• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Paskatos saulītē kā savā māmiņā - Gana silta, gana jauka, valodiņas vien nebija". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.10.2002., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67334

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Katrai dziesmiņai bija jāatrod sava vieta - lai tā bija glīta vai neglīta, skaista vai nesmuka"

Vēl šajā numurā

15.10.2002., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Paskatos saulītē kā savā māmiņā —
Gana silta, gana jauka, valodiņas vien nebija”

Ir atvērta Vairas Vīķes–Freibergas “Trejādu sauļu” trešā grāmata “Meteoroloģiskā saule. Siltā saule”

SAULE4.JPG (22149 bytes) SAULE7.JPG (18491 bytes)
Ceturtdien, 10.oktobrī, grāmatas atvēršanā Rīgas Latviešu biedrības namā: Imants Freibergs, grāmatas autore Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, dzejnieks Māris Čaklais; literatūras zinātniece Saulcerīte Viese, dzejnieks Knuts Skujenieks, grāmatas mākslinieks Ilmārs Blumbergs un Vaira Vīķe–Freiberga
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Aizvadītajā ceturtdienā Rīgas Latviešu biedrības namā tika godināta Vairas Vīķes–Freibergas “Trejādu sauļu” trešā grāmata “Meteoroloģiskā saule. Siltā saule”.

Grāmata iznākusi žurnāla “Karogs” apgādā, un sarīkojumu vadīja tā galvenais redaktors, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis dzejnieks Māris Čaklais. Iecerēto kopkrājumu “Trejādas saules”, no kura tautā jau aizgājušas pirmās divas grāmatas — “Kosmoloģiskā saule” (1997) un “Hronoloģiskā saule” (1999) — un tagad iet trešā, viņš raksturoja kā ievērojamu notikumu Latvijas kultūras dzīvē. Teikt ceļavārdus jaunajai grāmatai viņš aicināja autores akadēmiķes Vairas Vīķes–Freibergas kolēģus: Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuves vadītāju filoloģijas doktori Daci Bulu, Zinātņu akadēmijas goda locekļus — mākslinieku Ilmāru Blumbergu un rakstniekus Saulcerīti Viesi, Knutu Skujenieku un Jāni Peteru, kā arī izdevuma materiālo atbalstītāju pārstāvi politiķi un teoloģijas maģistru Ēriku Jēkabsonu.

Kā uzsvēra Dace Bula, unikālā Saules dainu iecere, ko V.Vīķe–Freiberga izauklējusi kopā ar savu dzīvesbiedru profesoru Imantu Freibergu, ir kā varenās latviešu tautas dziesmu celtnes Saules šķērsgriezums. Tas ir lielu zinātnieku draudzīgs piedāvājums bez ekspertu pārākuma sajūtas. Un “Trejādo sauļu” grāmatas mums tagad ir kā tādas saulesbrilles, kas ļauj raudzīties Saulē vaļējām, redzīgām acīm.

Grāmatas atvēršanas svētkos piedalījās daudzi sabiedrībā pazīstami cilvēki. Kā allaž “Karoga” apgāda rīkotajos pasākumos, uz tiem bija aicināti arī skolotāji. Spēlēja Ilga Reizniece un viņas “Iļģi”, kas arī savu koncertdarbību pirms 21 gada sāka ar Saules dziesmām. Ilga Reizniece dziedāja: “Paskatos saulītē kā savā māmiņā — gana silta, gana jauka, valodiņas vien nebija”, un Knuts Skujenieks pateica to, ko šai vakarā izjuta daudzi — Vaira Vīķe–Freiberga kopā ar savu dzīvesbiedru latviešu dainu saulei devusi arī valodu.

Svētku otrajā daļā ar savu dāvanu nāca kuldīdznieki: tika izdziedāta, izspēlēta un izdejota Valda Zilvera un Māra Čaklā Kuldīgas mistērija: “Gadu durvis laiku vārti”.

Sarīkojuma pēdējais cēliens atkal bija smags grāmatas autorei, jo autogrāfu kārotāju rindai neredzēja galu, toties visai patīkams ciemiņiem, par ko gādāja gan “Lido”, gan “Aldaris”, ko Valsts prezidente savos ievadvārdos tik tautiskā izteiksmē nosauca par alus brūzi.

Aina Rozeniece, “LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!