• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Esmu ļoti gandarīts, ka vēlētāji vērtē tieši darbu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.10.2002., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67140

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Ir iedalītas ļoti labas kārtis"

Vēl šajā numurā

08.10.2002., Nr. 144

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Esmu ļoti gandarīts, ka vēlētāji vērtē tieši darbu”

REPSE.JPG (13882 bytes)Einars Repše, partijas “Jaunais laiks” priekšsēdētājs,

— “Latvijas Vēstnesim” 5.oktobrī pulksten 22.30

— Latvijas Televīzijas rīkotā vēlēšanu priekšaptauja jūsu vadītajai partijai sola uzvaru ar 22 procentiem vēlētāju balsu. Vai šāda uzvara jūs apmierina?

— Mēs cīnījāmies par absolūtu vairākumu Saeimā, bet, protams, par to ir jālemj tautai. Šis mandāts (aptuveni 22 procentu atbalsts) vismaz ļautu kaut ko darīt.

— Runājot par iespējamo valdības veidošanu, jūs ne reizi vien esat uzsvēris, ka tiem cilvēkiem, kas veidos Ministru kabinetu, ne tik daudz svarīga būtu partejiskā piederība, cik viņu profesionālās īpašības...

— ... praktiskais darbs Latvijas valsts labā.

Tādā gadījumā jautājums par to, kas būs saistošs valdības locekļiem, — līdz šim pastāvēja koalīcijas līgumi, jūsu vadītajā partijā ir ētikas kodekss, kas ir saistošs atsevišķiem cilvēkiem. Vai jaunās valdības modelim saistošas varētu būt kādas normas, kurās ir gan koalīcijas līguma, gan ētikas kodeksa sastāvdaļas?

— Mēs veidosim jauna tipa sadarbību, kurā galvenais būs darbs valsts interesēs.

— Kā to būs iespējams formulēt uz papīra? Vai tā būs tikai ideja?

— Paskatīsimies. Uz papīra būs nepieciešams formulēt tikai to, kas ir absolūti neizbēgams. Koalīcijas tradicionālā nozīmē nav īsti sevi attaisnojušas Latvijas apstākļos, tā ka meklēsim iespējas radošai sadarbībai.

— Vai rakstiski neformulētas vienošanās nebūs grūti kontrolēt? Līdz šim bija iespējas, darbus darot vai nedarot, atsaukties uz koalīcijas līgumu.

— Jā, atsaucas uz līgumu, atsaucas uz to, ka koalīcijas partneri traucē viens otram īstenot kādas progresīvas reformas valsts pārvaldē. Mēģināsim tomēr visus sadarbības partnerus motivēt uz patiesi atklātu, skaidru un godīgu darbību valsts un tautas interesēs. Meklēsim arī ceļus, kā to panākt. Protams, tas būs ļoti atkarīgs no tā, cik liels būs mums dotais tautas mandāts.

— intervijā Latvijas Televīzijai 6.oktobrī pulksten 00.40

— Jūsu iecerētais valdības modelis.

— Mēs varam pārdomāt sadarbības iespējas starp partijām, kas balstītas uz patiesi godīgiem, atklātiem un valstiskiem pamatiem. Es aicinu sadarboties, es aicinu strādāt Latvijas labā, nevis cīnīties par savu ietekmi, savu varu par katru cenu, nobīdot konkurentus malā. Es aicinu apvienot to labāko, kas mums ir starp labējā spārna partijām, un patiesi kopīgiem spēkiem beidzot panākt uzplaukumu Latvijā. Tad jebkura partija varēs pamatoti lepoties ar to cilvēku veikumu, kas šīs partijas vārdā būs strādājis nākamos četrus gadus, un tos darbus, kas būs izdarīti, varēs pamatoti piesaukt nākamajās vēlēšanās.

— Tātad jūs pieļaujat to, ka šajā profesionāļu valdībā būs pārstāvētas arī tās partijas, kuras šobrīd ir pie varas?

— Jā, protams, es aicinu uz sadarbību, jo galu galā šobrīd mums ir jādarbojas tā mandāta ietvaros, ko mums katram ir devusi tauta. Oficiālos vēlēšanu rezultātus mēs vēl redzēsim, atkarībā no tiem arī darbosimies, cienot tautas izvēli. Es aicinu uz tiešām radošu sadarbību, atklātu, godīgu sadarbību, kurā galvenais princips būtu nekompromitēta profesionalitāte.

— Tomēr šī vakara gaitā Tautas partijas vadītājs Šķēles kungs ir teicis, ka sadarbība tiks veidota pēc tiem principiem, kas bija līdz šim, proti, koalīcijas līgums par partiju, nevis profesionāļu sadarbību.

— Partiju sadarbība — tam es piekrītu, taču līdzšinējie sadarbības principi diemžēl nav darbojušies. Ja Šķēles kunga prioritāte ir tādas koalīcijas, kādas ir bijušas līdz šim, tas mums nav īsti saprotams. Mēs piedāvājam strādāt valsts, nevis savas partijas interesēs.

Ja vēlēšanu rezultāti rādīs, ka ne “Jaunais laiks”, ne Tautas partija nespēs viena pati izveidot valdību un arī kompromiss netiks atrasts, kāda, jūsuprāt, ir tālākā darbība Saeimā?

— Es domāju, mēs meklēsim kompromisu, kompromisu starp visām labējām partijām, jo šobrīd Saeimā iekļūst ne tikai “Jaunais laiks” un Tautas partija, bet arī citas labējā spārna partijas. Runāsim mierīgi, vēsu galvu ar visu Saeimā iekļuvušo labējo spēku pārstāvjiem, meklēsim labāko risinājumu, kombināciju. Mans personiskais ideāls būtu, ja visas labējās partijas varētu strādāt, deleģējot katra kādu noteiktu profesionāļu grupu valsts pārvaldē un valdībā. Tad arī reāli vairotos katras partijas popularitāte — reālos darbos, ko veic partijas pārstāvji.

— Nosauciet tās labējā spārna partijas, kuras jūs domājat, minot šo vārdu savienojumu!

— Visas labējā spārna partijas, kas būs iekļuvušas Saeimā, izejot no oficiālajiem vēlēšanu rezultātiem. Izņemot apvienību “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” un citus kreisos spēkus, kas būs iekļuvuši Saeimā.

— Vai jūs pie labējām partijām pieskaitītu arī Zaļo un Zemnieku savienību, kas šī vakara gaitā tā arī skaidri nav pateikusi, ka nesadarbosies ar “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā”?

— Tas viņiem ir jāizlemj un jāpasaka pašiem, bet principā es Zaļo un Zemnieku savienību pieskaitu pie labējām partijām. Tātad viņi arī ir starp tām partijām, kurām tiek piedāvāts domāt par darāmām lietām Latvijas valsts labā. Vai viņi pievienosies mums uz mūsu nosacījumiem un spēs patiešām līdzdarboties kopīgā komandā, tas vairāk šobrīd ir atkarīgs no viņiem.

— Šī vakara laikā izskanēja runas par vēl kādu kombināciju — “Jaunais laiks”, Latvijas Pirmā partija, Zaļo un Zemnieku savienība un netiešs Tautas saskaņas partijas atbalsts. Ne darbība valdībā, bet atbalsts, balsojot par valdību.

— Ar Tautas saskaņas partijas atbalstu es nerēķinātos, jo tas ir neprognozējams, ideoloģiski pilnīgi pretējā polā, un tas šobrīd ir ārpus diskusijas. Mums ir jāveido stabila jauno laiku valdība, kurā būtu pārstāvētas labējās partijas. Domāju, ka labējo spēku uzvara vēlēšanās ir pietiekami pārliecinoša, lai tas mums arī izdotos. Tālākais — ir vienkārši jāatrod optimālākais risinājums. Turklāt, es uzsveru, nevis optimālākais risinājums kādas valsts interesēs, nevis sagrābt varu un dalīt ministrijas, dalīt valsti kā pīrāgu, bet visiem kopā jāatrod labākais risinājums Latvijas valstij un tautai. Un tad tauta, kas, mums visiem par lielu prieku, nav apmulsināta tikai no reklāmas, arī nākamajās vēlēšanās pratīs atšķirt, kura partija ir patiesi vēlējusies strādāt un kura nav to darījusi. Līdz ar to šobrīd sadarbība un darbība valsts pārvaldē ir katras partijas starts uz nākamajām vēlēšanām. Esmu ļoti gandarīts, ka vēlētāji vērtē darbus, tātad arī mūsu partijas un mūsu sadarbības partneru sniegumu vērtēs pēc padarītā.

 

Pēc ieraksta “LV” diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!