• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiesu darba sekmīgai norisei un taisnīgam spriedumam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2002., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67061

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvija būs mūsu vidū jau pēc īsa brīža"

Vēl šajā numurā

04.10.2002., Nr. 143

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiesu darba sekmīgai norisei un taisnīgam spriedumam

Vakar tika atvērts Tiesu nams Abrenes ielā

TIESUNAMS1.JPG (18250 bytes)
Jauno Tiesu namu Abrenes ielā 3 atklājot: tieslietu ministre Ingrīda Labucka un finansu ministrs Gundars Bērziņš
TIESUNAMS3.JPG (18868 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Vakar, 3. oktobrī, Rīgā, Abrenes ielā 3, bija neparasti svinīgs noskaņojums — pēcpusdienā pie rekonstruētās gaišās ēkas pulcējās daudz cilvēku, galvenokārt tiesu varas pārstāvji, un ne tikai no galvaspilsētas, bet arī tiesneši no rajoniem un pilsētām, viesi no citām institūcijām un saziņlīdzekļu pārstāvji. Latvijas valsts himnai skanot orķestra izpildījumā, mastā uzvijās sarkanbaltsarkanais karogs. Īsu uzrunu, atklājot Tiesu namu un pasniedzot tieslietu ministrei Ingrīdai Labuckai simbolisku atslēgu, teica finansu ministrs Gundars Bērziņš. Viņš pauda lielu gandarījumu par ēkas rekonstrukcijas pabeigšanu, novēlēja tiesnešiem veiksmīgi un kvalitatīvi strādāt, tiesu varai būt patiesi neatkarīgai.

Kopā ēkā ir 41 tiesu zāle un 51 tiesneša kabinets. Tuvākajā laikā darbu te sāks Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa, Vidzemes priekšpilsētas tiesa un uz laiku tiks pārvietota Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu kolēģija.

Finansu ministrs izteica cerību, ka jaunās telpas, moderni iekārtotie kabineti dos iedvesmu strādāt tiesnešiem un tiesu darbiniekiem.

Pēc tam klātesošos uzrunāja tieslietu ministre Ingrīda Labucka un svinīgi, aplausiem skanot, pārgrieza lenti, aicinot viesus apskatīt jaunās telpas. Noslēgumā konferenču zālē tika uzsaukti tosti un laba vēlējumi sekmīgam darbam jaunajā mājvietā.

 

(Sīkāk par Tiesu namu, tā atklāšanas ceremoniju — nākamās otrdienas, 8. oktobra, “Jurista Vārdā”.)

Rita Belousova, “LV” tieslietu redaktore

Tieslietu ministre Ingrīda Labucka:

Uzruna Tiesu nama atklāšanā Rīgā 2002. gada 3. oktobrī

Godātie klātesošie!

Šodien mēs esam liecinieki vērienīgas ieceres īstenošanai. Tiesu varai un sabiedrībai tiek nodots moderns Tiesu nams, kas ļaus nodrošināt sekmīgu tiesu darbu un ikvienam sabiedrības loceklim viņa interešu savlaicīgu un kvalitatīvu aizstāvību.

Atskatoties divu gadu ilgā pagātnē, jāatceras 2000. gads, kad, meklējot labāko risinājumu Rīgas tiesu samilzušajām problēmām, Tieslietu ministrija kopā ar Finansu ministriju par labāko variantu izvēlējās ēkas Abrenes ielā 3 renovāciju un tās pielāgošanu tiesu vajadzībām.

Ar valdības atbalstu, kā arī Tieslietu ministrijai veiksmīgi sadarbojoties ar Finansu ministriju un Valsts nekustamā īpašuma aģentūru, pusotra gada laikā ir īstenots projekts — Rīgā ir izbūvēts Tiesu nams, kas ir nozīmīgs ieguldījums Rīgas tiesu darba efektivitātes uzlabošanā, tādējādi nodrošinot tiesas procesa kvalitāti, kā arī visus nepieciešamos apstākļus ikvienam procesa dalībniekam un mūsdienīgu darba vidi tiesas personālam.

TIESUNAMS2.JPG (14717 bytes)
Vakar, 3.oktobrī, jaunā Tiesu nama atklāšanā: Satversmes tiesas tiesnesis, bij. tieslietu ministrs Romāns Apsītis, Saeimas sekretāre Silvija Dreimane un TM valsts sekretārs Aivars Maldups
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Vēlos uzsvērt, ka Abrenes ielas ēkas izbūve tiesu vajadzībām ir viens no būtiskākajiem komponentiem Tiesu sistēmas attīstības programmā laikam no 2002. līdz 2006. gadam, kuru Tieslietu ministrija izstrādājusi veiksmīgai tiesu reformas turpināšanai. Vienlaikus jāatzīmē, ka vairāki jauni nozīmīgi Tieslietu ministrijā sagatavotie, valdībā un parlamentā izskatāmie projekti skars arī tiesu iekārtu un procesuālās normas. To mērķis ir meklēt un atrast vienkāršāku un vieglāku pieeju lietu izspriešanā, strīdu izskatīšanā, kā arī ātrāku rezultāta sasniegšanu, vienlaikus nodrošinot pietiekamas garantijas taisnības noskaidrošanai un ikvienas personas tiesību aizstāvībai, tiesu darba sekmīgai norisei un taisnīgam spriedumam.

Tāpēc šodien, pirmo reizi sapulcējoties jaunajā Tiesu namā, gribu aicināt visus klātesošos pārdomāt, kas ir darīts un kā ir darīts šos desmit gadus kopš tiesu sistēmas reformas reālās sākšanas. Ne jau sagatavoto vai izspriesto lietu apjoms un skaits būtu uzskatāms par tiesneša, prokurora vai advokāta darba vienīgo mērauklu, bet gan ikviena cilvēka apziņa un pārliecība, ka mūsu sabiedrībā valda tiesības, valda likums. Ja tiesu varai izdodas šo tiesību apziņu sabiedrībā attīstīt un nostiprināt, tad varam apgalvot, ka mēs ejam pareizajā virzienā. Izprotot tiesu darba filozofisko pamatojumu, mēs iegūstam arī plašāku redzējumu uz tiesu varas uzdevumiem, jo valsts varas attieksmei pret sabiedrību jābūt vienotai un saskaņotai. Tāpēc, raugoties no tieslietu sistēmas attīstības viedokļa, mūsu kopīgais uzdevums ir ne tikai nodrošināt konkrēto lietu spriešanu un strīdu izskatīšanu, bet arī rūpēties par tiesību pārkāpumu novēršanu jau to sākotnējā stadijā.

Tiesībām ar pienākumiem ir jābūt ne tikai līdzsvarā, bet vēl vairāk — neatkarīgi no tā, kādā amatā katrs no mums atrodas, pienākuma pildīšana vienmēr ir jāliek pirmajā vietā. Tikai tad mēs spēsim izaugt no savām šaurajām interesēm un strādāt vispārīgo interešu vārdā, tādējādi īstenot tiesību formulējumu “Ius est ars boni et aequi (tiesības ir krietnuma un taisnīguma māksla)”. Mūsu mērķis ir taisnīga tiesa, kas pēc labākās apziņas un godaprāta patstāvīgi un neatkarīgi pilda savu funkciju.

Noslēgumā gribu atcerēties tieslietu ministra Hermaņa Apsīša vārdus, liekot pamatakmeni vienam no iepriekšējiem tiesu namiem 1938. gadā: “Taisnīga dzīve, taisnīgs darbs un līdzpilsoņu tiesību ievērošana dod skaidru un tīru sirdsapziņu un iekšēju mieru, kas nepieciešams ikviena cilvēka dzīvei, lai varētu saukties par valstij un tautai derīgu pilsoni.”

Šim cēlajam uzdevumam lai kalpo jaunais Tiesu nams un katrs, kas tajā ir aicināts strādāt. Lai sabiedrības paustā cieņa un uzticība saviem tiesnešiem un savām tiesām ir lielākā balva par mūsu darbu.

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!