• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu saviem uzņēmējiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.11.2002., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68017

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par bezdarbnieku pabalstiem

Vēl šajā numurā

05.11.2002., Nr. 160

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu saviem uzņēmējiem

Trešdien, 30.oktobrī, Latvijas Tirgotāju asociācijas biedri – valstī lielākie alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu ražotāji un tirgotāji — tikās ar finansu ministru Gundaru Bērziņu un Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektoru Andreju Sončiku.

LTA priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs pauda gandarījumu, ka tikšanās laikā tika panākta vienošanās par vairākiem uzņēmējiem būtiskiem jautājumiem. Proti:

• uzņēmēji, kas strādā ar akcīzes precēm, varēs saņemt sīku informāciju par šajā jomā izsniegtajām licencēm;

• pie licenču saņemšanas neprasīs liekus dokumentus;

• Rīgas reģiona uzņēmējiem pēc pavadzīmēm vairs nebūs jābrauc uz galvaspilsētu;

• alkohola un tabakas pavadzīmes varēs reģistrēt vienā žurnālā;

• precīzi jānosaka, kas ir pagaidu un īslaika būves, kur nedrīkst tirgot alkoholu.

Visi tikšanās dalībnieki atzina, ka ilgākā laika periodā ir notikusi alkohola un tabakas tirgus sakārtošana un, kaut arī pastāv kontrabanda, legālajiem šo preču ražotājiem un tirgotājiem vairs nebūtu jāpiemēro tik sīki izstrādāta reglamentācija. Tāpēc būtu jāgroza gan Alkohola aprites likums, gan vairāki Ministru kabineta noteikumi. Jāvienkāršo licenču saņemšana uzņēmējdarbībai ar alkoholiskajiem dzērieniem tādā veidā, ka jāsamazina šim mērķim iesniedzamo dokumentu skaits, kā arī VID vienai struktūrvienībai – Akcīzes preču pārvaldei — jābeidz pieprasīt izziņas par nodokļu nomaksāšanu no uzņēmējiem, ko tie spiesti izlūgties tā paša VID citās struktūrvienībās, kas atrodas rajonos. Apspriedes dalībnieki minēja konkrētus piemērus, ka nereti licences alkoholam izsniegtas uz tādām tirdzniecības vietām, kuras pēc savas būvkonstrukcijas neatbilst Alkohola aprites likuma prasībām. Taču šīs prasības ir visai nenoteiktas, un likumā tās būtu precizējamas.

Ministrs un nodokļu administrācijas vadītāji piekrita, ka būtu vienkāršojami un samazināmi pēc apjoma uzņēmēju pārskati par alkoholu. Savukārt uzņēmēji pauda viedokli, ka viņiem apkopotā veidā jābūt pieejamai informācijai, kas pārskatu veidā ir nonākusi VID rīcībā, piemēram, par alkohola un tabakas tirdzniecības vietu izvietojumu, alkohola vairumtirgotāju mēneša neto apgrozījumu, jo tas nāktu par labu godīgai konkurencei.

Apspriedē mēģināja vienoties vēl par citiem kontroles režīma atvieglošanas variantiem. Pagaidām valsts pārvalde nav gatava atļaut viena veida pavadzīmes visām preču grupām, taču būtu pieļaujama to reģistrācija vienotos žurnālos vai programmās.

Klātesošie pārrunāja arī citus nodokļu un nodevu administrēšanas jautājumus un izteica viedokli par uzņēmējdarbības riska nodevu jeb “blēžu nodevu”. Gan uzņēmēji, gan ministrs vienprātīgi atzina, ka jaunā nodeva būs papildu apgrūtinājums normāli strādājošam uzņēmumam, taču vairumam valdības locekļu diemžēl ir citāds viedoklis.

Lai nostiprinātu tirgotāju un nodokļu administrācijas sadarbību, tika atzīts par nepieciešamu vēlreiz atgriezties pie jautājuma par sadarbības līguma noslēgšanu starp Valsts ieņēmumu dienestu un valstī lielāko tirgotāju sabiedrisko organizāciju — Latvijas Tirgotāju asociāciju.

 

LTA preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!