• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Koncepcija Par izmaiņām sodu sistēmā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.08.2002., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/65657

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tautsaimniecības attīstību un kopbudžeta izpildes gaitu 2002. gada I ceturksnī

Vēl šajā numurā

23.08.2002., Nr. 119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Precizēts 04.09.2002., Latvijas Vēstnesis Nr.125 (2700)

Koncepcija Par izmaiņām sodu sistēmā

Akceptēts koncepcijas projekts un tajā piedāvātā risinājuma

I variants ar Ministru kabineta 2002. gada 20. jūnija

rīkojumu Nr.337 (“Latvijas Vēstnesis”, 10.07.2002., Nr.104)

 

I. Problēmas izklāsts un esošās situācijas apraksts

Pasaules mērogā pēdējos gados dominē uzskats, ka pēc iespējas būtu vēlams izvairīties no tādu soda veidu piemērošanas, kas ir saistīti ar brīvības atņemšanu personai. Ievērojot šādas modernās tendences, Latvijā, piemēram, arvien biežāk par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu tiek piespriests tāds kriminālsoda veids kā piespiedu darbs (1999.gadā tas tika piemērots 183 gadījumos, bet 2000.gadā — jau 596 gadījumos1).

Taču, neraugoties uz minēto, brīvības atņemšana (un arests) kā kriminālsods Krimināllikumā ir paredzēta par lielu skaitu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu.

Bez tam, aplūkojot situāciju kriminālsodu — brīvības atņemšana, naudas sods, piespiedu darbs un arests, piemērošanā pēdējo desmit gadu laikā, parādās šāda aina 2:

Gads

Brīvības

Nosacīti

Naudas

Piespiedu

Arests

atņemšana

sods

darbs

1991

2593

1265

593

1992

3285

2294

687

1993

4162

4192

1266

1994

3225

4490

1787

1995

2839

4029

1771

1996

2195

5334

1756

1997

3238

6801

1920

1998

2930

6915

2262

1999

2865

7408

2036

183

1

2000

3305

7168

1267

596

2

Šie skaitļi skaidri liecina par to, cik salīdzinoši bieži Latvijā tiek piemērots kriminālsods — brīvības atņemšana, kā arī liek domāt, ka biežāk par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu vajadzētu piespriest ar brīvības atņemšanu nesaistītus sodus, jo tādi Krimināllikumā ir paredzēti (kā pamatsods ir paredzēts piespiedu darbs un naudas sods).

Ievērojot minēto, tikai divi pamatsoda veidi nav saistīti ar brīvības atņemšanu, un tas liek domāt, ka varbūt Latvijā vajadzētu paredzēt jaunus brīvības atņemšanas sodiem alternatīvus soda veidus, kā arī noteikt alternatīvas sodu izciešanai.

Veicot liela apjoma izpētes darbu un apzinot vairāku valstu situāciju kriminālsodu sistēmā, tika izpētītas Baltkrievijas, Beļģijas, Čehijas, Dānijas, Francijas, Igaunijas, Japānas, Krievijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Nīderlandes, Norvēģijas, Somijas, Spānijas, Šveices, Vācijas un Zviedrijas krimināllikumu sadaļas jautājumos par sodiem. Īss iegūtās informācijas apskats — konkrētie sodu veidi minētajās ārvalstīs, to satura galvenie virzieni, piemērojamie apmēri, kā arī to atšķirīgās iezīmes salīdzinājumā ar Latvijā esošajiem kriminālsodu veidiem pielikumā Nr.1.

Ievērojot iepriekš minēto, pastāvošo sodu sistēmu būtu nepieciešams pilnveidot, kam ir šādi būtiski iemesli:

1) lai kriminālsodi nebūtu nevajadzīgi bargi un saistīti ar ilgstošu brīvības atņemšanu, un varētu panākt ar brīvības atņemšanu notiesāto skaita samazināšanu;

2) lai būtu vairāk brīvības atņemšanai alternatīvu reāli piemērojamu efektīvu kriminālsodu veidu, kuru izpilde būtu vienkārša un neprasītu lielus budžeta izdevumus;

3) lai tiesa ikvienā lietā varētu noteikt samērīgu sodu ar noziedzīgā nodarījuma rezultātā nodarīto kaitējumu un sekām atbilstoši valsts un sabiedrības interesēm, kā arī cietušā interesēm;

4) lai varētu izstrādāt līdz galam Kriminālsodu izpildes likumu un nodrošināt Eiropas Padomes prasībām (Eiropas ieslodzījuma vietu noteikumi, Strasbūra, 1987.) atbilstošu kriminālsodu izpildi.

II. Prognoze par sekām, kas radīsies,

ja netiks risināta attiecīgā problēma

Noziedzības līmenis Latvijā ir augsts, tai skaitā arī nepilngadīgo izdarīto noziegumu līmenis, un notiesāto uzturēšanai valsts tērē milzu līdzekļus. Nav noslēpums, ka brīvības atņemšanas iestāde ir zināšanu un pieredzes apmaiņas vieta starp notiesātajiem. Ievērojot to, ka Krimināllikumā par vairāku noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu ir paredzēts brīvības atņemšanas sods (pielikums Nr.2) un to, ka brīvības atņemšanas sods ir visizplatītākais soda veids, ko piemēro tiesa, nepieciešams ieviest alternatīvus soda veidus brīvības atņemšanas sodam, lai nerastos situācija, kad cietumi ir pārpildīti, līdz ar ko nebūs iespējams nodrošināt Eiropas Padomes prasībām atbilstošus dzīves apstākļus notiesātajiem, jo jaunu cietumu celtniecībai līdzekļu nav. Bez tam soda mērķis ir panākt, lai notiesātais un citas personas pildītu likumus un atturētos no noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas, ko daudzos gadījumos var panākt, piemērojot vainīgajam noziedzīga nodarījuma izdarīšanā citus — ar brīvības atņemšanu nesaistītus — soda veidus.

III. Problēmas risinājuma posmi

1. Pēc koncepcijas akceptēšanas Ministru kabinetā izveidojama darba grupa, kura izstrādās likumprojektu “Grozījumi Krimināllikumā”. Darba grupā nepieciešams iekļaut Tieslietu ministrijas, Ģenerālprokuratūras, Iekšlietu ministrijas un citu institūciju pārstāvjus.

2. Nepieciešamības gadījumā darba grupa sagatavo attiecīgus grozījumus citos normatīvajos aktos, kuri iesniedzami Ministru kabinetā vienlaikus ar šīs nodaļas 1.punktā minēto likumprojektu.

IV. Problēmas risinājuma variants

Izpētot minētos ārvalstu krimināllikumus, secinājums ir tāds, ka Latvijā spēkā esošajā Krimināllikumā jau ir ietverti visi tie soda veidi, kurus reāli var piemērot. Lai gan neko radikāli jaunu kriminālsodu jomā ieviest nav iespējams piedāvājam šādus risinājuma variantus, ņemot par pamatu citu valstu pieredzi:

Krimināllikumā iekļautajā sodu sistēmā tiek izdarīti atsevišķi grozījumi, cenšoties padarīt esošo sistēmu optimālāku un efektīvāku:

– Krimināllikumā mantas konfiskāciju, kas kā papildsods pašreiz ir paredzēta 67 noziedzīgos nodarījumos un tas ir bargākais papildsoda veids, kas izpaužas kā notiesātā īpašumā esošās visas mantas vai tās daļas piespiedu bezatlīdzības atņemšana valsts īpašumā, varētu noteikt gan kā pamatsodu (skat. pielikums Nr.1. Čehija), gan kā papildsodu. Kā pamatsods mantas konfiskācija (gan visas mantas, gan tās daļas) varētu būt lietderīga gadījumos, kad vainīgās personas nodoms izdarīt noziedzīgu nodarījumu ir radies mantkārīga motīva ietekmē. Savukārt kā papildods mantas konfiskācija būtu piemērojama gadījumos, kad vainīgajai personai netiek noteikti citi piespiedu maksājumi. Mantas konfiskācija kā pamatsods būtu iekļaujams Krimināllikumā gan tā iemesla dēļ, ka šis sods varētu būt efektīvs, gan arī tāpēc, ka tā izpildei nebūtu nepieciešams atvēlēt lielus budžeta līdzekļus. Bez tam jāatzīmē, ka būtu jānosaka, ka mantas konfiskāciju nevar piemērot kopā ar naudas sodu. Kā efektīvs soda veids varētu būt mantas konfiskācija ar tiesību ierobežošanu.

– Atsevišķi uzlabojumi varētu tikt attiecināti uz Krimināllikumā paredzēto soda veidu – naudas sods, ko nosaka no vienas līdz divsimt Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā un kurš vispār kā soda veids būtu nostādāms kā prioritārais kriminālsoda veids, piemēram:

Pirmkārt, Krimināllikumā paredzētā naudas soda apmēri būtu jāsaskaņo ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzētajiem naudas soda apmēriem, novēršot situāciju, ka reāli Krimināllikuma paredzētā naudas soda apmērs var būt mazāks par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzētā naudas soda apmēru.

Otrkārt, izvērtējama būtu iespēja mantkārīgo noziedzīgo nodarījumu gadījumos paredzēt, ka tiesa naudas soda apmēru var noteikt divkāršā apmērā salīdzinājumā ar Krimināllikuma Vispārīgajā daļā vispār noteikto naudas soda apmēru (skat. pielikums Nr.1. Francija, Šveice). Īstenojot šādu pieeju, daudz bargāk tiktu sodītas (līdz ar ko vienlaikus arī audzinātas) mantkārīgo noziedzīgo nodarījumu izdarījušās personas.

– Krimināllikumā tikai par 80 noziedzīgiem nodarījumiem paredzēts sods – piespiedu darbs – un to var piespriest no 40 līdz 280 stundām. Ievērojot to, piespiedu darbs ir vieglākais, efektīvākais un lietderīgākais soda veids, jo notiesātie par piespiedu darbu atalgojumu nesaņem. Bez tam notiesātais sodu izcieš tajā vietā un vidē, kur noziegums izdarīts, kam ir liela audzinoša nozīme. Krimināllikumā piespiedu darbu piemērošana būtu jāparedz par daudz vairākiem noziedzīgiem nodarījumie – it īpaši, kriminālpārkāpumiem;

– uzmanība būtu pievēršama soda veidam – tiesību ierobežošana. Izvērtējama būtu iespēja paredzēt šo soda veidu gan kā pamatsodu, gan kā papilsodu. Kā pamatsods tas varētu būt efektīvs par noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu tautsaimniecībā, valsts institūciju dienestā, pret pārvaldes kārtību. Bez tam būtu lietderīgi paplašināt termina “tiesību ierobežošana” izpratni, piemēram, nepilngadīgajām personām, kuras būtu atzītas par vainīgām noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, tiesa varētu noteikt aizliegumu noteiktā laikā apmeklēt noteikts vietas, publiskus pasākumus (diskotēkas, kafejnīcas, u.tml.). Konkrētu aizliegumu noteikšana būtu atstājama tiesas ziņā, ņemot vērā vainīgās personas personību, noziedzīgā nodarījuma raksturu, kaitīgumu, u.tml. Bez tam, iespējams, būtu vēlams, lai konkrēto aizliegumu notiekšanu skaidrotu Augstākās tiesas plēnuma lēmums.Vienlaikus jāatzīmē, ka šādu aizliegumu ievērošanas kontrolēšana būtu cieši saistāma ar Probācijas dienesta darbību.

– Apsverama būtu iespēja soda veidu – izraidīšana no Latvijas Republikas noteikt gan kā pamatsodu, gan kā papildsodu. Kā pamatsods izraidīšana varētu būt efektīvs personām (ārvalstniekiem, vai personām kurām ir patstāvīgās uzturēšanās atļauja citā valstī), kuras izdarījušas ar valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu saistītus noziedzīgus nodarījumus. Šāda pieeja sekmētu to, ka Latvijas Republikā lieki nebūtu jātērē valsts budžeta līdzekļi, piemēram – turot cietumā citas valsts pilsoni vai personu, kurai ir patstāvīgās uzturēšanās atļauja citā valstī (piemēram – nelikumīgos migrantus), kuras atrašanos Latvijas Republikā tiesa atzinusi par nepieļaujamu.

Apsverama iespēja pilnveidot alternatīvas soda izciešanai, piemēram, pievērst uzmanību nosacītai notiesāšanai, kur nepieciešams papildināt Krimināllikuma 55.panta sesto daļu ar pienākumiem, kurus var uzlikt tiesa nosacīti notiesātajam, kā arī nepieciešams noteikt, ka nosacīti notiesātajam tiesa pienākumus uzliek obligāti, jo līdzšinējā soda izpilde pieļāva, ka pienākumus var arī neuzlikt, līdz ar ko nosacīti notiesātais neizjūt nekāds sekas par savu nodarījumu. Bez tam ir nepieciešams noteikt, ka pārbaudes laiks nosacīti notiesātajam ir tikpat ilgs cik nosacīti piespriestais sods.

 

Stiprā puse

Vājā puse

Ekonomiskā

sfēra

Ieviešot naudas sodu, kā primāro kriminālsoda veidu, kā arī aprēķinot to kā “dienas naudas sodu” ievērojot personas materiālo stāvokli un vidējo dienas peļņu, būtu iespējams efektīvāk piemērot šādu soda veidu arī personām, kuru ienākumi nav lieli, līdz ar ko samazinātos to personu skaits, kas ienākumu trūkuma dēļ nav spējīgi samaksāt piemēroto naudas sodu, kā arī nodrošinātu lielāka naudas soda piemērošanu personām, kuru ienākumi ir lielāki. Piedāvātais I. problēmas risinājuma variants varētu palielināt valsts budžeta ieņēmumus.

Ievērojot to, ka tiks ieviesti vairāki pamatsodi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu, prognozējams, ka varētu samazināsies ieslodzīto skaits, līdz ar ko tiks ietaupīti budžeta līdzekļi, kas tiek tērēti ieslodzīto uzturēšanai.

Ievērojot to, ka daudzos gadījumos nebūs iespējams noteikt notiesātās personas patieso ienākumu apmēru, tiesa visos gadījumos nevarēs taisnīgi noteikt naudas soda apmēru.

Tiesību

sistēmas

sfēra

Nebūs nepieciešams būtiski mainīt esošo sodu sistēmu. Tiesai būs daudz plašākas iespējas sodu noteikšanā atbilstoši noziedzīgajam nodarījumam, vainīgā personībai un noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas apstākļiem.

 

Sociālā

sfēra

I.varianta realizācija nodrošinātu taisnīgāku, efektīvāku sodu piemērošanu, kā arī panāktu soda neizbēgamības apziņu, piemēram, personām, kuras notiesātas nosacīti, uzliekot pienākumus, kas jāpilda konkrētu laika periodu. Ievērojot to, ka I. problēmas risinājuma variants piedāvā iespējami vairāk piemērot alternatīvus sodus brīvības atņemšanai, samazināsies ar brīvības atņemšanas sodu notiesāto skaits.

1. pielikums

Pamatsodi

Papildsodi

Latvija

1.Nāves sods

1.Mantas konfiskācija (notiesātā īpašumā esošās mantas vai

tās daļas bezatlīdzības atsavināšana valsts īpašumā)

2. Brīvības atņemšana (nosaka no 6 mēnešiem līdz 15 gadiem,

2. Izraidīšana no Latvijas Republikas (var izraidīt citas valsts

bet par sevišķi smagiem noziegumiem — līdz 20 gadiem, bet likumā īpaši

pilsoni vai personu, kurai ir pastāvīgās uzturēšanās atļauja,

paredzētos gadījumos var noteikt mūža ieslodzījumu).

ja tiesa atzīst, ka personas atrašanās Latvijas Republikā nav

pieļaujama. Izpilda tikai pēc pamatsoda izciešanas).

3. Arests (nosaka no 3 dienām līdz 6 mēnešiem, bet, aizstājot naudas sodu

3. Tiesību ierobežošana (tiesību atņemšana uz noteiktu vai visu

ar arestu, var noteikt uz laiku līdz 1 gadam)

veidu uzņēmējdarbību, nodarbošanos, amatu ieņemšanu,

vai speciālā likumā paredzēto atļauju vai tiesību izciešanas).

4. Piespiedu darbs (pilda no pamatdarba vai mācībām brīvajā laikā,

4. Policijas kontrole (tiesa piespriež kā piespiedu līdzekli, lai

nosaka uz laiku no 40 līdz 280 stundām, ja izvairās no piespiedu darbiem,

uzraudzītu no brīvības atņemšanas vietas atbrīvotās personas

tiesa neizciesto sodu aizstāj ar arestu 8 darba stundas, rēķinot kā 1 aresta dienu).

uzvedību, nosaka uz laiku no 1 līdz 3 gadiem).

5. Naudas sods (no 1 līdz 200 minimālajām mēneša algām).

5. Naudas sods

Igaunija

1. Naudas sods (līdz 900 dienas likmēm, kur viena dienas likme ir notiesātā

1. Naudas sods

vidējā vienas dienas izpeļņa).

2. Tiesību atņemšana ieņemt noteiktus amatus vai nodarboties ar noteikta

2. Tiesību atņemšana ieņemt noteiktus amatus vai nodarboties

veida uzņēmējdarbību (no 1 līdz 5 gadiem).

ar noteikta veida uzņēmējdarbību (piemērojot kā papildsodu

arestam vai brīvības atņemšanai, šis sods darbojas visu pamatsoda

izciešanas laiku plus laiku, ko noteikusi tiesa).

3. Arests (līdz 3 mēnešiem, nepilngadīgajiem var piemērot līdz 1 mēnesim,

šo sodu izciešot no darba un mācībām brīvajā laikā, nosakot izciešamo

aresta dienu skaitu kalendārajā mēnesī. Sodu izcieš vai nu speciālos aresta

namos, vai speciāli ierīkotās un norobežotās no brīvības atņemšanas nodaļām

aresta kamerās slēgtajos vai daļēji slēgtajos cietumos).

4. Brīvības atņemšana (3 mēneši līdz 15 gadi vai mūža ieslodzījums.

Personai, kura sprieduma taisīšanas laikā nav sasniegusi 18 gadu vecumu,

nevar piespriest vairāk nekā 8 gadus brīvības atņemšanas.

Nepilngadīgie izcieš sodu jauniešu cietumos.

5. Speciālā konfiskācija (nav sods) konfiscē nozieguma rīkus

un noziedzīgā veidā iegūto mantu.

Šveice

1. Katorgas cietums (1–20 gadi, ar likumu noteiktos īpašos gadījumos

1. Naudas sods (ja noziegums izdarīts mantkārīgos nolūkos, tad

var būt arī uz mūžu).

var piemērot kā papildsodu brīvības atņemšanas sodam).

2. Ieslodzījums cietumā (3 dienas — 3 gadi, ja likums nenosaka īpašus

2. Atbrīvošana no amata (ja persona ļaunprātīgi izmantojusi

gadījumus, kad var piemērot lielāku cietuma sodu. Soda izciešanas laikā

dienesta stāvokli. Piemēro, aizliedzot ieņemt vēlētus vai ierēdņa

notiesātie strādā, izciešot pusi soda, bet tie, kuri notiesāti uz mūžu, —

amatus uz laiku no 2—10 gadiem).

10 gadus, par labu uzvedību var tikt pārvietoti strādāšanai uz atklātu cietumu

vai tā nodaļu vai arī strādāt ārpus brīvības atņemšanas iestādes).

3. Arests (ja likums par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu

3. Vecāku tiesību atņemšana

kā alternatīvu sodu brīvības atņemšanai paredz naudas sodu, tad brīvības

atņemšanas soda vietā var piemērot arestu. Sodu izcieš speciālā iestādē.

Soda izciešanas laikā ir jāstrādā)

4. Personu, kuras atkarīgas no alkohola un narkotiskajām vielām,

4. Aizliegums nodarboties ar noteiktu profesiju, amatu vai slēgt

ievietošana ārstniecības iestādē.

tirdzniecības darījumus (6 mēneši — 5 gadi).

5. Naudas sods (maksimālais sods 40 000 franku, bet ja noziegums

5. Izraidīšana no valsts ( piemēro ārzemniekam uz laiku no 3–15

izdarīts mantkārīgos nolūkos, tad tiesnesis nav saistīts ar šo soda robežu).

gadiem).

6. Aizliegums apmeklēt konkrētu restorānu (piemēro uz laiku no

6 mēnešiem līdz 2 gadiem personām, kas ļaunprātīgi lieto alkoholu).

7. Citi pasākumi

— Preventīvā drošības nauda (piemēro, ja ir informācija, ka

persona gatavojas izdarīt nodarījumu, piemēram, ir draudējusi)

— Konfiskācija

a) bīstamu priekšmetu konfiskācija (nozieguma izdarīšanas rīki

vai rīki, kas apdraud citu cilvēku drošību),

b) mantisku labumu konfiskācija, kas iegūta noziedzīgā ceļā

Kompensācija cietušajam (zaudējumu atlīdzināšana)

Sprieduma publicēšana

Baltkrievija

1. Sabiedriskie darbi (pilda no darba un mācībām brīvajā laikā

1. Ja aizliegumu ieņemt noteiktus amatus vai nodarboties ar

no 60 līdz 240 stundām ne vairāk kā 4 stundas dienā)

noteiktu uzņēmējdarbības veidu piemēro kā papildsodu pie

labošanas darbiem, tad soda izciešana sākas ar dienu, kad sākas

pamatsoda izciešana.

2. Soda nauda (par mazāk bīstamiem noziedzīgiem nodarījumiem

2. Speciālās dienesta pakāpes atņemšana

50–500 minimālās mēnešalgas, par smagākiem noziedzīgiem nodarījumiem

300–1000 minimālās mēnešalgas, bet nevar būt mazāks kā maksimālais

administratīvais sods par to pašu noziegumu).

3. Aizliegums ieņemt noteiktus amatus vai nodarboties ar noteiktu

3. Īpašuma konfiskācija

uzņēmējdarbības veidu (1–5 gadi)

4. Labošanas darbi (6 mēneši — 2 gadi 10–25% apmērā no algas)

5. Atstādināšana no militārā dienesta (3 mēneši — 2 gadi)

6. Arests (1–6 mēneši)

7. Brīvības ierobežošana (6 mēneši — 5 gadi) notiesātais atrodas uzraudzībā

un viņam jāstrādā soda izpildes iestādes noteiktā vietā.

8. Nosūtīšana uz armijas disciplināro daļu (3 mēneši — 2 gadi)

9. Brīvības atņemšana (6 mēneši — 10 gadi, bet par īpaši smagiem

noziegumiem arī ilgāk, bet ne ilgāk kā 15 gadi).

10. Mūža ieslodzījums (piemēro par īpaši smagiem noziegumiem

kā alternatīvu nāves sodam).

11. Nāves sods

Zviedrija

1. Naudas sods Ievērojot naudas soda aprēķināšanas kārtību, izšķir

1. Mantas konfiskācija

trīs naudas soda veidus:

1) day–fine (personas dienas ienākumu reizina ar noteikto dienu skaitu),

2) summary fine (tiesa nosaka naudas soda summu),

3) standartized fines (kad likums paredz speciālu kārtību naudas

soda aprēķināšanai).

2. Brīvības atņemšana — no 40 dienām līdz 10 gadiem. Tiesas spriedumā

2. Korporatīvais naudas sods (var piemērot komersantam —

var noteikt brīvības atņemšanu ar obligātu probāciju. Likumā ir speciālie

no 10000 līdz 3 000 000 SEK).

noteikumi par nosacītu notiesāšanu un probāciju.

Holande

1. Brīvības atņemšana (uz laiku līdz 20 gadiem, kā arī mūža ieslodzījums)

Par papildsodiem Holandes KK informācijas nav.

2. Arests (no 1 dienas līdz 1 gadam, atsevišķos gadījumos — līdz 16 mēnešiem).

3. Sabiedriskie darbi (līdz 240 stundām — analogs piespiedu darbam,

kurš ir definēts Latvijas KL).

4. Naudas sods var tikt piemērots par jebkāda (bez izņēmuma) nozieguma

izdarīšanu. Izšķir sešas naudas soda kategorijas. I kategorija — līdz 500 Dfl,

II — līdz 5000 Dfl...., VI — līdz 1 000 000 Dfl. Paredzot naudas sodu

par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, likumdevējs nosaka naudas soda

kategoriju. Ja persona nemaksā naudas sodu, tad attiecīgā var tikt piedzīta,

atsavinot vainīgajam piederošo īpašumu.

5. Militārām personām — disciplinārais bataljons

Vācija

1. Mūža ieslodzījums

1. Aizliegums vadīt transportlīdzekli To uz laiku no 1 līdz 3

mēnešiem kā papildsodu var noteikt brīvības atņemšanas vai

naudas sodam, ja persona kriminālsodāmu darbību izdarījusi,

vadot transportlīdzekli.

2. Brīvības atņemšana minimālā — 1 mēnesis, maksimālā — 15 gadi.

2. Tiesību atņemšana ieņemt noteiktus amatus, izmantot

tiesības, kas iegūtas publiskās vēlēšanās, izmantot tiesības vēlēt

un balsot, būt ievēlētam un balsstiesības. Persona, kura notiesāta

ar brīvības atņemšanu uz laiku ne mazāk par 1 gadu, zaudē

tiesības ieņemt publiskus amatus un tiesības, kas iegūtas publiskās

vēlēšanās, uz laiku līdz 5 gadiem. Tiesa var atņemt notiesātajam

tiesības vēlēt vai balsot uz laiku no 2 līdz 5 gadiem.

3. Naudas sods Tiek noteikts dienas likmēs. Minimāli — 5 dienas likmes,

maksimāli — 360 dienas likmes. Dienas likmes apmēru nosaka, ņemot

vērā personas materiālo stāvokli, no tīrās peļņas, kuru persona saņem

vai varētu saņemt vidēji dienā, kā arī var ņemt vērā personas īpašumus un

citus iztikas avotus. Minimālā dienas likme — 2 DEM, maksimālā —

10 000 DEM. Nesamaksāto naudas sodu aizstāj ar brīvības atņemšanu,

rēķinot vienu dienas likmi pret vienu dienu brīvības atņemšanas.

4. Īpašuma sods To nosaka personas īpašuma vērtības apmērā. Ja tas

paredzēts likumā, tad tiesa, piespriežot mūža ieslodzījumu vai brīvības

atņemšanu, kuras termiņš nav mazāks par 2 gadiem, var noteikt samaksāt

naudas summu, kuras apmērs atbilst personas īpašuma vērtībai.

Beļģija

1. Brīvības atņemšana (sods tiek dalīts trīs kategorijās, ņemot vērā

1. Naudas sods — piemēro gan kā pamatsodu, gan kā

nodarījuma smagumu un citius apstākļus):

papildsodu kopā ar brīvības atņemšanu

1) 5 gadi–mūža ieslodzījums un/vai naudas sods par noziegumiem

(kriminālsods),

2) 8 dienas–5 gadi un/vai naudas sods par mazāk smagiem noziegumiem

(labojošais sods),

3) 1 diena–7 dienas un/vai naudas sods par pārkāpumiem (policijas sods)

Brīvības atņemšanas sodus var izpildīt dažādi:

1) nosacītas atbrīvošanas veida — atbrīvo no cietuma pirms termiņa;

2) nedēļas nogales ieslodzījums — ieslodzījumā pavada tikai nedēļas nogales;

3) ierobežotas brīvības atņemšanas veidā — ieslodzījumā pavada tikai naktis

2. Naudas sods — piemēro gan kā pamatsodu, gan kā papildsodu.

2. Tiesību atņemšana — piemēram, tiek atņemtas tiesības būt

Naudas sods var tikt aizstāts ar brīvības atņemšanu (6 mēneši par noziegumiem,

ievēlētam, ieņemt publiskus amatus, tikt nozīmētam par

3 mēneši par mazāk smagiem noziegumiem, 3 dienas par pārkāpumiem).

aizgādni, žūrijas locekli

3.Tiek diskutēts arī par sabiedrībai derīgu darbu kā pamatsoda ieviešanu.

3. Īpašuma un lietu konfiskācija — konfiscē īpašumu,

kas izmantots nozieguma izdarīšanai (procesuālā konfiskācija Latvijā)

4. Aizliegums nodarboties noteiktās profesijās — piemēram;

saistībā ar bērniem.

5. Aizliegums vadīt transporta līdzekli

Čehija

1. Brīvības atņemšana — var tikt piespriests līdz 15 gadiem (minimālā

1. Sabiedrībai derīgi darbi — gan kā pamatsods,

robeža nav noteikta likumā, bet gan tikai īpašās vadlīnijās). Brīvības

gan kā papildsods.

atņemšanu mazāk par vienu gadu piespriež tikai, ja cita soda piemērošana

nelabos personu. Brīvības atņemšana 15–25 gadi vai mūža ieslodzījums tiek

uzskatīts par izņēmuma sodu par smagiem noziegumiem.

2. Sabiedrībai derīgi darbi — gan kā pamatsods gan kā papildsods.

2. Goda titula vai apbalvojuma atņemšana

Piespriež 50–400 stundas.

3. Noteiktu aktivitāšu aizliegums — uz laiku no 1–10 gadiem,

3. Militārās pakāpes zaudēšana — piespriež, ja pēc nodarījuma

ja nodarījums saistīts ar attiecīgu aktivitāti, kas prasa licencēšanu

rakstura nepieciešams nodrošināt kārtību armijā.

vai speciālu atļauju. Piemēro gan kā pamatsodu, gan papildsodu.

4. Konfiskācija — īpašuma vai tā daļas atsavināšana valsts labā.

4. Noteiktu aktivitāšu aizliegums — uz laiku no 1–10 gadiem,

Piespriež, ja persona notiesāta par noziegumu, ar kuru persona guvusi

ja nodarījums saistīts ar attiecīgu aktivitāti, kas prasa licencēšanu

materiālu labumu. Var konfiscēt arī lietas, kas izmantotas nozieguma

vai speciālu atļauju Piemēro gan kā pamatsodu, gan papildsodu

izdarīšanai, iegūtas noziedzīgā ceļā. Piemēro gan kā pamatsodu,

gan kā papildsodu

5. Naudas sods — piespriež 2000–5 miljoni čehu kronu, jo noziedzīga

5. Konfiskācija — īpašuma vai tā daļas atsavināšana valsts labā.

nodarījuma rezultātā gūts materiāls labums. Piespriež gan kā pamatsodu,

Piespriež, ja persona notiesāta par noziegumu, ar kuru persona

gan kā papildsodu.

guvusi materiālu labumu. Var konfiscēt arī lietas, kas izmantotas

nozieguma izdarīšanai, iegūtas noziedzīgā ceļā. Piemēro gan kā

pamatsodu, gan kā papildsodu.

6. Izraidīšana no valsts — piespriež nepilsoņiem, ja to prasa cilvēka,

6. Naudas sods — piespriež 2000 –5 miljoni čehu kronu,

īpašuma un sabiedrisko interešu aizsardzība. Piemēro gan kā pamatsodu,

jo noziedzīga nodarījuma rezultātā gūts materiāls labums.

gan kā papildsodu.

Piespriež gan kā pamatsodu, gan kā papildsodu.

7. Aizliegums atrasties noteiktās vietās — piespriež, ja vainīgā persona,

7. Izraidīšana no valsts — piespriež nepilsoņiem, ja to prasa

ņemot vērā viņas iepriekšējo dzīvi un nozieguma izdarīšanas vietu,

cilvēka, īpašuma un sabiedrisko interešu aizsardzība.

nepieciešams nodrošināt sabiedrisko kārtību, ģimeni, veselību, morāli,

Piemēro gan kā pamatsodu, gan kā papildsodu.

īpašumu. Piemēro gan kā pamatsodu, gan kā papildsodu.

8. Aizliegums atrasties noteiktās vietās — piespriež, ja vainīgā

persona, ņemot vērā viņas iepriekšējo dzīvi un nozieguma

izdarīšanas vietu, nepieciešams nodrošināt sabiedrisko kārtību,

ģimeni, veselību, morāli, īpašumu. Piemēro gan kā pamatsodu,

gan kā papildsodu.

Spānija

1. Brīvības atņemšana — ieslodzījums, arests brīvdienās, personīgā

1. Tiesību atņemšana — papildus citam sodam (ja brīvības

atbildība par naudas soda nenomaksāšanu.

atņemšana — nedrīkst pārsniegt tās termiņus).

a) ieslodzījums — ilgst no sešiem mēnešiem līdz divdesmit gadiem.

b) arests brīvdienās — ilgst no divām dienām (36 stundas) līdz divdesmit

četrām dienām. Tiek izpildīts audzināšanas iestādēs pēc iespējas tuvāk

dzīvesvietai. Var izpildīt arī pašvaldību iestādēs vai policijas centros.

Ja arestētais divas reizes prettiesiski neierodas izciest sodu — var nolemt,

ka arests tiks izpildīts nepārtraukti.

2. Tiesību atņemšana: a) pilnīga tiesību atņemšana — ilgst no sešiem

līdz divdesmit gadiem. Nozīmē visu pagodinājumu un amatu atņemšanu

un soda izpildes laikā nedrīkst saņemt pagodinājumus vai ieņemt amatus,

b) tiesību nodarboties ar zināmām darbībām, vecāku tiesību, aizbildnības

un aizgādnības tiesību, balsošanas tiesību vai jebkuru citu tiesību

atņemšana — no sešiem mēnešiem līdz divdesmit gadiem. Nedrīkst

ieņemt noteiktus amatus, nedrīkst izvirzīt savu kandidatūru valstiskiem amatiem,

c) atstādināšana no amata — ilgst no sešiem mēnešiem līdz sešiem gadiem,

d) tiesību vadīt transportlīdzekli atņemšana — ilgst no trīs mēnešiem

līdz sešiem gadiem,

e) tiesību glabāt un nesāt šaujamieroci atņemšana — ilgst no trīs mēnešiem

līdz sešiem gadiem,

f) tiesību atrasties un apmeklēt noteiktas vietas atņemšana — ilgst

no sešiem mēnešiem līdz pieciem gadiem. Aizliedz atgriezties vietā,

kur izdarījis noziegumu vai kur dzīvo cietušais vai viņa ģimene,

g) sabiedriskie darbi — no vienas dienas līdz gadam. Sniedz savus

pakalpojumus bez maksas noteiktā sfērā.

3. Naudas sods — piemēro pēc dienas izpeļņas sistēmas. No piecu dienu darba

algu līdz divu gadu darbu algu. Kodeksā noteiktos gadījumos naudas sods

tiek uzlikts apmērā, kas proporcionāls nodarītajam kaitējumam, objekta vērtībai

vai labumam, ko no tā var iegūt. Ja nenomaksā naudas sodu — nes personisko

atbildību, kas izpaužas kā brīvības atņemšana (viena diena kā divas ikdienas

kvotas), vai ar tiesātā piekrišanu nosaka sabiedriskos darbus. Ja nenomaksā naudas

sodu, kurš proporcionāls nodarītajam kaitējumam — nes personisko atbildību

un brīvības atņemšana nedrīkst pārsniegt gadu. Personiskās atbildības izpilde

pārtrauc pienākumu maksāt naudas sodu.

Norvēģija

1. Brīvības atņemšana — uz laiku no 14 dienām līdz 20 gadiem

1. Tiesību atņemšana: a) publisko amatu zaudēšana vai tiesību

(īpašos gadījumos — līdz 21 gadam).

paturēt vai ieņemt amatus uz noteiktu laiku, kas nepārsniedz

piecus gadus, vai uz visiem laikiem, b) tiesību dienēt karalistes

bruņotajos spēkos atņemšana, c) balsstiesību atņemšana uz laiku,

kas nepārsniedz desmit gadus.

2. Apcietinājums — uz laiku no 14 dienām līdz 20 gadiem. Apcietinājumu

2. Aizliegums atrasties noteiktās vietās.

var mainīt uz ieslodzījumu.

3. Sabiedriskie darbi — nepārsniedz 360 stundas un piemēro par darbībām,

3. Konfiskācija — var daļēji vai pilnība konfiscēt jebkurus

kas citos gadījumos tiktu sodītas ar ieslodzījumu, kas nepārsniegtu vienu gadu.

ienākumus (arī no personas, kura nav likumpārkāpējs), objektu.

Uzraudzību veic probācijas dienests. Ja pārkāpj nosacījumus — var daļēji

vai pilnīgi aizstāt ar ieslodzījumu.

4. Naudas sods.

5.Tiesību atņemšana — īpašos gadījumos kā pamatsods.

Somija

1. Naudas sods — atšķirībā no Latvijas, kur naudas soda apjoms tiek noteikts,

Papildsods tiek attiecinātistikai uz valsts amatpersonām.

ņemot par pamatu minimālās mēnešalgas, summa tiek aprēķināta, ņemot

Atcelšana no amata — tiek saistīta ar darbu valsts iestādēs,

par pamatu dienas soda likmi, kuru apmēru savukārt ietekmē notiesātā

un persona zaudē attiecīgo amatu vai veikt attiecīgas publiskās

mēneša ienākumi un aktīvi. Tiek pieļauta soda maksāšana pa daļām, un

funkcijas, kuras izmantojot attiecīgais nodarījums ir veikts.

soda apmērs, lai tiktu saglabāta personas maksātspēja, aptuveni tiek noteikts

Ja amatpersona tiek sodīta ar apcietinājumu uz laiku līdz 2 gadiem,

1/3 no ienākumiem. Nemaksājot noteikto naudas sodu, tas var tikt aizstāts

tad vienlaikus var piemērot arī atcelšanu no amata, ja turpmāka

ar apcietinājumu. Tādējādi soda aizstāšanā divas naudas soda dienas tiek

amata veikšana nav savienojama ar veikto nodarījumu. Minētais

rēķinātas kā viena apcietinājuma diena, taču jāņem vērā, ka, aizstājot sodus,

nosacījums nav obligāti piemērojams attiecībā uz personas

apcietinājumam jābūt vismaz 4 dienām un maksimums — 90 dienām.

ieņemtajiem vēlētajiem amatiem publiskās korporācijās.

Minimālais sods — viena dienas soda apmērā un lielākais — 120 dienas

likmes apmērā.

2. Sabiedriskie darbi — vismaz 20 stundu un maksimums 200 stundas

regulārs darbs, kas tiek veikts uzraudzības kārtībā un nesaņemot par

to atlīdzību; tiek piespriests kā sods vietā, lai nosacīti notiesātu.

Sabiedriskie darbi var aizstāt brīvības atņemšanas sodus, kas tiek noteikti

uz termiņu līdz astoņiem mēnešiem. Lai piemērotu sabiedriskos darbus,

ir nepieciešama notiesātās personas piekrišana, kā arī pieņēmums,

ka šie darbi tiks pildīti. (Latvijā personas piekrišana netiek prasīta.)

Sabiedrisko darbu uzraudzību veic Probācijas un pēcaprūpes administrācija

(Latvijā — organizē un uzrauga pašvaldības), un gadījumā, kad sabiedriskie

darbi netiek pildīti, tad ar tiesas lēmumu tie var tikt aizstāti ar apcietinājumu.

3. Apcietinājums — tiek piespriests uz fiksētu termiņu vai kā mūža ieslodzījums.

Fiksētiem termiņiem minimālā robeža ir 14 dienas un maksimālā — 12 gadi

(par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem maksimālā robeža ir 15 gadi).

Ja spriedums ir noteikts līdz 2 gadu termiņam, tad tas var tikt piespriests

nosacīti (sprieduma atlikšana). Sprieduma atlikšana var ilgt līdz 3 gadu periodam,

un, ja nosacīti notiesātā persona šī termiņa laikā izdara jaunu nodarījumu, tad

atliktais sods var tikt izpildīts pilnībā vai daļēji. Personas, kas nav sasniegušas

18 gadu vecumu, netiek sodītas ar brīvības atņemšanas sodiem, ja vien

nav būtisku iemeslu rīkoties pretēji.

Lietuva

1. Mūža ieslodzījums — paredzēts par smagiem noziegumiem, kā genocīdu,

1. Naudas sods — tiek noteikts no 10 līdz 500 minimālo

bandītismu, slepkavību pastiprinošos apstākļos, par kriminālas apvienības

mēnešalgu vienībām, attiecībā uz nepilngadīgajiem var tikt

izveidošanu pastiprinošos apstākļos, par personas nonāvēšanu, ko aizsargā

noteikts no 5 līdz 200 minimālo mēnešalgu vienībām.

starptautiskās humanitārās tiesības u.tml. Mūža ieslodzījumu nepiemēro

personām, kas nozieguma izdarīšanas laikā nav sasniegušas 18 gadu vecumu.

2. Apcietinājums — piemēro uz laiku no 3 līdz 20 gadiem un gadījumos,

2. Tiesību atņemšana — var tikt noteikta likumā paredzētajos

kad nodarījums ir izdarīts, izciešot sodu, maksimālais termiņš var tikt

gadījumos, gan arī pēc tiesas ieskata, izpaužas kā tiesību

noteikts līdz 25 gadiem. Personām, kas nav sasniegušas 18 gadu vecumu,

atņemšana ieņemt noteiktu amatu vai noteiktas darbības uz laiku

maksimālais sods nevar pārsniegt 10 gadus.

no 1 līdz 5 gadiem.

3. Labošanas darbi — piespriež no diviem mēnešiem līdz 2 gadiem.

3. Īpašuma konfiskācija — piemēro likumā noteiktajos

Sods paredz notiesātās personas pienākumu veikt darbu tās ierastajā/

gadījumos, izpaužas kā piespiedu bezatlīdzības īpašuma

pastāvīgajā darba vietā, valsts budžetā iemaksājot no 5 līdz 20% no

konfiskācija, kas pieder personai vai arī kas nodots citām

saņemtās algas.

personām. Šis papildsods netiek piemērots attiecībā uz nepilngadīgajiem.

4. Naudas sods — var tikt piemērots gan kā pamatsods, gan arī kā

papildsods. Kā pamatsods tiek piemērots no 100 līdz 1000 minimālās

algas vienībām, kur viena vienība ir apmēram 31 USD. Taču par liela apjoma

finansu noziegumiem naudas sods var tikt noteikts no 200 līdz 50 000

minimālo mēnešalgu vienībām. Ja notiesātā persona nemaksā piespriesto

naudas sodu un nav iespējams to no viņas piedzīt, tad naudas sodu var

aizstāt ar brīvības atņemšanu, vienu brīvības atņemšanas dienu skaitot

kā vienu minimālās mēnešalgas vienību, turklāt aizstātais sods nevar pārsniegt

brīvības atņemšanas termiņu uz 90 dienām.

Krievija

1. Naudas sods — nosaka 25–1000 minimālo mēnešalgu apmērā, darba

1. Naudas sods — nosaka kā papildsodu kodeksa Sevišķajā daļā

algas apmērā vai citu ienākumu apmērā par attiecīgo periodu. Aizvietot var

īpaši paredzētajos gadījumos.

ar piespiedu darbiem, labošanas darbiem vai arestu.

2. Tiesību atņemšana ieņemt noteiktus amatus vai tiesību atņemšana

2. Tiesību atņemšana ieņemt noteiktus amatus vai tiesību

nodarboties ar noteikta veida uzņēmējdarbību uz laiku no 1 gada līdz

atņemšana nodarboties ar noteikta veida uzņēmējdarbību

5 gadiem. Amati — t.i., amati valsts dienestā, pašvaldībā, profesionālajā

uz laiku no 6 mēnešiem līdz 3 gadiem. Nosaka kā papildsodu

darbībā, uzņēmējdarbībā.

kodeksa Sevišķajā daļā īpaši paredzētajos gadījumos.

3. Speciālā goda vai kara nosaukuma, speciālās dienesta pakāpes vai

valsts apbalvojuma atņemšana (par smagu un sevišķi smagu

noziegumu izdarīšanu).

4. Piespiedu darbi — nosaka no darba vai mācībām brīvajā laikā

pašvaldībās no 60—200 stundām (dienā ne vairāk kā 4 stundas).

Par izvairīšanos no piespiedu darbiem piemēro brīvības ierobežošanu

vai arestu, 1 dienu brīvības ierobežošanas (aresta) rēķinot kā

8 stundas piespiedu darba.

5. Labošanas darbi — nosaka no 2 mēnešiem līdz 2 gadiem notiesātā

darba vietā, kā rezultātā no nopelnītā Valsts kasē tiek atskaitīti 5–20%.

Ja izvairās, tiek aizstāti ar brīvības ierobežošanu (1:1 diena), arestu

(1 diena aresta : 2 dienām labošanas darbu), brīvības atņemšanu (1 diena

brīvības atņemšanas: 3 dienām labošanas darbu).

6. Ierobežojumi militārajā dienestā — uz laiku no 3 mēnešiem līdz 2 gadiem

likumā īpaši paredzētajos gadījumos. Piemēro par noziegumiem militārajā dienestā.

7. Īpašuma konfiskācija — piemēro par smagiem un sevišķi smagiem

noziegumiem likumā īpaši paredzētos gadījumos.

8. Brīvības ierobežošana — piemēro personām, kuras sasniegušas 18 gadu

vecumu. T.i., soda veids bez izolēšanas no sabiedrības. Piemēro par tīšiem

noziegumiem, ja persona agrāk nav sodīta (no 1 līdz 3 gadiem), kā arī par

noziegumiem aiz neuzmanības (no 1 līdz 5 gadiem).

9. Arests— strikta izolācija no sabiedrības no 1 līdz 6 mēnešiem. Ja ar arestu

aizstāj piespiedu darbus vai labošanas darbus, var piemērot uz laiku,

mazāku par 1 mēnesi.

10. Turēšana disciplinārajā nodaļā — no 3 mēnešiem līdz 2 gadiem,

piemēro militārā dienesta kareivjiem.

11. Brīvības atņemšana uz noteiktu laiku — izolācija no sabiedrības, nosūtot

uz koloniju vai uz cietumu no 6 mēnešiem līdz 20 gadiem. Ja ar brīvības

atņemšanu tiek aizstāti labošanas darbi vai piespiedu darbs — var piemērot

uz laiku, mazāku par 6 mēnešiem.

12. Mūža ieslodzījums.

Francija

1. Kriminālsodi:

1.1. Mūža ieslodzījums

1.2. Brīvības atņemšana (uz 30, 20 un 15 gadiem). Šie sodi var tikt

apvienoti ar naudas sodu un citu papildsodu, ja likums to īpaši paredz.

Brīvības atņemšana var izpausties ne tikai kā ievietošana cietumā.

Tā var būt arī kā aizliegums apmeklēt noteiktas vietas.

2. Labošanas sodi:

2.1. Brīvības atņemšana (no 6 mēnešiem līdz 10 gadiem, līdz 20 gadiem

1. Dienas naudas sods — papildus brīvības atņemšanai.

recidīva gadījumos).

Tā apmērs ir atkarīgs no dienas ieņēmumu apmēra.

2.2. Naudas sods — nav noteikta maksimālā robeža. Ar naudas sodu

2. Tiesību ierobežošana un tiesību atņemšana (kā papildsods

var aizvietot brīvības atņemšanu; šādos gadījumos dienas maksājums

brīvības atņemšanai vai naudas sodam):

nedrīkst pārsniegt 2000 FF. Bez tam maksājumu dienu skaits nedrīkst

2.1. transportlīdzekļavadītāja tiesību atņemšana uz laiku;

pārsniegt 360 dienas.

2.2. aizliegums vadīt noteiktu transportlīdzekli;

2.3. transportlīdzekļa bloķēšana vai konfiskācija;

2.4. aizliegums turēt īpašumā vai nēsāt šaujamieročus;

2.5. šaujamieroču konfiskācija;

2.6. aizliegums nodarboties ar medībām;

2.7. nozieguma izdarīšanā izmantoto priekšmetu konfiskācija;

2.8. noziegumā iegūto priekšmetu konfiskācija.

2.3. Sabiedriskie darbi — kā alternatīva brīvības atņemšanai.

3. Likumā īpaši paredzētos gadījumos var noteikt vienu vai

To ilgums nedrīkst pārsniegt 18 mēnešus.

vairākus papildsodus, tādus kā aizliegums, kaut kādu tiesību

atņemšana vai ierobežošana, kaut kādas lietas bloķēšana vai

konfiskācija, uzņēmuma aizvēršana, sprieduma publicēšana,

sprieduma publiska izziņošana.

3. Sodi par kriminālpārkāpumiem:

3.1. naudas sods (max — 20 000 FF);

3.2. tiesību ierobežošana un atņemšana.

4. Sodi juridiskajām personām:

4.1. naudas sods — tiek noteikts 5 reizes lielāks sods nekā fiziskajām personām.

Bez tam recidīva gadījumā var palielināt sodu vēl 2 reizes;

4.2. aizliegums nodarboties ar uzņēmējdarbību;

4.3. likvidācija;

4.4. darbības uzraudzība;

4.5. aizliegums saņemt investīcijas;

4.6. izslēgšana no vērtspapīru tirgus uz mūžu vai uz 5 gadiem;

4.7. aizliegums izdot čekus vai maksājuma kartes uz mūžu vai uz 5 gadiem;

4.8. sprieduma publiska izziņošana, publicēšana masu informācijas līdzekļos;

4.9. nozieguma līdzekļu, rīku, priekšmetu konfiskācija.

Dānija

1. Brīvības atņemšana — nosaka no 30 dienām līdz 16 gadiem (atsevišķos

1. Naudas sods — nosaka dienas likmēs, kuru apmēru nosaka,

gadījumos arī līdz 20 gadiem).

ņemot vērā personas materiālo stāvokli, no tīrās peļņas, kuru

persona saņem vai varētu saņemt vidēji dienā, kā arī var ņemt

vērā personas īpašumus un citus iztikas avotus. Min.dienas likme

2 Dānijas kronas. Var noteikt arī savādāk kā dienas likmēs.

2. Arests — nosaka no 7 dienām līdz 6 mēnešiem.

2. Konfiskācija — (pilnīga vai daļēja konfiskācija); var konfiscēt

noziedzīga nodarījuma rīkus, priekšmetus.

3. Naudas sods — nosaka dienas likmēs, kuru apmēru nosaka, ņemot

3. Speciālo tiesību atņemšana.

vērā personas materiālo stāvokli, no tīrās peļņas, kuru persona saņem vai

varētu saņemt vidēji dienā, kā arī var ņemt vērā personas īpašumus

un citus iztikas avotus. Min.dienas likme 2 Dānijas kronas. Var noteikt

arī savādāk kā dienas likmēs.

Japāna

1. Nāvessods.

1. Konfiskācija (konfiscēt var nozieguma izdarīšanas priekšmetus,

priekšmetus, kurus iegūst vai kuri radušies nozieguma rezultātā,

vai kas iegūti kā atalgojums par nozieguma izdarīšanu, kā arī

priekšmetu, kas iegūts, apmainot iepriekš minētos priekšmetus.

Nevar piemērot par noziegumiem, par kuriem paredzēts kriminālais

arests vai mazais naudas sods, izņemot, ja likums to īpaši paredz).

2. Brīvības atņemšana ar piespiedu darbu (var piemērot termiņu

2. Ja iepriekš norādītos priekšmetus nav iespējams konfiscēt,

no viena mēneša līdz 15 gadiem (ievērojot vainu pastiprinošus un vainu

tad var šo priekšmetu vērtību aizvietot ar ekvivalentu naudas

mīkstinošus apstākļus, var piemērot mazāk par 1 mēnesi un vairāk par

summu.

15 gadiem, bet ne vairāk kā 20 gadus) un beztermiņa).

3. Brīvības atņemšana bez piespiedu darbiem (var piemērot termiņu

no viena mēneša līdz 15 gadiem (ievērojot vainu pastiprinošus un vainu

mīkstinošus apstākļus, var piemērot mazāk par 1 mēnesi un vairāk par

15 gadiem, bet ne vairāk kā 20 gadus) un beztermiņa).

4. Naudas sods (no 10 000 jēnu, taču, ievērojot vainu mīkstinošus apstākļus,

var piemērot mazāku naudas sodu par noteikto robežu).

5. Kriminālais arests (uz laiku no 1 — 30 dienām).

6. Mazais naudas sods (no 1000 — 10000 jēnām).

7. Personu, kuras nevar pilnībā nomaksāt naudas sodu vai mazo naudas

sodu, ievietošana darba namā (no 1 — 30 dienām, ja piemēroti vairāki

naudas sodi vai naudas sods kopā ar mazo naudas sodu, termiņš nedrīkst

pārsniegt 3 gadus, bet, ja piespriesti vairāki mazie naudas sodi, tad termiņš

nedrīkst pārsniegt 60 dienas. Piespriežot naudas vai mazo naudas sodu, tiesai

spriedumā jānorāda dienu skaits, kāds būtu jāpavada darba namā, ja sods netiktu nomaksāts).

2.pielikums

Krimināllikuma pantu/pantu daļu skaits,

kas paredz brīvības atņemšanu

sodu mērs gados

pantu/pantu

daļas skaits

no 1/2 līdz 1

32

no 1/2 līdz 2

73

no 1/2 līdz 3

56

no 1/2 līdz 4

31

no 1/2 līdz 5

85

no 1/2 līdz 6

26

no 1/2 līdz 7

6

no 1/2 līdz 8

26

no 1/2 līdz 10

27

no 1/2 līdz 15

3

no 1/2 līdz 17

1

no 3 līdz 8

5

no 3 līdz 10

12

no 3 līdz 12

6

no 3 līdz 15

6

no 3 līdz 20

5

no 5 līdz 10

2

no 5 līdz 12

11

no 5 līdz 13

2

no 5 līdz 15

11

no 5 līdz 20

2

no 6 līdz 12

2

no 6 līdz 15

1

no 8 līdz 12

1

no 8 līdz 15

7

no 8 līdz 20

3

no 10 līdz 15

7

no 10 līdz 17

2

no 10 līdz 20

3

no 10 līdz 20

1

no 10 līdz 20

2

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!