• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par partiju finansu pārbaužu starprezultātiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.10.2002., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67145

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pieticīgo baronu dzimtas mantinieku

Vēl šajā numurā

08.10.2002., Nr. 144

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par partiju finansu pārbaužu starprezultātiem

Informācija nav pilnīga, jo pārbaudēs konstatēto faktu pārbaudes vēl turpinās — VID

Valsts ieņēmumu dienests (VID) laikā no šā gada 9.septembra līdz 4.oktobrim veica partiju, kuras kandidēja 8. Saeimas vēlēšanās, finansu pārbaudes. Lai veiktu šo uzdevumu līdz vēlēšanām, VID sastādīja visu 20 partiju pārbaužu plānu. Līdz 4.oktobrim tika pārbaudītas 19 partijas: “Tēvzemei un Brīvībai”/ LNNK, Politisko organizāciju apvienība “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā”, Sociāldemokrātiskā labklājības partija, Krievu partija, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija, Progresīvā centriskā partija, “Jaunais laiks”, Tautas partija, Latvijas Pirmā partija, Latviešu partija, Brīvības partija, Sociāldemokrātu savienība — SDS, Latvijas Apvienotā republikāņu partija, partija “Mūsu zeme”, “Māras zeme”, “Latgales gaisma”, politiskā apvienība “Centrs”, Latvijas Atdzimšanas partija un Zaļo un Zemnieku savienība. Pārbaude iesākta partijai “Latvijas ceļš”, bet to nav bijis iespējams pabeigt līdz 4.oktobrim partijas atbildīgo amatpersonu slimības dēļ.

VID turpinās pārbaudes arī pēc Saeimas vēlēšanām. VID ģenerāldirektors Andrejs Sončiks atzīmēja: lai arī VID partiju pārbaudes ir tikai sācis un vēl ir jāveic liela apjoma darbietilpīgas pārbaudes, VID, ņemot vērā lielo sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu interesi, ir gatavs publiskot pārbaužu starprezultātus. “VID partiju finansu pārbaudes turpinās, tiks pārbaudītas ne tikai partijas, bet arī visi partiju ziedotāji. VID šo uzdevumu veiks godprātīgi, atbilstoši likumiem līdz brīdim, kad tiks izveidots Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB),” uzsvēra VID ģenerāldirektors.

VID sākto pārbaužu laikā ir konstatēti grāmatvedības uzskaites pārkāpumi piecām partijām — politiskajai organizācijai “Mūsu zeme”, Sociāldemokrātiskajai labklājības partijai, Krievu partijai, “Tēvzemei un Brīvībai/” LNNK un Progresīvajai centriskajai partijai. Divām partijām — “Tēvzemei Brīvībai”/ LNNK un Progresīvajai centriskajai partijai par šiem pārkāpumiem partiju atbildīgajām amatpersonām ir sastādīti administratīvo pārkāpumu protokoli un saskaņā ar APK 166.6. pantu uzlikts naudas sods Ls 100. Grāmatvedības uzskaites pārkāpumi ir konstatēti arī, pārbaudot politisko organizāciju “Mūsu zeme”, Sociāldemokrātisko labklājības partiju un Krievu partiju, taču lēmumi par sodu nav pieņemti, jo partiju atbildīgās amatpersonas līdz 4.oktobrim neieradās uz pārkāpumu materiālu izskatīšanu VID. Partijām ir nosūtīti atkārtoti uzaicinājumi ierasties VID uz administratīvā pārkāpuma protokola izskatīšanu.

VID konstatēja, ka divas partijas — Progresīvi centriskā partija un Latviešu partija — nav iesniegušas savu partiju ziedotāju sarakstu Korupcijas un noziedzības padomes sekretariātam publicēšanai internetā.

Par divām politiskajām organizācijām — Latvijas Pirmo partiju un “Jauno laiku” VID nav pieņēmis lēmumu, jo pārbaužu laikā konstatēti ziedojumu pieņemšanas apstākļi, par kuriem VID lūdzis skaidrojumu LR Tieslietu ministrijai.

Divām partijām — Politisko organizāciju apvienībai “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” un Latvijas Apvienotajai republikāņu partijai — VID ir nosūtījis vēstules, kurās partijām uzdots iesniegt precizētu priekšvēlēšanu izdevumu deklarāciju, jo konstatēts, ka apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” deklarācijā nav uzrādītas visas izdevumu summas par reklāmām, savukārt Latvijas Apvienotās republikāņu partijas izdevumu deklarācijā — izdevumi saimnieciskajām vajadzībām.

VID ir sācis aptuveni 2000 partiju ziedotāju, fizisko un juridisko personu, pārbaudes. Veicot ziedotāju pārbaudes, ir konstatēts gadījums, kad ziedotājs nav bijis Latvijas Republikas pilsonis, kā arī gan fiziskās, gan juridiskās personas, kuras ir pārkāpušas likumā noteikto ziedojumu apmēra ierobežojumus. Veicot šīs pārbaudes, VID ir sācis fizisko un juridisko personu ieņēmumu un izdevumu analīzi, kas patlaban vēl turpinās.

Tāpat VID ir lūdzis plašsaziņas līdzekļiem sniegt informāciju par tajos izvietotajām partiju priekšvēlēšanu reklāmām, lai varētu turpināt analīzi un datu salīdzināšanu tālākajām partiju finansu pārbaudēm.

VID partiju finansu pārbaudes turpinās arī pēc vēlēšanām. Saskaņā ar Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumu partijām mēnesi pēc vēlēšanām ir jānodod VID partiju vēlēšanu izdevumu deklarācijas par laiku no šā gada 8.janvāra līdz vēlēšanu dienai, t.i., 5.oktobrim, kuru pārbaudi arī pagaidām veiks VID. VID turpinās arī partiju ziedotāju pārbaudes. Šos uzdevumus VID veiks līdz brīdim, kad tiks izveidots KNAB, kura funkcijās ietilpst politisko organizāciju (partiju) un to apvienību finansēšanas noteikumu izpildes kontrole.

Valsts ieņēmumu dienesta Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!