• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jubileja arī Latvijas kultūras mantojumam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.09.2002., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66879

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai pa dialektisko spirāli atgriežamies pie darbošanās Latvijas labā

Vēl šajā numurā

27.09.2002., Nr. 139

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jubileja arī Latvijas kultūras mantojumam

Vakar, 26. septembrī, Latvijas kultūras ministre Karina Pētersone un ASV vēstnieks Latvijā Braiens Karlsons parakstīja nodomu memorandu par sadarbību Marka Rotko simtgades pasākumu rīkošanā nākamgad.

Marks Rotko, viens no pagājušā gadsimta ievērojamākajiem māksliniekiem, kura abstraktā ekspresionisma darbi izstādīti prestižās galerijās un muzejos visā pasaulē, dzimis 1903. gada 25. septembrī Daugavpilī un desmit gadu vecumā emigrējis uz Amerikas Savienotajām Valstīm. 2003. gada 25. septembrī apritēs simt gadu kopš viņa dzimšanas.

Nodomu memorandā uzsvērts, ka Marka Rotko mantojums “dara godu viņa saiknei ar Latviju un Ameriku” un ka šī izcilā mākslinieka — “viena no Latvijas slavenākajiem dēliem” — jubileja piedāvā “vēl vienu iespēju atgādināt par Latvijas bagāto kultūras mantojumu un piesaistīt tam pasaules uzmanību”. Šajā dokumentā pausta arī pārliecība, ka Marka Rotko simtgadei veltītās aktivitātes nākamā gada septembrī Rīgā un Daugavpilī “īpaši palīdzēs vairot valsts starptautisko atpazīstamību, cels nacionālo pašapziņu un veicinās dažādu reģionu iesaistīšanos kopīga mērķa īstenošanā”.

Marka Rotko jubilejas pasākumu ciklu ievadīs svinīga atklāšanas ceremonija ar plašu koncertu. Izcilā mākslinieka daiļradei būs veltīta teorētiskā konference ar Latvijas lektoru un vieslektoru piedalīšanos. Valsts Mākslas muzejā Rīgā un Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā notiks Marka Rotko darbu izstādes, ko abi muzeji sagatavos sadarbībā ar ASV vēstniecību un Marka Rotko ģimeni. Paredzēts demonstrēt televīzijas filmas Latvijas televīzijā un rīkot pasākumus kinoteātrī, kā arī izdot rakstu sēriju kultūras un mākslas izdevumos un atklātņu komplektu. Īpaša iecere piemiņas pasākumu klāstā ir vizuālās mākslas programma skolām, ko, izmantojot Marka Rotko daiļrades motīvus, sagatavos Izglītības un zinātnes ministrijas Metodiskais centrs un apvienība “Trīs krāsas’’.

Marka Rotko simt gadu jubileja, ko pēc gada kopīgi atzīmēs Latvija un ASV, atšķirs pasaulei vēl vienu lappusi grāmatā par Latvijas izcilākajiem dēliem.

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!