• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2002. gada 2. oktobra noteikumi "Radiofrekvenču spektra izmantošanas noteikumi uzņēmējdarbībai (komercdarbībai) telekomunikāciju nozarē". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.10.2002., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67180

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Grozījumi Krimināllikumā

Vēl šajā numurā

09.10.2002., Nr. 145

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Veids: noteikumi

Pieņemts: 02.10.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas noteikumi

Radiofrekvenču spektra izmantošanas noteikumi uzņēmējdarbībai (komercdarbībai) telekomunikāciju nozarē

Apstiprināts
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes
2002.gada 2.oktobra sēdē, protokola Nr. 54(84), 6.p.

Izdoti saskaņā ar likuma “Par telekomunikācijām” 39.panta 3.daļu

I nodaļa

Lietotie termini

1. Noteikumos lietotie termini:

1.1. individuālā licence — speciāla atļauja noteikta veida uzņēmējdarbībai (komercdarbībai) telekomunikāciju nozarē vai telekomunikāciju tīkla izveidošanai un ekspluatācijai, kurā telekomunikāciju uzņēmumiem noteiktas individuālas saistības, prasības un tiesības un kura dod pieeju ierobežotajiem nacionālajiem resursiem telekomunikāciju nozarē;

1.2. Nacionālais radiofrekvenču plāns — saskaņā ar starptautiskiem līgumiem, konvencijām un standartiem izstrādāts plāns optimālam radiofrekvenču sadalījumam Latvijas Republikas teritorijā;

1.3. radiofrekvenču josla — definēta radiofrekvenču spektra daļa;

1.4. radiofrekvenču piešķīrums — radioiekārtas darbības nodrošināšanai individuāli iedalīta radiofrekvence vai radiofrekvenču kanāls un tehniskie parametri, kā arī to izmantošanas nosacījumi;

1.5. Radiofrekvenču spektra izmantošanas uzņēmējdarbībai atļauja — individuālās licences pielikums, kurā noteiktas tiesības izmantot konkrētu radiofrekvenču piešķīrumu vai joslu;

1.6. radiokomunikāciju līdzekļi — viens vai vairāki raidītāji un uztvērēji vai to kombinācija, arī papildierīces, kas attiecīgajā vietā nepieciešamas radiosakaru uzturēšanai;

1.7. telekomunikāciju pakalpojumi — pakalpojumi, kas nodrošina pilnīgu vai daļēju signālu pārraidi un/vai maršrutizāciju publiskajos telekomunikāciju tīklos, izņemot televīzijas un radio apraidi;

1.8. telekomunikāciju uzņēmums — publiskā telekomunikāciju tīkla operators vai telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējs.

 

II nodaļa

Vispārīgie noteikumi

2. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk tekstā Regulators) piešķir tiesības izmantot radiofrekvenču spektra piešķīrumus vai joslas, iekļaujot Radiofrekvenču spektra izmantošanas uzņēmējdarbībai atļauju (šo noteikumu 1.pielikums) individuālajā licencē, un regulē radiofrekvenču spektra izmantošanu uzņēmējdarbībai (komercdarbībai).

3. Uzņēmējdarbībai (komercdarbībai) izmantojamo radiofrekvenču spektru, uz kuru attiecas šie noteikumi, atbilstoši Nacionālajam frekvenču plānam nosaka Satiksmes ministrija.

4. Ja telekomunikāciju uzņēmumam jau ir Regulatora individuālā licence, kas dod tiesības izmantot radiofrekvenču spektru uzņēmējdarbībai (komercdarbībai) telekomunikāciju nozarē, un ir nepieciešams papildu radiofrekvenču spektrs jau esošo telekomunikāciju pakalpojumu sniegšanas paplašināšanai, tad Radiofrekvenču spektra izmantošanas uzņēmējdarbībai atļauja tiek noformēta kā grozījums jau esošajā individuālajā licencē. Radiofrekvenču spektra pieprasījumā iekļaujamā informācija un tā izskatīšanas kārtība ir analoga kā pieprasot radiofrekvenču spektru pirmo reizi.

5. Regulatora 2002.gada 29.maija padomes sēdē apstiprinātajos noteikumos “Noteikumi un procedūra individuālo licenču izsniegšanai uzņēmējdarbības (komercdarbības) veikšanai telekomunikāciju nozarē” noteiktās prasības un termiņi ir piemērojami šo noteikumu izpratnē.

6. Telekomunikāciju uzņēmuma infrastruktūras izveidošanai (piemēram, savienošanas līnijas) nepieciešamo radiofrekvenču piešķīrumus individuālajā licencē nenorāda. Ja infrastruktūra tiek izmantota publisko telekomunikāciju pakalpojumu sniegšanai, uz to attiecas šie noteikumi.

7. Konkursu un izsoļu rezultātā iegūtās tiesības izmantot radiofrekvenču spektra piešķīrumus vai joslas uzņēmējdarbībai (komercdarbībai) iekļauj Radiofrekvenču spektra izmantošanas uzņēmējdarbībai atļaujā atbilstoši konkursa vai izsoles noteikumos noteiktajiem nosacījumiem.

 

III nodaļa

Radiofrekvenču spektra izmantošanas uzņēmējdarbībai atļaujas pieprasījumā iekļaujamā informācija

8. Radiofrekvenču spektra izmantošanas uzņēmējdarbībai atļaujas saņemšanai vienlaikus ar individuālās licences pieteikumu iesniedzams pieprasījums (šo noteikumu 2.pielikums) par nepieciešamo radiofrekvenču spektra piešķīrumu vai joslu, iekļaujot tajā šādu informāciju:

8.1. radiofrekvenču spektra izmantošanas nepieciešamības pamatojumu;

8.2. plānotās radiosakaru sistēmas shēmu katrā darbības teritorijā (arī kartes kopija — ne lielākā mērogā kā 1: 100 000 pilsētā, 1: 200 000 rajonā un 1: 1000 000 Latvijā ar norādītām plānoto radiokomunikāciju līdzekļu atrašanās vietām), plānoto centrālo radiokomunikāciju līdzekļu skaitu un savienojumus starp tiem, kā arī katra apkalpes zonas rādiusu kilometros.

9. Gadījumos, kad Radiofrekvenču spektra izmantošanas uzņēmējdarbībai atļaujas pieprasītājs nevar iesniegt visu pieteikuma veidlapā norādīto informāciju vai attiecīgās informācijas iesniegšana nav nepieciešama, pieprasītājs to norāda pieteikuma veidlapā sadaļā “Cita svarīga informācija”.

 

IV nodaļa

Radiofrekvenču spektra izmantošanas uzņēmējdarbībai atļaujas pieprasījuma izskatīšana

10. Lai nodrošinātu radiofrekvenču spektra racionālu un efektīvu izmantošanu, Regulators katru radiofrekvenču spektra pieprasījumu izskata atsevišķi, ņemot vērā:

10.1. telekomunikāciju pakalpojumu konkurences attīstību tirgū;

10.2. starptautisko un Nacionālā frekvenču plāna un standartu prasības;

10.3. esošo situāciju radiofrekvenču spektra izmantošanā un pieejamo radiofrekvenču resursu apjomu.

11. Regulators var pieņemt lēmumu par konkursa rīkošanu Radiofrekvenču spektra izmantošanas uzņēmējdarbībai atļaujas saņemšanai. Regulators var rīkot konkursu arī pēc savas iniciatīvas, nesaņemot attiecīgā radiofrekvenču spektra pieprasījumus.

 

V nodaļa

Radiofrekvenču spektra izmantošanas uzņēmējdarbībai atļaujas piešķiršana, grozīšana un anulēšana

12. Regulators pieņem vienu no šādiem lēmumiem par pieprasītā radiofrekvenču spektra piešķīruma vai joslas izmantošanu:

12.1. iekļaut individuālajā licencē Radiofrekvenču spektra izmantošanas uzņēmējdarbībai atļauju izmantot visu pieprasīto radiofrekvenču spektru;

12.2. iekļaut individuālajā licencē Radiofrekvenču spektra izmantošanas uzņēmējdarbībai atļauju izmantot daļu no pieprasītā radiofrekvenču spektra;

12.3. iekļaut individuālajā licencē Radiofrekvenču spektra izmantošanas uzņēmējdarbībai atļauju izmantot daļu no pieprasītā radiofrekvenču spektra, rezervējot pārējo daļu noteiktu laiku un nododot lietošanā pēc noteiktu Regulatora nosacījumu izpildes un pieteicēja rakstiska paziņojuma par nosacījumu izpildi saņemšanas;

12.4. atteikt pieprasītā radiofrekvenču spektra izmantošanu;

12.5. organizēt pieprasītā radiofrekvenču spektra Radiofrekvenču spektra izmantošanas uzņēmējdarbībai atļaujas saņemšanai konkursu saskaņā ar Regulatora izstrādātiem noteikumiem.

13. Individuālās licences, tai skaitā Radiofrekvenču spektra izmantošanas uzņēmējdarbībai atļaujas, grozīšanas un anulēšanas kārtība noteikta Regulatora 2002.gada 29.maija padomes sēdē apstiprinātajos noteikumos “Noteikumi un procedūra individuālo licenču izsniegšanai uzņēmējdarbības (komercdarbības) veikšanai telekomunikāciju nozarē”.

14. Atsakoties no radiofrekvenču spektra daļējas vai pilnīgas tālākas izmantošanas, individuālās licences turētājs iesniedz Regulatoram pieteikumu individuālās licences grozīšanai, kurā norāda radiofrekvenču piešķīrumus vai joslas, kurus turpmāk (norādot datumu) vairs neizmantos uzņēmējdarbības (komercdarbības) veikšanai.

 

VI nodaļa

Radiofrekvenču spektra izmantošana

15. Pēc Regulatora individuālās licences, kurā iekļauta Radiofrekvenču spektra izmantošanas uzņēmējdarbībai atļauja, saņemšanas telekomunikāciju uzņēmumam Ministru kabineta noteiktajā kārtībā Latvijas Valsts elektrosakaru inspekcijā jāsaņem radioiekārtu uzstādīšanas (radiosakaru tīkla ierīkošanas) atļaujas un radioiekārtu lietošanas atļaujas.

16. Individuālās licences turētājs ik gadu, rēķinot no licences saņemšanas dienas, mēneša laikā iesniedz Regulatoram atskaiti par radiofrekvenču spektra izmantošanu saskaņā ar Regulatora noteiktām prasībām un formu. Atskaites forma tiek publicēta Regulatora mājaslapā www.sprk.gov.lv.

17. Radiofrekvenču spektra piešķīruma vai joslas neizmantošanas gadījumā Regulators var pieņemt lēmumu par Radiofrekvenču spektra izmantošanas uzņēmējdarbībai atļaujas grozīšanu, samazinot radiofrekvenču piešķīrumu vai joslu skaitu, vai Radiofrekvenču spektra izmantošanas uzņēmējdarbībai atļaujas anulēšanu, kas ir licences nosacījumu grozīšana atbilstoši Regulatora 2002.gada 29.maija padomes sēdē apstiprinātajos noteikumos “Noteikumi un procedūra individuālo licenču izsniegšanai uzņēmējdarbības (komercdarbības) veikšanai telekomunikāciju nozarē” noteiktajam.

18. Radiofrekvenču spektra izmantošanas noteikumu un prasību neievērošanas gadījumā vainīgās personas tiek sauktas pie normatīvajos aktos noteiktās atbildības.

 

VII nodaļa

Noslēguma jautājumi

19. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

 

1.pielikums

SRK1 COPY.GIF (36698 bytes)

2.pielikums

SRK2 COPY.GIF (75630 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!