• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Laipni lūdzam Latvijas zemē, Lietuvas Prezident!. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.09.2002., Nr. 124 https://www.vestnesis.lv/ta/id/65972

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai zinātkāre kļūst par visas dzīves nepieciešamību

Vēl šajā numurā

03.09.2002., Nr. 124

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Laipni lūdzam Latvijas zemē, Lietuvas Prezident!

ADAMKUS2.JPG (15030 bytes)
Lietuvas Republikas prezidents Valds Adamkus un Alma Adamkiene

Šodien, 3.septembrī, Latvijas Republikā valsts vizītē ierodas Lietuvas Republikas prezidents Valds Adamkus ar kundzi

Oficiālā Lietuvas prezidenta sagaidīšanas ceremonija notiks pulksten vienpadsmitos Rīgas pilī. Pēc protokolā paredzētās fotografēšanās un parakstīšanās Goda viesu grāmatā Rīgas pils Zelta zālē notiks abu valstu prezidentu un viņu dzīvesbiedru saruna, kam sekos dāvanu apmaiņa turpat Zelta zālē. Pēc šīs ceremonijas paredzētas abu valstu prezidentu un delegāciju sarunas Ģerboņu zālē un abu prezidentu preses īssaiets. Politisko sarunu laikā Rīgas pilī plānots runāt par abu valstu ārpolitisko prioritāšu īstenošanas gaitu, iestāšanās sarunām ar Eiropas Savienību (ES) un paredzamajām aktivitātēm pirms un pēc NATO dalībvalstu vadītāju Prāgas apspriedes, kā arī par reģionālās sadarbības un savstarpējās partnerības perspektīvu jaunajā Eiropā. Dienas vidū abu valstu prezidenti noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa. Pēcpusdienā Valds Adamkus ieradīsies Saeimā, kur paredzēta viņa tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāja vietnieku Rihardu Pīku. Pulksten četros pēcpusdienā paredzēta Lietuvas prezidenta uzruna Latvijas Universitātes Mazajā aulā. No Universitātes augstais viesis dosies uz Rīgas domi, lai tiktos ar domes priekšsēdētāju un domniekiem. Pēc tam Lietuvas prezidents Valds Adamkus viesnīcā “Radisson SAS Daugava” tiksies ar Latvijas Ministru prezidentu Andri Bērziņu. Valsts vizītes pirmo dienu noslēgs dineja Melngalvju namā, ko Lietuvas Republikas prezidentam un Almai Adamkienei par godu rīkos Latvijas Valsts prezidente un Imants Freibergs.

Rīt, 4. septembrī, Lietuvas prezidenta vizītes otro dienu ievadīs darba brokastis viesnīcā “Radisson SAS Daugava”. Pēc tam Valds Adamkus Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultātē apmeklēs Letonikas un lituānikas centru un piedalīsies dzejnieces Juditas Vaičunaites grāmatas “Zemei pieskaroties” prezentācijā. Pēc tam Lietuvas prezidents apmeklēs Latvijas Okupācijas muzeju un dosies uz Rīgas brīvostu. Dienas vidū uz Lietuvas krasta apsardzes kuģa ‘’Vētra’’ notiks Lietuvas puses atbildes pieņemšana. Pēc tās Lietuvas prezidents izlidos uz Viļņu.

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

ADAMKUS1.JPG (22035 bytes) Valds Adamkus dzimis 1926. gada 3. novembrī Kauņā. Otrā pasaules kara laikā piedalījies lietuviešu jaunatnes pretestības kustībā cīņā par Lietuvas neatkarību. 1944. gada jūlijā kopā ar vecākiem devies uz Vāciju, taču drīz atgriezies Lietuvā un iestājies lietuviešu pašaizsardzības vienībā cīņai pret padomju armiju. Piedalījies arī slavenajā Sedas kaujā Lietuvas rietumos. Pēc kara beidzis ģimnāziju Vācijā, iestājies Minhenes universitātes dabas zinātņu fakultātē. Darbojies starptautiskajā IMCA organizācijā, kārtojot pārvietoto personu lietas, kā arī vadījis Fizkultūras un sporta komiteju. 1948. gada paverdzināto tautu olimpiskajās spēlēs ieguvis divas zelta un sudraba medaļas. 1949. gadā kopā ar vecākiem ieradies ASV un sācis strādāt kādā Čikāgas rūpnīcā. 1960. gadā beidzis Ilinoisas Tehnoloģijas institūtu. Aktīvi piedalījies trimdas lietuviešu politiskajā dzīvē, organizējot protesta akcijas pret Lietuvas okupāciju. No 1961. līdz 1964. gadam bijis Amerikas Lietuviešu komitejas valdes loceklis, pēc tam vicepriekšsēdētājs. 1983. gadā piedalījies Pasaules lietuviešu sporta spēļu organizēšanā. No septiņdesmito gadu sākuma strādājis ASV Dabas aizsardzības aģentūrā. Vēlāk paaugstināts par ASV Dabas aizsardzības aģentūras administratoru un strādājis šajā amatā līdz 1997. gada jūnijam. Par ieguldījumu ASV Lielo ezeru dabas aizsardzībā saņēmis ASV prezidenta pateicības vēstuli. Aktīvi piedalījies ASV Republikāņu partijas darbībā. Kopš 1972. gada ik gadu vairākas reizes apmeklējis Lietuvu, piegādājot tautiešiem dzimtenē trimdinieku izdoto literatūru. Sekmējis arī Lietuvas akadēmisko aprindu pārstāvju mācību braucienus uz ASV. 1989. gadā saņēmis Viļņas Universitātes goda doktora grādu. Ir arī Indiānas un Ilinoisas universitāšu goda doktors. 1993. gadā prezidenta vēlēšanu laikā Lietuvā vadījis Staša Lozoraiša priekšvēlēšanu kampaņu, aktīvi piedalījies arī 1996. gada prezidenta vēlēšanās, vienojot labējo spēku bloku. 1997. gadā no Lietuvas Centra savienības izvirzīts darbam Šauļu pilsētas padomē. Par Lietuvas Republikas prezidentu ievēlēts 1998. gada 4. janvārī.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!