• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tikšanās, kas apliecina kaimiņu veiksmīgo sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.09.2002., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66867

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

27.09.2002., Nr. 139

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tikšanās, kas apliecina kaimiņu veiksmīgo sadarbību

Vakar, 26.septembrī, Latvijas Valsts prezidente Helsinkos tikās ar Somijas prezidenti
TARJA3.JPG (17393 bytes)
Šajā, 2001.gada 9.maija, attēlā — Somijas Republikas prezidente Tarja Halonena viesos pie Latvijas Republikas Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas Rīgas pilī Somijas prezidentes valsts vizītes laikā Latvijā
Foto: A.F.I.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar, 26. septembrī, Helsinkos tikās ar Somijas Republikas prezidenti Tarju Halonenu. Sarunas sākumā abas puses pauda gandarījumu par regulāro Latvijas un Somijas dialogu dažādos līmeņos un jomās, arī augstākajā politiskajā līmenī.

V.Vīķe-Freiberga un T. Halonena pārrunāja Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās procesu un aktualitātes. T. Halonena apsveica Latviju ar tās panākumiem iestāšanās sarunās ES, kā arī apliecināja Somijas atbalstu Latvijai sarunu gaitā. Īpaši abas puses pievērsās iestāšanās sarunu lauksaimniecības sadaļai. V.Vīķe-Freiberga stāstīja T.Halonenai par Latvijas nostāju kvotu jautājumā lauksaimniecības preču kontekstā un uzsvēra, ka “Latvijas zemniekiem ir tiesības ražot kaut vai tik daudz, lai pabarotu savu valsti, un šīs tiesības viņiem nedrīkst tikt atņemtas”. T.Halonena sacīja, ka Somija, kurai ir liela pieredze ES sarunu risināšanā, dziļi izprot Latvijas nostāju lauksaimniecības jomā saistībā ar ES un atbalsta to, ka Latvijai no Eiropas Komisijas jāsaņem taisnīgs un vienlīdzīgs piedāvājums lauksaimniecības kvotu ziņā. T.Halonena arī sacīja: Somija piekrīt tam, ka Baltijas valstīm lauksaimniecības ziņā ir unikāla vēsturiska situācija, kas nosaka šībrīža stāvokli, un tas ir jāņem vērā, domājot arī par Baltijas valstu integrāciju Eiropas Savienībā lauksaimniecības ziņā.

Somijas prezidente Tarja Halonena apliecināja V.Vīķei-Freibergai, ka Somija darīs visu, lai atbalstītu Latviju šajā ziņā un lai kopumā atbalstītu Latviju un pārējās Baltijas valstis šajā iestāšanās sarunu pietiekami sarežģītajā posmā.

Abas puses pārrunāja arī citus ar ES iekšējām reformām saistītus jautājumus, kas skar ES paplašināšanās procesu. T.Halonena izteica cerību, ka ES radīs pozitīvu risinājumu šiem pārmaiņu procesiem un pozitīvs rezultāts būs arī sarunās par ES lauksaimniecības politiku.

V.Vīķe-Freiberga atzīmēja, ka, tāpat kā Somijas dāvinātais helikopteris, arī krasta apsardzes kuģis ir labs papildinājums Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem funkciju pildīšanai.

V.Vīķe-Freiberga un T.Halonena runāja arī par jaunās Eiropas ekonomiskās attīstības iespējamiem ceļiem, pārspiežot gan turpmākās ES un Pasaules tirdzniecības organizācijas attiecības, gan sadarbību starp ES un Krieviju. Pārrunātas arī citas Latvijas un Somijas iekšpolitiskās un ārpolitiskās aktualitātes.

Abas prezidentes atzīmēja arī Helsinkos notiekošās konferences “Sievietes — biznesa līderes” nozīmību, uzsverot, ka ir nepieciešami jauni veidi, kā sekmēt ekonomisko sadarbību starp ASV un Baltijas reģionu, un pauda cerību, ka šī konference dos būtisku praktisku ieguldījumu kontaktu veicināšanā.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!