• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Plenārsēdes stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.10.2002., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67583

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas Prezidijā:
Par 2002.gada 14.oktobra sēdi

Vēl šajā numurā

24.10.2002., Nr. 154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Plenārsēdes stenogramma:

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Labrīt, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas! Sāksim šīsdienas Saeimas sēdi.

Pirms izskatām darba kārtībā iekļautos jautājumus, jālemj par potenciālajām izmaiņām.

Desmit deputāti ierosina iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Ivara Godmaņa atsaukšanu no Aizsardzības un iekšlietu komisijas” un lēmuma projektu “Par deputāta Ivara Godmaņa ievēlēšanu Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā”. Priekšlikums iekļaut šos lēmuma projektu pēc darba kārtības 16.jautājuma. Iebildumu nav.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisija šī gada 9.oktobra sēdē ir izskatījusi Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto un Ministru kabineta akceptēto “Izglītības attīstības koncepciju 2002.–2005.gadam”. Tehnisku iemeslu dēļ šis lēmuma projekts netika iekļauts darba kārtībā. Priekšlikums iekļaut to pēc darba kārtības 16.jautājuma. Vai ir iebildumi? (Starpsauciens: “Nav!”) Nav.

Juridiskā komisija lūdz izdarīt izmaiņas sēdes darba kārtībā un izskatīt Juridiskās komisijas izstrādātā likumprojekta “Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas rajona Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai” nodošanu komisijām. Iebildumu nav. Izskatīsim pēc darba kārtības 11.jautājuma.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz iekļaut sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par valsts meža zemes gabala nodošanu Rīgas rajona Garkalnes pagasta pašvaldības īpašumā”. Priekšlikums iekļaut šo lēmuma projektu pēc darba kārtības 17.jautājuma. Iebildumu nav.

Deputātu grupa ir ierosinājusi pārcelt darba kārtības 20. un 21.punktu – likumprojektu “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”” un likumprojektu “Grozījumi likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam”” – uz nākamo kārtējo sēdi. Vai ir iebildumi? Nav. Paldies!

Izskatām sadaļu “Prezidija ziņojumi par saņemtajiem likumprojektiem”.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2002.gadam”” nodot visām Saeimas komisijām un noteikt, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija.

“Pret” vēlas runāt deputāts Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Labrīt, cienījamais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Nu “pret”, protams, tā kā nevarētu runāt, jo izmaiņas ir jāveic, bet dokuments ir ļoti interesants. Ir izsakāma Finansu ministrijas darbiniekiem pateicība par apjomīgo darbu, diemžēl ir nopietnas problēmas, par kuru risināšanu atbildes no šī dokumenta nevar saņemt. Nu, teiksim, Ministru kabineta atpūtas komplekss ar 2800 latiem, kuri ir jāatmaksā nezin kāpēc. Ekonomikas ministrija, centrālais aparāts –atmaksā svētku dienas. Interesanti, ko tad ministriju darbinieki dara svētku dienās ministrijā. Tāpat Statistikas pārvalde, konkurence, patērētāju tiesību aizsardzība. Protams, svētku dienās strādā Iekšlietu ministrija vai prokuratūra, nu, bet Ekonomikas ministrija… tā kā interesanti.

Nu, protams, investīcijas un eksports ir ļoti apjomīgs, un ļoti daudz ir atvēlēts naudiņas. Diemžēl tikai visus eksporta jautājumus Latvijā risina paši uzņēmēji, un Ekonomikas ministrija tērē valsts līdzekļus, bet atdeve ir ļoti maza.

Un Finansu ministrija. Tātad 131 miljons ir plānots, un papildus vēl saņem 4,7 miljonus, alkohola un tabakas marķēšanas markām ieekonomēts 40 tūkstoši latu. Tas būtu labi, bet cik tad tā markas vispār izmaksā, jo 1997.–1998.gadā tās bija fantastiski dārgas.

Un tagad par preču pavadzīmēm. Cienījamie kolēģi! Mēs te runājam par to, ka Valsts ieņēmumu dienests ir pasūtījis privātfirmai preču pavadzīmes, un tagad tā lielā apjoma dēļ it kā ir jākrīt pašizmaksai, un tām ir jāpaliek lētākām, bet, skatoties dokumenta 43.lappusē, varam secināt, ka pieaug pārdošanas cena pavadzīmēm. Ja šodien tā ir 9 santīmi, tad nu pēc kādas nedēļas vai mēneša tā būs 11 vai 12 santīmi, un var atgādināt, ka, nodrukājot naudas zīmi 500 latu banknoti, maksā tikai 5 santīmi, tad izrādās, ka pavadzīmi izgatavo no vēl dārgāka papīra. Un, ja tagad paskatāmies mazos uzņēmumus vai vidējos, viņi mēnesī tērē no 300 līdz 400 latiem uz šīm pavadzīmēm. Ļoti laba dāvana privātfirmai, kura, ņemot vērā pavadzīmju lielo daudzumu, gadā droši vien nopelna vismaz 2 miljonus latu.

Un tagad par visdažādākajiem projektiem. Finansu ministrijā tiek norādīts uz visdažādākajiem projektiem. Bet, cienījamie kolēģi! Visi tie projekti diemžēl ir Latvijai ne visai izdevīgi, un arī ne visi ir iemiesoti dzīvē, toties tie 10 gadu laikā ir paņēmuši ārkārtīgi lielas naudas summas. Valsts ieņēmumu dienesta modernizācijai – tikai 7.Saeimas laikā mēs no budžeta esam iedalījuši pāri par 30 miljoniem latu. Cik tad ilgi modernizēs mūsu Valsts ieņēmumu dienestu, jo tas i tā, neskatoties uz visu modernizāciju, strādā neapmierinoši. Pēc visiem datiem, kuri parādījās pirms vēlēšanām, valsts kasei aiziet garām pāri par 400 miljoniem latu. Nu ko tad dara viss šis dienests?

Un vēl šinī dokumentā jūs neatradīsiet, par kādu summu ir konfiscēta kontrabanda: cukurs, spirts, tabakas izstrādājumi… Kur tie ir palikuši? Cik ir ieņemts? Un kāpēc, teiksim, cukurs, gaļa nav nodota pārtikai slimnīcās, bērnunamos, pansionātos, internātskolās. Un īpaši nozīme ir degvielai. Mēs te neredzam, cik tad ir konfiscēts degvielas un kāpēc šī degviela netiek nodota tiešai izmantošanai Iekšlietu ministrijas autotransportam, visu ministriju autotransportam, prokuratūrai, tiesai? Citādi Iekšlietu ministrijai… viņi saka, ka viņiem nav naudas degvielai. Tad kāpēc mēs kaut kur izlietojam šo degvielu, bet tā netiek atdota mūsu valsts iestādēm, kuras var, kā saka, to izlietot?

Protams, tas attiecas arī uz mazutu un krāšņu kurināmo. Tāpēc, cienījamie kolēģi, vēl te nevar atrast tādu jautājumu kā tiesu izdevumi, kas attiecas…

Sēdes vadītājs. Laiks!

L.Bojārs. … Jā, vienu minūti! Par “Lattelekom”…

Sēdes vadītājs. Kolēģi, vai nav iebildumu? Lūdzu!

L.Bojārs. …”Windov” lietām… Prokuratūra… advokāti maksā ļoti dārgi. Tātad ir samaksāti miljoni dolāru. Šinī dokumentā jūs neatradīsiet, no kurienes ir ņemtas šīs naudas summas, cik lielas tās ir nomaksātas. Vai tad tik tiešām arī Finansu ministrijā ir zaļā, zilā vai brūnā kase, caur kuru tiek finansēti šie izdevumi?

Diemžēl, cienījamie kolēģi, pārskatot visas šīs izmaiņas, ir jāienes konkrētas izmaiņas, lai nebūtu šo pelēko lappušu šinī dokumentā. Paldies!

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2002.gadam”” nodošanu komisijām! Lūdzu rezultātu! Par – 63, pret – nav, atturas – 4. Likumprojekts komisijām nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. Iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par budžetu un finansu vadību”” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Iekšējā audita likums” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par Latvijas Republikas un Čehijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma Apvienotās komitejas lēmumu nr.1/2002” nodot Ārlietu komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par 1950.gada 4.novembra Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 13.protokolu par pilnīgu nāvessoda atcelšanu” nodot Ārlietu komisijai, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija.

“Pret” vēlas runāt deputāts Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Kārtējo reizi mēs esam saņēmuši dokumentu, kuru mums nezin kāpēc obligātā kārtā bīda, lai mēs to atbalstām. Vai tad visās pasaules valstīs, tai skaitā Amerikas Savienotajās Valstīs, Anglijā, ir akceptēts šāds dokuments? Nē! Un kāpēc? Jūs ziniet, notiek visnelietīgākās lietas, kā cilvēku tīšuprāt iznīcināšana. Jūs ziniet, kas tagad notiek štatos, jūs ziniet to drausmīgo Indonēzijas nelaimes gadījumu. Un tāpēc tādu protokolu atbalstīt un parakstīt Latvijā nevar. Tepat blakus, Somijā, arī bija asiņaina drāma. Diemžēl ja mēs... ja te uzrāda to, ka nevar atņemt un nav tiesību uz dzīvības atņemšanu, tad kādas tiesības ir dotas tam nelietim, kurš atņem cilvēkam dzīvību? Kas viņam ir devis tiesības, un kāpēc viņš mums ir jāaizstāv? Jūs ziniet, visi tie atgadījumi, kuri ir bijuši Latvijā, kaut vai Laukrozes nogalināšana, Ļiscova nogalināšana... Kas deva tiesības atņemt viņiem dzīvības? Kas domā par viņu ģimeņu atbalstu un tālāko? Un kāpēc visi šie cilvēki ir jāauklē? Kāpēc viņu radiniekiem, nogalināto cilvēku radiniekiem, ir pēc tam jāuztur šis cilvēks? Viņam sods ir jāsaņem! Un diemžēl visu laiku Latvija, it sevišķi Ārlietu ministrija, atbalsta visdažādākās Eiropas Savienības prasības – vai tās ir pamatotas vai nepamatotas – un vienmēr skrien uz priekšu, nezin kāpēc steidzoties. 1999.gada maijā šeit jūs nobalsojāt par to, ka nāvessods ir jāatceļ. Un no tā ir Latvijā kaut kas palicis labāks? Diemžēl nekas nav palicis labāks. Un, ja mēs paskatāmies smagos noziegumus, kuri ir bijuši pēc tam, un kas tad ir izdarīts. Nekas nav izdarīts. Tie ir samazinājušies? Nav tie samazinājušies, kaut gan te stāstīja visdažādākos brīnumus, ka to būs mazāk un cilvēki būs apzinīgi. Nē, tā tas nav! Un diemžēl tālāk visdažādākās akcijas no ļoti nenosvērtiem cilvēkiem vai cilvēkiem, kuri ir kāri uz asinīm, tās turpināsies.

Tāpēc pievienoties šim dokumentam nevar, un jo vairāk tāpēc, ka tik tiešām vadošās pasaules valstis arī to neakceptē. Un kāpēc tad tas ir jādara mums? Tāpēc es iebilstu pret. Paldies!

Sēdes vadītājs. Paldies! “Par” runāt neviens nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta nodošanu komisijām! Lūdzu rezultātu! Par – 61, pret – 1, atturas – 2. Likumprojekts komisijām nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Reģionālās attīstības likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Estas, Damberga, Lāčplēša, Geiges, Razminoviča un citu deputātu iesniegto likumprojektu “Grozījumi Latvijas Republikas Augstākās padomes lēmumā “Par Nacionālās sporta bāzes statusa piešķiršanu”” nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Publisko aģentūru likumā” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputāti ... Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Linardam Muciņam!

L.Muciņš (LC). Arī Juridiskajai komisijai.

Sēdes vadītājs. Arī Juridiskajai komisijai ir ierosinājums nodot šo likumprojektu. Iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Baldzēna, Burvja, Labanovska, Lejas un Salkazanova iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

“Par” vēlas runāt deputāts Egils Baldzēns.

E.Baldzēns (SDS). Godājamie kolēģi! Sociāldemokrātu savienības frakcija kārtējo reizi ierosina izdarīt grozījumus likumprojektā “Par pievienotās vērtības nodokli”, un šinī gadījumā mēs esam ņēmuši vērā arī Venta Baloža ieteikumus un Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas deputātu ieteikumus. Un Vents Balodis jau šādā redakcijā, kas ir uzlabota redakcija, ir garantējis arī Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas deputātu vairākuma vismaz atbalstu. Tas ir ļoti patīkami, un tas skar praktiski sekojošu lietu: lai no 2003.gada 1.janvāra 9% pievienotās vērtības nodokļa likme būtu medikamentiem, medicīnas ierīcēm un precēm. Mēs zinām, cik nepieciešama ir nopietna finansējuma politika tieši medicīnai un medicīnas darbiniekiem, un tāpēc domāju, ka sadārdzināt šeit nebūtu nekāda nepieciešamība. Tas pats arī attiecas uz medicīnas pakalpojumiem.

Tālāk veterināro medikamentu, veterinārmedicīnas precēm un pakalpojumiem arī šie 9% no nākamā gada 1.janvāra.

Zīdaiņiem paredzēto specializēto produktu piegādēm.

Ūdens piegādei, kanalizācijas pakalpojumiem, sadzīves atkritumu savākšanai, pārvadāšanai un apglabāšanai.

Godājamie kolēģi! Mans viedoklis, ka šādi jaunie pievienotās vērtības nodokļi mums ar 2003. gada 1.janvāri nekādā ziņā nav obligāti, tie pazeminās mūsu sabiedrības maksātspēju nenoliedzami, un arī Sociāldemokrātu savienība ir savākusi vairāk nekā 30 000 Latvijas Republikas pilsoņu parakstu par to, lai šādi nodokļi nesāktos no 1.janvāra. Es domāju, ka būtu neprāts to darīt, un aicinu Saeimas deputātus šinī gadījumā uzklausīt arī to priekšlikumu, ko iepriekšējā plenārsēdē izteica Vents Balodis. Ar korektu, precizētu redakciju šodien viņus atbalstīt. Paldies!

Sēdes vadītājs. Paldies! Viens ir runājis “par”. Vai kāds vēlas runāt “pret”?

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta nodošanu komisijai! Lūdzu rezultātu! Par – 39, pret – 14, atturas – 19. Likumprojekts komisijām nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Lagzdiņa, Paula, Demakovas, Šķēles un Rugātes iesniegto likumprojektu “Par Dmitrija Bekkera pilsonību” nodot Pilsonības likuma izpildes komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ierosina Juridiskās komisijas iesniegto likumprojektu “Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas rajona Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Iebildumu nav.

Juridiskā komisija lūdz minēto likumprojektu iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā izskatīšanai pirmajā lasījumā. Iebildumu nav. Iekļauts darba kārtības beigās.

Juridiskā komisija ir iesniegusi ierosinājumu izslēgt no šīsdienas sēdes darba kārtības likumprojektu “Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas Ebreju kopienai” . Iebildumu nav.

Izskatām deputātes Helēnas Demakovas iesniegumu ar lūgumu piešķirt viņai bezalgas atvaļinājumu šī gada 17.oktobrī. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsojam! Lūdzu rezultātu! Par – 68, pret un atturas – nav. Iesniegums akceptēts.

Izskatīsim lēmuma projektu “Par Ilzes Ginteres iecelšanu par Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK). Labrīt, godātie deputāti! Saeimas Juridiskā komisija izskatīja tieslietu ministres Ingrīdas Labuckas ieteikumu – iecelt Ilzi Ginteri par Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi, un komisija atbalstīja ministres ieteikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Ilzes Ginteres iecelšanu par Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi”. Lūdzu rezultātu! Par – 67, pret – nav, atturas – 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais – lēmuma projekts “Par Daigas Danšinas iecelšanu par Jelgavas tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Dzintars Rasnačs. Lūdzu!

Dz.Rasnačs (TB/LNNK). Tieslietu ministre iesaka iecelt Daigu Danšinu par Jelgavas tiesas tiesnesi. Juridiskā komisija atbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Daigas Danšinas iecelšanu par Jelgavas tiesas tiesnesi”. Lūdzu rezultātu! Par – 70, pret – nav, atturas – 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais – lēmuma projekts “Par Jāņa Radionova atbrīvošanu no Daugavpils Zemesgrāmatu nodaļas tiesneša amata”.

Juridiskās komisijas vārdā – Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Man būtu lūgums to arī precizēt stenogrammā. Tātad lēmuma projektā ir jābūt pilnam vārdam – tātad Jāni Radionovu no Daugavpils Zemesgrāmatu nodaļas tiesneša amata. Tas ir viens.

Tieslietu ministrijā ir saņemts Jāņa Radionova iesniegums, kurā viņš lūdz atbrīvot viņu no ieņemamā amata pēc paša vēlēšanās. Tieslietu ministre šo lūgumu ir atbalstījusi, un arī Juridiskā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu – ar šā gada 1.novembri atbrīvot Jāni Radionovu no Daugavpils Zemesgrāmatu nodaļas tiesneša amata. Lūdzu rezultātu! Par – 69, pret – nav, atturas – 1. Lēmums pieņemts.

Nākamais – lēmuma projekta “Par Valdas Strodes iecelšanu par Daugavpils Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK). Tātad Daugavpils Zemesgrāmatu nodaļā ir vakanta tiesneša amata vieta. Līdz ar to Tieslietu ministrija iesaka šajā vakantajā vietā iecelt amatā Daugavpils Zemesgrāmatu nodaļas tiesneša amata kandidāti Valdu Strodi.

Juridiskā komisija izskatīja šo priekšlikumu un atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu – “Par Valdas Strodes iecelšanu par Daugavpils Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”. Lūdzu rezultātu! Par – 67, pret – nav, atturas – 2. Lēmums pieņemts.

Izskatām lēmuma projektu “Par deputāta Ivara Godmaņa atsaukšanu no Aizsardzības un iekšlietu komisijas”. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 61, pret – 2, atturas – 4. Lēmums pieņemts.

Nākamais – lēmuma projekts “Par deputāta Ivara Godmaņa ievēlēšanu Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā”. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 66, pret – 1, atturas – 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais – lēmuma projekts “Par Izglītības attīstības koncepcijas 2002.2005.gadam apstiprināšanu”.

Izglitibas, kulturas un zinatnes komisijas varda – deputats Dzintars Abikis.

Dz.Ābiķis (TP). Cienījamie kolēģi! Izglītības attīstības koncepcija liek pamatu izglītības sistēmas attīstības posmam no 2002. līdz 2005.gadam. Turpmāko četru gadu laika posms iezīmē īpašus uzdevumus, ko nosaka Latvijas integrācija Eiropas Savienībā. Latvijas izglītības sistēmai būs jānodrošina iegūstamās izglītības atbilstība pieaugošajām izglītības kvalitātes prasībām un konkurencei starptautiskā mērogā. Mums ir jākļūst par konkurētspējīgu sabiedrību vienotajā Eiropā.

Gribu atzīmēt, ka pēdējos, tieši pašos pēdējos gados izglītības sistēmā ir notikušas lielas kvalitatīvas pārmaiņas. Atzīmēšu tikai dažas.

Tās ir sistemātiskas investīcijas izglītības infrastruktūrā, mācību iestāžu atjaunošanā, tā ir pedagogu darba samaksas reforma, kas ir nodrošinājuši pakāpenisku pedagogu darba samaksas pieaugumu. Tā ir mazākumtautību izglītības programmu ieviešana, nodrošinot mazākumtautību izglītības intereses un vienlaikus sekmējot valsts valodas apguvi, tā ir izglītības sistēmas organizācija pēc izglītības programmu principa, valsts standartu ieviešana izglītībā, tā ir interešu izglītības finansējuma izlīdzināšana atbilstoši izglītojamo skaitam attiecīgajā administratīvajā teritorijā, tā ir studējošo un studiju kreditēšanas sistēmas izveide, tā ir Latvijas līdzdalība starptautiskajos salīdzinošajos izglītības pētījumos. Varu nosaukt vēl citas būtiskas lietas, bet es domāju, ka mēs esam šeit, Saeimā, pietiekami labi informēti par to, kas pēdējos gados izglītības sistēmā ir izdarīts. (No zāles deputāts Dobelis: “Pilnīgi pareizi!”)

Kādi tad ir galvenie koncepcijas uzdevumi, un kāds ir koncepcijas mērķis? Tas ir – nodrošināt tādas pārmaiņas izglītības sistēmā, kas veicinātu uz zināšanām balstītas demokrātiskas un sociāli integrētas sabiedrības veidošanos un Latvijas iedzīvotāju un tautsaimniecības konkurētspējas paaugstināšanos, kā arī vienlaikus lai saglabātu un attīstītu Latvijai raksturīgas kultūras vērtības.

Nepārprotami, ka mūsu izglītības sistēmai ir jānodrošina izglītības pieejamība Latvijas iedzīvotājiem mūža izglītības kontekstā. Tāpat ir jāpaaugstina izglītības izmaksu efektivitāte visos izglītības veidos un pakāpēs, un arī izglītības kvalitātei ir jābūt atbilstošai jaunajām prasībām visās pakāpēs un izglītības veidos.

Cienījamie kolēģi! Es varbūt atzīmēšu tikai pašu būtiskāko, kas ir koncepcijā, jo jūs visu šo koncepciju varat izlasīt un ar to iepazīties, un es domāju, ka jūs jau to esat arī izdarījuši. Atzīmēšu tikai varbūt pašas, pašas tās būtiskākās lietas.

Mums ir jāpabeidz vispārējās pamata un vidējās izglītības satura un mācību sasniegumu vērtēšanas sistēmas reformas pabeigšana. Būtiskākais ir tas, ka ar 2004.gadu iestājeksāmeni augstskolās atbilstoši likumam būs reizē tie paši pārbaudes eksāmeni, nobeidzot vidējās izglītības iestādes, un tāpēc ir jānodrošina līdz 2004.gadam, lai varētu organizēt centralizētos eksāmenus vidējās izglītības pakāpes noslēgumā 15 mācību priekšmetos. Tāpat ar 2004.gadu ir jāievieš centralizētie eksāmeni pamatizglītības pakāpes noslēgumā latviešu valodā izglītības iestādēs, kas izvēlējušās īstenot mazākumtautību izglītības programmas. Ļoti būtiska ir arī izglītības sistēmas latviskošana, un tā ir pakāpeniska pāreja vidējā izglītības posmā uz mācībām latviešu valodā, pamatā latviešu valodā, sākot ar 2004.gadu. Tā ir augstākās izglītības kvalitātes nodrošināšana atbilstoši darba tirgus pieprasījumam, tāpat arī profesionālās izglītības sistēmas nostiprināšana. Neapšaubāmi, ka mums konsekventi (un es ceru, ka to nākamā Saeima darīs) ir jāturpina pedagogu darba samaksas reforma, Latvijas izglītības sistēmas informatizācija turpmāk arī ir jāpastiprina, un jāizdara viss, lai mēs šajā jomā būtu priekšgalā Eiropas Savienībā.

Ņemot vērā to, ka tikai šogad ir uzsākta piecgadīgo un sešgadīgo bērnu obligātā apmācība, mums tuvākajos gados šī apmācība ir jānostiprina.

Cienījamie kolēģi! Varētu minēt vēl daudzas lietas, kas ir šajā koncepcijā. Gribu atzīmēt, ka koncepcijā ir arī paredzēts nepieciešamais finansējums visām tām lietām, kas mums ir tuvākajos gados jāīsteno. Es, cienījamie kolēģi, aicinu jūs šo koncepciju šodien apstiprināt, lai tie sasniegumi, kas ir panākti pēdējos gados mūsu izglītības sistēmā, nostiprinātos un lai mēs ieietu Eiropas Savienībā ar spēcīgu, labu, konkurētspējīgu izglītības sistēmu.

Paldies, kolēģi!

Sēdes vadītājs. Debatēt neviens nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu: apstiprināt Izglītības attīstības koncepciju 2002.–2005.gadam! Lūdzu rezultātu! Par – 55, pret – 1, atturas – 14. Lēmums pieņemts.

Izskatām lēmuma projektu “Par valsts meža zemes gabalu nodošanu Aizkraukles rajona Bebru pagasta pašvaldības īpašumā”.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Priekšsēdētāja kungs! Dāmas un kungi! Izskatāmā lēmuma projekta jeb darba dokumenta numurs ir 5063. Tātad Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija saskaņā ar Kārtības rulli un saskaņā ar Mežu likumu, ar šī likuma 44.panta piekto daļu, ir sagatavojusi lēmuma projektu “Par valsts meža zemes gabalu nodošanu Aizkraukles rajona Bebru pagasta pašvaldības īpašumā”, tātad no valsts – pašvaldībai, bez apmaiņas. Un pašvaldība šajā teritorijā grib ierīkot parku.

Komisija izskatīja šo priekšlikumu, vairākums atbalstīja lēmuma projektu, un es aicinu arī jūs atbalstīt lēmuma projektu, kurā ir runa par valsts meža zemes nodošanu pašvaldībai.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projekta pieņemšanu! Lūdzu rezultātu! Par – 58, pret – nav, atturas – 13. Lēmums pieņemts.

Nākamais – lēmuma projekts “Par valsts meža zemes gabala nodošanu Rīgas rajona Garkalnes pagasta pašvaldības īpašumā”.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Priekšsēža kungs! Dāmas un kungi! Darba dokumenta numurs ir 5099, šodien darba kārtībā iekļautais Saeimas lēmuma projekts “Par valsts meža zemes gabala nodošanu Rīgas rajona Garkalnes pagasta pašvaldības īpašumā”.

Komisija šo priekšlikumu ir izskatījusi vairākkārt, komisijai ir izdevies Garkalnes īpašumā nodoto zemes gabalu samazināt vairāk nekā divarpus reizes. Šobrīd lēmuma projekts ir precīzi izdiskutēts, un es aicinu atbildīgās komisijas vārdā jūs atbalstīt šo komisijas sagatavoto projektu.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Var tikai brīnīties, ar kādu vieglumu mūsu Zemkopības ministrija atsakās no visdažādākām meža platībām. Nu tagad Garkalnes pagastā. Un kas tad tur notiek? Jūs, braucot uz Tallinu, paskatieties: žogi no visām pusēm ierobežo, mežs jau ir sadalīts. Un tagad mēs to it kā atdodam pagastam. Tālāk kur aizies visa tā zemīte? Diemžēl tā aizies visdažādāko villu celšanai, ierīkot zvēru dārzus, un kas tur tikai nebūs. Un kas tad... Ja tādā intensitātē mēs nodarbosimies ar Pierīgas valsts mežu nodošanu pašvaldībām, tad ātri vispār valstij nekas nepaliks, un diemžēl meži ir vajadzīgi. Tās ir plaušas Rīgai, jo attīrīt piesārņoto gaisu palīdz mežs. Un, ja to nodot privātpersonām, uzceļot visdažādākās mājas, villas, kad nocērt veselus hektārus meža, nu, pēc tam paliek platības visdažādākajā veidā apstrādātas ar asfaltu vai nu vēl kaut kas ir noticis. Tāpēc nav lietderīgi tā mierīgi atteikties valstij no savas bagātības. Ir jāpadomā par to, kas tad paliks nākamajām paaudzēm.

Un tagad arī 91 hektārs, ja? Un kas tad ir tie meži, kuri tiek atdoti? Tiek atdoti, un kas vēl? Tie taču pieguļas arī pie ezeriem diemžēl. Tur jau tagad drīz Ķīšezeru nevarēs Latvijas, Rīgas iedzīvotāji izmantot, jo tur jau viss būs norobežots. Tas pats notiek ar Baltezeru, ar lielo un ar mazo, un it sevišķi mazais tiek piesārņots, jo nepārtraukti brauc motorlaivas, no turienes mēs ņemam dzeramo ūdeni, un attiecīgi arī, atdodot visus šos mežus, mēs samazinām mūsu valsts īpašumu uz mežu. Un pēc tam tas tiek vairākas reizes pārdots, un tad tas arī nonāk ārvalstnieku rokās. Un tā ka patiesībā Latvijas iedzīvotājiem mazāk un mazāk paliek tās zemes, par kuru tā bija cīnījušies mūsu senči. Tāpēc es neatbalstu visu šo jautājumu, kuru steidzamā kārtā grib Zemkopības ministrija dabūt caur Saeimu. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā vēlaties ko piebilst?

K.Leiškalns. Grūti šeit būtu kaut ko piebilst. Bojāra kungs pateica ārkārtīgi daudz patiesību. Lielu, skaļu, skaistu patiesību, bet neviena no tām neattiecas uz minēto gadījumu, kurā valsts mežu zeme tiek nodota pagasta pašvaldībai, ne ārzemju pašvaldībai, aktīvās atpūtas zonas, veloceliņu un ģimenes atpūtas zonas ierīkošanai.

Tā ka es aicinu atbalstīt atbildīgo komisiju!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projekta pieņemšanu! Lūdzu rezultātu! Par – 50, pret – 1, atturas – 22. Lēmums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā”. Otrais lasījums.

Tautsaimniecibas, agraras, vides un regionalas politikas komisijas varda – deputats Karlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Priekšsēdētāja kungs! Kolēģi! Darba dokumenta nr. 4928. Atbildīgās komisijas otrajam, galīgajam lasījumam, jo likumprojekts ir steidzamības kārtā, sagatavotie grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā.

Likumprojekta 1. priekšlikums ir iesniegts no Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra Sprindžuka kunga, kas ir redakcionāls vai uzlabojošas dabas. Un komisija to aicina atbalstīt, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Juridiskais birojs lūdz izslēgt likumprojekta 1.pantu, šo 1.pantā ietverto problēmu mēģinot atrisināt pārejas noteikumos.

Aicinu atbalstīt komisijas vārdā Juridisko biroju!

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

K.Leiškalns. Papildinājums pie 24.panta ir priekšlikums nr.3, kuru iesniedzis Juridiskais birojs.

Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 24.panta trešās daļas 2.teikuma redakciju ir iesniedzis Pēteris Salkazanovs. Komisija ir atbalstījusi deputātu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. 5. priekšlikums par 37.panta otro daļu – no Pētera Salkazanova. Nav guvis atbildīgās komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu... (No zāles deputāts J.Dobelis: “Pareizi.” Starpsauciens: “Jābalso!”)

Lūdzu zvanu! Balsosim par 5. – deputāta Pētera Salkazanova priekšlikumu! Par 5. priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par – 40, pret – 5, atturas – 22. Priekšlikums guvis atbalstu. (Aplausi.) (No zāles deputāts J.Dobelis: “Par ko mēs balsojam? Nesaprotu!”)

Tālāk, lūdzu!

K.Leiškalns. Man ir ārkārtīgi grūti tālāk izskatīt likumprojektu...

Sēdes vadītājs. ... Par procedūru, lūdzu, Juris Dobelis!

J.Dobelis (TB/LNNK). Cienītie kolēģi! Es aicinātu ļoti uzmanīgi sekot balsojot un arī pasakot, par ko mēs balsojam, runājot par šo 5.priekšlikumu. To komisija ir noraidījusi. Un es saprotu, ka te vienam otram sajuka, cilājot īkšķi te uz augšu, te uz leju. Jo, ja mēs šo 5.priekšlikumu atbalstām, pretēji komisijas viedoklim, tad pārējiem labojumiem šajā te likumā nav vairāk lielas jēgas. Lūk! Tā ka lūdzu iedziļināties. Pagājušo reizi visi atbalstīja šo te komisijas viedokli. Tā ka es ļoti aicinātu pārbalsot. Jo man liekas, ka daudzi nesaprata, par ko ir šī balsošana.

Sēdes vadītājs. Atvainojiet, Dobeļa kungs! Kārtības rullis paredz procedūru, kādā var organizēt… rakstiski, lūdzu, iesniedziet.

5. priekšlikums tātad ir nobalsots. Tālāk, lūdzu!

K.Leiškalns. Dāmas un kungi! 6.priekšlikums – par 39.panta redakciju, kuru parlamentam ir iesniedzis Sociāldemokrātu savienības frakcijas priekšsēdis Pēteris Salkazanovs, kas runā par biedru kopsapulces pilnvaroto sapulces tiesībām, nav guvis atbildīgās komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 6. – deputāta Pētera Salkazanova priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par – 21, pret – 30, atturas – 28. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

K.Leiškalns. Dāmas un kungi! 7.priekšlikums, kas papildina likumu ar 52.1 pantu attiecīgajā redakcijā, kuru iesniedz Juridiskais birojs, ir guvis daļēju atbildīgās komisijas atbalstu un ir iestrādāts atbildīgās komisijas priekšlikumā ar nr.8, kas runā par likuma papildināšanu ar 52.1 pantu. Tātad komisija atbalsta attiecīgā panta, jauna panta izveidošanu likumā, tajā pat laikā nedaudz uzlabojot un pārstāstot Juridiskā biroja domu rakstiskā veidā.

Ar attiecīgiem priekšlikumiem, dāmas un kungi, jūs varat iepazīties minētā likumprojekta, kura numurs ir 4928b, 7.lappusē. Protams, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija pantā izveido vairākas daļas. Šeit ir runa šobrīd par četrām daļām, pie kam pirmajai daļai ir ārkārtīgi daudz sadaļu… apakšpunktu. Par piemēru, 1.apakšpunkts runā par sabiedrības dibināšanas dokumentiem un to pretrunu ar esošo likumu. 5.apakšpunkts savukārt runā par laiku, kurā valdei nav pārstāvības tiesību.

Tā ka es aicinātu atbalstīt atbildīgo komisiju, balsojot par 8.priekšlikumu, un es gribu uzsvērt, ka šeit ir ņemta vērā arī Juridiskā biroja juridiskā doma. Paldies!

Dāmas un kungi, aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs. Vai deputāte Anna Seile vēlas debatēt? Deputāts Linards Muciņš nevēlas debatēt. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 7. un 8.priekšlikumu.

Tālāk, lūdzu!

K.Leiškalns. Dāmas un kungi! Mums visiem saprotams, ka aizstājums pārejas noteikumu 6.punktā, kuru ir iesniedzis Juridiskais birojs, ņemot vērā mūsu iepriekšējos balsojumus, izņemot par 5.priekšlikumu, ir atbalstāms.

Sēdes vadītājs. Deputāts Linards Muciņš vēlas debatēt? Nevēlas. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 10.priekšlikumā Sociāldemokrātu savienības frakcijas priekšsēdētājs Salkazanovs lūdz izslēgt pārejas noteikumu 7.punktu. Komisija to nevarēja atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 11. ir Juridiskā biroja priekšlikums – aizstājums pārejas noteikumu 7.punktā. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Un, lai atrisinātu 1.panta izslēgšanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija aicina jūs papildināt likuma pārejas noteikumus ar 9.punktu attiecīgajā redakcijā. Aicinu atbalstīt atbildīgo komisiju!

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Prezidijs ir saņēmis vairāku deputātu ierosinājumu. Tā kā, balsojot par 5.priekšlikumu, radās nesaskaņas, ir aicinājums pārbalsot likumprojekta 5.priekšlikumu. Vai ir iebildumi par pārbalsošanu? Ir iebildumi.

Lūdzu zvanu! Balsosim par deputātu grupas ierosinājumu – pārbalsot 5.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par – 60, pret – 17, atturas – 1.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 5. – deputāta Salkazanova priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 37, atturas – 27. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

K.Leiškalns. Dāmas un kungi! Komisijas vārdā es jūs aicinu nobalsot par likumprojektu otrajā un galīgajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Nākamais – likumprojekts “Grozījums Radio un televīzijas likumā” Otrais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā – deputāte Viola Lāzo.

V.Lāzo (LSDSP). Cienījamās deputātes! Godājamie deputāti! Tātad jūsu priekšā Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija jums nodod izskatīšanai dokumentu ar numuru 5073.

Dokumenta būtība ir sekojoša. Mēs izskatām to otrajā lasījumā, tātad Saeima nodeva pirmajā lasījumā grozījumus Radio un televīzijas likumā ar mērķi ieviest ciparu formāta apraidi Latvijā. Tātad Ministru kabineta noteikumi, kas noteiktu šo kārtību, kādā tiek ieviesta elektronisko sabiedrības saziņas līdzekļu veidoto programmu apraide ciparu formātā, ir pēc būtības noteikumi, kas regulē zināmu pārejas periodu no analogās apraides uz ciparu apraidi. Šis pārejas periods būtu loģisks ar Ministru kabinetā izstrādātajiem noteikumiem, kas noteiktu, kādā veidā ieviešama ciparu formāta apraide, kādā veidā ir saglabājama analogā apraide, un man, cienījamie kolēģi, būtu aicinājums nākamajai Saeimai, turpinot šo darbu, galvenokārt sasvarot gan, pirmkārt, Latvijas iespējamo tehnisko progresu šajā jomā ar iedzīvotāju vēlmi visplašākajā veidā ar vismazākajiem līdzekļiem panākt ciparu formāta apraides ieviešanu ļoti lēnā posmā, lai galvenokārt neciestu televīzijas skatītāji, kuriem pagaidām viņu ienākumi diemžēl liedz iegādāties dārgas uztvērējiekārtas.

Līdz ar to šī pārejas perioda būtība svarosies uz diviem vaļiem. Pirmais valis – tas ir tehniskais progress, bet otrais, un es teiktu – galvenais, iedzīvotāju spēja pēc būtības uztvert šos televīzijas un radio raidījumus tādā apjomā un tādā izplatībā, kā tas ir bijis līdz šim.

Pēc lietu loģikas tātad šiem noteikumiem, kas noteiktu ciparu formāta ieviešanu, ar laiku nepārprotami ir jābūt pašā Radio un televīzijas likumā. Tātad, cienījamie kolēģi, šis ir tikai pārejas posms. Es aicinātu balsot par šo grozījumu likumā cienījamo Saeimu!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret un atturas – nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

V.Lāzo. Priekšsēdētāja kungs! Priekšlikumu iesniegšanas termiņu mēs aicinām 22.oktobri.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt. Paldies!

V.Lāzo. Pateicos.

Sēdes vadītājs. Nākamais – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par civilstāvokļa aktiem””. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par civilstāvokļa aktiem””, dokuments nr.5046, likumprojekta numurs 914.

Saņemti sekojoši priekšlikumi.

1. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 2. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3.priekšlikums, kas ir grozījumi likumā “Par civilstāvokļa aktiem”, reģistra nr.1007, izdarot grozījumus 20.pantā, ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 4.priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

L.Muciņš. 5. – Juridiskā biroja priekšlikums, kurš aptvēra arī 4.priekšlikumu, ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Aicinu pieņemt likumu trešajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Nākamais – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās””. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Likumprojekts “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās”, dokumenta nr.5047, likumprojekta reģistra nr.817.

Trešajam lasījumam Juridiskā komisija ir saņēmusi sekojošus priekšlikumus.

1. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Līdz ar to citu priekšlikumu nav. Aicinu atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi likumā “Par pašvaldību budžetiem””. Otrreizējā caurlūkošana.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Vents Balodis.

V.Balodis (TB/LNNK). Augsti godātie Prezidija locekļi! Godātie deputāti! Strādāsim ar dokumentu nr.4801a.

Es gribētu teikt, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija, otrreiz caurlūkojot šo likumu, savā sēdē bija pieaicinājusi gan Pašvaldību savienības vadību, gan arī Valsts prezidentes kancelejas juristus, gan arī pašvaldību darbiniekus. Jāsaka, ka tika atbalstīti tie priekšlikumi un izstrādāti un pieņemti kompromisi komisijā, kas apmierināja pilnīgi visas puses.

1. – Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcijas priekšlikums par 22.panta pirmo daļu. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija to nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

V.Balodis. 2. – deputāta Gunta Damberga priekšlikums. To arī Budžeta un finansu (nodokļu) komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Deputāta Jāņa Bunkša priekšlikums par 22.panta pirmo daļu, kā arī finansu ministra Gundara Bērziņa priekšlikums nr.4 ir ņemts vērā un iestrādāts 5. – Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. 6. – Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcijas priekšlikums par 22.panta otro daļu. Nav guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Nav atbalstīts arī 7. – deputāta Gunta Damberga priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Savukārt 8. – deputāta Jāņa Bunkša priekšlikums un 9. – finansu ministra Gundara Bērziņa priekšlikums – ir iestrādāts Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā nr.10.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Komisija nav atbalstījusi arī 11. – Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcijas priekšlikumu, kas paredz izslēgt 22.panta trešo daļu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Tāpat komisija arī nav atbalstījusi deputāta Gunta Damberga 12.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Komisija ir atbalstījusi 13. – deputāta Jāņa Bunkša priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. Komisija nav atbalstījusi 15. – Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas...

Sēdes vadītājs. 14. priekšlikums ir nākošais!

V.Balodis. Es atvainojos! 14. ir finansu ministra Gundara Bērziņa priekšlikums. Komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 14. – finansu ministra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par – 30, pret – 24, atturas – 20. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

Tālāk, lūdzu!

V.Balodis. 15. – Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Tāpat nav atbalstīts arī 16. – deputāta Gunta Damberga priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 16. – deputāta Damberga priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par – 31, pret – 17, atturas – 25. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. 17. – Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcijas priekšlikums, kas paredz izslēgt 22.panta piekto daļu. Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 17. – LSDSP frakcijas un deputāta Damberga priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par – 44, pret – 19, atturas – 15. Priekšlikums guvis atbalstu.

V.Balodis. Līdz ar to nav izskatāms 19. un 20.priekšlikums. Mēs esam izslēguši piekto daļu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu. 18. priekšlikums jau ir nobalsots. Lūdzu tālāk!

V.Balodis. 21. – finansu ministra Gundara Bērziņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 21. – finansu ministra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par – 25, pret – 23, atturas – 23. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. Komisija nav atbalstījusi arī 22. – LSDSP frakcijas priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Komisija nav atbalstījusi arī 23. – līdzīga rakstura priekšlikumu – Gunta Damberga iesniegto.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Līdz ar to mēs esam izskatījuši visus priekšlikumus. Lūdzu atbalstīt deputātus galīgajā lasījumā šo likumprojektu!

Sēdes vadītājs. Balsosim par likuma “Grozījumi likumā “Par pašvaldību budžetiem”” pieņemšanu. Lūdzu rezultātu! Par – 44, pret – 1, atturas – 33. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi Krimināllikumā”. Trešais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā – deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (TB/LNNK). Augsti godātie kolēģi! Aizsardzības un iekšlietu komisija 8.oktobra sēdē izskatīja likumprojektu “Grozījumi Krimināllikumā”.

1. priekšlikums ir Saeimas deputāta Linarda Muciņa priekšlikums. Komisijā neguva atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Kudums. 2. – Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums. Lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Kudums. 3. – Saeimas deputāta Muciņa kunga priekšlikums par 91. panta izslēgšanu. Komisijā neguva atbalstu.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Mūsu Kriminālkodeksā ir daudz dažādu un interesantu sastāvu, kuri vai nu ir kaut kādas tradīcijas dēļ pārceļojuši no bēdīgi slavenā LPSR 1961.gada Kriminālkodeksa, vai turpat radušies vēl no divdesmito gadu Krievijas Kriminālkodeksa, un visādā ziņā arī paša Kriminālkodeksa pieņemšana, kā jūs atceraties, tika pavadīta vismaz ar četriem lasījumiem. Valsts prezidents to atgrieza atpakaļ. Bija daudz un dažādu strīdu, gan par nāvessodu, gan par daudzām citām lietām. Rūpīgi pārlūkojot šā Kriminālkodeksa normas, it sevišķi iedziļinoties vai sākot kaut kādas normas piemērot tādos pantos, kas varbūt nav sevišķi populāri un reti tiek piemēroti, gan mēs, juristi, gan arī masu mediji vērš mūsu uzmanību uz to, ka daži momenti varbūt vairs neatbilst tiem ne tikai tiesiskas valsts principiem, kas 90.gadu sākumā tika nostiprināti, atjaunojot Latvijas Republikas Satversmi, ne tikai papildinot Satversmi ar astoto nodaļu par cilvēktiesībām, bet arī, protams, tālāk attīstoties demokrātijai un attīstoties izpratnei par šo demokrātiju, mēs varam dažādi pieiet šīm problēmām un arvien vairāk attīstīt demokrātiju.

Viena no tādām demokrātijas svarīgām izpausmēm ir, protams, vārda brīvība, uz ko mūsu kā tautas priekšstāvju uzmanību vērš preses izdevumi, it sevišķi “Diena”, kura dienu un nakti rāda mums pareizo virzienu, kā dzīvot, kā strādāt, kā balsot. Un tiešām, rūpīgi pārskatot ar savu jurista aci Krimināllikumu, es atradu divus pantus – 91.pantu un 271.pantu, kur, nu, diezgan apšaubāmi dažu kategoriju amatpersonas vai to pretendentus nostāda it kā dažādākā situācijā, salīdzinot ar citām.

Es gribētu gaisināt šaubas, cienījamie deputāti, ka mūsu likumdošanā tādā veidā, kā izsakās daži preses pārstāvji, tiktu vispār izsvītroti Krimināllikuma panti par goda un cieņas aizskaršanu un tas jautājums būtu risināms tikai civiltiesiskā kārtībā. Tā nav! Mums paliek vēl viens Krimināllikuma pants, kurā ir norādīti jautājumi par personas goda un cieņas aizskaršanu, un šis pants ir šajā kodeksā. Tas darbojas, tam ir diezgan plaša prakse. Ne viennozīmīga. Tiek kritizēts no abām pusēm, kā sacīt. Kad tiesa kaut ko izlemj par labu presei, tad kritizē vieni, kad atkal par sliktu presei vai apvainotām personām, vai personām, kuru gods un cieņa it kā ir aizskarti, tad atkal skan kritika no otras puses. Bet visumā mēs varam teikt, ka tiesu prakse šī panta izpratnē, protams, virzās lēni. Varbūt dažreiz smagnēji un ne visai efektīvi, bet tomēr virzās pareizā virzienā.

Attiecīgi 91.pants un 271.pants mūsu tiesu praksē netiek piemēroti, un šeit cilvēku nodalīšana pēc viņu amata vai iespējamā amata arī neatbilst demokrātiskas valsts principiem. Arī izejot no tā, ka Krimināllikumā panti tiek sakārtoti pēc principa – sadalīti nodaļās attiecīgi pret kādu objektu, tie tiek vērsti, šie panti, arī ir jāapšauba, vai 91.pants un tā iekļaušana likumā “Par valsts noziegumiem” būtu tas objekts, kas tiek apdraudēts. Pēc būtības tiek apdraudēta šo fizisko personu vai viņu kopuma gods un cieņa, ko mēs varam atrisināt, izmantojot šobrīd Krimināllikumā esošo citu pantu.

Mans aicinājums būtu šo 91.pantu izslēgt no Kriminālkodeksa. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā vēlaties ko piebilst?

Dz.Kudums. Augsti godātie kolēģi! Komisija savā sēdē ļoti rūpīgi skatīja šo pantu. Mēs bijām uzaicinājuši ekspertus no visām institūcijām, tanī skaitā no akadēmiskajiem spēkiem un arī no šī Krimināllikuma veidotājiem, un viņi mums skaidroja, ka būtībā šo pantu iekļāva viena iemesla dēļ... Šos divus pantus. Viena iemesla dēļ. Jo, nepatiesi apmelojot konkrētu deputāta kandidātu vai kandidātu grupu, apzināti, var iespaidot vēlēšanu rezultātus. Un sekas var būt zināmā veidā, teiksim, valsts pavērsiens uz vienu vai otru pusi. Un šie cilvēki, kas ir apmelojuši šos deputātus, deputātu kandidātus, zināmā mērā pēc tam viņi, mūsuprāt un arī likumdevējaprāt, kas iepriekš pieņēma šo likumu, ir jāsoda un jāizmeklē šie gadījumi. Es domāju, ka viens jau, manuprāt, gadījums būs, un tas tiks rūpīgi izmeklēts. Zināmā veidā tas, manuprāt, arī atstājis iespaidu uz mūsu šo 8.Saeimu. Tā ka jums lemt – mainīt šo normu vai nemainīt. Paldies!

Komisija noraidīja šo Muciņa kunga priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 3. – deputāta Muciņa priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par – 30, pret – 29, atturas – 14. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

Dz.Kudums. Paldies!

4. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums – ir pieņemts 5. un 6. – Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumos.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 4., 5. un 6.priekšlikumu.

Dz.Kudums. Lūdzu atbalstu arī 7. – Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumam.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Kudums. 8. – Saeimas deputāta Muciņa kunga priekšlikums – ir komisijā noraidīts, un Muciņa kungs jau arī skaidroja. Manuprāt, šie abi ir saistīti tomēr… abi panti, kas bija iepriekš.

Sēdes vadītājs. Vai deputāts Muciņš uztur balsojumu? Neuztur. Tālāk, lūdzu!

Dz.Kudums. Lūdzam atbalstu 9. – Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumam.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Kudums. Atbalstīts ir 10. – Saeimas deputāta Muciņa kunga priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Kudums. Un arī 11. – Saeimas deputāta Linarda Muciņa kunga priekšlikums…

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Kudums. Arī 12. – Saeimas deputāta Linarda Muciņa priekšlikums – ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Kudums. Arī 13. – Muciņa kunga priekšlikums – ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Kudums. Lūdzam atbalstu 14., 15. un 16. – Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumiem.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta šos priekšlikumus.

Dz.Kudums. Visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzam atbalstu trešajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Krimināllikumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par – 71, pret – nav, atturas – 1. Likums pieņemts.

Nākamais – likumprojekts “Grozījumi Latvijas Kriminālprocesa kodeksā”. Trešais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā – deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (TB/LNNK). Augsti godātie kolēģi! Aizsardzības un iekšlietu komisija 8.oktobra sēdē izskatīja grozījumus Latvijas Kriminālprocesa kodeksā trešajam lasījumam.

1. priekšlikumu, kur ir iekļautais likumprojekts… redakciju komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

Dz.Kudums. Lūdzam atbalstu 2. – Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumam.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Kudums. Lūdzam atbalstīt arī 3. un 4. – Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumus.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta šos priekšlikumus.

Dz.Kudums. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzam atbalstu trešajā lasījumā šiem grozījumiem.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par – 79, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātu tiesisko stāvokli un pensijām””. Trešais lasījums. Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Likumprojekta numurs… dokumenta numurs 5067, likumprojekta reģistra numurs 1314. Likumprojektā iekļauts arī likumprojekts nr. 1332.

Juridiskā komisija rūpīgi izskatīja piedāvātos likumprojektus un daļēji atbalstīja 1. – Ministru kabineta priekšlikumu likumprojektam ar numuru 1332, atbalstot 2. – Juridiskās komisijas priekšlikuma redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt Juridiskajai komisijai.

L.Muciņš. 3. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Un par cik mēs izstrādājām šo 3.priekšlikumu, tad deputāta Stalta 4.priekšlikums netika atbalstīts, bet būtībā tas bija iekļauts arī Juridiskās komisijas 3.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti iebildumus neceļ.

L.Muciņš. Aicinu atbalstīt likumu trešajā un galīgajā redakcijā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par – 68, pret – 2, atturas – 1. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi likumā “Par cukuru””. Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas

vārdā – deputāts Gunārs Freimanis.

G.Freimanis (LSDSP). Dokuments nr.5075. Komisija ir saņēmusi vienu priekšlikumu. Tas ir no finansu ministra Gundara Bērziņa. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

G.Freimanis. Līdz ar to priekšlikumu vairāk nav. Un aicinājums nobalsot trešajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par cukuru”” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Nākamais – likumprojekts“Par Latvijas Republikas un Eiropas brīvās tirdzniecības asociācijas valstu līguma Apvienotās komitejas lēmumu nr.1/2001 “Grozījumi B protokolā””. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Informēju jūs, ka otrajam lasījumam priekšlikumi nav saņemti.

Aicinu to atbalstīt otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 73, pret – nav, atturas – 1. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Grozījums likumā “Par 1971.gada 2.februāra Konvenciju par starptautiskas nozīmes mitrājiem, īpaši kā ūdensputnu dzīves vidi””. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (TB/LNNK). Arī šim likumprojektam nav saņemti priekšlikumi otrajam lasījumam.

Aicinu atbalstīt galīgajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Nākamais – likumprojekts “Par 1996.gada 19.oktobra Hāgas Konvenciju par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, atzīšanu, izpildi un sadarbību attiecībā uz vecāku atbildību un bērnu aizsardzības pasākumiem”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (TB/LNNK). Tā, ir saņemti vairāki priekšlikumi. 1. – Juridiskā biroja priekšlikums, ko atbildīgā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 2. – arī Juridiskā biroja priekšlikums. Arī guvis atbalstu Ārlietu komisijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 3. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 4. priekšlikums – tāpat.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 5. priekšlikums arī ir guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 6. priekšlikums arī guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 7. priekšlikums, pēdējais, arī atbalstīts.

Aicinu atbalstīt likumprojektu kopumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Kas attiecas uz 31. darba kārtības jautājumu, likumprojekts ir pieņemts otrajā lasījumā. Ir jānosaka priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam.

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Guntaram Krastam!

G.Krasts (TB/LNNK). 23. oktobris.

Sēdes vadītājs. 23.oktobris. Iebildumu nav. Paldies!

Izskatām likumprojektu “Grozījums likumā “Par atbilstības novērtēšanu””. Otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Priekšsēdētāja kungs! Dāmas un kungi! Darba dokumenta nr.5059. Atbildīgās komisijas – Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas – sagatavotais otrajam lasījumam grozījums likumā “Par atbilstības novērtēšanu”.

Minētajā likumprojektā ir iesniegts tikai viens – pazīstamā deputāta Leona Bojāra priekšlikums... Es atvainojos – divi.

Bet 1. ir pazīstamā deputāta Bojāra priekšlikums, kuru komisija diemžēl nav atbalstījusi. Aicinu jūs atbalstīt komisijas viedokli!

Sēdes vadītājs. Deputāts Bojārs par 1.priekšlikumu iebildumus neceļ. Tālāk, lūdzu!

K. Leiškalns. 2. priekšlikums arī ir no mums pazīstamā deputāta Leona Bojāra – papildinājums pie 10.panta pirmās daļas. Komisija Bojāra kungu nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Tiek atbalstīts komisijas viedoklis.

K.Leiškalns. Dāmas un kungi! Aicinu jūs nobalsot par likumu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Otrajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

K.Leiškalns. Līdz 22.oktobrim, lūdzu!

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt. Paldies!

Izskatām likumprojektu “Grozījums Mēslošanas līdzekļu aprites likumā”. Otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Diemžēl atbildīgie ziņotāji nav uzmanīgi. Dāmas un kungi! Strādāsim ar dokumentu, kura numurs ir 5074. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas otrajam lasījumam sagatavotie grozījumi Mēslošanas līdzekļu aprites likumā.

Attiecīgajā likumprojektā ir iesniegts viens priekšlikums. To ir iesniedzis Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs, un tie papildina pārejas noteikumus ar 3. punktu attiecīgajā redakcijā.

Aicinu atbalstīt! Pirms tam gan jāmin, ka ir bijuši redakcionāli precizējumi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Paldies! Aicinu nobalsot par likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret un atturas – nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

K.Leiškalns. Komisija lūdz noteikt 22.oktobri.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu. Paldies!

Izskatām likumprojektu “Par Latvijas Republikas un Slovākijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma Apvienotās komitejas lēmumu Nr. 1/2002”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Tātad šīs izmaiņas likumprojektā par preču izcelsmi Slovākijas un Latvijas Republikas brīvās tirdzniecības līgumā tiek veiktas, lai iestrādātu iepriekšējos gados veiktos grozījumus, kas ir uzkrājušies dažādos protokolos, kas ir slēgti starp abām valstīm. Protams, līdz ar to šie protokoli ir apkopoti vienā dokumentā, lai atvieglotu lietotāju un muitnieku darbu. Tāpat arī tiks iestrādātas ar šo likumprojektu, tiek iestrādātas tās izmaiņas preču izcelsmes noteikumos, ko ir veikusi Eiropas Savienības komisija brīvās tirdzniecības līgumos, kas stājušies spēkā ar 2002. gadu.

Aicinu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret un atturas – nav. Pirmajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

G.Krasts. 23.oktobris.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt. Paldies!

Nākamais – likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Zviedrijas Karalistes valdības līgumu par sadarbību ārkārtēju situāciju novēršanas, gatavības un reaģēšanas jomā”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (TB/LNNK). Faktiski šī likumprojekta nosaukums jau daudz arī atklāj no likumprojekta teksta. Vienīgi pieminēšu to, ka līgums atvieglos paātrinātu sadarbību pašā glābšanas operāciju organizēšanā, kā arī dos pamatu dažādām sīkākām, detalizētākām vienošanās noslēgšanas iespējām par ļoti specifiskām sadarbībām dažādu katastrofu gadījumos.

Aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 66, pret un atturas – nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

G.Krasts. 23.oktobris.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Nākamais – likumprojekts “Par 1992.gada 24.marta Atvērto debesu līgumu”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (TB/LNNK). Šā līguma mērķis ir vairot atvērtības un uzticības politiku starp valstīm. Šis līgums ļauj valstīm noteikto kvotu ietvaros veikt pārlidojumus pār dažādiem stratēģiskiem un militāriem objektiem. Un, kā jau es minēju pašā sākumā, tātad vairot uzticību starp valstīm, kas ir parakstījušas šo konvenciju par Atvērtajām debesīm. Aicinu atbalstīt pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par – 65, pret un atturas – nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

G.Krasts. 23.oktobris.

Sēdes vadītājs. 23.oktobris – priekšlikumu iesniegšanas termiņš. Paldies!

Izskatām likumprojektu “Par 1988.gada 10.marta Konvenciju par prettiesisku darbību pret kuģošanas drošību apkarošanu un tās 1988.gada 10.marta Protokolu par prettiesisku darbību pret nostiprinātu platformu drošību kontinentālajā šelfā apkarošanu”. Pirmais lasījumā.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (TB/LNNK). Faktiski var teikt, ka šī likumprojekta nosaukums atspoguļo tā tekstu un būtību. Un faktiski ir paredzēta konkrēta darbību klasifikācija, kas tiek uzskatītas par prettiesiskām darbībām šajās aprakstītajās jomās.

Aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 73, pret – nav, atturas – nav. Pirmajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

G.Krasts. 23.oktobris.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Nākamais – likumprojekts “Par Dalībvalstu nolīgumu par tiesvedības nodošanu krimināllietās”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (TB/LNNK). Šis te dokuments uzlabos un skaidri reglamentēs tos gadījumus, kuros viena Eiropas Savienības dalībvalsts, kuras jurisdikcijā atbilstīgi tās tiesību aktiem ir saukti pie atbildības par kādu nodarījumu persona, var iesniegt lūgumu īstenot tiesvedību tai dalībvalstij, kuras pilsonis ir aizdomās turētā persona. Šim te nolīgumam ir obligāts raksturs visām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Aicinu šo likumprojektu atbalstīt pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par – 71, pret un atturas – nav. Pirmajā lasījumā pieņemts.

G.Krasts. 23.oktobris.

Sēdes vadītājs. 23.oktobris. Paldies!

Nākamais – likumprojekts “Par Papildprotokolu Eiropas līgumam par juridiskās palīdzības pieprasījumu nosūtīšanu”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (TB/LNNK). Šis Papildprotokols tika pieņemts ar mērķi uzlabot līguma praktisko piemērošanu, un faktiski šis ir tāds dokuments, kas palīdz un risina juridiskās palīdzības pieprasījumu nosūtīšanu, lai varētu efektīvi realizēt šo te līgumu – Eiropas līgumu par dokumentu nodošanu – un panākt labu koordināciju, precīzu koordināciju starp attiecīgu dalībvalstu centrālajām institūcijām šī te jautājuma risināšanai.

Aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par – 72, pret un atturas – nav. Pirmajā lasījumā pieņemts.

G.Krasts. 23.oktobris.

Sēdes vadītājs. 23.oktobris – priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumu iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā izskatīšanai pirmajā lasījumā likumprojektus “Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā”, “Grozījumi likumā “Par budžeta un finansu vadību”, “Iekšējā audita likums” un “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2002.gadam””. Vai ir iebildumi? Iebildumu nav. Iekļauts darba kārtības beigās.

Ir saņemts deputātu grupas ierosinājums sēdi turpināt bez pārtraukuma, līdz tiek izskatīti visi darba kārtības jautājumi. Lūdzu zvanu! Balsosim par šo deputātu ierosinājumu.

Lūdzu rezultātu! Par – 72, pret – 4, atturas – 4. Lēmums pieņemts.

Izskatām likumprojektuGrozījumi likumā “Par tiesu varu””. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par tiesu varu””, dokuments nr.5086, likumprojekta reģistra numurs 1198, kurā iekļauti arī likumprojekti nr.275 un 871.

Juridiskā komisija saņēma vairākus priekšlikumus.

1.priekšlikums – 5.lappusē. Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 4. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 5. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 6. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 7. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 8. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 9.priekšlikums likumprojektā nr.871. Atbalstīts daļēji Juridiskās komisijas 10.priekšlikuma redakcijā. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgajai komisijai.

L.Muciņš. 11. – likumprojekta nr.871 priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 12. — analogs priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Un 13. – analogs priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 14. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts,

L.Muciņš. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par – 68, pret un atturas – nav. Otrajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

L.Muciņš. 22.oktobris.

Sēdes vadītājs. 22.oktobris. Paldies!

Izskatām likumprojektu “Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā”. Otrais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā – deputāts Ilmārs Geige.

I.Geige (LC). Godātie kolēģi! Strādājam ar dokumentu nr.5087 – “Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā” otrajam lasījumam.

Pirmais ir deputātu Bērziņa un Seiksta priekšlikums, kurš nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 2.priekšlikums – deputātes Soldatjonokas. Ir daļēji atbalstīts un iestrādāts nākošajā atbildīgās komisijas 3.priekšlikumā. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 4. – Juridiskā biroja priekšlikums – ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. 5. – Bērziņa un Seiksta priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 6. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. 7. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 8. – Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāra Mauliņa priekšlikums – ir daļēji atbalstīts un bija jau iestrādāts 7.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Geige. 9. – deputātu Bērziņa un Seiksta priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iestrādāts nākošajā – atbildīgās komisijas 10.priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 11. – deputātu Bērziņa un Seiksta priekšlikums – ir daļēji atbalstīts, iestrādājot nākošajā, 12.priekšlikumā, kurš ir atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 13. – deputātes Soldatjonokas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 14. – deputātu Bērziņa un Seiksta priekšlikums – ir daļēji atbalstīts un iestrādāts nākošajā – 15.priekšlikumā, kurš ir atbildīgās komisijas un ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 16. priekšlikums – atbildīgās komisijas. Ir priekšlikums atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. Tāpat ir atbalstīts 17. – atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 18. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. Atbalstīts ir arī 19. – atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. Un aicinu pieņemt otrajā lasījumā šo likumprojektu!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu!

Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret un atturas – nav. Otrajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

I.Geige. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 22.oktobris.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Nākamais – likumprojekts “Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas rajona Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai”. Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Likumprojekta nr.1435, dokuments nr.5097.

Juridiskā komisija ir izstrādājusi likumprojektu “Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas rajona Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai”. Šeit sakarā ar to, ka mums nav vienota likuma par īpašuma nodošanu sabiedriskajām organizācijām, mēs dažreiz esam spiesti izstrādāt šādus atsevišķus likumprojektus.

Šobrīd Siguldā, Depo ielā 1, ir 7416 kvadrātmetru liels zemes gabals, uz kura atrodas Rīgas rajona Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības ēkas, kuras ir ierakstītas zemesgrāmatā, ko mēs arī lūdzam šai organizācijai izdarīt. Bet sakarā ar to, ka zemes gabalu viņi nevar atjaunot, jo sabiedriskajām organizācijām tāda kārtība likumdošanā nav noteikta, bet arī pirms 1940.gada 17.jūnija šis zemes gabals piederēja Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai, šobrīd uz šī zemes gabala atrodas Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai piederošas un zemesgrāmatā ierakstītas ēkas, Juridiskā komisija izstrādāja šo likumprojektu un aicina to jums pieņemt.

Un bez tam Juridiskā komisija arī lūdz atzīt šo likumprojektu par steidzamu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu rezultātu! Par – 64, pret – nav, atturas – 4. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 62, pret – nav, atturas – 2. Pirmajā lasījumā pieņemts.

L.Muciņš. Aicinu priekšlikumus iesniegt līdz 22.oktobrim un likumprojektu izskatīt 24.oktobra plenārsēdē.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Latvijas Republikas Ministru prezidentam Andrim Bērziņam adresētu deputātu jautājumu par Paula Stradiņa klīniskās slimnīcas vadības iespaidošanu. Jautājums tiek nodots Ministru prezidentam.

Izskatām budžeta grozījumu likumprojektu paketi pirmajā lasījumā.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Vents Balodis.

V.Balodis (TB/LNNK). Augsti godātie Prezidija locekļi! Godātie deputāti! Strādājam ar dokumentiem nr.5042, 5042a un 5042b. Jums ir no valdības iesniegta budžeta grozījumu tabula, paskaidrojums un teksta daļa.

Grozījumi ir izstrādāti, lai precizētu valsts pamatbudžeta ieņēmumus, kā arī valsts speciālā budžeta ieņēmumus, veiktu līdzekļu pārdali starp vairāku ministriju programmām un apakšprogrammām. Ir precizēti ārvalstu finansu palīdzības līdzekļi atbilstošu projektu ieviešanai, atbilstoši sagaidāmām prognozēm precizēti ieņēmumi par sniegtajiem maksas pakalpojumiem un citiem pašu ieņēmumiem un arī tiem atbilstoši izdevumi, ir paredzēts papildfinansējums atsevišķiem neatliekamiem pasākumiem, lai nodrošinātu pieņemto tiesību aktu, uzņemto saistību izpildi.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbalstījusi šos priekšlikumus un, lai varētu vēl realizēt tos šajā gadā un pieņemt, mēs lūdzam tiem steidzamību.

Sēdes vadītājs. Debatēt par likumprojektu paketi neviens nevēlas.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojektu “Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu rezultātu!

Par – 80, pret – nav, atturas – nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

V.Balodis. Gaidīsim jūsu priekšlikumus līdz...

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

V.Balodis. Gaidīsim jūsu priekšlikumus līdz 21.oktobrim un izskatīt galīgajā lasījumā 31.oktobrī.

Sēdes vadītājs. Vai deputāts Jānis Lagzdiņš vēlas ko teikt?

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Jānim Lagzdiņam!

J.Lagzdiņš (TP). Negrib runāt.

Sēdes vadītājs. Paldies! Iebildumu nav. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par budžetu un finansu vadību” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 79, pret un atturas – nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

V.Balodis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 21. oktobris. Izskatīšana – 31.oktobris.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Iekšējā audita likums” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret un atturas – nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 79, pret un atturas – nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 21.oktobris, izskatīšana – 31.oktobrī. Iebildumu nav.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2002. gadam”” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2002.gadam”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

V.Balodis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 21. oktobris, izskatīšana galīgajā lasījumā – 31.oktobrī.

Sēdes vadītājs. Paldies! Deputāti piekrīt.

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm!

Kamēr tiek gatavoti reģistrācijas rezultāti, vairāki paziņojumi:

Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (TB/LNNK). Aizsardzības un iekšlietu komisijas deputāti, lūdzu pulcēties uz sēdi Aizsardzības un iekšlietu komisijā pēc 5 minūtēm!

Sēdes vadītājs. Antons Seiksts.

A.Seiksts (LC). Godātie kolēģi! Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde pulksten 12.30. Lūdzu ierasties visiem, uzaicināti tiek visi cilvēki! Paldies!

Sēdes vadītājs. Dzintars Ābiķis.

Dz.Ābiķis (TP). Cienījamie kolēģi no Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas! Es aicinu jūs uz komisijas sēdi pulksten 11. Es atkārtoju: pulksten 11.

Sēdes vadītājs. Anta Rugāte.

A.Rugāte (TP). Godātie kolēģi! Pilsonības likuma izpildes komisijas sēde pusstundu, no šā brīža sākot. Tas ir, pulksten 11 un 10 minūtēs komisijas telpās. Pilsonības likuma izpildes komisijas sēde pulksten 11.10.

Sēdes vadītājs. Guntars Krasts.

G.Krasts (TB/LNNK). Godātie Kuģniecības un citu stratēģiski svarīgu privatizācijas objektu izmeklēšanas pārstāvji! Pulcējamies tūlīt pēc sēdes beigām Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā vai, ja tā nebūs brīva, tad Ārlietu komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Valdis Ģīlis.

V.Ģīlis (TP). Sociālo un darba lietu komisijas sēde tūlīt komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Juridiskās komisijas sēde Juridiskās komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Aleksandru Bartaševiču lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus.

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs). Godātie kolēģi! Nav reģistrējušies: Jānis Ādamsons, Imants Burvis, Inese Birzniece, Kristiāna Lībane, Pēteris Apinis, Tadeušs Ketlers, Edvīns Inkēns, Māris Vītols, Helēna Demakova, Aleksandrs Kiršteins, Rihards Pīks, Vaira Paegle. Paldies!

Sēdes vadītājs. Paldies! Sēde ir slēgta.

 

 

Kopsavilkumā

Pēc 2002.gada 17.oktobra sēdes

 

Otrreiz caurlūkoja un pieņēma likumu:

– “Grozījumi likumā “Par pašvaldību budžetiem””. (Reģ.nr.1143) (Dok.nr.4801A) Balsojums: 44 par, 1 pret, 33 atturas.

 

 

3.lasījumā pieņēma likumus:

– “Grozījumi likumā “Par civilstāvokļa aktiem””. (Reģ.nr.914) (Dok.nr.5046) Balsojums: 74 par, 0 pret, 0 atturas.

– “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās””. (Reģ.nr.817) (Dok.nr.5047) Balsojums: 76 par, 0 pret, 0 atturas.

– “Grozījumi Krimināllikumā”. (Reģ.nr.873) (Dok.nr.5060) Balsojums: 71 par, 0 pret, 1 atturas.

– “Grozījumi Latvijas Kriminālprocesa kodeksā”. (Reģ.nr.869) (Dok.nr.5061) Balsojums: 79 par, 0 pret, 0 atturas.

– “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātu tiesisko stāvokli un pensijām””. (Reģ.nr.1314) (Dok.nr.5067) Balsojums: 68 par, 2 pret, 1 atturas.

– “Grozījumi likumā “Par cukuru””. (Reģ.nr.1256) (Dok.nr.5075) Balsojums: 74 par, 0 pret, 0 atturas.

 

 

2.lasījumā kā steidzamu pieņēma likumu:

– “Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā”. (Reģ.nr.1388) (Dok.nr.4928, 4928B) Balsojums: 78 par, 0 pret, 0 atturas.

 

 

2.lasījumā pieņēma likumus:

– “Par Latvijas Republikas un Eiropas brīvās tirdzniecības asociācijas valstu līguma Apvienotās komitejas lēmumu Nr.1/2001 “Grozījumi B protokolā””. (Reģ.nr.1347) (Dok.nr.4813, 5077) Balsojums: 73 par, 0 pret, 1 atturas.

– “Par 1996.gada 19.oktobra Hāgas Konvenciju par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, atzīšanu, izpildi un sadarbību attiecībā uz vecāku atbildību un bērnu aizsardzības pasākumiem”. (Reģ.nr.1292) (Dok.nr.4586, 5079) Balsojums: 74 par, 0 pret, 0 atturas.

 

 

2.lasījumā pieņēma likumprojektus:

– “Grozījums Radio un televīzijas likumā”. (Reģ.nr.1370) (Dok.nr.4848, 5073) Balsojums: 76 par, 0 pret, 0 atturas.

– “Grozījums likumā “Par 1971.gada 2.februāra Konvenciju par starptautiskas nozīmes mitrājiem, īpaši kā ūdensputnu dzīves vidi””. (Reģ.nr.1331) (Dok.nr.4770, 5078) Balsojums: 74 par, 0 pret, 0 atturas.

– “Grozījums likumā “Par atbilstības novērtēšanu””. (Reģ.nr.1334) (Dok.nr.4790, 5059) Balsojums: 78 par, 0 pret, 0 atturas.

– “Grozījums Mēslošanas līdzekļu aprites likumā”. (Reģ.nr.1308) (Dok.nr.4657, 5074) Balsojums: 76 par, 0 pret, 0 atturas.

– “Grozījumi likumā “Par tiesu varu””. (Reģ.nr.1198) (Dok.nr.4164, 5086) Balsojums: 68 par, 0 pret, 0 atturas.

– “Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā”. (Reģ.nr.1020) (Dok.nr.3509, 5087) Balsojums: 77 par, 0 pret, 0 atturas.

 

1.lasījumā kā steidzamus pieņēma likumprojektus:

– “Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā”. (Reģ.nr.1419) (Dok.nr.5043, 5043A) Balsojums par steidzamību: 80 par, 0 pret, 0 atturas; balsojums par 1.lasījumu: 81 par, 0 pret, 0 atturas.

– “Grozījumi likumā “Par budžetu un finansu vadību””. (Reģ.nr.1420) (Dok.nr.5044, 5044A) Balsojums par steidzamību: 60 par, 0 pret, 0 atturas; balsojums par 1.lasījumu: 79 par, 0 pret, 0 atturas.

– “Iekšējā audita likums”. (Reģ.nr.1421) (Dok.nr.5045, 5045A) Balsojums par steidzamību: 77 par, 0 pret, 0 atturas; balsojums par 1.lasījumu: 79 par, 0 pret, 0 atturas.

– “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2002.gadam””. (Reģ.nr.1418) (Dok.nr.5042, 5042A, 5042B) Balsojums par steidzamību: 82 par, 0 pret, 0 atturas; balsojums par 1.lasījumu: 83 par, 0 pret, 0 atturas.

– “Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas rajona Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai”. (Reģ.nr.1435)(Dok.nr.5097, 5097B) Balsojums par steidzamību: 64 par, 0 pret, 4 atturas; balsojums par 1.lasījumu: 62 par, 0 pret, 2 atturas.

 

 

1.lasījumā pieņēma likumprojektus:

– “Par Latvijas Republikas un Slovākijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma Apvienotās komitejas lēmumu nr.1/2002”. (Reģ.nr.1375) (Dok.nr.4880, 5080) Balsojums: 74 par, 0 pret, 0 atturas.

– “Par Latvijas Republikas valdības un Zviedrijas Karalistes valdības līgumu par sadarbību ārkārtēju situāciju novēršanas, gatavības un reaģēšanas jomā”. (Reģ.nr.1343) (Dok.nr.4808, 5081) Balsojums: 66 ar, 0 pret, 0 atturas.

– “Par 1992. gada 24. marta Atvērto debesu līgumu”. (Reģ.nr.1365) (Dok.nr.4841, 5082) Balsojums: 65 par, 0 pret, 0 atturas.

– “Par 1988.gada 10.marta Konvenciju par prettiesisku darbību pret kuģošanas drošību apkarošanu un tās 1988.gada 10.marta Protokolu par prettiesisku darbību pret nostiprinātu platformu drošību kontinentālajā šelfā apkarošanu”. (Reģ.nr.1341) (Dok.nr.4804B, 5083) Balsojums: 73 par, 0 pret, 0 atturas.

– “Par Dalībvalstu nolīgumu par tiesvedības nodošanu krimināllietās”. (Reģ.nr.1366) (Dok.nr.4844, 5084) Balsojums: 71 par, 0 pret, 0 atturas.

– “Par Papildprotokolu Eiropas līgumam par juridiskās palīdzības pieprasījumu nosūtīšanu”. (Reģ.nr.1340) (Dok.nr.4803, 5085) Balsojums: 72 par, 0 pret, 0 atturas.

 

 

Nodeva komisijām likumprojektus:

– “Par Latvijas Republikas un Čehijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma Apvienotās komitejas lēmumu nr.1/2002”. (Reģ.nr.1427) (Dok.nr.5064, 5064A) Nodeva Ārlietu komisijai (atbildīgā) un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai.

– “Par 1950.gada 4.novembra Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 13.protokolu par pilnīgu nāves soda atcelšanu”. (Reģ.nr.1428) (Dok.nr.5065, 5065A) Nodeva Ārlietu komisijai (atbildīgā) un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai.

– “Grozījumi Reģionālās attīstības likumā”. (Reģ.nr.1429) (Dok.nr.5066, 5066A) Nodeva Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai (atbildīgā) un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai.

– “Grozījumi Latvijas Republikas Augstākās padomes lēmumā “Par nacionālās sporta bāzes statusa piešķiršanu””. (Reģ.nr.1430) (Dok.nr.5072, 5072A) Nodeva Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai (atbildīgā).

– “Grozījums Publisko aģentūru likumā”. (Reģ.nr.1431) (Dok.nr.5076, 5076A) Nodeva Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai (atbildīgā) un Juridiskajai komisijai.

– “Grozījums likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””. (Reģ.nr.1432) (Dok.nr.5088, 5088A) Nodeva Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai (atbildīgā).

– “Par Dmitrija Bekkera pilsonību”. (Reģ.nr.1433) (Dok.nr.5089, 5089A) Nodeva Pilsonības likuma izpildes komisijai (atbildīgā).

 

Pieņēma lēmumus:

– “Par Ilzes Ginteres iecelšanu par Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi”. (Dok.nr.5068) Balsojums: 67 par, 0 pret, 2 atturas.

– “Par Daigas Danšinas iecelšanu par Jelgavas tiesas tiesnesi”. (Dok.nr.5069) Balsojums: 70 par, 0 pret, 2 atturas.

– “Par Jāņa Radionova atbrīvošanu no Daugavpils zemesgrāmatu nodaļas tiesneša amata”. (Dok.nr.5070) Balsojums: 69 par, 0 pret, 1 atturas.

– “Par Valdas Strodes iecelšanu par Daugavpils zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”. (Dok.nr.5071) Balsojums: 67 par, 0 pret, 2 atturas.

– “Par deputāta Ivara Godmaņa atsaukšanu no Aizsardzības un iekšlietu komisijas”. (Dok.nr.5101) Balsojums: 61 par, 2 pret, 4 atturas.

– “Par deputāta Ivara Godmaņa ievēlēšanu Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā”. (Dok.nr.5102) Balsojums: 66 par, 1 pret, 2 atturas.

– “Par valsts meža zemes gabalu nodošanu Aizkraukles rajona Bebru pagasta pašvaldības īpašumā”. (Dok.nr.5063) Balsojums: 58 par, 0 pret, 13 atturas.

– “Par valsts meža zemes gabala nodošanu Rīgas rajona Garkalnes pagasta pašvaldības īpašumā”. (Dok.nr.5099) Balsojums: 50 par, 1 pret, 22 atturas.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!