• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par angļu vēlmi palīdzēt Latvijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.10.2002., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67119

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par guļbaļķu māju renesansi pasaulē

Vēl šajā numurā

08.10.2002., Nr. 144

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par angļu vēlmi palīdzēt Latvijai

Apvienotās Karalistes vēstnieks Endrjū Tesorjērs:

Mans personiskais iespaids - Rīga ir ļoti labi izplānota un uzturēta, ērts transporta līniju izvietojums, kas lielpilsētai ir ļoti svarīgi. Cik esmu pamanījis, ka tas, ko mēs saucam par “delikātu jautājumu”, ir tilti, bet Rīga kopumā ļoti strauji attīstās, ar katru dienu kļūst arvien skaistāka. Man tā šķiet ļoti jauka vieta, kur strādāt.

Visa pamatā ir valoda. Zinot valodu, jūties ciešāk saistīts ar cilvēkiem. Katru dienu skatos TV, izlasu vairākas avīzes. Nedēļas nogalēs ar sievu apceļojam Latviju - galvenokārt laukus un mazpilsētas. Ārzemju diplomātam ir svarīgi redzēt visu valsti, ne tikai galvaspilsētu. Gribu iepazīt cilvēkus. Redzu, kā viņi novērtē ikvienu manu mēģinājumu sarunāties, pat ja es kļūdos. Reizēm sanāk joki - kad pirms pāris nedēļām biju Maltā, kādai sievietei lūdzu, vai viņai nav nedaudz piena tējai. Viņa man ļoti atsaucīgi pārjautāja: cik jums vajag - litru vai divus? Tas bija tik jauki! Sajutos piederīgs. Kā mājās.

Saprotu, ka pašreizējās ekonomiskās pārmaiņas un aktuālie lielie jautājumi - iestāšanās ES un NATO - Latvijai patiešām nozīmē daudz salīdzinoši tik īsam laika posmam, un manī mostas dabiskas simpātijas un vēlme palīdzēt. Ne jau ar propagandu, bet gan darot konkrētas lietas, vai tās būtu palīdzības programmas sociālajai integrācijai, cīņai pret narkomāniju, alkoholismu, aids, vai valodas apmācība. Protams, mums ir sava interese, jo - ja Latvijai klāsies labi, tad arī mums klāsies labi. Mēs taču esam partneri, mēs sagaidām, ka Latvija mums piebiedrosies ES un jūsu ministri sēdēs līdzās mūsējiem pie apaļā galda, tāpēc mums vienam otru jāiepazīst, cik vien labi iespējams. Lielbritānija ir pazinusi Latviju pirmās republikas un Otrā pasaules kara laikā - grūtībās, un nu ir laiks mierīgai, auglīgai sadarbībai.

Kopš esmu šeit, jūtu, ka mūsu mentalitātes ir ļoti tuvas. Mums ir daudz kopīga - dziļa vēstures un dabas mīlestība, pašlepnuma izjūta, sena kultūra, stipras tradīcijas, sevišķi dziedāšana! Par britiem mēdz teikt, ka viņi ir brīvdomīgi, neatkarīgi eiropieši. Tā ir - lai gan Lielbritānija ir viena no senākajām Eiropas daļām, tomēr savā būtībā mēs esam individuālisti. Bet tā ir veselīga individualitāte, un es to pašu ieteiktu Latvijai. Vēl viena kopīga lieta - mums ir laba humora izjūta.

Manā dzīvē bijis diezgan daudz “nenormālu” situāciju, kuras, par laimi, beigušās labi. Tagad šeit, Latvijā, es pārpārēm izbaudu “normālu” situāciju, un man tā patiešām patīk. Šie pēdējie desmit gadi pasaulē ir bijis dramatisku pārmaiņu laiks, un tieši šobrīd Latvijai ir ļoti svarīgi, lai katrs tās iedzīvotājs līdz nākamgada referendumam noformulētu savu attieksmi pret Eiropas Savienību un NATO.

Man šķiet, ka lielās līnijās jūs paši esat pārliecināti, ka iestāšanās NATO sniegs drošību, NATO tiek uztverts kā pozitīvais mērķis. Sarežģītāk ir ar Eiropas Savienību, jo tā ir kompleksa, sarežģīta organizācija. Es domāju - cilvēkiem tiek sniegts pietiekami daudz informācijas, viņi dzird daudz diskusiju. Mans personīgais viedoklis sakrīt ar manas valdības un manas ģimenes domām - mēs, tāpat kā jūsu valdība, simtprocentīgi ticam, ka Latvijai jāpievienojas ES. Briti vienmēr bijuši pionieri attiecībā uz ES paplašināšanos, vai tas attiektos uz Latviju vai citām Eiropas valstīm.

Gribu darīt visu, kas no manis atkarīgs, lai Latvijai klātos labāk. Palīdzēt cilvēkiem pieņemt īstos lēmumus. Dodiet cilvēkiem visus faktus, esiet konstruktīvi kritisks un ļaujiet viņiem padomāt - pārāk bieži nopietni secinājumi tiek izdarīti, nemaz nezinot full message (būtību kopumā), bet, manuprāt, cilvēki ir gana inteliģenti, lai paši lemtu par savu dzīvi.

 

“RĪGAS BALSS”

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!