• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atdarināšanas vērtu sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.09.2002., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66816

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES un Krievijas tikšanos Ventspilī

Vēl šajā numurā

27.09.2002., Nr. 139

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atdarināšanas vērtu sadarbību

Jau deviņus gadus Latviju ar ASV Mičiganas štatu saista cieša sadarbība aizsardzības, izglītības un vides aizsardzības jomā. Tā sākās tūliņ pēc Baltijas valstu neatkarības atgūšanas, kad ASV Aizsardzības ministrija uzaicināja Mičiganas, Merilendas un Pensilvānijas pavalstis sadarboties ar Latviju, Lietuvu un Igauniju.

«Domāju, ka tas bija tādēļ, ka Mičiganas Nacionālā gvarde ir viena no labākajām ASV, un mēs esam lepni, ka mūsu sadarbība ar Latviju tiek uzskatīta par atdarināšanas vērtu,» cienīgi uzsver Džons Englers, Mičiganas štata gubernators, kurš nupat apmeklēja Latviju, lai saņemtu Triju Zvaigžņu ordeni un Goda zīmi par ieguldījumu Nacionālo Bruņoto spēku attīstībā.

Šī atzinība, šķiet, ir pelnīta. Kopš 1993.gada Mičiganas Nacionālā gvarde sadarbojas ar Latvijas zemessardzi, galvenokārt personāla un informācijas apmaiņas jomā. Katru gadu Latvijas zemessardzes vads piedalās arī Nacionālās gvardes lauku taktiskās mācībās GuardEx. Mičiganas Nacionālās gvardes komandierim, ģenerāladjutantam Gordonam Stampam Triju Zvaigžņu ordenis piešķirts jau pirms diviem gadiem. «No programmas Bruņoto spēku attīstībai šī sadarbība ir kļuvusi par attiecībām, kas mums ir dārgas,» saka Dž.Englers.

Viņš uzskata, ka militārajā sadarbībā ir sasniegts liels progress. «Mēs pilnībā atbalstām un ceram redzēt Latviju NATO. Tā būtu Latvijas pēdējo desmit gadu pūliņu atzīšana. Dalība NATO prasa noteiktus pienākumus, bet Latvijas valdība ir parādījusi sevi visiespaidīgākajā veidā, piešķirot līdzekļus aizsardzībai un iesaistot Latvijas Bruņotos spēkus miera uzturēšanas misijās.»

Nacionālā gvarde ir vecākā ASV militārā struktūra un neatņemama ASV militāro spēku sastāvdaļa. «Kad Latvijas Bruņotie spēki piedalās mācībās kopā ar Nacionālo gvardi, viņi trenējas kopā ar labāko armiju pasaulē. Viņi saņem vislabāko apmācību un ir parādījuši sevi no vislabākās puses,» uzsver Dž.Englers.

Pēc 11.septembra ASV Nacionālā gvarde, kas sastāv no īpaši apmācītiem brīvprātīgajiem, ir daļēji mobilizēta svarīgu objektu apsardzei. Pašreiz apmēram 1000 no vairāk nekā 10 000 gvardes vīriem ir iesaukti. Viņi sargā Pentagonu, Mīda fortu Merilendā, Hamiltona fortu Ņujorkā, strādā arī uz robežas un muitas punktos. Nacionālās gvardes vīri apsargā sagūstītos Al Quaeda kaujiniekus Guantanamo fortā.

Mičiganas štatā dzīvo ievērojama baltiešu kopiena, tur atrodas arī latviešu centrs Garezers. «Mūs «sapāroja» ASV Aizsardzības ministrija - viņi centās salikt kopā valstis, kam ir kaut kas kopējs. Tas izrādījās noderīgi, jo, kad cilvēki no Latvijas dodas uz Mičiganu, viņi paliek pie vietējiem latviešiem. Arī mana sekretāre ir latviete,» uzsver gubernators.

Dž.Englers stāsta, ka latviešu kopiena bijusi ļoti aktīva laikā, kad Latvija vēl nebija brīva. «Tagad cilvēki var ceļot turp un atpakaļ un tiek veidoti daudzi individuāli kontakti. Nav, kā vārdā saukt visus kopā, lobēt kongresu vai prezidentu un ietekmēt politiskos procesus,» saka gubernators. Tomēr kopienas vēl aizvien ir politiski aktīvas, jo interese ir pārsvērusies uz aizsardzību un iestāšanos NATO.

 

“DIENA”

Sekojot citiem: “LV” informācijas redaktors Gints Moors

Par pārņemto publikāciju faktoloģiju atbild informācijas avoti

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!