk. Tad tā ir tāda produkcija, ko realizē šajā likumā noteiktajā kārtībā. Mežu produkciju tādā veidā mēs konstatējām, ka nevar realizēt.

Protams, mums Juridiskajā komisijā bija jādebatē un jānoslīpē, kādā veidā tad to var darīt, jo mežu produkciju realizē arī dažādas citas valsts iestādes: Mežu pētniecības stacijas un tā tālāk, un tā tālāk. Tās viņu realizē šajā likumā noteiktajā kārtībā, jo tās ir valsts iestādes, bet valsts akciju sabiedrība — tātad tā jau ir nodalīta no valsts īpašuma nost.

Mēs balstījāmies uz to, ka ir jāizmanto Civillikuma 1195. — 1200.pants, un akciju sabiedrība ir valsts mežu, tātad valsts īpašuma lietotāja. Un Civillikumā ir tieši arī norādīts, ka jebkurai personai, kura ir meža lietotāja, tātad ne tikai valsts meža, bet jebkura meža lietotāja, ja nav noslēgts līgumā pretēji, ir tiesības ne tikai cirst mežu malkai, bet arī izstrādāt mežu un darīt ar savu lietojamo mežu visu pilnu kompleksu.

Nu, tajā pašā laikā, ņemot vērā, ka valstij pieder ļoti lielas mežu platības, mēs šeit tātad iestrādājām divus momentus. Viens no tiem ir, ko cienījamā Seiles kundze kritizēja. Tātad pārdošana, ka šī ievāktā produkcija jāpārdod par iespējami augstāko cenu. Mēs uzskatām, ka pirmām kārtām tas ir pareizs princips, tiesisks princips, ka no pārdotās produkcijas jāiegūst maksimāli daudz naudas, jo tas ir valsts īpašums, tātad tas princips darbojas. Un šeit nav nekādu problēmu, kā mums paskaidroja speciālisti, notiek dažādas izsoles, notiek dažādas vairāksolīšanas, un šī iespējami augstākā cena tiek sasniegta. Es nevaru saprast, kādēļ tā būtu jāslēdz ārā, jo, ja šeit būtu teikts “par augstāko cenu”, tad varētu diskutēt un piekrist Seiles kundzei. Bet šeit ir “iespējami augstāko cenu”. Tātad konkrētā tirgus situācija vai izsoles rezultāts parāda, kāda ir šī iespējami augstākā cena. Tas nav Juridiskās komisijas izdomājums, tas ir likumā pret korupciju par valsts un pašvaldības mantas šo ... par rīcību ar valsts un pašvaldību mantu šis princips ir iestrādāts — par iespējami augstāko cenu. Mēs neko šeit neesam izgudrojuši. Mēs no šī likuma paņēmām un ielikām šeit iekšā.

Un otra lieta. Mēs noteicām, ka to ieskaita valsts ieņēmumos tajā daļā, kas noteikta ikgadējā valsts budžeta likumā. Tātad tas ir otrs princips. Tātad katru gadu valsts budžets pasaka, cik “Latvijas valsts mežiem” ir jāieskaita valsts budžetā. Līdz ar to Juridiskā komisija ļoti rūpīgi šo jautājumu diskutēja, vairākkārt pie tā atgriezās, un, kā jūs redzat, mēs šeit to vēl precizējam, nomainot lapu likumprojektā. Tātad viss ir rūpīgi izdiskutēts un situācija ir nostiprināta atbilstoši tai unikālajai situācijai, kura ir vienīgajai valsts akciju sabiedrībai — tātad “Latvijas meži”. Citas tādas akciju sabiedrības valstij piederošas nav, kura darbotos uz šī principa pamata, kad tā kaut ko atdala ne no sava īpašuma, bet, teiksim, no valsts īpašuma. Mežs un meža zeme, augošie koki paliek valsts īpašumā. Kā tie ir atdalīti, tā viņi ir meža produkcija. Kā meža produkciju atdala, tas būtu tas pats princips, ka, ja valstij piederētu kāds universālveikals vēl šodien, tad valsts īpašums būtu gan šīs preces, gan šis veikals. Un, katru dienu tirgojot šīs preces šajā veikalā, tas pats princips. Taču nevar šo produkciju vai šīs preces sajaukt ar kaut kādiem nelikvīdiem vai kaut kādiem galdiem, traktoriem vai kādām citām lietām, kas vairs nav vajadzīgas apgrozībā un kuru realizācijai tad lieto šo likumu.

Es aicinu atbalstīt Juridiskās komisijas vārdā Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra Sprindžuka 1.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Vispirms jālemj par deputātes Annas Seiles ierosinājumu — balsot par 1.priekšlikumu pa daļām. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 28, pret — 31, atturas — 22. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. — Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra Māra Sprindžuka priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 39, pret — nav, atturas — 34. Priekšlikums atbalstīts. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 2. priekšlikums — atsaukts.

Sēdes vadītājs. Paldies! 12.lappuse.

L.Muciņš. 3. — ekonomikas ministra vietā finansu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 4. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 5. priekšlikums — ekonomikas ministra vietā finansu ministrs Bērziņš. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 6. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 7. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 8. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 9. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 10. priekšlikums — ekonomikas ministra vietā finansu ministrs Bērziņš. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 11. — analogs priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 12. — analogs priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 13. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Tad 32.a apmaiņas lapa. 14. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 15. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atsaukts.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 33. apmaiņas lapa. 16. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atsaukts.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 17. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atsaukts.

Sēdes vadītājs. Tālāk!

L.Muciņš. 18. priekšlikums — ekonomikas ministra vietā finansu ministrs Bērziņš. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. Un līdz ar to visi priekšlikumi izskatīti. Aicinu atbalstīt likumu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 83, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi bērnu tiesību aizsardzības likumā”. Trešais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā — deputāts Ilmārs Geige.

I.Geige. (LC). Godātie kolēģi! Strādājam ar dokumentu nr.5183.

Tātad 1.lappusē ir viens redakcionāls precizējums.

Sēdes vadītājs. Paldies!. Tālāk, lūdzu!

I.Geige. 1. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. Atbalstīts ir arī Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāra Mauliņa priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. 3. — atbalstīts atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 4. ir atbalstīts atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige.5.priekšlikums ir 24.lapaspusē. Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. Es aicinu atbalstīt grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 76, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Kā nākamo izskatām likumprojektu “Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem”. Trešais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā — deputāts Ilmārs Geige.

I.Geige (LC). Godātie kolēģi! Trešajam lasījumam likumprojekts “Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērnie”, strādājam ar diviem dokumentiem — ar 5184 un 5184a, kurā ir nomainīta otrā lapaspuse.

Tātad 2.lapaspusē 1.a priekšlikums ir atbildīgās komisijas priekšlikums, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Geige. 1.priekšlikums — Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 2. — atbildīgās komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 3. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Arī atbalstīts, kurā ir arī redakcionāli precizējumi.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk.

I.Geige. 11.pantā ir redakcionāls precizējums.

Sēdes vadītājs. Paldies!

I.Geige. Tāpat arī 12.pantā ir viens redakcionāls precizējums.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu.

I.Geige. 4. ir Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. 5. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 6. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. Tāpat ir atbalstīts arī 7. — atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts. Tālāk.

I.Geige. Juridiskā biroja 8.priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. 9.priekšlikums — Juridiskā biroja. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. Un 10. ir atbildīgās komisijas priekšlikums, kurš ir atbalstīts, un arī tur ir redakcionālas dabas labojumi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 11 — atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 12. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 33.pantā ir redakcionāls precizējums.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu.

I.Geige. Un 13. — Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. Pārejas noteikumu 1.punktā arī ir viens redakcionāls precizējums — 21.lapaspusē.

Sēdes vadītājs. Paldies!

I.Geige. 14. — Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. Un 15. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. Es aicinu nobalsot trešajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 77, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums”. Trešais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā — deputāts Valdis Ģīlis.

V.Ģīlis (TP). Tātad strādājam ar dokumentu 1275.

1.priekšlikums — deputāte Aija Barča. Komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 2.priekšlikums. Arī deputāte Aija Barča. Komisijas atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu

V.Ģīlis. 3.priekšlikums. Arī deputātes Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 4. ir Sociālo un darba lietu komisijas atbalstītais priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 5. — deputātes Aija Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 6. — deputātes Aijas Barčas priekšlikums — daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 7. ir Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 8. — deputātes Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 9. — arī deputātes Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. Tāpat 10. un 11. — deputātes Barčas priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 12. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 13. — deputātes Aija Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atbalstīts. Tālāk.

V.Ģīlis. 14. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Ģīlis. 15. — arī Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 16. — deputātes Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 17. — parlamentārā sekretāra Mauliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 18. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 19. — arī Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 20.— deputātes Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 21. — parlamentārā sekretāra Mauliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 22. — deputātes Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 23. — deputātes Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 24. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 25. — deputātes Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 26. — deputātes Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 27. — deputātes Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. Arī 28. — deputātes Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 29. — deputātes Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 30. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 31. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 32. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts. 25.lappuse.

V.Ģīlis. Jā. 33. — deputātes Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 34. — deputātes Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Ģīlis. 35. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 36. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildumu.

V.Ģīlis. 37. — parlamentārā sekretāra Ziedoņa Mauliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 38. — arī parlamentārā sekretāra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 39. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 40. — arī Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts. 39.lappuse.

V.Ģīlis. 41. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 42. — deputātes Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 43. — deputātes Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 44. — parlamentārā sekretāra Mauliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 45. — deputātes Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. — 46. — deputātes Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 47. — deputātes Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 48. — deputātes Barčas priekšlikums. Daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 48. un 49.priekšlikumu.

V.Ģīlis. 49. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Ir jau atbalstīts.

V.Ģīlis. 50. — deputātes Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 51. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Ģīlis. 52. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 53. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 54. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 55. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 80, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Latvijas valsts ģerboni””. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Likumprojekta numurs 5186, reģistra numurs 79.

Cienījamo priekšsēdētāj, cienījamie deputāti! Juridiskā komisija vairākkārt atgriezās pie šī likumprojekta, jo bija nepieciešams atrisināt veselu rindu problēmu. Juridiskā komisija ir pārliecināta, ka viņa šīs problēmas ir atrisinājusi, jo nevar būt situācija, ka Latvijas valsts eksistē bez Latvijas valsts ģerboņa un tā apstiprinātā parauga. Aicinu jūs sekot dokumentam 5186a ar lappusi 1a, 2a, 3a un 4a.

1. — deputāta Burvja priekšlikums. Atbalstīts 2. — Juridiskās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. — deputāta Imanta Burvja priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 47, pret — 1, atturas — 28. 1. priekšlikums ir atbalstīts.

L.Muciņš. 2. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Arī nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk par 2. priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 2.— Juridiskās komisijas priekšlikumu!

L.Muciņš. Bet tas taču ir pieņemts.

Sēdes vadītājs. Es arī tā domāju, bet, ja uzstāj uz balsojumu, tad... Lūdzu rezultātu! Par — 52, pret — 1, atturas — 24. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 3. — deputāta Burvja priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Dzintars Ābiķis.

Dz.Ābiķis (TP). Cienījamie kolēģi! Jūs varbūt daļa nepamanījāt, ka desmit deputāti bija iesnieguši projektu ar lūgumu neizskatīt šodien šo jautājumu, bet Saeima to neatbalstīja.

Es varbūt paskaidrošu tuvāk. Šodien man zvanīja Heraldikas komisijas priekšsēdētāja vietnieks Laimonis Šēnbergs, kurš mani informēja par to, ka diemžēl Heraldikas komisija, kura Latvijā atbild par šīm lietām, nav iepazinusies ar likumprojektam pievienotajiem zīmējumiem, un viņa kategoriski uzskata, ka mēs bez profesionāļu, kuri strādā šajā komisijā, viedokļa uzklausīšanas morāli neesam tiesīgi trešajā lasījumā likumprojektu pieņemt.

Es aicinu, kolēģi, balsot pret šo likumprojektu un neatbalstīt tā pieņemšanu trešajā lasījumā, jo tomēr būsim iecietīgāki pret profesionāļu, es atkārtoju, viedokli.

Sēdes vadītājs. Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Protams, žēl, ka pēdējā sēdē nākas runāt tik asi, pamēģināsim iztikt bez negatīvām emocijām un bez melošanas no tribīnes! Tātad pirmkārt Heraldikas komisijas pārstāvji bija sēdē, nevis nebija. Un bija pat vairākās sēdēs. Tātad šeit tika izplatīta vienkārši dezinformācija. (No zāles deputāts Dz. Ābiķis: “Nerunā muļķības, Rasnača kungs!”)

Sēdes vadītājs. Modris Lujāns.

M.Lujāns (PCTVL). Cienījamie kolēģi! Es jau domāju, ka no šīs Saeimas tribīnes es vairāk nerunāšu, bet patiešām ar šīm ģerboņu lietām mēs saskārāmies pagājušajā Saeimā. Juridiskā komisija ilgi un nopietni strādāja. Un tā ir viena no tām jomām, kurā, ja kāds grib sajukt prātā, tad viņš var sajukt prātā. Es šinī brīdī aicinu atbalstīt Ābiķa kungu un atstāt šo jautājumu diskusijai nākamajai Saeimai. Es godīgi varu pateikt, mēs pagājušajā komisijā Juridiskajā, kas bija, tas ir, nevis komisijā, bet Saeimā, šo jautājumu nopietni izdiskutējām. Un es uzskatu, ka mēs esam pietiekami toreiz to modeli izstrādājuši. Vai ir jāmaina arī vidējā ģerboņa nosaukums, es šaubos. Ir vēsturiskie principi. Ir jāsaglabā kaut kāds varbūt pat arhaisms, tas ir mans viedoklis.

Un es aicinu patiešām šinī brīdī atbalstīt Ābiķa kungu — noraidīt. Nekas nenotiks Latvijas valstij, ja šī Saeima nepieņems šādu sasteigtu priekšlikumu, likumu. Nekas nenotiks. Ģerbonis ir. Ir noteikti jāpārdomā varbūt arī tālāk, kādi ģerboņi un kad tiek lietoti, kādām institūcijām tie ir piešķirti. Un šis mehānisms varbūt ir vēl jānopulē.

Bet es vēlreiz uzskatu: šodien nevajadzētu to pieņemt! Paldies!

Sēdes vadītājs. Dainis Stalts.

D.Stalts (TB/LNNK). Godājamais Prezidij un kolēģi! Nu te ir tā reize, kad es diemžēl pat izprast nevaru to kolēģu rīcības motīvus, kuri vēlējās, lai 7.Saeima savā pēdējā sēdē neizskatītu perfekti izstrādātos grozījumus likumā “Par Latvijas valsts ģerboni”. Šo likumprojektu vajadzēja pieņemt jau sen. Un darbs pie šā likumprojekta izskatīšanas ir sācies ne jau šajā Saeimā, ne jau iepriekšējā, bet jau 5.Saeimā, kad mēs diemžēl bijām opozīcijā, bet mēs bijām par šo labojumu izdarīšanu. Jo ir taču absolūti nepieciešams, lai mūsu valsts oficiālā apritē atkal atgrieztos 1921.gada 15.jūnijā Satversmes sapulcē apstiprinātais un līdz 1940.gada 4.augustam lietotais lielā, vidējā un mazā Latvijas valsts ģerboņa attēls. Lai mums vēl aizvien nebūtu jālieto Latvijas PSR Augstākās padomes laikā pieņemtie valsts simboli ar attiecīgiem pārveidojumiem. Tas taču ir goda un cieņas jautājums. Un es tikai varu izteikt vēlēšanos, lai sabiedrībā būtu vairāk tādu zinošu un darboties varošu ļaužu kā Aloizs Lukšs, kurš ir līdzējis arī mūsu Juridiskajai komisijai šī jautājuma izvērtēšanā un sarūpējis pārliecinošus argumentus. Mūsu valsts simbolikai atkal ir jābūt tādai, kādu to radīja un apstiprināja mūsu priekšteči. Vēl jo vairāk — šo vēsturisko notikumu priekšvakarā, kādiem mēs gatavojamies. Un mūsu pozitīvs atbalsts būtu laba zīme, arī atceroties Satversmes spēkā stāšanās 80.gadskārtu. Un, ja tā rūpīgi, prom ejot, jūs paskatītos tajā izstādē, kas ir ārpusē sarūpēta, tad jūs ievērotu, un cerams, ka uz priekšu nekas tamlīdzīgs vairs neatkārtosies, tad jūs ievērotu, ka Latvijas skolām paredzētie plakāti ar mūsu ģerboni augšā, šī lenta, kas ir simbola nozīmē — sarkanbaltsarkanā lenta — Izglītības un zinātnes ministrija to ir dāvinājusi mūsu skolām. Lenta jau galos krāsojas tikai sarkana. Varbūt tas ir ļoti zīmīgi, un varbūt mēs tomēr nobalsosim šajā reizē par to, par ko Juridiskā komisija tik perfekti ir lēmusi. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates turpināsim pēc pārtraukuma. Pārtraukums līdz pulksten 15.30.

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Valsts simbolika ir svēta lieta, un patiesībā rada izbrīnu tas, ka desmit gadu laikā nebija attiecīgi nokārtots šis likums, šie grozījumi. Un tagad kaut ko atsaukt vai it kā pārbīdīt un skatīties, ko runās Heraldikas komisija un kāpēc viņa ir nokavējusi. Vai tad Saeimai ir jāskatās, ko dara Heraldikas komisija, bet vai nav jābūt otrādi? Visu laiku bija atvērts likums, un viņiem nekas neliedza apskatīt to ģerboni, zināt, kas notiek. Un tad pēdējā dienā viņiem atrodas kaut kādas pretenzijas. Tāpēc, cienījamie kolēģi, grozījumi likumā ir izdarīti korekti, tie ir labi, un tie ir jāpieņem, lai mēs galu galā apstiprinātu šo svarīgo valsts simboliku, un tur nav vairāk nekādu divu domu. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš. Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Pēc komisijas… pēc manas pārliecības 3.priekšlikums nav balsojams. Bet es gribu paskaidrot, ka šeit nekādu problēmu nav. Juridiskā komisija savā 4.priekšlikumā, kurš ir atbalstīts, attiecīgi veica tikai divas nelielas izmaiņas, no kurām faktiski vienai piekrita un vienai nepiekrita Heraldikas komisija. Bet, par cik mēs balstījāmies uz valsts Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas priekšlikumiem, tad Heraldikas komisijas piekrišana vai nepiekrišana par terminiem nav tik svarīga, jo deleģējums par terminiem ir dots Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijai. Tāpēc mēs šeit vadījāmies no Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas un aprakstot ievietojām tos terminus, kurus ir apstiprinājusi Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisija. Un neliels precizējums, kuru jūs redzat, kas ir pasvītrots, ceturtajā priekšlikumā ir izdarīts. Es nedomāju, ka šeit ir kaut kādas problēmas. Paldies!

Sēdes vadītājs. Vai ir nepieciešams balsot par trešo priekšlikumu?

L.Muciņš. Nav.

Sēdes vadītājs. Par 3. un 4. tiek atbalstīts komisijas viedoklis. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 5. — deputāta Burvja priekšlikums. Atbalstīts daļēji, atbalstot 6. — Juridiskās komisijas priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 7. — deputāta Burvja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Atgriežamies pie pamatteksta.

8. — deputāta Burvja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 9. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 10. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 11. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 12. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 13. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 14. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 15. — deputāta Burvja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 16. — deputāta Burvja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 17. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikums. Atbalstīts daļēji, atbalstot 18. — Juridiskās komisijas priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 19. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 20. — deputāta Burvja priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 21. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 12. — deputāta Burvja priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. 22. — ir atbalstīts.

L.Muciņš. 22. … jā… 23. — deputāta Burvja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. Un 24. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 25. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 26. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 27. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 28. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Aicinu atbalstīt likumu ar visiem viņa pielikumiem trešajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 45, pret — nav, atturas — 25. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi Civilprocesa likumā”. Trešais lasījums. Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Likumprojekta izskatāmā dokumenta numurs ir 5187, likumprojekta reģistra numuri ir 866, 1009, 1122 un 1320.

Cienījamie deputāti! Juridiskā komisija saņēma rindu priekšlikumu, kurus izskatīja.

12.lappusē ir 1. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 4. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 5. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 6. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums 51.lappusē. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 7. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums 56.lappusē. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 8. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 9. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 10. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 11. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 12. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 13. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 14. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 15. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 16. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 17. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 18. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 19. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 20. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 21. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 21a — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 22. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 23. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 23.a — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts

L.Muciņš. 24. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 25. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 26. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 27. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 28. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 29. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 30. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 31. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 83.lappuse nomainīta ir mums. Un 32. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts saskaņā ar izdalīto lappusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 33. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 34. — tieslietu ministres priekšlikums 90.lappusē. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 35. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 36. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 37. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 38. — tieslietu ministres priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 39. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 40. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 41. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 42. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 43. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 44. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 45. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 46. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 47. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 48. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 49. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš.50. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 51. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 52. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 53. — Saeimas Juridiskās biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 54. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 55. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 130..., tur ir nomainīta lappuse... 54. un 55.priekšlikums.

56. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 57. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 58. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildumu.

L.Muciņš. 59. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 60. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 61. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 62. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 63. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 64. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 65. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 66. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 67. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 68. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 69. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 70. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 71. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 72. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 73. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 74. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 75. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 76. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 77. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 78. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 79. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 80. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 81. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 200. lappuse tiek aizvietota ar jaunu.

82. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 83. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Līdz ar to aicinu likumu pieņemt trešajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 69, pret — nav, atturas — 11. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par tiesu varu””. Trešais lasījums. Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Par likumprojekta trešo lasījumu neviens deputāts un institūcijas interesi nav izrādījušas. Nekādi priekšlikumi nav iesniegti.

Aicinu pieņemt likumu trešajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 63, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Grozījums likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru”. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Dokumenta nr. 5189. Likumprojekta nr. 1253. Juridiskā komisija izskatījusi sekojošus priekšlikumus likumprojektā:

1. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 2. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 3. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 4. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 5. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 6. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 7. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 8. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 9. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 10. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 11. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 12. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 13. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 14. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Aicinu likumprojektu pieņemt trešajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 75, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi Zemesgrāmatu likumā”. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Izskatāmā dokumenta nr. 5181. Likumprojekta reģistra nr. 949. “Grozījumi Zemesgrāmatu likumā”. Juridiskā komisija saņēmusi sekojošus priekšlikumus likumprojektam.

1. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Par 2.priekšlikumu debatēs pieteicies deputāts Andrejs Požarnovs. Lūdzu!

A.Požarnovs (TB/LNNK). Augsti godātais Prezidij! Cienītie kolēģi! 56.pants. Tātad 2. un 3.priekšlikums attiecas uz 56.pantu. Līdzšinējā kārtība bija tāda, ka jebkura privātpersona, kas grib sakārtot savas zemeslietas vai dzīvokļa lietas, griežas zemesgrāmatā ar nostiprinājuma lūgumu, un tālāk 61.pantā ir pateikts, kādiem konkrētiem dokumentiem jābūt klāt pievienotiem. Dokumenti, kas apliecina nostiprināmās tiesības, un visi pārējie, un tā tālāk, un tā joprojām. Jau šobrīd, kad ļoti daudz tiek sakārtotas īpašuma tiesības, cilvēkiem pastāv daudz dažādas formalitātes, kas jākārto, visur ir rindas un tā tālāk. Bet tas, kas ir pieņemts otrajā lasījumā, ka šis nostiprinājums ir jāapstiprina pie notāra, un tikai notārs ir tas, kurš ir tiesīgs iesniegt šos te dokumentus, tas vienkārši nozīmē to, ka būs kārtējais darbs notāriem. Un man šis otrajā lasījumā pieņemtais grozījums atgādina to, kas vienu reizi jau bija tad, kad Saeima pieņēma, ka visas šīs te pilnvaras izbraukt uz ārzemēm automašīnām, kas paņemtas uz līzingu, ir jābūt par katru izbraukumu notariāli apstiprinātām. Un Saeima pēc tam steidzamības kārtā šo te pantu grozīja. Bez tam tālākajos pantos ir teikts, ka gadījumā, ja dokumenti ir nepilnīgi, tad šī te persona ir tiesīga papildināt šo iesniegumu, bet arī šis papildinājums notariāli būs jāapstiprina tādā gadījumā. Notāru skaits Latvijā ir ierobežots, ar likumu noteikts, cik viņu drīkst būt. Rīgā, ja nemaldos, tie ir 60 cilvēki. Un jebkurā gadījumā pie notāriem būs garas rindas, un arī šīs visas takses ir apstiprinātas.

Bet, ņemot vērā to, ka uz šo te normu, kas ir 56.panta otrā daļa, nav neviena priekšlikuma uz trešo lasījumu, tikai par trešo daļu ir iesniegtie priekšlikumi, mēs nevaram to izgrozīt, un tādēļ es aicinu šo likumu nobalsot kopumā. Pēc tam nākošā Saeima lai to atkārtoti iesniedz un sāk skatīt no pirmā lasījuma. Tādēļ es negribu debatēt par Tieslietu ministrijas priekšlikumiem, bet aicinu pēc tam sakarā ar šo priekšlikumu noraidīt to kopumā.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu.

Komisijas vārdā — Linards Muciņš.

L.Muciņš. Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Acīmredzot šīs debates mums ievilksies, jo cienījamais deputāts Požarnovs, bijušais ministrs, acīmredzot nav informēts, jo visu laiku, gan pirms šī likuma grozījuma, gan šobrīd, iesniegumi tiek apliecināti pie notāra. Un tas ir viens no publisko reģistru pamatprincipiem, ka nevis atnāk kāds svešinieks un jūsu vietā iesniedz iesniegumu, bet attiecīgi pie notāra šis iesniegums tiek apliecināts. Un tad tā kārtība šodien nosaka — jūs ar to dodaties uz Zemesgrāmatu nodaļu. Par cik pēdējā laikā pieaug krāpnieciski gadījumi ar šiem iesniegumiem zemesgrāmatā, kā arī sakarā ar to, ka mēs tikko pieņēmām Elektronisko dokumentu likumu, ir iespēja un nepieciešamība tajā brīdī, kad jūs parakstāt šo iesniegumu pie zvērināta notāra, nosūtīt zemesgrāmatai to elektroniskā veidā. Tas aizsargā jūsu īpašuma tiesības, un šis princips atbilst Satversmes pantam, ka katram ir tiesības uz īpašumu. Tas paredz tūlīt otru pieeju, ka valsts aizsargā jūsu īpašuma tiesības. Ja mēs pieejam pēc filozofijas, ka kaut kas ar jūsu īpašumu notiks un tad jūs sāksiet tiesāties, tad jūs sāksiet risināt savus jautājumus, tad tāda sistēma pirmām kārtām apgrūtina tiesas, otrām kārtām tā neaizsargā jūsu īpašumu. Šinī gadījumā normāla lieta ir Eiropā, ka notārs arī šos iesniegumus nes un nodod zemesgrāmatām. Un daudzās valstīs tas likumā nav rakstīts. Tas ir pats par sevi saprotams, ka, ja pie jums ir atnācis klients, nodevis visus dokumentus, tad notārs tālāk tos bez atsevišķas maksas, bez kāda darba pieauguma nogādā uz Zemesgrāmatu nodaļu.

Pirmam kartam tas nodrošina to, ka šie dokumenti nevar tikt samainiti vai kads cits cilveks nevar iesniegt taja laika citu nostiprinajuma lugumu par to pašu nekustamo ipašumu, un, kad jus ieradisities šaja zemesgramatu nodala, tad izradisies, ka jau bus iekilats, cita banka cits kredits panemts uz šo pašu nekustamo ipašumu, ka tas reizem ari gadas.

Protams, tiem cilvēkiem, kuri tādu filozofiju popularizē, ka, protams, viņi ir bagāti, viņi var nolīgt bagātākos advokātus, viņi var tiesāties un tā tālāk. Tad darbojas pavisam cits princips — neko neaizsargāt un cīnīties, visus jautājumus risināt tiesā, visus jautājumus atrisināt tiesas strīdu ceļā. Tā ir Amerikas Savienoto Valstu common law (vispārējo tiesību) pieeja, un šī tiesību sistēma nepazīst nedz publiskos reģistrus, nedz šādus apliecinātus iesniegumus.

Otrajā lasījumā, kad Tieslietu ministrija iesniedza šo priekšlikumu, šis priekšlikums bija balstīts uz to, ka Saeima pēc ģenerālprokurora priekšlikuma, kad Drošības policija par kukuļņemšanu bija aizturējusi Daugavpils Zemesgrāmatu tiesnesi Gusevu un ierosinājusi krimināllietu par divām kukuļņemšanas epizodēm, tad Juridiskā komisijā skaidri un gaiši bija nostāja, ka nav nepieciešams klientam staigāt pašam uz zemesgrāmatu nodaļām, nav viņam tur nepieciešams rīkoties, katrreiz saņemt… katram klientam paskaidrojumus, kas nav jurists, ka šis uzdevums, šis darbs ir jādara juristam, kurš ir specializēts, kuram nav nekas vairāk jāpaskaidro, kurš zina, kādi dokumenti ir jānes un kurš arī nodrošina šo “vienas pieturas” aģentūru, kā mēdza runāt dažreiz, ka tas bija izdevīgi, “vienas pieturas” aģentūras princips. Jūs aiznesat visus dokumentus notāram un nododat. Ja mēs, protams, gribam, lai šie cilvēki staigā uz zemesgrāmatu nodaļām, lai viņi nes dokumentus, lai dokumentos ieliek konvertiņus iekšā, lai, kā sacīt, turpinās šī korupcija, labi, mēs varam tā darīt. Es domāju, ka notāri arī tik sevišķi iepriecināti par šādu Tieslietu ministrijas priekšlikumu nebija, ka viņiem jānes šie dokumenti uz zemesgrāmatām.

Es paskaidroju komisijas viedokli… kādēļ mēs nonācām pie šāda priekšlikuma un pie šāda priekšlikuma atbalstīšanas.

Tā ka atgādinu jums to principu, ka mēs esam atbalstījuši likumu par elektroniskajiem dokumentiem. Šeit šis likums par elektroniskajiem dokumentiem konkrēti tiek iedzīvināts, bet tad ir loģiski, ja notārs nosūta šo iesniegumu arī elektroniskā veidā, tā kā tas ir Igaunijā. Mēs vienmēr runājam par Igauniju un sakām, kāpēc Igaunijā ir investīcijas, kāpēc Igaunijā kaut kas ir labāks un tā tālāk, bet absolūti mēs nevaram no Igaunijas paņemt tos principus, kas tur darbojas.

Tāpat Vācijā un citur Eiropā. Ja mēs ejam uz Eiropas Savienību, tad arī tie principi ir jāīsteno. Nevar būt tā, ka Satversmē ir rakstīts, ka katram ir tiesības uz īpašumu, bet tālāk citos likumos mēs nekādi šo principu neiedzīvinām.

Bez šaubām, es domāju, ka Juridiskā komisija pietiekami izsvērti pēc Tieslietu ministrijas priekšlikuma, debatējot ar Zemesgrāmatu tiesnešu kvalifikācijas komisiju, ar ministrijas pārstāvjiem, sagatavoja šo priekšlikumu un otrajā lasījumā uzlaboja.

Tā ka es varu tikai pabrīnīties par šo informāciju, ko šeit Požarnova kungs pauda, tāda tā absolūti nav, un šāda pieeja, ka elektroniski tajā pašā brīdī iesniegums tiek nosūtīts uz zemesgrāmatu, aizsargā katra īpašnieka īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu.

Ja mēs viņus gribam atstāt zem sitiena, iespēja, ka jūsu vienreiz pārdoto īpašumu kāds ir pārdevis otrreiz, ka pārdoto īpašumu kāds pēc tam nepamatoti apgrūtinājis ar kredītiem, nu tad mēs varam arī rīkoties citādi.

Juridiskā komisija ir atbalstījusi gan otrajā lasījumā 56.panta otro daļu, par ko it kā šobrīd paceļas strīds, gan arī 3. un 4. daļu. Paldies!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 20, pret — 4, atturas — 36. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

L.Muciņš. 3. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 3. — tieslietu ministres priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 22, pret — 2, atturas — 40. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 4. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 5. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 6. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 7. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 8. — tieslietu ministres priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 9. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 10. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts daļēji 11. — Juridiskās komisijas priekšlikumā, kas atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 12. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 13. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 14. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu... 22.lappuse.

L.Muciņš. 15. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 16. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 17. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. Aicinu jūs atbalstīt likumu trešajā un galīgajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu!

Par — 34, pret — 3, atturas — 46. Likums trešajā lasījumā nav pieņemts.

Lūdzu noteiksim priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam!

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Linardam Muciņam!

L.Muciņš (LC). 15.novembris.

Sēdes vadītājs. Paldies! Iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātes Lībanes iesniegumu, kurā viņa informē, ka viņa un citi “Latvijas ceļa” deputāti kļūdījās balsojumā par deputāta Sprindžuka priekšlikumu Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā, bija domāts balsot par.

Savukārt deputāts Stalts informē, ka balsojumā par likumprojektu ar dokumenta nr.5186 trešajā lasījumā balsojis “par”, taču izdrukā redzams cits balsojums, tāpēc viņš lūdz precizēt šo balsojumu “par”. Paldies.

Izskatām likumprojektu “Par Vienošanos par nelegālu apgrozījumu pa jūru, kas īsteno Apvienoto Nāciju Organizācijas Konvencijas pret narkotiku un psihotropo vielu nelegālu apgrozījumu 17.pantu”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (TB/LNNK). Tā, godātie kolēģi! Saņemti divi bijušā iekšlietu ministra Segliņa priekšlikumi. 1.priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 2.priekšlikumu atbildīgā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 3. ir Juridiskā biroja priekšlikums, kurš arī guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. Aicinu atbalstīt likumprojektu galīgajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 77, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Par Latvijas Republikas un Slovākijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma Apvienotās komitejas lēmumu nr.1/2002”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (TB/LNNK). Priekšlikumi šim likumprojektam nav saņemti. Aicinu atbalstīt to galīgajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 73, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Zviedrijas Karalistes valdības līgumu par sadarbību ārkārtēju situāciju novēršanas, gatavības un reaģēšanas jomā”. Otrais lasījums. Ārlietu komisijas vārdā — deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (TB/LNNK). Arī šim likumprojektam noslēdzošajā lasījumā priekšlikumi saņemti nav. Aicinu atbalstīt to galīgajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 79, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Par 1992.gada 24.marta Atvērto debesu līgumu”. Otrais lasījums. Ārlietu komisijas vārdā — deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (TB/LNNK). Saņemts viens — Juridiskā biroja priekšlikums, kuru atbildīgā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 81, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Par 1988.gada 10.marta Konvenciju par prettiesisku darbību pret kuģošanas drošību apkarošanu un tās 1988.gada 10.marta Protokolu par prettiesisku darbību pret nostiprinātu platformu drošību kontinentālajā šelfā apkarošanu”. Otrais lasījums. Ārlietu komisijas vārdā — deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (TB/LNNK). Saņemts viens priekšlikums no Juridiskā biroja. Atbildīgā komisija to ir atbalstījusi. Aicinu to darīt arī jūs!

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 74, pret — un atturas — nav. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Par Dalībvalstu nolīgumu par tiesvedības nodošanu krimināllietās”. Otrais lasījums. Ārlietu komisijas vārdā — Guntars Krasts.

G.Krasts (TB/LNNK). Otrajam un galīgajam lasījumam ir saņemti trīs Juridiskā biroja priekšlikumi. 1. — atbildīgā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

G.Krasts. 2. priekšlikums — tāpat.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. Un 3. arī ir guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 70, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Par Papildprotokolu Eiropas līgumam par juridiskās palīdzības pieprasījumu nosūtīšanu”. Otrais lasījums. Ārlietu komisijas vārdā — deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (TB/LNNK). Priekšlikumi otrajam, galīgajam, lasījumam nav saņemti. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 78, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par dzīvojamo telpu īri””. Pirmais lasījums. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā — deputāts Jānis Lagzdiņš.

J.Lagzdiņš (TP). Godātie kolēģi deputāti! Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija rūpīgi izvērtēja grozījumus likumā “Par dzīvojamo telpu īri”. Es aicinu atbalstīt pirmajā lasījumā šo likumprojektu!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 51, pret — 5, atturas — 17. Pirmajā lasījumā pieņemts. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš.

J.Lagzdiņš. Tā kā likumprojekts ir ļoti svarīgs, priekšlikumu iesniegšanas termiņš 5.novembris šis gads.

Sēdes vadītājs. 5.novembris. Paldies!

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi Reģionālās attīstības likumā”. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Paldies! Paldies, priekšsēdētāja kungs! Darba dokuments, ar kuru mēs strādāsim, kas acīmredzot ir pēdējais šīsdienas sēdes darba kārtībā, ja Leons Bojārs nepieteiksies debatēm, ir likumprojekts “Grozījumi Reģionālās attīstības likumā”. Jāteic, tas ir Ministru kabineta izstrādāts likumprojekts, kuru Ministru kabinets bija domājis pieņemt vēl šā sasaukuma Saeimas sēdē un lūdz atzīt par steidzamu. Diemžēl likumprojektā ir tik daudz labojumu, ka atbildīgā komisija neuzdrošinājās parlamentam prasīt steidzamību, bet atbildīgā komisija lūdz parlamentu izskatīt pirmajā lasījumā, lai atvieglotu darbu tiem mūsu 33 labajiem kolēģiem, kas paliek parlamentā, un tiem 67, kas šeit nāks no jauna.

Līdz ar to es aicinu, dāmas un kungi, visus deputātus nobalsot par šā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs. (Zālē aplausi un ovācijas.)

L.Bojārs. (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Protams, viens no brāķa darbiem bija Reģionālās attīstības likums. Un vispār reģionālā attīstība un tā reģionālā dalīšana, kura Latvijā neiet ne uz priekšu, ne atpakaļ tā ir iestrēgusi, un bezjēdzīgi. Tāpēc visi šie stāstījumi, ko mums pavēstīja Leiškalna kungs, ir nopietni, un nākamajai Saeimai pienāksies pastrādāt. Vienīgi ir jādomā par to, lai mūsu reģioni tik tiešām nepaliktu bez iedzīvotājiem, jo tas, ka mums uz vienu kvadrātkilometru ir tikai 32 iedzīvotāji, ir ļoti, ļoti nepatīkami! Tāpēc mākslīgi likvidēt pagastus, veidot visdažādākos citus apvienojumus, tā nav prātīga lieta, jo Eiropas Savienības valstīs, lai noturētu cilvēkus uz vietas, lai viņi dzīvotu, tur ir pat 10 cilvēku. Pašvaldība, kura ir speciāli nodibināta, lai tie cilvēciņi tur dzīvotu. Un tas pats ir arī ziemeļvalstīs. Tāpēc, cienījamie kolēģi, nākamajai Saeimai pie šā ir jāpiestrādā nopietni, un lai nebūtu nekādu kļūdu! Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 86, pret — nav, atturas — 1. Pirmajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesneigšanas termiņš?

K.Leiškalns. Dāmas un kungi! Ārkārtīgi rūpīgi pārdomājot priekšlikumu iesniegšanas iespējamo termiņu, mēs tomēr sākumā, gribot nolikt 5.novembri, noteicām 10.novembri, lai tie cilvēciņi, kā Bojāra kungs saka, iestrādājas un tad iesniedz priekšlikumus.

Paldies par uzmanību. Man tomēr, Bojāra kungs, ir pēdējais vārds. (Zālē smiekli.)

Sēdes vadītājs. Diemžēl ne.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā”. Trešais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (TB/LNNK). Augsti godātie kolēģi! Aizsardzības un iekšlietu komisija savā sēdē izskatīja grozījumus Latvijas Sodu izpildes kodeksā. Priekšlikumu nav. Lūdzam atbalstīt trešajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 71, pret — 15, neviens neatturas. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi Krimināllikumā”. Trešais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (TB/LNNK). Aizsardzības un iekšlietu komisija savā sēdē izskatīja grozījumus Krimināllikumā. Trešajam lasījumam arī šeit priekšlikumu nav. Lūdzu atbalstu trešajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret — 1, neviens neatturas. Likums pieņemts.

Nākamais— likumprojekts “Grozījumi likumā “Par dzīvokļa īpašumu””. Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Juridiskā komisija izskatīja Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par dzīvokļa īpašumu””. Saskaņā ar Kārtības rulli mēs šo jautājumu bijām spiesti nodot plenārsēdei, jo Ministru kabineta iesniegtos likumprojektus, kaut arī mēs tos noraidām, mēs tos nevaram atstāt komisijā, kā sacīt, tādā nekustīgā stāvoklī.

Juridiskā komisija pirms pirmā lasījuma šo jautājumu rūpīgi debatēja un nonāca pie secinājuma, ka minētais likumprojekts ir noraidāms. Kādēļ Juridiskā komisija uzskatīja, ka šis likumprojekts ir noraidāms? Pamatā bija divi aspekti, kāpēc mēs nepiekritām. Viens bija tā saucamā piespiedu hipotēka, kur bija mēģināts, lobējot banku intereses, noteikt, ka bez jūsu piekrišanas jūsu dzīvokļa īpašumu var ieķīlāt. Šī nodaļa un šis princips, kas bija šajā likumā, neatbilst Latvijas Republikas Satversmei, neatbilst Zemesgrāmatu likumam, kurā ir ierakstīts, ka tikai pēc īpašnieka iesnieguma kaut ko var darīt ar nekustamo īpašumu, apgrūtināt to ar lietu tiesībām vai atsavināt. Un arī, protams, bija zināmi iebildumi pret šo mājas īpašnieku kopumu, kas varbūt ne tik daudz rēķinoties jau ar izveidotiem kooperatīviem, māju apsaimniekošanai bija likumā mēģināts regulēt. Bet galvenais, protams, bija iemesls ar šo piespiedu hipotēku, mēs saprotam, ka šī problēma valstij ir jārisina, bet tajā pašā laikā piespiedu hipotēku uz īpašumu nevar uzlikt. Līdz ar to Juridiskā komisija noraidīja šo likumprojektu un to neatbalsta. Paldies!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par dzīvokļa īpašumu”” pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 16, pret — 28, atturas — 44. Likumprojekts pirmajā lasījumā noraidīts.

Pēdējais likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts noslēpumu””. Trešais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (TB/LNNK). Augsti godātie kolēģi! Aizsardzības un iekšlietu komisija savā sēdē izskatīja grozījumus likumā “Par valsts noslēpumu”.

1.priekšlikums ir Saeimas deputāta Urbanoviča kunga priekšlikums, kurš ir pēc būtības iestrādāts 3. — Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 1., 2. un 3.priekšlikumu.

Dz.Kudums. Paldies.

Lūdzam atbalstīt arī 4. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts 3. un 4. priekšlikums.

Dz.Kudums. Līdz ar to ir izskatīti visi. Lūdzu balsot kopumā!

Sēdes vadītājs. Par vēlu… Jūs vēlaties debatēt? Atgriežamies pie 3.priekšlikuma.

Atklājam debates. Juris Dobelis.

J.Dobelis (TB/LNNK). Cienītie kolēģi! Es nepretendēju uz pēdējā runātāja godu. Bet es gribētu jūsu uzmanību pievērst tomēr šim 3.priekšlikumam. Ko tas paredz? Šis priekšlikums paredz dot vienam cilvēkam tiesības, piešķirt tomēr pārāk nopietnu iespēju, atļaut pieeju valsts noslēpumam kriminālsodītām personām. Apskatieties uzmanīgi, kas tur ir uzrakstīts! Jā! Ir, protams, izņēmums, ka nav izdarīts smags vai sevišķi smags noziegums, bet kurš tad nu tā tur ņemsies un pierādīs. Kāpēc ir vajadzīgs iestrādāt šādu slidenu normu? Kam tas ir vajadzīgs? Es saprotu, pēdējā sēdē var visu kaut ko iestrādāt un pieņemt… Te jau ir izdevies dažas “ģeniālas” lietas iestrādāt.

Bet varbūt šoreiz tomēr vismaz es gribētu piedāvāt balsot par šo priekšlikumu. Jo kāpēc mums ir jārada iespēja, nevajadzīga iespēja atkal stāvokli sarežģīt, atkal radīt kaut kādas slidenas pieejas pārāk nopietnai lietai, par kādu es tomēr uzskatu atļauju lietot vai nelietot pieeju valsts noslēpumam.

Sēdes vadītājs. Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījami kolēģi! Nē, tik tiešām, Saeimā atnāk pat tādi priekšlikumi, kuri izsauc divdomīgu saprašanu. Kāpēc mēs vienā otrā jautājumā neuzticamies kārtīgiem cilvēkiem, toties īpašām personām, pat ja viņas ir sodītas vai ir bijuši vēl kādi citi pārkāpumi, dodam īpašas tiesības? Tas jau nav patiesībā Latvijā nekāds brīnums, ka tur, kur varbūt Saeimas deputātiem nav pieejama lieta, citi to iekš viena miera izmanto. Un izmanto ne tikai Latvijā tie… kas ir Latvijas pilsoņi, bet arī tie, kas ir atbraukuši pie mums un piedzērušies staigā ar slepeniem dokumentiem un vēl tos nozaudē restorānos. Un neviens nepārbauda, kāda viņam ir bijusi pagātne. Diemžēl.

Tāpēc, cienījamie kolēģi, pieņemt šo 3.lasījumu …šo 3.priekšlikumu tik tiešām nevar.

Ko nozīmē…ja viņam bija noziegums. Bija viņam sodāmība? Bija! Ja tas būtu vēl ceļu satiksmes noteikumu pārkāpums, ja, teiksim, viņš būtu ātrumu pārkāpis, bet ja viņam ir bijusi kriminālā atbildība, un tagad mēs viņam dodam visatļautību. Tas ir jānoraida. Paldies.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā — Dzintars Kudums.

Dz.Kudums. Augsti godātie kolēģi! Uzmanīgi vajag izlasīt šo tekstu. Uzmanīgi, ļoti uzmanīgi! Līdz ar to tur faktiski ir skaidri un gaiši pateikts, ka tiešām var Satversmes aizsardzības biroja direktors pēc īpašas izskatīšanas… Protams, ir nosacījums tas, ka nevar nekādā gadījumā piešķirt pielaides tiem, kas izdarījuši smagu vai sevišķi smagu noziegumu un sodāmība dzēsta vai noņemta. Tas ir viens no argumentiem, kuri ir jāņem vērā.

Bet ir arī tiešām… šeit Bojāra kungam ir taisnība, ka reizēm cilvēks jaunībā izdara kādu pārkāpumu, kuru viņš visu mūžu varbūt nožēlo. Un, teiksim, tikai tāda iemesla dēļ, ka, teiksim, 20 vai cik gadus atpakaļ kaut ko tu esi izdarījis, tad visu mūžu tev ir jācieš par šo… nu, godīgi sakot, varbūt nepārdomāto pārkāpumu.

Tāpēc mēs komisijā nosvērāmies, ka ir jāatbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 3.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 64, pret — 2, atturas — 12. Priekšlikums pieņemts. Tālāk.

Dz.Kudums 4. priekšlikums.

Sēdes vadītājs. 4.priekšlikums tiek atbalstīts.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts noslēpumu”” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 85, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Godātie kolēģi! Ir noslēdzies četru gadu mūsu kopīgais darba posms. Šodien 7.Saeimas pēdējā sēdē mēs pieņēmām trešajā, galīgajā, lasījumā 40 likumus, kas ir šīs Saeimas rekords. (Aplausi.)

Es, kolēģi, gribētu pateikties jums visiem par darbu. Ir bijuši gan patīkami, gan mazāk patīkami brīži šajos gados. Taču es domāju, ka mēs visi esam strādājuši pēc labākās sirdsapziņas.

Es vēlu veiksmi gan 67, gan 33 deputātiem turpmākajā darbā! Un 7.Saeimas pēdējo sēdi pasludinu par slēgtu.

(Aplausi. Skan valsts himna.)

Paldies!

Visi deputāti tiek aicināti uz pēdējo reģistrāciju Sarkanajā zālē!

(Aplausi.)

 

Kopsavilkumā

Pēc 2002.gada 31.oktobra sēdes

 

3.lasījumā pieņēma likumus:

— “Grozījums Radio un televīzijas likumā”. (Reģ.nr.1370) (Dok.nr.5157) Balsojums: 85 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Imigrācijas likums”. (Reģ.nr.1298) (Dok.nr.5155) Balsojums: 61 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Elektronisko dokumentu likums”. (Reģ.nr.1017) (Dok.nr.5164) Balsojums: 74 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likums”. (Reģ.nr.1267) (Dok.nr.5165) Balsojums: 73 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījums likumā “Par atbilstības novērtēšanu””. (Reģ.nr.1334) (Dok.nr.5166) Balsojums: 67 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījumi Civillikumā”. (Reģ.nr.1300) (Dok.nr.5168) Balsojums: 75 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Ieslodzījuma vietu pārvaldes likums”. (Reģ.nr.1139) (Dok.nr.5169) Balsojums: 68 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījums Mēslošanas līdzekļu aprites likumā”. (Reģ.nr.1308) (Dok.nr.5167) Balsojums: 72 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījums likumā “Par 1971.gada 2.februāra Konvenciju par starptautiskas nozīmes mitrājiem, īpaši kā ūdensputnu dzīves vidi””. (Reģ.nr.1331) (Dok.nr.5177) Balsojums: 80 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Valsts sociālo pabalstu likums”. (Reģ.nr.1276) (Dok.nr.5178) Balsojums: 81 par, 0 pret, 1 atturas.

— “Izglītības inovācijas fonda likums”. (Reģ.nr.1284) (Dok.nr.5179) Balsojums: 69 par, 0 pret, 14 atturas.

— “Grozījumi Vispārējās izglītības likumā”. (Reģ.nr.1283) (Dok.nr.5180) Balsojums: 78 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likums”. (Reģ.nr.1289) (Dok.nr.5182) Balsojums: 83 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā”. (Reģ.nr.1020)

(Dok.nr.5183) Balsojums: 76 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem”. (Reģ.nr.1203) (Dok.nr.5184, 5184A) Balsojums: 77 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums”. (Reģ.nr.1275) (Dok.nr.5185) Balsojums: 80 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījumi likumā “Par Latvijas valsts ģerboni””. (Reģ.nr.79) (Dok.nr.5186) Balsojums: 45 par, 0 pret, 25 atturas.

— “Grozījumi Civilprocesa likumā”. (Reģ.nr.866) (Dok.nr.5187) Balsojums: 69 par, 0 pret, 11 atturas.

— “Grozījumi likumā “Par tiesu varu””. (Reģ.nr.1198) (Dok.nr.5188) Balsojums: 63 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījums likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru””. (Reģ.nr.1253) (Dok.nr.5189) Balsojums: 75 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā”. (Reģ.nr.1385) (Dok.nr.5194) Balsojums: 71 par, 15 pret, 0 atturas.

— “Grozījumi Krimināllikumā”. (Reģ.nr.1405) (Dok.nr.5195) Balsojums: 84 par, 1 pret, 0 atturas.

— “Grozījumi likumā “Par valsts noslēpumu””. (Reģ.nr.1339) (Dok.nr.5198) Balsojums: 85 par, 0 pret, 0 atturas.

 

 

2.lasījumā kā steidzamus pieņēma likumus:

— “Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā”. (Reģ.nr.1419) (Dok.nr.5043, 5043B) Balsojums: 68 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījumi likumā “Par budžetu un finansu vadību””. (Reģ.nr.1420) (Dok.nr.5044, 5044B) Balsojums: 76 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Iekšējā audita likums”. (Reģ.nr.1421) (Dok.nr.5045, 5045B) Balsojums: 72 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2002.gadam””. (Reģ.nr.1418) (Dok.nr.5042, 5042C, 5042D, 5042E) Balsojums: 74 par, 0 pret, 8 atturas.

— “Grozījums likumā “Par 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi””. (Reģ.nr.1424) (Dok.nr.5050, 5050B) Balsojums: 74 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījums Valsts civildienesta likumā”. (Reģ.nr.1357) (Dok.nr.4827, 4827B) Balsojums: 69 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Par Dmitrija Bekkera pilsonību”. (Reģ.nr.1433) (Dok.nr.5089, 5089B) Balsojums: 51 par, 12 pret, 13 atturas.

— “Grozījumi Latvijas Republikas Augstākās padomes lēmumā “Par nacionālās sporta bāzes statusa piešķiršanu””. (Reģ.nr.1430) (Dok.nr.5072, 5072B) Balsojums: 74 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījums Publisko aģentūru likumā”. (Reģ.nr.1431) (Dok.nr.5076, 5076B) Balsojums: 81 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījumi Lauksaimniecības likumā”. (Reģ.nr.1436) (Dok.nr.5122, 5122B) Balsojums: 73 par, 0 pret, 7 atturas.

— “Grozījums likumā “Par privatizācijas sertifikātiem””. (Reģ.nr.1441) (Dok.nr.5152, 5152B) Balsojums: 89 par, 0 pret, 0 atturas.

 

 

2.lasījumā pieņēma likumus:

— “Par Vienošanos par nelegālu apgrozījumu pa jūru, kas īsteno Apvienoto Nāciju Organizācijas Konvencijas pret narkotiku un psihotropo vielu nelegālu apgrozījumu 17.pantu”. (Reģ.nr.1328) (Dok.nr.4761, 5170) Balsojums: 77 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Par Latvijas Republikas un Slovākijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma Apvienotās komitejas lēmumu Nr.1/2002”. (Reģ.nr.1375) (Dok.nr.4880, 5171) Balsojums: 73 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Par Latvijas Republikas valdības un Zviedrijas Karalistes valdības līgumu par sadarbību ārkārtēju situāciju novēršanas, gatavības un reaģēšanas jomā”. (Reģ.nr.1343) (Dok.nr.4808, 5172) Balsojums: 79 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Par 1992. gada 24. marta Atvērto debesu līgumu”. (Reģ.nr.1365) (Dok.nr.4841, 5173) Balsojums: 81 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Par 1988.gada 10.marta Konvenciju par prettiesisku darbību pret kuģošanas drošību apkarošanu un tās 1988.gada 10.marta Protokolu par prettiesisku darbību pret nostiprinātu platformu drošību kontinentālajā šelfā apkarošanu”. (Reģ.nr.1341) (Dok.nr.4804, 4804B, 5174) Balsojums: 74 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Par Dalībvalstu nolīgumu par tiesvedības nodošanu krimināllietās”. (Reģ.nr.1366) (Dok.nr.4844, 5175) Balsojums: 70 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Par Papildprotokolu Eiropas līgumam par juridiskās palīdzības pieprasījumu nosūtīšanu”. Reģ.nr.1340) (Dok.nr.4803, 5176) Balsojums: 78 par, 0 pret, 0 atturas.

 

 

1.lasījumā pieņēma likumprojektus:

— “Grozījumi likumā “Par dzīvojamo telpu īri””. (Reģ.nr.1383)

(Dok.nr.4919, 5151) Balsojums: 51 par, 5 pret, 17 atturas.

— “Grozījumi Reģionālās attīstības likumā”. (Reģ.nr.1429)

(Dok.nr.5066, 5153) Balsojums: 86 par, 0 pret, 1 atturas.

 

 

Pieņēma lēmumus:

— “Par piekrišanu Saeimas deputāta Linarda Muciņa saukšanai pie administratīvās atbildības”. (Dok.nr.5150) Balsojums: 65 par, 1 pret, 2 atturas.

— “Par L.Liepiņas apstiprināšanu par Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”. (Dok.nr.5200) Balsojums: 69 par, 0 pret, 2 atturas.

— “Par M.Balodes apstiprināšanu par Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”. (Dok.nr. 5201) Balsojums: 64 par, 0 pret, 3 atturas.

— “Par Dz.Zitmanes apstiprināšanu par Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”. (Dok.nr.5203) Balsojums: 65 par, 0 pret, 2 atturas.

— “Par I.Ieviņas apstiprināšanu par Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”. (Dok.nr.5204) Balsojums: 64 par, 0 pret, 2 atturas.

— “Par L.Eglītes apstiprināšanu par Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”. (Dok.nr.5205) Balsojums: 69 par, 1 pret, 0 atturas.

— “Par I.Neimanes apstiprināšanu par Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”. (Dok.nr.5202) Balsojums: 64 par, 0 pret, 2 atturas.

— “Par S.Bernhardes iecelšanu par Rīgas rajona tiesas tiesnesi”. (Dok.nr.5206) Balsojums: 76 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Par G.Gultnieces apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas tiesnesi”. (Dok.nr.5207) Balsojums: 61 par, 0 pret, 2 atturas.

— “Par K.Stārasta apstiprināšanu par Liepājas tiesas tiesnesi”. (Dok.nr.5208) Balsojums: 67 par, 0 pret, 2 atturas.

 

 

Nodeva Pieprasījumu komisijai:

— deputātu pieprasījumu Ministru prezidentam A.Bērziņam par attiecībām starp Labklājības ministriju un slimnīcām un citām ar veselības aizsardzību saistītām problēmām. (Dok.nr.5161)

 

 

Noklausījās Parlamentārās izmeklēšanas komisijas, lai noskaidrotu faktus un apstākļus, kas saistīti ar 1991.gada 29.augustā Latvijas Republikas Augstākās padomes Prezidija īpaši pilnvarotā deputāta Pētera Simsona un PSRS Valsts drošības komitejas pārstāvju parakstīto slepeno protokolu, kā arī izvērtētu tā nozīmi, darba apkopojuma ziņojumu. (Dok.nr.5160)

 

 

Noklausījās Parlamentārās izmeklēšanas komisijas a/s “Latvijas kuģniecība” un citu stratēģiski svarīgu objektu privatizācijas jautājumā galaziņojumu. (Dok.nr.5197)

 

 

3.lasījumā nepieņēma un nodeva atpakaļ Juridiskajai komisijai likumprojektu:

— “Grozījumi Zemesgrāmatu likumā”. (Reģ.nr.949) (Dok.nr.5181) Balsojums: 34 par, 3 pret, 46 atturas.

 

 

1.lasījumā noraidīja likumprojektu:

— “Grozījumi likumā “Par dzīvojamo telpu īri””. (Reģ.nr.1383) (Dok.nr.4919) Balsojums: 16 par, 28 pret, 44 atturas.

 

 

Saeima nepieņēma lēmumu:

— “Par valsts meža zemes gabala maiņu pret Valērijam Čeprovam piederošo meža zemi”. (Dok.nr.5199) Balsojums: 34 par, 19 pret, 18 atturas.

 Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!