• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Baltijas reģiona drošībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.09.2002., Nr. 135 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66653

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Esam bagāti ar pašražotu labu pārtiku

Vēl šajā numurā

20.09.2002., Nr. 135

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Baltijas reģiona drošībai

Vakar, 19.septembrī, Latvijā uzturējās Somijas bruņoto spēku komandieris

Tiekoties ar Valsts prezidenti

SOMS1.JPG (22807 bytes)
Foto: Juris Krūmiņš
Vakar, 19.septembrī, Rīgas pilī: Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris pulkvedis Raimonds Graube, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Somijas bruņoto spēku komandieris admirālis Juhans Kaskeala

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga vakar, 19. septembrī, Rīgas pilī tikās ar Somijas bruņoto spēku komandieri Juhanu Kaskealu.

Abas puses atzinīgi novērtēja Latvijas un Somijas sadarbību robežapsardzes, jūras spēku un kinoloģijas jomā, kā arī uzsvēra turpmāko kontaktu nozīmību Baltijas jūras reģiona ietvaros. J.Kaskeala atzinīgi vērtēja Latvijas izaugsmi un straujo NBS attīstību, savukārt prezidente pateicās Somijai par tās dāvinājumiem Latvijas bruņotajiem spēkiem. “Tikai kopīgiem spēkiem mēs varam garantēt mieru un drošību mūsu reģionā, un katrai valstij šī mērķa sasniegšanā ir sava specifiska loma,” bija vienisprātis V.Vīķe–Freiberga un J.Kaskeala.

Pārrunāta abu valstu iesaiste starptautiskajās miera nodrošināšanas misijās. J.Kaskeala atzīmēja, ka Somijā dalība šajās misijās tiek augstu novērtēta un tai ir augsts prestižs sabiedrībā.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Tiekoties ar Aizsardzības ministrijas un NBS delegāciju

Vakar, 19. septembrī, Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) delegācija, kuru vadīja Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra p.i. Ilona Dreģe un NBS komandieris pulkvedis Raimonds Graube, tikās ar Somijas bruņoto spēku komandiera admirāļa Juhana Kaskealas vadīto delegāciju. Sarunas gaitā pārrunāti jautājumi par Latvijas veikumu likumdošanas jomā un Somijas alternatīvā dienesta likuma būtību, kā arī Latvijas sabiedrības attieksmi pret valsts aizsardzību.

Sarunu dalībnieki uzsvēra, ka Latvijas un Somijas divpusējās attiecības ir jāturpina, vienlaikus veicinot visu Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbību.

Latvija un Somija ir parakstījušas divpusējās sadarbības līgumu, kā arī līgumu par sadarbību aizsardzības jomā. Abas valstis sadarbojas Baltijas valstu kopīgo militāro projektu — “Baltbat”, “Baltnet”, “Baltdefcol” un “Baltron” — ietvaros.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

 

Tiekoties ar Saeimas komisiju

Vakar, 19.septembrī, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas pārstāvji tikās ar Somijas bruņoto spēku komandieri Pauli Juhani Kaskealu.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Dzintars Kudums uzsvēra, ka Latviju un Somiju vieno Baltijas jūra un kopīgi risināmi uzdevumi.

Somijas bruņoto spēku komandieris informēja, ka Somijas parlamentā ir notikušas pārmaiņas, kuru rezultātā drošības un aizsardzības jautājumi tiek risināti atklātās diskusijās starp likumdevējiem un izpildvaru. Valdība sagatavo “Balto grāmatu” — Somijas bruņoto spēku piecu gadu attīstības koncepciju, kas paredz arī finansiālu nodrošinājumu. Minēto dokumentu apstiprina Somijas parlaments.

Savukārt Dz.Kudums pastāstīja par komisijas likumdošanas darbu, īpaši akcentējot Saeimas pieņemto Valsts aizsardzības finansēšanas likumu, kas paredz stabila aizsardzības budžeta nodrošināšanu 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta no 2003. līdz 2008.gadam. Minētais likums ļauj plānot valsts aizsardzības budžetu noteiktam laika periodam.

Sarunas noslēgumā abas puses pārrunāja Latvijas un Somijas sadarbības perspektīvas drošības un aizsardzības jomā, uzsverot atvērta dialoga nepieciešamību. Somijas bruņoto spēku komandieris izteica pārliecību, ka Latvijas iekļaušanās NATO struktūrās būs pozitīvs ieguldījums drošībai Baltijas jūras reģionā.

Saeimas preses dienests

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!