• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par teritoriju pievilcību, caurbraucot un paliekot uz dzīvi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.08.2002., Nr. 113 https://www.vestnesis.lv/ta/id/65088

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai nezūd dziesma, reiz dziedāta

Vēl šajā numurā

06.08.2002., Nr. 113

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par teritoriju pievilcību, caurbraucot un paliekot uz dzīvi

Oļģerts Krastiņš, profesors, Valentīna Locāne, pētniece, — “Latvijas Vēstnesim”

Latvijā ir tik daudz skaistu vietu — Gaujas senleja, Gaiziņkalns, Ventas rumba, Mazsalacas Skaņaiskalns…, ka to īsi apraksti ar pāris fotogrāfijām aizpilda pabiezus tūristu ceļvežus. Ir pat radīti apzīmējumi, kuriem nav tiešu ģeogrāfisku koordināšu: Latgales zilie ezeri, Kurzemes Šveice, Vidzemes pērle u.c. Tik skaisti visu to aplūkot caur automašīnas logu. Vēl skaistāk, ja pietiek spēka un uzņēmības apstaigāt kājām, parasti gan iepriekš painteresējoties, cikos ies vilciens vai autobuss uz Rīgu… Atskaitot tos laimīgos, kuriem ir savs auto. Bet arī viņi, kā atbraukuši, tā pēc laiciņa aizbrauc.

Kas paliek šajās un citās Latvijas skaistajās vietās uz dzīvi, uz gadiem vai visu mūžu? Izvēlēties par dzīvesvietu skaisto Siguldu vai Ogri nebūs vienkārši, jo īpašuma vai dzīvokļa iegūšana nerisināsies viegli. Bet skaistie līči aiz Salacas, Ventas, Aiviekstes? Daudzi no tiem palikuši neapdzīvoti. Šā raksta uzdevums nav aplūkot Latvijas teritoriju pievilcību no tūrista, bet no palicēja viedokļa. Teritoriju statistisko pievilcību mērīsim ar pastāvīgo iedzīvotāju skaitu, ko tās ieguvušas vai zaudējušas pēdējos piecos gados.

Zaudējumi, mirstībai pārsniedzot dzimstību

Mūsu pētījums attiecas uz periodu, kad Latvijā bija jūtamas vairs tikai tālas atbalsis no Otrā pasaules kara, okupāciju, kolonizāciju un represiju sekām. Demogrāfiskie un iedzīvotāju pārvietošanās procesi, kas notika 1996.—2001.gadu periodā, veidojās jau relatīvi stabilā valstī. Tādēļ to pamatcēloņi jāmeklē nevis pagātnē, bet gan tagadnē.

Iedzīvotāju skaits kādā teritorijā mainās, summējoties diviem procesiem: dzimstības pārākumam pār mirstību (mūsu gadījumā tas ir otrādi) un starpteritoriju migrācijas saldo.

Mazās teritorijās, kādi ir pagasti un rajonu pilsētas, šie procesi no gada uz gadu ir diezgan nestabili, tādēļ lietderīgāk aplūkot nevis atsevišķa gada, bet piecu gadu vidējos datus. Pat rajonus kā daudz lielākas teritoriālas vienības lietderīgāk vērtēt ilglaicīgākā skatījumā.

Iedzīvotāju skaita izmaiņas dzimstības un mirstības dēļ 1996.–2000.gadu periodā, rēķinot vidēji uz 1000 iedzīvotājiem, parāda, ka šajā laikā Latvijā nevienu gadu nav bijis neviena rajona un republikas pilsētas, kur dzimušo būtu vairāk nekā mirušo (1.tabula). Vidējais dabiskā pieauguma (zuduma) rādītājs aprēķināts pēc 1996.—2000.gadu datiem, atsevišķi uzrādot 2001.gada datus, un teritorijas sakārtotas vidējo dabisko zudumu augošā secībā.

Spriežot pēc Latvijas vidējiem datiem, 1999. un 2000.gadā daži vadoši valsts demogrāfi jau izteica optimistiskas cerības: dabiskā zuduma rādītāji pakāpeniski samazinās. Paši jaunākie 2001.gada dati šādam optimismam vismaz uz kādu laiku ir pārvilkuši svītru. Latvijā no 1996. līdz 2000.gadam uz katriem 1000 iedzīvotājiem nomirst 5—6 cilvēki vairāk nekā piedzimst (ar nelielām svārstībām pa gadiem, kurām pagaidām ir vairāk haotisks nekā likumsakarīgs raksturs).

Vismazākie iedzīvotāju “dabiskā” zuduma rādītāji ir bijuši virknē Kurzemes rajonu (Saldus, Tukuma, Talsu, Kuldīgas), kā arī Pierīgas rajonos, Bauskas rajonā, Jelgavas pilsētā, lai gan vairākās nosauktajās teritorijās labklājība nav tā augstākā. Kā rāda dzīves līmeņa pētījumi, dažās no šīm teritorijām dzīves līmenis ir relatīvi zems.

Saraksta lejasdaļā, kur vidēji piecu gadu periodā ik gadus, mirstībai pārsniedzot dzimstību, ir zaudēti vairāk nekā 10 iedzīvotāji uz tūkstoti, stabilas vietas ieņem Ludzas, Balvu, Krāslavas, Rēzeknes rajons — tātad Latgale. Ar mazāku intensitāti “izmirst” Jūrmala, Rēzekne, pat Rīga.

Var rasties jautājums: vai ar dzimstības, mirstības un to starpības rādītājiem vispār drīkst raksturot teritoriju pievilcību pastāvīgai dzīvošanai? Protams, šie rādītāji nedod tik tiešu atbildi kā migrācijas plūsmas. Tomēr netieša nozīme tām ir. Kā rāda citi mūsu pētījumi, iedzīvotāju dzimstības un mirstības intensitāte maz ietekmē īslaicīgas labklājības izmaiņas (Rīgas piemērs, kur dzīves līmenis ir visaugstākais!). Toties dzimstība atspoguļo iedzīvotāju ilglaicīgas cerības par savu nākotni, ticību savām spējām nodrošināt turpmāko labklājību vismaz nākamajiem 15–18 gadiem, kas nepieciešami bērnu izaudzināšanai un izskološanai. Mirstības intensitātes rādītāji samērā jutīgi reaģē uz medicīniskās aprūpes pieejamību, resp., nepieejamību, teritorijā, nabadzības izplatību, kad iedzīvotāji masveidā nespēj iegādāties vajadzīgās zāles, pilnvērtīgu uzturu u.c.

Migrācija — īslaicīgāks pievilcības barometrs

Deviņdesmito gadu sākumā Latvijā bija vērojama plaša starpvalstu migrācija, – daļa latviešu un krievu atgriezās savās etniskajās dzimtenēs. Koprezultātā Latvija zaudēja samērā daudz iedzīvotāju, taču pieauga latviešu kā valsts pamatiedzīvotāju īpatsvars.

Deviņdesmito gadu otrajā pusē šie procesi bija visumā beigušies, vismaz tāds ir mūsu vērtējums. Nozīmīgāka par starpvalstu kļuva starprajonu un starppilsētu migrācija, iedzīvotājiem meklējot labākus darba un dzīves apstākļus. Tādēļ šajā pētījumā vietas ekonomijas dēļ par 1996.—2000. gadu periodu starpvalstu un starprajonu (starppilsētu) migrāciju neesam izdalījuši (2.tabula); migrāciju vienas pilsētas vai administratīvā rajona robežās statistika vispār nereģistrē).

Vērtējot pa valsti kopumā, arī migrācijas rezultātā 1996.—2001.gada periodā Latvija turpināja iedzīvotājus zaudēt. Taču šie zaudējumi ir vismaz divas reizes mazāki, nekā mirstībai pārsniedzot dzimstību. Turklāt procesa uzlabošanās tendence ir pārliecinošāka, atkal atskaitot 2001.gadu.

Mirstībai pārsniedzot dzimstību, savus iedzīvotājus aplūkojamā periodā zaudēja visas Latvijas lielās pilsētas un rajoni, tikai ar dažādu intensitāti, tad migrācijas plūsmu saldo rezultātā parādās arī teritorijas ieguvējas, un tādu nav nemaz tik maz.

No lielajām pilsētām ik gadus iedzīvotājus pratušas piesaistīt Jūrmala, Jelgava un Ventspils, kaut gan atsevišķos gados ar dažādu intensitāti. No rajoniem, saprotams, pievilcīgākie ir tie, kas atrodas tiešā Rīgas tuvumā (Rīgas, Ogres). Samērā negaidīti migrācijas dēļ iedzīvotājus ir piesaistījuši arī vairāki Latvijas rajoni, kuri atrodas sava apgabala lielo pilsētu tiešā tuvumā (Rēzeknes, Daugavpils rajoni). Acīmredzot šajos rajonos iedzīvotāji atrod lētas dzīvesvietas, bet darbavietu tuvējās lielajās pilsētās.

Saraksta lejasdaļā samērā negaidīti nonāk virkne teritoriju, kuras pēc iedzīvotāju dabiskās izmaiņas rādītājiem ieņēma augstas vietas (Kuldīgas, Jelgavas, Saldus rajons). Arī Rīga migrācijas procesu dēļ joprojām savus iedzīvotājus zaudē, ko varētu saistīt ar neatrisinātajām dzīvokļu problēmām galvaspilsētā.

Laika gaitā migrācijas procesi ir daudz dinamiskāki un līdz ar to nestabilāki nekā dzimstība un mirstība. Piemēram, 2001.gadā negaidīti daudz iedzīvotāju ir piesaistījusi Jelgava un Tukuma rajons, bet zaudējis Gulbenes rajons.

Iedzīvotāju skaita pieaugums teritorijai perspektīvā sola priekšrocības, taču īslaicīgā skatījumā var sagādāt arī grūtības, ja tam nav sagatavota attiecīga infrastruktūra: dzīvokļi, skolas, veselības aprūpes iestādes u.c. Iedzīvotāju aizplūdums varbūt atslogo vidi, bet sociālā skatījumā bieži rada ļoti sāpīgas sekas: mazās skolas paliek bez skolēniem, un tās ekonomisku apsvērumu dēļ nākas slēgt. Tas pats var notikt ar mazajiem doktorātiem, veikaliem, aizaug lauksaimniecībā izmantojamā zeme. Teritorija pakāpeniski kļūst vēl nepievilcīgāka. Tādēļ ar valstiskas regulēšanas pasākumiem šos procesus vajadzētu ierobežot.

Teritoriju pievilcības indekss

Lai valstiski risinātu reģionālās politikas jautājumus, tajā skaitā izvirzītu kandidātus īpaši atbalstāmo teritoriju statusam, pēc mūsu domām, viens no svarīgākajiem rādītājiem ir iedzīvotāju skaita pieaugums/samazinājums dzimstības, mirstības un migrācijas saldo koprezultātā. Pārrēķinot šos skaitļus uz attiecīgās teritorijas 1000 pastāvīgajiem iedzīvotājiem, iegūstam rādītāju, kuru nosaucām par teritorijas pievilcības indeksu, ar to saprotot pievilcību ilglaicīgai dzīvošanai, nevis apmeklējumiem tūrisma nolūkos (3.tabula).

Šādā nozīmē piecu gadu skatījumā “pievilcīgi” ir bijuši Rīgas un Ogres rajoni, Jūrmala, Jelgava un Ventspils, kur iedzīvotāju skaits palielinājies. Pašā pēdējā — 2001.gadā — gan Jūrmala un daļēji arī Ogres rajons savu pievilcību ir zaudējuši.

Par pārējām teritorijām diemžēl jāsaka, ka to pievilcība ir jāmēra ar negatīviem skaitļiem. Par pievilcīgām jāuzskata tās teritorijas, kur relatīvais iedzīvotāju zudums ir mazāks, vismaz manāmi mazāks nekā vidēji valstī. Kā tādas var minēt Cēsu, Dobeles, Limbažu un virkni citu rajonu ar nedaudz mazāku pievilcību (3.tabula).

Saraksta lejasdaļā ir nonākuši rajoni no dažādiem apgabaliem: Kuldīgas, Balvu, Preiļu, Ludzas un kā pārsteigums arī Jelgavas rajons un pati Rīga! Kā nu Rīga varētu būt “nepievilcīga”? Acīmredzot šeit nozīmīga loma ir vēl nepabeigtajai starpvalstu migrācijai un lielajam mirstības pārsniegumam pār dzimstību.

Tādēļ teritoriju pievilcības indekss kā statistisks rādītājs vairāk orientēts nākotnei, kad visi pārejas procesi būs beigušies. Pagaidām tas var būt viens no rādītājiem, bet ne vienīgais īpaši atbalstāmo teritoriju kandidātu pamatošanai. Vairāk tas piemērots rajoniem, mazāk — lielajām pilsētām.

Turpmāk — vēl

1.tabula

Iedzīvotāju skaita izmaiņas dzimstības un mirstības rezultātā, rēķinot uz 1000 iedzīvotājiem

  Vidēji gadā 1996.—2000. gadu periodā

Dabiskais pieaugums uz 1000 iedzīvotājiem

 

dzimuši

miruši

1996

1997

1998

1999

2000

vidēji 1996.–2000.

2001

Saldus rajons

411

482

–2,2

–2,8

–2,4

–1,2

–0,4

–1,8

–1,9

Tukuma rajons

559

721

–2,3

–3,2

–3,0

–4,3

–1,9

–2,9

–3,6

Talsu rajons

482

636

–3,4

–3,7

–2,9

–2,2

–3,3

–3,1

–3,6

Dobeles rajons

404

533

–3,3

–2,4

–4,1

–3,3

–2,6

–3,2

–3,2

Rīgas rajons

1196

1662

–3,3

–3,3

–3,9

–3,6

–2,0

–3,2

–3,3

Ogres rajons

540

763

–3,2

–2,8

–5,1

–3,6

–3,0

–3,5

–4,2

Kuldīgas rajons

398

552

–6,0

–3,8

–3,3

–3,3

–3,1

–3,9

–3,5

Jelgava

544

818

–4,3

–4,0

–5,4

–2,6

–3,2

–3,9

–3,3

Bauskas rajons

488

699

–4,6

–5,3

–4,3

–2,2

–3,7

–4,0

–4,0

Limbažu rajons

350

521

–3,9

–4,3

–5,2

–4,1

–3,5

–4,2

–3,2

Ventspils

358

561

–4,6

–4,2

–4,9

–3,8

–4,4

–4,4

–3,7

Cēsu rajons

555

827

–5,0

–4,1

–5,5

–4,0

–3,5

–4,4

–3,6

Ventspils rajons

141

206

–3,0

–6,0

–5,0

–5,2

–3,8

–4,6

–2,4

Valmieras rajons

519

807

–4,2

–4,5

–6,4

–5,0

–3,6

–4,7

–4,1

Aizkraukles rajons

383

591

–5,6

–5,6

–5,2

–2,9

–5,0

–4,9

–6,5

Madonas rajons

419

661

–4,5

–4,9

–6,0

–4,9

–5,1

–5,1

–4,9

Jelgavas rajons

370

558

–6,3

–5,2

–5,7

–4,0

–4,7

–5,2

–5,3

Liepājas rajons

486

758

–6,0

–5,9

–5,4

–5,5

–4,4

–5,4

–6,5

Liepāja

736

1276

–5,3

–6,2

–7,2

–5,4

–4,1

–5,6

–6,0

Valkas rajons

302

505

–6,3

–4,8

–6,2

–6,9

–4,6

–5,8

–6,5

Daugavpils

821

1497

–6,2

–6,0

–6,6

–5,4

–4,8

–5,8

–5,4

Alūksnes rajons

259

418

–5,4

–5,1

–7,6

–6,0

–5,1

–5,9

–5,8

Jēkabpils rajons

509

864

–7,3

–6,3

–6,9

–5,8

–4,6

–6,2

–6,4

Gulbenes rajons

275

458

–5,7

–6,8

–9,6

–4,8

–4,6

–6,3

–5,4

Rīga

5111

10321

–6,5

–6,7

–6,8

–6,3

–6,1

–6,5

–6,3

Jūrmala

413

795

–6,2

–6,0

–7,9

–6,8

–5,8

–6,5

–7,8

Rēzekne

292

561

–6,9

–7,7

–7,1

–6,0

–5,0

–6,5

–7,3

Preiļu rajons

350

678

–7,4

–7,3

–9,4

–7,8

–7,1

–7,8

–8,4

Daugavpils rajons

367

754

–8,4

–9,2

–9,4

–8,4

–8,3

–8,7

–10,8

Rēzeknes rajons

407

802

–8,7

–9,5

–11,6

–8,1

–8,9

–9,4

–8,9

Krāslavas rajons

319

712

–9,4

–11,9

–9,9

–10,1

–10,4

–10,3

–10,0

Balvu rajons

274

616

–10,3

–11,6

–11,6

–11,2

–9,4

–10,8

–8,9

Ludzas rajons

297

808

–14,2

–14,3

–13,1

–12,6

–12,6

–13,4

–11,5

Latvija

19333

33420

–5,8

–5,9

–6,4

–5,5

–5,0

–5,7

–5,7

Datu avoti šai un nākamajām tabulām: Demogrāfijas gadagrāmatas par attiecīgajiem gadiem. Par 2001.gadu — Latvijas statistikas ikmēneša biļetens, LR CSP, Nr.4., 2002.

Teritorijas sakārtotas pēc 9.ailes datiem dilstošā secībā.

 

 

2.tabula

Iedzīvotāju skaita izmaiņas kopējās (starpvalstu un starpteritoriju) migrācijas rezultātā, rēķinot uz 1000 iedzīvotājiem

Visā 1996.—2000. gadu periodā

skaits uz 1000 iedzīvotājiem

 

Iedzīvotāju skaita izmaiņas migrācijas rezultātā, rēķinot uz 1000 iedzīvotājiem

 

iebrauca

izbrauca

iebrauca

izbrauca

1996

1997

1998

1999

2000

vidēji 1996.—2000.

2001

Rīgas rajons

19883

9749

27,4

13,5

4,7

4,4

10,3

11,6

8,8

8,0

5,6

Jūrmala

7299

3707

25,0

12,7

5,7

6,0

6,0

9,0

9,4

7,2

0,8

Ogres rajons

9312

5147

29,3

16,2

3,5

2,4

5,4

7,8

4,8

4,8

2,7

Rēzeknes rajons

6075

3072

28,8

14,6

5,6

5,5

0,2

4,0

8,4

4,7

3,9

Jelgava

7831

3070

22,6

8,8

4,4

4,6

4,4

2,4

4,5

4,1

24,7

Ventspils

3523

1250

15,3

5,4

1,3

5,0

2,8

2,2

1,4

2,5

7,1

Daugavpils rajons

5106

3140

23,1

14,2

0,4

2,5

1,3

2,5

3,4

2,0

3,3

Ludzas rajons

4879

2819

25,6

14,8

1,2

5,1

1,9

1,4

–1,1

1,7

–4,5

Gulbenes rajons

3568

2086

24,5

14,3

–3,6

2,4

2,7

0,3

5,2

1,4

–7,3

Cēsu rajons

7524

4317

24,5

14,1

2,8

1,5

1,2

3,2

–2,1

1,3

–4,8

Alūksnes rajons

3060

1499

22,6

11,1

–0,7

2,4

0,8

–0,3

0,6

0,6

–3,6

Jēkabpils rajons

7721

4782

26,9

16,7

–0,1

1,7

2,3

1,4

–3,0

0,5

–5,5

Limbažu rajons

4154

2117

20,4

10,4

–0,3

0,6

1,5

–1,2

1,1

0,3

–1,4

Krāslavas rajons

4677

2859

24,6

15,1

–0,1

–2,7

–1,5

1,5

2,1

–0,1

0,3

Dobeles rajons

3632

2589

17,8

12,7

–0,5

0,5

–1,6

0,1

–0,4

–0,4

–5,2

Madonas rajons

4160

2734

17,5

11,5

–2,2

–3,5

2,2

–1,8

1,2

–0,8

–4,3

Ventspils rajons

2172

1318

30,6

18,5

–0,6

–2,5

–1,6

1,7

–3,3

–1,2

–2,1

Valmieras rajons

6127

3830

20,2

12,6

–2,8

–0,4

–1,4

–0,6

–1,3

–1,3

–1,7

Talsu rajons

4554

2725

18,3

11,0

–3,7

–3,0

–0,9

–1,0

–1,0

–1,9

–6,5

Daugavpils

6584

–779

11,3

–1,3

–2,5

–2,3

–2,7

–2,7

–4,1

–2,9

–4,0

Balvu rajons

3618

2675

22,9

17,0

–1,6

–3,1

–4,0

–1,7

–4,5

–3,0

–4,8

Liepāja

5005

5537

10,5

11,6

–7,0

–4,2

–1,5

–1,1

–1,4

–3,0

–5,1

Tukuma rajons

3085

2537

11,2

9,2

–6,1

–3,7

–2,6

–0,6

–2,7

–3,2

10,7

Liepājas rajons

4823

3587

19,4

14,4

–2,5

–2,7

–4,5

–2,9

–3,2

–3,2

–1,3

Valkas rajons

3853

2556

21,9

14,5

–1,6

–3,8

–2,0

–5,4

–3,3

–3,2

–6,1

Bauskas rajons

2677

2321

10,2

8,9

–8,3

–6,8

–1,3

–1,7

–2,3

–4,1

–3,2

Preiļu rajons

3195

3094

15,2

14,7

–9,2

–3,3

–2,8

–4,5

–1,5

–4,3

–3,2

Rēzekne

4547

3036

22,2

14,8

0,7

–1,8

–5,4

–5,3

–9,6

–4,3

–9,4

Rīga

36748

40967

9,2

10,2

–6,4

–5,4

–4,7

–4,2

–3,4

–4,8

–6,3

Aizkraukles rajons

3373

3001

15,8

14,1

–5,0

–5,5

–5,5

–5,3

–2,9

–4,8

0,6

Saldus rajons

3130

5639

16,0

28,8

–4,7

–4,4

–4,9

–6,2

–6,4

–5,3

–6,0

Jelgavas rajons

2673

2567

14,9

14,3

–15,7

–10,9

–9,9

–0,4

4,9

–6,4

–0,8

Kuldīgas rajons

2940

4062

15,0

20,7

–0,9

–46,0

–5,0

–3,9

–2,0

–11,6

–4,2

Latvija

201508

143256

16,4

11,7

–2,9

–2,7

–1,3

–0,8

–0,8

–1,7

–2,2

Teritorijas sakārtotas pēc 11.ailes datiem dilstošā secībā.

 

 

3.tabula

Teritoriju pievilcības indekss

(iedzīvotāju skaita pieaugums/samazinājums dzimstības, mirstības un ilgtermiņa migrācijas koprezultātā)

    1996.—2000. gadu  periodā vidēji  gadā teritorija  ieguva/zaudēja  iedzīvotājus

Pa gadiem, rēķinot uz 1000 pastāvīgajiem iedzīvotājiem

 

skaits

uz 1000 iedzīvotājiem

1996

1997

1998

1999

2000

2001

   

 

           

Rīgas rajons

688

4,7

1,4

1,0

6,4

8,0

6,8

2,3

Ogres rajons

80

1,3

0,4

–0,4

0,3

4,2

1,8

–1,5

Jūrmala

39

0,7

–0,4

0,0

–1,9

2,2

3,6

–6,9

Jelgava

9

0,1

0,1

0,6

–1,0

–0,2

1,3

21,4

Ventspils

–86

–1,9

–3,4

0,8

–2,1

–1,7

–3,0

3,4

Cēsu rajons

–192

–3,1

–2,3

–2,6

–4,3

–0,8

–5,6

–8,4

Dobeles rajons

–145

–3,5

–3,9

–1,8

–5,8

–3,2

–3,0

–8,4

Limbažu rajons

–158

–3,9

–4,2

–3,7

–3,8

–5,3

–2,4

–4,6

Rēzeknes rajons

–195

–4,6

–3,1

–4,0

–11,4

–4,2

–0,5

–5,0

Gulbenes rajons

–143

–4,9

–9,3

–4,4

–6,8

–4,5

0,7

–12,7

Talsu rajons

–250

–5,0

–7,1

–6,6

–3,8

–3,1

–4,4

–10,1

Alūksnes rajons

–143

–5,3

–6,1

–2,6

–6,8

–6,3

–4,6

–9,4

Jēkabpils rajons

–328

–5,7

–7,3

–4,7

–4,6

–4,4

–7,6

–11,9

Ventspils rajons

–83

–5,9

–3,6

–8,5

–6,6

–3,5

–7,0

–4,5

Madonas rajons

–281

–5,9

–6,7

–8,5

–3,7

–6,6

–3,9

–9,2

Valmieras rajons

–368

–6,1

–7,0

–4,9

–7,9

–5,6

–4,9

–5,8

Tukuma rajons

–337

–6,1

–8,4

–6,9

–5,5

–4,9

–4,6

7,1

Daugavpils rajons

–299

–6,8

–8,1

–6,7

–8,1

–5,9

–4,9

–7,5

Saldus rajons

–279

–7,1

–6,9

–7,3

–7,3

–7,4

–6,8

–7,8

Bauskas rajons

–427

–8,1

–13,0

–12,1

–5,6

–3,9

–6,0

–7,2

Liepājas rajons

–429

–8,6

–8,5

–8,6

–9,9

–8,4

–7,6

–7,9

Daugavpils

–1008

–8,6

–8,7

–8,3

–9,3

–8,1

–8,9

–9,5

Liepāja

–835

–8,8

–12,3

–10,4

–8,7

–6,5

–5,5

–11,1

Valkas rajons

–316

–9,0

–7,9

–8,6

–8,1

–12,3

–8,0

–12,6

Aizkraukles rajons

–415

–9,7

–10,6

–11,1

–10,7

–8,2

–7,9

–5,8

Krāslavas rajons

–398

–10,5

–9,5

–14,6

–11,4

–8,6

–8,3

–9,7

Rēzekne

–440

–10,8

–6,1

–9,5

–12,5

–11,4

–14,5

–16,7

Rīga

–9101

–11,3

–12,9

–12,1

–11,5

–10,6

–9,5

–12,7

Jelgavas rajons

–419

–11,6

–22,1

–16,1

–15,7

–4,5

0,2

–6,1

Ludzas rajons

–444

–11,6

–12,9

–9,2

–11,2

–11,3

–13,7

–16,0

Preiļu rajons

–509

–12,1

–16,5

–10,5

–12,2

–12,4

–8,6

–11,6

Balvu rajons

–436

–13,8

–11,9

–14,7

–15,6

–13,1

–13,8

–13,7

Kuldīgas rajons

–616

–15,7

–6,9

–49,8

–8,3

–7,1

–5,1

–7,7

Latvija

–18263

–7,4

–8,7

–8,7

–7,7

–6,3

–5,8

–7,9

Pilsētas un rajoni sakārtoti pēc 3. ailes datiem dilstošā secībā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!