• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.10.2002., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67198

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas paziņojums

Par A. Ozerski

Vēl šajā numurā

09.10.2002., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Frakciju viedokļi

Pēc 2002.gada 26.septembra sēdes

Latvijas Radio tiešajā raidījumā

V.Muižniece (Tautas partijas frakcija): Kā svarīgāko no šīsdienas paveiktajiem darbiem es gribu atzīmēt likumprojektu, kura izskatīšana un pieņemšana ir bijusi gana gara. Proti, tas ir šodien beidzot pieņemtais likums “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”. Likumā ir īstenota iniciatīva, kuru ierosināja ekonomikas ministrs Aigars Kalvītis, tādējādi beidzot ir sakārtotas pilnvarnieku lietas. Pareizāk sakot, šī institūcija ir likvidēta — valsts un pašvaldību kapitāla daļas pārraudzība ir sakārtota atbilstoši normālas, tiesiskas un demokrātiskas valsts principiem.

No citām aktualitātēm īpašu uzmanību gribu pievērst nesenam notikumam. 24.septembrī Tautas partija un Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība parakstīja īpašu vienošanos par sadarbību 2002. — 2006.gadā iedzīvotāju veselības aprūpes nodrošināšanā. Šis ir reāls dokuments, kas atspoguļo abu pušu apņemšanos šajā jomā. Tautas partija ir apņēmusies pildīt savā programmā nospraustos mērķus — valdības deklarācijā iedzīvotāju veselības aprūpi noteikt par prioritāru jomu, kā arī palielināt tās finansējumu līdz 7,6% no iekšzemes kopprodukta. Domāju, ka šis ir ļoti svarīgs fakts. Esam arī apņēmušies vismaz par 10% nodrošināt veselības aprūpes budžeta ikgadējo pieaugumu. Līdztekus arī apliecinām, ka esam gatavi radikāli mainīt veselības aprūpes sistēmu un panākt sabalansētību starp pakalpojumu pašizmaksu un finansiālo nodrošinājumu. Un varat nešaubīties — mēs savus solījumus pildīsim. Vienošanās ir spēkā līdz 2006.gada 31.decembrim, turklāt ir paredzēts, ka divas reizes gadā notiks divpusējas tikšanās, lai sastādītu kopīgu ziņojumu par sasniegto progresu. Līdz ar to būs iespēja uzzināt, kā soli pa solim šī vienošanās tiek pildīta.

K.Leiškalns (savienības “Latvijas ceļš” frakcija): Protams, visu to, ko sola izdarīt Tautas partija, sola izdarīt arī “Latvijas ceļš” un visas tās partijas, kas šodien sēž pie galdiem, jo vēlēšanas taču ir tik tuvu.

Bet vairāk runāšu par šīsdienas plenārsēdi, kura, neskatoties uz vēlēšanu tuvumu, pagāja ārkārtīgi straujā gaitā — pulksten 12.00 dienā parlamenta deputāti jau bija brīvi un varēja doties savās priekšvēlēšanu kampaņās.

Nevarētu teikt, ka šodien būtu bijusi viegla dienas kārtība. Tā bija diezgan sarežģīta, jo ļoti daudzas parlamenta komisijas bija nodevušas savus likumprojektus izskatīšanai visdažādākajos lasījumos. Ir iesniegta arī virkne jaunu priekšlikumu gan no Baldzēna kunga, gan no citām opozīcijas partijām, kas, neapšaubāmi, ir vērtējami kā, es atvainojos Baldzēna kungam, nedaudz priekšvēlēšanu populisma apdvesti.

Parlaments šodien no sēdes darba kārtības izslēdza ārkārtīgi svarīgo otrajam lasījumam sagatavoto likumprojektu “Likums par sociālajiem pakalpojumiem un sociālo palīdzību”. Es domāju, ka šis likumprojekts tiks izskatīts jau pirms vēlēšanām, lai nerastos parastā priekšvēlēšanu situācija, likumprojekta otrajā lasījumā iebalsojot normas, kuras nākamajam parlamentam būtu jāatceļ finansu resursu trūkuma dēļ. Protams, es biju ieinteresēts šā likuma izskatīšanā, bet man, tāpat kā visiem valdošajiem, nācās balsot par tā izslēgšanu no dienas kārtības. Cerams, ka parlaments līdz šī sasaukuma termiņa beigām pagūs šo likumu izskatīt un pieņemt.

Ārkārtīgi interesantas bija debates, kurās uzstājās gan Seiles kundze, gan arī deputāts Bojārs, par Saeimas lēmuma projektu, kas paredz valsts meža zemes gabala nodošanu Lazdonas pagasta pašvaldībai. Šis notikums jau ir nonācis plašākā publikas diskusijā. Ja agrāk par šādiem lēmuma projektiem daži deputāti balsoja atturoties, daži nebalsoja vispār, bet daži — “pret”, tad šodien jau bija nopietna diskusija, kaut gan runa nebija par zemes maiņu starp atsevišķiem pilsoņiem un valsti, bet gan par valsts meža zemes gabala nodošanu Lazdonas pašvaldībai, lai tur ierīkotu nobraucienu trasi. Šobrīd Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai ir iesniegts Jūrmalas domes pieprasījums par visu Jūrmalā esošo valsts mežu zemju nodošanu Jūrmalas pilsētai. Bet, kā zināms, pašvaldību meži ir privatizējami, kas nav izdarāms attiecībā uz valsts mežiem.

Ļoti svarīgs, manuprāt, bija vairāk nekā pirms gada parlamentā iesniegtais Ministru kabineta slikti sagatavotais likumprojekts “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija kopā Juridisko biroju šo likumprojektu pārstrādāja. Šis likums paredz sabiedrībā nepopulārās pilnvarnieku institūcijas nomaiņu. Tas nu reiz ir noticis — no nākamā gada 1.janvāra šajā zemē pilnvarnieku vairs nebūs, bet valsts kapitāla daļas uzņēmējsabiedrībās tiks pārraudzītas ar visu rūpību, gādājot par izdevīgumu valstij.

A.Seile (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija): Apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK Saeimas frakcijai šī bija ļoti ražīga nedēļa. Mēs izvērtējām Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja amata kandidātu Rutka kungu un atzinām viņa kandidatūru par pietiekami kompetentu. Tāpēc uzskatām, ka jau šīs Saeimas pilnvaru laikā ir nepieciešams atbalstīt viņa ievēlēšanu šajā amatā. Žēl, ka to vēl šodien nevarēja iekļaut Saeimas plenārsēdes darba kārtībā, balsojums acīmredzot būs nākamceturtdien.

Bez tam mūsu frakcijas deputāti ir atbalstījuši Labklājības ministrijas sagatavotos grozījumus Ārstniecības likumā, taču tie neglābjami iestrēguši Ministru kabinetā. Tāpēc apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas deputāti pirmdien Saeimas Prezidijam iesniegs savu likumprojektu, lai tas uzreiz tiktu nodots izskatīšanai komisijās.

Par tām zemes maiņām man ir citāds viedoklis nekā Leiškalna kungam. Es uzskatu, ka mēs pārsteidzīgi un ar vieglu roku valsts zemes gabalus nododam pašvaldībām, jo pēc tam tie var tikt privatizēti, kā arī var tikt mainīts viņu nozīmīgums. Valsts meži iet mazumā, un solījums, ko mēs, balsojot par Meža likumu, iekļāvām likumprojekta pantos, ka valsts meži ir neprivatizējami, aizvien tiek degradēts, kādam nogriežot pa mazam gabaliņam.

Vēl gribu pievērst uzmanību tam, ka, lai gan zemes gabala nodošanu Lazdonas pagastam pieprasīja Madonas pašvaldība, dokumentus šajā gadījumā parakstīja nevis zemkopības ministrs vai valsts sekretārs, bet gan Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Sprindžuka kungs. Man ļoti žēl, ka netika atbalstīts likumprojekts par darījumiem ar lauksaimniecības un meža zemi, jo sabiedrība aizvien vairāk satraucas par šiem darījumiem. Zviedrijā viens hektārs zemes maksā tūkstoš latu, Dānijā, Vācijā, Nīderlandē — 5 līdz 9 tūkstoši latu, bet pie mums Latvijā ārzemnieki zemi pērk par 50 līdz 100 latiem. Tā nav godīga cīņa un godīga ieiešana Eiropā, tāpēc es uzskatu, ka mēs savai lauksaimniecībai nodarām ļoti lielu ļaunumu, neierobežojot šo zemes atdošanu ārzemniekiem, ko Saeimai ir lūguši atbalstīt arī pašvaldību vadītāji.

E.Baldzēns (Sociāldemokrātu savienības frakcija): Opozīcija, protams, kārtējo reizi no valdības partijas saņēma zināmu bārienu par to, ka mēs it kā esam populisti. Bet mēs tikpat labi varam simtprocentīgi argumentēti parādīt, ka valdības partijas neizpilda savus mājas darbus un praktiski nodarbojas ar mērķtiecīgu populismu priekšvēlēšanu laikā.

Sociāldemokrātu savienība ierosināja atcelt paaugstināto pievienotās vērtības nodokļa 18% likmi apkurei no 2003.gada 1.janvāra. Arī mūsu kolēģim Kārlim Leiškalnam ir pilnīgi skaidrs, ka citi likumi, kas regulē Sabiedrisko pakalpojumu regulatoru, nosaka, ka jaunie tarifi ir jāizsludina trīs mēnešus iepriekš. Šis likumprojekts diemžēl vēl aizvien nav pieņemts un, vēl jo vairāk, izsludināts. Tas nozīmē, ka atbilstoši likumam jaunie tarifi stāsies spēkā 1.janvārī. Valdības partijas nav darījušas visu iespējamo, lai šī situācija nebūtu tik dramatiska, jo tas skar praktiski visus Latvijas iedzīvotājus. Siltumapgādes uzņēmumu asociācijas vadība norādījusi, ka gadā tas ir apmēram 10 miljoni latu no valsts iedzīvotājiem. Tas attiecas uz 2003. — 2004.gadu. Tāpēc cerēsim, ka valdības partijas ar kādu netipisku gājienu vēl mēģinās izlieto ūdeni sasmelt. Tas viss ir par šīs valdības partiju populismu: no vienas puses piekrist, bet neko nedarīt, lai tas tiešām kļūtu par īstenību.

Vēl šodien mums tika izteikti pārmetumi par mūsu piedāvāto priekšlikumu par medicīnas māsu profesionālās dienas noteikšanu, kuru iesniedzām jau pirms pusgada, kad līdz vēlēšanām bija pietiekami tālu. Tas būtu 12.maijs — Starptautiskā māsu diena. Visā civilizētajā pasaulē — Eiropā, Amerikas Savienotajās Valstīs — medmāsas savus profesionālos svētkus atzīmē 12.maijā, kad ir dzimusi viena no slavenākajām medmāsām Florence Naitingela, kura arī ir formulējusi medmāsu profesijas pamatmērķi — māsas primārais uzdevums ir pacientu aprūpe, atbalstot veselības kopšanu un novēršot slimības. Arī šoreiz valdības partijām mēs argumentējām, ka tas neprasa ne santīmu no valsts budžeta naudas. Paldies Dievam, Saeimas deputātu vairākums šoreiz Sociāldemokrātu savienības priekšlikumus atbalstīja. Tāpēc jāatzīst godīgi, ka ar šo populismu, spriežot, ka te ir kaut kāda naudas izdošana, valdības partijas pašas netiek galā.

Nākamais, ko gribu uzsvērt un kas ir ļoti svarīgi, ir tas, ka valdības partijas tik tiešām ir ņēmušas vērā sabiedrības ievērojamākās daļas attieksmi pret valsts un pašvaldību pilnvarniekiem. Tāpēc šis jautājums ir atrisināts tā, ka šāda izrīcība ar valsts budžeta naudu vairs nevarēs notikt tik dramatiski, kā tas ir bijis līdz šim. Atgādināšu, ka minimālā alga valstī ir 60 latu, bet valsts vai pašvaldību pilnvarnieki par vienu valdes sēdi atsevišķos gadījumos saņem 2500 latus. Tas nav pieņemami, un tam ir jādara gals.

V.Lāzo (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija): Patiešām varētu domāt, ka pēc ļoti niknās un ārkārtīgi pārblīvētās priekšvēlēšanu reklāmas, kāda šobrīd ir gan Latvijas televizoru ekrānos, gan radio, gan presē, arī Saeimas zālē būs līdzīgas kaislības. Un tomēr, vismaz Saeimai par godu, jāsaka, ka darbs norit ļoti būtiskos jautājumos. Gribu teikt, ka Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija ir ļoti gandarīta, ka tieši tā jautājumu pakete, kas mums ir visvairāk sāpējusi un ko mēs sākām ar ienākšanu Saeimā jau 1998.gada rudenī, jau šodien Saeimas sēdē tiek risināta. Tomēr jāteic, ka pašas būtiskākās lietas, par kurām šodien mūsu frakcijas deputāti uzstājās no Saeimas tribīnes, diemžēl netika risinātas pozitīvi. Proti, Latvijai ir ļoti svarīgi jau pavisam drīz — ar 2003.gada 1.janvāri — pilnā apjomā iedzīvināt likumu “Par sociālajiem pakalpojumiem un sociālo palīdzību”. Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka šis likums beidzot radītu skaidrību, kā trūcīgajiem iedzīvotājiem ir jāpalīdz no valsts un pašvaldību puses, un tieši kādos gadījumos, kam un par ko jāmaksā. Mēs zinām, kāda šodien ir situācija: ja cilvēkiem, vienalga, vai tie būtu invalīdi, neredzīgi vai nedzirdīgi, vai tie ir bērni, kas diemžēl sākuši lietot narkotikas un nonākuši to atkarībā; vai arī iedzīvotāji, kuri nevar apkurināt savu dzīvokli, vecvecāki, kuriem ir ļoti grūti uzturēt savu nelaikā mirušo bērnu bērniņus, ir kādas problēmas, tad viņiem šodien ir jāstaigā no iestādes uz iestādi, jālūdzas un jāskaidrojas, lai viņi varētu dzīvot cilvēka cienīgu dzīvi. Tieši šī sajukuma dēļ daudzas lietas nevar nokārtot tā, kā to šodien varētu nodrošināt valsts un pašvaldību budžeta ietvaros. Līdz ar to Saeima šodien neizskatīja šo likumprojektu otrajā lasījumā, kaut gan Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas deputāti tribīnē uzstājās ar lūgumu jau šīs Saeimas pilnvaru laikā to noteikti izskatīt.

Vēl ļoti svarīga lieta ir par valsts meža zemes gabalu nodošanu pašvaldībām. Tā vai citādi, nav ko slēpties, mēs zinām, ka tālāk notiks privatizācija, jo valsts meži tiks privatizēti. Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija daudzos gadījumos ir visādā veidā mēģinājusi aizsargāt to valsts meža fondu, kas šodien ir valsts rīcībā, kaut vai iekļaujot to akciju sabiedrības “Latvijas Valsts meži” pamatkapitālā. Šādi atsevišķi gadījumi diemžēl neliecina mums par labu, ka nākamajām paaudzēm mēs vēlamies saglabāt neizcirstus un skaistus valsts mežus. Jāteic, ka esam priecīgi par to, ka citas frakcijas ir ievērojušas jau sen mūsu aicinātos lūgumus, piemēram, par lauksaimniecības un meža zemju pārdošanu ārzemniekiem. Vairākās plenārsēdēs mūsu frakcija aicinājusi to nedarīt un pārskatīt pašlaik spēkā esošo likumdošanu.

Vēl gribētu minēt, ka Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija ļoti nopietni domā par Pasaules latgaliešu II konferences Aicinājumu. Tas nozīmē, ka daudz lielāka nopietnība un vērība būtu jāveltī atsevišķu reģionu attīstībai ne tikai Latgalē, bet arī Vidzemē, Zemgalē, Kurzemē un Rīgā. Mums jāmēģina daudz nopietnāk regulēt ar likumu Latvijas novadu savstarpējās attiecības un tajā skaitā arī valodas lietojumu, ne tikai latgaliešu valodu.

Vēl mēs esam gandarīti, ka šodien Saeimā tika izskatīti arī grozījumi Streiku likumā un Darba strīdu likums. Atcerēsimies kaut vai medmāsu streiku, kurā diemžēl ātrās palīdzības šoferi tika sodīti par savu vēlmi palīdzēt medmāsām.

Šajā priekšvēlēšanu gaisotnē gribu teikt, ka Saeimai ir jāstrādā neatkarīgi no tā, vai vēlēšanas tuvojas vai ne — jāstrādā ierastajā ritmā un bez priekšvēlēšanu populisma, ko mēs arī darām.

J.Sokolovskis (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija): Pagājušā gada jūnijā valdošās koalīcijas partijas — savienība “Latvijas ceļš”, Tautas partija, apvienība “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK — nobalsoja par grozījumiem likumā “Par dzīvojamo telpu īri”. Tiesa, šīs partijas ir atbildīgas par to, ka īres maksa denacionalizētajos namos strauji pieaugs un no 2005.gada tā būs pavisam atbrīvota. Tas nozīmē, ka namīpašnieks, neierobežoti paaugstinot īres maksu, jebkuru īrnieku ar veco īres līgumu varēs izlikt no dzīvokļa. Mēs, apvienība “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā”, šos pieņemtos grozījumus uzskatām par bezatbildīgiem, jo tie var izraisīt sociālu katastrofu. Tas būtiski pazeminās īrnieku dzīves līmeni, un daudzi denacionalizēto namu īrnieki var palikt bez jumta virs galvas. Tāpēc mēs šodien piedāvājām pieņemt mūsu priekšlikumu, kas paredz, ka īres maksa līdz 2010.gada 31.decembrim nedrīkst būt augstāka par attiecīgās pašvaldības domes maksimāli noteikto, nepārsniedzot 24 santīmus par īrētā dzīvokļa vienu kvadrātmetru. Bet diemžēl valdošās koalīcijas partijas kārtējo reizi nobalsoja pret mūsu frakcijas priekšlikumu. Tie, kuri dzīvo denacionalizētajos namos, domājiet un izdariet secinājumus!

Saeimas preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!