• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grāmatu cenām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.09.2002., Nr. 135 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66658

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par iekšzemes kopprodukta reālo pieaugumu

Vēl šajā numurā

20.09.2002., Nr. 135

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grāmatu cenām

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinātās likmes 9% apmērā ieviešana grāmatām no 2003.gada 1.janvāra kopumā radīs grāmatu cenu samazinājumu, liecina Finansu ministrijas aprēķini. Arī Latvijas Grāmatizdevēju asociācija ir apliecinājusi, ka grāmatu cenu kāpums PVN dēļ nav gaidāms.

Pērnā gada novembrī Saeimā tika pieņemti grozījumi likumā par pievienotās vērtības nodokli, paredzot ieviest Latvijā vēl vienu pievienotās vērtības nodokļa likmi — samazināto likmi 9% apmērā. Līdz ar šiem grozījumiem tika noteikts, ka no 2003.gada 1.janvāra samazināto PVN likmi piemēros visām grāmatu piegādēm.

Pašlaik Latvijā daļa grāmatu — mācību un zinātniskā literatūra, Latvijā izdotā bērnu literatūra un oriģinālliteratūras darbu pirmizdevumi — ir atbrīvotas no pievienotās vērtības nodokļa, pārējās grāmatas tiek apliktas ar 18% PVN. Pēc Finansu ministrijas datiem, ar 18% PVN tiek aplikti 29% Latvijā izdoto grāmatu un 86% importēto grāmatu.

Pēc grozījumu spēkā stāšanās visām grāmatām tiks piemērota 9% PVN likme, kas reāli par 9% samazinās cenu tām grāmatām, kam līdz šim tika piemērota PVN standartlikme.

Savukārt vidējais izdevniecību nomaksātais PVN (priekšnodokļa) apmērs veido 8–10% no neapliekamo grāmatu pašizmaksas, tādējādi 9% PVN likmes ieviešana šo grāmatu cenas neietekmēs.

Gatavojot aprēķinus par PVN piemērošanu grāmatām, Finansu ministrija lūdza sniegt atzinumu par šiem jautājumiem arī Latvijas Grāmatizdevēju asociācijai. Latvijā pašlaik darbojas aptuveni 400 izdevniecības un citi izdevēji. Lielākie grāmatu izdevēji ir apvienojušies Latvijas Grāmatizdevēju asociācijā (47 izdevēji).

Grāmatizdevēju asociācija savā vēstulē norādīja:

“Samazināts PVN neietekmētu grāmatu cenu, arī grāmatizdevēju aprēķini liecina, ka šāda (9%) likme ir optimāla izdevēja attiecībām ar pircēju un budžetu.”

Piemērojot visām grāmatām no 2003.gada 1.janvāra 9% PVN likmi, kopējie valsts budžeta ieņēmumi, kā liecina Finansu ministrijas prognozes, varētu samazināties aptuveni par 500 tūkstošiem latu.

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!