• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par patēriņa cenām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.10.2002., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67186

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar ASV Kongresa Pārstāvju palātas atbalstu

Vēl šajā numurā

09.10.2002., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par patēriņa cenām

Vidējais patēriņa cenu līmenis 2002. gada septembrī, salīdzinot ar augustu, pieauga par 0,8%. Precēm cenas palielinājās par 0,9%, bet pakalpojumiem — par 0,2%.

Straujo cenu kāpumu septembrī galvenokārt noteica sezonas ietekme. Vislielākais cenu kāpums — par 6,3% — bija apģērbam un apaviem. Sadārdzinājās arī uztura produkti — par 0,6%. Visvairāk cenas pieauga dārzeņiem, gaļai, olām, cukuram un maizei.a

Septembrī apsekoto medikamentu cenas pieauga par 1%. Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada septembri tie ir kļuvuši dārgāki par 5,4%.

Sākoties jaunajam mācību gadam, maksa par izglītības pakalpojumiem, salīdzinot ar 2001. gada septembri, palielinājās par 5,3%, t.sk. studijām augstskolā — par 10,7%.

Savukārt cenas septembrī pazeminājās kartupeļiem, lidmašīnu biļetēm, augļiem, maltai kafijai.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada septembri, patēriņa cenas pieauga par 1% (precēm — par 1%, pakalpojumiem — par 1%). Pagājušajā gadā cenu pieaugums attiecīgajā periodā bija 3,6%.

2002. gada 9. mēnešos patēriņa cenas ir pieaugušas par 0,3% (t.i., šā gada septembrī, salīdzinot ar 2001. gada decembri). Pagājušajā gadā cenu pieaugums attiecīgajā periodā bija 2,4%.

Šā gada 9 mēnešos vidējo cenu līmeni visvairāk ietekmēja cenu pazeminājums uztura produktiem, mobilo telefonu pakalpojumiem un apģērbiem. Cenas pieauga lietotajām automašīnām, degvielai, cukuram, apaviem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakai, medikamentiem un atsevišķiem ar mājokli saistītiem pakalpojumiem.

Igaunijā 2002. gada septembrī salīdzinājumā ar augustu vidējais patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,1%. Sezonas ietekmē cenas pazeminājās dārzeņiem, bet pieauga izglītības un ēdināšanas pakalpojumiem, apģērbiem un apaviem.

Salīdzinot ar 2001. gada septembri, patēriņa cenas Igaunijā pieauga par 2,7%.

Vidējais patēriņa cenu līmenis Lietuvā, salīdzinot ar augustu, pazeminājās par 0,6%. To ietekmēja cenu kritums uztura produktiem un degvielai. Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada septembri, patēriņa cenas Lietuvā samazinājās par 1,5%.

CSP Cenu statistikas departamenta Patēriņa cenu indeksu un starptautisko salīdzinājumu programmu daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!