• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ungārijas vēstnieks atvadām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.10.2002., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67341

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.573

Par padomes locekļu iecelšanu Satiksmes ministrijas pārziņā esošajās valsts akciju sabiedrībās

Vēl šajā numurā

15.10.2002., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ungārijas vēstnieks atvadām

Pie Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga 11. oktobrī atvadu vizītē pieņēma Ungārijas vēstnieku Latvijā Bēlu Jāvorski .

Pateicoties par ieguldīto darbu Latvijas un Ungārijas attiecību stiprināšanā, prezidente bija vienisprātis ar vēstnieku, ka laba ir sadarbība starp aizsardzības spēkiem NATO integrācijas jautājumos, bet veicināmas ir tirdzniecības un kultūras saites. B. Jāvorskis pauda savas valsts pārliecību par Latvijas un pārējo Baltijas valstu uzaicināšanu dalībai NATO šā gada nogalē, kā arī abu valstu cerības vēl šogad saņemt uzaicinājumu dalībai ES.

Tika apspriestas citas abu valstu iekšpolitiskās un ārpolitiskās aktualitātes.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Piektdien, 11.oktobrī, pie Saeimas priekšsēdētāja Jāņa Straumes atvadu vizītē ieradās Ungārijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Bēla Jāvorskis.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar Latvijas un Ungārijas divpusējās sadarbības padziļināšanas iespējas, kā arī abu valstu integrāciju starptautiskajās organizācijās.

Saeimas priekšsēdētājs J.Straume atzina, ka Latvijas un Ungārijas ārpolitiskās prioritātes rada labus priekšnosacījumus, lai abu valstu divpusējās attiecības tiktu veidotas aktīvi un konstruktīvi. Bet Ungārijas vēstnieks B.Jāvorskis uzsvēra, ka pēc Latvijas neatkarības atgūšanas ir daudz paveikts un starp abām valstīm izveidojusies sekmīga sadarbība — notikušas vairākas augstu valsts amatpersonu vizītes, kā arī radīta laba līgumtiesiskā bāze, kas īpaši veiksmīgi darbojas militārajā jomā. Tomēr viņš arī norādīja, ka līdzšinējie abu valstu parlamentārie kontakti nav veidojušies tik cieši, kā varētu vēlēties.

Abas puses sprieda par ekonomiskās sadarbības padziļināšanas iespējām nākotnē. B.Jāvorskis izteica cerību, ka Latvijas un Ungārijas ekonomiskie kontakti kļūs aktīvāki, jo patlaban to intensificēšanā netiek izmantotas visas iespējas. Viņš arī pastāstīja, ka Ungārija vairāk nekā 50% no savas produkcijas eksportē uz Vāciju un šobrīd aktīvi tiek domāts, kā veicināt tirdzniecisko sadarbību arī ar citām valstīm. Piemēram, sadarbībai ar Latviju šim mērķim ir izveidots ekonomiskā atašeja amats, turklāt Rīgu tuvākajā laikā apmeklēs Ungārijas uzņēmēju delegācija. B.Jāvorskis iepazīstināja Saeimas priekšsēdētāju ar iemesliem, kas kavē Ungārijas vēstniecības Latvijā atvēršanu.

J.Straume un B.Jāvorskis pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar abu valstu integrāciju starptautiskajās organizācijās. Ungārijas vēstnieks izteica savas valsts atbalstu Latvijas virzībā uz ES un NATO un pauda pārliecību, ka Prāgas sammita laikā Latvija saņems uzaicinājumu kļūt par Ziemeļatlantijas alianses dalībvalsti. Viņš arī optimistiski raudzījās uz gaidāmo Kopenhāgenas galotņu apspriedi, kurā izšķirsies Latvijas un Ungārijas izredzes pievienoties ES dalībvalstu saimei. Savukārt J.Straume interesējās, kāds Ungārijā ir sabiedrības atbalsts tās virzībā uz ES. Vēstnieks informēja, ka apmēram 60 – 65% iedzīvotāju pauž pozitīvu attieksmi pret integrāciju šajā organizācijā, tomēr nelielu pretestību rada ES nostāja lauksaimniecības jomā. B.Jāvorskis uzsvēra, ka jāpanāk “vienlīdzīgi partnerības pamati” un starp jaunajām un vecajām dalībvalstīm lauksaimniecības nozarē jāvalda vienādiem nosacījumiem. Viņš arī pastāstīja, ka Ungārija lauksaimniecības sadaļā lūdz septiņu gadu pārejas posmu, kura laikā ārzemnieki nevarēs iegūt īpašumā zemi.

Tikšanās noslēgumā Saeimas priekšsēdētājs J.Straume Ungārijas vēstniekam B.Jāvorskim pasniedza piemiņas medaļu.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!