• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tirdzniecības apjomu pieaugumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.10.2002., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67632

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tuvredzīgo gāzes tarifu celšanu

Vēl šajā numurā

25.10.2002., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tirdzniecības apjomu pieaugumu

Jau vairākus gadus ilgstošās tendences Latvijas ekonomikā turpinās – mazumtirdzniecības apgrozījums turpina palielināties, katru mēnesi sasniedzot aizvien jaunus un jaunus rekordus. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka šā gada augustā, salīdzinot ar šo pašu laika posmu pirms gada, mazumtirdzniecības apgrozījums ir palielinājies par 23%.

Lielākais pieaugums ir automobiļu, motociklu un to rezerves daļu tirdzniecībā, kur apgrozījums salīdzinājumā ar pagājušā gada astoņiem mēnešiem palielinājies apar 30 procentiem. Laikā, kad pārējā Latvijas ekonomika attīstās ievērojami lēnāk, turklāt ir vērojama tendence pieauguma tempiem samazināties, mazumtirdzniecības apjomi palielinās katru mēnesi. Šie procesi bija vērojami arī tad, kad Latvijas ekonomikā izaugsme bija ar negatīvu zīmi, taču tagad, kad ekonomika sāk atveseļoties, tiek uzskatīts, ka valsts iekšzemes kopprodukta pieaugums sāk atspoguļoties arī iedzīvotāju maciņos. Ekonomisti notiekošajam mazumtirdzniecībā saredz vairākus iemeslus. Viens no tiem – jaunu kreditēšanas veidu parādīšanās Latvijas komercbankās. Ekonomiskā stāvokļa uzlabošanās aizvien lielākai iedzīvotāju daļai ļauj justies drošībā par rītdienu un iegādāties preces uz parāda. Šo procesu stimulē arī kredītu likmju krišanās komercbankās, ko veicinājis lielais naudas resursu pārpalikums.

Pēc ekspertu domām, viens no izskaidrojumiem tirdzniecības apjomu pieaugumam ir lielveikalu skaita palielināšanās, kas veicinājis tirdzniecības apjomu samazināšanos mazajās tirdzniecības iestādēs un tirgū. Lai gan šķiet, ka veikalu skaits jau ir pietiekams un tirdzniecības sektorā veidojas pārsātinājums, eksperti uzskata, ka lielveikalu skaita līdz ar tirdzniecības apjomu pieaugumam vēl joprojām ir liela potenciāls.

“NEATKARĪGĀ RĪTA AVĪZE”; pēc N. Ābeles raksta “Latvijā iepirkšanās bums”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!