• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunu kārtību PHARE līdzekļu apgūšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.2002., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66235

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Par konvertējamo valūtu kursiem

Vēl šajā numurā

12.09.2002., Nr. 130

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunu kārtību PHARE līdzekļu apgūšanā

Nacionālais koordinators ārvalstu palīdzības jautājumos ministrs Roberts Zīle vakar, 11. septembrī, parakstījis valdībā 10. septembrī apstiprināto ES PHARE programmas finansu memorandu, kas horizontālās programmas ietvaros paredz atbalstu paplašinātai decentralizācijas ieviešanai pirmsiestāšanās ES fondu administrēšanai Latvijā. Lai pilnveidotu finansu kontroles sistēmu, kā arī iepirkuma procedūras, pēc kurām Latvijai būs patstāvīgi jāīsteno PHARE līdzekļu apgūšana, no PHARE 2002. gada programmas Latvija saņems atbalstu 0,5 miljonus eiro.

Īpašu uzdevumu ministrs sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Roberts Zīle:

“Tā kā PHARE projekti tiek īstenoti vairāku gadu garumā, kļūst reāla situācija, ka šīs programmas līdzekļi Latvijai būs atvērti arī pēc iestāšanās ES. Šajā gadījumā Eiropas Komisija vēlas būt pārliecināta, ka Latvija būs spējīga patstāvīgi ievērot visus finansu kontroles un iepirkumu nosacījumus Eiropas nodokļu maksātāju naudas atbilstošai izmantošanai. Parakstītais memorands ir Eiropas Savienības atbalsts, lai, vēlākais, nākamā gada vidū akreditācijai Briselē būtu gatavas atbilstošās Latvijas institūcijas un sakārtota atbilstošā likumdošanas bāze.”

Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā vadītājs Endrū Rasbašs finansu memorandu parakstīja jau 30. augustā. E.Rasbašs: “Līdz ar paplašinātās decentralizētās ieviešanas sistēmas darbības sākšanu Latvija būs pilnībā atbildīga par ES pirmsiestāšanās fondu, kas ir pakļauti auditam, izmantošanu un līgumu slēgšanu. Ja auditā atklāsies problēmas, Latvijai būs šī nauda ES jāatmaksā. Tādējādi Latvijas pusei ir jānodrošina, lai tā būtu sagatavota jaunās sistēmas ieviešanai, un ES PHARE programma tai palīdzēs tikt galā ar šo uzdevumu. Šī sistēma ir arī priekšnoteikums, lai Latvija pēc iestāšanās ES varētu apsaimniekot daudz lielākus ES fondus.”

Līdz šim Latvijas puse jau veica iepirkumus PHARE projektu īstenošanai, taču tie bija jāapstiprina Eiropas Komisijai. Turpmāk plānots, ka Latvija iepirkumu procedūru īstenos patstāvīgi. Latvijai paplašinātā decentralizācija pirmsiestāšanās finansu instrumentu administrēšanā jāievieš līdz 2003. gada beigām.

 

FM preses dienests,  EK delegācijas Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!