• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2002. gada 1. oktobra noteikumi Nr. 443 "Kārtība, kādā iekasē, maksā un administrē transportlīdzekļu ikgadējo nodevu un piemēro atbrīvojumus no nodevas maksāšanas un nodevas atlaides". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2002., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67023

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.444

Grozījumi Ministru kabineta 2001.gada 23.oktobra noteikumos Nr.447 "Bērnu nometņu organizēšanas un darbības kārtība"

Vēl šajā numurā

04.10.2002., Nr. 143

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 443

Pieņemts: 01.10.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.443

Rīgā 2002.gada 1.oktobrī (prot. Nr.42, 8.§)

Kārtība, kādā iekasē, maksā un administrē transportlīdzekļu ikgadējo nodevu un piemēro atbrīvojumus no nodevas maksāšanas un nodevas atlaides

Izdoti saskaņā ar likuma “Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu”
4.panta pirmo daļu, 8.panta trešo daļu, 9.panta ceturto daļu, 10.pantu un
likuma “Par nodokļiem un nodevām” 10.pantu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā iekasē, maksā un administrē transportlīdzekļu ikgadējo nodevu (turpmāk — nodeva);

1.2. kārtību, kādā piemēro atbrīvojumus no nodevas maksāšanas;

1.3. kārtību, kādā piemēro atvieglojumus nodevas maksāšanā (turpmāk — nodevas atlaides);

1.4. nodevas administrācijas iecelšanas kārtību un administrācijas tiesības kārtot visus jautājumus, kas saistīti ar nodevas maksāšanu, uzskaiti, izlietošanu un pārskatu sniegšanu.

2. Nodevu iemaksā valsts speciālā budžeta — Valsts autoceļu fonda — kontā. Nodevu maksā, izmantojot:

2.1. bezskaidras naudas norēķinus, — kredītiestādēs;

2.2. skaidru naudu, — Ceļu satiksmes drošības direkcijas kasēs. Ceļu satiksmes drošības direkcija triju darbdienu laikā nodevu ieskaita valsts speciālā budžeta — Valsts autoceļu fonda — kontā.

3. Nodevu kā obligātu maksājumu valsts speciālajā budžetā — Valsts autoceļu fondā — iemaksā bez rēķina izrakstīšanas.

4. Nodevas iekasēšanas izdevumus sedz nodevas maksātājs.

5. Likumā “Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu” (turpmāk — likums) noteikto nodevas likmi piemēro, pamatojoties uz Latvijas valsts standartā LVS 87 : 1997 “Transportlīdzekļu tipi un to definīcijas” paredzēto transportlīdzekļu klasifikāciju, atbilstoši transportlīdzekļa uzskaites tehniskajiem datiem, kas norādīti transportlīdzekļu un vadītāju valsts nozīmes reģistrā.

6. Dokumentā, kas apliecina, ka nodeva ir samaksāta likumā noteiktajā kārtībā, norāda šādu informāciju:

6.1. maksātājs (īpašnieks vai persona, kas veic maksājumu);

6.2. transportlīdzekļa marka un modelis;

6.3. transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numurs. Izdarot maksājumu par transportlīdzekli, kuram nav valsts reģistrācijas numura, norāda transportlīdzekļa identifikācijas (šasijas) numuru;

6.4. maksājuma veids un laikposms (gads un mēnesis), par kuru maksā nodevu;

6.5. maksājuma apmērs;

6.6. bankas kods un valsts speciālā budžeta — Valsts autoceļu fonda — konta numurs.

7. Ja nodevu maksā, izmantojot bezskaidras naudas norēķinu, šo noteikumu 6.punktā minēto informāciju norāda maksājuma uzdevumā. Ja ar vienu maksājuma uzdevumu vienlaikus maksā nodevu par vairākiem transportlīdzekļiem un šajā maksājuma uzdevumā nevar norādīt visu šo noteikumu 6.punktā minēto informāciju, maksājuma uzdevumam pievieno dokumentu, kurā norādīta minētā informācija par tiem transportlīdzekļiem, par kuriem ar šo maksājuma uzdevumu samaksā nodevu. Minēto dokumentu paraksta transportlīdzekļu īpašnieks.

8. Ja iepriekšējā gadā transportlīdzeklis ir bijis reģistrēts Latvijā, bet nodeva par iepriekšējo gadu nav maksāta, pirms transportlīdzekļa valsts tehniskās apskates, kā arī pirms tā noņemšanas no uzskaites nodevai jābūt samaksātai arī par iepriekšējo gadu likumā noteiktajā apmērā.

9. Ja īpašnieks transportlīdzekli reģistrē un uz laiku pārtrauc tā izmantošanu, nododot valsts reģistrācijas numura zīmes, vai ja īpašnieks noņem transportlīdzekli no uzskaites, lai to izvestu no Latvijas, jābūt samaksātai vienai divpadsmitajai nodevas daļai (par reģistrācijas mēnesi).

II. Nodevas administrācijas iecelšana, tiesības un pienākumi, kā arī tās lēmumu pārsūdzēšana

10. Nodevas administrācijas pienākumus veic bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības “Latvijas Autoceļu direkcija” (turpmāk — Latvijas Autoceļu direkcija) ģenerāldirektora iecelti Latvijas Autoceļu direkcijas darbinieki. Satiksmes ministrija kontrolē nodevas administrācijas darbību.

11. Nodevas administrācijai ir šādas tiesības:

11.1. piemērot nodevas atlaides likumā noteiktajos gadījumos un apmērā;

11.2. piemērot atbrīvojumus no nodevas maksāšanas likumā noteiktajos gadījumos;

11.3. atmaksāt nodevu likumā noteiktajos gadījumos;

11.4. ja rodas strīdi par nodevas maksāšanu, atbrīvojumu no nodevas maksāšanas, nodevas atlaižu piemērošanu un nodevas atmaksāšanu, — pieņemt atbilstoši likumam lēmumus attiecīgi par nodevas maksāšanu, atbrīvojumu no nodevas maksāšanas, nodevas atlaižu piemērošanu un nodevas atmaksāšanu;

11.5. kontrolēt nodevas likmju piemērošanas, aprēķināšanas un maksāšanas pareizību;

11.6. izskatīt strīdus, kas rodas par nodevas maksāšanu, atbrīvojumu no nodevas maksāšanas un nodevas atlaižu piemērošanu.

12. Nodevas administrācijai ir šādi pienākumi:

12.1. nodrošināt nodevas iekasēšanu un ieskaitīšanu valsts speciālā budžeta — Valsts autoceļu fonda — kontā;

12.2. veikt nodevas ieņēmumu un izlietojuma uzskaiti;

12.3. nodrošināt likumā noteiktās iekasētās nodevas daļas ieskaitīšanu pašvaldību speciālo budžetu — pašvaldību autoceļu (ielu) fondu — kontos;

12.4. reizi mēnesī sniegt pārskatus Satiksmes ministrijai par nodevas iekasēšanas un izlietošanas gaitu;

12.5. informēt Satiksmes ministriju par konstatētajiem pārkāpumiem nodevas iekasēšanā un izlietošanā;

12.6. reizi ceturksnī publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” informāciju par nodevas iekasēšanas gaitu un tās sadalījumu starp Valsts autoceļu fondu un pašvaldību autoceļu (ielu) fondiem;

12.7. nodrošināt ar nodevas maksāšanu saistīto dokumentu glabāšanu. Dokumenti glabājami par kārtējo gadu un pieciem iepriekšējiem gadiem.

13. Ja nodevas maksātājs nepiekrīt nodevas administrācijas lēmumam, viņam ir tiesības 30 dienu laikā pēc tā saņemšanas pārsūdzēt nodevas administrācijas lēmumu Satiksmes ministrijā. Lēmuma apstrīdēšanai nepieciešamos pierādījumus nodrošina nodevas maksātājs.

14. Satiksmes ministrijas valsts sekretārs izskata sūdzību 30 dienu laikā pēc saņemšanas un atbild iesniedzējam, norādot pieņemto lēmumu.

15. Ja nodevas maksātājs nepiekrīt šo noteikumu 14.punktā minētajam Satiksmes ministrijas valsts sekretāra lēmumam, viņam ir tiesības 30 dienu laikā pēc tā saņemšanas pārsūdzēt Satiksmes ministrijas valsts sekretāra lēmumu tiesā.

III. Atbrīvojumi no nodevas maksāšanas

16. I un II grupas invalīds, uzrādot noteikta parauga invalīda apliecību, saņem atbrīvojumu no nodevas maksāšanas par vienu vieglo automobili, kas ir reģistrēts vai tiek reģistrēts uz viņa vārda.

17. III grupas invalīds ar pārvietošanās traucējumiem saņem atbrīvojumu no nodevas maksāšanas par vienu invalīdiem paredzētu automobili, kas ir reģistrēts vai tiek reģistrēts uz viņa vārda un atbilst labklājības ministra apstiprinātajam invalīdiem paredzēto preču klasifikatoram, uzrādot šādus dokumentus:

17.1. noteikta parauga invalīda apliecību;

17.2. Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas vai tās struktūrvienības — starprajonu veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisijas — izziņu par attiecīgo medicīnisko indikāciju noteikšanu speciāli pielāgota vieglā automobiļa iegādei un pabalsta saņemšanai, kas paredzēts transporta izdevumu kompensēšanai.

18. Ja invalīdam reģistrēti vairāki vieglie automobiļi, īpašnieks var izvēlēties, par kuru automobili piemērojams atbrīvojums no nodevas maksāšanas. Ja kādam no invalīda automobiļiem kārtējā gadā valsts tehniskā apskate vai reģistrācija veikta bez nodevas samaksas, uzskatāms, ka atbrīvojums no nodevas maksāšanas kārtējā gadā piemērots par šo automobili.

19. Atbrīvojumu no nodevas maksāšanas invalīdam piemēro, neņemot vērā no uzskaites noņemto automobiļu skaitu.

20. Ārvalstu personas, uzrādot dokumentus, kas apliecina to diplomātiskās vai konsulārās privilēģijas Latvijā, saņem atbrīvojumu no nodevas maksāšanas par transportlīdzekļiem, kas ir reģistrēti vai tiek reģistrēti uz šo personu vārda.

21. Atbrīvojumu no nodevas maksāšanas par operatīvajiem transportlīdzekļiem piemēro, ja transportlīdzekļa operatīvais statuss norādīts transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā, kā arī saskaņā ar iekšlietu ministra, aizsardzības ministra vai labklājības ministra rīkojumu par operatīvā transportlīdzekļa statusa piešķiršanu.

22. Nodevu par operatīvajiem transportlīdzekļiem nemaksā arī gadījumos, ja likuma 8.pantā minētās personas šos transportlīdzekļus lieto saskaņā ar nomas vai līzinga līgumu un ja lietotājs kā transportlīdzekļa turētājs norādīts transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā.

23. Ja transportlīdzekļa īpašnieks atbrīvots no nodevas maksāšanas, bet nākamajam transportlīdzekļa īpašniekam nav piemērojams atbrīvojums no nodevas maksāšanas, pirms transportlīdzekļa īpašnieka maiņas reģistrācijas nodevai jābūt samaksātai. Nodevas apmēru aprēķina, izmantojot šādu formulu:

nodeva = nodeva par gadu x 1/12 x kārtējā gadā atlikušo mēnešu skaits (ieskaitot reģistrācijas mēnesi).

24. Ja transportlīdzekļa īpašnieks atbrīvots no nodevas maksāšanas, bet nākamajam transportlīdzekļa īpašniekam piemērojama nodevas atlaide, pirms transportlīdzekļa īpašnieka maiņas reģistrācijas nodevai jābūt samaksātai. Nodevas apmēru aprēķina, izmantojot šādu formulu:

nodeva = nodeva par gadu x 1/12 x kārtējā gadā atlikušo mēnešu skaits (ieskaitot reģistrācijas mēnesi) — saskaņā ar likumu maksājamā nodevas daļa (50 % vai 70 %).

25. Ja transportlīdzekļa īpašnieks atbrīvots no nodevas maksāšanas un arī nākamajam transportlīdzekļa īpašniekam piemērojams atbrīvojums no nodevas maksāšanas, pirms transportlīdzekļa īpašnieka maiņas reģistrācijas nodeva nav jāmaksā.

IV. Nodevas atlaižu piemērošana

26. Juridiskām un fiziskām personām, kas nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu (turpmāk — lauksaimnieki), nodevas administrācija piemēro nodevas atlaidi 50 % apmērā par kravas automobiļiem ar pilnu masu līdz 20000 kg, kas ir reģistrēti vai tiek reģistrēti uz šo personu vārda. Nodevas administrācija lēmumu par nodevas atlaidi izsniedz lauksaimniekam.

27. Lai saņemtu šo noteikumu 26.punktā minēto nodevas administrācijas lēmumu par nodevas atlaidi, lauksaimnieks nodevas administrācijai uzrāda:

27.1. transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību (uz lauksaimnieka vārda reģistrētam transportlīdzeklim) vai citu transportlīdzekļa īpašnieka tiesības apliecinošu dokumentu (vēl nereģistrētam transportlīdzeklim);

27.2. dokumentu, kas apliecina lauksaimnieka īpašumā, pastāvīgā lietošanā vai nomā esošo zemes platību (aramzeme, augļu dārzi, pļavas un ganības), kurā lauksaimnieks nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu. Ja lauksaimnieka īpašumā, pastāvīgā lietošanā vai nomā esošās zemes platība atrodas vairāku pašvaldību teritorijā, norādāmas visas zemes platības neatkarīgi no pašvaldības, kuras teritorijā tās atrodas.

28. Ja uz lauksaimnieka vārda ir reģistrēts viens kravas automobilis ar pilnu masu līdz 20000 kg, nodevas atlaidi piemēro neatkarīgi no lauksaimnieka īpašumā, pastāvīgā lietošanā vai nomā esošās zemes platības, kurā lauksaimnieks nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu.

29. Ja uz lauksaimnieka vārda ir reģistrēti vairāki kravas automobiļi ar pilnu masu līdz 20000 kg, nodevas atlaidi piemēro par vienu kravas automobili uz 50 ha lauksaimniecībā izmantojamās zemes neatkarīgi no tā, cik pašvaldību teritorijā šī zeme atrodas. Lauksaimnieks var izvēlēties, par kuru kravas automobili piemērojama nodevas atlaide.

30. Šo noteikumu 26.punktā minēto nodevas administrācijas lēmumu lauksaimnieks iesniedz Ceļu satiksmes drošības direkcijā pirms transportlīdzekļa valsts tehniskās apskates, Latvijā agrāk nereģistrēta transportlīdzekļa reģistrācijas, īpašnieka maiņas reģistrācijas, no uzskaites noņemta transportlīdzekļa atkārtotas reģistrācijas, kā arī pirms transportlīdzekļa noņemšanas no uzskaites.

31. Ja transportlīdzekļa īpašnieks saņēmis nodevas atlaidi, bet nākamajam transportlīdzekļa īpašniekam nodevas atlaide nav piemērojama, pirms transportlīdzekļa īpašnieka maiņas reģistrācijas nodevai jābūt samaksātai. Nodevas apmēru aprēķina, izmantojot šādu formulu:

nodeva = nodeva par gadu x 1/12 x kārtējā gadā atlikušo mēnešu skaits (ieskaitot reģistrācijas mēnesi).

V. Nodevas atmaksāšana

32. Likumā noteiktajos gadījumos nodevas administrācija nodevu vai tās daļu atmaksā transportlīdzekļa īpašniekam vai personai, kas veikusi nodevas maksājumu, atbilstoši transportlīdzekļu un vadītāju valsts nozīmes reģistra datiem. 

VI. Noslēguma jautājumi

33. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1995.gada 13.jūnija noteikumus Nr.149 “Noteikumi par kārtību, kādā iekasējama transportlīdzekļu gada nodeva” (Latvijas Vēstnesis, 1995, 95.nr.).

34. Noteikumu 8.punkts stājas spēkā ar 2003.gada 1.janvāri.

Ministru prezidents A.Bērziņš

Satiksmes ministrs A.Gorbunovs

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2002.gada 5.oktobri.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!