• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par galveno - korupcijas novēršanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2002., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67047

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par investoriem pievilcīgo

Vēl šajā numurā

04.10.2002., Nr. 143

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par galveno — korupcijas novēršanu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amata kandidāts Guntis Rutkis:

Atklāti sakot, korupcijas apkarošanas funkcija mani tik daudz nesaista kā korupcijas novēršana. Ar to es domāju pretkorupcijas stratēģijas, valsts programmas izstrādi, korupcijas cēloņu analīzi un korupcijas novēršanas ceļu meklējumus. Mana pārliecība ir, ka ar vienkāršu korupcijas apkarošanu problēmu nevar atrisināt. Var iesēdināt vienu un otru, bet tās saknes tādā veidā neatrisinām. Nāks vietā jauni cilvēki, un varbūt viņiem būs tā pati problēma. Man būtu interesanti veikt analītisko darbu, lai atrastu cēloņus un rosinātu tos novērst. Ja nepieciešamas izmaiņas likumdošanā, izstrādāt tādas rekomendācijas.

Runājot par korupcijas riska zonām, tās ir minētas valsts korupcijas novēršanas programmā, veselas deviņas. Negribētu akcentēt uzmanību tikai uz tām, tās var mainīties. Ir svarīgi pastāvīgi analizēt situāciju.

Būtiska ir sabiedrības iesaiste un tās viedoklis, jo iedzīvotāji ir tie, kuri norāda uz korupcijas riska zonām. Ja jautā, kāds mums ir korupcijas līmenis, atbilde ir - pajautājiet cilvēkiem uz ielas, un tas jau tiek darīts. Cilvēki atzīst, jā, ir nonākuši koruptīvās situācijās. No vienas puses, tas ir slikti. No otras, labi, ka cilvēki atzīst korupciju, sliktāk būtu, ja teiktu - nē, viss ir labi.

Negribētu skart jautājumus par izmeklēšanas pietiekamību krimināllietās. Protams, krimināllietas jāizmeklē pilnībā un pierādījumiem jābūt neapgāžamiem, bet nedrīkst aizmirst, kur un kā mēs dzīvojam. Nevar pieņemt verdiktus, it kā dzīvotu uz neapdzīvotas salas un vadītos pēc kaut kādiem juridiskās teorijas principiem. Es runāju par pierādījumu novērtēšanu. Tas ir gan, ka policijas darbinieks vai izmeklētājs uzskata pierādījumus par pietiekamiem, bet tiesnesis ne. Šeit visur jābūt saprātam un loģiskai pieejai. Es domāju, ļoti būtiski ir pieiet šīm lietām ar ieinteresētību, nevis bezkaislīgi kaut ko skatīties. Par savu funkciju uzskatu biroja izveidi. Aptuveni redzu struktūras un varbūt pat cilvēkus, kas varētu visas šīs funkcijas veikt.

Runājot par stratēģiskiem dokumentiem, tos būs viegli uzskaitīt. Par lietu skaitu - grūti prognozēt, kad KNAB varēs strādāt ar pilnu jaudu, taču biroja uzdevums ir koordinēt pārējo struktūrvienību darbu. Domāju, ka tas varētu būt skaitlis, kas skar pārējo iestāžu darba rezultātus - vai tie pieaug.

Daudzas lietas korupcijas problemātikas risināšanā tagad ir sakārtotas. Ir pieņemti likumi gan jautājumā par amatpersonu deklarācijām, gan partiju finansēm. Jautājums, vai tās tiek pietiekami kontrolētas. Ne viss varbūt pašreiz likumdošanā izdarīts. Saeimā atrodas sākumdeklarēšanas likums. Principā arī tas nebūtu slikts.

Pirms diviem gadiem Pasaules banka atzina, ka Latvijā lielākā problēma ir valsts nozagšana, nevis zemākā līmeņa administratīvā korupcija. Jāpaskatās, kāda tolaik bija situācija likumdošanā un kāda ir pašreiz. Manuprāt, tā ir mainījusies. Tas pētījums drusciņ ir novecojis.

Situācijas var būt dažādas. Jau no izmeklēšanas laikiem esmu pieradis strādāt ar konkrētiem faktiem un dokumentiem, un censties iegūt objektīvo īstenību, uzklausot abas puses. Vispārīgus viedokļus par vispārīgiem jautājumiem es parasti cenšos nekomentēt. Ir jāredz, vai šeit ir interešu konflikts. Ja nav interešu konflikta, tad nav ko runāt.

 

“DIENA”

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!