• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai bērns justos droši uz ielas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.08.2002., Nr. 122 https://www.vestnesis.lv/ta/id/65910

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sestdiena, 31.08.2002.

Laidiena Nr. 123, OP 2002/123

Vēl šajā numurā

30.08.2002., Nr. 122

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai bērns justos droši uz ielas

Aizvakar, 28. augustā, Ministru prezidents Andris Bērziņš tikās ar iekšlietu ministru Mareku Segliņu, Ceļu policijas priekšnieku Alni Jirgenu un Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) priekšnieku Andri Lukstiņu. Tika apspriesti pasākumi, kas jāveic, lai pirms mācību gada sākuma un septembra pirmajās nedēļās samazinātu ceļu satiksmes negadījumu skaitu, kuros cieš bērni.

Tikšanās dalībnieki pieņēma lēmumu augusta beigās un septembra sākumā Ceļu policijai, sadarbojoties ar Kārtības policiju un pilsētu municipālajām policijām, palielināt dežūras pie skolām un citās bērnu pulcēšanās vietās.

Ministru prezidents, iekšlietu ministrs un citi tikšanās dalībnieki vienojās, ka šajā laikā nepieciešams īpaši paaugstināt autovadītāju, skolēnu un viņu vecāku uzmanību ielās. Ceļu policijas un CSDD darbinieki ir paredzējuši apmeklēt skolas, to skaitā visas Rīgas skolas, lai skaidrotu ceļu satiksmes noteikumus un aicinātu bērnus būt uzmanīgiem, šķērsojot brauktuvi vai pārvietojoties pa ielām un ceļiem. Apmeklējumu laikā bērniem tiks dalīti gaismas atstarotāji. Ceļu policija un CSDD ir iecerējuši plaši informēt masu saziņas līdzekļus, lai ar to starpniecību pievērstu satiksmes dalībnieku, kā arī bērnu vecāku uzmanību satiksmes drošībai.

Ministru prezidents aicina televīzijas, radio un presi sniegt visu iespējamo atbalstu Ceļu policijai un CSDD, lai kopīgiem spēkiem būtiski samazinātu ceļu satiksmes negadījumus ar traģiskām sekām.

Tika pārrunāts, kā novērst iespējamos ceļu satiksmes negadījumus pirmajās lietus dienās, kad pēc sausuma perioda asfalts būs eļļains un slidens, un kā pastiprināt cīņu pret braukšanu alkohola un narkotisko vielu reibumā.

Šī gada astoņos mēnešos vairāk nekā divas reizes palielinājies ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo bērnu skaits salīdzinājumā ar šādu pašu laika posmu pērn — liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) apkopotā informācija. 2001.gadā autoavārijās miruši astoņi bērni, bet šogad to skaits jau sasniedzis 17. Pēdējā mēneša laikā bojā gājuši četri. Šogad sasniegts arī savdabīgs Latvijas antirekords — kādā ceļu satiksmes negadījumā cieta tikai četras dienas vecs bērns.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Bērni ļaunprātības un bezatbildības upuri

Latvijas bēdīgās līderpozīcijas Eiropā ceļu satiksmes negadījumu un tajos bojāgājušo skaita ziņā vakar, 28.augustā, preses konferencē atzīmēja arī satiksmes ministrs Anatolijs Gorbunovs. Viņš arī pastāstīja, ka valdība un Saeima dara daudz, lai sakārtotu normatīvo aktu bāzi, kura regulē satiksmes drošību, paredzot gan stingrākas prasības autovadītājiem, gan bargāku sodu sistēmu. Taču gan A.Gorbunovs, gan CSDD direktors Andris Lukstiņš un citi CSDD speciālisti uzsvēra — galvenos cēloņus, kas pakļauj bērnus negadījumiem ielās un ceļos, nav iespējams novērst ar sodiem, bet gan mainot sabiedrības attieksmi pret ceļu satiksmes drošības prasībām.

Visbiežāk ceļu satiksmes negadījumus, kuros cieš bērni, izraisa tie autovadītāji, kuri ļaunprātīgi un bezatbildīgi pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus — regulāri pārsniedz ātrumu, brauc alkohola vai narkotisko vielu reibumā, rupji pārkāpj braukšanas kultūras normas. Diemžēl ar savu bērnu dzīvībām riskē arī tie vecāki, kas, pārvadājot savas atvases automašīnās, nelieto drošības jostas un bērnu sēdeklīšus. CSDD lēš, ka šogad par 31 procentu pieaudzis to mazuļu skaits, kas cietuši ceļu satiksmes negadījumos vecumā līdz sešiem gadiem. Visbiežāk bērni cietuši tāpēc, ka nav pārvadāti automašīnā atbilstoši ceļu satiksmes noteikumu prasībām — savam vecumam un svaram atbilstošā bērnu sēdeklī, kas ar drošības jostu piesprādzēts pie automašīnas sēdekļa.

Draudošs ir pat gaidāmais lietus

Tomēr vairāk nekā puse bērnu, kas cieš ceļu satiksmes negadījumos, ir gājēji. Statistika liecina, ka visvairāk ceļu satiksmes negadījumu, kuros cieš bērni gājēji, notiek īsi pirms vasaras brīvlaika un arī pēc atgriešanās skolā — septembrī. Lai novērstu nelaimes ielās un ceļos, CSDD aicina vadītājus būt īpaši uzmanīgiem septembra pirmajās nedēļās - tad, kad bērni atgriežas skolā. Šajā laikā ielās parādās vairāk bērnu un palielinās arī satiksmes intensitāte, jo daudzi vecāki savus bērnus ved uz skolu ar automašīnu. CSDD darbinieki aicina atcerēties, ka visu vasaru nav lijis lietus, bet, pēc meteorologu ziņām, tieši šīs nedēļas beigās un nākamās sākumā varētu būt iespējami nokrišņi. Pēc ilgstošā sausuma uzlīstot lietum, asfalts var kļūt slidens, tāpēc autovadītājiem ir jābūt īpaši piesardzīgiem.

Transportlīdzekļu vadītājiem der atcerēties, ka bērni ir visneprognozējamākie satiksmes dalībnieki, kas dažādu iemeslu dēļ var rīkoties pilnīgi pretēji jebkādai loģikai. Tāpēc CSDD atgādina — ieraugot ceļa vai ielas malā bērnus, atraujiet kāju no gāzes pedāļa un labāk jau laikus piebremzējiet. Tiek rekomendēts pilsētā izvēlēties tādu braukšanas ātrumu, lai jebkurā brīdī un uz jebkura ceļa būtu iespējams strauji apturēt savu braucamrīku.

Īpaša riska zona — Rīga

Rīga ir lielākā Latvijas pilsēta, kurā diemžēl notiek vairāk nekā puse no visiem ceļu satiksmes negadījumiem, kuros cieš bērni. Lai maksimāli samazinātu riska faktorus, Rīgas dome jaunā mācību gada sākumā — 1. un 2.septembrī — aicina autovadītājus braukt pa pilsētu ar ātrumu, kas nepārsniedz 40 kilometrus stundā. Kā masu mediju pārstāvjiem preses konferencē stāstīja CSDD direktors A.Lukstiņš, Rīgas dome ir arī daudz darījusi, lai apzinātu tā sauktos melnos punktus — vietas, kur bieži notiek ceļu satiksmes negadījumi. Tajās tiek iekārtotas gājēju pārejas un uzstādītas aizsargbarjeras, kas novērš bērnu neparedzētu izskriešanu uz brauktuves.

Šonedēļ, 28.augustā, ceļu satiksmes drošības pasākumus jaunā mācību gada sākumā pārrunājuši arī Ministru prezidents Andris Bērziņš un iekšlietu ministrs Mareks Segliņš. Sarunā piedalījies arī Ceļu policijas priekšnieks Alnis Jirgens un CSDD direktors Andris Lukstiņš. Kā ziņo LETA, viens no pasākumiem satiksmes drošības palielināšanai un bērnu aizsardzībai būs Ceļu policijas, Kārtības policijas un pilsētu pašvaldību policijas pastiprinātas dežūras pie skolām un bērnu pulcēšanās vietās. Ceļu policijas un CSDD darbinieki plāno septembra sākumā apmeklēt skolas, lai runātu ar skolēniem par ceļu satiksmes drošības jautājumiem.

Pret nelaimi var cīnīties ar zināšanām

Bērni ir savu vecāku spogulis - šī atziņa darbojas arī attieksmē pret ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu. Ja vecāki regulāri pārkāpj satiksmes noteikumus — šķērso brauktuvi neatļautās un nepiemērotās vietās, pārkāpj ātrumu, braucot ar mašīnu, nepiesprādzējas ar drošības jostu, arī bērnos veidojas pārliecība, ka tā drīkst, ka tā ir pareizi, — novērojuši CSDD speciālisti. Valda Kjaspere, CSDD sabiedrisko attiecību speciāliste, atgādina, ka gan vecākiem, gan skolai jābūt atbildīgiem par to, lai bērni neciestu un nezaudētu dzīvību ceļu satiksmes negadījumos. Vecākiem jārūpējas, lai viņi paši ar savu ikdienas rīcību nemācītu bērnus būt pārgalvīgiem un bezatbildīgiem, nepakļautu viņus riskam. Vecākiem jāatceras, ka ir svarīgi ar bērnu pārrunāt arī tādu šķietamu sīkumu kā ceļš uz skolu — pa kurām ielām bērns ies, kurās vietās un kādā veidā šķērsos brauktuvi, kā iekāps un izkāps no sabiedriskā transportlīdzekļa. Bērniem jāpaskaidro, ka, arī uzvelkot skrituļslidas, pārvietojoties ar skrejriteni vai skrituļdēli, viņi saglabā gājēja statusu, taču riteņbraucējs ir transportlīdzekļa vadītājs ar visām no tā izrietošajām sekām. Vecākiem jāpārliecinās, ka bērni visus pārvietošanās līdzekļus lieto droši — tiem paredzētajās vietās un kārtībā.

CSDD speciālistus neapmierina pašreizējā izglītības sistēmā esošā kārtība, proti, ceļu satiksmes noteikumi tiek mācīti integrēti vairākos priekšmetos — dzimtajā valodā, matemātikā, pat rokdarbu stundās. Pēc CSDD ieskatiem, ceļu satiksmes noteikumiem vajadzētu būt atsevišķam mācību priekšmetam un skolotājiem būtu jāapgūst ceļu satiksmes noteikumu mācīšanas metodika. Lai atvieglotu skolām satiksmes drošības mācīšanu, CSDD sadarbībā ar Skolu atbalsta centru un SIA “Neste Latvija” ir sagatavojusi mācību materiālu komplektu sākumskolām “Sargi sevi!”, kas septembrī tiks dāvināts visām skolām. CSDD ir vienojusies ar ceļa zīmju ražotājiem, ka atstarojošo materiālu atgriezumi bez maksas tiks atdoti skolām un skolēni paši varēs sev izgatavot atstarotājus, kas ir ļoti nepieciešami diennakts tumšajās stundas, lai autovadītāji laikus varētu pamanīt bērnus.

Liena Pilsētniece, “LV” iekšlietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!