• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidents: ar pretenziju ministram Marekam Segliņam - par Saeimas priekšvēlēšanu spriegumiem ar uzdevumu ministram Vladimiram Makarovam - par mazo hidroelektrostaciju darbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.10.2002., Nr. 140 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66925

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par izmaiņām Pārdaugavas panorāmā

Vēl šajā numurā

01.10.2002., Nr. 140

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidents:

ar pretenziju ministram Marekam Segliņam — par Saeimas priekšvēlēšanu spriegumiem

Pēc divu savienības “Latvijas ceļš” (LC) biedru aizturēšanas lietā par Tautas partijas (TP) deputātu kandidātu nomelnošanu Ministru prezidents Andris Bērziņš (LC) nolēmis vakar, 30.septembrī, plkst.17.30 uzklausīt iekšlietu ministra Mareka Segliņa (TP) paskaidrojumus.

Vairākas stundas valdības ēkā pie Ministru prezidenta notika neformāla tikšanās ar LC vadību, informēja partijas preses sekretāre Evija Ansonska.

Kā informējis premjera preses sekretārs Arnis Lapiņš, premjers vēlējies pārliecināties par iekšlietu ministra rīcībā esošajiem pierādījumiem pret tiem cilvēkiem, kurus Organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanas biroja (ONKAB) darbinieki aizturējuši saistībā ar TP nomelnojošu materiālu izplatīšanu. Pašlaik šķiet, ka notikušais ir provokācija, kas saistīta ar TP, teicis Lapiņš.

ONKAB aizdomās par saistību ar TP nomelnojošo plakātu izplatīšanu aizturēja četrus cilvēkus – LC izpilddirektoru Ervīnu Straupi un koordinatori Binniju Ārbergu, nomelnojošos materiālus izgatavojušā uzņēmuma “Adverts” kurjeru un tipogrāfijas vadītāju.

Valsts policijas preses dienestā sacīts, ka kopumā policija atsavinājusi 40 000 eksemplārus dažādiem TP reklāmas plakātiem līdzīgu plakātu ar pamata saukli “Banda” saukļa “Komanda” vietā. Šā gada augustā Valmierā, Cēsīs un Rīgā izplatītajos plakātos pamata sauklis bija pārveidots par “Zagļi”. Lapiņas toreiz tika iemestas iedzīvotāju pastkastītēs.

LC darbinieki tiek turēti aizdomās par izplatīto materiālo pasūtīšanu tipogrāfijai. Kā sacījusi “Adverts” Reklāmas daļas direktore Inga Slavinska, materiālus pasūtīja LC, tomēr viņa nezināja, kad un cik lielā apjomā tie izgatavoti.

Vakar ONKAB darbinieki no tipogrāfijas esot izsekojuši tās darbiniekam piederošu vieglo automašīnu “Ford Escort”, kurā bija iekrautas nomelnojošās lapiņas. Automašīna izsekota līdz Akmeņu ielai 15 Rīgā, kur atrodas LC Rīgas nodaļa. Policijas darbinieki automašīnas vadītāju aizturējuši brīdī, kad šoferis devies uz partijas biroju. Noskaidrots, ka pēc tipogrāfijas vadītāja mutiska lūguma automašīnas vadītājam sagatavotie materiāli bija jānogādā LC Rīgas nodaļas birojā.

Savukārt, pēc Lapiņa rīcībā esošās informācijas, Straupe un Ārberga aizturēti LC Rīgas nodaļas birojā pēc tam, kad viņi policistiem noliedzoši atbildējuši uz jautājumu: “Vai jūs gaidāt kādus materiālus?”

 

Ministru prezidents Andris Bērziņš (LC) pēc vairāk nekā stundu garas sarunas ar iekšlietu ministru Mareku Segliņu (TP) vakar, 30.septembrī, nolēmis atlaist viņu no ministra amata.

Kā savu lēmumu pamatoja premjers, viņš uzskata, ka Segliņš izmantojis dienesta stāvokli savienības “Latvijas ceļš” (LC) popularitātes mazināšanai un prestiža graušanai. Premjers uzskata, ka ministram nebija pamata bez pierādījumiem pirms vēlēšanām publiskot informāciju par LC iespējamo saistību ar Tautas partijas (TP) nomelnošanu.

Segliņš savukārt uzskata, ka premjers pieņem pārsteidzīgu lēmumu, nesagaidot pierādījumus, kas var būt LC neglaimojoši. Pēc iekšlietu ministra domām, premjers ir zaudējis pašsavaldīšanos.

Segliņš premjeram solījis līdz šodienai sagatavot atskaiti par izmeklēšanas gaitu. “Taču premjers laikam nevēlējās saņemt šo atskaiti, kas iespējams varētu runāt par sliktu LC, un pieņēma šādu lēmumu,” sacīja no amata atbrīvotais ministrs.

Šobrīd notiekot pierādījumu nostiprināšana. Segliņš paudis viedokli, ka ar šo soli valdības vadītājs vēlas ietekmēt lietas izmeklēšanu. “Ceru, ka pēc manas atlaišanas valdības vadītājs šo izmeklēšanu neapturēs,” sacījis Segliņš.

Segliņš teica, ka pret TP notiek regulāra negatīva kampaņa, kā piemēru minot LC biedra Edvīna Inkēna saistību ar pedofilijas lietas tapšanu un Inkēna producētā raidījuma “Nedēļa” rādīto sižetu par Segliņu. “Tās ir zemiskas metodes,” vērtēja politiķis.

Jautāts, kādēļ Iekšlietu ministrija informējusi par LC biedru aizturēšanu īsi pirms vēlēšanām, Segliņš atzina, ka tas darīts apzināti, “lai sabiedrība zinātu, par ko, iespējams, jāvēl”.

Uz jautājumu, vai šis lēmums neietekmēs valdības stabilitāti, Berziņš izteicis cerību, ka nē. “Dažas dienas pirms Saeimas vēlēšanām būtu neloģiski gāzt valdību, jo no tā neiegūs neviens,” sprieda Bērziņš.

Savukārt atlaistais ministrs nebija tik pārliecināts par valdības stabilitāti un uz jautājumu, vai viņa partijas biedri – ministri – nesolidarizēsies un no valdības neaizies, atbildēja, ka informēšot par situāciju partijas vadītāju Andri Šķēli un tad redzēšot.

 

Ministru prezidents Andris Bērziņš iekšlietu ministra pienākumu izpildīšanai nozīmēs apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK biedru, aizsardzības ministru Ģirtu Valdi Kristovski, – to premjers pavēstījis telefonsarunā ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi–Freibergu, informējusi prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga. Premjera preses sekretārs Arnis Lapiņš apstiprinājis, ka premjers gatavo rīkojumu par Kristovska nozīmēšanu pildīt iekšlietu ministra pienākumus. Rīkojumu valdības vadītājs grasās parakstīt šodien, 1.oktobrī.

TB/LNNK priekšsēdētājs Māris Grīnblats sacījis, ka par iekšlietu ministra pienākumu pildīšanu jāizlemj pašam Kristovskim, jo Ministru kabineta iekārtas likums paredz, ka premjers var nozīmēt kādu ministru uz laiku pildīt cita ministra pienākumus. Partija nekādus norādījumus Kristovskim neizteikšot.

Kristovskis sarunā ar aģentūru LETA apliecināja, ka uzņemsies iekšlietu ministra pienākumus. “Pildīšu tikai tos pienākumus, kas saistīti ar ministrijas juridisko darbību,” sacīja Kristovskis, uzsverot, ka tā ir regulāra parādība, ka kāds pilda cita ministra pienākumus.

Jau vakar Kristovskim bija tikšanās ar premjeru, pēc kuras iespējams jau tiks parakstīts rīkojums par viņa nozīmēšanu pildīt iekšlietu ministra pienākumus. Kristovskis uzsvēris, ka turpinās darīt iekšlietu ministra iesāktos darbus, taču nekādā ziņā neiejauksies TP nomelnošanas lietas izmeklēšanā. “Es jau tagad no tās norobežojos,” uzsvēris topošais iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs.

Pēc Aivas Rozenbergas teiktā, prezidente sarunā ar premjeru vēlējās noskaidrot iemeslus un apstākļus, kādos Bērziņš lūdzis Segliņa demisiju, kā arī uzklausīja premjera vērtējumu par valdības stabilitāti. Sarunā prezidente esot guvusi apliecinājumu, ka līdz vēlēšanām valdība būs stabila.

Prezidente apliecina, ka viņa uztur kontaktus ar valdības vadītāju un citām amatpersonām un nepieciešamības gadījumā viņas rīcībā ir pilnīga informācija par stāvokli valstī, sacīja Rozenberga.

Pēc aģentūras LETA informācijas (vakar — resp. 30.septembrī, šodien — resp. 1.oktobrī)

ar uzdevumu ministram Vladimiram Makarovam — par mazo hidroelektrostaciju darbību

Pēc mazo HES apmeklējuma 28.septembrī Gaujas augštecē Ministru prezidents Andris Bērziņš vakar, 30.septembrī, ir nosūtījis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Vladimiram Makarovam rezolūciju, kurā lūdz līdz 3.oktobrim sniegt informāciju par vides aizsardzības un dabas resursu izmantošanas normatīvo aktu ievērošanu Variņu HES, Gaujas HES, Lācītes HES un Pilskalnu HES uz Gaujas upes, kā arī to, kā tiek nodrošināta sanitārās caurteces prasību ievērošanas kontrole minētajās HES.

Rezolūcijā V.Makarovam Ministru prezidents ir uzdevis līdz 10.oktobrim veikt ekspertīzi: par īpaši aizsargājamo biotopu un sugu iznīcināšanu un gultnes padziļināšanas Gaujas upē likumību; par meža zemju transformēšanas likumību; par Aizsargjoslu likuma prasību ievērošanu; zivsaimnieciskās ekspertīzes slēdzienu kompetenci un pamatotību attiecībā uz zivju ceļu neierīkošanu; kā arī par Billes HES uz Amatas upes veikto būvdarbu veikšanas un saskaņošanas likumību un zivju ceļa neierīkošanas pamatotību un Aizsargjoslu likuma prasību ievērošanu.

Vienlaikus Ministru prezidents lūdz sniegt skaidrojumu par amatpersonu atbildību iepriekš minētajos konkrētajos gadījumos atbilstoši likuma ‘Par vides aizsardzību” 47.pantam un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iespējamo rīcību atbilstoši minētā likuma 58.pantam.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!