• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Šveice gatavojas uzņemt labu draugu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.10.2002., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67769

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

30.10.2002., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Šveice gatavojas uzņemt labu draugu”

Villijs Holds, Šveices vēstnieks, — “Latvijas Vēstnesim”

A3.JPG (20076 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

– 30. oktobrī sākas Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas valsts vizīte Šveicē. Cik nozīmīga šī vizīte ir no Šveices viedokļa?

– Vispirms, šī ir tikai piecdesmitā valsts vizīte visā vairāk nekā pusotra gadsimta ilgajā Šveices vēsturē. Šī ir arī vēsturē pati pirmā valsts vadītājas —sievietes — vizīte Šveicē. Šajā īpašajā gadījumā mums ir sevišķi patīkami uzņemt mazas, demokrātiskas daudzkultūru valsts pārstāvi. Valsts, kas pārvarējusi milzu pārbaudījumus, lai atgūtu brīvību, un tagad atjauno savu likumīgo vietu rietumu demokrātisko valstu un tirgus ekonomikas ģimenē. Šis process saistīts ar nozīmīgiem lēmumiem, un šajā nozīmīgajā vēstures krustpunktā šī valsts vizīte Šveicei ir lieliska iespēja vēlreiz apliecināt Latvijai savu solidaritāti un simpātijas, ko mana valsts pret jūsu zemi izjutusi jau vairāk nekā gadsimtu. Prezidente Šveici pazīst jau no iepriekšējām vizītēm citā kapacitātē, un esam pārliecināti, ka mūsu zemē viņa jutīsies kā mājās. Mēs gatavojamies uzņemt Šveicē labu draugu un vēlam prezidentei, viņas vīram un visai delegācijai drošu ceļojumu uz Šveici.

– Acīmredzot, šīs vizītes sakarā jums vajadzēja vēlreiz izvērtēt mūsu valstu divpusējās attiecības.

– Mūsu divpusējās attiecības sniedzas tālu vēsturē, laikos, kad mūsu valstis vēl nepastāvēja pašreizējā veidā. Šveicei bija nozīmīga loma, sagatavojot politisko pamatu Latvijas pirmajam neatkarības periodam. Tas arī bija instruments Rīgas Tehniskās universitātes izveidošanai. Pēc pusgadsimtu ilga pārtraukuma šīs attiecības tagad atkal ir atjaunotas un veiksmīgi attīstās.

Kādi varētu būt turpmākie mūsu divpusējo attiecību soļi pēc šīs valsts vizītes?

– Prezidentes delegācijā ir vadošie Latvijas ekonomikas, finanšu un zinātnes pārstāvji. Vizītes laikā viņi tiksies ar Šveices sadarbības partneriem un pētīs iespējas, kā turpmāk attīstīt abpusēji izdevīgo sadarbību. 2003. gada 1. janvārī stāsies spēkā divpusējais līgums par dubultās nodokļu aplikšanas novēršanu. Arī tas varētu sekmēt mūsu attiecību turpmāko attīstību.

Šveice bieži tiek minēta kā paraugs labai dažādu etnisko grupu līdzās pastāvēšanai vienā valstī. Kā vērtējat attiecības starp dažādām etniskajām grupām Latvijā?

– Vēsturi nevar padarīt par nebijušu vai aizmirst, taču tās sekas iespējams pārvarēt. Labākais pamats Latvijas stabilai un sekmīgai nākotnei un labām kaimiņattiecībām tiks radīts, ja visas procesā iesaistītās puses dos vērtīgu ieguldījumu pagātnes mantojuma pārvarēšanā un uzņemsies savu daļu atbildības. Sekmējot sociālo integrāciju Latvijā, jau ir gūts liels progress. Mana valsts allaž atbalstījusi jūsu centienus un turpina tos atbalstīt. Es ticu, ka reiz būs panākta pilnīga Latvijas sociālā integrācija, kad Latvijas daudzkultūru sabiedrība vairs nebūs spriedzes un problēmu avots. Kad šis apstāklis kalpos kā būtiska priekšrocība citu Eiropas valstu vidū, attīstot attiecības arī ar NVS loceklēm.

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!