• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Grindeļa brālības rindām, kas aug. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.10.2002., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67227

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas Vēstnesis. Dokumenti" - ir iznākusi 25. burtnīca

Vēl šajā numurā

10.10.2002., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Grindeļa brālības rindām, kas aug

Vakar astoto reizi augstāko godu saņēma dabas un farmācijas zinātnieki

GRINDEKS3.JPG (15436 bytes)
Goda un gandarījuma reizē (no kreisās): Baiba Galviņa, Vera Brunovska, Viesturs Baumanis, Rasa Dārziņa
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Vakar, 9. oktobrī, Rīgas Mazajā ģildē astoto reizi publiskā akciju sabiedrība “Grindeks” pasniedza savu augstāko apbalvojumu — Grindeļa medaļu. Šo apbalvojumu uzņēmums katru gadu piešķir Latvijas un ārvalstu ārstiem, farmaceitiem, zinātniekiem, mācībspēkiem, ražotājiem par sasniegumiem tajās zinātnes nozarēs, kurās savulaik darbojies profesors D.H.Grindelis — pirmais latviešu izcelsmes dabaszinātnieks, viens no ievērojamākajiem 19. gs. sabiedriskajiem darbiniekiem Latvijā. Grindeļa medaļu uzņēmums pasniedz arī par ieguldījumu jaunu zāļu izstrādē un Latvijas farmācijas vēstures izpētē, par nopelniem Latvijas farmācijas un “Grindeks” attīstībā.

Šogad apbalvojums piešķirts pieciem laureātiem. Farmaceite Rasa Dārziņa saņem Grindeļa medaļu par ieguldījumu farmācijas attīstībā Latvijā, profesors Viesturs Baumanis — par ieguldījumu gēnu tehnoloģiju izstrādāšanā, savukārt Baiba Galviņa un Vera Brunovska — par ieguldījumu uzņēmuma “Grindeks” attīstībā. Tradicionāli Grindeļa medaļu pasniedz arī ārzemju speciālistiem, šogad to izpilnījies profesors Igors Mihailopulo no Baltkrievijas, kurš gan nebija varējis atbraukt, — par ieguldījumu nukleozīdu un to analogu ķīmijā, kā arī par veiksmīgo sadarbību ar uzņēmumu.

Grindeļa medaļa ir augstākais profesionālais apbalvojums, ko piešķir a/s “Grindeks”. Pirmo reizi šo balvu “Grindeks” pasniedza 1995. gadā. Uzņēmums šo tradīciju ieviesa, rūpējoties par pirmā latviešu izcelsmes dabas zinātnieka, ārsta, farmaceita profesora Dāvida Hieronīma Grindeļa (1776–1836) piemiņas saglabāšanu. Apbalvojot ievērojamus ķīmiķus, farmaceitus, ārstus, vēsturniekus un citu zinātņu pārstāvjus, “Grindeks” vēlas dot savu ieguldījumu Latvijas zinātnes attīstībā.

Astoņu gadu laikā “Grindeks” ir pasniedzis 80 Grindeļa medaļas. Tās ir saņēmuši 25 farmaceiti, 17 farmaceitiskās rūpniecības darbinieki, 17 ķīmiķi, 6 farmakologi, 4 molekulārbiologi, 3 zinātnes vēsturnieki un popularizētāji, kā arī vairākas organizācijas — Latvijas Zinātņu akadēmija, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs, Tartu Universitāte un Japānas firma “Iskra Industry”. Grindeļa medaļas ir saņēmuši speciālisti no 10 ārvalstīm — Japānas, ASV, Zviedrijas, Dānijas, Vācijas, Izraēlas, Krievijas, Lietuvas, Igaunijas un Baltkrievijas.

GRINDEKS2.JPG (20359 bytes) GRINDEKS5.JPG (13883 bytes)
Mūsu pirmais dabaszinātnieks Dāvids Hieronīms Grindelis ar savu gaišumu pāri gadsimtiem. Akciju sabiedrības “Grindeks” padomes priekšsēdētājs Valdis Jākobsons un Grindeļa medaļas piešķiršanas padomes priekšsēdētāja vietnieks prof. Jānis Vētra
Foto: Arnis Blumbergs,“LV”

Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis, Grindeļa medaļas laureāts Elmārs Grēns uzskata:

“Mūsdienās, kad farmācija, ķīmija un biomedicīna Latvijā nebūt nav nozares ar visaugstāko prestižu, gluži tāpat kā arī jaunu medicīnisko preparātu pētījumi un to ražošana, atzinība krietnajiem savas nozares entuziastiem un darbarūķiem ir vairāk nekā vajadzīga un gaidīta.

Dāvida Hieronīma Grindeļa nopelni meklējami ne tikai viņa profesionālajā zinātnieka un pedagoga darbā, bet arī viņa sabiedriskajās aktivitātēs, popularizējot dabas zinātnes, ķīmiju, bioloģiju un farmāciju. Celt sabiedrības acīs šo nozaru svarīgumu un zināšanu vērtību joprojām ir aktualitāte arī mūsdienu Latvijā.”

2000. gadā Grindeļa medaļas laureāti pirmo reizi sanāca kopā jaundibinātā sabiedriskā organizācijā “Grindeļa brālība”. Tās mērķis ir popularizēt zinātnes nozares, kurās savulaik darbojies profesors Dāvids Hieronīms Grindelis. “Grindeļa brālības” prezidents ir Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Jānis Stradiņš. Tajā ir apvienojušies vairāk nekā 50 biedru.

Lai šajā reizē atceramies: “Grindeks” ir farmācijas uzņēmums, kas nodarbojas ar gatavo zāļu formu un aktīvo farmaceitisko vielu ražošanu un pētniecību. Uzņēmuma darbību nodrošina gan ķīmiķi, gan farmaceiti un farmakologi, gan mediķi. Aktīvi sadarbojoties ar speciālistiem no Organiskās sintēzes institūta, Rīgas Stradiņa universitātes, Latvijas Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes, “Grindeks” ir attīstījis modernu medicīnisko ķīmiju un farmāciju, kas izmanto jaunākās molekulārās farmakoloģijas un molekulārās bioloģijas tehnoloģijas, smalko organisko sintēzi un modernākās farmācijas ķīmijas metodes, lai radītu arvien iedarbīgākas un nekaitīgākas zāles.

“Grindeks” korporatīvais moto ir “Vienmēr būt jums līdzās rūpēs par visdārgāko”. Ar terminu “visdārgāko” mēs saprotam rūpes par katra cilvēka un sabiedrības kopumā veselību, tāpēc netiek žēlots ne laiks, ne finansu resursi ražotņu sakārtošanai atbilstoši visaugstākajiem kvalitātes standartiem. Tāpat par “visdārgāko” “Grindeks” uzskata arī rūpes par saviem darbiniekiem un apkārtējo vidi. Tieši tāpēc šogad uzņēmums atsaucās uz ANO ģenerālsekretāra aicinājumu pievienoties “Globālajam līgumam” un uzņēmās saistības, ko paredz programmas Responsible Care (Atbildīgā rīcība) vadlīnijas.

Vakar priekšpusdienā pie Grindeļa dzimtas kapličas Rīgā, Mārtiņa kapos, notika piemiņas brīdis, kurā skanēja īsas uzrunas un tika nolikti ziedi. Bet pēcpusdienā Mazajā ģildē sākās Grindeļa medaļu pasniegšanas svinīgais pasākums, kurā runāja a/s “Grindeks” padomes priekšsēdētājs Valdis Jākobsons, asociētā profesore Dr. phil. Vija Sīle nolasīja referātu “Medicīnas ētika: problēmas un perspektīvas”. Pēc tam tika pasniegta Grindeļa medaļa. Pasākuma nobeigumā dziedāja Baldones jauniešu koris, kas 50. Eiropas Mūzikas festivālā jauniešiem Beļģijā šovasar ieguva 1. vietu.

Guna Jākobsone, Andris Rapiņš — “Latvijas Vēstnesim”

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!