• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par aizņēmuma līgumu ar Pasaules banku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.10.2002., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67009

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pensiju otro līmeni

Vēl šajā numurā

03.10.2002., Nr. 142

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par aizņēmuma līgumu ar Pasaules banku

Pirmdien, 30.septembrī, Vašingtonā tika parakstīts Latvijas līgums ar Pasaules banku par 20 miljonu ASV dolāru aizdevumu otrās strukturālo pārkārtojumu programmas ietvaros (PSAL II). Līgumu Latvijas valsts vārdā parakstīja finansu ministrs Gundars Bērziņš, Pasaules bankas vārdā — Baltijas valstu direktors Rodžers Grovs. Līguma parakstīšanā piedalījās arī Latvijas īpašu uzdevumu ministrs sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Roberts Zīle, kas koordinēja aizdevuma līguma sagatavošanu.

Aizdevuma mērķis — atbalsts ilgtspējīgai valdības ekonomiskās reformas programmai Latvijā. Otrā gada ietvaros Politikas reformu programmā kā pamatnosacījumi tika iekļauts progress saistībā ar pensiju likumdošanu reformas otrās kārtas nodrošināšanai, korupcijas novēršanu un apkarošanu, ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas darbības sākšanu, valsts aģentūru darbības caurspīdīguma nodrošināšanu, tiesu reformu u.c. Latvija bija viena no pirmajām valstīm, kura izmanto šāda veida Pasaules bankas aizdevumu pret valdības programmu. Tagad Latvija ir pirmā valsts, kas izmanto atlikto aizdevumu.

Latvijas pilnvarotais Pasaules bankā ministrs Roberts Zīle: “Latvija ir pirmā no valstīm, kas izmanto Pasaules bankas atlikto aizdevumu, un tas pierāda — valdības galvenais mērķis, īstenojot šo programmu, ir turpināt iesāktās reformas valstij tādos svarīgos sektoros kā publiskā administrācija, korupcijas novēršana, iekšējā tirgus liberalizācija, monopola regulēšana. Valdība nav šo programmu īstenojusi tāpēc, ka tai vajadzētu aizņemties naudu. Pasaules bankas lēmums apstiprināt Latvijai otrā gada strukturālo pārkārtojumu programmu nozīmē starptautisku atzinību Latvijā notiekošajiem pārkārtojumiem. Vienlaikus, turpinot līdzšinējo ekonomisko politiku, nepieciešamības gadījumā valdība var izmantot šo aizdevumu turpmāko triju gadu laikā.”

Finansu ministrs Gundars Bērziņš: “Sākot gatavot aizņēmuma līgumu ar Pasaules banku, Latvijā bija citāda fiskālā situācija. Tagad mūsu valsts attīstība ir bijusi tik veiksmīga, ka nodrošinājusi lieliskus budžeta izpildes rādītājus un mazāku fiskālo deficītu, kam nepieciešams arī mazāks finansējums. Tādēļ Latvija šo aizņēmumu no Pasaules bankas saņem kā atlikto aizdevumu — faktiski Pasaules banka rezervēs Latvijai līdzekļus, ko mēs varēsim izmantot nepieciešamības gadījumā. Šis ir mūsu valstij gan finansiāli, gan stratēģiski izdevīgs līgums, jo sadarbībā ar Pasaules banku ir stimulētas nozīmīgas strukturālās pārmaiņas Latvijā.”

PSAL II līguma projekta sagatavošana tika sākta jau 2000.gadā. Programmatisko strukturālo pārkārtojumu aizdevuma līgums ir otrais no trim paredzētajiem PB strukturālus pārkārtojumus rosinošiem aizdevuma līgumiem Latvijai. Pirmais šāda veida līgums tika parakstīts un piešķirts 2000.gada martā par 40 miljoniem dolāru. Kopumā trijās kārtās ir iespējams saņemt 100 miljonus dolāru (1.kārta — 40 miljoni dolāru, 2.kārta — 20 miljoni dolāru, 3.marta — 40 miljoni dolāru).

Kopš Latvija 1992.gada augustā kļuvusi par Pasaules bankas dalībvalsti, kopējais bankas finansējums vairāk nekā 19 dažādiem projektiem Latvijā ir tuvu 400 miljoniem ASV dolāru. Šā gada 25.aprīlī Pasaules bankas izpilddirektoru valde apstiprināja bankas darbības stratēģiju nākamajiem trim gadiem, uzsverot, ka bankas darbība šajā periodā tiks vērsta uz reformām, kas veicinātu turpmāku privātā sektora attīstību, publiskās administrācijas nostiprināšanu un iedzīvotāju labklājības līmeņa celšanu īpaši ievainojamākajos Latvijas reģionos. Stratēģija vērsta arī uz bankas atbalstu Latvijas integrācijai Eiropas Savienībā.

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!